Neschopenka po napadení, jo nebo ne?

99 nepřečtených
  • Žulda

    Zdar, dotaz: byl jsem včera bezdůvodně napadený (před poštou v Berouně). Odnesl jsem to zlomeným levým malíčkem, teď sádra, do 14 dní operace a nějaké šroubky. Řeší to PČR, hajzla jsem si pěkně vyfotil zblízka, ale OO PČR ani MP ho nenašli a neznají (někdo zavolal během strkanice MP a ti ho hned jeli hledat). V úterý jdu k obvoďačce, mám se hodit marod? Jsem ajťák, takže práci dám, jen musím mít (zatím) ruku často zvedlou, kvůli otokům. Jak je to s maroděním, nebyl jsem na neschopence 15 let. Když budu mít neschopenku, můžu chodit do práce? BF určitě ví :)

    0 0
    • Smazaný účet  

      A co si spocist, co te vyjde lepe?:)

      0 0
    • Martin  

      Domluv si neschopenku kvůli pojišťovně a případnému popotahování toho hajzka + home office.

      Se sádrou stejně nebudeš nikde trajdat, ni?

      0 0
      •  

        Určitě na neschopenku pokud dotyčného najdou pěkně se prohne, (ušlá mzda, bolestné+náklady zdrav. pojišťovně).

        0 0
    • oddie  

      Jednoznačně ano.

      0 0
    • Žulda  

      Pojistku nemám, v práci je to v pohodě, tam se domluvíme bez problémů. Mě šlo o to, jestli někdo (sociálka, finančák, Bureš, Středula) nemůže mít kecy, že na neschopence chodím do práce. BTW, do práce to mám 5 minut pěšky, homeoffice není problém, jen mám příští týden 2 dny v práci školení, kde budu sedět a poslouchat.

      0 0
      • Martin  

        Optej se na vycházky a zkuste je s dochtorkou naplánovat tak, abys to školení dal :)

        Nic není nemožné.

        0 0
        • Žulda  

          Domluvím, doktorka je téměř rodinná. Díky.

          0 0
          • Martin  

            Pokud budou rozumní i v práci, tak ti ten home office proplatí formou nějaké mimořádné prémie a nepřijdeš ani o ty první 3 dny, které jsou na neschopence neplacené (viz paxDepka o kousek níž)

            0 0
      • Smazaný účet  

        Když máš neschopenku, musíš se zdržovat na adrese, kterou uvedeš, můžeš si nechat napsat vycházky. 3 dny jsou zadarmo, pak několik dní platí zaměstnavatel a pak až sociálka. Kontroly imho výhradně chodí na udání.

        0 0
        • Žulda  

          Neschopenka jde napsat i zpětně pár dní, co vím, tak už bude od víkendu.

          0 0
        • Prazak0  

          Sociálka platí až po 2 týdnech, kontroly chodí od sociálky i bez udání. U lidí, kteří třeba plat mají takový, že opravdu se jim hodně nevyplatí marodit. Jsou byrokrati, klidně půjdou zkontrolovat i manažera s vysokým platem, Neřeší, že on berel třeba pětinu toho, co normálně.

          Pokud jde o procházky, tak oni chodí v běžnou denní dobu. Takže jsem si vyšel na procházku pěkně v deset večer, s prakticky stroprocentní jistotou, že nepřijdou. Přece noční klid. Navíc, kdybych spal, nemusel by mě zvonek probudit, že. Ani bych se nebál brzy ráno.

          0 0
        • Rychlej turista  

          Kontroly chodí i bez udání. Vím to, protože jsem marodil od 5.2. do 20.2. a 8.3. :-D mě nenašli doma a strčili lejstro do schránky. Stalo se to tak, že mi sestra dala místo 5. části (ukončení) neschopenky jinou a tu jsme poslali na sociálku. Než se to stačilo poslat zpět a tam a zpět, jiný úředník, který o tomto omylu nevěděl, konal :-)

          0 0
      • Prazak0  

        Neschopenka znamená, že člověk nesmí z domova, krom povolených vycházek. U zlomeniny prstu mi přijde každodenní vycházka dokonce prospěšná z hlediska hojení. Stejně jako po některé operaci je zas dobré trochu chodit ap. Dále, první dva týdny proplácí člověku firma, teda první 3 dny neproplácí, ale může člověka kontrolovat, jestli je doma. Až další týdny kontrolují ze sociální správy. Pokud nezastihnou člověka doma, měl by doložit např. že byl ten čas u lékaře. Takže první dva týdny se domluvit s firmou, nebyl by problém. Další týdny, pokud by přišla kontrola, tak si ten den zajistit návštěvu u lékaře. Pokud by to nešlo doložit, tak snad nemocenské dávky neseberou, zlomeninu těžko simulovat. Ale můžou je krátit. Při práci z domova by to snad firma kompenzovala. Ale i při neschopnosti jsem vždy bral hodně méně, než co při chození do práce. Kdyby mi to snížili, tak to snížení by asi nebylo tak drastické, jako to, že dávky v nemoci mají horní limit. Blbě vypadá hlášení v práci, ale u zlomeniny by věděli, o co jde. Sociální správa lidi buzeruje, před lety mi několikrát přišli i dva dny po skončení neschopenky. Když to ještě proplácela celé soc. správa, tak šlo první dny to nedodržovat, jelikož než jim přišlo hlášení od doktora nějaký čas trvalo.

        0 0
        • Espen  

          Marodit můžeš klidně i na chalupě, nebo i v cizině, takže to že nejsi zrovna doma ještě neznamená, že si porušil léčebný režim. To je akorát jejich alibismus,tohle chození 10 minut po tom co ti končí vycházky.

          0 0
          • Prazak0  

            Tahle, může marodit na jiné adrese, ne v místě trvalého bydliště. Typicky, někdo má svůj byt, ale bydlí s nějakou ženskou, žádné oficiální bydliště tam nemá. Pro účel neschopenky to nevadí. U té chalupy to asi jde, i když mělo by jít o plnohodnotné bydlení. Problém by byla spíš změna místa pobytu v době nemoci. Sociální správa, tak pochopitelně jim nejde o žádný léčebný režim, tyhle vycházky a kontroly 10 min po skončení, to je čistokrevná buzerace a snaha ušetřit peníze a ještě znepříjemnit, aby dotyčný radši šel do práce. U psychických nemocí, různých zlomenin na ruce a řadě dalších případů je naopak vhodné, aby dotyčný chodil venku a nebyl stále doma. Nicméně jim nejde o zdraví pacientů, ale o šikanu.

            0 0
            • Espen  

              Plně z tebou souhlasím. Takže jestli má rodinnou obvoďačku, tak mu buď napíše co nejdelší vycházky, nebo kdyby na něj přišli, tak mu to prostě omluví ona. Ale nejlepší je se hned sebrat i klidně večer a jít do nemocnice na oční třeba, že mám něco v oku.

              0 0
              • Prazak0  

                Tak známý doktor by v době své ordinace snad návštěvu potvrdil, nebo jít třeba odpoledne na polikliniku s nějakou banalitou.

                0 0
              • Kouba_2005  

                Vycházky jsou max. 6 hodin denně. Dokonce jde v průběhu léčby i změnit místo marodění. Já měl vycházky 3h dopoledne a 3h odpoledne, abych obstaral ratolest. 5 dní před koncem neschopenky jsem si i změnil místo, vše jde u lékaře zařídit, ten to jen přepošle zapíše na neschopenku a pošle na sociálku. Poslední den, kdy jsem by na sundávání sádry, mi přišla kontrola a měl jsem podat vysvětlení, že jsem nebyl zastižen. Stačilo mejlem poslat kopii lékařské zprávy a bylo vyřízeno.

                0 0
                • Espen  

                  Když budeš před sebou mít už třeba jen půl roku, dají ti vycházky celý den.

                  Já si je nechávám psát od 10–11 a 13–18.Podle mě ideální.

                  0 0
          • Zvanty  

            Ještě lepší, když kontrola přijde 2 minuty před začátkem vycházek. Mě několikrát.

            0 0
            • Espen  

              Ale minutu po začátku vycházek můžeš třeba i na kolo. Je to uhozený. Ale oni musí dokázat, že si porušil léčebný režim. Ono to není tak snadný, jak si myslí.

              0 0
      • standoslav  

        První týden Ti kontrola stejně nepřijde

        0 0
        • Prazak0  

          Zcela bych na to nespoléhal. Ale lékař nemusí neschopenky odesílat každý den, známého bych se optal, pak asi než to roztřídí na soc. správě, pak si vytipují, kam půjdou. Což vychází na ten týden. Taky vychází z toho, že první týden člověk obvykle leží a až poté se snaží trošku zvykat na to, až půjde do práce. Ale může se stát, že by přišli třeba v pátek, u neschopenky vystavené v pondělí. Nebo klidně o víkendu.

          0 0
    • Espen  

      Pokud marodíš dýl jak pět dní, skutek se překvalifikuje. Vycházky může napsat klidně na celý den, ale kroutí se jak hadi,ale může.

      Ale bacha! Nic moc se ti nestalo, takže i když ho najdou, on podá výpověď, kde to vylíčí úplně jinak. Stalo se mi něco podobného a ani nevím, jak to vlastně dopadlo. Nikdo ani nedal vědět. Případnou náhradu bys pak musel vymáhat v občanskopráv­ním sporu.

      0 0
      • Prazak0  

        Neomezené vycházky, to šlo dřív. Pak to omezili, i lidi, co třeba mají deprese, kde nejlépe pomůže nebýt mezi čtyřmi stěnami, ale jít na procházku ven, tak zkrátka buzerace být musí.

        Jak to bude s tím, když ho najdou, tak tady je problém, že ho najít nemusí. Pokud ano, chce to mít svědky, jinak bude slovo proti slovu.

        0 0
        • Espen  

          Neomezený jsou pořád, jen je nechtějí psát. V červnu sem byl s kolenem na artroskopii a sestra mi to říkala. Obvoďák mi chtěl napsat jen 4 hod, vyhádal sem šest.

          Když sem pak viděl co svědci vypověděli, dost sem čumel. Lidi vidí hádku a ani neví kdo co říkal.

          Jen říkám, aby nebyl překvapenej, že to nedopadlo tak jak by mělo a on čekal. Tyhle drobný potyčky se max řeší nějakou pokutou od MÚ.

          0 0
          • Prazak0  

            Tak já jednak beru neschopenky velice málo, potom zpravidla to jsou respirační nemoci, kdy se nedávají. Ale před lety mi nedal vycházky ani po otřesu mozku. V nemocnici říkali, ať mi doktor dá vycházky, ten to odmítl, že venku bych třeba uklouzl. To byl starý dědek, sloužil do 86 let…

            U nějakého řešení napadení by asi pomohlo mít papír z nemocnice, neschopnost atd. Samozřejmě že to nedokazuje, kdo to začal. Ale obvykle rvačku začínají vyložená hovada, co mají řadu záznamů, takže pak mu to spočtou. Známého kdosi zmlátil, jelikož to byl násilník snad s trestní minulostí, tak to nějak zohlednili.

            0 0
    • plzakj  

      Jestli chces resit nejaky odskodneni, tak urcite neschopenku a vsechno dobre zdokumentovany. Pokud je ti to fuk, tak se na to vybodni. Neschopenka tusim znamena 70% mzdy, coz u ajtaku je dost znacna ztrata, kterou pak muzes vymahat.

      0 0
      • Žulda  

        Příští týden dám neschopenku, během toho by mělo být jasno, jak s operací. Tak ať je ruka v klidu. A po operaci se uvidí.

        O odškodné mi nejde a v práci už jsem víceméně dohodnutý.

        Dík všem za názory.

        0 0
        • scota  

          Neschopenku je možné vystavit 3 dny zpětně. Na neschopence nemůžeš pracovat.

          0 0
    • freerider159  

      jojo forum to za tebe vyřeší :-D :-D

      0 0
      • šimlos  

        Forum všechno vyřeší. Bolístku pofouká, po hlavě pohladí :-)

        0 0
    • šimlos  

      Vyber si jedno nebo druhý. Pokud by se to provalilo, byl by z toho asi *******, být na neschopence a zároveň v práci…Bál bych se, že to někdo v práci napráská.

      0 0
      • Žulda  

        Mě nejde o to, abych bral mzdu i nemocenskou :) Ale jestli se na nemocenskou vyprdnout, když práci zvládnu, i když omezeně.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Na neschopence dokonce podepisuješ, kdy jsi naposledy pracoval. Takže když budeš makat a zároveň marodit, abys bral oboje, tak jde o podvod, a to ti určitě za to nestojí.

          0 0
        • šimlos  

          To je mi jasný. Jde o neschopenku jako důkaz ušlé mzdy. Žalovat hajzla pouze o bolestné a ztížení pracovního a společenského uplatnění lze také. Teď co je lepší.. Otázka spíš pro právníka specializující se na tyto případy, já bych to udělal, konzultace vyjde na pár stovek.

          0 0
          • scota  

            Pokud budeš na neschopence tuším více než 7 dnů jedná se o ublížení na zdraví nikoliv přestupek. Pak nemusíš nikoho žalovat a bude to řešit Policie jako trestný čin. Takže náklady na právníky apod. půjdou na stát.

            0 0
        • Prazak0  

          Ono možná existuje i možnost být na neschopence, a doma v omezené míře pracovat. Myslím, že to tak bylo a snad i je stále. Pak je otázka, kolik člověk bere. Někdo po větší operaci může být v určité fázi schopen třeba chodit do práce na 5–6h denně. Ale nevím, jestli se to řeší neschopenkou, nebo jen zkrácením úvazku pro dobu zotavování.

          Ale nevidím problém v tom pracovat pro firmu a být v neschopnosti, bude-li to práce z domova. Prostě nevíš, jak práci budeš zvládat, den, dva to možná půjde, pak zjistíš, že potřebuješ odpočívat. Nebo že chce po obědě spát a pracovat chvíli až večer. Což bez neschopenky by nešlo. Oficiálně na neschopence, ale pro firmu něco dělat. Pak to mít zaplacené jinak. Pochopitelně to být nesmí současně neschopenka a vedle toho brát plat z práce. To ve firmě ovšem vědí. Kolegům bych se nesvěřoval, šéfové, co to vědí, by měli malér hlavně oni, takže oni to budou krýt. Sociální správa je byrokratická. Takže když tu bude, že ty i firma řeknete, že jsi nepracoval, nedělal výdělečnou činnost, tak to je směrodatné. Jeslti jsi něco dělal zdarma, to je jiná věc.Zdarma může třeba přemýšlet nad problémem v práci, něco vymýšlet, programovat. Kde je hranice, co je práce a co není. Dokud tu není hotový produkt, tak práce, která není dokončená prostě se označí za přípravu a prací není. Jen tak přemýšlíš, děláš si poznámky, ale nepracuješ. Přece pokud lékař sám je na neschopence, neordinuje nebo neoperuje, tak může mu někdo zakázat, aby v čas nemoci se vzdělával v oboru, tj. v posteli si četl něco o novém léku, nebo operačním postupu ap? Lidi neléčí a u přípravy nikdo neodliší, co je prací a co je jen nezávaznou přípravou. Nebo vem učitele, než se z neschopnosti vrátí do školy učit, tak on musí mít přípravu na to, aby druhý den učil, první den po nemoci. Normálně se chápe příprava doma za práci, ale on to musí udělat v době neschopnosti. Nemůže přejít před žáky nebo posluchače a teď nepřipravený jen tlachat, co mu slina na jazyk přinese, jako když tlachá Zeman. Jasně odlišit, co je práce, to jde u řemeslníků. Nesmí někdo vyrábět výrobky, ale že přemýšlí nad tím, jak to bude dělat, tak to se smí, že.

          0 0
          • scota  

            Pokud jsi práce neschopný tak logicky nemůžeš pracovat a nemůžeš vykazovat docházku. Můžeš se ale domluvit a dovykázat to po skončení neschopenky např. jako přesčas. Pokud jsi na HO tak pracuješ a nejsi nemocný. Zejména na větší firmy chodí různé kontroly z úřadů, auditoři apod. kteří jdou docházce a papírech.

            Největší svinstvo je že pokud onemocníš na začátku měsíce tak zaměstnavatel to pošle sociálce na konci a ta má další měsíc na vyřízení papírů a peníze tak můžeš dostat až za více než dva měsíce! Když ti na jedno lejstro navíc doktorka nedá štempl tak ty se nic nedozvíš, prachy nedostaneš a teprve až když začneš řešit proč tak se to možná pohne! Když máš navíc hypotéku můžeš se rychle dostat do maléru přestože celý život pracuješ.

            0 0
            • Prazak0  

              Ono snad dřív šlo nějak částečně pracovat při PN, detaily nevím. Byl jsem buď doma na PN, nebo chodil plně do práce. Ale když jsou třeba lidi po velké operaci, tak se to snad řeší, že pracovat trochu můžou. Jestli jim něco platí nebo ne nevím.

              Lze být doma, oficiálně nepracovat. Ale přitom se problémem zabývat. Pokud člověk dělá hlavou, něco vymýšlí, tak to není o tom, že za ten den jsi vyrobil X cihel a tím porušil léčebný režim. Ty sis jen něco psal do notebooku, třeba v posteli, k tomu jsi nad něčím přemýšlel. Řekneš, že jsi nepracoval, protože jsi neodevzdal nějaký finální výsledek. Kdyby s byl básník nebo spisovatel, tak prostě jsi něco vymýšlel, psal sil poznámky, nebo něco na nečisto. Pokud jsi nevytvořil nějaký výsledek, tak prostě to práce nebyla, protože to tak řekneš a je to. Ty může přemýšlet i v čekárně u doktora, taky může si psát na notebooku a není to dokazatelná práce. Práce by to byla, kdybys to odevzdal firmě, bylo to hotové.

              Pak přijdeš do práce, práci odevzdáš rychleji a je to. Firma ti nesmí platit dobu, kdy jsi bral dávky (pokud není nahlášen sociálně nějaká částečná práce při nemoci, neřeším toto, beru že se nesmí). Ale za to, že po nemoci to rychle uděláš ti dají prémie navíc.

              Jiný příklad, budeš manažer nebo ředitel. Zavolají ti domů, něco prokonzultují. Nebo prokonzultují s tebou nástup nového pracovníka. Prohlédneš si jeho CV, poznámky personalistů atd. Pak nějak rozhodneš, je to na Tobě. Když řekneš, že jsi nepracoval, tak jsi nepracoval. Nebyl jsi na pracovišti, neřídil je osobně, nechodil na porady atd. Nakonec občas firmy lidi obtěžují i na dovolené v zahraničí. Pracuješ, nebo máš dovolenou. Něco se těžko odliší, tak tvrdím ,že je to o tom, jak ty to vnímáš.

              V jedné minulé firmě jsem zažil, během nemoci jsem jim musel volat, něco jsme i párkrát probrali. Bral jsem nemocenskou, ne plat. Ale u prémií, ty jsem dostal plné, jak kdybych chodil ten čas do práce, i když jsem měl dávky v nemoci. Vypočítávané i z prémií! Ale to nebylo placení za nemoc, prostě firma mi ty peníze dala navíc, což snad smí. Stejně jako jiná firma mi platila za asi dva týdny nemoci plnou částku, jak kdybych chodil do práce. Oni to tak měli, že tři týdny v roce takto proplácejí, dle zahraničí. Byla sice podmínka, že tě musí uznávat závodní lékař, ale po mě to nikdo nechtěl. Prostě dali mi ty peníze a neřešili to. Byl to dost velký rozdíl, tohle bylo asi před 14 lety.

              0 0
              • Smazaný účet  

                kdy přesně pracuje jde vysledovat snadno…aspoň taková „hlavní část“ – jak se přiloguje do VPN, tak pracuje

                záznam časů je na serveru…

                0 0
                • Prazak0  

                  Tak nemyslím, že by sociální správa měla přístup do firemních serverů. Navíc ty nemusíš pracovat. Prostě jsi připojený, něco si zkoušíš, učíš se něco nového. Těžko se odlišuje, co je jasně práce pro firmu a co ne. Pokud se bavíme třeba o programování, analýze. Pokud neodevzdá v době nemoci hotový projekt, tak dosti je věc, jak to subjektivně vnímáš. Na vlastním serveru Tě bude sledovat spíš zaměstnavatel, ale nedají to nikdy nějakým trottlům ze sociálky. Myslím, že by tam nepustili ani policii, firemní tajemství je chráněné. Snáz policie vrthne do prosto advokáta a jeho listin, když to zástupce podepíše. Do banky to je horší, prostě bankovní tajemství. A policista v nemocnici taky nesmí vrthnout na operační sál.

                  0 0
        • Smazaný účet  

          řešil bych to jako homeoffice (kvůli kontrolám) + v práci si domluvit nějakou „dohodu o provedení práce“ nebo tak něco, co by bylo mimo tvojí normální smlouvu a nebyl tam specifikovaný časový rozsah provedení (tedy úkolově). Výplata na dohodu se udělá až se vrátíš do práce, na HPP ti poběží nemocenská…a pokud to nikdo zevnitř firmy nenapadne, tak cajk

          0 0
          • Žulda  

            Tak nějak to dopadne.

            0 0
          • Prazak0  

            Můžou to zaplatit i jinak, kvartální prémií ap. Záleží, nakolik je firma solidní. Nebo za tu práci pro ně z domova můžou dát v létě dovolenou navíc.

            0 0
    • Žulda  

      Tak jsem se vrátil z operace, 3 šroubky a nějaká dlaha. Kromě kosti byl utržený i nějaký „napínač“ u šlachy. Operoval mi to MUDr. Zlatohlavý na Kladně, který mi byl doporučen jako specialista na ruce. Za týden převaz, dál se uvidí. Na kolo asi jen tak nesednu…

      Máte někdo nějaký tip, až na kolo budu moct, na nějaké zpevnění malíčku? Nějakou jakoby malou ortéz, kterou by se zpevnil k prsteníčku?

      0 0
      • Kouba_2005  

        Svázat dohromady s vedlejším prstem. Aspoň to mi „naordinoval“ doktor na chirurgii, když jsem měl nakřáplej ukazováček.

        0 0
        • Žulda  

          Bezva. Jenom obvazem nebo je na to něco sofistikovanýho? Si to představuju jako takovou pevnější látku se sucháčem, natáhnu na prsty a scvaknu.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Já to smotal normálně leukoplastí, ale sundávat jednou za dva dny … to jsem si skoro i cvrknul :-) Rozhodně to nefačovat jestli je to opuchlý. Ideální by byla asi nějaká ortéza, jestli se něco takovýho malýho dělá.

            0 0
          • Smazaný účet  

            můžeš si mezi strčit dřívko od nanuka :-)

            0 0
          • Kouba_2005  

            Co tohle?

            0 0
            • Žulda  

              To je super, ideálně kdyby to bylo na 2 prsty. Obejdu zdravotnické shopy.

              0 0
              • Espen  

                Tohle dávají když máš zlomenej nějakej článek blíž k nehtu. Náhrada sádry.

                Normálně prsty slep náplastí. Podívej na volejbalisty třeba, má to každý druhý.

                0 0
      • Prazak0  

        Tak na kolo bych s tím nespěchal, jednak je riziko pádu nebo jiného úrazu, potom ty otřesy při nerovných silnicích taky tomu nedělají dobře. Nicméně pokud nemáš, tak bych si pořídil nějaký trenažer a po dobu, co to bude srůstat trénoval na něm, kolo tam jen upnul. Takže vlastně bys na kole jel, nebo nejel, ale šlapal.

        0 0
        • Žulda  

          Jojo, spěchat nebudu. Na rotoped můžu ve fitku.

          0 0
          • Prazak0  

            Taky možnost, fyzickou kondici jde udržet i rychlou chůzí nebo během, jenom šlapat na rotopedu nebo trenažeru je dosti ubíjející.

            0 0
            • Žulda  

              Máme ve firemním fitku i s televizí ;)

              0 0
              • Prazak0  

                Tak to pak není taková nuda. I když mě docela vadí to přehřívání se.

                0 0
                • Žulda  

                  Je to na hov*o, kolo venku je kolo venku.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Krom toho šlapání bych dával třeba tu chůzi, nebo i plavání. Kolo je dosti jednostranné, tohle bych bral jako příležitost dělat něco pro kompenzaci. Koukám jsi 3 týdny po operaci, tak stejně na to kolo už brzo sedneš? Jak dlouho máš zákaz?

                    0 0
                    • Žulda  

                      V pondělí 7.5. jdu teprv na sundání dlahy a vyndání stehů. Pak rehabilitace a až se to rozhýbe, tak co nejdřív znovu pod kudlu na vyndání šroubů.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        To Ti vyndají stehy po měsíci? Obvykle se odstraňují 8 den od šití, i u břišních operací. Tady stehy drží svaly, či co tam je, kost drží šrouby. Vyndání těch šroubů, to snad bude jen menší zákrok, z hlediska ježdění nevím, nakolik to ovlivní. S řeznou ránou bych jezdil klidně, problém je, když je něco zlomeného, tady otřesy významně vadí. Ale určitě se řiď radami, co Ti dá operatér. Jen pro zajímavost, u laparoskopicky operované tříselné kýly jsem viděl videa z Dánska, kde lidi jezdili na kole hned po operaci. I když tady asi není problém lehké rekreační šlapání po rovině, to vyjde námahou jak běžná chůze. Problém je kopce, vítr a hlavně nošení kola. V místě, kde mě operovali, tak po této operaci dovolují fyzicky namáhavou práci po měsíci, jinde po dvou a ještě jinde po třech měsících. Jinak rána pracuje dál, ani po půl roce není vše zcela jak bylo, ale řekněme že největší změny tam už jsou. Kosti se hojí pomaleji, i když po zlomeném malíčku na noze jsem měl nucený klid 3 týdny, pak mi doktor říkal opatrně, že je srostlé, ale křehké. Plavání bych se nebál, to může rehabilitovat, kolo moc dobré není, prostě jsou tu otřesy, riziko pádu.

                        0 0
                        • Žulda  

                          Budu jezdit jen podél Berounky mezi Berounem a Dobřichovicemi, kde u kurtů točí Hostomice. S případnou zastávkou u Bobra ve Třebani. Nebudu to nijak šponovat, až to půjde, tak to půjde.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Tam to moc neznám, bydlím na severu Prahy, párkrát jsem jel z Braníka k přehradě, tj. Vrané. Dosti po rovině, jen bych se bál cyklostezky, velký provoz, pomíchané kola, bruslaři, chodci a běžci, nemám to rád. Asi bych si na ježdění pořídil nějaký chránič, kdyby náhodou jsi spadl.

                            0 0
                            • Žulda  

                              Koupil jsem si ty nasazovací dlahy, co mi tu byly doporučený. A budu jezdit pomalu :)

                              0 0
                        • Žulda  

                          Jj, stehy teprve budou vyndavat v pondělí.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Vytažení stehů nic není, nedokážu odhadnout, jak to bude při vytažení těch šroubů nebo drátů, kterými zpevnili kosti uvnitř. Ale přitom rozříznou jen maso, kosti ne, takže by s tím mělo jít jezdit bez problémů, možná to bude pár dní bolet.

                            0 0
    • Pikaču  

      Hele a jak se to vlastně přihodilo? Co jsi mu udělal? Podival se na nej křivě, předběhl v řadě, ocumoval manželku…nechápu. a při potyčce se drží pěstí sevřené. 

      0 0
      • Smazaný účet  

        jj – není nad klasiku

        0 0
      • Žulda  

        Nic, vyšel jsem zpoza rohu, tam on a ze 2 metrů mi jí chtěl natáhnout. Byl jsem rád, že jsem ty ruce stihl zvednout. Furt nadával na zkur*ený čechy, co po něm chtějí po řád peníze. Už jsem zjistil, že napadl víc lidí, většinou jen slovně.

        0 0
        • oddie  

          Jen tak pro zajímavost, jakou máš postavu? Že tyhle typy si zpravidla vybírají menší, hubenější, neviděl jsem, že by se nějakej takovej někdy obořil na vysokýho udělanýho chlápka…

          0 0
          • Žulda  

            176 cm, asi 85 kg, on byl tak o 2 cm vyšší, štíhlý.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Tak byl sjetej.

              0 0
              • Žulda  

                To si myslím taky. Na FB mi kdosi napsal jeho jméno i adresu a že je to polosvépravnej ma­gor.

                0 0
            • oddie  

              Hm. No škoda žes ho nezkosil, holt moment překvapení…

              0 0
              • Žulda  

                Chtěl jsem, ale když jsem viděl, že mi malíček nebezpečně opisuje tvar písmene S, tak jsem šel radši na Medicentrum.

                0 0
                • oddie  

                  Známej měl s něčím takovým furt problémy. Měl ani ne 170cm, hubenej, prostě od pohledu snadná kořist, a furt ho takhle někdo napadal. On snad tyhle průsery přitahoval… Poměrně záhy se dal na nějaký to bojový umění, aby byl schopnej se bránit, ani nevím, co to bylo, takovej nějakej soubor sviňáren, a stejně musel bejt furt ve střehu. Měli jsme sraz na menším nádraží, procházím tam já, motal se tam nějakej takovej šmejd, přede mnou se akorát odklidil stranou a nic, za pár minut šel tenhle kluk a šmejd ho napad. Akorát to odhadl přesně opačně, já bych bych překvapenej a měl bych problém, kluk už byl zvyklej a sundal ho. Nechápal jsem, ale prej každou chvilku něco.

                  0 0
                  • Pikaču  

                    Hehhehe. Já mám s 195 cm a 100 kg klid. Ale je pravda že když jdu z hospody tak tem ožralum rostou koule a zkoušejí ale zatím pořád nic dramatického.

                    0 0
                    • Žulda  

                      Jj postava dělá hodně, no. Se už nevytáhnu. Cvičil jsem pár let krav-magu, jen základy, tak jsem i díky tomu instinktivně zvednul ruce. No, koupit jí na hubu a něco se tam polámat, tak radši dobře, že to dopadlo takhle.

                      Mám za sebou v Berouně 3 napadení, tohle bylo prvně, co se mi něco stalo. Běžně mám na klíčích kubotan, na pásku někdy teleskop a často pistoli, ale tohle bylo cestou z oběda a měl jsem jen čip od kanclu. Čímž nechci říct, že bych zrovna střílel…

                      0 0
                      • Kouba_2005  

                        Tak do Berouna už nejedu :-) Ne teda že bych byl nějaká snadná oběť, ale díky prořízlé držce se divím, že jsem ještě na budku nedostal.

                        0 0
                  • mr.antik  

                    Kolik mu můžeš dát ran, aby to bylo furt jako nutná obrana?

                    0 0
    • MichaelSimek  

      Jak to tu čtu (v ČR jsem nikdy na poradny neschopence nebyl nastesti) tak v tomhle zlaty NZ, tu te naopak „ACC“ nabada abys nesedel jen doma pze chtej abyses co nejrychleji a nejlip uzdravil abys mohl do prace…

      0 0
      • Stingray  

        Jenže NZ je „jinej“ svět. Tam jde většina věcí tak jednoduše, že by to Češi vůbec nepochopili.

        0 0
        • Prazak0  

          U neschopenek u nás je neskutečná buzerace. Třeba po operaci v režimu jednodenní chirurgie je žádoucí, aby pacient po operaci co nejvíc chodil, sníží se tím riziko embolie.Možná lépe, než ty kompresní punčochy při operaci a injekce nízkomolekulárního heparinu, co jsem si po operaci asi týden píchal. Chůze mi dělala evidentně dobře, i když první dny jsem měl teplotu, 37,5, další den 37,2, pak to kleslo. Ale nebylo to z respiračního onemocnění, jen běžná pooperační slabá teplota. Režim pro nemocné naopak pomáhá tomu, aby pacient jen ležel doma, což vůbec dobré není. Myslím podobné případy, nebo když někdo má psychické potíže a nevím co ještě.

          0 0
          • Smazaný účet  

            přesně, tento zdravý přístup nás učí i některé filmy…třeba Rambo – zašije si díru a pak se běží zašít do lesa…to je pohyb v přírodě, ideální pro rekonvalescenci

            0 0
            • Martin  

              Zašije si díru… kouzelné :D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.