• jachymk

    Ahoj, sháním novou helmu. Na netu je tak milion helem. Mám dotaz k hlavní činnosti helmy a to k ochraně. Liší se helmy nějak v ochraně? Mám na mysli rozdílné modely v rozdílných cenových hladinách. Též budu rád za jakoukoli radu.

    Předem díky za postřehy.

    0 0
    • jIrI___  

      Všechny helmy splňují nějaké bezpečnostní testy a mají homologaci. Rozdíl v ochraně mezi integrálou a silniční skořápkou samozřejmě bude.

      Asi by nebylo úplně marné napsat, co v té helmě chceš jezdit.

      0 0
      • jachymk  

        Jo to mi tu chybí :). Jezdím XC víceméně. Několikrát do roka zabloudím na závod. Jezdíme na pohodové celodenní výlety, ale taky se často a rád svezu rychle z kopce.

        Chtěl bych helmu ve které vydržím celý den na výletě a taky aby byla dostatečně bezpečná. Proto přicházím s tímto dotazem :)

        0 0
        • jIrI___  

          Já osobně bych vybíral asi mezi Bell Volt, Scott Fuga, Giro Atmos, Catlike Sakana a vzal bych tu, která by mi nejlíp seděla na hlavě.

          0 0
          • JakubCh  

            přidám se…co třeba Uvex Xenova asi jdu do ní koncem měsíce, za tu cenu je fajn (shop mám 300m od baráku a taky vím, že člověk pokaždé dostane slevu ještě, vidím to, že nakonec bude s trochou štěstí za 1000-, což už je myslím moc hezké :D).

            Mají ji i v jiné barvě

            Dosud jezdím Bell Avanti, ale už jí moc nevěřím, „párkrát“ spadla (z řídítek atd.), naposled matce v zimě, jak cosi dělala ve sklepě a vzadu už je taková…plus má odježděných 6 let, takže bude nová.

            Bell jsem měl moc rád, všichni kole mají Uvex a já rád věci, co se zas tak často nevidí a nejsou tuctovka :D, ale tak nějak jsem myslel, že Uvex má v téhle ceně opravdu navrch. O Bellu jsem uvažoval o tomhle Kterou spíše, Uvex či Bell? Uvex má třeba síťku proti hmyzákům, už jsem měl včelu v helmě :D

            0 0
      • Smazaný účet  

        No tady vyšly v testu dětský helmy i „supr“ značky celkem tragicky…

        0 0
    • dipous  

      nejdůležitější je, aby Ti seděla na hlavě. Když nesedí může být průšvih…Takže do krámu a zkoušet ;-)

      0 0
      • jachymk  

        Mám v plánu, ale rád bych se vyzbrojil nějakým moudrem před koupí.

        0 0
        • dipous  

          co vím, tak jsou lepší ty co se polystyren přímo vstříkne do korpusu ( víc vydrží). Znamená to také bohužel, že jsou dražší. Myslím, že D-test už nějaké ty testy prováděl. Obecně bych řekl, že značky co vidíš v TV na závodnících budou bezpečné ( takovej závodník je docela drahá „věc“, která se musí chránit že:-))

          0 0
          • jIrI___  

            InMold technologii mají v současné době snad všechny přilby. Teda snad vyjma supermarketovek za dva stováky :)

            0 0
    • Milvus888  

      Rudy project !!!!!

      0 0
      • dipous  

        Mám předplacený d-test, tak jsem trochu pohledal. minulý měsíc vyšel velký test helem:

        Casco Activ-TC dobře (79 %)

        Specialized Align dobře (77 %)

        Specialized Echelon dobře (77 %)

        Giro Savant dobře (70 %)

        Giro Transfer dobře (69 %)

        Bell Venture dobře (68 %)

        Bell Muni dobře (65 %)

        Bell Faction dobře (62 %)

        Uvex Discovery dobře (62 %)

        Uvex xp 17 city uspokojivě (58 %)

        Giro Surface uspokojivě (57 %)

        Abus ASA Aven-U uspokojivě (56 %)

        Alpina City uspokojivě (56 %)

        Limar 525 dostatečně (27 %)

        Rudy Project Snuggy dostatečně (24 %)

        KED Sky Two dostatečně (23 %)

        MET Cameleonte Executive nedostatečně (11 %)

        Takže tak ;-)

        0 0
        • jIrI___  

          Jakou metodikou ty helmy testovali?

          0 0
          • Necris  

            To nikdo neví, ale na Stream.cz to pan Tuna dokonce přednáší a trochu i vysvětluje, jak to testovali, ale nikoliv moc konkrétně.

            Každopádně podle uvedených modelů testovali helmy v rozsahu totální shit až absolutní LOW END. Ani jediná helma za normální cenu.

            0 0
          • dipous  

            Je to tam popsané asi na 11 stránkách i s fotkama. Já to tady fakt nechci sdílet, nesmí se to (kvůli tomu je předplatné) a nechci se dostat do problémů. Ale docela zajímavé testy to jsou. Jen jsem Vám chtěl pomoct.

            0 0
            • jIrI___  

              Však po tobě nikdo nechtěl, abys to tu sdílel naskenované. Napsat, že to zkoušeli třeba „crash testem“ se závážím o hmotnosti tolik a tolik na to a to místo pod tím a tím úhlem a odvětrání měřili pomocí termovize snad není protiprávní :). Nevím, jestli se to může, ale kdybys napsal aspoň číslo vydání, bylo by to fajn.

              0 0
              • dipous  

                Hele já chtěl jen pomoci s výsledky, celý test jsem nečetl, neboť o koupy helmy ani neuvažuji:-). Jen jsem si při tom dotazu na test vzpomněl. Číslo D-testu bylo 5/2012, takže květen. Jinak crash testy tam jsou nafocené na nějakém přístroji kde postupně zvedali závaží…

                0 0
      • king-bike  

        Specialized S-Works

        0 0
    • Necris  

      Záleží co chceš. Důležitá je jakákoliv od renomovaných značek. Cena pořádné helmy jde těžko pod magickou hranici 2 tisíc (resp. okolo 2 tisíc).

      Zde je pár kritérií, které jsem při vybírání vypozoroval. Za jejich správnost nebo politickou korektnost neručím ;)

      1.Důležitá je váha. Je to opravdu znát. Když jedeš 105 Km maraton s těžkou krávou na hlavě, mě osobně za krkem bolelo. A určitě to bylo od helmy, protože byl vypůjčená (moje se rozbila)a jindy se mi to nestlao.

      2. Odvětrání – velmi důležité pro tvůj komfort. Z kopce je dobře odvětraná skoro každá, do kopce se oddělí zrno od plev.

      3. Usazení na hlavě – absolutně nejdůležiější. Nesmí moc tlačit, rozhodně nesmí být na volno. Za rychlé jízdy přes kořeny se nesmí ani hnout (pokud jsi biker), jinak je to utrpení.

      4. Vyměnitelné vnitřky – dají se sehnat ? Z jakého jsou materiálu ? Jsou antibakteriální, nebo mi bude helma od potu smrdět ?

      5. Velikost otvorů – jde ruku v ruce s odvětráním. Příliš velkým otvorem občas nějaký předmět může projít a hlavu poranit, např.malý kořen nebo kámen.

      6. Které části hlavy zakrývá – zde je velký rozdíl mezi MTB helmou a silniční helmou, čistě co jsem viděl když jsem vybíral. A hlavně levné helmy pro cykloturisty (asi v důsledku šetření materiálu) dost divně zakrývají skoro jen vrštek hlavy → téměř zbytečné takovou helmu vozit, i když taky část práce určitě odvede.

      Osobně jsem věrný Giru, ale jakékoliv kousky z klasické často používaná triády Giro, Bell, Specialized nebudou krokem vedle. Kromě toho Specialized má pěkně odvětrané čelo.

      0 0
    • neph04  

      Vyber tu, která ti nejvíc sedne. Budes se v tom potit par hodin v kuse. Kdyz si vyberes vítěze testu a nebude ti sedět na hlave, je to stejně k ničemu…

      Prosel sem jich tucet od „známých“ značek a sedla mi až od Specialized-Propero 2012…par stovek pro to pohodlí rad obětuju…

      Skoč někam, kde maji vyber a testuj na sisce a ne na netu ;) Na net se můžeš podivat potom..

      0 0
      • jachymk  

        Je neděle večer, mají teď všude zavříno. Jinak absolutně souhlasím, že bez zkoušení to nemá smysl, ale taky mě zajímá něco místo čeho autor testu klidně doporučí holou hlavu :)

        0 0
        • Necris  

          Pak si jí tam i kup. Nebo za chvíli nebudeš mít kde zkoušet a budou ti chodit přilby jen z E-shopu, který má sklad na WC.

          0 0
    • siafu  

      osobně mi vyhovuje, pokud má helma upínací systém „přes kolečko“, takže intuitivně raději vybírám mezi helmami s tímto upínacím mechanismem – poslední dvě Cratoni – Tremor Tribal, nyní Achillon

      0 0
    • mikrocz  

      mám Uvex I-Vo a jsem spokojenej …

      0 0
    • jachymk  

      Tak nakonec zvítězil Spešl S-works za ty prachy si myslím helma bezkonkurenční. Šel jsem se na ní jen tak podívat. Bál jsem se velikosti, ale sedla jak prdel na hrnec. Na hlavě jí vlastně necítím.

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • H8me  

      Ahoj, protoze mi uz pomalu dosluhuje po 5ti letech Bell Slant, tak vybiram novou helmu na MTB/silnici – jezdim oboje, tak nejlip nejakou univerzalni, abych nejezdil v Enduro helme na silnici. MIPS by bylo fajn, ale neni podminkou. Uprednostnuji znacky Giro, Specialized, Rudy Project, Mavic, protoze ty budu mit pres firemni benefity skoro zadarmo :) Zatim, co jsem koukal, tak nejvic se mi libi Giro Revel MIPS, mate nekdo nejaky jiny tip? Jeste jsem koukal po Giro Hex, ale ta uz je vic do All Mountain, na silnicku asi nic moc :D Cenu bych videl tak max do 3000Kč.

      0 0
      • tonik666  

        Bud budes jezdit v silnicni/xc helme enduro, nebo v enduro helme po silnici.

        kvuli vetrani a hmotnosti bych volil variantu 1.

        0 0
        • H8me  

          nejezdim zadny hardcore teren spis XC ..... max nejaky koreny a kameny typu Superflow na Rychlebech …

          0 0
    • engineer  

      Ahojte, len taká rýchla otázka: riešite vzhľad pri nasadenej prilbe? Konkrétne mám na mysli tzn. hríbovitý tvar :) Kúpil som si svoju prvú prilbu (Giro HEX), ktorá mi dobre sedí, ale zdá sa mi, že by som v nej mohol vyzerať trochu lepšie. Alebo všetci ste pragmaticky založení a riešite iba použitú technológiu a ergonómiu?

      Vďaka za odpovede.

      0 0
      • nitraq  

        Řeším to tak, že když vybírám helmu, tak to zatím vždycky dopadlo tak, že když nějaká helma byla víc na hlavě než okolo hlavy, tak jsem při dalším zkoušení zjistil, že tak úplně nesedí. Ale to jsi asi nechtěl slyšet:)

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Tak jsou ruzne tvary nektere hlubsi jine vic vystouple atd. takze co si koupis a jak vypadas je na tobe. Ja na to seru,hlavne at sedi dobre na hlave.

        0 0
      • novas752  

        Při jízdě si na hlavu obvykle nevidim, takže who cares… Leda že bys chtěl cestou nlovit nějaké samičky. :)

        A nepřipadá mi, že je zrovna tahle helma hřibovitá, jsou daleko horší.

        0 0
      • Bombos3  

        Při jízdě se na svojí hlavu (helmu) nedivám, takže je mi to fuk :D

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.