Návod: Vypíná se vám zadní světlo při otřesu?

8 nepřečtených
  • onelook

    Zdravím, zjistil jsem, že klasická zadní blikačka na 2 AA se mi při otřesu někdy vypne. To je velmi nepříjemné a nebezpečné, protože člověk dozadu moc nekouká a když mu to zhasne, tak není pořádně vidět a hlavně si myslí při tom opak. Jde to i dobře nasimulovat – vezměte blikačku do ruky, zapněte ji a zkuste z různých stran blikačkou do něčeho jemně ťuknout. Pokud se vypne, trpí touto vadou.

    Problém je v tom, že baterie je na jedné straně opřena o kus plíšku a na druhé straně je pružinka (klasické provedení – asi u většiny svítilen) a při otřesu baterie nepatrně stlačí pružinku a ztratí kontakt s plíškem na druhé straně.

    Řešení je velmi snadné. Stačí vzít kousek tenkého pružné plíšku (např. za staré 3,5" diskety), vystřihnout z toho obdélníček, přehnout v polovině a zasunout za ten plíšek tak, že se vytvoří další pružinka. Toto je samozřejmě třeba provést u obou plíšků.

    Výroba je jednoduchá, světlo je normálně použitelné (plíšky tam drží a nevypadávají při výměně baterií, baterie tam lze normálně vložit i vyjmout a hlavně se ani při větším otřesu nevypne.

    Anketa: Trpí vaše svítilna tímto problémem?

    Ano
    4x
    20%
    Ne
    13x
    65%
    3x
    15%
    0 0
    • nooski  

      Nebo se vykašlat na plíšky a levné blikače a pořídit za pár desetikorun něco lepšího ;-)

      0 0
      • Kolbaba71  

        Jezdím se Smartkou a ještě jsem tenhle problém neměl. Baterie je tam dost nafest, takže nemá šanci se hnout. Jiný problém nastal, že asi po páté výměně baterie se asi ošoupaly zobáčky a tak jsem celou elektroniku včetně baterie ztratil někde v Klánovickým lese. Na držáku mě zbyly jen nacvaklý plastový „záda“ blikačky.

        0 0
        • in4mator  

          Mně Smartka přestala blikat v dešti a nešla zapnout, po dojetí domů pro změnu začala svítit a nešla vypnout, musel jsem vyndat baterku, asi to nějak navlhlo, na druhý den už šlapala v poho…

          0 0
        • zichis  

          Že se nevypíná, to není daný anitak festovností kontaktů, ale hlavně elektronikou. Tím se taky pozná šmejdskej kus od dobrýho – kvalitní blikačky zvládají beze změny módu, když se na okamžik přeruší napájení. Horší, ale pořád ještě bezpečný, skočí po přerušení napájení na první mód a ty drekový chcípnou.

          0 0
          • onelook  

            Festovností to téměř jistě nebude, zkoušel jsem pružinku více napružit nebo podložit klínkem, ale nepomohlo to – stejně se to trochu pohne, i když je to tam velmi pevně.

            Řešení jsou více méně pouze dvě:

            1. zmíněná elektronika, která je schopná přežít ztrátu napájení
            2. pružinka na obou stranách baterie

            Určitě by to šlo zahodit a koupit něco jiného (otázka by byla, jak zjistit, kde to elektronika přežije a kde ne – v popisu zboží se tím moc nechlubí). Ale přijde mi to zbytečné, pokud jinak blikačka bez problémů funguje a oprava trvala kratší dobu než někde shánět novou blikačku.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Nevím, při větším otřesu jí obvykle ztratím a sbírám po kouscích. :o)

      0 0
    • Smazaný účet  

      jo přesně tahle blikačka mi dělala to samé… baterky jsem oblepil samolepícím těsněním do dveří a bylo to… teď už ale blikačku nevozím, mám jen tu malou pecku s gumičkou kolem sedlovky a pohoda

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.