• martinD91

    zdravim, mam takyto problem a bol by som vdacny za usmernenie, bike

    26" hardtail

    kazeta 10s sunrace 11–46, nova

    prevodnik 36 oval, novy

    retaz shimano XT/ultegra , nove

    riadiaca packa xt (2 roky?)

    prehadzovacka xt m8000 (rok, do 1500km)

    patka rovna (skontrolovane v servise)

    bowdeny nove, lanko nove

    neviem o ziadnych narazoch/posko­deniach

    vyskusane 2 kazety, 2 prevodniky a 2 retaze (spravne orientovane), problem pretrvava:

    problem nastavit radenie,

    nastavim to smerom nahor a ide to hladko, smerom nadol su ale problemy a naopak → retaz, zvukovo aj opticky nenabieha presne na zuby kazety, tym padom vzdy jednym alebo druhym smerom vznikaju problemy. pritlacenie rukou na prehadzovacku tuto vychylku zrovna a chod je hladky kym sa nezaradi iny prevod.

    momentalne mam radenie nastavene tak, aby islo hladko smerom nadol od vacsich prevodov k mensim a pri radeni na lahsie prevody mierne dotlacujem packu radenia na druhykrat, cim sa tato prvotna vychylka po podradeni vynuluje. je pekne opticky vidiet ako toto dotlacenie posuva prehadzovacku do spravnej roviny so zubami kazety.

    objednal som uz novu prehazku, kazdopadne rozmyslam po tychto poslednych zisteniach, ci problem nemoze byt naopak v radiacej packe. mate niekto tusenia? vdaka

    0 0
    • Vilém  

      A patka co? Zkontrolovana, rovna?

      Mozna se seslo vic veci. Jednak ta 11sp hazka, k tomu Sunrace kazeta, mozna nekde pridrhava lanko…

      0 0
    • Singlespeed  

      Přehazovačka M8000 oficiálně není kompatibilní s 10 sp. řazením, má trochu jiné přepákování, takže bych asi podezíral ji ;-).

      0 0
    • atty  

      A páčky máš desítkové, nebo jedenáctkové? Pokud desítkové, k tomu jedenáctkovou hazku, asi to dobře nevyladíš, neboť páčky a asi i hazka maj jiný krok přepákování. Pokud máš páčky i hazku na jedenáctce, nechápu tu desítkovu kazetu – když bys dal 11sp kazetu (a ještě pokud možno ne Sunrace) asi by se to náhle „rozchodilo“, tak jak má.

      0 0
    • martinD91  

      dakujem za reakcie,

      1. patka je rovna
      2. lanko je vymenene … ci moze drhnut neviem.. uvolnit ho a skusit to mechanicky?
      3. prehadzovacka m8000 je kompatibilna s 10sp, funguje to hladko uz rok, az doteraz. krok udava radenie, nie hazka a ten je rovnaky na 11 aj 10, pokial viem.
      4. kazeta je 10sp, radenie je 10sp
      0 0
      • Vilém  

        Krok udava oboji, stejny neni.

        Ale kdyz to fungovalo a ted ne, tak zbyva kazeta a ty lanka / bowdeny / koncovky.

        EDIT: Lanko se nevydre tak jako bowden.

        0 0
      • atty  

        Jak píše Vilém – krok je jiný, jak u páček, tak u hazky, nicméně pokud Ti to do teď fungovalo, mělo by i teď.

        Hák přehazky (nemyslím patku kola) je rovnej? Není velká vůle v ramínku/kladkách? Lanko Ti chodí po odpojení v bowdenech opravdu hladce? „Oblouky“ v bowdenu (u hazky i od páček) dostatečný? Víc mne toho nenapadá…

        Ještě zkusit tu páčku – odpojit lanko, našponovat rukou a zkusit vícekrát změřit (značky fixou na lanku), zda lanko zaleze/vyleze přesně stejně při přecvakání nahoru/dolu – pokud ne, může bejt problém i v páčce.

        0 0
        • martinD91  

          dakujem , vyskusam to, dobry napad.

          vule je podla servisu v norme a nemala by byt problemom.

          0 0
        • martinD91  

          Tak sme mudrejsi, po odpojeni lanka z prehadzovacky a oznaceni fixou pozorujem to iste spravanie, po podradeni sa lanko skrati a nasledne dalsim miernym dotlacenim packy sa skrati este o nejakeho 0.5–1mm. Inak chod lanka je hladky, tak predookladam ze radenie ma problem? Rozmyslam ze to rozoberiem..

          0 0
    • martinD91  

      fungovalo to na sunrace kazete doteraz. mam obe, uz to nefunguje hladko ani na starej ani na novej.

      tie lanka a bodweny ako som pisal, boli vymenene, vcera. v reakcii prave na tuto situaciu, tak neviem ci este mozem s nimi spravit/ma zmysel s nimi nieco robit.

      0 0
    • tivgs  

      Také to může zlobit, když se dá omylem na prehazovacce lanko z druhé strany šroubku…

      0 0
    • martinD91  

      este to zkopirujem sem keby sa to prehliadlo

      po odpojeni lanka z prehadzovacky a oznaceni fixou pozorujem to iste spravanie, po podradeni sa lanko skrati a nasledne dalsim miernym dotlacenim packy sa skrati este o nejakeho 0.5–1mm. Inak chod lanka je hladky, tak predookladam ze radenie ma problem

      • dal som z toho dole ten plastovy kryt. od pohladu to ide dobre, tie zuby zapadaju presne do seba, ziadne necistoty tam nevidim. zatial to nemam ako rozobrat dalej.
      0 0
      • atty  

        To rozebrání a hlavně pak sestavení zpět není úplně jednoduché, jelikož ten mechanismus je prostě takovej, že to je na pinzetu, malé kleštičky a aby do sebe všechno zapadlo, tak jak má. A hlavně dokumentace od Shimana k tomu není (neservisuje se, mění se celá páčka), takže je akorát pár videí na youtube, kde to někdo rozebírá a skládá. Osobně bych zkusil nejdřív sundat páčku z kola, pořádně jí vystříkat WDčkem (rozpuštění bordelu a starého maziva), pak voda a po ní nějaké odmašťovadlo ala cyklostar a opět pořádně vymít. Pak lehce máznout tam, kde je to nutné a vyzkoušet. Teprve pak (pokud by to stále nechodilo správně) bych šel dle videí do rozborky – na YT je rozborka/sborka Deore i SLX páčky, takže to bude hodně podobné.

        A dal bych si naději tak 50/50, že to „opravím“, spíš bych se připravil na nákup nové páčky (třeba bazar) :)

        0 0
        • martinD91  

          vdaka, urobim tak.

          0 0
          • matbiker  

            Udělej to tak jak píše Atty, ale vykašli se na ten čistič s vodou. Dej řazení kolmo k zemi, tak ať z něj může přebytek vytéct, a hodně to prostříkej Wd. Už jsem tak znovuzprovoznil hodně řazení.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.