nepřesně svařený rám / výrobní tolerance

31 nepřečtených
  • qwert

    Ahoj, mám cyklokrosový rám Maxbike cx4000. Když jsem přehazoval kliky, tak jsem si všiml, že pravá klika Sh 8000 je od vidlice 3 mm a levá 7 mm (na obrázku strany zrcadlově). Nejprve jsem to chtěl vyrovnat pomocí užších misek s použitím distančních podložek, ale pak jsem ještě změřil vzdálenost klik od sedlové trubky, a tam už jsem naměřil jen 600 mikronů, což už jde skousnout. Takže rám asi není křivej, jen prasácky svařený. Předchozí rám Merida Team, tu vidlici také měla navařený nepřesně o několik málo mm.

    Jáký máte na to názor? Má to smysl řešit? Jaké značky svařují precizně?

    0 0
    • Bubaaak  

      Můžeš to reklamovat jako šmejd :)

      Jinak tu nedávno byla škoda/sup road a tam co kus, to jinak dlouhá zadní stavba

      0 0
    • Vilém  

      Bezna vec, toto je jeste uplne v pohode. Merida, ta na to byla specialista jednu dobu mely snad kazdej ram, jednoho FS modelu, krive svarenej. Ve vysledku to vsak stafle, ani dvoustopy vozidlo nebylo..

      0 0
    • Hrabex1  

      Vidlice nemusi byt kvuli prevodnikum vpravo symetricka. Vzdalenost klik mer podle sedlovy trubky, to by melo byt smeroplatny. Ale casto se stava, ze i pri spravnym rozdeleni podlozek (2 vpravo, 1 vlevo) bude vzdalenost klik rozdilna. Klidne vic nez 5mm.

      0 0
      • kamaro  

        Když změří vzdálenost klik od sedlovky, tak zjistí akorát to, jestli je střed navařený kolmo k sedlové trubce. Nezjistí však to, jestli střed není navařený mírně šikmo z horního pohledu, poř. jestli není zadní stavba za středem trochu vyosená.

        Jestli je rám v rovině jde zjistit přibližně pomocí špagátku. Přivaž ho k zadní patce, omotej kolem hlavové trubky a veď ke druhé zadní patce. Mezi špagátem a sedlovou trubkou by jsi měl poté naměřit stejnou vzdálenost. Pokud ne, tak je rám z horního pohledu trochu prolomený v oblasti středu.

        Ale jak již tady psali, zadní stavba řetězových vzpěr může být asymetrická.

        Ono vyrobit úplně přesně rovný rám nejde, jsou dovoleny tolerance do kterých by se měl výrobce vejít. Ty to ale nemáš jak přesně změřit. Já mám třeba rovnací stolici, ale používám to ke kontrole a postupnému jemnému rovnání při svařování. Ale při svařování se to vždy trochu stáhne.

        0 0
        • qwert  

          SUPER tip s tím špagátem, děkuji. Ještě zkusím změřit vzdálenost klik od spodní rámovky. Pokud to bude stejně centrické, jako k sedlové trubce, tak by to mělo být v pohodě.

          0 0
        • qwert  

          Tak rozdíl vzdálenosti klik od spodní rámové trubky je 1 mm.

          Hlavovka a sedlová trubka se zdají být v jedné rovině.

          U „provázkového měření“ rozdíl vzdálenosti klik od sedlové trubky je 0,6 mm, což je přijatelné. Max. až budu někdy sundavat misky, tak bych tam mohl hodit tenkou podložku, co se mi válí doma.

          Ještě jednou děkuji za komentář.

          0 0
          • TJK  

            provazkove mereni 1mm a 0,6mm odchylka … takjo :-DDD

            0 0
            • Smazaný účet  

              Aramidovy provazek;)

              0 0
            • qwert  

              V čem by měl být problém? Ty nejsi schopen měřit s takovou přesností? Pravidla přesného měření nejsou nijak složitá. Ve správnosti by snad problém neměl být, dával jsem si pozor.

              0 0
              • zdenal8  

                Tak já jsem třeba schopen měřit i s větší přesností, ale s odpovídajícím měřidlem. Ani běžným metrem neměříš na desetiny. Natož pak s provázkem. Mimochodem je kalibrovaný? :-)

                0 0
                • RomSva  

                  Možná má udělánou i analýzu MSA a tím pádem ví, že může v té desetině v pohodě měřit, co ty víš.

                  0 0
                • qwert  

                  Neměřil jsem metrem, ale pravítkem. To je tvoje omezující přesvědčení, které ani na akademické půdě neplatí. Patrně ti nedochází, že problém není v měřidlu. Mám doma lupu s měrkou o vysokém rozlišení, ale pomůže ti něčemu? To hlavní oč běží je správnost. Něco jsem se na VŠCh-T o tom naučil. Také to jeden čas byla součást mé práce. Třeba blbě vidíš, pak chápu, že nevěříš, že se to dá změřit.

                  0 0
                  • zdenal8  

                    Čistě náhodou taky praktické měření byla jeden čas moje práce. Nevím jak na akademické půdě, tam je dost věcí jinak než v realitě, ale když bych dodavateli něco reklamoval, že tam má rozdíly v 0,6 mm a pak mu ukázal, jak sem to měřil pravitkem cejchovaným po mm, tak se mi akorát vysmeje a čau, reklamace se zamítá.

                    0 0
                    • qwert  

                      Heleď, zbytečně to komplikuješ. Co píšeš je naprosto irelevantní. Neřešila se žádná reklamace, jen hrubé ověření rovnosti rámu.

                      Také jsem odečítání hodnot o řád s vyšší přesností než je stupnice nehápal, když jsem se s tím setkal poprvé, ale je to běžný a ověřený způsob odečítání. V praxi jsme si porovnávali naměřené hodnoty (desetinové stupnice), a sedělo to vždy +/- setina mm. Další věc je opakování odečtu a opakování celého měření včetně instalace provázku. Je to už delší čas, ale pamatuji si, že ty naměřené hodnoty měly malý rozptyl. Nevím jestli se chápeme. Pokud narážíš na to, že jsem napsal laicky 0,6 mm, tak to opravdu je moje nekorektní zjednodušení. Správně jsem měl napsat i odchylku měření např. 0,6 mm +/-0,05 mm, ale s jejím počítáním jsem se nechtěl zdržovat. Nebyla by nad destinu, a to je pro mě postačující.

                      0 0
      • qwert  

        Tady žádné podložky nemají být, píšeš o MTB.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Podložky pod misky dle rozměru domku. Jestli má 68mm, tak dvě vpravo a jednu vlevo, přesně jak píše.

          0 0
        • qwert  

          Ne, mám různě silné i tenounké ocelové podložky. Dokonce i misky, které jsou užší (cca o jednu MTB podložku), než Shimano. Tak si mohu kliky posouvat v případě potřeby.

          0 0
    • PENE  

      Pokud jsou kola v ose se sedlovou a hlavovou trubkou, tak by to nemelo nicemu vadit, proste je zadni stavba asymetricka. Muzes jeste zkusit zmerit vzdalenost klik od zadniho rafku, abys zjistil, jestli jsou v ose.

      0 0
    • matbiker  

      Udelej to tak, jak pise Kamaro, preci jen je to ramar. Muzes pouzit modifikovanou metodu s listou – dlouhym pravitkem. Opres pravitko z boku o hlavu a o sedlovku, tak abys ji mel vedle patky. Zmer vzdalenost mezi patkou a pravitkem. Pak to same udelej na druhe strane, ale nezapomen pravitko otocit o 180stupnu v podelne ose, abys eliminoval pripadnou krivost pravitka

      0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud se kolo nechová neobvykle – vše funguje, jak má, po rovině jezdí rovně, v zatáčkách zatáčí, při jízdě nedeprimuje pohledem na něco vyosesného, tak bych se těmto měřením velikým obloukem vyhnul :-D

      0 0
      • kamaro  

        Souhlasím s Rychlým Turistou. Co funguje, do toho se nešťourá…

        0 0
        • qwert  

          Jenže já jsem tam měnil kliky a už jsem to měl rozštourané.

          0 0
      • qwert  

        Už mám změřeno, a jsem rád, že jsem to změřil a vím co mám. To hlavní jako patky, hlavová a sedlová trubka by mělo být v dobré pozici. Jen ty další trubky před svařováním nikdo už moc nestředil.

        Jinak kdybych se ukvapil a centroval kliky vůči vidlici, tak bych věc jen zhoršoval a byl aktivní blbec.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.