O co jde zlodějům kol a kdy kolo kradou

141 nepřečtených
  • Bren

    Ahojky všichni. Na fóru jsem nový ale už jsem se dočetl o pár případech, kdy někomu šlohli kolo. Nějakých dvacet roků jsem dělal u firmy co se jmenuje Policie ČR a než jsem odtud po Langerově reformě raději utekl aniž jsem viděl světlo na konci tunelu, práce mě bavila a snažil jsem se nad tím co dělám i přemýšlet. Nebudu vykládat s jakými následky pro svůj kariérní postup, ta firma je mi u zadní části těla.

    Přesto jsem byl zvyklý lidem sloužit a tak si říkám, aspoň nějak můžeš být užitečný i kolegům cyklistům.

    Jde o krádeže jízdních kol ale i obecně.

    Motivem zlodějů jsou vždycky peníze a zloději jsou z velké části smažky. Smažce je jedno co šlohne, jedna zda to bude bunda, za kterou dostane v hospodě za rohem stováka nebo spacák za dva stováky, hlavně aby měl na šleha. Že vám přitom rozbije auto jak se do něj dostává, udělá jinou škodu na jinším majetku je mu jedno. To není myslící člověk, ale závislostí ovládané vnější podoba člověka a stačí mu pár sekund, je mu jedno jestli ho chytí, stejně mu nic neudělají.

    Neuzamčené kolo, kolo v autě bez dozoru, kolo uzamčené těmi pětikorunovými zámky, to pro něj je přímo výzva. To samé platí ale o všech věcech v autě, které smažka či jiný druh zloděje vidí. Auto má velmi slabé zabezpečení jak sebe sama tak věcí v něm. Oni to vědí velice dobře, proto se zaměřují na auta v takové míře.

    Nechat kolo v autě nebo jiné věci a dát si dovnitř pepřák, je vynikající nápad. Jednak zloděj napřed poškodí auto tak, že rozfláká okno nebo dveře, pak ještě šlohne kolo a nekonec si celé auto zamoříte sajrajtem tak, že si do něj týden nemůžete sednout. To je jako byste chtěli za větru kropit slzákem útočníka – vykropíte i sebe. Smažka nebo ožrala na slzáky a pepřáky velmi zhusta vůbec nereagují a když, tak slabě. To už je jinší obsáhlé téma.

    Jinými slovy: necháte-li svoje kolo bez dozoru venku déle než minutu, počítejte s tím, že jste ho viděli naposledy.

    0 0
    • xshreck  

      Tak když už tu je takový člověk – pomáhají např u combi takové ty roletky v kufru? Nebo i u normálních aut plata, které celý obsah kufru zakryjou …

      Krade se u takových aut míň? ( tím myslím obsah kufru …)

      0 0
      • Krys  

        Vždy keď zaparkujem, skotrolujem, či je tá roletka otvorená. Keď je zatiahnutá, len to vyvoláva zvedavosť.

        0 0
        • xshreck  

          A kdyby si tam měl hromadu zlatých cihliček … taky bys jí nechal otevřenou? :-)

          0 0
          • Krys  

            Nemávam záchvaty demencie, takže tento problém riešiť nemusím. ;)

            0 0
            • xshreck  

              Tím chceš říct co? .-)

              že drahocený počítač/kolo které má pro tebe cenu zlata necháš v kufru a ještě odtáhneš roletku, aby se každej podíval jaký skvost to tam máš? :-)

              0 0
              • dieegoo  

                Myslim, že každýmu, kdo používá hlavu dojde, že Krys to myslel tak, že v kufru nenechává vůbec nic a roletku odhrne proto, aby to nic bylo vidět a zloděj neměl sebemenší důvod se do auta podívat :)

                0 0
                • Krys  

                  Tak nejak.

                  V živote by ma nenapadlo nechať auto v noci na parkovisku s drahými vecami v kufri.

                  0 0
                • Lance  

                  by ses divil jak se kradou rezervy, vlastni zkusenost, vysoka skola banska u ostravy, bracha sel k autu a **** koulel jeho rezervu

                  0 0
                • xshreck  

                  Tak jestli někdo přes noc parkuje dlouhodobě s něčím drahým v autě tak tj d**l.

                  Já to myslel tak, že zaparkuju někde na kraji centra nebo tak a odskočím si… Ne že si z auta budu dělat trezor

                  0 0
        • dieegoo  

          Ono na druhou stranu – zataženou roletku má 99,99% aut. To by měli zloději safra na pilno, kdyby ze zvědavosti kontrolovali každej kufr :)

          0 0
        • ememem  

          to bych sa na to ale rovno mohl vytento, naco mm v aute docela velky kufor ked v nom nic nenosim? ja som tuto paranoiu uz vzdal a vozim tam veci odhadom tak 30 litorv. korcule(ci uz koleckove alebo ladove), synov bike, v lete cln v zime lyze, veci na lezenie svoje aj synove, veci na potapanie, kopu mensieho bordelu typu tenisove rakety a pod. nikdy totizto neviem co pojdem po obede robit a kebych to mal vsetko kazdy den na noc vykladat alebo ist najprv domov tak okrem toh oze tym stratim minimalne hodinu tak ma asi je…e.

          0 0
          • Lance  

            to nechapu

            0 0
            • ememem  

              co ako?

              0 0
              • Lance  

                vozeni bordelu v aute

                0 0
                • ememem  

                  sak som vysvetlil ze preco, co je na tom nenormalne ze vyuzivam kufor auta na to na co je urceny – na vozenie bordelu.

                  0 0
                  • Tommy_Lee  

                    Vozeni tu, myslim, kazdy chape. Ale ty kufr (jak vidno) pouzivas i jako skladovaci prostory. To je to, co Lance nechape. A ja taky ne. No, asi ti nikdy auto nevybrali, ale ono to jednou prijde, kdyz jim takhle z lenosti nabizis vlastni majetek

                    0 0
                    • ememem  

                      za 15 rokov uz eda zopar razy hej. rozne modely aut a raz aj cele auto.

                      kedysi pradavno rezervu – 2×. potom nejake upotene handry. potom nabijacku na mobil – asi mam ststie, nikdy nic nerozbili a este po sebe aj zamkli. potom nejake 2–3 pokusy – asi vyruseny, potvarane auto na ulici ale nic nezmizlo ale zamky poskodene. potom po dlhsej pauze raz airbag – cista profi robota, nic nebolo poskodene, elegantne vymontovane a pekne zamknute. naposledy v noci sice rozbordelovane cele auto a ukradli mi z celeho toho bordelu co tam vozim – nozik. a nejak sa mi mari ze este tak 2–3 prihody tohoto typu bez vacsich nasledkov boli. tak si hovorim ze na to pri takychto skodach viac menej 0E kaslem, ani som to nikdy nehlasil, auto aj tak nemam positene. ja viem ze riskujem ale fakt nemam nervy na to vypratavat auto kazdy den a rano nakladat. inak ked to tak po sebe citam tak je toho kua nejak dost. raz to asi prijde…

                      btw – otcovi raz v podzemnej garazi ukradli s auta motor…

                      0 0
                      • madcat  

                        motor – LOL! dyť to je snad práce na x hodin… ??!?

                        0 0
                        • ememem  

                          sak ked prijdes rano do roboty a podvecer odides tazk tam auto par hodin stoji…

                          0 0
                          • xshreck  

                            No je to sice divný … proč by někdo kradl motor, když může vzít celé auto a motor si vymontovat? A vzít s ním ještě další díly :-)

                            0 0
                      • Bren  

                        Kua to je masakr, nezapomněl jsi nám tady sdělit to podstatné a sice proč tolikrát zrovna vaše autí?

                        0 0
          • Krys  

            No, máš to ťažké. :)

            0 0
          • jIrI___  

            Zvětšit v baráku úložné prostory není zas tak náročný úkol… :)

            0 0
      • pustipav  

        čoveče nad tím jsem taky přemýšlel, mám ji tam, ale nedávám, protože to pak vypadá, že tam něco zajímavýho schováváš… jediná rada je mít auto vždy prázdné asi:( závidím místům, kde není potřeba zamykat auta… :/

        0 0
      • Fenous  

        Mne vykradli auto jenom jednou a jediny co ukradli byla prave ta roleta.

        0 0
        • Vilém  

          Ona je vcelku draha. Shanel jsem do sveho Nissana a prodejce, ktery mi to auto servisuje, si rekl 4500,– za bazarovou roletku. Tak jsem se zasmal a roletku ozelim.

          0 0
      • Bren  

        Pomůže to u drbana, co krade co vidí. Jsou ale i takoví, kteří vědí, že v autě je uvnitř schované něco, co se ukrást dá taky.

        Takže část potenciálních zlodějů to určo odradí. Jenže hned ten první může být ten, co už našel opakovaně panely od autorádia pod přední sedačkou nějakého chytrolína kdy v autě taky nic viditelně nebylo… a je to.

        0 0
    • prvniodkonce  

      Ono občas aby se člověk bál na tom kole jet, jednou jsem jel kolem partičky opálených, jeden na mne ukázal, druhý vzal plečku a začal za mnou špurtovat, tak jako ujel jsem mu, ale příjemný pocit to nebyl.

      PS: Bacha na ztrátu bajka – jsem jednou hledal při orienťáku kontrolu v lese, nechal jsem bajka na jednom místě a běhal po houští v okolí. Pak jsem hledal nejen kontrolu, ale i bajka. Nakonec jsem teda bajka asi po pěti minutách našel, naštěstí nebyla houbařská sezona :D

      0 0
      • xshreck  

        Občerstvení jedině s předzahrádkou … a zamykat všude. I v lese :-D a nejlíp do rámu dát GPS modul xD

        0 0
        • pustipav  

          tyjo, teprv teď si uvědomuji jáky jsem kkt, že jsem loni nechal introverta i sectora z profilu před hospodou a šli jsme se v klídku najíst, že přeci v mikulově se při vinobraní nekrade.. asi na mě dýchla ta příjemná atmosféra a hodní lidi kolem, že jsem si nevědomil že dělám takovou vaginální věc..

          0 0
          • xshreck  

            ??? Ti to někdo ukradl nebo tě jenom napadlo že to někdo mohl vzít? :-D

            Nevěřit nikde nikomu … :-)

            0 0
          • Chiron  

            Zrovna včera sem byl v hospodě, nepočítal s tím že se zdržím a navíc sem seděl v zahrádce a kolo vedle sebe. Pak sme se neplánovaně přesunuli do druhé hospody, tam sme kola šoupli do chodby, zamknout nebylo čím a šli dovnitř. I přes to, že sem byl celkem na šrot sem každou chvíli schízoval jestli někdo ty kola nekrade a více méně furt někdo ty kola chodil kontrolovat. Fakt podruhé takovou hovadinu neudělám, navíc v dědině kde takových pochybných individuí je poměrně hustá koncentrace a ani nemusí být původem indi.

            0 0
            • Bren  

              No hospoda, samostatná kapitola. Já jsem zjistil, že existují lidi, co jim čtyřikrát i pětkrát v hospodě „šlohli“ to samé kolo, které se pak nějakým kolotočem vzájemných „vypůjčení“ vrátilo a zase šlo dále… Jenže to platí u střepů za pár šupů, lepší kola vám ožralec druhý den ze strachu před postihem hodí do vody… Po pár letech pak někteří i brečeli když se takto našlo…

              V hospodě je to o to horší, že řada lidí jak se napije tak krade! Jo, někteří brečí, další jsou veselí, další žárlí, jiní se chtějí bít a hodně krade. Za střízliva nikdy, po dvou pivech máme polštář pod hlavou. Vloupá se do druhé hospody a protože neví co chce šlohnout, chytí ho policajti jak tam dumá. To byste se z toho posrali. Nakonec to ani krádež nebyla.

              Pak existuje tzv. cikánský triatlon. To jde partička mladých cikánů do vedlejší vesnice poklusem na koupák, tam přeskočí plot, zaplavou si, na odchodu šlohnou kola a dojedou na nich domů. Jenže jejich fotr to zjistil, doliskal je a přivedl i s koly na stanici. Tak museli za trest osobně ty kola i s omluvama vrátit. Od té doby s nima nebyl jediný problém!

              0 0
          • Cvoky  

            GPS modul by ti byl k hovnu ten přijímá – zloděj by tak věděl kde je a nezabloudil by, ale tobě by to asi moc nepomohlo :)

            0 0
            • Wilderness  

              negative.

              na ebay se da sehnat vec jako gps bug, ktera se da smskou aktivovat, aby ti zacala posilat souradnice. vyuziti je ruznorode…

              teda mas pravdu, gps jenom prijima, ale v kombinaci s GSM modulem muze i posilat :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                tochu nize jsem na takovou krabicku dal odkaz… GPS TRACKER

                0 0
              • Cvoky  

                tak tak – samotnej gps modul umí jen přijímat gps je „jednosměrná“ ale v kombinaci s GSM to už pak funguje. To mě pak napadá, že by to byl docela dobrej geocaching :)

                0 0
              • dieegoo  

                Takže všichni teď nakoupí na ebay GPS&GSM moduly, budou týden přemejšlet, jak to na kole zamaskovat, pak přijde zloděj, kterej si od toho samýho prodejce na ebay koupí rušičku GSM signálu a bude těžce v klídku :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  prave se divam…rusicka GPS stoji asi 20 dolaru:))

                  0 0
                • Bren  

                  Asi jako irácká armáda, která použila ruský rušičky GPS a amíci to házeli na ty rušičky, co? :D

                  0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Kdyby nějaký GPS modul existoval, tak bych si do biku klidně dal. Sice né to Tractionu, co mám, ale do lepšího uričtě)

          0 0
          • xshreck  

            jojo, bylo by to moc pěkný :)

            0 0
          • rhapsody  

            todle mě taky napadlo – když tu čtu každou chvíli o krádežích kol. Nějakej malej gps modul dovnitř do rámu, samozřejmě by to muselo ale bejt pro cílovku cenově přijatelný.

            0 0
          • rhapsody  

            todle mě taky napadlo – když tu čtu každou chvíli o krádežích kol. Nějakej malej gps modul dovnitř do rámu, samozřejmě by to muselo ale bejt pro cílovku cenově přijatelný.

            0 0
            • Smazaný účet  

              nejaky gps tracker

              ale to by s sebou chtelo vozit i PDA nebo nejaky chytry mobil…

              0 0
              • brkoslav  

                Do auta jistě zajímavý, do rámu to asi nenacpeš…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No, nejmensi krabicka mela 5*7cm. Do ramu se asi nevleze-a pokud ano, ram to docela spolehlive odstini, ale treba zakamuflovat pod sedlo by sla. Kdyz nic, tak z prace od pocitace bys mohl sledovat, kam ti z vykradeneho baraku mizi kolo…

                  0 0
                  • daymaker  

                    poprosit Stalloneho, aby vyrobil z C4 něco co bude vypadat jako malý převodník na sms aktivaci. Bum… :-)

                    0 0
                    • Mamut  

                      Namiesto prevodniku by som to montoval radsej do sedla. Aby sa zlodeji nemnozili.

                      0 0
    • Radez  

      To s tím pepřákem nechápu, jako že, když si tam necháváš kolo, tak se tam vytvoří nějaká samospoušť, kdyby tam někdo vlezl, aby to na něj cáklo?

      0 0
      • xshreck  

        Já to pochopil že si někdo vozí pepřák třeba někde v kaslíku … Ty ho tam encháš. Vleze ti tam zloděj, vezme ho a navoní ti auto :-)

        0 0
        • Radez  

          Aha, tak to mě nenapadlo, asi proto, že sem pepřák ani nikdy nedržel v ruce :-).

          0 0
          • Bren  

            Jeden kolega psal, že do kastlíku nastražil pepřáček… Fakt super nápad.

            Mě jednou ušel KASR v kapse, pánové já jsem rok nemohl pořádně chcát, jak to štípalo. Koneček bimbáska mi oschnul a praskal, kua to bolelo. Od té doby jsem nosil KASR vždycky prádný. :D

            0 0
    • Smazaný účet  

      a luxusní kola se kradou na zakázku…

      0 0
    • Thidney  

      jsem zastánce teorie, že pokud už nedejbože musím v autě něco nechat a není po ruce hlídaný parkoviště, musí být auto dostatečně zaprasený a uvnitř takový bordel, aby to odradilo i smažku se v tom hrabat ,)

      0 0
      • Radez  

        :-))), každej si bordel v autě musí pořádně obhájit

        0 0
    • K2  

      Zvažuju zatemnění oken kvůli dítěti a sluníčku. Vykrádají se takováto auta častěji nebo je to jedno?

      0 0
      • roud  

        tak to záleží jestli to dáš na felcku nebo bavora ;o]

        0 0
      • daymaker  

        My jsme starého Rencka ani nezamykali a doufali, že si ho někdo vezme a prd. Museli jsme ho na vlastní náklady odepsat. .-) I zloději mají asi vkus… :-)

        0 0
      • xshreck  

        Co jsem slyšel tak když stojí dvě bmw vedle sebe a jedno má folie… tak radši vezmou to bez folií :-D

        Folie ti to sklo podrží pohromadě, takže jde hůř rozbít :-) Takže se může pěkně dořezat pokud nebude mít to správné náčiní xD

        0 0
        • Sobi  

          Nic tě neochrání, jen mu to znepříjemní, a snad proto si radši vybere auto vedle, tedy pokud nemáš NTB i s prkenicí na sedačkách!

          Jo a taky funguje mít nehorázný bordel v autě! :-)

          0 0
        • Kohout  

          Loni mi vykradli auto, vzali rádio vestavěný do palubky z výroby…takže škoda na palubce, jak to ten ***** páčl ven, byla nakonec větší neč cena rádia. Klasicky rozbili okno u řidiče, střepy jsem uklízel z čalounění ještě po roce…

          Po této zkušenosti jsem uvažoval o nalepení bezp. fólií na boční skla vozu, že by se po rozbití nemusel zloděj tak snadno dostat dovnitř.

          Ptal jsem se různě v autoservisech na zkušenosti a prý to nemá smysl. Po rozbití lze sklo snadno z rámu vyndat, protože ve dveřích vozu nedrží tak pevně jako např. sklo v normálním okně…

          0 0
          • xshreck  

            To jo … ale jim jde většinou o čas. Tj to. Kdyby měli rozbít sklo, pak ho trošku pobít aby šlo vytáhnout a pak ot ještě páčit, tak si myslím že se tomu radši vyhnou. Toť můj názor :-) a není přes to aspoň tak dobře vidět. Hlavně v noci.

            0 0
      • K2  

        Mě to spíš zajímalo z pohledu:

        • auto bez folií, ve vnitř nic nemám, zloděj se podívá skrz sklo aneleze tam
        • auto s foliema, není vidět dovnitř – Zloděj: určitě tam má něcocenného, jinak by si nedával tmavé folie na sklo, musím se tam podívat

        Jako překážku to neřeším, chtěl jsem se ale zeptat odborníka :)

        0 0
        • JSt  

          rika se, ze do auta s foliama spis vlezou, pac pres ty folie pak neni zlodej vevnitr videt a ma vetsi klid. ale co je na tom pravdy…

          0 0
        • Bren  

          Neexistuje správná odpověď, protože čeští řidičtí chytrolíni si začali před nějakým časem dávat panely autorádií pod přední sedačku, do přihrádky a tak a zloději se toho snadno domákli. Někdo si holt myslel jak drbana převeze a nasral si do vlastního hnízda a to fest.

          Taky jsme doporučovali lidem dávat pryč z oken tabulky s uvedením skutečného typu autoalarmu. V podstatě si tipař auto vyhlídne, zjistí jak na ten či onen autoalarm a je to.

          Finty jsou to ovšem, velmi jednoduché, i když pro autí devastující. Kde ovšem není odpovídající trest, chybí strach. Strach je jediná věc, co plodí disciplínu. Viz starosta New Yorku Rudy Giulliani a jeho metoda rozbitého okna. Tohle zavést někdo v česku, tak ho ukamenují. Přitom v New Yorku tahle metoda dokázala snížit násilnou trestnou činnost o 80%!!!!!

          Nicméně zpátky k tomu původnímu: výsledek české „chytrosti“ často je teď ten, že auto je rozbité, ale uvnitř nebylo ani co ukrást.

          I tohle je, podle mě, jeden obrovský dluh policie veřejnosti. Není schopna lidem říkat jak se to dělá, proč se to dělá, jak tomu předejít, jenom spousta sloganů, kterým lidem nerozumí. Policie prevenci prostě neumí a nikdy ji od doby, co se dostal bolšáň k moci, až dosud nedělala.

          0 0
          • rasto  

            o tom strachu mas pravdu.

            ve skole jsme se ucili: pry nebyt zakonu, a vstepovane etiky (ktere se nam momentalne nedostava), byli by z nas zvirata.

            pro uplnost, jake ze zakony zavedl Giulliani?

            0 0
          • K2  

            Takže auta s foliema na oknech i bez se vykrádají stejně a je to jedno…

            0 0
    • karliner  

      Je dobrý, že se zalogoval policajt (i když bývalý) a že se za svoji práci nestydí.

      Trochu bych ale tvoji úvahu posunul jinam a optal se, proč PČR krádeže kol nevyšetřuje a zloděje aktivně nehledá, ba dokonce většinou má okradený provinilý pocit, že obtěžuje, když krádež kola hlásí a sepisuje protokol. Z této liknavosti, ba nečinnosti PČR pak pramení pocit beztrestnosti zlodějů.

      0 0
      • Lance  

        dyt to pise, je jich malo, spisu po ***** daleko dulezitejsich, Ickova reforma bylo dilo

        0 0
        • karliner  

          Je jich málo – kravina, Česko má v přepočtu na obyvatele snad víc policajtů, než severní Korea

          íčkova reforma – asi po nich chtěl, aby přestali buzerovat a prudit a místo toho pomáhali a chránili, ale můžeš tu reformu nějak popsat, abych pochopil, proč díky ní se mnou po krádeži kola sepisujou protokol dva policajti a další tři jenom ve stejné místnosti tu znruba hodinu okouní a zevlují, místo toho, aby něco dělali?

          0 0
          • Bren  

            Jednoduchá odpověď: protože všichni ti co tam zevlují to napsat do toho programu neumí a musí se to nějak naučit. Jinak mě nenapadá proč by bylo pět poldů na oddělení. My tam být směli jen když se psalo a jen hlídka co psala (vždycky psali oba dva) jinak jen během dvou půlhodinových přestávek, výjimky neexistovaly. Na oddělení u nás nikdo nebyl, všecko bylo svedeno na 158, u zvonku na služebně telefon na operačního, všecko muselo být 11 hodin z dvanáctihodinové šichty venku. v mínus pětadvaceti bez benzínu aby jsi si mohl v autě zatopit vám řeknu, že jsem svoji Moiru začal i milovat. Vysílačka klekla, tužky nepsaly, auto zamrzlá skla… usnout se v tom samozřejmě nedalo, venku se dělaly dřepy… balili jsme se do spacáku… Co se tam děje teď nevím. Fakt nevím.

            Jenže já když přišel jako zobák, bylo tam devět starých a já mladý a dostával jsem sodu ze všech stran o tom že začátek šichty je sice v sedm, ale konec až je všecko hotovo, o tom že bábi co jí šlohli její jediné kolo nezajímá kolik máme jiné práce, ale že chce vidět zájem o svůj problém a aspoň si postěžovat a kolo nějaké jiné ji odněkud sehnat atd atd.

            Dneska je tam jeden starý, to je vedoucí a má dvanáct mladých, které by ještě před pěti rokama nepustil spolu na noční ani za nic a dneska musejí dělat všecko. Policie není a ještě dlouho nebude v globále akceschopný sbor, čest jednotlivcům.

            0 0
        • Manzak  

          Zajimavy, ze kdyz te nekde muzou skasirovat, tak jich malo neni, a vyvijeji pro to velkou aktivitu a zapal pro povolani.

          0 0
          • Bren  

            To je pouze snaha mít klid od vedoucího, který potřebuje čárečky pro svoje odměny. Oni z toho mají kulové. A mnozí to ještě ani nevědí.

            0 0
          • Zdeno Micio  

            Kdybys trochu porozuměl policejní problematice, tak bys nemohl napsat takovou hloupost. To je předsudek mnoha lidí, kteří si myslí, že jediná činnost, která policajty baví je kasírovat a vybírat pokuty. Jak už řekl Bren, je to jen čárkový systém nastavený shora, kdy policajt na hlídkové, tj. v terénu, musí vykazovat svoji výslednost – a nejsnažší výslednost je vykázat třeba 10 pokut za měsíc. Ale většina policajtů by ti řekla jak neradi toto dělají, krom výjimek potvrzujících pravidlo. Jo „íčkova“ reforma je to nejhorší co mohlo policii ČR potkat. Slavné náborové kampaně, kde se utopily desítky milionů a nabíraly se lidi s VŠ bez policejní praxe, kteří obsadili významné posty na Krajských a okresních ředitelstvích a krim. policii. Zkušení policajti a kriminalisté s desítkami let praxe museli těmto lidem přenechat svá služební místa, jelikož měli jen střední školu a buď si zvýšili vzdělání nebo odešli na nižší post a nebo do civilu. Pak docházelo k takovým paradoxním situacím, kdy kdejaký cucák s VŠ bez praxe měl vyšší hodnost než starý praktik, kterému ještě ke všemu velel. Je to tak jak píše Bren, mnoha lidem toto sebralo veškerou chuť a iluze pokračovat. Budovaly se recepce na zákl. útvarech za x milionů a když občan přijde na výslech do kanceláří, tak to tam vypadá stejně jako před 20-ti lety a píše se na starých pomalých počítačích a nejsou finance na základní věci jako jsou třeba kancelář. potřeby nebo benzin do služebních vozidel. Uvedu příklad z malého města na sev. Moravě: Policisté zde mají limit jen 60 km na jedno služební vozidlo za 12-ti hod. směnu, tzn., že se defacto jezdí jen na oznámení a naprosto vymizela prevence v ulicích. Kluci nemůžou jezdit ani do okolních obcí zkontrolovat třeba stav chatové oblasti kam se dříve běžně jezdilo, jelikož tam a zpět by najeli třeba 30km. Na oddělení jsou tři auta a z toho dvě jsou zaparkované v garáži, aby se ušetřilo za benzin. Tankovat se musí jen na nejlevnější BČS v okolí a pak policajti vypadají jako ty největší socky. Ale to je jedna a dalších sto věcí. Je smutné, že takto pracuje firma PČR a „pomáhat a chránit“ je jen prázdný pojem. Je to přesně naopak.

            Šetření do oznámených případů se prakticky skoro vůbec neprovádí, pokud je podezřelý neznámý pachatel. Platí to tak ve velkých městech jako Praha nebo Brno, kde je objasněnost okolo 15 %. V malém městě je ta šance větší a to hlavně proto, že policisté zde mají dobrou místní a osobní znalost. Všude je však přebujelá administrativa, kdy se věc zadokumentuje do xxx el. systémů – na jeden banální trestní případ se musí napsat při oznámení min. 8 papírů a pak se to vloží do systému a už to samo zabere spoustu času, který pak nezbývá na poctivé šetření třeba na místě činu. Mladé policajty po škole nemá kdo zaučovat, jelikož staří zkušení odešli v přechodném období, kdy ještě mohli dostat slušnou rentu. Pak to vypadá tak jak to vypadá.

            0 0
        • Kohout  

          V poslednich dvou letech jsem mel s policajtama docela kontakt, i kdyz teda dost nechtene. Vybrali nam sklepy a pak cely barak…

          Kdyz pominu skutecnost, ze zlodeje nechytli, tak se alespon snazili, brali otisky, stopy atd. Administrativa, kterou musi policajti v souvislosti s ruznymi zlociny delat, je ale desna. To je prave pro sekretarku a ne pro policajta…

          Na druhou stranu vidim, jak laxni jsou pochuzkari na ulici a hlavne mestska policie. Staci se projit po praze a najdu x hlidek, ktere se nekde krci v rohu, jen aby nahodou nevideli nejaky zlocin. A kdyz nahodou neco vidi, tak se tvari jako by nic. U MP to je kapitola sama probe, jejich hlidky berou praci jako prochazku. Neresi vubec nic, kdyz je clovek na neco upozorni, tak se tvari dotcene…

          Pro prevenci kriminality je dulezite poritani ruznych perstupku a malych poulicnich zlocinu, coz dobre ukazala zkusenost z New Yorku…

          0 0
      • dieegoo  

        Ono je to smutný, na druhou stranu docela pochopitelný. Věřím, že policajti mají důležitější věci na práci (teď teda nepočítám ty, kteří se celý dny „baví“ botičkováním aut, který stojej půl metru za značkou a neuvěřitelně tím všechny ohrožují), než pobíhat po městě a kontrolovat každýho cyklistu, jestli náhodou nejede na ukradeným kole.

        Je jasný, že by bylo fajn, kdyby tyhle drobný krádeže rovnou nehodili pod stůl, ale to by pak musel být policajtů milion, aby všechno stíhali.

        0 0
        • karliner  

          krádež kola za x desítek tisíc ti přijde jako prkotina?

          0 0
          • dieegoo  

            Kolik kol za x desítek tisíc se ztratí v porovnání s koly za 2–5 tisíc, 1%? Přišlo by ti pak správný, kdyby policie řešila jen případy s vyšší škodou a ostatní nechávala být? Však provoz policie sponzorují všichni ze svých daní a těžko pak budeš někomu vysvětlovat – jó, vaše levný kolo řešit nebudem, máme tady ztracený kola od pár zazobanců a ty jsou prioritní.

            0 0
        • Bren  

          Policajti mají práci sami se sebou, osmnáctiletá děcka o pětačtyřiceti kilech mají dělat pořádky.

          0 0
      • Bren  

        Policie na to kálí protože:

        1. zaevidovat ukradený kolo nad 5000,–Kč rovná se trestný čin kde je

        pachatel neznámý, to snižuje procento objasněnosti oddělení a vedoucí nedostane takové odměny – mančaftu se odměny v drtivé většině zásadně netýkají. Vedoucí proto vytváří stálý psychický tlak na podřízené, aby se z TČ kde je NP snažili udělat přestupek „amortizací“. U PŘ na rozdíl od TC je daleko méně papírování, celé řízení stojí dañového poplatníka daleko méně a výsledek je pořád ten samý: kolo nenajde ani prase.

        Já měl svůj notýsek, kde jsem měl zapsané všechna kola zaevidovaná na našem oddělení plus hlášená do svodek na našem okrese a to včetně těch včetně přestupků, kde byla značka, barva a výrobní číslo. Pánové, víte, kolik těch kol za dvacet let mé super kariéry policejní šlapky, kdy bylo majitelem nahlášeno výrobní číslo, barva a název kola bylo? 17!!!!!!! Celých sedmnáct, nepřepsal jsem se.

        Z tohoto seznamu jsem nikdy žádné kolo nenašel a to jsem do cyklistiky fanda. Našel jsem svoje ukradené kolo i s drbanem, což byla výjimka, ale to kolo jsem dobře znal, že jo. V tom haflu kol co všude dneska jsou nemáte šanci najít cizí kolo, které neznáte. Já kontroloval ty kola téměř každou šichtu ale málokdy jsem našel aspoň stejnou značku, ne tak ještě barvu a už vůbec ne várobák. Je ale pravda, že jsem nikoho z kolegů nikdy neviděl kola kontrolovat, protože se v nich prostě nevyznali a nevěděli co je název, co typ atd… Víc kontrol = větší možnost úspěchu.

        1. počet zaměstnanců Policie ČR je skutečně jedním z nejvyšších na

        počet obyvatel dokonce i ve světovém měřítku, jenže někdo zapomněl říct k tomu A i to B. Ze čtyřiceti tisíc zaměstnanců je necelých dvacet tisíc v samotném výkonu, zbytek jsou to rodinné klany a kamarádíčkové počínaje dílnama, pokračuje přes různé mluvčí, účtárny, sekretárky, lepé píchačky na bráně atd atd. Z 85 bývalých okresů, kde byl ředitel, tři náměstkové, pak velitel služeb a další páprdové se všechno rozpadem okresů znásobilo početně třema, z osmi krajů je jich čtrnáct, tak mě ještě řekněte, jak je poldů na ulici moc? A jakých poldů, viz níže.

        1. Ivanova reforma udělala jednu věc: dvojnásobně navýšila „jen“

        základní platy vedoucím pracovníkům, z nich odvozované odměny jejich platy ještě umocňují. Samozřejmě vnitro nedostalo na tuto reformu ani ká, takže to Hurvajz sebral těm v terénu. Já jsem byl z měsíce na měsíc jednak degradován, což by mě nijak neštvalo, ale hlavně o pět táců chudší. Soboty, neděle, noční, svátky, přesčasy, najednou všecko zadarmo bez příplatků, základní plat o litr míň. To by mě taky snad nějak nevadilo, ale jaksi splácím tři půjčky na domek, který ještě sám dodělávám, dcera na výšce… šup po hlavě do předpisů mého řemesla a tradá zpátky k řemeslu. A už buším pěkně rukama, stejně jsem mimo šichty nic jiného nedělal…

        1. z těch necelých dvaceti tisíc dělných v roce 2007 odešlo od policie

        12500 lidí, co měli odlouženo 10 a více let a měli nárok na výsluhu, přičemž nejnižší výsluha je 5700,–Kč měsíčně. Valorizuje se to zároveň s důchody. Tak si spočtěte, jak super byla pro státní kasu Ivanova reforma. Vnitro nemá na nic prachy, protože platí úplně zbytečné renty zkušeným chlapům, co mohli ještě dvacet i více let sloužit. Řada z nich přešla takříkajíc na druhou stranu barikády a můžu říct, že ti co tam zůstali, na ně rozhodně nestačí.

        Tzn. odešli skoro všichni co něco uměli a znali. Minulý rok následovalo našeho příkladu dalších 2500 těchto lidí. Všichni kdo se nebáli začít makat za hodně nižší platy (renta to zatím dorovnává naštěstí – než nám ji seberou) prostě utekli a dneska vidíte v munduru samé ucho které neumí ani říct dobrý den…

        1. na to co jsem dělal jsem hrdý, ne že se za to nestydím kua!!! Ale za

        firmu se stydím strašně. Bohužel se to tam podle těch málo známých co tam ještě jsou nadále zhoršuje, mladí zdrhají po dvou letech pryč… Pokud by byl zájemce o službu u Policie ČR, mám doma ještě jednu tonfu, za mírný příplatek z vás tu blbost s velkým gustem vymlátím!!!! :D

        0 0
        • Smazaný účet  

          Diky za pohled z druhe strany barikady:)

          0 0
        • madcat  

          Docela hodnotná (a smutná) recenze povolání POLICAJT. Bohužel dost podobný zkušenosti slýchám i od pár kamošů, kteří u policie jsou, nebo spíš byli: doklepat to až doby kdy mají nárok na rentu a pak rychle pryč!

          0 0
        • C-ampari  

          Jak to tady tak čtu napadá mě, nejsi aktivní i na vw-club.cz?

          Jinak jestli ano, s chutí čtu tvoje přízpěvky i tam. Docela poučné.

          0 0
          • Bren  

            Jasně, jenom Hammer už někdo tady má. Končím s chajdou pomalu a začínám zase jezdit, parááádáááá!!!

            0 0
    • Nikola  

      Tak tam, kde bydlím já, nebudu psát kde, ale je to malinkaté moravské městečko, jsem ještě neviděla nikoho kolo zamykat. Kola se tu odkládají volně před obchodem, poštou, spořitelnou do držáků a pokud vím, žádná se neztrácí. Někteří lidé tu nezamykají dokonce ani auta. Největším zločinem tu je kouření na autobusovém nádraží :-)

      0 0
      • Tommy_Lee  

        kecy, prdy, bedary :-)

        0 0
        • Bren  

          Chachacha!!!! Tak tyhle řeči (promiň Nikolko) jsem slýchaval od všech okradených snad denně.

          „Tady se krade?“ Každý věřil tomu co vidí v televizi, ale že u nich vedle, nebo přínmo v domě… Další obrovský dluh policie těm, co si nás platili – ona nedokáže ani lidi varovat, co se kolem nich děje, aby si dávali pozor, jak si dávat pozor… Za tu firmu se vážně stydím. Lidi vůbec nevěděli co se stalo v jejich sousedství… Marné.

          0 0
      • Kubas.1  

        jo, a největší vzor pro všechny je Kája Mařík, ne ;-)

        0 0
        • Nikola  

          Tak mně je celkem jedno, jestli tomu někdo věří nebo ne, prostě v takovém městečku žiji a jsem spokojená. A jinak můj vzor je Mirek Dušín :o)

          0 0
          • Bren  

            Víš co je pro tebe, Nikolko, nejnebezpečnější? Víra v to, že se u vás nic neděje. ty jsi ideálním cílem pro kdejakého amatéra. Zkus si pokecat s nějakým známým poldou co tam u vás dělá a ztratíš veškeré iluze.

            U policie je to náročné z jednoho důvodu. Existují čtyři stupně pozornosti člověka:

            • bílá – člověk nevěnuje pozornost svému okolí, je uvolněný,relaxuje – oběť protiprávního jednání jako vyšitá
            • žlutá – neustálá pozornost k okolí, vyhodnocování rizikatd atd.
            • oranžová – činnost krátce před akcí
            • červená – bezprostřední nebezpečí, akce samotná

            Ty jsi v bílé a ještě se tím chlubíš. Jsi jenom ovce na řadě na podříznutí a ani nebečíš, ještě se raduješ. Obrazně řečeno, ne že to vemeš doslova.

            Polda ani doma ani nikdy jindy není v bílé, psychicky je to ale strašně náročné. Civilista je v bílé lautr furt. Má klid, dokud na něj nedojde řada se zaříznutím. On ale neví odkud může něco přilítnout, nechápe spousty souvislostí, protože mu je nikdo (policie) nesdělí, nevysvětlí… Jak si má asi tak občan všímat, když neví čeho? pravíval jsem na služebních poradách, leč marně…

            Policie není hodnocena systémem čím větší klid tím lepší práce, ale přesně naopak, čím více čárek, čím větší bordel v rajónu, tím více peněz na rizikovém příplatku!!!! Proti tomuhle jsem celou dobu šel, samozřejmě Don Chichot jako bejk, že jo.

            0 0
            • Nikola  

              Tak já si myslím, že zas tak hrozné to se mnou není. Ve skutečnosti jsem žlutá jako sluníčko :-) Ale ta kola se tu vážně nezamykají :-)

              0 0
              • karliner  

                Vy jste asi nějaká mutace Kvítečkova. Sice jezdíte v latexových modelech, ale kola si ani nezamykáte a i jinak v obci vládne všeobecná pohoda :-)))

                0 0
              • Bren  

                No jestli si myslíš že u nás se zamykají… :D :D :D Pak jsou taky místní obchody se všelijakýma střepama za tři tisíce a podobně pořád vytížené. :D

                PS: Ty jsi Vietnamka?

                0 0
                • Nikola  

                  Vietnamka nejsem, dokonce nemám ani žloutenku, byl to jen příměr :o)

                  0 0
      • stan99  

        Deset let jsem působil ve firmě v menším moravském městě.Ročně jsem najezdil 50–70tisíc km.Kolegové také.Ale všechna firemní auta byla vykradená jen v Praze.Některá několikrát.

        Neříkám ale že místní nebyli bez chyby.Občas někdo někomu otřepal trnku :-D

        0 0
      • martin_bakov  

        Ja bych to tak neidealizoval, v male nemecke/ rakouske vesnici sem to videl na vlastni oci protoze sem tam chvilku byl na vymennem pobytu ale na morave treba v Drnholci kde sem mel pribuzne vsichni zamykaji protoze se tam kradlo a krade…

        0 0
      • xshreck  

        Uhe…? :-D

        0 0
      • madcat  

        Taky bydlím na malým moravským městečku, nebo spíše vesnici (asi 2k obyvatel), a rozhodně nemám pocit, že bych tu mohl bezpečně nechat před samoškou svoje kolo nebo odemčený auto. Kriminalita tu je a ne že ne – ony právě takový ty menší zapadlý vesničky jsou celkem eldorádem pro různý diskotékový pervitinkonzumenty a spol. Najdou si někde nějakou opuštěnou chatku v polích nebo zahrádkářské kolonii a až se lidi divili, kolik najednou bylo v noci vidět různých starých rezavých golfů a toyot jezdících mezi polama. O rozebraných vracích nebo bůhví kde nabytých autech všude kolem takové chaty nemluvě. S tím samozřejmě souvisel taky výraznej nárůst vloupaček do chat a přístřešků na nářadí, co mají lidi za vesnicí na zahrádkách, několikrát tu vybrali barák ráno za bílýho dne, když lidi nejsou doma, ba dokonce jednou byl majitel doma po noční – spal, a když se vzbudil, tak nestačil koukat. Na nedaleké benzince prý nechal jeden motorkář klíčky v zapalování, když šel platit, a taky se nestačil divit, když přes sklo od kasy viděl podivnýho týpka jak skáče na motorku a bere kramle… Takže auto každou noc dávám poctivě do garáže za pořádný kovový vrata, a nic v něm nenechávám. Stejně tak kola mě ani nenapadne někde nechat dál než 10 metrů ode mě nebo nedej bože úplně bez dozoru…

        0 0
        • jIrI___  

          Souhlas, taky bydlím v podobné malé romantické vísce.

          0 0
        • Bren  

          Ale, civilista ve žlutém stupni pozornosti, gratuluju. Umíš si všímat a přemýšlet. Byl by jsi dobrý polda, ale ne v Česku.

          0 0
          • madcat  

            Ne že by mě to nikdy v životě nenapadlo dát se k poldům. Akorát se bojím, že by to byla na mě asi až moc hustá polívka, i podle toho co tady píšeš ty, i co jsem slyšel od svých kamošů a známých, kteří u policie jsou nebo byli…

            0 0
            • Bren  

              Za dva týdny tam zažiješ to, co 99% lidí nezažije celý život. Nic z toho nebude příjemné. Ale skutečnost, že tě nebude mít kdo učit je natolik negativní, že ti to velmi silně nedoporučuju.

              0 0
    • dancing dog  

      Chce to knight ridera .-)

      0 0
    • Schoscha  

      když už jsme u toho vykrádání aut, jak třeba řešíte dětský sedačky?

      Vytahujete je pokaždé z auta a berete na noc domů?

      Já vozím v autě permanentně dvě a nechávámje v autě.

      Sedačky taky nejsou kolikrát zrovna levný, ale ještě jsem neslyšel, že ji někomu z auta ukradli.

      0 0
      • Krys  

        Dobrým riešením je auto s integrovanými sedačkami. Nie je to síce pre batoľatá, ale je to super.

        0 0
        • ememem  

          to sa v prahe fakt tak kradne? ja z blavy co nie je zrovna bezpecne miesto nepoznam nikoho komu by ukradli z auta sedacku. teda okrem jedneho co mu ju ukradli v tescu v garzi ked si ju kupil, odlozil a isiel este nakupit.

          0 0
          • Krys  

            Už som počul o pár ukradnutých sedačkach. V Blave.

            0 0
      • xshreck  

        Nejlepší řešení je mít garáž :-) Auto nikdy nemáme venku. A sedačku tam taky máme. Spíš bych se bál o sedačku co má máti na kole … přece jenom to de jendoduše sundat :-D

        0 0
        • Bren  

          Tak v garáži si zloděj může dělat ale úpa co chce. Měli jsme specialisty na garáže, ti se „dostali“ jen díky buzeraci řidičů na silnicích jak někdo psal: prostě se psaly poctivě „kontroly osoby“ tzv. káóčka = kde, kdy, v jakém autě, s kým atd. kdo jel… Pak to v komplu najdeš: jméno, datum, čas, auto… dáš auto, vyskáčí ti další tři až deset maníků co s ním byli kontrolováni plus dalších dvacet spolujezdců…a máš celou bandu. Dáš postupně všecky tři řidiče toho auta, naskáčou ti další auta, projedeš auta lustrací a ejhle, takové neexistuje… no a už lavina padá.

          0 0
          • xshreck  

            Tak k nám by se horkotěžko dostávali … Máme oplocenou zahradu a garáž hned u baráku.(kdo by lezl přes 2,5m zeď?) Jo někde, kde je garáž v řiti (paneláky) tj horší :(

            To chce udělat alarm, že když tam někdo vleze tak ať to začne vřískat někde doma a hned tam naletět…

            Ale zase nedej bože aby to bylo 2km daleko a doma nemít ani blbou skládačku :( Ale zase jak to vymyslet… svět je krutej. Máš pravdu, uplně jsem zapoměl že někdo nemá štěstí ( ve městech ) to mít pod oknama :(

            0 0
      • karliner  

        Mě jo. A ještě přitom přeřezali pásy.

        1998 – Karlín.

        0 0
    • dieegoo  

      K vykrádání aut či jejich zcizení taková perlička (prodávám, jak jsem na reanult foru koupil) :

      Jelikož pracuji ve státní složce, kterou zde většina dobře zná a nemá ji v

      lásce, chtěl bych tímto vám poukázat na zařízení a způsob odcizení

      motorového vozidla. Jako technik jsem se dostal k ohledání vozidla, které

      bylo předchozí den stíháno hlídkou PMJ Praha do obce na Praze – východ.

      Jednalo se o audi A8 – šedé metalízy s označením audi S8 na libereckých

      značkách. Toto vozidlo mělo být kontrolováno hlídkou policie v Praze. Když

      toto vozidlo chtěla hlídka zastavit, vozidlo se dalo na újezd a pokračovalo

      rychlostí 200km/h směr z Prahy. Jelikož je na Praze východ momentálně stavba

      kruhovéh objezdu, toto vozidlo nemělo jedinou šanci ve výše uvedené

      rychlosti toto postřehnout a v rychlosti cca 180km/h doslova prolétlo

      stavbou a skočilo do pole. Hlídka policie PMJ k tomuto vozidlu přijela v

      době, kdy již osoba řiiče na místě nebyla. Byla noc, asi 03:20 hodin, všude

      tma, žádné světlo v okolí pouze pole. Na místo byl povolán psovod a vozidlo

      bylo odtaženo na odtahvé parkoviště, kde jsem druhý den provedl ohledání. A

      teď se držte, ve vozidle byla sada komletních paklíčů na vozidla koncernu

      Vw, kompletní sada karet pro vozidla renault, čtečka klíčů a dálkových

      ovladačů, cca 1000ks nevyplněných zelených karet od pojišťovny alianz, čisté

      technické průkazy české + ukrajinské, krabice ukrajinských registračních

      značek + označení, další elektronika pro nastartování vozidla. Dále ve

      vozidle bylo zařízení, které bylo ukryto v papírové krabici od papírů do

      tiskárny. Z této krabice byl kabel, který ležel u zásuvky na 12v. V krabici

      byly tři malé větráčky jak od počítače a od každého větráčku anténa, celkem

      tři, každá pro jinou frekvenci. Když jsme toto zapojili, všem spadla brada.

      Jednalo se o rušičku telefoního signálu a to pro všechny frekvence. Všem

      mobilní telefony během 10 sekund ztratily signál a to pozor, i vysílačka ve

      služebních vozidlech. Toto zařízení funguje cca do okolí 2 km a vyruší

      pozor – komplet signál pro všechny mobilní sítě a vysílačky. Důvod je jasný,

      při odcizení vozidla se toto zařízení zapojí a v tu chvíli nejde v činost

      žádné zařízení upozorňující majitele (magic car, scherlog, mob. telefon,

      vysílačka, atd.), prostě v okolí nic nefunguje. Vyřadí to v činost i

      náhodného kolemjdoucího, který vidí krádež vozidla. Druhý důvod je, že toto

      zařízení vyřadí i policii při pronásledování – mobily, vysílačky s

      operačním. Každopádně ztratil jsem všechny naděje pro zabezpečení vozidla,

      snad již pouze mechanické. A pak si kupujte alarmy a vyhledávací systémy do

      vozidla.

      Ještě upozorňuji, že vozidlo audi nebylo v pátrání a bylo psané na 26 letou

      mladou holku, která uvedla že vozidlo půjčuje všem kdo ji o to požádají. Za

      přítele má údajně cizince. Vozidlo stojí na Praze 8 a to v ulici Pernerova,

      tak pozor na toto vozidlo !!!! Vozidlo již bylo předané, ale zař. na krádeže

      vozidel máme zajištěné.

      Takže klidný spánek, vaše auto je vždy v bezpečí :/

      0 0
      • Smazaný účet  

        Hmm, docela sila…

        Ja porad rikam, ze pokud bych chtel mit jistotu, ze mi s autem nikdo neodjede, dam pod sedadlo minu a do pozvozku naloz s polohovym spinacem.

        Jak chce nekdo neco ukrast, tak to proste ukradne, ikdyby to bylo zaisteen sebelip…

        0 0
      • fousek  

        Hehe, no zlatej Trabant

        0 0
      • Krys  

        Ono to vyzerá trošku ako urban legend. :)

        Inak keď zapneš rušičku a sledované auto „zmizne z mapy“, tak je to tiež signál, že je niečo špatne. Hlavne keď bol jeho posledný status napríklad „parkuje vo firemnej garáži“. :)

        0 0
        • JMT  

          Hele pracuju v autopujcovne a uplne stejnym zpusobem nam chteli ukrast auta rumuni. Akorat mely takle vybavenyho Supa, misto a8. Nastesti byl kolega prozretelnej a klient mu prisel divnej, tak na nej nechal povesit svestky

          0 0
      • Bren  

        No jenže drtivá většina zlodějů jsou amatéři a tihle profíci určo nepůjdou po mém Mazlikovi dvanáct let starém Passatu, i když je to furt krásný auto. Ti jdou po luxusních autech nebo když ne úpa luxusních, aspoň nových. Na což nemám, hahaha!!!!

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Krásná a luxusní auta kradou profesionálové,

          Amatéři kradou to, co máš Ty .. Prostě si nevybereš:(

          0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Přesně důvod, proč se bojím pořídit hezký a drahy bike

      0 0
      • Zdeno Micio  

        Pokud je tvůj strach větší než radost a požitek z jízdy, tak to chápu. Ještě, že tak nikdy nedopadnu.

        0 0
    • funkatron  

      http://www.bicycleretailer.com/…il/4605.html

      ajajaj :/

      priamo z vystavy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.