Navigace Garmin eTrex Legend HCx

17 nepřečtených
  • spacam

    Zdravim vsechny cyklisty :)

    Mam dotaz ohledne me navigace. Rad bych si doma naplanoval trasu a pote nahral do navigace a jel. Jelikoz uz se da na internetu najit docela dost peknych tras tak bych obcas pouzil nejakou napriklad z bikemap.net.

    Problem je, ze nevim jak do garmina narvat gpx soubor, aby me po teto trase navygoval. V map source to mam jako prosle trasy a nejde to nijak navigovat.

    Dalsi vec je, ze mam mapu topo czech 3, topo czech 2011 a jestli doporucujete upgrade na topo czech 2013, cetl jsem, ze ta 2013 by z toho mohla udelat plnohodnotnou cyklonavigaci. Nebo by jste doporucovali pockat na 2014 a upgrade koupit az pristi rok?

    Uvazuji jeste o prodeji teto navigace a koupi jine vhodnejsi na kolo, pouzivate nekdo etrexe jako cyklonavigaci a jste spokojeni?

    Moc dekuji za odpovedi.

    Martin

    0 0
    • borda  

      Hoj, nepamatuju si to uz uplne presne, ale predpokladam, ze jsou dve moznosti:

      1. v mapsource das „odeslat do zarizeni“ a zaskrtnes policko trasy.
      2. v rezimu masstorage to nahrajes primo do slozky GPX na karte.

      Obevy sse ti ro porom ve zpravci tras, pripadne pri volbe navigovat – prosle trasy.

      Necekej od toho nejakou sofistikovanou navigaci, proste ti to vykresli caru kopirujici tu trasu.

      Co se tyka map – na novejsi mapy bych se asi vyprdl, stary etrexy uz je maji celkem honku zvladnout. Porsiate na ne hardwarove nestaci.

      Podle me je ted idealni doba se toho zbavit (teda nejidealnejsi byla pred rokem – dvema), ponevadz lidi jsou prdly a plati za stary etrexy nehorazny penize. Dva tisice dostanes s prehledem, pokud je v hezkem stavu i vic.

      Me se na kolo jevi idealni dakota, pokud te nezajimaji nastoupane metry a nepotrebujes mit v pristroji mapy cele evropy, staci desitka. Mnohem lepe (svizneji) pracuje s mapo a ma hezci zobrazeni (neni to uz takova brutalni zmet car, ale stejne oproti rasteovym samozrejme stoji za hovno)

      Pokud ti jde predevsim o navigaci po predem pripravenych trasach a nic menit nechces, jen tu mapu, tak je ten legend v pohode, i s novejsi mapou se krasne stiha posouvat behem jizdy, ale jak se chces podivat teosku bokum a zacnea ji posunovat, tak je to dost opruz.

      0 0
      • spacam  

        2borda diky moc za odpoved. Ja jsem uz odpol volal do garminu a tam mi rekli, ze kdyz nemam primo cyklo mapy nebo pro mapy tak to jako cyklonavigaci nevyuziju, ze mi to nebude tahat po cyklostezkach, ale po silnicich. To me teda docela zklamalo. Zainvestuji tedy bud do novejsich map nebo do noveho garmina.Docela mi vadi, ze si nemuzu importovat trasu napriklad z mapy.cz, aby me po ni garmin vedl, ale trasu musim vytvorit v mapsource. Inu zkusim si topo cyklo pujcit a dyztak je casem koupim.

        0 0
        • borda  

          To by me zajimalo, co ti nakecali.

          Trasu z mapy.cz si do garmina samozrejme dat muzes a to do jakyhokoli. Mapy.cz totiz umi vygenerovat .gpx soubor a nic jinyho nepotrebujes. Do pristroje ji pak posles jak jsem psal.

          To, ze cyklomapa nt a aktualne asi i nova topo mapa umi routovat je sice pekna vec, ale je to dost na hovno, maximalne jako naprosta nouzovka, protoze v pocitaci si tu trasu pripravis pohodlneji a lepe.

          Upgradovat mapu jen proto, aby byla routovatelna po cyklostezkach, potazmo turistickych znackach je blbost. Jedine, ze bys chtel aktualnejsi a o neco lepe propracovanou.

          0 0
          • spacam  

            Rikali, ze navigace musi mit v sobe cyklomapy, jinak te nebude nikdy spravne tahat po cyklostezkach.. Taky mi to prijde docela pritazene za vlasy. Jeste si s tim nejak dnes zkusim pohrat, ale chtel bych si tu navigaci dat na riditka a aby mi pak ukazovala za jak dlouho mam zahnout. Obavam se, ze kdyz vyexportuju ten gpx tak to jako blbuvzdorna navigace s upozornenim za jak dlouho mam kam zahnout fungovat nebude.

            0 0
            • borda  

              To ti nebude fungovat nikdy a s zadnyma mapama.

              Tohle umej akorat edge, pokud se nemylim.

              Po cyklostezkach ti budou ty lepsi mapy routovat, ale stejne celkem tak nejak k hovnu, takze mas lepsi si to pripravit v pocitaci.

              Navic je ta funkce navigace „zahni za 100m“ podle me celkem zbytecna.

              0 0
            • borda  

              Clovece, ja nevim, jestli ty v tom nemas trochu zmatek.

              Ty novy mapy umi routovat cyklostezky, tzn. jsou schopny vypocitat trasu po dostupnych cyklostezkach, pokud spravne zadas routovaci parametry. Rozhodne po nich ale nenaviguji zpusobem zahni za xy metru tam a tam. Proste nakresli tlustou ruzovou caru a po te jedes. Stejne, jako kdyz si do pristroje posles trasu v .gpx. Cela navigace spociva v tom, ze ten pristroj s tou novou mapou v podstate to .gpx vytvori sam a nemusis ho delat v pocitaci a umi to i po tech cyklostezkach. Maximalne si muzes nechat zobrazit „ukazatel“ coz je sipecka, ktera ukazuje priblizny smer. Nebo si nechat vypisovat, ze mas zahnout na jihojihovychod. Nepouzitelny.

              To co si ty predstavujes umi jen edge (a mozna montana?, nevim)

              0 0
    • Njaji  

      Mám také Etrexe a po několika týdnech trápení to dělám takto:

      Plánuji v programu BaseCamp a to po přímkách. K dispozici mám 250 bodů což mi na 80km trasu stačí. Klidně si trasu nakreslím i po neroutovatelných cestách (někdy se divím kudy to jedu:-). Trasu nahraji do navigace a dám routovat „mimo silnice“. Jedu po trase a funguje to.

      Je fakt, že používám TOPO CZECH 2011, neb s mladšími mapy má přístroj dost problémy…

      0 0
      • borda  

        No a neni jednodussi si tu trasu nechat naplanovat, pripadne naklikat v mapach.cz?

        0 0
        • Njaji  

          Není. I přes občasné chyby je jsou v TOPO opravdu i cesty, které v Mapách.cz nenajdeš. Vyzkoušeno.

          Navigaci používím 1,5 roku a celkem se mi daří jezdit netradiční trasy. Jen je občas hoňka koukat při sjezdu po kamenech na displej abych správně zatočil :-)

          0 0
          • borda  

            No jo, me staci ty tradicni :-),. Spis mi vadi, ze mi obcas v topo zmizi znacka po ktery jedu

            0 0
            • Njaji  

              Za 1,5 roku se mi zase začíná celá navigace vypínat. Asi ty nárazy v řidítkách ji začínají vadit :-(

              Jako ti mizí ta oranžová trasa?

              0 0
              • borda  

                No to by ale nemely. To bych reklamoval, jestli ji mas v zaruce. Drzak na kolo je originalni prislusenstvi garmin, musi to tedy to jezdeni na kole vydrzet. Drahy to je, zastaraly (me prijdou zastaraly uz kdyz je uvadeji na trh), tak by to alespon mohlo neco snyst.

                Ne tim myslim chyby v topo mapach. Jedes po cerveny a najednou tam (v navigaci neni). To je pekne naprd, kdyz jedes naslepo a tu navigaci mas na to, aby sis kontroloval, jestli jedes po znacce a nemusel furt cucet po stromech

                0 0
                • Njaji  

                  Dojezdím sezonu a v listopadu to do Garminu asi opravdu pošlu.

                  Jak jsem psal. Nějaké chyby v TOPO jsou. Kolikrát jsem hledal cestu hledal a ouha:-). Nebo vrata v cestě (Brdy) za zatáčkou byla také zábava :-). Ale snést se to dá.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Tak podrobnost na úrovni Topo Czech Pro je stejně k ničemu, když pak obrovské množství cest už dávno neexistuje nebo nesedí nebo je zcela zarostlá.

            Takže naopak přítomnost více cest znamená pouze to, že většinou připravíš nepoužitelnou­ trasu.

            A pokud jde o obyčejnou verzi Garmin Topo Czech, tak tam naopak občas i větší cesty chybí (a nelepší se to ani pro 2012 ani 2013 verzi).

            Za mě jednoznačně nejlepší je cykloserver, protože tam je označeno již obrovské množství doporučených cest (mimo oficiální značené cyklotrasy).

            A ty jsou ve většině případů aktuální a dobře sjízdné a často je tak označeno i něco opravdu hezkého.

            Garmin Topo mapy jsou za mě v tuhle chvíli asi nejhorší (hodně chyb a nejméně přehledné) a už mi v gpsce pěkně štvou.

            Nebýt odolnosti Garminu a výborné výdrže na baterky, tak jsem celé Garmin řešení už opustil.

            0 0
            • spacam  

              2mlokCZ: Cykloserver vypada pekne, ale do garmina to asi nejak nevyexportuju, vid? Zkusim si s tim trosku pohrat :) Naklikal jsem body zajmu a nevim jak to spojit v trasu :)

              0 0
              • MlokCZ  

                Do některých novějších Garminů dostaneš i rastrové mapy (tedy i mapy cykloserveru). Ale i u těch modelů co už to nějak umí to není ono.

                Já mám už strašně let ještě starou 60CSx, kde to nejde ještě vůbec.

                Takže v GPSce vozím pořád Garminí Topo mapu a nadávám na ní.

                Trasu připravuju předem vždy dle map cykloserveru (většinou i přímo online, jen když jsem někde na akci kde není rozumný internet tak v Touratech offline).

                A aspoň jednu výhodu použití Garmin map pro mě má. Když připravím něco na cykloserveru a tam to je špatně (také se občas stane, žádná mapa není dokonalá a nikdy nebude), tak se i sem tam podaří, že v Garmin Topo mapě je to jinak a to správně a během vyjížďky to pomůže.

                Opačně když je to dobře na cykloserveru a špatně v Garmin Topo nevadí, to mám správně naklikané a dle toho to vidím.

                Co se týká jen naklikání a exportu na cykloserveru, tak zapneš kreslení trasy, naklikáš a pak dáš export do gpx. Jen to exportuje jako stopu (track), takže pokud to chceš použít v GPSce jako trasu (route), tak to musíš zkonvertovat (na to jsou desítky jednoduchých utilit, používám kromě většího Touratechu, který mám koupený ještě i jednoduchou utilitu Route Convertor).

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.