Nebrzdící kotoučovky po aplikaci pasty

39 nepřečtených
  • yedlosh

    Zdravím,

    před pár dny jsem měl kolo na garančce a při předávání jsem si rovnou postěžoval na zde často probírané poněkud hlučné brzdy – konkrétně mám i z tohoto hlediska zde velmi oblíbené Hayese Ryde.

    Při přebírání mi servisák řekl, že na ty brzdy aplikoval pastu která onu rezonanci snižuje (už při pohledu na oranžový vhled do brzdy mi bylo jasné že se jedná o měďenou).

    Což pravda ta pasta dělá – už není brzdění slyšet vůbec. Ono ale není ani moc vidět, že by to brzdilo! Tak jsem vyjel ze servisu, na prvním sjezdu jsem zjistil, že nejsem téměř schopný zastavit u silnice a že ani při vyvinutí síly, se kterou bych s klidem zablokoval kola na mém prastarém bicyklu s ramínkovými brzdami se to neuráčí na fleku zastavit, jsem se vrátil do servisu. Tam se mi pan uráčil sdělit, že o tom se mi zapomněl zmínit, že si je toho vědom a že se to musí zajet a brzdný účinek se vrátí.

    Tak jsem to trochu projel asi 30km, pořád to brzdí hůř než neservisovaná favoritka ze stodoly a já začínám mít podezření, že tu něco nehraje.

    Prosím o radu zda se mám více snažit, nebo jim to hodit na hlavu :)

    0 0
    • mr.antik  

      hodit na hlavu a podívat se na destičky. Brzda se musí zajet na pár stech metrech sjezdu…

      0 0
    • Carloss  

      stačí na rovince šlapat do zabržděných brzd, ne se někde zrakvit ve sjezdu.. je to vopruz ale po čase se ta mastnota vypálí

      0 0
      • yedlosh  

        no to jsem taky zkoušel, ale musím říct, že mě to vždycky po chvíli přestane bavit :)

        Sjížděl jsem třeba rovnou cestou z toho servisu pokud možno co nejdelší trasou a neustále brzdící Petřín, kotouče rozpálený jak sviň a stejně to potom i dalších asi 25km (to samý sjezd z Vyšehradu etc.) a pořád to nebrzdí..

        Z toho co jsem pochopil od servisáka a jak ta brzda vypadá, mi přijde, že je zevnitř snad celá měděná a co jsem tu četl na fóru i jinde, tak by se to právě mezi destičky a kotouče vůbec dostat nemělo…

        0 0
    • Ruprt2  

      po aplikaci pasty se nemusí nic zajíždět.

      Pasta se dává pod desky ne na desky.

      Proto, se vykašli na jakékoliv zajíždění, které jsi už vlastně udělal.

      Udává se aci 20km kvůli tomu, že je třeba zabrzdit párkrát.

      Ve skutečnosti stačí jeden pořádný pár set metrový sjezd.

      Ale to je fuk. Nemělo by se nic zajíždět. Když se dostane pasta na desky, tak to nebrzdí. Ale tam nemá co dělat.

      0 0
      • vitki  

        Mam elixir R a shimano xt kotuce. Predna brzda je tiez brutalne hlucna. Moze sa to zlepsit po vymene brzdovych dosticiek zo sintrovanych (orig.Avid) na resin napr. Kool-stop?

        0 0
    • Martin11  

      Jestli ti tu pastu nedal na desky místo pod desky :-)

      0 0
    • Flegmatik  

      To byl nějakej ťuňťa servisák. Já tohle udělat, tak se bojím, kdo na mě hodí žalobu, že se při (ne)brzdění zabil/přizabil vlivem nebrzdících brzd… Hoď jim to o hlavu nebo do výlohy.

      0 0
    • pustipav  

      To bych jim urcite vratil, neexistuje…at to zajede teda on, kdyz je o tom tak presvedceny… rekl bych, ze se ti to musel dostat na kotouc nebo desky, nebo na to sahl mastnyma rukama :/

      0 0
    • Ricci  

      Za trest pustit servisaka na tom biku dole prudkym kopcom…

      0 0
    • Kynio  

      Díky servisákovi ses mohl zabít. Kdyby jsi jel hned ze servisu z kopce a dole neubrzdil a srazilo tě auto…no v každým případě bych desky i s kotoučama omlátil servisákovi o hlavu. Tohle bych si nenechal líbit bejt tebou

      0 0
    • Hornet  

      Co urobis, ked ti to spravia na aute?

      omlatit servisakovi o hlavu

      0 0
      • Ricci  

        Ked mu to urobia na aute,on bude v prdeli a oni v base…

        0 0
    • vijo  

      a ja som si myslel, že veta „Keď ti pískajú brzdy, tak naolejuj.“ je len vtip a nikto ju neberie vážne…

      choď tam, sťažuj sa a nenechaj sa ošaliť, že sa to musí zabehnúť – chlapík ti nielenže zničil obloženie, ale ťa aj ohrozil…

      0 0
    • StuntJ  

      no tyvolemede … pán asi umí, pán je asi gurmán … :o)

      0 0
    • RUMcajs  

      Patlat na kotouce nejake pasty je naprosty nerozum a nesmysl.

      Doporucuju obycejne bahno aby doslo k odmasteni desticek a kotouce.

      0 0
    • PetrK8a  

      Zřejmě slušnej oddíl! Běž tam, at ti dají nové desky a kotouče a už se tam nikdy nevracej! Servisů je v Praze mraky!

      0 0
    • Mate  

      mě teda uniká jedna důležitá věc. Jak může pasta pod deskama ztišit hlučnost brzdy? O pastě jsem sice nikdy neslyšel, ale to není podstatný, i kdyby se dala pod desky, tak to bude jen v tl. pár setin mm. Co když se pak dostane mezi pístky a tělo…jedná se o abrazivní složku, to přece musí poškrábat povrch pístků a pak následně zatěsnění, nebo se pletu?

      0 0
      • Ruprt2  

        pleteš se není to abrazivní.

        Je to v podstatě „vazelína“, která snese extrémní teploty.

        0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Pasta může ztišit brzdy tak, že vytvoří mezi pístkem a destičkou takový jakoby polštář, který absorbuje případné vibrace kotouče hlavně při přibržďování. Ale to je jen moje teorie, sám jsem nikdy pastu nepatlal :) Ale věřím tomu.

        Co se týče obrušování pístků, tak nevím, snad by se to dít nemělo – měď není příliš tvrdý kov a pístky by měly být snad ocelové…? Ale co na to bude říkat nějaké to gumové těsnění, to netuším.

        0 0
        • Mate  

          jedinou pastu o které vím že se používá je úplně z jiního oboru, kontaktní pasta mezi chladič a diodu či integráč. Pístky jsou právě duralové proto mě překvapuje že by někdo něco podobného dával na tak háklivý místo. no nic, není to můj problém.

          0 0
          • Hornet  

            Asi o brzdach vela nevies, medenna pasta sa pouziva uz dost davno ci na autach, motorkach alebo na bikoch a s pozitivnymi vysledkami, pokila to nejaky pako nenapatla na dosky a nie pod dosky…

            0 0
            • Mate  

              nikdy sem se stím u kol nesetkal. Na motorce mám mezi destičkama a pístem něco jako pláty slídy, kuli omezení přenosu tepla. Měď teplo vodí, což u brzdy tepelná vodivost zrovna moc žádaná není, proto mě to překvapuje.

              0 0
              • JSt  

                naopak si myslim, ze tepelna vodivost je zadouci, pac se lip ochladi desky spojene s prasetem nez samotne desky. oblozeni spalis driv nez uvaris kapalinu…

                0 0
        • vijo  

          sú, ale aj nemusia byť… na jednych brzdách ich mám z kovu, no na druhých Avid Juicy 7 sú z akoby nejakého uhlíka – presne neviem čo je to za materiál, ale kov to 100% nie je, pretože sa mi podarilo pri rozťahovaní trocha vyštiepiť z ich okraja.

          0 0
      • webbot  

        Medena pasta mi vzdy pomohla, jak na kole, tak i na motorce. Med se dava proto, ze je to jedno z mala maziv (ano med je mazivo) ktere snese velmi vysoke teploty.

        0 0
    • kubad  

      Zavez to zpet do servisu a reklamuj. Pasta se sice muze pouzit, ale dava se mezi desky a brzdic :-) ne na kotouc.

      Takze at to pekne servisak umyje odmasti, desky pozaduj nove.

      0 0
    • Janb  

      Zdravim,

      existuje ještě jedna věc, o které se tu nepíše. Jmenuje se to Disc brake silencer ( Swisstop ). Jedná se o roztok, který se aplikuje přímo na destičky. Podle testu prý píkání brzd skutečně utiší, ale výkon brzdy lehce klesne. Zajíždí se trochu delší dobu. Tak mě jenom napadlo, jestli mechanik nepoužil toto…

      0 0
      • yedlosh  

        Rad bych v to veril, ale co jsem nasel obrazek na webu, tak Swisstop silencer je sprej tvorici cernou vrstvu, kdezto vnitrek me brzdy bohuzel zazaril jasnou medenou :)

        Pravda, ucinek mych brzd se taky jemne vratil, ale porad napr. nejsem vubec schopny zastavit kolo na prudsim sjezdu, takze to asi opravdu nebude tento pripad.. Zastavit myslim ze jedu pomalu, drzim brzdy a ono to vubec nezpomaluje :)

        Jediny duvod proc jsem to jeste nebyl reklamovat je ze maji dneska a zitra volno.

        0 0
        • Lakii  

          Napis, prosim, co to bylo za servis.

          0 0
          • Petr L.  

            Kdyz jsem byl pred par lety s autem u mechanika, menil mi brzdove desticky a taky mi je natrel nejakou pastou, tvrdil mi ze to s tim brzdi lip, pry to skouseli na valcich na STK, subjektivne to podle me brzdilo stejne jak pred tim. Nevim co to bylo za hmotu, musel bych se ho zeptat.

            0 0
        • Ruprt2  

          toš nemělo by to být viditelné.

          No ale už ti to nepiští ne? :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.