• jannk

    Stalo se vám, že po projetí nevím čeho se vám totálně zalepila ložiska v nábách, tj že se vůbec netočila? 2 roky staré kolo, vždycky úplně v pohodě a že si užilo bláto, akorát nevím, čím jsem projel před týdnem, protože 3 dny po dojezdu domů se ani jedno ze 4 ložisek ani nepohnulo. Jako ne, že by se točilo blbě, prostě se ani nepohnulo. Musel jsem je vymýt horkou vodou, dostat z nich nějakou uschlou hnědou sra*ku a namazat, potom už snad zase ok.

    0 0
    • Prazak0  

      Šlo o výměnná ložiska (taky jsou rozebrat, zejména sundat kryt a nacpat tam mazací tuk) nebo kónusová ložiska, kde se počítá s pravidelným rozebíráním a čištěním a novým promazáním? Průmyslová ložiska se mi zatím nezadřela, kónusová Deore ani dříve Shimano Paralax se nezadřela, při rozebrání po 7 tisících km uvnitř zcela čisté. Nejezdím ale v blátě, za deště po silnici ale někdy ano.

      0 0
      • jannk  

        loziska vytahnout nesla (mozna by sla vytlouct, ale to jsem nedelal), ale slo se k nim dostat, takze jsem je mohl vymyt a namazat (coz slo … potom, co jsem je velmi pracne vymyl a roztocil). Asi se u nich s nejakou udrzbou pocita, pred rokem mi je myslim i mazli v servisu – ale pointa je ta, ze ony se nijak pomalu nezadiraly a to jsem s nimi projel nemalo brodu a blata, o destich ani nemluvim, akorat ted jsem musel projet nejakym zvlastnim ridkym blatem, ktere nateklo dovnitr jako voda a tam ztuhlo. To bezne blato natoz voda nikdy neudelala, takze se mi to za 20 roku nikdy nestalo. Mam podezreni na jedno smradlave pole..

        0 0
        • milan.v  

          Jestli to nebylo něčím čerstvě pohnojené, teď na podzim to bylo všude…

          0 0
          • jannk  

            jo, ja mam drobne podezreni na … mocuvku stekajici z pole podel ktereho jsem jel.

            Akorat me stve, ze jsem to nechal zaschnout a az potom to pracne cistil, tezko rict jestli tam neco zustalo. A taky se bojim, ze neco mam v orechu, ktery vypada ok, ale kdo vi.

            0 0
        • Prazak0  

          Moc mi není jasné, co to bylo za ložiska. Kónusová asi ne, ale u zapouzdřených (průmyslových), tam se počítá s výměnou celého ložiska. I když zažil jsem i jakýsi hybrid mezi kónusovým a průmyslovým ložiskem. U ložisek evidentně nefunguje utěsnění.

          0 0
          • jannk  

            ja mam v nazvech zmatek. neco takoveho:

            https://www.fesports.com.au/…g_Set_-_LTD_(ea)

            Vsechna tesneni najednou po 2 letech asi neodesla … proste jsem narazil na nejakou obskurni sra*cku, ktera se dostala i tam, kde voda ne a zatuhla tam, buhvi co kde zemedelci vylili.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Co to je za náby? Spíš byly vypláchlé a zatuhlé. Už bych žádnou trvanlivost neočekával.

              0 0
              • jannk  

                mozna, ale spise ne, jednak byly na jare v servisu a hlavne je nepravdepodobne, ze behem jedne jizdy zatuhnou vsechna 4 loziska, to by sly postupne. A uvnitr by byly suche a ne zalepene necim hnedym

                0 0
            • Prazak0  

              Na obrázku jsou běžná zapouzdřená ložiska, někdy zvaná průmyslová. Výměnná ložiska, které se normálně nerozebírají a když se zadřou, tak se vymění a náboj zůstane. Koupil bych asi ložiska jiná, myslím jinou značku, výrobce – a stejný rozměr. Snad budou lepší.

              0 0
              • jannk  

                jo jo, to je plan B. Zatim jsem je vymyl a namazal, podle me ted vypadaji ok

                Ony se nezadrely proto, ze by byly vyjete/poskozene, ale proto, ze se do nich dostalo nejake lepidlo asi z pole.

                0 0
                • Prazak0  

                  Jestli máš rozměr těch ložisek, tak bych si pořídil nějaká do zásoby, asi to nemusí být původní výrobce, myslím, že běžná ložiska za pár desítek Kč vydrží stejně.

                  0 0
                  • scota  

                    A nebo použít ložiska který vydrží déle např. SKF, NSK apod. ;-)

                    0 0
                    • Esi  

                      Jde jen o utěsnění proti bordelu, všechna ta ložiska vždycky zdechnou na prach a vlhko, na kole mají ty ložiska pár otáček málo kdy krátký úsek přes 10 otáček za sekundu a to je na klíčové ložisko nic.

                      0 0
                      • Romancero  

                        průmylsová ložiska mají mezi uličkami klece a když se dostane do nich prach a píseček- je o to větší problém , než u klasických konusů s volnými kuličkami

                        0 0
                        • Vilém  

                          Klec rozhodne neni pravidlem. Pokud se tam dostane bordel, at uz s kleci nebo bez, je to stejny problem jak pro konusy, tak pro loziska.

                          0 0
                    • Romancero  

                      není to jen o výrobci, ale i o přesnosti chodu a únosnosti ložiska! To, že ložiska mají stejné rozměry neznamená, že mají i stejnou životnost-mrkněte do katalogů..

                      0 0
    • Smazaný účet  

      Co to máš proboha za náboje, že se ti k ložiskám dostane binec z venku?

      0 0
      • jannk  

        To je presne pointa celeho vlakna! :)

        To jsou myslim dost dobre a relativne nove 3T Discus naby, ktere jinak slouzi zcela v pohode a ze jsem jim dal zabrat. Akorat jednou jsem projel nevim cim a totalne jsem zalepil loziska. Vsechny prachovky uvnitr vypadaly v pohode, jen kulicky byly oblepene nejakou hnedou sra*kou, coz jsem nikdy drive nevidel. Musel jsem je komplet rozdelat a ani potom zadny cyklostar nebo podobne rozpoustedlo moc nechtelo to lepidlo rozpustit, trvalo to asi 20min prace na lozisko nez se zacalo tocit.

        Nevim co to bylo, nikdy v zivote se mi to nestalo, podle me ani kdybych projel rybnikem z cyklostaru, tak se tohle nestane – fakt je mi zahadou, co to bylo, ze se to dostalo pres vsechny prachovky a tesneni, rozpustilo to vazelinu a nasralo se to misto ni.

        0 0
        • Prazak0  

          Pár lidí tu doporučuje u nových ložisek sundat kryt a nacpat vazelínu, co se dá. Pak zas zavřít. Pak by se tam neměla dostat voda a bláto.

          0 0
          • jannk  

            Jo, to jsem ted udelal. Asi budou mit par km trochu vetsi odpor nez se vazelina trochu usadi.

            Ale to proste nebyla voda a blato, ale neco jineho.

            0 0
            • Prazak0  

              Ten rozdíl je bezvýznamný, navíc při otáčení rukou to je něco jiného než otáčení za jízdy, které je rychlejší.

              0 0
        • mr.nikdo  

          Relativne nove naby po 2 letech?

          Nechces nahodit fotku?

          0 0
        • Romancero  

          to vypadá na nějaké tekuté hnojivo…

          0 0
    • va-bo  

      Stalo se mi to taky, po týdnu bikování na Ukrajině.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.