nastavení sedla, posazení pánve, jak nacvičit

14 nepřečtených
  • Mablung

    Byl jsem na Big Fit kvůli bolesti kolen které jsem získal při přechodu z normálních šlapek na SPD. Dal mi pár rad (třeba že bych si měl koupit kolo s delším rámem :-/), posunul mi sedlo abych nepředkopával, ale zejména mi fitter (povoláním fyzioterapeut) řekl, že mám blbě sedlo. Mám špičku hodně zvednutou. A to že hodně. Když se ho pokusím dát vodorovně, nemůžu na něm sedět. Je to výsledkem toho, že mám na kole blbě nastavenou pánev, nezapojuji břicho, … . Za chviličku na Big Fitu ho nezapojím a správný posez se nenaučím, obzvláště když onen fyzioterapeut (podle mě, ale chyba klidně mohla být ve mě) nepochopil, že nic složitého tam nejsem schopen udělat.

    K otázce. Měl někdo stejný problém? Měl by někdo nějaké rady, jak se naučit srovnat na sedle pánev, zapojit břicho, … . Prostě jak se srovnat? Jednoduše, protože nikdo není schopen ohlídat x nastavení na těle.

    0 0
    • plzakj  

      Mozna treba obecne posilovat vnitrni svalstvo? To drzeni panve a beder pak prijde samo.

      0 0
    • novas752  

      Posilovat střed těla, protahovat, možná vyměnit sedlo za jiné. Čim častěji a déle budeš cvičit, tim lépe se naučíš sám hlídat, vnímat svoje tělo. Pro začátek doporučuju nějakou rehabilitaci/fizio, tam tě uvolní a naučí tě správné pozice a provedení cviků.

      0 0
      • Mablung  

        To samozřejmě pomůže (a už se začínám seznamovat s SM systémem), ale bude to na dlouhou dobu. Nicméně věřím, že existují metody, jak se naučit zapojovat břicho na kole při šlapání.

        0 0
    • Romancero  

      někdy stačí detaily, aby přestaly kolena bolet..třeba jiný q-faktor a jiné vložky v tretrách (moje zkušenost)

      0 0
      • Pikaču  

        Asi bych zmenil sedlo se správnou velikostí, takove kde se budes citit fajn a nepřemýšlet o brichu.

        0 0
    • Pikaču  

      No nevim. Prisel jsi s bolesti kolen a to fitter/ fyzioterapeut vyřešil ( na to je q-faktor, výška sedla, posun sedla, sklon sedla). Pal vsak nastal problem se sedlem a brichem. Co ale řešíš? Nezapojis, nezapojis=jezdis a neresis. Neco te boli teď? Pokud te nic nebolí tak neresit a jezdit.

      0 0
    • mr.ricardo  

      Člověk by řekl, ježdění na kole, taková blbost. A vida, jsou lidi, kteří z toho dokážou udělat pomalu raketovou vědu.

      0 0
      • Romancero  

        tak profíci to řešit asi musejí.a hobík chce být taky v pohodě

        0 0
      • babkanakole  

        Blbost to sice je, ale zbytečně se trápit taky není ono.

        On může být i problém začít víc jezdit ve čtyřiceti či později s tím, že je třeba s sebou něco dělat. A přitom si už jen pamatovat výkony ve dvaceti, ale takticky zapomenout na to, že od té doby člověk provozoval především váleníčko, a maximálně vzal kolo do hospody. K tomu sedavé zaměstnání a na problémy je zaděláno. Pak si dotyčný nastaví posed tak, aby nebolel jeho povolené svaly, a už se to s ním táhne – místo aby situaci zlepšoval, v podstatě nerovnováhy zhoršuje.

        Ježdění na kole všichni doporučí. Málokdo k tomu ale prozradí, že to chce zároveň protahování a posilování, zvlášť když se opravdu začíná maximálně s fyzičkou z lehké turistiky. Navíc začínat to chce hodně zvolna.

        V konkrétním případě bych spolu s posilováním a protahováním postupně to sedlo dostávala do lepší polohy – zkrátka se k tomu časem propracovat, nervat to hned silou.

        0 0
    • milan.v  

      Jak dlouho jezdíš na kole? Dle použitého slovníku („šlapek“), nedávný přechod na SPD, špatně zvolená velikost kola, atd., moc dlouho ne, nebo jsi aspoň cyklistice toho zatím moc nedal či nedával…

      Ono totiž trvá celkem dlouho pro člověka, který není fyzicky zdatný z jiných aktivit, aby začal zapojovat do ježdění více svalových partií a to z horní poloviny těla, většina hobíků a občasných cyklistů to všechno „tahá nohama“, navíc když nemají rozvinuté svalstvo, natož břišní…

      Další otázka je, proč jsi vůbec šel na fitting, když ses tam s tím fitterem spíše názorově rozcházel, nepochopili jste se…

      Kolik změn ti doporučil a kolik z toho už jsi udělal? Pomineme teď asi špatně zvolenou velikost kola…

      Co všechno jste na místě štelovali?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        trvá celkem dlouho pro člověka, který není fyzicky zdatný z jiných aktivit, aby začal zapojovat do ježdění více svalových partií a to z horní poloviny těla, většina hobíků a občasných cyklistů to všechno „tahá nohama“

        Až po slovo ‚partií‘ souhlas. Asi tuším, co jsi chtěl napsat. Realita je spíš taková, že lidé bohužel do šlapání zapojují všechno, co mají. Kdyby to šlo, šlapali by i ušima.

        Šlapat jen nohama je pro ně nedostižným cílem, protože nohy jsou kloubně připojeny k pánvi a ta k trupu. Slabé svalstvo kolem pánve neumožňuje dostatečně fixovat druhé jmenované připojení, pohybový moment dolních končetin je pak přenášen výš a kompenzován viditelnými balastními rotačními pohyby trupu a ramen. V lepším případě.

        Prostě tu sílu největších svalů těla (hýždí a stehen) nemají vůči čemu zapřít.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.