Nový trek MRX samozřejmě od Scalara

511 nepřečtených
  • Hedus

    Před několika dny, kdy se tady řešila „stavba – nestavba“ trekového kola, jsem slíbil, že se pochlubím novým kolem a Scalarovou zručností, kterému mimochodem skládám velkou poklonu, za komunikaci, ochodu, perfektní práci a hlavně krátkou dodací dobu. Další kola do rodiny už budou pořizovány jen touto cestou, stejně jako kola mých kolegů, kteří kolo viděli :)

    Rám : MRX Race Elite cross 2013

    Vidlice: pevná karbonová

    Kliky: Shimano FC-M543 24/36/48

    Přesmykač: Shimano LX trek

    Řazení: X.7

    Měnič: Shimano XT trek

    Kola: Remerx new Dragon/Shimano Deore new

    Brzdy: Avid SD3/FR-5 + špalíky Alhonga alu cartridge

    Snad ještě malé intermezzo

    žiju na Zlínsku, kde jsem také prošel několik různých obchodníků s koly od těch malých až po opravdu velké prodejny. Nikde jsem nechtěl ceny šponovat, ohánět se konkurenční nabídkou, měl jsem prostě cenový strop a pro dostupnější servis chtěl využít tamní prodejce. Jednání však byla z 90% případů ledovou sprchou. Podobné trekové kolo jsem nepotkal bohužel ani jedno. Snad jediný SCOTT nabízel loňský model částečně na Deorku, bohužel pořád ještě nad 20000,– Kč. V několika prodejnách, se mě snažili natlačit do 29“ a ve chvíli, kdy zjistili, že mne nepřesvědčí se o mne přestali zajímat. V několika prodejnách o stavbě uvažovali, do chvíle, kdy jsem vyslovil cenovou hranici, požadovanou přední karbon vidlici a představu o základních komponentech. Ti pak ještě přitvrdili arogantními poznámkami o Marsu.

    Neuměli, nechtěli, nemohli? Chápu, že vývoj něco stojí a někdo to zaplati musí. Bohužel mne však konkurenční prostředí, cenová politika a většinou i přístup kamenných prodejen nepřesvědčil o tom, že to s námi zákazníky myslí vážně. Závěr si netroufám dělat, možná, že někdo z vás bude mít také nějakou zkušenost… Vlastně závěr ano… kolo rozhodně stavět

    0 0
    • alinceb  

      Pěkný PR. Dostali si za to aspoň slevu? ;)

      0 0
    • K2  

      Tak by mě zajímalo porovnání jízdy po asfaltu na takovém kole s silničkou z pohledu člověka, který ježdění nebere výkonnostně a nechce po asfaltuj jezdit na fullu a HT nemá.

      Má někdo obojí? Dokáže popsat pro a proti?

      Jaký je materiál rámu? Uveze sedačku s dítětem?

      0 0
      • Hedus  

        Neberu kolo výkonostně a silničku jsem měl. Silnička má hodně sportovní posed. Na treku se můžeš více narovnat a hlavně pokud jedeš s dětmi, můžeš je bez problémů potlačit atd.. Rám i kolo je bez problému použitelné pro dětskou sedačku.

        0 0
      • fousac  

        drnca to stejne, pujde to zabrzdit a nebudes zapadavat do kanalu a mezi dlazebni kostky… ;)

        0 0
    • JSt  

      nemyslim, ze by bylo cim se chlubit. ;-)

      0 0
    • pee.tr  

      Mám naprosto shodnou zkušenost, jak tu zápornou s obchodníky (u nás na jihu), tak tu kladnou se scalarem.

      0 0
    • weekend warrior  

      na jedne strane gratuluju ke slusnemu nakupu, ale na druhe strane nechapu co resis, respektive, cos cekal…

      je snad jasne, ze individualni stavitel, ktery ma kontakty na ne zcela ofiko zdroje(oficialni dovozci znacek do cr) a pristup ke slevam cinskejch ramu, ti postavi kolo levneji, nez za kolik ti prodaji vice ci mene znackovou seriovku v jakemkoli krame…nevim, jakou ma scalar a jini marzi, ale uz jen kvuli nakladum na pracovniky a dane (prodavac, servisak, nakupci) + najem, energie atd. je to v kamennem krame takrka nemozne + vetsina o to ani nestoji + nema nebo dokonce ani nechce/nemuze mit takove kontakty…

      0 0
      • Hedus  

        V něčem máš samozřejmě pravdu, hlavně taky v tom, že nechce, nebo neumí. Nerozdíl od toho ne-oficiálního…

        0 0
        • weekend warrior  

          no tak určitě to je o tom, že neumí, ale důvodem je to, že to vlastně ani nemůže umět…servisák/pro­dejce v krámě ti nic nepostaví bez toho, že to majitel prodejny objedná/schválí…no a majitel prodejny takové věci programově dělat většinou, myslím si, nechce, protože na to nemá takový odbyt, aby se o takové nákupy dílů staral, oprašoval kontakty, sháněl nové kontakty pro levnější ceny, měl tam servisáka/sta­vitele, kterej za něco fakt stojí plus ještě bude stíhat normální servis atd…

          0 0
          • weekend warrior  

            proč? protože stejně drtivá většina normálních lidí nakupuje kolo podle parametrů cena/barva/„pře­hazkaXT“/znač­ka… Stavba, v tvém případě určitě, je pak něco jiného, tam chceš co nejlepší poměr cena/výkon. Ale co kdybys chtěl třeba světle zelenej rám a vidli? Předpokládám, že to bude problém…

            0 0
            • Smazaný účet  

              chudáci ti prodejci, až mi skoro slza ukápla, jak je tu kapitalista scalar drtí… kde není vůle není cesta, scalar (nejen on) našel na trhu podstatnou mezeru tak ji slušně obsadil. Kdyby v kameňáku nebylo cokoliv problém na kole vyměnit, asi by takovej obrat neměl.

              0 0
          • Honz8t  

            Tak to má ale ten majitel blbý, že se nedokáže přizpůsobit. Holt přijde o nějaký kšefty.

            0 0
            • Bafoon  

              Nepředstavuju si to tak jednoduše. Příklad – kameňák prodává kola x. Coby prodej seriovky má na kolech nějakou marži y. Dojde zákazník po třeba hodině přemýšlení, třech návštěvách prodavači řekne ok – beru tohle kolo, ale chtěl bych vyměnit kliky suntout, hazku a nešlo by vyměnit i náboje 475? Když mu to prodejce udělá – marže y = 0. Proč by to dělal? Když bude zákazník rozumější a řekne si třeba jen o výměnu klik – pro prodejce je to čas navíc a nejistota, že ty sr, alivka prodá = nižší výsledná marže. Mno… a proč by to dělal? Z čeho bude fungovat? Obchodník=kameňák má mít skills, aby to okecal = prodal seriovku.

              Jinými slovy bych srovnával srovnatelné – kameňák nemůže nikdy dorovnat nabídku scalara atp. protože na to prostě z podstaty věci není orientovaný. Dle mě teda :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                z podstaty věci by měla být seriovka levnější než kusovka od scalara.

                0 0
                • Bafoon  

                  sklad, prodejna, zaměstnanci, energie,… souhrně režie – tohle všechno má Pavel násobně menší. Proto si nemyslím, že máš pravdu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tak to už je ale věc každého podnikatele, jaký protor, kolik změstnanců potřebuje ne?? scalar má nejspíš lepší podnikatelské umění než prodejce, který potřebuje showroom, x zaměstnanců a sklad, kde stejně nicnemá..

                    0 0
              • bathed  

                S podivem jsou ale tací „kameňáci“ u kterých to bez sebemenších problémů JDE! Takže výpočet fajn, ale asi není universální…

                0 0
                • alinceb  

                  Where there´s a will there´s a way…

                  0 0
                • Bafoon  

                  Bral jsem to obecně, je to hodně zjednodušené. Konkrétní situaci/možnosti „takových kameňáků“ neznám, viz alinceb.

                  0 0
        • mr.antik  

          U crossu/treků je ten výběr fakt bída. Klasických horáků, silniček, možná 29tek se dá už celkem slušně vybrat u německých internetových značek.

          0 0
      • scalar  

        Prosím, nepiš takové věci, tohle je u nás v ČR největší reklama, už to tu jednou bylo, někdo napsal podobné žblebty (že mám extra levné neoficiální zdroje, extra slevy…) a já jsem pak pod tíhou objednávek dva měsíce padal na držku :-)

        Jinak umění podnikat je opravdu o minimalizaci nákladů, obchodním umění, ochotě vyhovět zákazníkovi, narážíš na to v jiném příspěvku.

        0 0
        • weekend warrior  

          ja nevim, jak to je, ale to opravdu nakupujes shimano v Paul Lange a sram u Žitného?

          0 0
          • Evilcleaner  

            a kdo ano? :-D

            0 0
          • mr.antik  

            :-) ale zas když montuje kola tak k tomu jsou přece OEMka určené, ne?

            0 0
          • scalar  

            Moc ne, zatím čekám, až mne navštíví jejich obchodní zástupce, ukáže mi české katalogy , manuály, české webové stránky.

            Jediný český katalog se Shimannem, který tu mám, má na obálce napsáno KCK Cyklosport. Takže nakupuji tám, kde je dobrá cena a podpora prodeje.

            0 0
            • nox159  

              tim katalogem myslis takovou tu velkou knizku A4ku co ma mrte stranek + k tomu DVD a novinky chodi ze shimana pravidelne postou? to je prece standart nebo ne? ;-)

              0 0
            • weekend warrior  

              no a KCK a jiní si to shimano nakupuje u PL nebo si to dováží sami nebo to nakupují někde v hamburku z lodi, od výrobců kol? Mě to je jedno, jen mě to tak trochu zajima, jak to vlastně rámcově funguje, kde třeba berou naše e-shopy ty tisíce oem komponentů…

              Já jedinou výhodu u ofikodovozce PL vydím v tom, že když jim tam zavolám/zajdu a jsem dost otravný, tak mi řeknou, kdy kde co jde do výroby, a kdy jim to sem dorazí a kolik toho bude, pokud to sem vůbec objednají…(řešil jsem tak párkrát boty ve 48.vel. ale budou to asi umět u všeho)

              plus asi platí nějakou reklamu zde, dávají věci do testu, zveřejnují novinky. nevím, zda dělají nějaké workshopy, školení, na jejich webu se dozvíš uplný prd…

              0 0
          • roman 3D  

            u žitnýho by nakupoval jenom magor, pár lidí co u něj dělali a jeden co u něj ještě pár týdnů bude dělat dobře znám a kupujou všude jinde než u něj:-)

            0 0
            • vsn  

              občas se tam dá nakoupit dobře (teďko zrovna destičky) – akorát doufám, že nedojdou po sezóně :) Jinak trochu problém s tím, že nemá nic skladem. Nicméně to samé Kastar (už 3 měsíce čekám na Exalith špalky) … co se týče KCK x PL tak PL se zlepšil (a nebo KCK naopak u SH zhoršilo : ))

              Scalar: Nikdo z PL tě asi nenavštíví :) Aspoň mi to tak připadá … Nicméně když něco potřebuji tak po mailu se s nima dá supr jednat.

              0 0
      • karliner  

        Podívej, můžeš mi prosimtě nějak vysvětlit termín „oficiální dovozce do ČR“, když už skoro deset let využíváme výhody tzv. „Evropského hospodářského prostoru“ a proč schopnost najít v něm levnější zdroj zboží nazýváš kontaktem na „ne zcela ofiko zdroje“?

        0 0
        • bleach  

          kamos mel ale treba problem se suntourkou a reklamace neprobehla uspesne, protoze nebyla dovezena BP Lumen Upice..

          0 0
        • bathed  

          Děláš v nějakém byznyse? Myslím něco s distribucí? … Já jo. 21 let… A mám za sebou všechny etapy: období ještě platného embarga na ČSFR ze strany „západu“, pak jeho uvolnění, vytváření sítí tady u nás, pak vznik „vekoprostoru“ … Pokud by si výrobci nechránili své OFICIÁLNÍ a výhradní distributory a spoléhali se na to, že si jejich zboží cestičku a na náš trh a zákazníky najde samo třeba z německých skladů, do roka a do dne nepordají nic…

          Řeknu ti, jak funguje dnešní trh: náš zákazník (dělám do technologií a materiálů pro výrobu reklamy) kterého jsme naučili s nějakým našim produktem nabyde pocitu, že už nás nepotřebuje a že nás obejde. Kontaktuje přímo výrobce. Výrobce jej odkáže na distributora (nás). Zákazník se nevzdává a kontaktuje jiného distributora (GER, AUT, FRA, SPA, …)… Tito distributoři posouvají kontakty na výrobce, ten je vezme a posílá opět nám. A proč se němcům, rakušákům a dalším nevyplatí prodávat do česka? – protože se to dřív nebo později provali a pak je výrobce klepne přes prsty…

          To že tu nemáme „hranice“ neznamená, že si jakýkoliv výrobce nechá dokurvit funkční distribuční síť… Pravda – vždycky nejaké procento někde uteče, ale v globálu si tohle hlídají a hlavně se navzájem hlídají distributoři…

          0 0
          • enjoy  

            Tak to buď rád, že to takhle máš.

            Jsou i výrobci, světoví, které zajímá pouze obrat a je jim úplně jedno, kdo bere od koho a za kolik.A za kolik se pak prodává jejich výrobek, protože oni už prodali.

            0 0
          • karliner  

            Teď jsi popsal ještě sem-tam zaběhnuté fungování s řadou x překupníků (rozuměj „oficiálních distributorů pro nějaký region“), které nemá žádné opodstatnění (kromě majitelů těch „oficiálních“ zastoupení). Naopak pro zákazníky to má spoustu nevýhod – vyšší ceny, menší ochota personálu (jsme oficiální distributor, tak budeš skákat, jak pískneme nebo si trhni nohou), oficiální distributor pro ČR neschopný, pitomec nebo kombinace obého (sám si doplníš podle svých zkušeností) naštěstí se od tohoto modelu ustupuje – respektive, tlačí na to jak evropská legislativa, tak zákazníci.

            0 0
            • bathed  

              No, v natolik sofistikovaném oboru to fakt není pravda :-)))) Už mi pár nešťastníků co se snažili s tím systémem ******* brečelo na rameni… Naposledy jsem rozcházel načerno dovezený UV faltbed :-)))). Pěkně litr na hodinu a měli po výhodě! :-)))))

              0 0
              • Honz8t  

                Co si mám představit pod tím „načerno dovezený“?

                0 0
                • bathed  

                  No to je stroj, u kterého se kupec dohodne s distributorem jinde, ža za super cenu, ale bez jakéhokoliv supportu – žádný servis, žádná instalace, žádné školení… Jenom holá bedna a nebo pár holých beden a „dělejte si s tím co chcete…“

                  Samozřejmě očekávám tvoji briskní reakci a povídání o záruce a tak to utnu ještě než s tím začneš: předně neautorizovaný zásah (to je neautorizovaná instalace = dejte nám na to slevu, nainstalujeme si to sami) znamená automaticky pozbytí záruky. A kdyby teda došlo na lámání chleba a zákazník harašil právníky,pak je tu jedna běžná klauzule v obchodních podmínkách – záruka se uplatňuje v sídle prodejce. Takže pokud bys ji chtěl opravdu uplatnit, tak ten stroj skrze každou blbost vyrveš z patek z betonu, zabalíš, naložíš na kamion a odvezeš do Německa… Pak máš nárok na záruku…

                  0 0
                  • scalar  

                    Asi pracuješ v hodně specifickém oboru.

                    Běžná praxe je – zákazník nakoupil jinde = někde jsem udělal chybu.

                    Mám možnost kontaktu se zákazníkem přes servis = maximálně mu vyjdu vztříc, navážu s ním vztah…, aby příště koupil u mne.

                    0 0
                    • alinceb  

                      Hmmm…:)

                      0 0
                    • bathed  

                      Jo, ale ty jsi už ten koncový prodejní stupeň – něco jako systémový integrátor ve světě IT. Ty jsi ten který dá komponenty dohromady a udělá z nich funkční celek. Nejdřív se ale ke komponentám musíš dostat – tj. někde je koupit, mít možnost se k nim dostat rychle a hned (logistika), měl bys mít možnost rychlého vyřízení reklamace, se kterou za tebou přijde tvůj zákazník (tzn. že dostaneš u dodavatele support) a v neposlední řadě – ale tady uznávám že se to bike světa moc netýká, klienti musí ty dané komponenty chtít – tzn. že o nich ví a vnímají je pozitivně (marketing). A právě za ty tři položky (logistika, support a marketing) platíš ty a vlastně i koncový zákazník jistou část ceny – platíte si distributora…

                      0 0
                    • Peslezedirou  

                      Tak to zkus třeba s telefonem z šedého dovozu.

                      0 0
                  • Honz8t  

                    Aha, ale s tím (problém se zárukou bez odborné instalace a nutnost jejího uplatnění u jeho prodejce) ten zákazník musel počítat. Pokud to i tak bylo výhodnější, pravděpodobně někde děláte chybu.

                    Pokud to výhodnější nebylo a nebo si to zákazník neuvědomil, jeho hloupost. Případně jste ho něčím naštvali tak, že mu tahle pruda za to stojí.

                    Jinak pod pojmem „černý dovoz“ si představím dovoz nelegální – tj. s obejitím celních a daňových zákonů, nepřiznání spotřební daně apod. To, co takovýto zákazník dělá, je naprosto legální a jediný, komu může přidělat problémy, je on sám.

                    0 0
                    • bathed  

                      … v mé branži je to spíš risk nebo zisk… A rozdíl mezi tím může být klidně mega… Počítej…

                      A pozor – nemluvím o černém, ale šedém dovozu. To je rozdíl…

                      0 0
                      • Honz8t  

                        Tak proč píšeš: „Naposledy jsem rozcházel načerno dovezený UV faltbed“?

                        Načerno je ilegálně. To, čemu se říká „šedý dovoz“ bych definoval jako „dovoz v rozporu s tím, co si přeje subjekt domnívající se, že má jakési územní právo a že jsou mu všichni vydáni na milost“.

                        Já říkám, ať si to dovezou jak chtějí, když ví, do čeho jdou a vyplatí se to. Je to určitá forma konkurence a v tomto případě velmi zdravé (pro zákazníka).

                        0 0
                        • bathed  

                          Sorry za barvičky! :-) … Mně je naprosto šumák odkud si to dovezl. Oficiální český zástupce dal od toho ruce pryč (logicky). No a já na tom SAMOZŘEJMĚ chci vydělat. Odpracováno tam mám 5 dní po deseti hodinách a ještě si objednali školení…

                          Každopádně je to tak, že s touhle investicí rozhodně nepočítali a opravdu si mysleli že to ochčijou. Takže po chvilce zákopového vyjednávání jsem dostal co jsem chtěl, jejich konkurenční výhoda je silně zkrácená a to ještě logicky nemají běžnou záruku – rozuměj: deska elektroniky, serva, hlavy, … zkrátka cokoliv – na to nárok mají, ale pouze kus za kus. Co se týče diagnostiky a mého servisního zásahu, budou normálně platit. Nový díl jim zajistím, ale oni ho normálně zaplatí. Starý pofičí do fabriky a dostanou za něj nový… Další nový… Takže budou mít třeba servomotor posuvu média jeden na stroji, druhý v šupleti…

                          Normálně by to bylo tak, že technik dofičí, díl má sebou, vymění a odjede… Jediné co by je to stálo je 5 káv a jedna pizza. kdo chce kam, pomozme mu tam…

                          0 0
                          • Honz8t  

                            Pokud se pohybeješ v odvětví, kde si toto k zákazníkovi můžeš dovolit a přitom se slušně uživit, bude ti as ivětšina lidí závidět.

                            Zákazník si zjevně nabil čumák a až se bude o nákupu rozhodovat příště, má v podstatě 3 možnosti: buď zopakovat stejné dobrodružství s tvým přístupem znovu, nebo nakoupit za přepálenou cenu napřímo od vás a nebo se poohlédnout jinde.

                            Z mého pohledu zákazníka mi chybí služba typu za příplatek stejný servis jako kdybych to koupil u vás. Vynucené nakupování náhradních dílů je doslova buzerace a udělal bych vše pro to, abych si našel jiného dodavatele.

                            0 0
          • Honz8t  

            Právě jsi popsal systém, ve kterém se vyskytuje s velkou pravděpodobností hned několik nelegálních praktik dle antimonopolních zákonů.

            0 0
            • Datel Stepní  

              Máš pravdu, ale obchod v praxi tak funguje.

              0 0
            • mr.antik  

              ?

              0 0
              • Honz8t  

                Např. tato: „Zákazník se nevzdává a kontaktuje jiného distributora (GER, AUT, FRA, SPA, …)… Tito distributoři posouvají kontakty na výrobce, ten je vezme a posílá opět nám.“

                Zákazník má právo nakoupit kdekoliv v EU, nesmí být nucen nakupovat od „svého“ distributora, výrobce nesmí nijak určovat komu může který distributor prodat a komu ne, atd, atp.

                0 0
                • mr.antik  

                  myslim že kdyby tam zákazník dojel, tak nemá problém to tam koupit. Na druhou stranu, zákazník má práva, výrobce taky. Nikdo ho nenutí uzavírat obchod.

                  0 0
                  • Honz8t  

                    A proč by tam v dnešní době jezdil?

                    0 0
                    • mr.antik  

                      A proč by mu to měli prodat, když jim to dealerská smlouva nedovoluje?

                      0 0
                      • Honz8t  

                        Protože by si měli přečíst cosi o zákonech v EU…

                        0 0
                        • mr.antik  

                          no jestli to je opravdu tak jak řikáš, tak takový zákony nedodržuje nikdo. Nehledě k tomu, že takový komančský nařízení se fakt dodržovat nedá.

                          0 0
                          • bathed  

                            Jestliže si jakýkoliv výrobce postupně vytváří globální prodejní síť s dobrým feedbackem od zákazníků, s kvalitní logistikou a propracovaným marketingem, bude si tu síť držet zuby nehty a nějaké nařízení EU mu ji nikdy nemůže položit… Zničit ji můžejediné – podlehnutí představě, že internet a globalizace jako celek ty potřebné funkce převezme… Pár takových firem už jsem zažil. Budiž jim lehký obláček…

                            0 0
                • AussigBiker  

                  Distributor, vyrobce ma pravo neprodat…

                  0 0
                • bathed  

                  Nesmí… Ale stejně tak NIKDO nedonutí distributora v GR prodat stroj do česka… Nikdo… Samozřejmě je to na pohled nelogické, ale takhle to funguje. Každý si rozmyslí jestli mu jeden kšeftík stojí za to, rozházet si vztahy s dodavatelem… jestliže výrobce má politiku jakou jsem popsal, ten kdo do systému vstoupí na sebe bere závazek tu strukturu dodržovat…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    věřím tomu, že v oboru, který popisuješ, to tak funguje. Ale já nemám problém cokoliv z kola odmontovat a poslat na reklamaci (vč. celého kola, viz třeba canyon, i když dnes už to možná i u nich funfuje jinak..). Tak nevidím důvod, proč nebýt kapitalista a nekoupit tam, kde dostanu lepší cenu (ano, jsou výrobky/ služby kde pořizovací cena nehraje tak velkou roli, jako následný servis) a v případě reklamace jim to prostě pošlu zpět.

                    0 0
                    • bathed  

                      No ok, ale kdo teda drží záruku?

                      0 0
                      • worlusho  

                        U některých výroků přímo výrobce.

                        0 0
                        • bathed  

                          No jasně! :-) …No ale teď kdo donutí firmy XY z česka aby si dala tu práci a řešila reklamaci (která nakonec vždycky alespoň částečně skončí u výrobce), přičemž z prvotního prodeje nemá ani korunu? Připomínám, že to NENÍ žádná pobočka Shimana, Sramu nebo jakéhokoliv jiného výrobce, ale privátní subjekt, který jenom na daném území řeší na základě podepsané distribuční smlouvy DISTRIBUCI výrobků té dané firmy… Kdo donutí místní KCK, aby se zabývali reklamacema na Shimano, které sis koupil přes chainreactions? :-)

                          0 0
                          • worlusho  

                            Myslel jsem to obecně, kolega takto ve Francii reklamoval alternátor u auta, byť auto bylo pořízeno v Čechách a on tam služebně pobýval cca 1/2 roku. Já takhle reklamoval mobil koupený v Německu. Když zůstanu v rámci republiky, tak takovýto servis ti poskytuje třeba ETA nebo Mora.

                            0 0
                            • bathed  

                              Výborně! … Jenže tohle se zkrátka a dobře NEDÁ zobecňovat!!!! Aby to mohlo fungovat jak popisuješ, musí mít výrobce stanovenu tuto politiku – dealer má minimální marži (a u aut to tak je u telofonů taky…). K tomu buď značkové a nebo smluvní servisy (u aut ten servis a dealer je jedna a tatáž firma). Když dojede někdo se špatným alternátorem do břeclavi do aše nebo do Stokholmu se svý Renaultem, auto mu bezplatně opraví a následně si nechají zaplatit výrobcem díl a také PRÁCI podle sazebníku k tomu kterému úkonu! Špatný díl vezmou a pošlou ho do Renauta… Partner například mimo jiné těží z globálního marketingu značky a sám inzeruje jenom stylem – prodáváme Reaulty ve městě XY…

                              Tohle je sice krásný systém, ale drtivá většina produkce se prodává jinak – výrobce prodává partnerovi. Dává mu produkci s vysokou marží. Za to sám moc neutrácí za marketing – to nechává na svých distributorech, se kterými má smlouvu. Ostatně – předpokládá, že z vysokých marží vydělá prodejce dost, aby mohl rozhazovat za inzerci. A co se servisu týče – díly sice končí u výrobce, kde se posuzuje oprávněnost nároku na záruční opravu, ale PRÁCI už takovému partnerovi NIKDO nezaplatí, protože si na tenhle support vydělal už prodejem…

                              A teď mi pověz, proč by takový distributor měl řešit jakýkoliv šedý dovoz? :-)

                              0 0
                              • worlusho  

                                Asi jsme si nerozuměli a teď koukám, že i v mém příspěvku, kterým jsem na tebe prvně reagoval mi vypadlo písmenko a docela to změnilo smysl :). Já jsem nic nechtěl zobecňovat co do plošné působnosti, ale pouze jsem chtěl vaši plodnou diskuzi obohatit i o jiný systém, který některé firmy praktikují. Obecně jsem myslel to, že nebudu jmenovat firmy, které jakožto výrobci drží záruku za svoji produkci.

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  tak u aut je to jasný a tam je to i finančně a systémově propojený uplně jinak.

                                  0 0
                      • Smazaný účet  

                        záruku drží ten u koho jsem to koupil. Jak tedy píšu, nekupuju 20t stroj s manuálem co zabere celej sklep, ale věc u které nemám problém to PRODEJCI u kterého jsem uzavřel obchod poslat zpět. Abysme toto nevztahovali jen ke kolům, funguje to tak u 99% procent všech běžných produktů (elektronika, autodíly…)

                        Ty tu pořád píšeš o svém oboru (pokud to dobře chápu dost úzce zaměřeném) kde to funguje dost úzkoprse.

                        0 0
                        • enjoy  

                          Mě nejvíc pobaví, když někde něco koupím(kamenný obchod) a na místě mi řeknou, že v případě reklamace, to mám odnést tam a tam… že prý servisní středisko bla bla.. ani omylem!

                          0 0
                          • bathed  

                            nerozumím… Co přesně ti na tom vadí?

                            0 0
                            • ememem1  

                              si robis srandu nie? toto je dovod preco som v nich prakticky prestal nakupovat aj ked inak nie so nijaky iFan.

                              0 0
                            • mr.antik  

                              náklady

                              0 0
                              • bathed  

                                no, asi furt nerozumím.

                                0 0
                                • obda  

                                  Odpovím za kolegu. Když nakoupím v kameňáku, tak asi někde, kde to mám blízko z domu/práce. Proč bych se pak nechal posílat prodejcem do nějakého servisního centra na druhé straně města (nebo ještě dál), když mi reklamaci ze zákona musí vyřídit prodejce? Náklady navíc jsou tu čas a doprava. (Samozřejmě, pokud mám náhodou servisní centrum blíž než obchod, řeším tam.)

                                  0 0
                                  • bathed  

                                    Jasně, už rozumím. Jak jsem psal – některé značky si budují kromě prodejní sítě i síť servisní a ta se nemusí vždy krýt. Jsou to právě ti výrobci, kteří dávají šibečně malinké marže… Typicky je to společnost Apple: jejich produkty tu dnes distribuují dvě firmy, plus ještě GSM operátoři. Servisním parnerem je ale společnost Český servis. Takže – i když reklamuješ kdekoliv, vždycky to skončí tam… (myslím že je ještě jeden partner, ale to je jedno). Takže tady jde o přístup – buď „vícečas“ a nebo vícenáklad, jak popisuješ ty. Celé to funguje tak, že většina marže končí u výrobce jako takového a ten zpětně platí mnohokrát zmíněný marketing, reklamační řízení a i ty servisní zásahy.

                                    To jestli cokoliv nakoupíš v kamenném nebo internetovém obchodě na celém problému moc neřeší – zásadní je ten princip, o kterém tu píšu…

                                    0 0
        • weekend warrior  

          ja oficiálního dovozce chápu jako pobočku výrobce nebo firmu, se kterou má výrobce sepsanou nějakou smlouvu o zastoupení pro určitej trh a poskytuje adekvátní servis/dodávky/re­klama/pr atd…to je v případě čr/shimana asi paul lange…jinej distributor pro čechy na jejich webu není…shimano čr sro je výrobní závod, nevím, jestli sem vozí celej sortiment, jestli vůbec nějakej…

          ale aby jste to blbě nechápali, já to nijak neodsuzuji, že někdo nakupuje jinde, u někoho jiného, naopak, tím spíš, když dosáhne nižších cen…

          jen jsem psal, že prostě provinční kameňák v drtivé většině případů funguje jinak, má zcela jinou strategii a cíle než scalar…

          0 0
          • Martin  

            abyste, *****, abyste…

            0 0
          • bluma  

            To, že kameňáky berou výhradně s PL si dost idealizuješ :-) Není vyjímka, kdy naopak berou z e-shopů jako Kupkolo, Koloshop atd. páč je to tam co? Páč je to tam levnější a skladem…

            0 0
            • Singlespeed  

              PL se už trochu polepšil. XT kliky prodává za MOC kolem 4600 Kč a před pár lety to bylo 7 tisíc, p. Kuk z Kupkola je tehdy prodával za 2990 Kč :-o.

              0 0
              • bluma  

                Jasně, ale obchody zajímá VOC. A občas, obzvláště v zimě, mají e-shopy ceny níž než VOC s DPH.

                0 0
    • Neunzikger  

      Je fajn, když se lidi tady pochlubí individuální zakázkovou stavbou kola. Je to i forma poděkování těm, kdož přispěli svým názorem k žádosti o radu při volbě kola – toho je tu pomálu. Dát si kolo do profilu i s popisem (popř. s poznámkou, kdo stavěl) a ve vlákně, kde probíhala diskuse, napsat odkaz. To považuju za optimální formu prezentace nového kola, asi by se ani nesetkala s negativními ohlasy ostatních. Zároveň se vyjeví i zpětná vazba na tu diskusi.

      Kolo je hezké, Tebou vomitovaná glorifikace živnostníka je… je hnus velebnosti.

      0 0
    • Dave-geo  

      A za me to vlakno OK. Spis bych obcas neajkou takovou informaci privital, at uz od scalara, nebo od maajkeeho :]

      Jeste mam ale jednu otazku – TAK KOLIK??

      0 0
      • Ruprt2  

        Maajkee tu měl taky nějaké ty svoje vlákna :-))))

        0 0
      • roman 3D  

        prosím neporovnávat tyhle dva, nebe a dudy srovnávat nejdou:-)

        0 0
        • Dave-geo  

          Ale kokota lze srovnávat jen se srovnatelně velikým. Tebe tu už tu není s kým srovnávat, tak kšá.

          0 0
    • blisterexist  

      kolik stálo to kolo?

      0 0
      • Hedus  

        Nebylo by vhodné to z mé strany uvádět. Pokud Scalar uzná sám, tak tuto informaci zveřejní. Navíc je s ním komunikace bezproblémová, takže se ho můžeš zeptat přímo. Příspěvek jsem vložil s ohledem na témata již v minulosti probíraná, zda skládat či neskládat trekové kolo. A také jako poděkování autorovi. Některé příspěvky fuckt nechápu.

        0 0
        • blisterexist  

          jj právě kámoška shání něco kolem 17t tak myslím že Scalar by mohl být dobrá volba:-)

          0 0
      • k.ats  

        Jestli umím dobře číst, tak myslím měl strop 20.000,– Takže bych to tipl tak nějak kolem těch 20.000,– +/- autobus :) Ale do toho je nám houby :-)

        0 0
        • blisterexist  

          jj já jen jestli to neupřesní, ale je to jedno

          0 0
          • Singlespeed  

            Jedno to není. Cena je jeden ze základních ukazatelů, podle kterého lze hodnotit, zda koupě kola byla dobrá a výhodná nebo nebyla. Takže pokud Hedus cenu přesně a pravdivě neuvedl, nemůžeme vědět, zda ho Scalar třeba pěkně nenatáhl ;-).

            0 0
            • Hedus  

              Ty jsi tak krásně směšný na to, kolik je ti let. Jak jsem již psal není to reklama, Scalar komunikuje naprosto bezproblému, kontaktů je tady na něho spousta.

              0 0
            • k.ats  

              Všem to může být úplně jedno, dokud si kolo nebude chtít koupit také. A až tahle chvíle nastane, tak má každý možnost ho kontaktovat a cenu se třeba doví pokud s dotyčným bude chtít uzavřít obchod. Není nikoho žádná povinnost zde uvádět cenu, za kterou bylo kolo pořízeno.

              0 0
        • rbcrx9  

          Máš pravdu, je nám po tom houbelec. A zůstává zde ono ALE…

          0 0
        • scalar  

          Do 20 tis. to mělo docela daleko i s SPD pedály, lehkými rohy…

          0 0
    • Rubi  

      neni lepsi stavba 29, na turisticke jezdeni bych teda takovy kostitras nechtel… (jezdim cyklokrosku-hlinikoveho cruxe s karbonovou vidli-pro me pohoda, ale pro turisty nic moc) navic kdyz nehonis rychlost tak ti je nake kilo tam nebo sem ukradene

      a kdyz uz zakladas takove „uzitecne“ vlakno, tak tu dej aspon cenu, jinak je to tu uplne nanic

      0 0
      • TeryPV  

        A proč by měl jezdit za o několik kilo těžším kole, když na krose dá klidně 29 pláště ??? to nechápu…

        0 0
    • nox159  

      muzu se zepta na urceni tohohle kola, na jaky typ jezdeni, nebo jaky typ profilu ci vyuziti je konstuovane…

      pevna vidla mi signalizuje – zimaka, zavodaka ale ani na jedno z toho to kolo nevypada…

      0 0
    • bikerdan  

      Probůh reklama na kočkopsa a k tomu ještě v ultra low-endu to musí bejt opravdu šichta. Vždyť je to hnusný a k ničemu. :-DD

      0 0
      • borda  

        Ale hovno.

        Zeru zmrdy, kterych se tu fakt vyrojil mrak, co maj plnou hubu plku a v profilu prd.

        0 0
    • maajkee  

      Ano Scalar je dobrej, já jen kopíruji jeho know-how. komunikace se mnou stojí za ***** a ještě jsem levej. Takže hurá, piště všichni Scalarovi, kdo nemá kolo od něj, je uplně out!

      Jinak za mě takovýhle kolo nemá význam, jen scalar nějakým zvláštním způsobem tady na BF rozšířil dojem, že krosové kolo s karbonovou vidlicí je to pravý ořechový. Já význam takových kol nikdy asi nepochopím. Za mě silnice nebo bajk, žádný takový prasopsy.

      0 0
      • Rubi  

        +1 za komentar ke kolu, to co je mezi vama je mi fuk :D

        0 0
      • Fran-tic  

        ale jo, já využití toho kolá chápu. V Ově jsem měl mtb a silnici, do Brna jsem vzal něco podobného (mnohem větší plečku). Na cestě jsem mohl najíždět kiláky a sem tam sjet i do lesa. Sice to na nějaké ostré ježdění není, ale aspoň změna. Záleží na potřebách jedince, proto se ty kola dělají.

        0 0
      • vsn  

        Sirrus u Spešlu je jejich nejprodávanější kolo :) Akorát v čechách na to ještě nepřišli, že pokud jezdí po silnici do práce tak bez odpružený vidle to pojede o něco líp … ale je jasný že odpružená vidlice taky má své výhody

        0 0
      • Singlespeed  

        Krosová kola jsou v ČR nejprodávanější kategorií, tvoří skoro 60 procent celkového prodeje (dle Asociace specializovaných prodejců jízdních kol). Lidé je tedy chtějí a kupují více než bajky a silničky dohromady. Sérioví výrobci pořádný kros za slušnou cenu neumí nebo nechtějí vyrobit a produkují pouze těžká předražená monstra s polofunkčními zbytečnými odpruženými vidlicemi. Takže je tu prostor pro Scalara a jeho stroje.

        0 0
        • maajkee  

          No to je právě věc kterou nechápu, proč ještě někdo kupuje krosový kola, příjde mi to jako taková móda devadesátých let co je tady zakořeněná, že je to univerzál co zvládne silnici i terén.

          Já to spíš vidím tak, že na silnici je to horší než silnička a v terénu horší než bajk.

          0 0
          • RomanH  

            Ale pro starsi lidi / pohodare na vylety je to asi ideal. Pro me to taky nema smysl, na dojizdeni do prace / po meste bych videl jako ideal cyklokrosku.

            0 0
          • Bafoon  

            tak je třeba si přiznat, že drtivá většina lidí co si kolo koupí nejsou takový „hrotiči“ jak tady prakticky celé BF. Aktuální případ co tu mám:

            • mtb nechce, velký balóny=nepojede to
            • silničku nechce, uzká kola=nemůžeš na polní,lesní cesty
            • posez chce kratší alá paní Radová – chce se kochat krajinou

            Nevím jak tobě, ale z tohohle mi vychází krosové kolo :-)

            0 0
            • maajkee  

              Z toho mi vychází že je nutný vyvádět lidi z omylu, že kros pojede rychleji než mtb :)

              0 0
              • Singlespeed  

                Každý pravidelný čtenář Bike-fóra přece ví, že po asfaltu jedou nejlíp podhuštěné Racing Ralphy bez duše :-). Jak je vidět, většina lidí kupujících si kolo nečte B-F :-)

                0 0
                • alinceb  

                  Dokud sem to neviděl na vlastní oči, tak sem tomu taky nevěřil…:)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  a kdyz to obujes na RB IQ, tak musis i do kopce brzdit abys neprekonal zvukovou barieru:)

                  0 0
              • Bafoon  

                O rychlosti píšu kde? Řekl bych, že jde hlavně o subjektivní pocit – kouknou na mtb kola(balony) a krose (uzké) a je jasno. A v podstatě mají pravdu. To, že se to dá vyladit použitým vzorkem – to je hooodně velkému procentu lidí fakt jedno, protože jezdí pocitem :-)

                0 0
                • Dave-geo  

                  Prave. Jenze vysvetli jim, ze Ralph 2.0 pojede lip nez nejakej podelanej uzkej plast kterej je za STEJNOU cenu o ctvrt kila tezsi a neodvaluje…

                  0 0
          • Singlespeed  

            Kros není kolo-sportovec je to kolo-dělník, univerzál. Snadno se vybaví pořádnými blatníky, nosičem, košíkem, dětskou sedačkou. Do terénu se lidé pořizující si kros nikdy nepodívají, k čemu by jim byly tlusté gumy. A jezdění na silničce s taškami nebo dítětem na sedačce asi taky nebude to pravé ořechové :-).

            0 0
            • Menhir  

              Tak nějak bych to viděl i já. Na crossovi pojedu na dlouhou trasu, když potřebuju, přidělám nosič a brašny. MTB si vemu tu po kopcách kolem baráku. Silničku nemám, bo nerad jezdím mezi autama…

              0 0
            • scalar  

              Cross může rozhodně být i univerzální sportovní kolo.

              0 0
              • JSt  

                na cx ramu s obloukama jo. ;-)

                0 0
                • scalar  

                  To je fakt individální, já jsem měl třeba CX kolo už rozdělané, ale couvnul jsem.

                  Sedí mi lépe rovná řidítka – mám posed jako na biku (takže trénuji na crossovém kole a mám posed jako když pak jedu závod na biku), kolo je díky širším řidítkům stabilnější, lépe se ovládá, velkou výhodou jsou klasické brzdové páky, tedy máš oproti CX kolu podstatně lepší brzdy do dlouhých sjezdů, i když se tohle u CX kol pomalu zlepšuje kotpučovkami.

                  0 0
                  • JSt  

                    to je vpodstate jako bych rekl, ze tohle je sportovni kolo, pac jsem na tom jezdil silnicni vylety. sportovni kolo je podle me takovy, ktery se da pouzit na nejakym zavode. tebou popisovany kolo toto nesplnuje (pokud pomineme zoufalce na nejakych padesatkach apod.). :-)

                    0 0
                    • scalar  

                      To asi nemyslíš vážně s tím kolem z odkazu :-))))

                      Podívej se mi do profilu, mám tam crossového Pellse nebo MRX. Na závodech Okolo… nebo některých závodech Galaxy série co jezdím, by umístění v první padesátce nebylo otázkou kola, ale jezdce.

                      0 0
                      • JSt  

                        tos poznal spravne, kolo jsem nemyslel vazne, ale zbytek jsi uplne nepobral. ;-)

                        0 0
                        • scalar  

                          Co jsem nepobral? Píšeš, že za sportovní kolo považuješ takové kolo, které se dá použít v závodě. Já Ti odpovídám, že na nějběžnější závody u nás se dá crossové kolo použít.

                          Nevím, co myslíš tím zouflalcem na padesátce – je to podle Tebe zoufalec protože jede padesátku?

                          0 0
                          • JSt  

                            tim zoufalcem myslim takovy ty vyletniky, kteri si chteji zajet zavod, tak vytahnou svyho krosa na start nejakeho toho kolopro apod.

                            cyklistika ma spoustu disciplin, ale neni mi znama zadna specialni pro krosova kola – neni to apriori sportovni kolo.

                            to, ze vemes levny krosovy ram, mrdnes tam gumu, kera sotva vleze do zadni stavby a nasadis devetadvacitkovou karbon vidlu, je podle me spis diletantstvi, nez stavba seriozniho kola. ;-)

                            0 0
                            • scalar  

                              Ta vidle je šestadvacítková, jsem větší diletant, než si myslíš :-)

                              0 0
                              • Bafoon  

                                já sem si říkal, ušetřil jsi mi mail :-)

                                0 0
                              • JSt  

                                to je vpodstate burt. ;-)

                                tady si zoufaji, ze jsi jedina spasa, pac nic seriovyho jako tvy krosy se nevyrabi. jako seriovku nikdo nebude prodavat bastly napric kategoriemi kol. tim nerikam, ze se na tom neda jezdit – kolega ma mtb ram vzadu s 26 slickem a vepredu silnicini vidlu s 28 silnicnim kolem a plastem. je spokojenej a klidne ti takovy kolo doporuci. ;-)

                                0 0
                            • Pajas04  

                              Takže lidé, kteří jezdí závod jen tak, na zkoušku a pro pocit jsou zoufalci? Zajímavý názor.

                              0 0
                              • JSt  

                                tak nekteri si to nechcou pripustit a mysli si, jak jsou vostri, ze si stoupli na start. ;-)

                                0 0
                                • scalar  

                                  Jel jsi nějaký závod od roku 2008?

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    Hádám nějaký fixed-gear alleycat…

                                    0 0
                                    • scalar  

                                      Tak tam crossy opravdu nejezdí, i když cross je hodně široký pojem:-)

                                      0 0
                                  • JSt  

                                    jo, proc?

                                    0 0
                                    • scalar  

                                      Hledal jsem nějaká Tvoje výsledky z maratonů, když se tak navážíš do zoufalců, tak budeš asi borec a našel jsem něco do roku 2008.

                                      0 0
                                      • JSt  

                                        ale prosimtebe. ;-) praveze z vlastni zkusenosti vim, ze start cloveka me vykonnosti v nejakem zavode je bud zoufalost nebo recese. takze se to snazim posouvat do te druhe roviny nebo radej vubec nezavodit. ;-)

                                        0 0
                            • mr.nikdo  

                              Sela ma 71 km trat pro Cross :-D

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                nemá

                                0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Ne?

                                  0 0
                                  • Ruprt2  

                                    na krosu tam jet určitě můžeš (to i na MTB), ale to je trasa pro cyklokros.

                                    0 0
                                    • mr.nikdo  

                                      Nevim, ale propozice mluvi jasne: Jediný závod pro krosová kola u nás – vystřídá všechny povrchy cest: asfalt, šotolinu, hladké polní i travnaté cesty, trošku terénu v lese. Rychlá a svižná trasa vede mj. severním Hranickem po cyklotrasách Po stopách využívání vodní a větrné energie. Možno jet i na horském kole.

                                      O CX tam slovo nepadlo :)

                                      0 0
                                      • Ruprt2  

                                        Já jsem tam nikoho na krosu ani neviděl :-)

                                        Ale dost možná tam byli.

                                        0 0
                                        • mr.nikdo  

                                          Tim to nezachranis :-D

                                          Loni jsem tam potkal lidi, co jeli tu 71 (v jednom miste se krizuji) a byli tam teda Cross, MTB a snad 1–2 CX…

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            Díky za potvrzení. Takže CX byli v převaze, tak jak jsem říkal já.

                                            0 0
                                            • mr.nikdo  

                                              To ani ne. Z hloucku, ktery jsem potkal ja – asi 10 kol, tak 2 byla MTB, 1 (max 2) CX a zbytek Cross…

                                              Pocitat uz doufam umis a pomer si vyjadrit taky (kdyby ne: 1:1:3 – zkraceny). Takze tam je pravaha CX jako prase, mas pravdu.

                                              0 0
                                              • Ruprt2  

                                                To jsi prve nepsal, je zábavné jak si to upravuješ, aby to vyšlo.

                                                Jinak já viděl asi 10–15 cx krose ani jednoho.

                                                0 0
                                                • mr.nikdo  

                                                  Skupinku, kterou jsem potkal ja, tak mela takoveto slozeni. Psal jsem 1–2 CX, ze jsem videl a tim padem to sedi. Jestli jsi jel tu 71 pro crossova kola, tak dobre ti tak.

                                                  Kaslu na tebe. Jdu delat radeji neco produktivniho.

                                                  0 0
                              • scalar  

                                Tour de Brdy taky bude na crossku ideální.

                                0 0
                            • scalar  

                              Moje oblíbená fotečka, u tohohle jsem byl. Docela slušně obsazený závod dnes už zaniklé série, o bednu celkově na krátké se tam pral tenhle týpek na crosce. Tahle fotka je kousek před cílem, ten vzadu není žádné ořezávátko, byl v kategorii na bedně na MČR CX nebo na závodě série Cyklomaratontour. Omlouvám se aktérům za zveřejnění.

                              0 0
                              • JSt  

                                takze tim chces rict, ze kdyby mel plnohodnotnyho bajka, nepral by se o bednu, ale vyhral by? :-)

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  Kdysi se tu na bf tradovalo, že když je forma, tak zajedeš i na vratech od garáže.

                                  0 0
                                • scalar  

                                  Tím chci říct, že mu třeba pro daný závod daný typ kola vyhovoval.

                                  Nechci ale rozhodně tvrdit, že cross je prioritně závodní kolo, sám si na závody beru bika. Ale rozhodně může být plnohodnotným sportovním kolem.

                                  0 0
                    • Honz8t  

                      Zajímavý názor – takže sport je to jen, když se dělá na závodní úrovni? Dobrý.

                      0 0
                      • JSt  

                        tos vydedukoval z ceho? chuze je treba atleticka disciplina a kdyz si jdes po statlu v polobotkach pro rohliky, tak ty polobotky zacnes nazyvat sportovni obuvi? ne-e, ze. ;-)

                        0 0
                        • Honz8t  

                          „sportovni kolo je podle me takovy, ktery se da pouzit na nejakym zavode.“

                          To je podle mně nesmysl. Sportovat můžeš třeba na skládačce, smysluplně závodit už na ní asi nee.

                          Sportovat klidně můžeš na/s vybavením, který je pro rozumné závodění nepoužitelné.

                          0 0
                          • JSt  

                            na skladacce podle me sportovat nelze. muzes se na ni nejak premistit z mista a na misto b, pripadne s tim delat nejake curiny, ale tim to hasne.

                            ty si muzes namlouvat, ze sportujes jen proto, ze pouzivas neco, cemu se da rict kolo. kdyz se des vyscat, taky pouzivas sulina a pritom nesukas. ;-)

                            a kdyz se bavime o tech krosech… uci neco jako tekingove/krosove kolo nezna vubec, jestli se nepletu. ;-)

                            0 0
                            • scalar  

                              Kdysi v mládí jsme měl skládačku, na které se sportovat dalo, stačilo pár úprav, docela jsme na tom blbli. Dnes je hodně výrobců, kteří vyrábějí kvalitní skládací kola, na kterých se dá sportovat.

                              Já si pamatuji, jak někdo, tuším Martinez, vyhrál CX mistrovství světa (jestli se nepletu, tak kategorii do 23 let) na crosovém kole s rovnými řidítky a UCI se nepo…

                              0 0
                            • enjoy  

                              Laskavě si přečtěte, co znamená slovo sport

                              http://cs.wikipedia.org/wiki/Sport

                              A nevymýšlejte tady svoje teorie.

                              0 0
                              • scalar  

                                Mohli bychom definovat, od jaké tepové frekvence se jedná o sport :-)

                                0 0
                            • Smazaný účet  

                              na skládačce jezdil pár let zpět jedem místňák malý sudety a nechával za sebou borce na „horských“ kolech. :-)

                              0 0
                              • JSt  

                                sak tim prave recesistickym zpusobem poukazuje na ty zoufalce. ;-) seriozni mtb zavod ti nikdo nevyhraje na nicem jinym nez horskym kole.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  co je prosímtě seriozní MTB závod??

                                  0 0
                                  • Frostty  

                                    Smržická šlapka.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      jo, to máš recht, proti Vandru je Šlapka hardcore :)

                                      0 0
                                  • JSt  

                                    nerozumis vyznamu slova seriozni, nebo kde je problem?

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      tak od jara do podzimu se v ČR jede min. jeden MTB závod/víkend a tratě (povrchem, převýšením) se zaměřují hlavně na „amatéry“ kteří zaplatí startovné, myslím si že není takov problém zajet tyhle závody na krossu ve slušném čase. Proto mě zajímá, čemu říkáš seriozní MTB závod?

                                      0 0
                                      • JSt  

                                        slusny cas… na slusny cas se muzes vykaslat, jezdi se na poradi a na bedne jen tak nekoho na krosu neuvids. ;-)

                                        0 0
                                        • ELx  

                                          takže ty co jsou na bedně jsou sportovci a od 4.místa dál jsou jen kolemjedoucí na výletě? :-)

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            ja to vidim tak ze prvnich 10% celkove zavodi zbytek jsou jen turisti co jedou na vylet a za atmosferou

                                            0 0
                                            • ELx  

                                              a proč nemůžou závodit mezi sebou na 452. a 453. místem ?

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                pokud se nekdy podivas jak vypada zavodeni v druhe pulce startovniho pole tak je to vetsinou o hubu… mas tam turisty kteri si jedou napohodu pak nezvozni plasany kteri si mysli ze se jeste zavodi… ve sjezdu se div nezrakvi (nebo zbytecne ohrozujou ostatni) jak se pokousi vybojovat tu jednu pozici…

                                                proste plašan co ma ambice ale nema ani fyzicku ani techniku – to je zlo a je to tak o uraz…

                                                jinak at si kazdy zavodi jak chce mi je to fuk…

                                                0 0
                                                • Kouba_2005  

                                                  Takže podle tebe by měla soupeřit o bednu skupinka cca. 20. – 30. lidí a ti ostatní mají zůstat doma nebo stát u trati, neboť jejich počínání a pokus o nějaký výkon je ostatním nebezpečný? Fíha …

                                                  0 0
                                                  • JSt  

                                                    to rozhodne ne. nekdo musi delat krovi a zaplatit startovne. ;-)

                                                    0 0
                                                • ELx  

                                                  Ale podle mě je v pořádku, že se závodí na krev napříč závodním polem. Každý si najde svého soupeře, se kterým se chce poměřit a porazit. Bez křoví není závodu.

                                                  0 0
                                          • JSt  

                                            to jsi domyslivy, to jsem nikde nepsal. ;-) jen se tim snazim demonstrovat, ze kros je na zavody kolo k hovnu, pac bednu na tom vyjedes v silnicnim nebo mtb zavode jen pokud bys byl radove lepsi nez ostatni – tzn. nemas konkurenci, je to spatne obsazeny zavod.

                                            0 0
                                            • ELx  

                                              jasně, to souhlasím, ale ne všichni jezdí na bednu :-) Nejsem zrovna příznivcem krosových kol, ale pokud to někomu vyhovuje, tak je to v pořádku. Ať si jezdí každý na čem chce.Ale rozhodně bych si netroufl tvrdit, že na krosovém kole se nedá závodit a jízda na něm není sport!

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                človek zavodi aby byl lepsi nez ostatni, tzn kdyz jede jede naplno, a pokud souhlasis s tim ze na crosovem kole se neda zajet bedna tak proc by si nekdo na zavody bral crose kdyz by ho to jiste hodilo o par mist dozadu? proc by nekdo chtel dojet hur nez by mohl?

                                                pokud nechce zavodit tak jede na vylet jak pisu vyse a to at si jede i na crosu ale pak uz se nebavime zase o zavodeni…

                                                0 0
                                                • oberleutnant Weiss  

                                                  No jo – jenže prvotně se tu debatilo o sportu. A sport není jen závodění…

                                                  0 0
                                                  • JSt  

                                                    v tom mas pravdu. ale pokud jdes na prochazku, jedes na kochacku na kole, sjizdis vltavu na palave apod. tak to je vyletniceni. nekdo vyse zminene cinnosti provozujici se sebevedome oznaci za sportovce, ale tim v danou chvili neni. ;-)

                                                    0 0
                            • pepino  

                              Takže když jdeš běhat v keckách není to sport a když v Pumách, tak ano? Kolik ti je, proboha..

                              0 0
                              • JSt  

                                to jsem zustal silne nepochopen. :-)

                                kolik mne je si tu muzes precist, zbytecna otazka. ;-)

                                jestli tim svym, ne zcela vhodnym, prirovnanim pum a kecek narazis na tu skladacku, tak to kolo je navrzeny na premistovani se po meste/dedine – neni to sportovni nastroj. stejne tak kdyz jedes autem do prace, nereknes, ze sportujes prestoze existuje motoristicky sport a i v autech se tam jezdi. ;-)

                                0 0
                                • scalar  

                                  Prosímtě, když jsi takový odborník, jak je to u šachů?

                                  0 0
                                • DaSnail  

                                  myslím že si pochopen, enem si na omylu ;o)

                                  ked pojdeš autom do roboty a ide ti len o presun, tak to neni šport a nezáleží na tom či máš imprezu wrc alebo jednadvojku fábiu

                                  ked si pojdeš zajazdit na okruh lebo ta to baví, tak to je šport a nezáleží na tom či máš imprezu wrc alebo jednadvojku fábiu

                                  mám ešte dalšie príklady napr švihadlo/kábel od lampy, flanelka/spandexový buzidresík atd

                                  ked je záujem tak sa rozpíšem 8oD

                                  0 0
                        • Peslezedirou  

                          To ne, nebudou to sportovní polobotky, ale muzes se rozhodnout, ze budeš chodit pro rohlíky sportovním tempem a tak si nechas u Krejčího ušit takovou obuv, když Bata to neumí.

                          0 0
                        • DaSnail  

                          si děláš kozyvole, to já poznám.

                          v polobotkách sportovat samozrejme lze. zrovna tak sa dá v bežeckých tretrách íst kúpit rožky.

                          a ked príde na to, tak sa drvivá vačšina športov dá robit aji v potápačských plutvách. akurát dotyčný borec asi nebude moc často na bedne… ;o)

                          0 0
                          • maajkee  

                            Ono jde o to, že jsou dvě kategorie sportu, rekreační a závodní a to je potřeba odlišit.

                            0 0
                            • DaSnail  

                              o to ale nejde.

                              0 0
                              • maajkee  

                                Jde, dělat závodní sport, třeba běh v polobotkách je prostě blbost, protože prostě závod nevyhraješ, běhat v polobotkách rekreačně je taky blbost, ale v podstatě je to uplně jedno, protože s nikým nezávodíš.

                                0 0
                              • JSt  

                                to mas pravdu. o to samozrejme nejde. jde o to, ze kdyz kopnes v lakyrkach do balonu, nestanou se z nich sportovni lakyrky. ;-)

                                ostatne ani z krosa neudelas sportovni kolo nazutim do balonu. ;-)

                                0 0
                                • pepino  

                                  Jo tady jde o to, že kros není sportovní kolo, já to pochopil tak, že když pojedu třeba na projížďku na skládačce, tak to není sportování, kdežto na silničce jo.

                                  0 0
                                • DaSnail  

                                  si na dobrej ceste, pracuj na tej myšlienke.

                                  jeden z možných záverov je ten, že si možeš zahrat fucik aji bez echt kopaček, alebo bezcielne sa bicyklovat aj na bicykli určenom na komjutink ;o)

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    Občas se tady projevuješ jako děda vševěda :)

                                    0 0
                                  • JSt  

                                    pokud je pro tebe treba vychazka do lesa na houby sport, pak teda muzes povazovat i tu jizdu na skladacce/krosovem za sportovni vykon. ja si to nemyslim. naopak, kdyz sednes na mtb/silnicni kolo zas neimplikuje, ze hned sportujes. ;-)

                                    cely to vzniklo tim, ze scalar napsal neco o sportovnim krosu a dal odkaz na svuj „bastl“. tedy kolo, ktery vypada jako poskladany z toho, co dum dal. prijde mne to podony styl, jako kdyz kluci delali ze sveracova kola v obecne skole lehky zavodni special. :-D

                                    tu je zminovano, jak scalar nasel diru na trhu. ta dira je zcela logicka, protoze velci vyrobci prece nemuzou prodavat kola, kde bude krosovy ram, v nem gumy, ktery skoro lizou trubky a k tomu 26" mtb vidlice. tohle si muze dovolit jen nejaky garaznik. velci vyrobci prodavaji misto toho 29er, kde si jednotlive komponenty odpovidaji. ;-)

                                    0 0
                                    • borda  

                                      Ale jdi ty kecko :-)

                                      Uz me tady ty vase teorie nebavi, tak reaguju.

                                      Predeslu, ze prvni 29er jsem mel nekdy kolem 2006/7, tedy v dobe, kdy vetsina zdejsich tezce zasvecenych o nich jenom plkala, vetsinou se silne negativnim nadechem, ponevadz je znali samozrejme a jako vzdy jen z obrazku z webu. Nebo tu vubec nebyli.

                                      Byla to GF cobia. Pak jsem si poridil i jiny kousky :-)

                                      Krosovy kolo muze byt sportovni nastroj taky muze udelat dobrou sluzbu tem, kteri proste jezdi streky a do extra terenu se nehrnou. Nevidim jedinej duvod, proc by takovyhle lidi meli solit vyrazne vyssi ceny za slusnej 29er, kdyz je jim proste k nicemu.

                                      Na naprosto debilni a velice rozsirenou poznamku, ze kross je na silnici pomalejsi nez silnicka a v terenu horsi nez bike, existuje jednoducha odpoved a sice, ze na silnici je rychlejsi nez bike a v terenu lepsi nez silnicka. A to spousta lidi uzije, i kdyz si to mistni „sportovci“ nedokazou pripustit.

                                      Zajimalo by me, co je podle tebe clovek, ktetej si poridi kros kolo bezne jezdi 100 – 200 km vyjizdky po silnicich a zpevnenych cestach. Sportovec asi ne, ale co teda?

                                      Jo a zapomel jsi do tohoto tematu namontovat zminku o karbonovych silnicnich zapletech, jak je tvym dobrym zvykem. Co jsem si tak vsiml, cpes to uplne vsude, predevsim tam, kde se te na to nikdo nepta. tTak smele do toho.

                                      0 0
                                      • JSt  

                                        to si me s nekym pletes, karbonovy kola moc nezminuju. ;-)

                                        tebou popisovany clovek je vyletnik. stejne tak kdyz ja jedu do lesa na mtb nebo po silnici na silnicce, jsem vyletnik. kdybych sel na prochazku, nikdo me ze sportu podezirat nebude. a je to vpodstate to samy – vydal jsem se na vylet. ;-)

                                        0 0
                                        • borda  

                                          Jezis sorry, tak to mi hnul zluci nekdo jinej. Ale urcite ma podobnej nick. A protoze tvuj nick znam, jses tu leta, tak jsem si to blbe zafixoval.

                                          A ano, je to vyletnik. Ale proste dat na kole 100 + km uz je i sportovni vykon. Jasne, najde se tady mrak lidi, co ti napisou, ze to jedi s prstem v prdeli, po zadnim kole a nespotej se. Ale realita je proste jina.

                                          Kdyz si jde particka lidi rekreacne zaplacat na hodku a pul volejbal tak taky sportujou i kdyz to neumej.

                                          Krosovy kolo proste opodstatneni ma. Ze si to tady spousta lidi nemysli, neznamena, ze je to dogma. Tady se proste za kazdou cenu nesmyslne tlaci ultrasportovni nastroje. Viz. ted jako kazde jaro/podzim z 90% naprosto nebhodny CX kola a podobne.

                                          0 0
                                        • borda  

                                          Tak jsem se ti radsi podival do profilu a jo, ses ty to ty co tu jses leta :-)

                                          tak jeste jednou sorry za ty carbony

                                          0 0
                                      • maajkee  

                                        Jenže on kross rychleji než mtb na silnici nepojede, to je demagogie, většina krosů bude naopak pomalejíš díky vzpřímenějšímu posedu, tedy většímu odporu vzduchu, odpor těla cyklista má největší podíl. Pak bude záležet na pneu, na hmotnosti kol a dalších aspektech. Ale říct, že bude krosové kolo na silnici rychlejší než mtb je ničím nepodložené tvrzení, kterého se ale drtivá většina cyklistů, turistů drží, protože jim to kdysi někdo vštípil.

                                        0 0
                                        • scalar  

                                          Fyzikální zákony nikdo neošidí, zázraky se nedějí. Mám třeba crosse s posedem stejným jako na silničce, jezdím na něm v zimě se silničáři. Ale do terénu s ním nepojedu, už to není univerzální kolo. Zase může být cross s vidlicí o zdvihu 75mm na pláštích 47mm, se kterým můžeš jezdit s bikery, ale ten zase nepojede po silnici jako silnička.

                                          Prostě cross je široká kategorie, je tady výhoda individuálnís staveb, dá se naladit podle požadavků uživatele.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Tak to že jezdíš se silničáři na krosu nemusím být absolutně o kole, ale spíš v nohách. Stejně výkoný silničář, když zalehne na silnici s 23 pláštěma by ti měl ujet, pokud za ním nebudeš v háku. S náma na silničkách taky občas vyrazí bajker, bajk s nataženým posedem, pláště s jemným vzorkem, velmi vysoká fyzička a v pohodě s náma jezdí v rychlostech přes 30km/h. Ale především proto, že má fýzu a my jsme oproti němu lemry :)

                                            0 0
                                            • scalar  

                                              Ale tak to právě je, nechápu, proč tu nějaký zoufalec řeší, jestli může být cross sportovní nebo závodní kolo, je to hlavně o tom, kdo a jak na něm jede.

                                              0 0
                                        • borda  

                                          Uplne stejna demagogie jako to opacne tvrzeni a uplne stejna demagogie, jako tvrzeni, ze na krosu je vzprimenejsi posed nez na biku. Tak jako jak na kterym, ze jo. Treba na tom mym ne :-). Ja mam na bika o dost kratsiho, nez krosse.

                                          Krossova kola budou samozrejme lehci a to o dost a pri vyrazne nizsi cene plastu.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Krosová kola budou samozřejmě lehčí???? To jako proč? :)

                                            Drtivá většina krosových rámů má hodně krátkou geometrii, vyjímky potvrzují pravidlo.

                                            0 0
                                            • borda  

                                              Asi logicky kvuli plastum. Pokud na me tedy v dalsim prispevku nevytahnes crossmaxy SL, osazeny platema typu maxxis minotaur vs. uplne obyc kola osazeny nejakou 40+ mm zhuverilosti.

                                              Mam zapletenej set 26er a kross a rozdil tam dela cca pul kila. U 29er bude jeste vetsi rozdil a opet to vim, ponevadz jsem ty zapleteny sety proste mel. A ne jedny (jak krosovy, tak bikovy)

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Tak pár příkladů. Nejsou to už úplně nejlevnější kola, ale zdaleka ne žádná dráhá typu Cmax SL.

                                                26"

                                                http://www.kupkolo.cz/…r-xl_z93402/?…

                                                29"

                                                http://www.kupkolo.cz/…inak_z91147/?…

                                                http://www.kupkolo.cz/…-osu_z91009/?…

                                                Chtěl bych vidět za ± stejné prachy ten o 0,5kg lehčí krosový set kol (oproti těm 26" jak píšeš)…

                                                A pláště nemá cenu řešit. Tam si každý dá co mu vyhovuje na dané použití, kde u 29" může volit to samé co na kros + něco navíc, takže na tom nikdy nemůže být hůře…

                                                0 0
                                                • borda  

                                                  Tak se mi podivej do profilu. Mam tam dvoje skoro totozna kola (ta krossova kola jsou horsi) a samozrejme bikovej set je tezsi. Tak prosimte prestan tady s tim tvym slovickarenim a precti si co pisu. Vaha je samozrejme myslena s plasti a z toho prispevku to musi pochopit kazdej, kdo umi cist.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Proč do toho pořád taháš pláště, kde na 29tce mám výběr toho stejného + ještě spoustu navíc?

                                                    V profilu máš spoustu kol, nevím která dvě chceš srovnávat, nebudu dělat detektiva a hádat.

                                                    A pokud máš nějaká extra těžká biková kola, tak za to já nemůžu.

                                                    Já nadhodil 26" i 29" poměrně lehká kola za přijatelnou cenu, která si lze pořídit i na ne příliš drahé kolo. Na krosu žádná o moc lehčí nepořídíš, jestli vůbec za stejné prachy pořídíš lehčí…

                                                    Prostě se žádných 0,5kg oproti 26tkovým kolům konat nebude, pokud rozumně volíš komponenty.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Prosim te, precti si jeste jednou, co pisu. Pokud to nechapes, zkus si to nechat od nekoho vysvetlit.

                                                    Uz me to nebavi. Placate tady nesmysly, navic vedete totalne demagogickou tebatu. Kdo umi cist chape. Kdo ne, plka nesmysly porad dokola.

                                                    Blokuju a jdu na kolo.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Co si mám nechat nechat vysvětlit? Některé vyloženě nepravdivé části tvojich příspěvků? Až mi je někdo vysvětlí, tak se najednou změní fyzikální zákony?

                                                    A jistě všichni kromě tebe tu plkají nesmysly pořád dokola. V jednom ale zcela souhlasím, debata tímto stylem co jsi teď začal opravdu nemá smysl.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Fyzikalni zakony popiras ty. Protoze plast kterej je polovicni, proste vazi min. Ale ty si dal povedes svou o 29er a vyberu a podobny voloviny. Rad bych videl, kterou konkretni nepravdu jsem napsal? Ze krossova kola s krossovymi plasti jsou lehci nez bikova? Ale jasne, ted napises kilometrovej prispevek o valivym odporu a pohodli a jedinych a tech zarucene spravnych plastich. Hele, mloku, me na vareny nudli neutahnes, Ja to mam vyzkouseny a odjezdeny.

                                                    Navic tady se vede debata o slusnym kolu za rozumny penize a vys sam uznavas, ze to kros muze byt. Nebo to spatne chapu a chces tim rict, ze kola za 20k jsou uplny sroty, ale to ty urcite tvrdit nebudes, ponevadz nejses blbej.

                                                    Shrnu ma tvrzeni z vyse uvedenych prispevku:

                                                    29er na solidni urovni bude proste drazsi nez kross a existuje spousta lidi, co „bikovou“ stranku toho kola nevyuzije. Nevidim jediny duvod, proc by pro ne mel kross byt spatnou volbou. Jedine snad to, ze spousta chytrych zde jim rekne, ze je to na hovno. A dam ruku do ohne za to, ze spousta mezi tou spoustou tady to samy tvrdila o 29er pred 6/7 lety kdyz jsem si prvni 29er porizoval.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ty jsi to začal s tím, že je kros rychlejší a že je to důvod proč si koupit kros…

                                                    Od toho se odvíjela tahle část diskuze.

                                                    Pláště sem neustále taháš ty. Já už opakuju po x-té, že pláště nemá smysl vůbec řešit, protože na 29tku dáš cokoliv co na kros + něco navíc, takže na tom vždy budeš u plášťů minimálně stejně a nikde ne hůře.

                                                    Příspěvek o pohodlí nebyl o žádné jediné zaručené správné cestě (to jsi z toho udělal ty), ten byl pouze o tom, že na úzkých pláštích nelze dosáhnout současně opravdu pohodlí a nízkého valivého odporu. A to prostě nejde. A nikde z něj nedělám závěr, že krosová kola jsou celkově nesmyslná (ostatně to jsem tu nenapsal nikde) a ať si kdo chce jezdí jaká chce pláště. Užší aspoň trochu nabušené pláště budou rozhodně rychlé díky aerodynamice a valivý odpor bude taky slušný. Pohodlné nebudou ale ani náznakem.

                                                    Protoze plast kterej je polovicni, proste vazi min.

                                                    O hmotnosti trekových plášťů jsem nenapsal zatím ani jediné slovo, to mi jen vkládáš do úst ty.

                                                    K plášťům platí předchozí odstavec. Zcela stejný typ pláště (kostra, směs, vzorek) bude v menším objemu vždy lehčí, to je snad jasné každému a netřeba to ani zmiňovat.

                                                    Samotná kola jsem uvedl jeden příklad a čekal ty o hodně lehčí krosová a ničeho jsem se nedočkal. Rozdíl hmotnosti samotných kol bude naprosto minimální. On taky není jediný důvod (zase zpět ta fyzika), proč by krosová kola (teď myslím samotná kola, ne kolo jako celek) za podobné peníze měla být výrazně lehčí.

                                                    Ono vůbec bude těžké odlišit, co to vlastně jsou krosová kola a co 29biková, když je to pořád ten stejný rozměr.

                                                    Maximálně ještě tak jediný rozdíl v používání užších ráfků u krosových kol (a to není žádná výhoda, ale pouze nevýhoda).

                                                    A pokud je debata o slušném kolu za slušné pěníze, tak můžeme 95% sériovek rovnou vyškrtnout (to bude do 15tis. Kč šrot ať už to bude 29tka nebo kros) a u sériovek zůstanou pouze opravdu povedené větší slevy když se občas zadaří.

                                                    A vracíme se zpět ke stavbě, kde ovšem zase se dostáváme k tomu, že rámy jsou na tom ± stejně (stejně drahé za ± stejnou hmotnost), pevné vidlice to samé. U odpružených vidlic to bude složitější, protože v tomhle segmentu u krosů moc funkčního na výběr není. A rozdíl hmotnosti u funkčních bude stejně naprosto minimální a rozdíl ceny žádný (naopak ty 29tkové se dostanou často levněji).

                                                    Takže zase jsme zpět u toho, že kros vlastně nebude mít žádnou výhodu a to samé postavím na 29 rámu s tím, že to můžu stejně poladit do užších plášťů (tedy „krosovým směrem“) a pořád mi tu zůstane výhoda kdykoliv dát pláště širší.

                                                    Zůstane tu jediný specifický případ, když někdo chce úzké pláště + pevnou vidlici + co nejchrtější posed. Tady bude mít postavení na krosu výhodu mírně níže položenějších řídítek. Opravdu výhodou to bude ale až ve chvíli, kdy i na ten krosový rám a kratší pevnou bude dotyčný dávat negativně otočený představec s větším úhlem (tedy situace, kdy to už na bikovém rámu a o něco delší vidlici výřešit vůbec nepůjde). Tohle už ale stejně většina vyřeší rovnou silničkou.

                                                    0 0
                                                  • borda  
                                                    1. o kus vys pises neco o kolech za 15 – 20k
                                                    2. po 100ty a naposledy ti rikam, at si prectes co pisu. Ano rozdil ve vaze

                                                    bude DIKY LEHCIM PLASTUM. POKUD NEKDO NEMA POTREBU JEZDIT V TEZKEM TERENU, A TAKOVYCH LIDI JE SPOUSTA NEVIDIM JEDINY DUVOD, PROC BY MEL VOZIT BIKOVY PLASTE.

                                                    Naopak ty tu na prispevek, kde JASNE A V PRVNI VETE BYLO RECENO, ZE VAHOVY ROZDIL BUDOU DELAT PLASTE, neustale jako kafemlejnek opakujes, ze kazdy si muze vybrat plaste plaste jake chce. To bezpochyby muze, nevim, proc mi to se zatvrzelosti zamestnance infoliky mobilniho operatora, ktery narazil na problem opakujes, aby jsi mi vyvratil tvzeni ZE KROSOVA KOLA BUDOU LEHCI DIKY LEHCIM PLASTUM.

                                                    Taky nejsem uplne presvedcen, ze jsi mel nekdy na sirsich 29er rafcich nasazene 35mm kross plaste, protoze jinak by jsi vedel, ze je to aplikace pomerne nevhodna a tebou zminovane uzsi rafky maji svuj vyznam. (ale to je pouze poznamka na okraj a ROZHODNE TIM NECHCI RICT, ZE VSECHNY 29ER RAFKY JSOU SIRSI, MYSLIM POUZE TY OPRAVDU SIRSI, TREBA BONTRAGER RHYTM)

                                                    Vedeni diskuze odpovedi na neco jineho a dokazovanim, ze to neni pravda je zajimava „strategie“, nicmene o nicem. Pokud sis vsiml, s crossmaxy sl jsem zminil maxxis minotaur, protoze to jsou nejlehci plaste, co me napadly. Jejich vyuziti je ovsem dost omezene, vydrz minimalne diskutabilni a cena horentni. Stejne tak to bude s obdobnymi ultralight plasti.

                                                    JESTE PRO JISTOTU UVADIM DOSLOVNY PREPIS:

                                                    MAJKEEHO DOTAZ: KROSOVA KOLA BUDOU SAMOZREJME LEHCI? TO JAKO PROC?

                                                    JA: ASI LOGICKY KVULI PLASTUM

                                                    Takze celou dobu nechapu, proc sem tahas fyziku a odkazy na kola. Dost dobre nechapu, proc se tu ze me snazis udelat ****** v odpovedi na prispevek, kde pisu: ASI LOGICKY KVULI PLASTUM. To si opravdu myslis, ze nevim, ze ta kola jsou (az na NEKDY rozdilnou sirku rafku) totozna? DOPLNUJI TEDY ODPOVED MAJKEEMU, TAK, ABY MLOK POCHOPIL, CO PISU: KROSOVA KOLA BUDOU LEHCI ASI LOGICKY KVULI PLASTUM, PROTOZE NA KOLECH SAMOTNYCH LZE TEZKO UDELAT ZASADNI ROZDIL.

                                                    Myslel jsem, ze kdyz napisu, ze kola jsou lehci ASI LOGICKY KVULI PLASTUM, KAZDEMU TA DRUHA CAST DOJDE. PROTOZE KDYZ NAPISU, ZE JSOU LEHCI KVULI PLASTUM, TAK TIM NEMYSLIM, ZE JSOU LEHCI KVULI NABAM, RAFKUM, PASKAM, DUSIM, DRATUM, ALE KVULI PLASTUM.

                                                    3. Pokud jsi si vsiml, tak jsem dvakrat nazval tvrzeni, ze kross je pomalejsi na silnici a horsi v terenu debilitou a v tomto duchu jsem nastinil opacne tvrzeni. To, ze si vypichnes par slov, vedes o nich diskuzi je velice podobne tomu, jak reagujes na „vahu krosovych kol“. Vedes naprosto demagogickou diskuzi a chvilemi si i castecne protirecis.

                                                    Ja nikde nerikam, ze 29er je spatna volba, jen tvrdim, ze kross spatna volba nemusi byt. Coz absolutne nepobiras.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Kola jsi do toho zatáhnul jako první ty hned v tom stejném příspěvku, co jsi zmínil ty pláště. Když jsi tedy myslel rozdíl pouze díky plášťům a ne i kvůli kolům, pak nechápu proč jsi začal zmiňovat hned v tom stejném příspěvku zapletený set.

                                                    To, že jsi vlastně myslel něco úplně jiného než jsi napsal, tak to já nemůžu vědět.

                                                    Jestli tedy něco nepobírám, tak odvodit z toho co píšeš, co myslíš, jasnovidec nejsem.

                                                    Dále to už nemá cenu rozebírat.

                                                    Pouze reakce na ty užší pláště na bikovém ráfku. Nejen, že jsem jezdil pláště kolem těch zmíněných 35mm (jak dříve dlouhodobě např. Ritchey Tom slick 1,4", tak jsem nedávno zkoušel 622mm Marathon Racer 1,5"), ale také jsem zkoušel i silniční pláště a to až i 23mm a to včetně jednoho pokusu bez duší. Zůstal mi tu ze silničky jeden Hutchinson Fusion 3 (zbylé jsem prodal) a pro zajímavost jsem ho zkoušel nahodit na Fulcrumy Red Metal 29 XL a pár metrů projet a žádný problém.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Tohle nema cenu. Ja jsem nemyslel neco jineho, nez jsem napsal. Majkeemu pisu: …o dost lehci kola… a v nasledujicim prispevku: … logicky kvuli plastum… Takze tim. ze jsem napsal, ze kross kola budou lehci diky plastum, jsem myslel, ze kross kola budou lehci diky plastum. Co je na tomto prosim te dvojznacneho, nebo nepochopitelneho jak jsem co myslel?

                                                    Hadame se tu naprosto o nicem, protoze si proste nejses ochotnej priznat, ze jsi ze me bezduvodne delal vola, protoze sis neprecetl, co pisu.

                                                    Navic tema kros me tady uz prestalo bavit, protoze tady je jedine spravne 29er, nebo kroska (cyklokroska). Z krose by tady asi vsem upadly nohy.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Co se tyka sirky rafku, pro jistotu velkym pismem jsem ti napsal, ze myslim bontrager rhytm, kterej je sirokej jak prase. Ano, ne na vsech 29er rafcich je to problematicke a ne na vsech je to uplne v pohode. Coz neznamena, ze by na tom neslo jezdit, ale proste je to delany na uzsi rafky. Dost me prekvapuje, ze zrovna tobe, kterej vsechno resi do nejmensiho detailu to nevadi.

                                                    A ano, na redmetalech XL kamos jezdi silnicni plaste bezne. Coz neznamena, ze je to idealni a zrovna redmetaly nemaji extrasiroky rafky.

                                                    A koncim, fakt to nema cenu, ponevadz ty mas svoji pravdu a pres to nejede vlak i kdyz se musis tvarit, ze neumis cist.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Jo a mimochodem, kola do toho „zatahl“ majkee, ja mu pouze odpovedel a na zaklade toho vznikla cela tahla debata o nicem. Je opravdu videt, ze ctes peclive a v debate, kde se snazis nekoho naprosto nesmyslne shodit se orientujes.

                                                    Prectete si PROSIM prispevek od singlspeeda, ktery nedela, ze nechape naprosto jasne napsane veci a navic uvadi priklad s exaktnimi cisly a fotografii.

                                                    Pokud by majkee potreboval i fotku hmotnosti rafku, aby pochopil, ze mezi rafky budou rozdily max v 10kach gramu a ani to spis ne, protoze zapomina pri svem zevseobecnovani, ze kross rafek bude sice vetsi ale, zase uzsi, zatimco mezi plasti jsou rozdily ve stovkach gramu, tak snad rozpletu kola a hodim mu to na vahu po jednotlivych komponentech.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Jo a nakonec – ja na svych zapletenych setech (obzvlast, kdyz zminuju, ze je mam na kole v profilu) vozim plaste. Za to, ze ty jezdis asi po rafcich nemuzu :-)

                                                    Ted tady muzes samozrejme dalsim kilometrovym prispevkem vysvetlit, ze nemuzes vedet, ze zapletenymi sety myslim kola vcetne plastu, ale to by (obzvlaste po precteni toho, na co odpovidas) byla uz docela sranda, nemyslis?

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Za prvé, na crosse se většinou dávají 19 ráfky, tedy někdy i širší než na mtb, ale to není samozřejmě pravidlo. Další věc je, že nemůžeš přeci srovnávat užší plášť s širším, vždyť na bajka můžeš v klidu dát třeba nějaký 1,5 plášť a zase jsme u toho, že tvrzení, že crossová kola byť včetně plášťů jsou lehčí a lépe pojedou je totální nesmysl.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    :-D :-D. Ale tak si to tady okecavaj jak chces.Neco jsem ti psal hned na zacatku o minotaurech, ponevadz jsem tusil, jakou kupu hovadin tady na me vytahnete.

                                                    Ta poznamka o uzkych plastich na bika je s prominutim picovina uplne mimo tema. Ale chapu, ze se tonouci stebla chyta :-D

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jak mimo téma?

                                                    Prostě se smiř s tím, že je to tak, že jak na bajka, tak na crosse můžeš mít kola lehká nebo těžká, zrovna tak lehký nebo těžký pláště a zrovna tak pláště široký nebo úzký.

                                                    Je tam nesmírně mnoho variant.

                                                    Každopádně pokud budeme brát, že člověk půjde do krámu a koupí za 20 tisíc bajka a za 20 tisíc krose, tak jen těžko to krosový kolo pojede rychleji. Spíš to bude naopak díky vzpřímenému posezu, těžkým levným krosovým plášťům. Já mám tady třeba pláště kenda cross 35×622 co váží cca 500g a takový se běžně na krosový kola dávají.

                                                    Zrovna tak tam budou těžší kola, protože ve stejný cenový relaci budou 28" záplety prostě těžší.

                                                    Jestli stále trváš na tom, že krosové kolo už jen z pricnipu pojede na silnic lépe než bajk, tak jsi u mě hloupý a nemáš dost zkušeností z praxe.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Ja netrvam, ja koncim :-), pac s vama se bavit na tema, ktery vam uplne nevoni, nema smysl. Tecka.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jak nevoní?

                                                    Já jsem několik krosových kol jezdil, na jednom jezdím i do práce a x jsem jich stavěl. Zaplétal jsem i několik kol na krosová kola. Takže mám o krosových kolech celkem přehled.

                                                    Proto nesnáším tyhle bludy když slyším jak v prodejně prodavač říká, že krosové kolo pojede lépe nebo dokonce rychleji než bajk. A spousta postaršíh pánů včetně kolegů z práce také žijí v tomto bludu.

                                                    Jsem na to dosti alergický. Krosové kolo budiž, nikomu ho rozmlouvat nehodlám, má nějaký svoje odpodstatnění i když mám pochyby jaké, ale rozhodně to není že pojede po asfaltu rychleji.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Jo to vis, ze jo.

                                                    V tomhle se tedy s mlokem projevujete naprosto stejne. Vytahnete si z diskuse nejakej kosek, naprosto ho dezinterpretujete a pak si porad dokola melete tu svou.

                                                    Kdyz ti singlspeed dokazal, ze se mylis dokonce i fotografii, tak jsi samozrejme prevedl diskusi trosku jinam.

                                                    Ja tohle uz fakt blokuju a ty si tu klidne dal placej nesmyslny dogmata jak se ti to hodi ;-)

                                                    Jinak, zminuju to tu – do tehle diskuze s vami jsem se nepustil proto, abych vam dokazal jestli je crossovy kolo rychlejsi, nebo pomalejsi a nekolikrat vyse zminuju, ze nazor na pomalost/rychlost teren/silnice povazuju ze same podsty za debilitu, ale proto, ze vas hustokrutoprisne sportovni pristup je smesnej. Bud silnicka, nebo bike. Pro spoustu lidi uplna hovadina. Ze se toho chytil mlok, kterej neumi cist a odmitne si to priznat, za to ja nemuzu.

                                                    A prestan plkat nesmysly o vzprimenym posedu a tezkych kross kendach. Kdo chce, to kolo si poridi sportovnejsi, stejne jako bika nebo silnicku. Plaste, kdyz nevyberes nejlevnejsi a nejvetsi mrdky budou alespon relativne lehky vzdycky.

                                                    A jasne, ze ti napisu, ze uzsi kola s jemnejsim vzorkem a vyssim tlakem jsou rychlejsi. Protoze to tak proste je.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Ach jo, tak starej…

                                                    0 0
                                                • borda  

                                                  A taky si (misto hledani hovadin na netu) zkus precist co pisu vyse o drazsi 29. To same mi potvrzujes o par prispevku nize ;-)

                                                  0 0
                                              • maajkee  

                                                Bludy. Naprosto a totální bludy, na to nemám ani takovej morál jako Mlok, abych ti tady uváděl přiklady. Víš o tom velký kulový.

                                                0 0
                                                • Singlespeed  

                                                  Nerozčiluj se. S těmi plášti měl Borda pravdu. Vezměme si třeba oblíbený model Schwalbe Racing Ralph. Mám tady před sebou tři modely. Krosový 35–622 jsem koupil za 350 Kč a váží 305 gramů. Klasický 26×2,1 bajkový 2,1 jsem koupil za cca dvounásobnou cenu a váží 460 gramů. Pak tu mám 29×2,25 za ještě vyšší cenu a ten váží 560 gramů. Takže pár crossových Racing Ralphů je o 310 gramů lehčí než bajková klasika a o více než půl kila lehčí než pár big wheels plášťů.

                                                  0 0
                                                  • maajkee  

                                                    No jasný, pláště na kross budou trochu lehčí, ale zase logicky bude těžší větší 28" ráfek, než 26" ráfek. A že ralph 35–622 v obyč drátový verzi váží 300g tomu se mi věřit teda nechce, mám je na městský plečce taky a měly bych řekl určitě víc. 300g mají drátový pláště na silničku 23–622

                                                    0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Krosový Ralph je taky kevlar. Jen jsem chtěl poukázat na rozdíly hmotnosti podobných plášťů pro různé druhy kol.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Zcela stejný typ pláště (kostra, směs, vzorek) bude v menším objemu vždy lehčí, to je snad jasné každému a netřeba to ani zmiňovat.

                                                    To už jsem tu psal výše.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    33mm RaR (622mm) performance řady s kevlarovou patkou má udávaných 380g.

                                                    35mm + drátová patka, to bude hodně přes 400g.

                                                    0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Možná mám starší model. Kupoval jsem pár nedávno v běžném obchodě u nás ve městě.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Plaste na cross budou o hodne lehci, kdezto mezi rafky bude rozdil minimalni. Ja tady mam (a v profilu mam) zvazeny kolo (badboy), takze jsem si to asi nevymyslel.

                                                    A slovy mloka – je to fyzika. Na tech plastich je proste malicko vic materialu nez na rafcich, nemyslis?

                                                    To vubec nemluvim o tom, ze u 29er droboucka vyhoda mensiho rafku odpada.

                                                    Tak se tady konecne prestante ztrapnovat se svoji zarucenou pravdou, kdyz je to evidentni blud.

                                                    Navic vubec neni k tematu a tuhle naprosto zbytecnou diskusi rozpoutal mlok, ktery si evidentne neprecetl co pisu, delal chytryho a pak na tom vytrvale trval, zrejme nechtel ztratit tvar. Rafsi se snazi z cloveka delat ******, nez aby napsal, sorry, blbe jsem si to precetl.

                                                    S touhle diskuzi jsem skoncil ve chvili, kdy mi mlok napsal, ze nemuze tusit co myslim tim, ze pisu, kdyz doslova pisu – kola budou lehci kvuli plastum. Koho tahle kupa hoven, kterou jsme tu zplodili zajima, muze si to precist a obrazek si udela sam.

                                                    EDIT: reakce na majkeeho, uz se to nejak divne zarazuje

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    Jsem rad, ze se tu nasel nekdo, kdo umi cist :-)

                                                    Ano, presne tak to je.

                                                    Ale narozdil od majkeeho o tom vime kulovy, takze jsou to samozrejme bludy.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Ano, jsou to bludy.

                                                    0 0
                                                  • borda  

                                                    To vis, ze jo :-) :-)

                                                    Vest rozumnou diskusi absolutne nema cenu. Protoze kdyz ti tu siglespeed speed napise vahu, tak ty odpovis, ze se ti ty plaste ZDAJI :-D :-D tezsi. Fotky sis asi pro jistotu nevsiml.

                                                    Jinak, diskuse s mlokem byla vedena o tom, ze krosova kola jsou lehci. Zhruba v tvem stylu odmita pripustit, ze jsem zcela jasne a jednoznacne napsal, ze diky plastum. Nebavili jsme se o rychlosti.

                                                    Je ovsem jasny, ze uzsi plaste s jemnejsim vzorkem, ktere se foukaji na 4–5 bar budou i rychlejsi.

                                                    Ty tomu ovsem rozumis vic, tak mi to bezpochyby vyvratis nejakym trefnym prikladem jako jsou 1,5 slicky a podobne :-D

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Nemusejí to být slicky, Zrovna tak jako Scalar cpe na krosový pláště 1.75 29" gumy, tak se přeci může dát na bajka třeba takový Verdstein, jde sehnat i za mnohem méně peněz, který bude lehký a strčí leckterý krosový plášť do zadku. Ty prostě nejsi schopen připustit základní fakta.

                                                    0 0
                                      • MlokCZ  

                                        A proč by kros měl být rycheljší? To je právě jeden ze základních problémů celé téhle debaty.

                                        Většina sériových krosů bude právě naopak pomalejší, protože na krosech bývá ve většině případů narovnanější posed (krátké rámy) a následně tedy horší aerodynamika.

                                        Stačí vzít takový typický zástupce krosů, kterých se prodá hodně, např.

                                        http://www.author.cz/…13/reflex-5/

                                        599mm délka rámu ve 22" velikosti, to je opravdu šílená krátká koza (+ k tomu ještě 15cm hlava). Typický příklad kde to kolo kvůli mizerné aerodynamice vůbec nepojede.

                                        A celé je to především o aerodynamice + valivém odporu. Valivý odpor není třeba řešit, tam si na biku dá každý pláště dle potřeby toho co jezdí a nikdy to nemůže být horší než na krosu (když můžu použít stejné pláště + je výběr ještě širší).

                                        Lze samozřejmě postavit i kros s lepší aerodynamikou (jako staví dost často Scalar a sám takový jezdí; takových se ale prodá minimum oproti těm kozovitým sériovkám, kterých se prodá mraky). Když se to ale takhle bude cíleně stavět, tak na biku to jde úplně stejně. Pokud se to ale takhle vyloženě zaměřuje na aerodynamiku + navíc se dají ještě úzké pláště zase kvůli aerodynamice, tak jsme opět u toho, že už je lepší sáhnout rovnou po silničce.

                                        Krosu zůstává jedna jediná výhoda, která ale může převážit pro poměrně dost zájemců. A tou je nejlevnější kategorie, zejména do 10tis. Kč, ale případně ještě i do cca 15–20tis. Kč. Tady se prodá přitom kol nejvíce, proto je stále takový zájem o krosy.

                                        V téhle kategorii je to s 29tkou problematické a bude to za stejné prachy ještě daleko větší šrot než ten kros (kolem těch 20tis. Kč se to začíná lámat a lze sehnat už slušnou 29tku).

                                        Jeden z důvodů je ještě stále velká nabídka krosů s V-čky v téhle levné cenové kategorii (což je pro tuhle cenovou kategorii rozhodně dobře, že jsou k mání s V-čky).

                                        0 0
                                        • borda  

                                          No tak sam si odpovidas, takze asi neni co dal resit ;-)

                                          0 0
                                        • borda  

                                          Jinak, ten primer (a to slovo jsem pouzil) je kvuli jeho vylozene debilite. Ne kazdy potrebuje byt nejrychlejdi na silnici a jezdit nejtezsi tereny. A ne kazdy chce vlastnit 2 a vice kol.

                                          Krosovy kola proste maji svoje misto na slunci, at se vam to libi, nebo ne.

                                          A debata se nevede o tom, ze je kross rychlejsi, ale o tom, ze podle mistnich rvounu je to kolo na hovno. Coz proste neni. A troufnu si tvrdit, ze skupina uzivatelu, ktera kloudnyho krose uzije je velka.

                                          0 0
                                    • maajkee  

                                      +1

                                      0 0
                                    • scalar  

                                      Tobě to moje kolo nějak leží v žaludku :-)

                                      Je to cross – má crossový rám, vidlice je sice prodávaná jako long 26", ale svojí délkou odpovídá crossové, pláště jsou sice označeny jako 29er, ale tyhle Geax Barro Race jsou o dost užší, než je na nich udáno, mají v reálu nějakých 47 mm, což je horní hranice crossových plášťů. Nic nelížou, už jsem Ti jednou psal, že minimální mezera od rámu je 5 mm. Tedy celkově je to geometrií standardní cross, žádný bastl.

                                      To jsou ale věci, které nemůžeš vědět, v crossových kolech se nevyznáš, nejezdíš na nich.

                                      Sportovní crossové kolo může mít i odpruženou vidlici, Suntou vyrábí model NRX E RL lite, to je konstrukčně crossové verze vidlic Epicon/Axon. Zvih může mít 75mm.

                                      Jedno takové v holčičí verzi Ti sem dám.

                                      0 0
                                      • tomesik  

                                        Můžu potvrdit, tohoto krasavce máme doma. Slyším na něj jen samou chválu. Jezdí prý jako vítr :-).

                                        Díky jeste jednou za satavbu na míru.

                                        0 0
                                      • tomesik  

                                        Tohoto krasavce máme doma. Jezdí jako vítr. Ještě jednou díky za stavbu. Ženu to na něm strašně baví.

                                        0 0
                                    • Frostty  

                                      oj :D

                                      0 0
                                • pepek  

                                  A co Jesse Owens, he? To nebyl sportovec?

                                  0 0
          • scalar  

            Já myslím, že to není zakořeněná móda, podívej s ena Shimano, dělá samostatné řady pro crossy (i vyšší – LX, XT, asi se jim to prodává).

            Ano, na silnici je cross trochu pomalejší než silnička a nezvládne takový terém jako bajk, ale s dobrým crossem se dá jet po silnici hodně svižně (celou zimu jezdím na crossu i se silničářama, takže mám srovnání) a v terénu může být klidně dobrý cross lepší než záladní bajk.

            Výhoda crosse je v jeho univerzálnosti, mně to baví – chvilku jedu po rozbité okresce, pak to střihnu přes les, pak nějaké šotoliny… Je to možná trochu tím, kde bydlím, kdo jel letos dlouhou na Okolobudějc (jela se kvůli sněhu na náhradní trati), tak ochutnal moje trasy na crossové kolo, z 90% to vedlo po nich.

            0 0
      • scalar  

        Jako obvykle si nevidíš do huby, nemáš náhodou sám crossové kolo s pevnou vidlicí? V profilu ano, nadšeně píšeš, že máš na něm v roce 2011 najeto 2000 km :-)

        Ovšem teď se Ti podařilo vysoukat svůj tlustý zadek na silničku, takže jsi Pan Silničář (jak neustále dokumentuješ fotkami svého silničního kola tady na BF), a my na crossových kolech jsme póvl :-)

        0 0
        • maajkee  

          Je vidět jak to mezi náma je. Já jen řeknu svůj názor a ty mě hned urážíš jak podrážděná ženská.

          Ten kros z profilu to snad nemyslíš vážně. To je právě ta plečka o který jsem mluvil, na který se dojíždí po městě do práce. Ale tam je uplně jedno jestli je to kros, mtb, nebo starej favorit. Prostě něco se člověk nemusí bát nechat u krámu když jede z práce na nákup :)

          A nechápu proč bych měl bejt pan silničář? Já jsem jen nadšenej silničář amatér a začátečník, to je vše. Stejně tak miluju bajky.

          0 0
          • scalar  

            Hele, já Tě neurážím, jenom si z Tebe dělám srandu (jsou tam smajlíci).

            0 0
            • Kubiczech  

              To myslíš vážně? Takže stačí smajlík a je to v cajku?

              0 0
              • Ruprt2  

                Nemáš to fuk? Smajlík nebo ne, Maajkee to stejně nepochopí.

                0 0
                • Kubiczech  

                  Nemáš. Já bych si taky rád beztrestně zanadával a zaurážel. A jestli k tomu stačí přilepit za text ksichtík, tak to přežiju. (:

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Jestli sis přečetl jenom v tomto vlákně reakci jenom Scalara, tak tě chápu.

                    Ale když se na to podíváš, širším pohledem, tak je Scalar neuvěřitelný kliďas a slušňák.

                    Maajkee by chtěl mít jeho pověst a tak brečí že nemá a snaží se ho všemožně očernit a jít proti němu. Dokonce si na to zakládá i další nicky, aby v tom jako nebyl sám.

                    Navíc jak to tak čtu, tak mi to nijak závadné nepřijde.

                    0 0
                    • maajkee  

                      Já nechci mít pověst jako on, bych se pak z tý práce tuplem posral :)

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        Jasně, nezapomeň si zase někam napsat. Nejlépe do nějakého vlákna s žádostí o radu při výběru kola, jak strašně nestíháš.

                        0 0
                        • maajkee  

                          Nestíhám, ono je něco jinýho plácat na BF v mezipauzách a řešit stavbu kola po mailu.

                          0 0
              • scalar  

                Tohle fórum není pro suchary :-)

                0 0
              • scalar  

                Neznáš souvislosti, před poměrně krátkou dobou byl maajkee docela nadšenec do crossů (třeba jedna malá citace, kterou smazal:„nadšen ze Scalarových crossíků jsem si také jednoho takového postavil“), teď se cyklisticky hledá jinde, tak si prostě rýpnu.

                0 0
                • mr.antik  

                  tak když má někdo využití pro MTB a silničku, tak cross je další zbytečný krám.

                  0 0
                • maajkee  

                  Tomu se říká vývoj a ujasnění názoru díky praxi. Byl jsem nadšenej dokud jsem to nevyzkoušel.

                  0 0
        • Dave-geo  

          Počkej, a ty jezdíš do práce a do hospody na titanovým biku? ;-)

          0 0
      • Martin  

        no tys tomu zas dal :D

        0 0
        • maajkee  

          Jo jo, dovolil jsem si moc. Krosy od Scalara to je modla. Možná by se mohlo založit nějaký náboženství. :)

          0 0
          • Martin  

            já spíš myslel to hodnocení krosa… to budeš na remízu uhrávat dost blbě radikále :)

            0 0
            • maajkee  

              To je mi uplně jedno, to je prostě můj názor na krosový kola a tím to končí. Žádnou hru nehraju, takže ani nepotřebuju vyhrát nebo remizovat. A pro dnešek už to zase stačilo a hurá pracovat :)

              0 0
      • Ruprt2  

        Nebuď na sebe tak přísný, ty máš zase mnohem lepší nákupní ceny :-D

        0 0
        • maajkee  

          To je pravda, mám tady i nějakou tu zásobičku dílů z kradených kol.

          0 0
          • Dave-geo  

            A ja si rikal, kdo v HK tak ocesava ty Esky a Sobiky pred terminalem a na nadrazi!!

            :D

            0 0
      • Frostty  

        +1 za komentář ke kolu

        0 0
      • TeryPV  

        Já zase nikdy nepochopím silničku, na co kupovat kolo, který nic neprojede…musím jezdit jen po silnici ? Krossové kolo je výborné na lehké výlety, expediční výlety… prostě univerzál s dobrým poměrem cena/výbava/hmot­nost… a to je fakt!!!

        0 0
        • Frostty  

          Trololol :D.

          0 0
        • Datel Stepní  

          Sedni si na pořádnou silničku a pochopíš :-)

          0 0
        • mr.antik  

          nojo, to je fakt blbé, že silniční kolo jezdí jen po silnici

          0 0
        • mr.antik  

          nojo, to je fakt blbé, že silniční kolo jezdí jen po silnici

          0 0
          • Jamin  

            tak jestli zvládá český silnice, nebál bych se ani trochu těžšího terénu.

            0 0
          • deekay  

            Faktem je, ze casto obdivuju lidi na silnickach, ze maji jeste nervy na nasich silnicich prohanet uzky kola. Abych mel uzkostlive oci na stopkach pred kazdou dirou a ze jich je, to se mi nechce. A hadam, ze bych oddelal dost zapletu :(

            0 0
        • vsn  

          na silničce jsem s Trunsckou a Nebesářem jel nad Jiřetínem nějakou trasu co si postavili sjezdaři … a dá se to :D

          0 0
      • Hedus  

        Tak takovoudle reakci bych nikdy od Tebe nečekal. Vím, že stavíš také kola a nikdy jsem proti Tobě nic neměl. Tvůj příspěvek je však jen hloupý a závistivý výkřik do tmy. Rok jsem čekal na prodej silničky a těšil se na to, že si nechám postavit přesně kolo dle svých požadavků a již jsem psal, že bych ho klidně nechal postavit tam, kde by mi vyšli vstříc. To, že nechápeš stavbu takových kol je smutné. Dnes jsem si dal švih přes Chřiby z Otrokovic, Bunč, Uherské Hradiště. Mírně zvlněná krajina Jihovýchodní Moravy se vyznačuje spoustou lesních asfaltových, případně jinak zpevněných cest, kde jsem mimochodem takřka žádného cyklistu dnes nepotkal. Zato na rodinné cyklostezce z UH do Otrokovic jezdili desítky cyklistů na 29" s fakt drahými tlumiči. To zase nechápu celkem já. Po letech zkušeností jsem si nechal postavit univerzální kolo se kterým mohu jezdit s dětmi, o něco rychleji se ženou a nebo pak sám rychlé dlouhé švihy. A to jak po cyklostezkách, silnicích, zpevněném terénu a nebo s ním vletět i do lesa. Tak to je můj prasopes.

        0 0
        • maajkee  

          Však já ti radost z toho kola neberu. Já jen řekl svůj názor, který jsem tu už psal víckrát, že prostě smysl těhle kol nechápu a nemám je v lásce. Toť vše, stačí být tolerantní k mému negativnímu postoji :)

          0 0
          • Ruprt2  

            Nezapomeň dodat, že toto je tvůj názor až do příštího veletoče, který přijde zpravidla brzo :-)

            0 0
          • Hedus  

            Jasně chápu je to Tvůj postoj…

            0 0
          • Bafoon  

            Na tohle jsem si vzpoměl na jednu „debatu“ mezi zlatkou a hnojem. Bylo to tuším nějak takhle

            zlatka: a který rozměr je tedy podle tebe lepší

            hnoj: mě je to u ******, prodávám co zákazníci chtějí

            respektive hnoj tuším 29er nemusí a mám od něho snad celé kolo(když to zprůměruju) – tak nějak jde o to, že jemu je to fakt volné, kdežto ty seš držka ukecaná a svůj názor nacpeš do každého vlákna o scalarovi, tedy o krosech :-)

            0 0
            • nox159  

              zakaznik chce to co mu prodejce chce prodat…

              jde jen o to jak je prodejce sikovny :)

              0 0
              • gerrard  

                Hm tak to je prodejce dost omezeny pokud ma takovou obchodni strategii. Prodejce by měl zákazníkovi dokazat nabídnout to co zákazník chce, to aby zjistil co vlastně chce, to už je ta obchodní dovednost co se cení, to potom děla toho spokojeneho zákazníka, protože v hlavne dostal to co chtěl a teď je stím spokojeny a rad se vrati. Ale to z me zkušenosti 95% prodejců v obchodech s koly naprosto neovládá a pak to vypadá přesně tak, ze ti vnucuji něco co nechceš.

                0 0
              • Bafoon  

                s tím se dá taky souhlasit, ale v ničem to nepopírá co píšu – druhá strana téže mince

                0 0
              • Peslezedirou  

                Proč z toho čtu trend 29er und 27,5er? :-)

                0 0
                • roman 3D  

                  29 beru ale 27,5 musíš chtít, to ti žádnej prodejce nenutí bo na 95% neví co to je:-)

                  0 0
            • maajkee  

              Do každého vlákna o crossech? Aha, asi píšu ani o tom nevim :)

              0 0
              • Bafoon  

                zajímavé na co z mého příspěvku reaguješ :)

                0 0
                • maajkee  

                  No na jedinou věc, která se týkala mě, nic zajímavýho :)

                  0 0
                  • Bafoon  

                    Jo můžu to doplnit, sorry za zobecňování. V poslední době (tak 3měsíce zpátky) jak otevřu vlákno kde se řeší scalar/krosy je tam nějaký tvůj příspěvek o tom jak je kros divný, něco o plagiátorství, něco o ýbrsmyslu mtb nebo silnice. Tak nějak bych to přeformuloval.

                    Nevím co je mezi pavlem a tebou v tomhle směru, ale respekt to asi nebude hádám :-)

                    0 0
                    • maajkee  

                      Je to tak, že já k němu respekt mám a vždycky jsem měl, on ke mně nikdy neměl a nemá. Takže asi tak :)

                      To že krosový kola prostě nemusím nemá s ním nic společnýho.

                      0 0
                      • Bafoon  

                        No… kdybych se na to zeptal přímo tak jsem nám ušetřil čas :-D

                        0 0
                      • Hedus  

                        Podle čeho poznáš respekt-nerespekt. Občas sleduji toto fórum, a zatímco Ty jsi tady celý den, ostatní stavitelé kol až večer. Že by přes den skládali kola ?

                        0 0
                        • maajkee  

                          A není to tím, že já mám narozdíl od jiných zaměstnání ve kterým jsem po celou dobu online na kompou a kola dělám jen jako bokovku ve svým volným čase? ;) Zkus občas přemýšlet chlape.

                          0 0
                          • Hedus  

                            Ahaaa, tak tebe bych chtěl zaměstnávat :)

                            0 0
                            • maajkee  

                              To ti může být uplně jedno kdo mě za co platí. Já tady nejsem od toho abych pořád něco dělal, ale abych mohl hned něco odělat, když se něco podělá, včetně nocí. Nemyslím si, že by se každýmu třeba po noční chtělo jet do dílny a stavět kola.

                              Každopádně jde jen o to, že něco píšeš a víš prd ;)

                              0 0
                        • maajkee  

                          A ještě jsem se kouknul v jaké časy přispíval scalar a je to třeba v 8, v 9, v 10, v 11, ve 12, v 15, v 19, ve 22… :)

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            nojo.

                            Scalar píše taky během dne, tak proč ho má každý rád.

                            V čem to asi bude? :-))))

                            0 0
                            • maajkee  

                              On dokáže být na lidi slušnej a dokáže být neupřímnej jen kvůli kšeftu, v tom to je, já se s lidma moc neseru, lidi nemám vesměs moc rád :)

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                A zase vedle :-)

                                Scalar nemá problém vyběhnout s někým, s kým má problém i o tom je tu vlákno.

                                Ty máš naopak problém vyjít i s tím s kým problém nemáš. I o tom je tu vlákno :-)

                                0 0
                                • maajkee  

                                  No, však to jsi napsal v podstatě to samý, akorát mírně vyvedený z krajnosti, ve které jsme to uvedl já.

                                  0 0
                                  • Ruprt2  

                                    Promiň, zase jsem se zapomněl a napsal ti to moc složitě. Moje chyba.

                                    Ale přepisovat ti to už nebudu. To se mi nechce.

                                    BTW všiml sis, že si toho všimnul už i Bafoon?

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Nevím proč psát něco košatě, když to jde napsat přímo. Já potřebuju jen hesla: jez, pij, šukej, jdi spát, pracuj apod.

                                      0 0
                          • Hedus  

                            Maajkee, zbytečně si nabíháš :(

                            0 0
                            • maajkee  

                              Ne, tys psal, že scalar tady narozdíl od mě píše jen večer. Což jsem ti vyvrátil. Z toho se ukázalo, že jsi lhal a z toho by se mohlo zdát, že jsi lhář, tak pozor na to :)

                              0 0
                              • Peslezedirou  

                                Kdo lze, ten krade a může teoreticky i zabit,takže si odhalil budoucího vraha :-)

                                0 0
                              • Ruprt2  

                                Sám sebe prezentuješ jako raketového vědce, tak se nedělej blbej, žes to nepochopil.

                                0 0
                                • maajkee  

                                  Tam nebylo co k pochopení. On napsal tvrzení, já mu ho vyvrátil. Konec.

                                  0 0
                              • Hedus  

                                Nemá to cenu, nebudu už reagovat na Tvé myšlenkové pochody,které nikdy nikam nepovedou. Užívej si života, přesně jak jsi psal v heslech. To k Tobě přesně sedí…

                                0 0
                                • maajkee  

                                  Zajímavý jak dokáže člověk svou chybu obrátit proti druhýmu. Tak si říkám, jestli to to není alespoň trochu blbý. Přitom stačilo uznat, že jsi se mýlil.

                                  0 0
                          • scalar  

                            Včera jsem dělal kvartální DPH, dřepěl jsem skoro celý den u počítače…

                            Neflákám se, dnes padla první letošní stovka :-)

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              Myslím, že jde hlavně od to, že když ti člověk napíše, tak odpovíš, jestli píšeš na bf, trénuješ, dáš si stovečku nebo jestli máš i další 3 práce na HP je tak nějak jedno.

                              Když napíšeš, Maajkeemu, tak mezitím napíše, 3× na BF, jak nemůže odpovídat na maily, protože neví kam dřív skočit. Ale že úplně nejvíc božan, a že vlastně všechny mrdá, protože jde na pivo a do práce, na kterou sice sere, ale to je fuk, protože on sere vlastně na všechno, a tak to má být!!!!!!!!!!!

                              Ale jinak je strašně hodnej a správnej kluk :-)

                              0 0
                              • maajkee  

                                Jak souvisí to, že jsem hodnej kluk s mým pracovním nasazením? Už konečně pochop, že ta stavba kola je vedlejšák spíš v rámci hobby a že holt ne každýmu kolo postavím a přednost mají znamí, kamarádi a předchozí zákazníci.

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  Nevím proč je pro tebe důležité se tak sám prezentovat.

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    Jak důležité, prostě píšu jak to je, nemá cenu si na něco hrát. Skoro všichni si tady na něco hrajou včetně tebe a to je občas k zblití :)

                                    0 0
                                  • scalar  

                                    Protože se dál nedostal ani pří větší snaze nedostal, jednu dobu se tu snažil chovat seriózně, otevřel si e-shop atd., jevil zájem o pracovní místa v cykloobchodech.

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Kam dál? Při jaké snaze? Snažil jsme se tady někdy chovat seriózně? O tom teda nevim :)

                                      Dostal jsem mnohem dál, dál než možná sám chci, protože bych se díky práci nedostával tolik na bajka a to by nebylo dobrý.

                                      0 0
                            • maajkee  

                              Při takovým množství už se holt moc indioviduální přístup nedá praktikovat, proto ty kola vypdaj v podstatě skoro všechny stejně, ale hlavně že jdou kšefty, vím, že mi možná nevěříš, ale přeju ti to. To já radši míň práce a víc zábavy :)

                              0 0
                              • scalar  

                                Neudělal jsem dvě úplně stejná kola, kdybych neměl individuální přístup, koupili by ti lidé kolo někde na e-shopu.

                                0 0
                                • maajkee  

                                  Tak to je úspěch, při 100kolech a asi 5 různých MRX rámech, to je umění. Smekám.

                                  0 0
                                  • scalar  

                                    Letos jsem zatím použil rámy sedmi značek…

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      OK, jsi dobrej no.

                                      0 0
                                      • oberleutnant Weiss  

                                        A to tě sere? Tak buď lepší…;-D

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          Mně to právě vůbec nesere, jen někteří si to zde myslí :) Já uznávám, že scalar je lepší obchodník, má víc zkušeností, staví víc kol, kola stavět umí, ale lidsky je to pro mě člověk nepřijatelný díky jeho namyšlenosti a pocitu nadřazenosti.

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            Ty vole ty máš dost :-)

                                            0 0
                                            • maajkee  

                                              Proč? Ty neznáš nějaký lidi kteří jsou pro tebe lidsky nepřijatelní?

                                              Třeba mě?

                                              A je to můj čistě subjektivní názor, kterej jsem si vytvořil na bázi komunikace zde na B-F i mimo něj.

                                              0 0
                                              • Peslezedirou  

                                                Nechci ti radit, ale kdyby jsi přestal reagovat na cokoliv ohledně scalara a jeho staveb a šel svoji cestu, tak za měsíc neštěkne ani pes.

                                                0 0
                                                • maajkee  

                                                  Ty vole, vždyť já jsem něco ohledně scalara, ale především o kole v úvodu příspěvku napsal něco po celkem solidní době. Vůbec v poslední době už sem zas tak moc nelezu.

                                                  A mě vůbec nevadí že psi štěkaj, jen ať štěkaj.

                                                  0 0
      • mastihuba  

        Známá najezdi 10.000km/rok po asfaltu a sotolinach. Přesně kolo pro ní. Kubadova žena má taky něco podobnyho a ja kdybych měl čas jezdit pravidelně do práce tak si to taky poridim. Jezdit do hokny na bajku i na silnici přes město je vopruz. :)

        0 0
        • Peslezedirou  

          Počkej počkej, to vypadá na nějakou chybu v metrixu, ohledně kubadovi ženy :-)

          0 0
          • mastihuba  

            tak samozřejmě netušim jestli k tomu krosu má ještě LV301 nebo něco podobnýho. V každým případě to trekingový kolo nemělo přes 9kg :D

            0 0
            • alinceb  

              Nabízí se otázka, co ještě jsi u Davidovy ženy vážil a jak…:)

              0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • vasek80  

      Nadhodím dotaz.

      Je mi jedno kdo, ale zajímalo by mne, za kolik se dá postavit 11kg nebo 12 kg 29" HT. Vidle stačí Epicon, osazení od Deore nahoru.

      0 0
      • alinceb  

        Za peníze v Praze dům…

        0 0
      • scalar  

        s Rebou do 25 tis.

        0 0
        • alinceb  

          …a karbon…:D

          0 0
        • vasek80  

          Za tu cenu bych čekal spíš těch 12kg. To by snad lehčí být nemohlo. Troufneš tipnout cenu 11kg s pedály?

          Kamarád koupil karbonovou Demu Ferraru 9.0 za 42 k a váha s pedálama byla 11,5 kg.

          Až si pořádně projedu nějakou 29" a bude sedět, tak do ní půjdu. Hliník mi nevadí a osazení Deore/SLX mi stačí. Za ušetřené prachy raději lepší kola.

          0 0
    • dancing dog  

      Problém, který je v tomto vlákně zřetelný, je ten, že spousta cviček a švihadel nemůže při své vybavení intelektem pochopit, že kolo není jenom sportovní náčiní, podobně jako švihadlo nebo kladina, ale také dopravní prostředek.

      I tak je ale tvrzení, že na crossu nelze podat slušný sportovní výkon nehorázná pitomost …

      0 0
    • joudys  

      Problém, který je v tomto vlákně zřetelný, je ten, že někteří levicově smýšlející lidi nedokážou úspěchy druhým odpouštět natož je přejít bez komentáře a ten, že někteří zkušení cyklisté dosud nevědí, že každé kolo si najde svého jezdce.

      0 0
      • TeryPV  

        To taky s přehledem podepíšu :) No já bych hlavně řekl, že někoho štve, že druhý skládá krosy, má z nich vatu a jeho kola se neprodávají :)

        0 0
        • maajkee  

          A to prosimtě koho? :) Já prostě při hlavním pracovním poměru ani nemůžu stihnout všechny poptávky co se teď jak se udělalo hezky vyrojily. Navíc já nestavím kola která se pak snažím prodat, to jen minimálně. Takže jsi uplně mimo :)

          0 0
          • Ruprt2  

            Kdyby jsi to v každém druhém vlákně neopakoval, tak by se tomu dalo i věřit.

            Jinak je to trochu trapas

            0 0
    • mikryn  

      Rodiče na ničem jiném než na krosech nejezdí a jsou maximálně spokojení. Já bych si to taky nekoupil, ale u spoustu lidí to opodstatnění má. Majkeee se tu akorát ztrapnil :)

      0 0
    • Zinn  

      Pohledově hezké, to se musí nechat. Ale asi bych s tím nechtěl nikam mimo silnici, ta pevná vidlie mi přijde trošku handicap (a btw taky jeden z důvodů nižší ceny, než u ostatních).

      0 0
      • TeryPV  

        Pevná karbonová vidle rozhodně není hadicap a věř, že vím o čem mluvím:) Je pravda, že já mám 29er vidli, zde je crossová a rozdíl tam asi bude… Osobně jsem taky přemýšlel zda krosové kolo nebo 29 er na ježdění do práce a takové ty expediční výlety. Nakonec jsem cenou, váhou a i použitím šel do krose. Super na něm je, že když chci jezdit do práce přes týden, hodím hladké pláště a je to skoro silnice, když o víkendu na keše nebo výlet, hodím široké pláště a je to super expediční kolo. V tomhle je pro mě obrovská výhoda.

        0 0
        • alinceb  

          A to samozřejmě na 29eru nejde…

          0 0
          • MlokCZ  

            Jde s jedním zásadním rozdílem, že u 29" tam opravdu jdou dát široké pláště a mít pohodlí, což na crossu smůla.

            Ono i u 29tky to není s místem až takový zázrak, u Super moto nějak extra místa teda nemám (ale zase jsou to slicky, takže není třeba větší rezerva na bahno).

            Jinak každý týden prohazovat pláště, z toho by mi jeblo i přesto, že mám dvoje kola (prohazuju tak cca 6× za rok).

            0 0
            • alinceb  

              Však to taky byla ironie…:)

              0 0
            • TeryPV  

              Jo přehození dvou plášťů 10 minut…to mě asi zabije dvakrát týdně :D

              Jinak ten zásadní rozdíl je jinde, pokud chceš 29er stejné hmotnosti jako kross tak zaplatíš minimálně jednou tolik…

              A pak už teda jen estetické hledisko, pač 29er s 35 pneumatikama musí vypadat nááááramně :D

              S pohodlím nemáš pravdu, jsou krosové pláště kam bez problémů dostaneš 1,9 pláště a to je pohodlí víc než dost.

              0 0
              • Martin  

                „a ted si představ 29“ s plášti 25mm":http://www.bike-forum.cz/…/1008225.jpg

                0 0
                • Peslezedirou  

                  Sakrbléé, asi omdlím…:-D

                  0 0
                  • Martin  

                    kill it with fire!!! :D

                    0 0
                • alinceb  

                  Fuj to je ale hnusný…:P

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Ono navíc ale proč dávat tak úzké pláště. To už začíná zavánět silničkou a honbou za aerodynamikou a to už je pak lepší jezdit rovnou silničku. Ale samozřejmě chápu na občasné přehození…

                  Pokud se nehoním za aerodynamikou (což bez beranů jde hodně blbě; jde jen s extra chrtím posedem po celou dobu bez možnosti si ulevit horním úchopem a to je jen pro pár nadšenců), tak význam úzkých plášťů nějak moc nechápu.

                  Na krosu i 29tce většina jezdců nemá nijak extra aerodynamický posed, takže aerodynamika plášťů už to nijak stejně nezachrání (když většinu stejně dělá posed).

                  A co se týká valivého odporu, tak můžu říct jediné. Super moto za mě nejrychlejší pláště na kterých jsem kdy jel. Hranici kdy jedou opravdu extra dobře mám (pro svojich 70–72kg) někde na tlaku 32/40psi (přendí/zadní) při kterém mají ještě slušné pohodlí. Samozřejmě pro větší pohodlí je nutné jít s tlakem ještě výrazně dolu (přeci jen jsou opravdu objemné, takže už i při těch 30/40psi jsou dost „nabušené“), pak trochu na rychlosti ztratí, ale pořád slušné. Hodnotím pro asfalt.

                  Naopak další přifukování (nad těch 32/40psi) už nemá znatelný efekt.

                  0 0
                  • Martin  

                    co jsem měl doma, to jsem obul :)

                    0 0
                • Chlebovnik  

                  Jako proč ne, když to někdo potřebuje i na najíždění kilometrů po asfaltu, tak není nic jednoduššího než mít 2 sety kol. Jinak tohle kombo funguje i na 26" rámech.

                  0 0
                • TeryPV  

                  Aj Ty *****…:D

                  0 0
              • MlokCZ  

                Jinak ten zásadní rozdíl je jinde, pokud chceš 29er stejné hmotnosti jako kross tak zaplatíš minimálně jednou tolik…

                To jsi vzal kde?

                A co se týká estetického hlediska, tak třeba zrovna u MRX na první pohled ani není poznat u rámu jestli to je krosová verze nebo 29tková.

                Osobně je mi estetické hledisko úplně ukradené, ale stejně nechápu jak může vypadat ten kros lépe, když jsou ty rámy na první pohled téměř stejné.

                A rozdíl je pouze v geometrii a jak široký plášť se tam vejde.

                A přesně o tom to je. U 1,9" plášťů to právě ještě zdaleka nejde.

                Tedy je možné je podhustit a získat pohodlí (to jde i na ještě užších, i když tam už začíná být riziko cvaknutí i na rozbitěších silnicích), jenže pouze za cenu, že to pak vůbec nejede po tvrdém povrchu.

                Až opravdu objemné pláště umožní tu kombinaci, že to je pohodlné ale pořád to velmi slušně jede.

                Za mě je ta hranice až někde u 2,25".

                Dokud ale takové pláště nevyzkoušíš, tak to těžko zjistíš.

                Plný význam toho co jsem teď napsal jsem si v praxi vyzkoušel až teď se Super moto. Tam se to zase posunulo výrazně dále (současně více pohodlí i nízký valivý odpor).

                A přehazování plášťů. Aha, ty ještě vozíš duše a to zřejmě butylové (latexové duše + 622 rozměr ráfků + širší pláště + časté přehazování není dobrý nápad). Pak to je sice rychlé, ale celé se to posouvá zase jinam (nejede to, pohodlí je ještě horší).

                0 0
                • TeryPV  

                  No tak mi ukaž 11kg 29 er za 25k ? Třeba… treka máš za 15k cca…

                  ANo je to každého preference, každé kolo má své místo, a to, že by v nejbližší době 29er nahradilo krossová kola je dle mě nesmysl.

                  0 0
                  • alinceb  

                    V první řadě musíš porovnávat porovnatelné. Jediný zásadní rozdíl mezi 29erem a crossem je v rámu, vidli a pláštích. Pokud vezmeš 29er rám a carbonovou 29er vidli + crossové pláště, tak budeš sice o něco dráž než u crossu, ale ten rozdíl bude do 5tis. A váhově taky nebudeš výrazně jinde…

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Rám je ± nastejno (hmotnostě i cenově). Pokud to bude s pevnou vidlicí, tak zase ± nastejno, s odpruženou bude 29tka mírně těžší.

                    Zbytek osazení je pouze o tom, co kdo chce a není rozdíl trek x 29".

                    Tohle platí pro stavbu.

                    Pokud jde o sériovky, tak za 15k máš smůlu jak u treku, tak u 29tky.

                    Taková běžná treková sériovka kolem 15tis. Kč

                    http://www.author.cz/…13/reflex-5/

                    Těžké jako prase.

                    29tka sériovka stejné cenové relace bude ale ještě těžší. Naopak když dáš navíc jednou tolik, tak najdeš sériovku mnohem lehčí než uvedené trekové kolo.

                    O tom, že by 29tka měla v nejbližší době nahradit krosová kola jsem nepsal ani slovo.

                    V nejlevnější kategorii (kde se toho prodá i nejvíce) bude krosů ještě dlouho mraky. Přeci jen u 29tek to jde směrem pouze ke kotoučovkám a rámy a vidlice na v-čka přestávají být rozumně dostupné.

                    Pokud jde o sériovky 29tky, tam v tomhle segmentu je to do 15tis. Kč děsná bída, do 20tis. Kč pořád nic moc.

                    0 0
                • Peslezedirou  

                  Asi tak, kdybych chtěl univerzála, místo krosky + najíždění na silnici, tak bych bral klidně tohle s rychlejšími plášťi.

                  http://www.bike-forum.cz/…l-12230.html

                  0 0
                  • JSt  

                    tohle je dobra reklama http://www.bike-forum.cz/…ig/mrxg3.jpg :-D

                    0 0
                    • scalar  

                      S čím máš zase problém? Z každé strany je mezi pláštěm a zadní stavbou minimálně 5 mm.

                      Nějak nechápu Tvoje angažování se v tomto vlákně, mne neznáš, o crossových kolech toho moc nevíš, tak o co Ti jede – nuda v Brně?

                      0 0
                      • Peslezedirou  

                        Taky sem nad tím dumal, pro účel na který to kolo je asi myšleno, mi tam místa přijde akorát.

                        0 0
              • maajkee  

                No pravda, vypadá to fakt k zblití

                0 0
                • Ruprt2  

                  V tomhle vlákně s tebou veskrze nesouhlasím, ale teď jsem s tebou za jedno.

                  Takto sestavit to mohl jenom naprostý dement.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Proč mi Romane nadáváš?

                    Byla to testovací varianta mýho tehdejšího supa a dle hodnocení, je to tady na B-F asi velká kupa dementů ;)

                    0 0
            • Martin  

              Jde s jedním zásadním rozdílem, že u 29" tam opravdu jdou dát široké pláště a mít pohodlí, což na crossu smůla. – ano ano, true story

              0 0
        • maajkee  

          Hmm, každej víkend přehazovat pláště, to by se mi určitě nechtělo :)

          0 0
          • dancing dog  

            to je pravda. proto jsem si nechal udělat identický druhý kola, daj se pořídit obecně lacino, pokud máš véčka, chce to jen stejnou šířku ráfku.. výměna za 5 minut, charakter bicyklu uplně odlišný…

            0 0
    • jachymk  

      Kolik ti na tom šerednym MRX slevil za tenhle nesmysl? Máš obyč osazený trekový kolo. Sen všech tady na Bike-Fóru. Určitě chceme všichni ještě víc fotek a nenápadné reklamy.

      0 0
      • Frostty  

        Tak teď si skončil :D.

        0 0
        • nox159  

          na druhou stranu, pokud koupim levně funkčni feliciji tak na auto-forum.cz s tím moc kladnych ohlasu neziskam ani moc bab na to nesbalim, ani si v nem nijak extra nezajezim :D

          a to ze mi to poradil franta co vi kde takove auta koupit to nezachrani :D

          0 0
      • Hedus  

        Jachymku, máš pěknou fotku v uživateli, která věrně kopíruje Tvůj příspěvek.

        0 0
      • Ruprt2  

        V určitém věku je jalový asi každý.

        Ale nevěš hlavu, máš slušnou šanci, že z toho vyrosteš ;-)

        0 0
        • Hedus  

          A když se k tomu bude ještě dobře učit, má vyhráno

          0 0
        • maajkee  

          No vzhledem tomu, že ty jsi se z toho taky stále nedostal, tak to má ještě hodně let před sebou. hehe :)

          0 0
          • Ruprt2  

            Čím to, že jsem přesně věděl, že se chytneš? :-)

            0 0
            • DaSnail  

              nahoře jsi lhal a myšlenky číst umíš?

              0 0
            • maajkee  

              Protože už mě tu nějakej ten pátek na fóru sleduješ a dokážeš odhadnout mé reakce. Nehledal bych za tím nic zajímavějšího ;)

              0 0
      • raceman  

        pekna fotka, ten bordel v pokoji, co se odrazi v zrdcadle jsou nejake bdsm potreby? :D

        0 0
        • nox159  

          chtel jsem nahodit fotku ale jeste bys mi to zavidel :D

          0 0
        • jachymk  

          Není to můj pokoj, ale BDSM jsi se trefil jsou tam Boty Dárkové papíry Sandály a Mazání řetězu…

          0 0
    • kali222  

      tvl, všem sifón a kozí mlíko takhle při sobotním ránu!! :D

      0 0
    • Mondieu  

      POMÓÓÓÓC !!!!!

      To snad není pravda… Je tady jeden moc šikovný člověk, který dokáže postavit dobré kolo a za pěknou cenu. Někdo ho pochválí a už je tady tlupa obchodních teoretiků, kteří řeší neskutečné krávoviny. Jelikož to jsou takoví mistři světa, doporučuji jim, ať si zkusí postavit kolo sami.Jsme zajímavé povahy. Když někdo něco umí, tak ho hned utneme a dostane to sežrat.

      Scaláre nenech se jimi otrávit. Nestojí za to marketingoví inženýři…

      0 0
      • raceman  

        :D

        0 0
        • saintjv  

          Specialita ceskeho naroda(nejen bajkovyho)? Mleti hoven:))

          Ja myslim ze jedina chyba byla ze proste to kolo nebylo dano do nasich bajku. Tam mohlo byt kratke podekovani a byl uplnej ale UUUUPLNEJ klidek:))

          Jinak by me zajimalo co cloveka donuti cist takovhle vlakna, kde uz od zacatku se melou jenom hovna:))). Ale tak kdyz se nekdo vyziva v sebeposkozovani proc ne:) proti gustu zadnej diskutat:))

          0 0
      • mr.antik  

        Fakt je, že tohle je asi nejotevřenější skrytá reklama zatím tady :-)

        0 0
        • alinceb  

          Skrytá asi jako když si při hře na schovávanou stoupneš za prosklený dveře…

          0 0
      • laversa  

        +10

        0 0
    • maajkee  

      Tak a od teď můžeme kvůli každýmu novýmu bajku každej založit nový vlákno, kde jsme nakoupili a jak jsme spokojení :)

      0 0
      • Ruprt2  

        Kvůli každýmu asi ne.

        Co jsem slyšel, tak u kol od tebe vždy spokojenost nepanuje.

        0 0
        • maajkee  

          Zajímavý, mně si ještě nikdo nestěžoval :)

          A předpokládám, kdyby někdo nebyl s něčím spokojenej, tak mi to dá vědět.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.