• marekvnoucek

    Zdar lidi,

    potřebuju Vaší radu, názor, postřehy. Je to 3 roky, co jsem kvůli zdravi seknul s kolem a dlouhými MTB maratony. Jezdil jsem cca. 18–20tis. km ročně a ted mi to prostě chybí. Rád bych aspoň z recese příští rok(y) objel pár (řádově tak 10) dlouhých MTB závodů za rok. Práce mám až nad hlavu někdy i před vikend a už jsem vypadl z rytmu, ztratil sílu a tak.. Četl jsem pár vláken, ale to je na nic, lepší je si podiskutovat..

    Otázka zní: jak se v časové tísni připravit tak, abych si to aspoň užil a netrápil se. Rady, doporučení a názory sem! Budu se těšit a diky! :)

    0 0
    • prodi  

      nazdar Marku:) zrovna ty potřebuješ radit? děláš si prdel, vid?:)

      0 0
      • marekvnoucek  

        Nedělám, fakt ne.. kdysi jsem měl moře času na trénink a teď ne, tak chci jen konzultovat, co s tím a jake ma kdo zkušenosti, kdyz není moc času…

        0 0
        • prodi  

          hele, já to udělal takhle: koupil jsem si fulla, zahodil hrudní pás a ve finále ted jezdím možná i o něco víc, než předtím. A to jen proto, že mě to víc baví a nepřemýšlím, že musím…

          0 0
      • heerer  

        taky sem si to rikal:))

        0 0
    • Rubi  

      myslim ze zimni/jarni najizdeni nijak „obejit“ nejde, ale jestli jsi jezdil 18–20K rocne tak by si to melo telo pamatovat a sila se nabira docela rychle… ale jestli si jezdil tolik, tak to prece musis vedet sam moc dobre :)

      0 0
      • marekvnoucek  

        No řeknu to jinak..v Pa jsem jel z Prahy biku na Šumavu.. Po 120km a silným větru jsem to sbalil.. Došlo jídlo, pití, přišla trochu únava a není sila.. Sílu bez problému poladim ve fitku přes zimu, ale objem tam nenasazim.. Leda můžu zkusit běžky, běh, dlouhý svizny procházky a tak… A snad by to mělo jet.. Resp. ono to asi i jede, jem chybí ta sila..možna budu moudřejší po 1. závodu:)

        0 0
        • Sugar67  

          Pak už nevím, co chceš radit. Leda bys chtěl radit ty nám.

          Jak sám říkáš – bez objemů to nejde a objemy jsou náročné na čas. Až přijdeš na to jak nahnat objemy při nedostatku času, tak dej vědět.

          0 0
          • marekvnoucek  

            Na to asi, jak vidno, nepřijdeme nikdo :) navíc co člověk, to jiná zkušenost, fyzická konstituce a konec konců i názor. Ono asi nezbyde nic jiného, než to prostě zkusit z fleku a uvidí se.. a spíš si to zkusit užívat a nezávodit..

            Z čehož by mohlo vzniknout další vlákno: odkud, kdy, kam a do se sejdeme :D..

            Je to zapeklitý, uznávám… ten čas na to stejně nebude. Nezbývá, než doufat, že si to tělo pamatuje a hlava nebude chtít závodit :)

            0 0
            • Sugar67  

              No, ono ze začátku ukočírovat tu hlavu bude asi dost těžké. Zvláště když si pamatuje,že tady tyto kopce se jezdili v takovém a takovém tempu …;-) Hlava tě prostě žene dopředu a chce se co nejrychleji dostat na stejnou úroveň. Zbytek těla je bohužel pomalejší. Pokud tu hlavu nesrovnáš, tak si to užívat nebudeš. Užívat si to začneš až se s tím srovnáš, resp.až se dostaneš na takovou úroveň,kterou už hlava začne brát jako akceptovatelnou.

              0 0
              • marekvnoucek  

                Tak to máš 100% pravdu.. musí to přijmout hlavně hlava.. to ona to začne chroupat ve chvíli, kdy začnu aspoň posilovat ty nohy, přes zimu běhat, běžkovat a tak.. no a jak jsem už několikrát psal, první závěr si udělá po 1. ostrém startu. Důležitý je nepřepálit start.. co nás trénoval Lubor Tesařů, tak sám říkal, že je to všechno o hlavě.. když je psychika OK, tak je to i 70% úspěchu, že to pojede.. ale dělat se pro to něco musí i tak..

                možná bude třeba možný těžit z těch kdysi najetých objemů a zkušeností z dlouhých tratí.. buď budu překvapenej příjemně, nebo ne :) ;)

                0 0
    • McBlacky  

      zdar – jezdi co chceš, hlavně aby to bavilo. Na výsledky to je možná větší dřina než dřív.

      Intervaly jen když si budeš chtít naložit.

      Trápit se budeš podle toho jak to po startu nakopneš :)

      0 0
      • marekvnoucek  

        To je jasny.. Jsem zjistil, že chybí hlavně sila..tak tu poresim.. Kdybych měl nějakou fajn bajkovou bandu a občas se podíval do lesa, tak bych možna i ty závody ozelel :)

        Zkusím příští rok jeden závod a uvidím..

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jo, síla schází. Částečně se to dá pořešit nácvikem vysoké frekvence šlapání a pak jet tolik, co udýcháš. Je to lepší, než v půlce kopce zvadnout :-)

          0 0
    • marco  

      Teda v 26 letech a už nemá čas a pořád pracuje. U většiny z nás přišla práce a rekreačně aktivněji skloubit tuto aktivitu je rok od roku obtížnější. Počkej až příjdou děti to se budeš na kolo jen koukat, potom už to bude lepší. Vím, že je to rada teda blbá, ale mě se to docela líbilo. Celý rok běžel seriál o přípravě na závody ve Velo jak pro ty co mohou pořád sedět na kole, tak pro ty, kteří se dostanou na kolo jen 2–3× za týden na max 2 hodiny.

      0 0
    • kolda  

      kdyby se v tomhle vlákně sešly poznatky a zkušenosti, jak trénovat a ideálně se rozvíjet s omezeným časem (práce, rodina ), bylo by to fajn.

      já mám aktuální roční nájezd cca 7 tis a bude to spíš klesat.

      zajímá mě, jak zvýšit produktivitu treninku v časovém objemu 1–3h, cca 3–4× týdně.

      0 0
      • McBlacky  

        všichni myslím se snažíme jezdit a pracovat zároveň.

        Důležitá věc je, jestli si můžeš vybrat které dny to bude, nebo máš daný plán a v něm čas na sport a když je extra hnusně, nebo jsi unavený, buď se vykopeš (pak je přínos často diskutabilní) nebo vynecháš.

        Můj názor je ten, že do určité hranice (hodin ročně) nemá smysl řešit ladění formy pomocí intervalů, ale je přínosnější adaptovat organismus na zátěž obecně – tedy libovolný aerobní sport v intenzitě ZDV, Tempo s tím, že když chceš tak si naložíš kopec/rovinku atd podle toho jak se aktuálně cítíš. Výhoda je ta, že toto využiješ ve více sportech (běh, kolo, běžky, plavání), zatímco specifickou intervalovou přípravu oceníš jen v konkrétním sportu.

        0 0
        • kolda  

          no proto se taky tady ptám, vím že to řeší spousta lidí.

          ono to v praxi je tak, jak popisuješ, když je hnusně, tak to nehrotím, nebo běh. těžká věc je zlomit nechu´t něco dělat po příchodu z práce, kdy by člověk nejraději vyvalil na gauč a na všechno se vybodl. to mám čím dál tím častěji :)

          0 0
          • Jenda  

            ja jsem sice velmi dalek jakehokoli treninku, natoz systematickeho ale s tim vykopanim je nejsnazsi moznost nedorazit vubec domu a jit rovnou sportovat. Jak clovek jednou sedne tak je to v pr…

            Druha moznost jemit neco s nekym domluveny – preci nebudu ten srab co to vzda ja :-) no a nebo zaplaceny (ale to clovek musi byt skudlilek jako ja:-)

            0 0
            • Zerocool  

              jo od jara do podzimu to řeším tak že se snažím jezdit na kole do práce co nejčastěji to jde mám to 40km tam a zpátky si to prodlužuju…

              0 0
              • Jenda  

                hele jak to delas abys nebyl pak v praci mrtvej? Ja at delam co delam pokud jedu 3× po sobe (jedna cesta 33 km) tak jsem ten treti den uz celkem mrtvej a je to spis plizeni, pokud jsem jel parkrat i 5× tak v patek jsem byl uplne marnej a na vikend uz se mi na to kolo ani nechtelo

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Taky jsem jeden čas dojížděl do hokny 27 km, o víkendu jsem si na bike ani nevzpomněl…

                  0 0
                • Zerocool  

                  pokud jedu do práce na kole tak jezdím maximálně dva dny po sobě, ráno většinou intenzitu a odpoledne na pohodu podle chuti minimálně 2 hodiny, do práce jedu 1:15min, je pravda, že třetí den jsem mrtvola a to dávám volno

                  0 0
            • kolda  

              jo to domlouvání je fajn, taky to tak řeším.

              0 0
        • marekvnoucek  

          Milane.. a vy se jako banda někde scházíte? Mě by asi fakt nakonec stačilo, že bych se někde vyvětral na celej den v Brdech a pořádně si zabajkoval..

          0 0
          • McBlacky  

            Já osobně až tak často ne, protože závodím. Ale tady na BF je vlákno pražských vyjížděk, to bývají solidní akce. V týdnu je to horší, to je každý v práci, ve středu jezdí lidi kolem Čemby tak na 2 hodinky volnější tempo.

            až skončí sezona bude se jezdit určitě každý víkend, ale už zase nebude tak hezky

            0 0
            • marekvnoucek  

              zjara zkusim ty závody a když to nějak půjde, tak ok… ale na výsledek to jezdit nebudu.. na to bohužel není čas.. šlo mi jen o to, abych si to neprotrápil :)

              0 0
    • Zerocool  

      Taky mám problém s časem a je to těžší a těžší, prcek, nemoc v rodině a tak. Letošní sezña v podstatě žádná, po 4 letech klesnu pod 10.000 km (budu rád za 7), hodiny klesly samozřejmě taky, pak je těžké cokoliv plánovat, ale je taky těžké se vykopat na trénink zrovna když bys mohl ale jsi zničený, je pozdě nebo únava.

      Nějaký rádoby systém by se měl ale držet, chci od další sezóny, tzn. od listopadu – maximálně jeden den volna mezi tréninky, tedy minimálně trénink obden, v ideálním případě dva dny za sebou, tři dny jsou už luxus s tím nepočítám, snažit se hlídat počet hodin ať už v mikrocyklech nebo mezocyklech, vše ostatní bude nadstandart…

      0 0
      • sjusko  

        Když trénuješ 3 dny za sebou, zvládnou se svaly regenerovat?

        0 0
        • McBlacky  

          když to děláš dobře bez problémů

          někdo dokonce volný dny vůbec nemá a jen zařadí 60–90 minut kompenzaci a jede dál.

          0 0
          • Lada,s  

            někdy je ta kompenzace lepší než volno, třeba druhej dej po závodě, když teda nejsu totál KO :-)

            0 0
        • Zerocool  

          v pohodě pokud to první den nepřepálíš, je to taková hezká třídenní pyramida, v nejhorším hodíš regenerační zdv nebo kompenzačku, ale tento luxus už si nemůžu dopřát, takže dva dny na krev a třetí volno…

          0 0
          • Sugar67  

            Hoši, na mě už mluvíte příliš odborně. Můžete to aspoň lehce zjednodušit a rozepsat – rád se přiučím. Zatím prostě jezdím podle času a chuti a jak jsem zjistil, ikdyž se mi nechce, je lepší nevynechávat – pak jde kondice nahoru mnohem rychleji.

            0 0
      • Sugar67  

        jak říkáš, je to s časem, když máš rodinu, fakt těžký. Já jsem teď 4 roky prakticky nejezdil, kvůli stavbě domečku a teď rozvážím synátory po tréninzích a zápasech, takže o pravidelnosti nemůže být ani řeč. A když pak zbude čas, tak lenora už tak postoupila, že mám problém se vykopat. Před měsícem jsem naštěstí dostal nového bika a opět mě to začíná bavit, jen musím ještě tento rok vydržet vozit ty kluky – pak už zaprvé chytnou systém a zadruhé budou dost velcí na to, aby to alešpoň částečně zvládali sami. Takže letos to beru jako předpřípravu a příští rok už snad plnohodnotné bikování.

        Nejlepší na lenoru jsou aktivní kámoši!!!

        0 0
      • Beeda  

        mam tak 2kkm letos, elitaku:-))

        0 0
    • Beeda  

      srandisto:-) ja jsem taky uz zevlak, tak se nekdy pridej:-))

      0 0
      • marekvnoucek  

        Jeee, nazdar Davide :-) skoro mě až těší, že v tom nelítám sám :-D ty bejváš v Praze? Jsem přemýšlel, že bych se nějak scuknul s tou bandou z Bicycle Café..teď nevím jestli jsou od Libora Oplta nebo ne, ale v zásadě myslím jeho, Šťastňáka a spol. Měli docela dobry svihy na Tocnou, do Brdu a okoli..

        0 0
        • Beeda  

          haha casy obcas se meni, ale o tom az nekde na kole, jinak v praglu porad:-)

          0 0
          • marekvnoucek  

            Ok, tak az budeš mít někdy chuť a čas, tak mi napiš na xichtí knížku vzkaz a můžeme někam vyrazit a probrat to :)..

            0 0
    • vsn  

      se světlem po tmě.., když je na silnici sníh tak po práci na válcích … zábava není ani jedno …

      jezdím každý den od 18 hod tak 2 hodiny …

      0 0
    • raceman  

      tak sem ted koukl na zaznamy z polaru, a se smutkem zjistil, ze mam letos vseho vsudy cca 2000km a nejakych 110 hodin, uz se ani neda rict treninkoveho casu…

      krom toho, ze mam tak petinu volneho casu co drive, tak mam i mensi sportovni burnout a nebyt pritelkyne, se kterou jezdim, tak bych na to kolo snad skoro nesedl… :/

      0 0
      • jonti  

        A co delas kdyz nejezdis?

        0 0
        • raceman  

          skola, pres prazdniny brigada, praxe, a rikejme tomu rekonstrukce stareho baraku :D

          0 0
      • McBlacky  

        tebe jsem teda tipoval, že se do toho naopak obuješ fest

        0 0
        • raceman  

          jo to sem se obul, predloni, mela to byt prvni poradna sezona, ca 4 letech treninku, zimni priprava a vse okolo idealni, za brezen 2,4tis km a pak sem dostal krasny darecek od byvalky a v dubnu lehnul s mononukl., takze rok pauza, loni sem jeste na jare jezdil, 2 zavody, 2 bedny, pak v cervnu mesicni kurz z vs, a pak uz solichani a letos je to total bida, sem tam si zacvicim, jezdim na pohodu, do toho to, co sem psal uz vyse.. holt priority se zmenily… aspon behat chcu zacit a nejaky lysacup si zabehnout :)

          nedavno sem se odpoledne vykopal na kolo 2:45 a 80km na silnici a uz me to poradne ani nebavilo tak dlouho na tom kole sedet :/ je to bida :D

          0 0
          • McBlacky  

            jezdit sám to je na mašli. Já toho teď najezdím celkem dost se Šárkou. sice to je pro mě v majoritě komp, max nízký zdv, ale tak nějak mi to sedí. Alespoň jsem odpočinutý.

            0 0
            • raceman  

              driv mi to ani nevadilo, proste trenink byl trenink, mp3 do ucha a jelo se :D

              s pritelkyni ted taky jezdim, ale tez to neni uplne idealni :D

              0 0
          • marekvnoucek  

            No a to je přesně to, co se stalo i mně..na Karlštejn Tour 2008 přišel pád, úraz a půl roku po doktorech a zrovna v době, kdy to jelo.. A ač jsem ještě dával dlouhý maráče kolem 20. abs. a třeba i Pražskou 50 9.abs., objizdel jsem to prakticky na 1nohu. Pak jsem si uvědomil, že mě to živit stejne nebude, že SIPO a jídlo z toho nezaplatím a bylo to.. S manželkou taky jezdím, jenže kopce a technika není nic pro ni – proto jsem i hledal nějakou svižnější bandu, která mě zvedne. Problém je, že většina kamarádů závodí a nemají na moji turistiku čas :D.. Asi i další zpusob jak je vidět a být v kontaktu = vrátit se k závodění…

            0 0
      • Zerocool  

        nekecej a co se stalo? ztráta motivace?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.