NEHODY - "cyklista x motorové vozidlo"

62 nepřečtených
  • orca

    Inspiraci k této diskusi se mi stala diskuze „srazilo mě auto..heč“ .
    Jak je vidět výklad zákona zdaleka není tak jednoznačný a jednoduchý. Proto bych uvítal kdyby se nám zde dostávali jakékoliv nehody(ideální by bylo kdy nebyla žádné, ale žel to je utopie) jaké se nám staly na silni nebo někomu známému. Ale aby měli všechny náležitosti pro naše poučení. Tzn. letecká fotka oblasti + značky + náčrt odkud kdo jel atd. čím podrobněji tím lépe. A pokud to řešila policie tak konečný verdikt buď policie a nebo soudu a zdůvodnění.
    Zdaleka to nemusí být jen nehody v této sekci, ale klidně i vysoce riziková místa, kde je třeba špatný výhled, krajně nepřehledá křižovatka, již několik nehod podobného charakteru atd.

    Co si budeme namlouvat my jsme ta „riziková“ skupina a je jen na nás do jaké míry chceme riziko nehody eliminovat a nechat se poučit. Často sami jezdíme na silnici jak „prasata“ a pak se divíme řidičům že mají na nás averzi.

    Prosím diskutujte pouze na dané téma – nechci žádný příspěvek na téma „řidiči jsou ti zlí a jezdí neohleduplně“ – tohle my neřešíme a nikdy nevyřešíme !!!

    0 0
    • maxtor  

      Nevím Orco, jestli tímto něco vyřešíš. Mě kdysi sejmula motorka, která mě předjela a okamžitě zahnula na křižovatce doprava a ujela. Zapamatoval jsem si číslo (ani nevím jak) a zavolal policii. Ten borec měl fakt problém. Spíš mě ale zajímalo to, co se stalo mě a kolu – mně v podstatě nic, ale favoritka na odpis..

      Cyklisti jsou riziková skupina. Vím, že jezdím občas hodně nebezpečně a sem tam vpálím do zatáčky a modlím se, abych někoho nepotkal. S tím ale nic nenaděláš. Pořád je to lepší než sedět doma.

      0 0
      • orca  

        nechci si hrát na nějakého „dopravního spasitele“ ale rozpoutat diskusi na tohle téma, nebo myslíš že nehod cyklistů je málo ??? jistě by stálo za to znát statistiku kdy nehodu zavinil cyklista. A tady je prostor předejít a tam kde nebyl viníkem do jaké míry šlo předvídat či jinak se vyhnout nehodě. nebo se ti zdá jízda na českých silnicích bezpečná a jakákoliv snaha o zlepšení je krokem zpět ??? pokud ano tak měj odvahu hlasovat… Já si naopak myslím že tu ten prostor pro zlepšení je a proč nazačít právě tady…

        0 0
        • maxtor  

          Neříkám, že tohle téma není závažné. Na našich (a jakýchkoliv jiných) silnicích není bezpečno. To ví přece každý cyklista stejně jako to, že si musí dávat pozor. To je jediný způsob, jak aktivně předejít nehodě. Nevím, co jiného chceš zjistit. Srazit tě může magor v autě na motorce i na rovném úseku když jedeš nanejvíš bezpečtně – tak jako mě.

          0 0
          • orca  

            si musí dávat pozor
            a proč neshromáždit místa či situace které jsou krajně rizikové ???

            0 0
            • maxtor  

              Problémové místa jsou podle mě prostě silnice jako celek. Je jasné, že na křižovatce je to přece jen trochu nebezpečnější, ale sejmout tě auto může i na rovném úseku. Rychle jedoucí řidič tě může snadno přehlédnout kdekoliv, pokud si trochu nedává pozor. Nebo si nedáváš pozor ty. Ale jak chceš – klidně pokračuj. Jsem zvědavý, k čemu dospěješ.

              0 0
    • jecnak  

      Neni problem v neprehlednosti mist, ale v tom jak se lidi na silnicich chovaji – obe strany. Nehoda je vetsinou zpusobena nepozornosti, prilisnym riskovanim a nebo pocasim (souvisi s predchozim).

      Me treba pred peti lety srazilo auto, ktere jelo na cervenou. Jak se proti tomu branit netusim, neb jsem ho ani nevidel se blizit – prijizdelo za betonovym hrazenim. Ridic se nevenoval rizeni a vjel na svitici cervenou do krizovatky, kde potkal me. Vysledek bylo znicene kolo a luxusni odreniny a modriny. Auto skoncilo s promacklou kapotou.

      Za tech dalsi pet let jsem zazil nespocet situaci, ktere zavaneli bourackou a nekolik, pri kterych me vyslovene zaprazilo v zadech a rikal si, ze to asi bude konec. Presto jezdim dal a s radosti pozoruji, ze procento debilu za volantem postupne klesa. Pribyva i vyslovene slusnych ridicu, kteri pusti cyklistu i kdyz nema prednost, jedou za tebou i pres kilometr nez te bezpecne predjedou.

      Myslim, ze jedine co cyklistum pomuze je, ze se budou chovat slusne ale sebejiste – jako rovnoceni partneri v silnicnim provozu.

      0 0
      • Krys  

        Suhlasim, raz za cas sa sice najde nejaky pako, ale drviva vacsina vodicov ma predchadza bez ohrozovania. Ja som bol napriklad vcera na vyjazde ohrozovany len raz, co je podla mna celkom optimisticke cislo.

        0 0
      • Manas  

        Manas.

        0 0
      • Darkson  

        pod to se taky podepíšu. mne osobně štve, když vidím, jak spousta cyklistů (ať už turistů nebo sportovců) nedodržuje doopravní pžedpisy, jezdí na červenou, neukáží když odbočují, atd. pak se těžko vymáhá respekt a ohleduplnost z druhé strany;

        0 0
        • Peslezedirou  

          Jo jo, zlí motoristé a utlačovaní cyklisti. Stačí mi, když se občas projdu jako pěšák po nějaké více cyklistama frekventované cestě :O/

          0 0
      • rasto  

        zamacknul jsem slzu :-))

        0 0
    • jipík  

      90% nás cyklistů jsou i motoristé a 100% jsme i chodci, nechce te se na to podívat ze všech úhlu pohledu i když to je pomalu schizofrenie na třetí, aspoň se snažit i když mě taky ujedou někdy nervy ve všech třech polohách.

      0 0
      • Krys  

        No, su ludia, ktori nech sa prepravuju akymkolvek sposobom, maju na to len jeden uhol pohladu: „Uhnite, teraz idem Ja“ :)

        0 0
        • jipík  

          Takovýmu je potřeba postavit do cesty přinejmenším tatru, aby si rozbil hubu sám

          0 0
          • Lance  

            videl jsi zbytek tech fotek?

            0 0
            • jipík  

              Jo dost nechutný, na placatýho cyklistu taky není pěkný pohled, a o pěšákovi jak by smed, mělo by se to všechno ukazovat na hodinách autoškoly, aby si každý uvědomil co fyzikální zákony dokážou a zastavit auto na pětníku je dost problém, tento tam musel mít hodně přes kilo.

              0 0
              • mab  

                zena zrovna dela autoskolu a ujistuju te ze to tam ukazuji dost podrobne, to mi tak jednou z teorie prisla pekne zelena.

                0 0
          • Krys  

            A jeje, to vyzera na vrcholne nevhodny sposob predbiehania.

            0 0
            • maxtor  

              Teď je otázkou, kdo „nevhodně“ předjížděl…

              0 0
              • jipík  

                už podle svodidel vidíš že osobák je v protivce leda že by to bylo anglie, což není

                0 0
              • Krys  

                coze?

                0 0
                • maxtor  

                  Předjížděl znamená česky to, co slovensky predbiehal. Jinak nechápu, co nechápeš:-)

                  0 0
                  • Krys  

                    Len som sa podivil, ze niekto moze pochybovat o vine vodica seatu (iba ak by to bola jednosmerka). Ale jipik ti to uz medzitym vysvetlil.

                    0 0
          • Lance  

            drsny

            0 0
            • maxtor  

              Ten zbytek je ještě horší… Hold tak rychle se jezdí s větrem o závod…

              0 0
          • Smazaný účet  

            njn, viděl jsem něco takovýho live, škoda rapid pod našim autobusem. ale bylo to něco kolem „jenom“ 110+40 km/h, zapasovali se asi tak po přední sklo, tušim že jeden vepředu přežil a malý děcko vzadu taky. nezapomenutelný zážitek.

            0 0
            • jipík  

              A co tenhle, ten asi měl akceleraci 300 z místa až mu uletěl předek

              0 0
              • jipík  

                No dost jdu na kolo, zapnu šestý smysl a snad přežiji další den, ještě chvilku a už bych nikam nevyjel.

                Kdo ví na co umřel ten pod tím kamenem?

                0 0
                • el.magiko  

                  To nebude cyklistický pomníček… na té polňačce u Žďáru snad nic motorovýho rychle jet ani nemůže :)

                  0 0
                  • jipík  

                    U Sázavy u Žd¡áru, kousek dál je stará trať CKželeznice, ale ta lokálka asi taky moc rychle nejezdila.

                    0 0
                    • el.magiko  

                      Jojo, ja vim. Jen netusim jak smirci kameny souvisi s cyklistickyma nehodama :) A ty koleje tam jeste jsou, ja mel za to, ze uz jsou vyrvany…

                      0 0
                      • jipík  

                        Zhruba kousek odsud končí a směrem na Žďár jsou vytrhaný, ale na Přibyslav se ještě sezóně jezdí historickou párou, ale letos ani nevím jestli jela a jestli to už taky nezabalili, no a jestli chceš nějakou nehodu cyklista x vlak, tak taky jsem u jedné byl, ale asi by se 90% B-Fáku zablilo, pořád lepší smírčí kámen před sebou než náhrobní nad hlavou, no a „vo tom to je“, řekl bych, to je ta tolerance a ohleduplnost pěšky, na kole, či v autě i když třeba jedu po hlavní a dám přednost než ho sejmout, ale být přitom v právu.

                        0 0
                • Krys  

                  To vyzera ako „zmierovaci“ kamen. Teraz som o tom kdesi cital. Ich ucel nie je presne znamy, ale predpoklada sa, ze ked niekto vykonal nieco zle, tak na tom mieste musel postavit kriz. V Cesku je ich vela, nasli sa nejake aj na Slovensku.

                  0 0
                  • jipík  

                    Máš pravdu, je to smírčí kámen, ta legenda je tam psaná.

                    0 0
                    • Krys  

                      Celkom ma to vtedy zaujalo, aj ked som o tom cital v casopise typu slepacnik. Moc sa o tych kamenoch nevie, pretoze ich stavali bezny smrtelnici a ti o tom zapisy neviedli. Mohol by to byt celkom dobry motiv cykloturistiky. smircikrize.e­uweb.cz/

                      0 0
                      • jipík  

                        Je tam, ale ta fotka je asi dost stará. Mě kameny taky docela zajímají, hlavně co z nich dokázali naši předci postavit, já si zatím s nimy jen tak hraju.

                        0 0
                        • jipík  

                          Z jinýho úhlu

                          0 0
                          • jipík  

                            A tady kámen a kolo dvě vášně co mě ještě drží (ženskejch mám už plný zuby :-)

                            0 0
                            • jipík  

                              po dokončení

                              0 0
                              • Krys  

                                Moj ty bicykel, preco som sa vyucil programatorom. Mal som si vybrat uzitocnejsiu karieru. Meno na to mam.

                                0 0
    • Gatier  

      je to sice trochu mimo, ale nieco aby ste sa pobavili, alebo zamysleli. ja uz som sa :-) dnes som skoro zrazil staru pani na prechode. mala cervenu, vedla seba debilneho vyholeneho syna cca 100kg, nereagovali na moj zvoncek. ako sa mi podarilo zastavit jej tesne pred nosom, pocital som, ze spomali a len dobrzdoval zadnou (v druhej ruke mobil :-) povedal som jej nieco v tom zmysle, ci je blba alebo slepa a strcil do nej. zlahka na celo. to uz jej syn nevydrzal a rozbehol sa po mne. moj pokus o utek neuspel, co by som aj chcel, mobil, tazky prevod, nenaslapnute.. zozadu do mna strci, celkom silno, pristal som na zaparkovanej dodavke z boku, spätak to myslim neprezil. skoro som dostal cez hubu, potom mi este kopol do bicykla a s podzravom zasrany cyklisti odpochodoval. bolo mi skoro do smiechu, ked som sa mu ospravedlnoval, aj ked sa mi chcelo plakat. nad tou stupiditou, nasilim, agresiou atd. uz nikdy nebudem stuchat do slabsich!

      0 0
      • morlo  

        Sorry ale zachoval bych se stejne, jako jeji syn – i kdyz chapu, ze zenska tam nemela co delat, nemel jsi na ni makat, byla to jeho mama a na tu jsme kazdej dost haklivej, takze jsi dostal po pravu (zkus si tu situaci predstavit z druhy strany a myslim, ze ti bude naprosto jasny, proc na tebe vylit).

        0 0
        • Gatier  

          je to zaujimave, ako sa kazdy boji o svoju mamu a napriek tomu ju vezme na cervenu cez cestu. skoda ze nesla elektricka. mohol potom napadnut vodica…

          0 0
          • morlo  

            Neres to, ze sli na cervenou, ale to, ze jsi do ni strcil. Proste na matku se nemaka a to ma spolecny jak stokilovej vyholenej dement, kterej je schopnej ji vest na cervenou, tak chytry stihly inteligentni a tolerantni clovek, kterej ji vede na zelenou… budiz ti to ponaucenim pro priste…

            0 0
    • RUMcajs  

      Myslim, ze podobnou sekci by jsme tu mit meli. Behem setreni na miste nehody je urcite dost veci, ktere policie muze prehlednout a zaroven tech, ktere zapomeneme po srazce sdelit (v pripade, ze pujde mluvit).

      0 0
    • Martin  

      Zas jeden neosvětlený blb…

      https://www.novinky.cz/…eny-40297403

      0 0
      • RomanH  

        Dnes jsem na jedne okresce smer Brno troubil taky na jednoho neosvetleneho – na cele mel celovku jak svina, ale ze zadu mel snad jen odrazku ci nejakou bludicku. Na sobe nic reflexniho – uvidel jsem ho na posledni chvili.

        0 0
      • Esi  

        Chudák řidič, u nás je to každou chvíli nějaký maskovaný jedinec. Obávám se že řidič to odnese protože nedodržel předpisy a nejel jen tak rychle aby mohl zastavit na vzdálenost na kterou má rozhled, i když je toto samozřejmě kravina, protože když jede proti tobě v noci auto tak by jsi musel v podstatě zastavit rovnou :-)

        0 0
        • -b-n-x-  

          Tohle nekterym nevysvetlis :-)

          0 0
          • Esi  

            no právě, u nás jednu silnici z vedlejší vesnice cíleně v noci raději objíždím i když to mám o kilometr dál, protože kromě maskovaných jedinců na kole i pěšky tam jako bonus se občas ještě válí ožralí bezdomovci po silnici, vedle té silnice je za městem takové celkem rozsáhlé křoví ve kterém ta pakáž kempuje a když některý leží 30 metrů za zatáčkou kterou projedeš tak 60 tak to není nic moc. Na takovém idividuu když ho přejedeš si nic nevezmeš, jen spousta papírování a nervů…

            0 0
        • xtonda  

          Chodit bez osvětlení nebo reflexu je hovadina, ale kdyby tam byl padlý strom, zvíře, něco spadlého z náklaďáku? Říct překážka neměla odrazky, tak to není vina řidiče je dost přitažený za vlasy.

          0 0
          • Esi  

            Samozřejmě, ale to riskuješ rozbité auto a možná své zdraví a upřímně asi nikdo nejezdí tak aby v každý okamžik byl schopen zastavit na vzdálenost na kterou má rozhled protože to prostě nejde, pokud pojede za tmy proti tobě auto bude zatáčka doprava a na vnitřním okraji bude někdo ležet tak si ho všimneš až v okamžiku kdy to tvoje auto nadskoči, je to hnusná představa, ale je to tak. Vlastní zkušenost jen to bylo v mém případě naštěstí pes kterého už srazil někdo predemnou, ale ten strach který jsem měl když jsem se tam šel podívat bych nikomu nepřál, vůbec jsem neměl v okamžiku nárazu představu co jsem přejel, už bych to nechtěl znovu zažít.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.