nové řazení komplet - X.9 vs. XT

44 nepřečtených
  • singl-trip

    Ahoj,

    vím, že je to v historii, ale pořád z toho nejsem moudrý. Chci vyměnit komplet řazení Deore za něco lepšího. Jezdím hlavně terén do 50–60km, bláto nebláto a při sjezdech se s tím někdy neseru.Ruzhodně chci už něco spolehlivého a ne abych to seřizoval co 14 dnů. To mě na Deorečku nejvíc sere. Tak prosím z vlastních zkušeností poraďte.Do kompletu chci vrazit max 4500Kč(můžu mít Sram X.9 komplet) Shimano jsem zatím nestudoval ale po Deorečku jsem trochu skeptický.

    Díky

    0 0
    • Kubiczech  

      Sram je podle mých zjištěních odolnější proti rozštelování, takže pokud ti jde o to, tak Sram.

      0 0
    • MlokCZ  

      řazení X9 9sp + přehazka XT 773 + přesmykač XT (down swing x top swing dle možností montážně na dané kolo a pokud jdou oba tak dle preferencí každého, já bych volil klidně top swing).

      0 0
      • mr.antik  

        v čem by měla být ta přehazka lepší než X9?

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak on tam velký rozdíl není. Ale těch pár drobností se mi líbí:

          • lépe vedené lanko bez zbytečné zatáčky
          • přehazka je lépe schovaná a tedy menší riziko urvání

          Řadí to pocitově ± stejně (současně mám teď na dvou kolech X9 + X9 a na třetím X9 řazení a 773 XT přehazku), tedy taky perfektně jako X9 + X9.

          A pak je tu jedna taková specifická výhoda, která se mi hodila a výběr pro můj případ zcela vyřešila (nejdříve jsem váhal jeslti nenechám X9 + X9).

          Používám pouze střední vodítka. A na postaveném 29tkovém celopevňáku jsem dával kazetu 11/34 (stejně jako vozím na fullech) + 22/32/44 převodníky.

          A délka řetězu mi vyšla úplně nejhůře jak to mohlo vyjít. Tedy řetěz mám minimální délku + cca 1,9 článku (o dva články kratší tedy už jsem dát nemohl, to bych akorát už na velká/velká urval).

          A tím se u Sramu se středním votítkem stalo, že už jsem na malou placku přišel o 4 nejmenší pastorky a to už mi tedy přišlo dost a nelíbilo se mi to (sice je běžně nejezdím, ale vyjímečně tam třeba ten 4-tý nejmenší zařadím).

          773 XT se středním ramínkem má o pár mm delší ramínko než X9 střední a tím zvládne o chlup větší rozsah.

          S tou XT mi nejdou na malou placku jen dva nejmenší pastorky (stejně jako na dalších dvou kolech s X9 + X9, kde mi vyšel o ten článek řetěz lépe).

          0 0
          • singl-trip  

            No já mám 26ku Giant Trance X3 a na „Španěla“ ani obráceně nejezdím. Snažím se řadit dle pravidel :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Velká/velká jezdit nemusíš (taky to nejezdím), ale stejně je hodně blbý nápad dát kratší řetěz. Takže stejně řetěz dáváš dle velká/velká, abys něco neurval, kdybys na ten převod omylem přehodil.

              Na malé placce zůstane na nejmenších pastorkách jen prověšený řetěz a nehrozí okamžitá destrukce, takže pokud víš, že třeba na nejmenší jezdíš pouze 4–5 největší pastorků, tak i když délka řetězu vyjde zrovna blbě, tak v pohodě bude stačit i to kratší střední ramínko Sramu.

              Vždy ale můžeš dát také dlouhé ramínko a tenhle problém vůbec neřešit (s dlouhým ramínkem to vyjde vždy ok). Já nemám dlouhé ramínko rád.

              0 0
              • singl-trip  

                No a to je další věc, z čeho jsem jelen. Jasně dlouhé ramínko je náchylnější a má vetší tendenci na vůle, ale je to tak znát??

                0 0
                • MlokCZ  

                  Záleží co a jak jezdíš. Já dlouhé ramínko nemám rád, protože mi nic nepřináší a má přitom nevýhody.

                  Ono také o trošku hůře napíná řetěz, takže je o trošku náchylnější k tomu, aby řetěz dělal v pořádném terénu bordel (on dělá i se středním, ale je to trošku lepší).

                  0 0
                • o.1  

                  Asi nie. Podarilo sa mi namotat retaz tak ze ramienko prehadzovaca bolo uplne natiahnute a zdeformovalo sa to tak ze ramienko bolo potom vychylene vo vertikalnom smere asi 3 cm a radilo to v pohode, po narovnani rukou je to stale sikmo cca 1 cm a vsetko pokrutene a na radeni to nie je nijak poznat.

                  0 0
          • Danikklotz  

            ahoj a proc jeste razeni X9 a ne XT? jiny chod?Dik

            0 0
            • MlokCZ  

              Sram řazení mi sedí mnohem více než Shimano. A ještě k tomu bych nedal Shimano na společnou objímku ani s The One, ani s Elixiry (a nejen, že mi sedí společná objímka více pro nastavení, tak hlavně se mi to bez společné objímky ani nevejde na řídítka).

              A když už Shimano, tak bych stejně šel jedině do desítky.

              Nakonec jsem to ale tak nenechal a mám tam teď i X9 přehazku. A po dlouhodobějším testování bych řekl, že varianta X9 + X9 chodí o chlup lépe než X9 řazení + desítková XT přehazka.

              Jen jak jsem popisoval ta ramínka, že u XT je u středního ramínka o něco delší. Tak u X9 přehazky jsem nakonec na tomhle kole musel dát dlouhé ramínko. Se středním to vycházelo už hodně blbě.

              0 0
              • jIrI___  

                V podstatě s tebou souhlasím. Měl jsem X.7 hazku i řazení, nedávno jsem hazku vyměnil za XT 10sp a i oproti té X.7 se mi zdá taková méně ráznější. Ale zase to Shadow řešení má něco do sebe, teď už mi aspoň při opírání kola nezavazí vystouplá hazka a je o 8 g lehčí (čekal jsem větší rozdíl) :)

                0 0
              • Danikklotz  

                No ja ted jezdim 2×9, mam SLX dvouplacku 36–22(urcite pamatujes jsme se o tom bavili) a XT inverzni a 11–32.

                Premyslim o zmene – dvouplacka mi maximalne vyhovuje…na 22–32 vyjedu dost a lehci prevod by mi asi nepomohl.Takze uvazuju jestli mi 2× 10 neco prinese a pokud ano, jestli zkusit X9 nebo zustat u Shimana a koupit treba tu 773…

                Nejake zkusenosti v tomto ohledu ? :)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Hlavně jsem ještě vůbec nezkusil desítkový Sram, takže celkově těžko srovnávat.

                  Pokud nepotřebuješ lehčí převod a chtěl bys zkusit Sram, tak bych tam klidně nechal tu devítku.

                  Sram desítka zřejmě bude chodit taky dobře, ale těžko může chodit lépe než 9tka Sram.

                  A nemusel bys měnit skoro nic, jen přehazku a řazení.

                  Nebo tedy zkusit Shimano 10tku a také nechat současné kliky a převodníky. Případně u 10tky se nabízí možnost dát malou placku 24 a snížit tím ten skok mezi převodníky. A s desítkou 11/36 pořád ještě získáš o malinko lehčí převod než 22/32.

                  0 0
        • bruco  

          Podla mojich kratkych skusenosti ma XT oproti X9 lepsie utesnene kladky.

          0 0
    • jachymk  

      Úplně to samí jsem řešil minulý rok, měl jsem deore a seřídit se nedalo, chtěl jsem X.9, ale když jsem zjistil kolik stojí a taky že prý na normální ježdění X.7 stačí tak jsem tu na bazaru koupil X.7 páky a pak novou X.7 hazku. Jsem spokojenej oproti deore je to skvělý a na sram jsem ještě ani nešáh porád čekám kdy ho budu štělovat a porád nic

      0 0
      • roud  

        mno to je jen důkaz tvojí manuální nechopnosti hehe :O)

        0 0
      • Shadow.1  

        V seřízení shimana nevidím problém. Mám XT a jako naprostý lajk jsem si vyladil hazku, řadí jak drak a nikde si neškrtá… jsem spokojen…

        0 0
        • singl-trip  

          Díky.

          Seřídit přehazku dovedu a myslím, že dobře, ale vždyť ty to víš líp(roud), co?? Jen mě sere, že po nějakém divokém sjezdu začne trochu opožděně reagovat a časem třeba trvá 2–3sekundy než přeskočí. Nejednou se mě stalo, že sama od sebe přehodila, když jsem to nejmíň potřeboval. Proto chci přehazku, která dokáže přehazovat spolehlivě bez nutnosti seřízení třeba půl roku.

          0 0
          • mr.antik  

            Přesně tak. Seřidit to jde, vyčistit bowdeny a lanka taky, ale proč si opakovaně každý měsíc dokazovat že jsem manuálně zručný? Jsou přijemnější věci na práci…

            0 0
            • singl-trip  

              jj- seřídit to jde ,ale nevydrží to.

              Je problém s kompatibilitou páček sram x.9 a přesmykem od Shimana??Konkrétně Shimano XT FD-M770??

              0 0
              • Vilém  

                neni

                0 0
              • kopečák1  

                Můžeš mít třeba blbý koncovky na bovdenech v případě, že bovden není zastrščenej na 100%. pak Ti po vmačkávání vzniká vůle lanka… třeba…

                Ale ať sem řadil s deore, X7,X9,X0 prostě to seřídím a celý rok jezdím…

                0 0
                • singl-trip  

                  Dobře,

                  tak neumím seřídit přehazovačku. OK

                  Příspěvek ale nezněl jak nastavit řazení atd., ale jaký typ nového řazení doporučíte. X.9, nebo XT, nebo jiná kombinace??

                  Díky za odpovědí na původní otázku.

                  0 0
                  • kopečák1  

                    nebuď tak vstahovačnej, Já Ti neříkám že to neumíš… jen sem napsal kde by mohl být problém. Ale to si evidentně nepochopil. Já bych doporučil jednoznačně sram. X.9. Ale řadí pěkně i to xt , jen ty páky sou ukrutně hnusný.

                    0 0
                    • singl-trip  

                      Díky,

                      já to pochopil, ale proste me nebaví obhajovat se pred nekym, kdo me nezna(roud).Zkoušel jsem všechno, kromě délky bovdenů.Ty mám originál a nepocitam, že byly špatné délky. Ono to SLX-ko zezačátku drželo, ale prostě do ostřejšího terénu podle mě není dobré.

                      0 0
                      • roud  

                        chce to dát bovden v kuse a pořádně ho utěsnit to je základ pak seřídíš a máš na hodně dlouho klid jinak nikdo po tobě nechce aby ses tu obhajoval…

                        0 0
                        • Shadow.1  

                          jak dáváš bovden v kuse, když mám návarky na přerušení…

                          Díky za tipy.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Propilovat navarky, pouzit ruzne uchytky, nebo ciste jen stahovaci pasky.

                            0 0
                            • Shadow.1  

                              toho jsem se bal :-)

                              0 0
                              • roud  

                                případně třeba gore má kompletně uzavřený vedení kde ti končí bovden pokračuje v kuse dál tenká trubička a nemusíš ani nic bastlit…

                                0 0
          • roud  

            Ano vím to líp půl roku což je u mě ±5000km mi šaltr seřízenej vydrží takže chybu hledej jinde…

            0 0
            • singl-trip  

              Díky,ale tvoje rady nepotřebuju. Prudit dokáže každý. No ale teda- na kterém ze svých 4 kol máš to Deoréčko??Půl roku ti vydrží??To se nedivím, když kola střídáš, ale já jezdím na jednom pořád, takže možnost rozladění se zvyšuje!Seřídit přehazku umím a tobě to fakt dokazovat nemusím. Chci radu od lidí, co ji dají.

              Zatím vyhrává Sram. Omylem jsem se uklikl, takže –1hlas pro sram.

              Všem díky.

              0 0
            • Kubiczech  

              To bude asi kouzlo XTR. (: 5 tis. v terénu za každého počasí je pro SLX i XT dost nereálné a je celkem jedno, jestli to seřídí v servisu nebo se do toho pustím sám.

              0 0
            • mr.antik  

              Řazení Deore na Scalpeloj?

              0 0
        • maajkee  

          Přesně tak.

          0 0
    • Q  

      Když jsem naposled uvažoval o novým řazení, tak sem měl chuť přejít ze Shimana na Sram (aby mě snad něco neuteklo). Takže jsem si průběžně půjčil kola na X7, X9 a XT. První dojem u Sramu bylo čistý nadšení z toho jak to tam padá, hlavně při odřazování. Měl jsem pocit jako když střílím z brokovnice. Jenže cca po hodíně jízdy mě to začínalo nějak vadit. Naproti tomu XT fungovalo stejně spolehlivě a bez zbytečnýho rámusu. Takže nakonec sem vzal komplet XT. A na závěr, pokud by ses rozhodl pro Sram, tak vem raději X9.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.