Nové kolo - limit 18tis max. cena/výkon

90 nepřečtených
  • Schwarzwald

    Zdravím,

    poohlížím se po novém kole na rekreační jízdu. Převážně cyklostezky, polnačky, lesní označené cesty, nějaký drobný sjezd po zpevněném povrchu (písek, drobné kamínky, nic extra). Jezdíme i vícedenní výlety – plánováno převážně přes cyklostezky.

    Měřín cca 183 cm, váha cca 80 kg. Chci to na 29" a vidlici vzduch, kompromisům jsem otevřen, v ceně 18 mi stejně nic jiného nezbývá, nečekám žádný zázrak, nenajezdím toho moc, převážně víkendy.

    našel jsem tohle – https://www.tsbohemia.cz/…d316321.html prosím o zhodnocení

    dále jsem uvažoval o SK značce Dema, konkrétně energy 7 29" https://www.newbike.cz/…-2020/d13391

    Budu rád za jakoukoliv radu, případně doporučení.

    Děkuji.

    0 0
    • Cavendish  

      MMR je výrazně lepší, ale brzdy jsou teda dost slabé. Dema je odpad…

      0 0
      • Schwarzwald  

        Ok díky za info, Demu teda vyřadím. Jak moc jsou ty brzdy špatný? Výměnu za lepší bych pořešil třeba v průběhu sezóny, případně na příští…má otázka zní, budu s nima v pohodě na uvedený styl jízdy, alespoň pro první sezónu? Díky.

        0 0
        • Mereck  

          Budeš s nima v pohodě, pokud nemáš jiné kolo s lepšími brzdami. Já měl na HT tragické brzdy a byl jsem v cajku, dokud jsem si na fulla nekoupil SLX. Najednou jsem zjistil, že jsem kvůli těm lepším brzdám zrychlil a ty tragédie musely pryč.

          Takže těch pár polňaček a cyklostezek asi zvládneš, pak koupíš lepší.

          0 0
        • Cavendish  

          Já mám M-396 na E-biku. To je výkonem stejná brzda. Já mám 80–85Kg a bike má 20,5Kg a na normální ježdění to zatím stačí. Ještě se nestalo, že bych nezastavil. Jen v delším kopci rychle vadnou no. Sezonu s tím odjezdíš v pohodě. Pak koupíš Deore M6000 k tomu 180mm kotouče a budeš v klidu.

          0 0
        • novas752  

          Pro lidi zvyklé nebo se zkušeností se silnějšíma brzdama jsou slabé zoufale, ale na víceméně rovinatou cykloturistiku jsou dostačující. Na kole za 18 nelze čekat nic lepšího. Případná pozdější výměna za rozumné lepší bude okolo 3000 za ty Deoreka i s kotoučema.

          0 0
      • Čipera  

        Presne, na takové ježdění min. 4 pístky xt s icetech kotoučema i deskama, jinak to nemá cenu......to jsou slinty Základní shimana mu budou na takové ježdění co píše stačit naprosto bohatě a pochybuju, že někdy při takovém ježdění vůbec narazí na jejich limit. Maximálně bych do budoucna pořešil lepší kotouče.

        0 0
        • mirorek2  

          takhle stejně zaměřený kolega s dostačujícími shimano brzdami jednou sjížděl krásnou pohodovou cestu z Dlouhých strání… To byl fičák, jak rychle kupoval nové brzdy a pořádné kotouče :-) s tím, že takový horor už nechce v životě zažít

          0 0
          • Čipera  

            Tak to nejspíš bude problém mezi riditkama a kolem. :-)

            0 0
            • Cavendish  

              Jakože málo tlačil na páky slabých brzd? Když jsou slabý, tak jsou slabý a nepomůže ti ani svatej na mostě.

              0 0
              • Hadato  

                No, pokud člověk brzdí trochu rozumně – tedy ustavičně nepřibržďuje, tak si myslím, že to ty brzdy v klidu dají. SLX budou samozřejmě lepší, ale ty základní Shimany by mohly na jeho ježdění v pohodě stačit – i s jeho 80 kg.

                0 0
            • mirorek2  

              tak jo no, může si amputovat pro úsporu hmotnosti třeba nohy… problém byly sračkoidní brzdy, které upekl do černa, po nahození slx a slx kotoučů má pokoj

              0 0
              • JachymP  

                Jo tady je to každýmu jasný: na kole za 18k musí být SLX brzdy, přehazka XT (to se rozumí), 1×12, teleskopka, lehký záplety a musí to být max. 12 kg. Ideálně když je to rovnou full, pak dovolujeme i 13 kg. Jen ty výrobci a prodejci to nějak nechtějí pochopit!

                0 0
                • mirorek2  

                  mě je cena úplně fuk, je mi jedno co si kdo koupí a co kdo vyrábí, poukazuji jen na fungující/nefun­gující brzdy

                  btw mít 18 a nemít 20 mi přijde divné, koukl bych se na bazar, kde se za 20 dá sehnat už slušné kolo

                  0 0
                  • R4YNE8  

                    Stačí jakákoliv brzda, ale musí se s tím počítat. Jako se slabým a těžkým autem se musí více předvídat, tak i s těmito brzdami při brždění. Nevěřím, že by na tom byl někdo tak špatně, že by se na kole zabil nebo nezabrzdil při seřízených brzdách.

                    Měl jsem z hydraulickách brzd Hayes Stroker Ryde, Avid Elixir R, Shimano Deore M615, nějaké SLX a teď mám na fullu XTčka s chladiči a IceTech kotouči a na cestovním kole základní Shimano BR-M315 se základním Alivio kotoučem. Takže pestrá škála všech kvalit.

                    Při mé váze 86 kg (silový jezdec) jsem neměl při normální jízdě nikdy problém s žádnými brzdami. Ano, na fulla a svižné traily bych ty slabší řady brzd mít asi nemohl, ale tady je řeč o normálních hobby vyjížďkách a sem tam terén. Kdyby ty brzdy byly nebezpečné, tak se logicky neprodávají. Jsou i čínské brzdy nebo nějaké brandované a taky se prodávají, jako kamarád nedávno od Decathlonu a stačí mu. Spíše je to tím, že je člověk rozmazlený (zvlášt cyklista, co to má jako koníček) a porovnává to dle sebe. To je jako se zeptat hráče počítačových her, jakou sestavu pro kancelářskou práci nebo smartphonového šílence na obyčejný telefon.

                    0 0
        • Cavendish  

          Přečti si můj další upřesňující komentář a prskej až potom jo?

          0 0
    • roman 3D  

      kellys gate 30 – obě osy pevné, vzduchovka, 2×10 slušnej základ

      0 0
      • Schwarzwald  

        zatím jsem tedy toto kolo nenašel s cenovkou pod 20 tis, bohužel mám rozpočet 18

        0 0
        • roman 3D  

          asi špatně hledáš 16990 když hudeš správně hledat, jinak 10 % dolu ti dá každej druhej prodejce

          https://jizdni-kola.heureka.cz/…ate-30-2019/

          0 0
          • Schwarzwald  

            díky, můžeš mi přiblížit v čem je kolo lepší než to MMR? díky

            0 0
            • roman 3D  

              jak někde vidím či tuším rychloupínák tak už dál neprohlížím:-)

              0 0
              • Schwarzwald  

                nerozumím tomu, mohu vysvětlení proč rychloupínák ne? když vyjmeme informaci ohledně rychloupínáku, tedy čisté zohlednění značky, komponent, zkušeností – jak je na tom tohle konkrétní MMR oproti tomu konkrétnímu Kellysu?

                0 0
                • novas752  

                  Pevné osy jsou příjěmnější jak po stránce jízdy (neškrtají kotouče, rám a vidlice jsou znatelně tužší), tak po stránce manipulace s kolem (kolo je upnuté vždy stejně, nemůže se stát, že by se například rozcentrovala kotoučová brzda, montáž a demontáž kol je snažší.

                  Ale na dané použití to v žádnym případě neni nijak moc potřeba. Možná spíš s ohledem na budoucnost, lepší komponenty (vidlice, náboje) na rychloupínák za pár let budeš dost těžko shánět.

                  0 0
                  • Schwarzwald  

                    Děkuju za odpověď. Už tady koukám na fóru na nějaké názory a + a -. Zase mi to trochu pootevřelo oči. Když je možnost, půjdu do pevných os, takže uvažuji, že vezmu toho Kellyse.

                    0 0
                • Gwaihir  

                  Máš 80kg, výhodu pevné osy oceníš na 29" kolech možná i ty, ale vzhledem k zamýšlenému použití to tak nutné není. Jde o to, že 26" kola byla sama o sobě celkem tuhá, 29" se mohou kroutit a potřebuješ to zpevnit. A k tomu je dobrá pevná osa. Na druhou stranu často převažuje názor, že pevnou osu užješ, když máš 90kg a více, ev. když jezdíš agresivně. Za mě to netřeba, roman 3D všude píše u většiny kol svůj poznatek, že to nemá pevnou osu a že by si to nekoupil. Prostě pevná osa je fajn, ale není jisté, zda si toho všimneš. Stejně tak brzdy a další komponenty. Něco prostě poznáš, že je lepší, ale otázkou je, zda to stojí za ty prachy.

                  Každopádně mysli na to, že kolo kupuješ pro sebe a rozhodnutí je vždy na tobě. Blbě kecat za monitorem umí každý a teď si vyber, kdo kecá a kdo ne :D

                  0 0
          • Pepin Thorx 70  

            Souhlas. Kellys Gate 30 27,5 2019– rám M. Třeba tady

            https://www.newbike.cz/…-2019/d12996

            ho měli před 14ti dny dokonce za 17990.Ja ho synovi kupoval v září za 19k a dostal jsem 1k kredit na doplňky. Základní vzduchovka, pevné osy, 2×10, slušná váha – ne jako GT, celkem libiva geo-v reálu kolo vypadá celkem agresivně.

            0 0
        • mirorek2  

          doštetřit?

          0 0
    • Gwaihir  

      Ještě můžeš oslovit některého ze stavitelů kol – scalar, maajkee a další… Určitě poradí a v této cenové kategorii to může být hodně dobré rozhodnutí. Nebo bazar.

      0 0
      • Schwarzwald  

        Myslíš, že někdo z nich bude schopný postavit kolo do sezóny? cca 1,5 měsíce? Zkušenosti se skládáním nemám, ani s komunikací s některým ze stavitelů…

        0 0
        • Gwaihir  

          Oslov místního uživatele scalar. Úplně normálně reaguje a řekni ti sám. Kole pošle i poštou, pokud by nevyhovovalo osobní převzetí v Českých Budějovicích nebo odkud je ;)

          0 0
    • Schwarzwald  

      Všem děkuji za názory, informace a rady. Objednal jsem toho Kellyse, tak snad budu spokojený :). Mějte se a díky.

      0 0
    • w.kauda  

      Zdravím nechci zakládat nové téma, tak se zeptam tady…

      Chci začít jezdit, do teď jsem najezdil nulanula nic.. původně jsem chtěl koupit nějaké crossove (po přecteni me to preslo a dam radsi na pohodli) tak jsem koukal co tak okolo 20K..

      Tady padnul Kellys Gate 30 a ted jsem našel Gate 50 v akci za nejakych 21.5K… Vyplatí se priplatit?

      Jeste dotaz zda kola 27.5 nebo 29? Merim 176, vaha 70 kg..

      Kdyztak doporucte neco jineho, ale strop je fakt 22K… chci teprve zacit, jelikoz ted nebude situace jednoducha ohledne cestovani ven, tak bude cas neco podnikat tady.. Jinak chci jezdit pohoda, zadny zavod :D proste na doktora a kochat se :D

      Diky za rady..

      0 0
    • Hadato  

      To první je slušně vybavené za tu cenu, ale nechápu ten rám. I při XL je to kratší než většina dnešních rámů ve velikosti S. Kvůli tomu bych takové kolo nechtě – pokud nemáš rád posed ve stylu „babka s nůší“.

      Radši bych volil https://www.tsbohemia.cz/…d300232.html nebo https://www.tsbohemia.cz/…d300251.html

      0 0
      • w.kauda  

        Nevím co si představit pod pojmem „babka s nůší“?? :D

        0 0
        • Bubaaak  

          Že na tom sedíš jak vosa na bonbónu…

          Napsal bych taky scalarovi,…

          0 0
      • roman 3D  

        pro příznivce rychloupínáků určitě

        0 0
        • Cavendish  

          :D nezklamal

          0 0
        • Hadato  

          Nemyslím, že rychloupínák na zadním kole je nějaký problém. Zvláště na pohodové ježdění.

          Každopádně, kdyby to byl problém, tak třeba ten Kellys Gate, co padl výše…

          0 0
          • roman 3D  

            tak na cyklostezky jako dobrý:-), ale ani tam bych na kole za dvacku rychloupínák nechtěl

            0 0
            • Velomiwookie  

              na 70kg je to uplne jedno

              0 0
            • jirkous3  

              Proč ne? Na silničních a trekových kolech se používají běžně a neslyšel jsem, že by si někdo stěžoval. Na cyklostezky je rychloupínák úplně v pohodě.

              0 0
    • w.kauda  

      Děkuji za reakce… mohl by mi jeste nekdo vysvetlit ty rozdily mezi Gate 30 a 50?

      0 0
    • w.kauda  

      Tak už jen poslední dotaz… Které vybrat radši? Samožrejme pojedu zkusit na prodejnu..

      https://www.ramala-silhavy.cz/…50-29-m-2019

      nebo

      https://www.ramala-silhavy.cz/…te-29-m-2018

      A proč je jedno nebo druhé lepší.. Mockrat děkuji za ochotu a sorry jestli jsem uz otravny :)

      0 0
      • Cavendish  

        I přes to, že má Kross lepší brzdy a náboje, tak bych vzal Kellys. Má boost rám i vidlici.

        0 0
      • Gwaihir  

        Kross má lepší brzdy.

        0 0
      • filipouch  

        Vhazuji dalšího hráče do hry. Kolo má dost potenciálu i v terénu, ale velikost m už jen na dotaz. https://www.nevix.cz/…2019-p93060/?…|%20Cyklistika%20|%20Jiz­dni%20kola&ut­m_medium=refe­rral&utm_source=he­ureka.cz&utm_ter­m=92452

        0 0
        • Cavendish  

          Znovu a lépe

          0 0
          • filipouch  

            Normálně se mi to při rozkliknutí otevře. Tak tady už snad problém nebude.

            https://www.nevix.cz/…2019-p93060/

            0 0
            • w.kauda  

              Jen dotaz.. Jelikož to nebude jen teren, ale obcas i silnice, jak funguji ty prevody? v tom se absolutne nevyznam… Tady je 1×11.. abych pak nemusel furt slapat jak blazen.. Jak rikam, vubec se v tom nevyznam :(

              0 0
              • Cavendish  

                Přímo tento model brzd neznám, ale jsou to Tektro, takže to bude bída :D Převod 32×11 není nic moc rychlého. Když už, tak by to chtělo 34×11. Ty dvě další kola mají 36×11 a to bude dost poznat.

                0 0
              • Nutribird  

                Na začátek stačí, je to základ no. Brzdy budou fungovat, rozdíl nepoznáš pokud nezkusíš. Převody budeš potřebovat na začátek než budeš mít výkon stejně lehčí. Nakonec je lepší naučit se šlapat víc kadenci než silově.

                0 0
              • filipouch  

                Já mám na kole nejtěžší převod 10×32 a stačí to bohatě. Jak velký rozdíl je mezi 10 a 11 pastorkem nevím, ale pro jízdu po rovině i 11 určitě stačí a z většího kopce už je stejně zbytečný šlapat. Jinak tohle kolo má kamarád co má 95 kg a brzdí to v pohodě. Samozřejmě žádnej zázrak, ale na začátek stačí. :)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.