Nejde povolit pevná osa na vidlici X-Fusion RC32 - co s tím?

11 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Na novém kole mám vidlici X-Fusion RC32.

    Chtěl jsem povolit pevnou osu 5 mm hexa klíčem který mám na multitoolu, stejně jak jsem to dělal u RockShox Judy, ale nešlo to.

    Byl jsem v OBI a koupil tenhle klíč, abych měl větší páku: https://www.obi.cz/…rt/p/2657112

    Na té ose je, že to má být utáhlé na 9 – 13.5 N.m. což rozhodně není.

    Předpokládám a na základě nějakých videí na YT, že ten závit je na druhé straně oproti tomu kde se strká ten šestihran.

    A povoluje se proti směru hodinových ručiček.

    Četl jsem tady fórum, že to někdo zahříval fénem, který nemám, tak jsem to aspoň polik horkou vodou z konvice aby se to trochu zahřálo.

    Pak mám doma ještě WD-40, tak jsem to tam stříknul z obou stran (i přes to, že závit bude jen na té jedné), ale taky nic.

    Máte někdo zkušenosti s nějakými specializovanými přípravky a povolování šroubů, jestli to funguje?

    Ten hexa klíč z OBI se tak nepěkně kroutí a už mi to i pěkně střelilo do prstu, že si říkám, že kdybych tu vidlici měl i s tím předním kolem vyhodit, tak zdraví je mi přednější.

    Když jsem před 2 lety měl na novém kole SRAM kliky utažené na více než 40 N.m., tak jsem to tam zavezl a tím metrovým klíčem co tam měli mi to povolili, ale tohle je dovoz ze zahraničí, takže je to dost problém.

    Případně jestli máte zkušenost s nějakým servisem i za cenu, že by odvrtali a zničili tu osu. Tzn. jestli tohle někde dělají.

    0 0
    • Guxx  

      a ty uz si znicil tu inbus hlavu? pokud ne, vem to nekam, kde maji profi klic, popr. to vem golou.

      0 0
    • novas752  

      Suchá nenamazaná osa. Vem to do servisu kde mají velkej kvalitní inbus. I tak je ale možný že díru žvejknou. Pak je na to vytahovák.

      0 0
      • Atilla  

        Když se to prostříká WD. A potom z venku nahřívá horkovzduškou a dovnitř nastříká mrazící sprej, tak se nic žvýkat nemusí. někdy síla není to pravé řešení.

        0 0
    • Mr.Duck  

      Když ti to střelilo do prstu tak se ta osa pohla? Pokud ano tak už stačí jen párkrát znova střelit a půjde ven, pak ji namazat :) Říká se tomu anglicky galling, překlad jsem nenašel. Francouzsky grippage to docela sedí ale :D Zjednodušeně řečeno to bývá srostlý závit.

      0 0
    • allrose  

      „maticovou“ stranu podlož a jedna velká „suchá“ rána do šroubu přes něco kovového,prolejt mazivem ve spreji,prodloužit inbus a „prudce“ zabrat…buď povolí,nebo servis :))

      0 0
    • Smazaný účet  

      Díky všem za rady.

      Zkusím koupit ráčnu s delší pákou. Pak případně ten servis.

      0 0
      • Georrge  

        Staci kus trubky na imbus klic :)

        0 0
        • Esi  

          To jo ale nesmí to být inbus z OBI za 30kč. Když to potřebuješ „odrazit“ tak ten inbus je blbej v tom že hrozně pruží, lepší je z Gola sady inbus ořech,estli má tazatel možnost tak by bylo nejlepší nějakej rázovej utahovák, jako používají autoservisy, přece jen to bude šetrnější než inbus s metrovou trubkou

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce