Nejde mi seřídit přehazovačka

46 nepřečtených
  • xtonda

    Začalo mi blbnout řazení, nechce to dolů ze třetího na druhý nejmenší, o něco méně pak ze čtvrtého na třetí, ostatní skoky dolů jsou celkem dobré, pokud zašroubuju regulátor na páce tak, aby to dolů chodilo dobře, nechce to chodit nahoru, nejsem schopen najít polohu aby to chodilo dobře oběma směry. Patku sem rovnal, speciálně sem si na to koupil rovnák Kovys, lanko i bowden sem vyměnil. Nějaký tip co s tím než to dám do servisu nebo vyměním přehazku i řazení?

    Samo může být zdeformovaná přehazovačka, nějakou ránu už dostala, ale na první pohled nic nevidím a bohužel nemám druhý stejný kus pro porovnání, taky parkuju na velkém pastorku, mám to domů do kopce a řazení nahoru od nejmenšího pastorku jde hodně snadno, tak jestli není vytažená pružina, možná by to mohlo být i řazením, nicméně přehazka i řazení jsou na jaře nové, nájezd cca 3500 km

    Jedná se od 10sp Shimano RD-M6000-GS s 11–42, řetěz nepředpisově 11sp Sram PC-1110. Ostatní viz profil kola

    https://www.bike-forum.cz/…tana-29-2016

    Díky.

    0 0
    • MatS  

      Vůle v kazetě? Zkřivená přehazka? Možností je víc. Takto těžko na dálku poradit, když to nevidíme. Kolik má řetěz najeto?

      A dělá to při zátěži na kole, nebo i když to děláš naprázdno v montážním stojanu?

      0 0
    • Lachy  

      Křivá patka přehazovačky?

      0 0
      • xtonda  

        Rovnal sem ji a pak ještě kontroloval, leda bych ji při našroubování přehazky zpátky zase ohnul.

        0 0
    • Mereck  

      Prvně bych asi zkontroloval pátku hazky a hazku, jestli nejsou křivé. Právě ohnutá patka se často projevuje špatným řazením na konkrétním pastorku (nikoli na celém rozsahu kazety) Když to nepomůže, hledej dál…

      0 0
    • novas752  

      Máš čistě zarovnané bovdeny? Není to lanko s teflonovym povrchem že by se v bovdenech zadíralo?

      0 0
      • xtonda  

        Nejdřív sem rovnal patku a vyčistil a promazal přehazku, i kladky, žádná změna, pak nový bowden a lanko, žádná změna. Lanko + bowden:

        https://www.kupkolo.cz/…100mm_z5085/

        https://www.kupkolo.cz/…-4-mm_z3037/

        0 0
        • novas752  

          Zkusil bych ještě odkrytovat řazení, prostříkqt čističem na brzdy, vyfoukat a pak silikonovym olejem nebo minerálem. Asi to tím nebude ale mohlo by pomoci. Jinak asi bude křivá přehazka nebo ramínko. Jak daleko máš vrchní kladku od největšího pastorku?

          0 0
          • xtonda  

            Snažil sem se, aby byla těch předepsaných 5–6 mm.

            0 0
            • novas752  

              Když zařadíš nejmenší pastorek a sundáš kolo nebo řetěz a s přehazkou zahýbeš rukou, chodí to pěkně hladce?

              0 0
              • xtonda  

                Měl sem ji sundanou, čistil, prostříkal GT-85 a všechno mi přišlo že se hýbe hladce.

                0 0
                • novas752  

                  Kladky se točí hladce a nemají vůli? Nejsou příliš ojeté nebo opačně přidělané kladky? Slušná detektivka. :)

                  0 0
    • Rychlej turista  

      Co jsi opravoval před tím, než to začalo blbnout?

      1 0
      • Tom-T45  

        Dobrá otázka :-)

        0 0
      • xtonda  

        Právě že si nevybavuji přímou souvislost začátku problému a nějakého incidentu nebo zásahu. I po výměně řetězu za Sram to chodilo nejdřív dobře. Ještě předtím sem spadnul a ohnul patku, že to na půlce kazety skákalo a rachtalo, ale to bylo viditelně křivé a to sem srovnal. Nedávno sem nabral klacek, že se ulomil kus páčky co vypíná stabilizátor řetězu, ale to zas už bylo v době, kdy to blblo. Mám kolo v boudě na nářadí, klidně to mohl udělat někdo z rodiny.

        0 0
        • Tom-T45  

          Kladku máš na kuličkovém nebo kluzném ložisku? Můžou už být vychozené vůle v čepech a spolu s vůli v kladce (+ případně lehce hnutá patka) už nedokáže přehazovačka dostatečně přetáhnout řetěz nad pastorek.

          0 0
          • xtonda  

            Je to Deorko, takže kluzná a jestli se to za 3500 km až takhle vychodí, tak to je pěkně na nic, ale měl se je vyndané a rozebrané, čistil a mazal sem to nepřišlo mi to. Fakt, že když chytnu dole ramínko a hýbu do stran, tak tam nějaká vůle je, bohužel nemám srovnání s novou, tak nepoznám co je normální.

            0 0
            • Patar  

              Nepřehodil jsi kladky horní-dolní?. Dotahovals spojovací šroub během rovnání patky?

              0 0
              • xtonda  

                Myslím, že nepřehodil, patku sem nedotahoval, za světla zkontroluji.

                0 0
            • Tom-T45  

              Mě právě připadá, že ty kluzné kladky mají vůli snad milimetr, takže když se to nasčítá s opotřebením přehazovačky a hnutou patkou, může být problém. Zkusil bych nejdřív dát novou patku. I když jsi ji rovnal, tak už nemusí být ideálně rovná. Mohl by to být tento typ ? Pokud by to nepomohlo, tak pak kladku s kuličkovým ložiskem, kterou by jsi eliminoval vůli kluzné kladky – klidně něco levného z Ali. Pokud nepomůže ani to, tak asi novou hazku :-(.

              0 0
              • Bubaaak  

                Jedna vuli ma, ta horní, aby řetěz naběhl hladšeji na pastorek, spodni by měla být bez vůle

                0 0
    • Youda  

      Mám ten rovnák od Kovysu a je na něm docela vůle ale patka srovnat jde, ještě možná tu patku přitáhnout.

      0 0
    • xtonda  

      Už delší dobu chci napsat rozuzlení a že se tu stále doporučuje dávat Sram PC-1110 na 10sp Shimano mě nakoplo to udělat. Na jaře 2019 kolo bylo v servisu a ani tam problém nevyřešili, sice tvrdili, že ano, ale už cestou ze servisu to za jízdy nechodilo dobře. Řazení sem seřídil tak, aby to chodilo dobře nahoru a zvykl si, pokud to nespadlo dolů, shodit ještě o jeden a hned zas o jeden zpět nahoru. Trochu pomohlo zkrátit řetěz, na mém kole vychází velká-velká +3 nebo +1.

      Řetěz sem dojezdil a nasadil ze zásob druhý PC-1110. Problém zmizel, ale pak se zhruba ve stejné fázi opotřebení znovu objevil, takže sem stejným způsobem dojezdil i ten a vrátil se k HG54. Problém zmizel a už se neobjevil, ani s dalším HG54 řetězem, který aktuálně dojíždím, celkově pátý řetěz, kazeta i přehazka má 12 400 km.

      Takže za sebe PC-1110 na 10sp Shimano nedoporučuji.

      0 0
      • Thomasek  

        Díky za upřesnění, taky používám 10sp a o PC- 1110 jsem uvažoval. Tak se tomu vyhnu…

        0 0
      • onuce  

        Také mi zpočátku neřadila nová kazeta Force 11s 11–50t, předtím zas Sunrace 10s 11–46t… Obé nakonec řadí dobře, ta současná Force naprosto lahodně, je to radost. A co mám tedy zkušenost, u patky nezáleží na tom, zda je čítankově rovná. Myslím rovná podle přípravku. Přípravek ale neřadí. Respektive řazení to neocení, pokud není vše originál Shimano. Patka se musí nastavit podle rovnoběžnosti hazky s plochou pastorků, nejlépe mezi dvěma největšími…

        0 0
        • Smazaný účet  

          A helo ho, už zase sedlá oře jednostopého.

          0 0
          • onuce  

            Ano, občas. Sic s bolestmi… Ale právě proto řadím prakticky nepřetržitě, nemohu ani chvilku zabrat silově. Každá vlnka v terénu, každá drobná změna stoupání, změna povrchu… A jak příjemné to je, když řazení spolehlivě a okamžitě skáče nahoru, dolu, v tahu…

            0 0
      • Lišák  

        Reakce na stejné téma.

        Jezdím to dva roky točím dva řetězy, už jsou notně vytahány a nic se ve funkčnosti nemění. Řadí to stále stejně nahoru i dolů. Za ty dva roky najeto cca 6kkm – tj. 3kkm na jeden.

        0 0
        • xtonda  

          V tom případě nechápu v čem mohl být problém u mě. Nevyřešila to výměna lanka a bowdenu, opakované pokusy o rovnání patky a seřízení činěné mnou i v servisu. Naopak to zmizelo když sem se vrátil k řetězu CS-HG54.

          0 0
    • pepek  

      Píšeš: Nedoporučuju, nechodí to dobře, konkrétně právě PC-1110 na 10sp Shimanu. Možná je rozpor dán tím, že máš kazetu 42 zubů a svoje tvrzení vztahuješ na Sh10sp všeobecně.

      0 0
      • Lišák  

        Já mám taky 42 zubů (s adekvátním šaltrem). Pokud by někdo měl nevyosenou kladku, tak to chodit dobře nemusí.

        0 0
        • xtonda  

          A převodníky máš jaký?

          0 0
          • Lišák  

            NW 30T Snail z Alíka. Jezdím to na HT.

            0 0
            • xtonda  

              To může být jeden faktorů, já mám dvojpřevodník a víc to blblo na velkém převodníku, na malém převodníku sem to zkoušel pro srovnání a chodilo to líp. Kdybych malý převodník vyhodil mohl bych přehazovačku přiblížit víc ke kazetě a začalo by to určitě chodit líp.

              Ovšem přehazka RD-M6000-GS má zvládat kazetu 11–42 i s dvojpřevodníkem a s originálním řetězem i zvládá.

              0 0
              • Lišák  

                Možné to je. Ty jsi problém vyřešil, u mě nenastal. Oba sdělujeme svoje zkušenosti. Nicméně myslím, že Pepek jednoplacku nevozí.

                Já dospěl do fáze, že na kolech, kde mám berany, chci a mám dvuplacku, protože jezdím téměř vše po silnicích, cestách, max šotolinách. Na kolech, kde mám tyčku od smetáku, chci a mám jednoplacku, a místo ovládání smyku chci a mám ovládání sedlovky. Jelikož tato moje kola moc asfalt nebrousí, tak mně hrubší odstupňování neva.

                0 0
          • Lišák  

            Na tuhle sezónu chci udělat překopávku na 32 / 11–48. Kazetu už mám a k ní zase dva nové řetězy PC 1110. Jen ještě musím najít ten původní převodník 32, který jsem někam dobře schoval, aby se náhodou neztratil. ;-)

            Uvidíme, jak to bude fungovat.

            0 0
      • xtonda  

        Ale logika funguje obráceně, zatímco jeden pozitivní příklad nepotvrzuje platnost tvrzení, tak jeden protipříklad prokazuje jeho neplatnost.

        Tedy když vám dvěma to funguje a mě ne, tak to pořád znamená, že nelze PC-1110 doporučit jako bezproblémovou náhradu 10sp řetězu bez dalších podmínek, což bylo tvrzení na které jsem reagoval.

        Je sice možné, že třeba s kazetou 11–36 to chodí, přehazky pro kazety 11–36 jsou jinak konstruované a třeba lépe kopírují část kazety, kde mě to blblo, takže řadí dobře i s PC-1110.

        0 0
        • MatS  

          No u tebe to spis bude horsi retezovou linkou, kdy s 10s retezem to jeste hazka pobere, ale s uzsim retezem jiz ten nenabiha spravne na pastorky. Tudiz nekomu 11s retez na 10s pohonu fungovat muze a nekomu ne. Takze tvuj prvni odstavec neplati. Je to ciste o tom, jak se to na danem kole sejde. Nelze z jedne negativni zkusenosti delat generalni zavery.

          0 0
          • xtonda  

            Mám tam trojpřevodník s osazenou levou a střední pozicí, takže řetězová linka je o něco menší než kdyby tam byl originál dvojpřevodník, taky mám kombinaci 32–22 což je o 2 míň než nejmenší originální kliky, ale nějak mi uniká jak řetězová linka ovlivňuje nabíhání řetězu z horní kladky na kazetu.

            Každopádně pokud připustíme, že někde to chodit nemusí, tak z toho jasně plyne, že obecně doporučovat použití 11sp řetězu na 10sp pohon je blbost.

            1 0
            • MatS  

              Ja nerikam, ze to obecne doporucuju pouzivat. Pisu, ze to muze a nemusi fungovat, protoze to zavisi na vice faktorech, ktere lze tezko predem odhadnout.

              A retezova linka ma dost co docineni s nabihanim retezu na pastorky. Vzdyt kdyz si mel 3 prevodnik, tak sis asi vsiml, ze treba mala mala nebo velka velka jde zaradit velmi blbe. A tys nechal na klikach vnejsi a stredni prevodnik. Co vic psat? Kdybys tam mel kliky s origo dvouprevodnikem, tak to bude chodit i s 11s retezem.

              0 0
              • Lišák  

                Nechal střední a malý převodník. Alespoň podle toho, co jsem tady četl. Takže by to mělo být 0.K.

                0 0
              • xtonda  

                Ale někdo to tu občas doporučuje, většinou Sram PC-1110 protože je levnější než jakýkoliv 10s řetěz.

                Nechal sem vnitřní a střední. Trojpřevodník má řetězovou linku 50 mm, což pozice středního, dvojpřevodník má 48,8 mm, což je pozice středu mezi převodníky, takže reálně ten rozdíl v pozici není velký.

                Řetěz na kazetu při šlapání navádí horní kladka přehazovačky, co na tom ovlivní řetězová linka? Na trojplacce při zařazení velká velká vadí hlavně velké křížení – náběh na převodník a celkově velké napětí přehazovačky. Při malá malá opět šikmý náběh na převodník a zadrhávání řetězu o sousední větší pastorek.

                0 0
                • cibi  
                  • no, například při prošlápnutí dozadu se Ti řetězová linka projevuje jednoznačně.
                  • dále řetězová linka ovlivňuje i křížení. (tj v Tvém případě máš větší křížení na malé pastorky)
                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.