• sumec82

    Zdravim vsechny znalce a odborniky.Koupil jsem si prehazku Sram X.0 s kratkym raminkem a nejak si nevim rady s nastavenim retezu.Nejvetsi kolecko ma 32 zubu.Vim ze mi nepujdou vsechny prevody ale jak to nastavit.

    0 0
    • kubad  

      dej sem popis jaké máš převody – kliky + kazetu

      0 0
    • MlokCZ  

      Jestli máš klasické převodníky 44/32/22 a opravdu si vzal krátké ramínko (a nejen střední), tak to už s kazetou 11/32 bude bída. Tady je rada těžká jak to nastavit. Nejdřív bych zkusil zjistit, jak to vyjde pro co nejkratší řetěz, který pobere 44/32 převod, tedy standardní metoda určení délky řetězu. Pak zkusit, jak to vyjde na malou placku a kolik ti zbude převodů. Pokud rozumně, tedy třeba aspoň 4–5 největších pastorků, tak bych to tak klidně nechal. Jenže ti možná ani tolik nezbyde. V takovém případě musíš objetovat převod 44/32 a tedy dal bych přesně o 4 články více (akorát vyjde 44/28). To už bude i na malou placku téměř jistě v pohodě, ale zůstane tu riziku toho převodu 44/32, pokud tam přehodíš (omylem), tak to nedopadne dobře.

      Já třeba u fullu u střeního ramínka jsem volil také už kompromis. Mám 11/34 kazetu, takže o dva zuby to je horší, ale střední ramínko (ne krátké). A dal jsem řetěz tak jako by byl pro 44/34 na HT, tedy že ten převod tam jde bez následků přehodit. Jenže je to full a bez následků tam lze jen přehodit, kdybych propružil přes polovinu zdvihu, tak konec, už bude krátký. Ale na 44 jsem nepřehodil 34ku ani omylem už leta, takže se toho nebojím. Kdyby to ale bylo o tom, že bych tam nemohl bez následků už ani přehodit, tak by to bylo horší a už bych se trošku bál.

      0 0
      • MlokCZ  

        Já bych si krátké ramínko u X0 při klasické trojpile už nedal. Tam to chce střední.

        0 0
        • kubad  

          už i s 2pilama to není nic moc to ramínko je fakt krátké

          0 0
        • marapara  

          Taky si myslím.

          0 0
      • marapara  

        Já mám X.9 na fullu, momentálně kazetu 11–32 a pohoda. Ale počítám, že tam pak šoupnu 11–34. Počítám, že to bude tak tak. Kliky Truvativ Stylo 44–32–22, řetez HG73.

        0 0
        • marapara  

          Zapoměl jsem napsat střední ramínko.

          0 0
          • MlokCZ  

            To budeš mít přesně jako já (tedy pokud X0 a X9 má stejně dlouhé střední vodítko), tedy výše máš jak to vyjde. S tím kratším řetězem (bez rezervny na propružení na 44/34) mi nevyšel na malou placku pouze nejmenší pastorek. Kdybych ty dva články přidal, tak už přijdu o další tři pastorky na nejmenší placku a to už se mi nelíbilo. Samozřejmě ti to nemusí vyjít přesně stejně, záleží jak přesná je délka zadní stavby (a tedy jestli rezerva na velká/velká je třeba 1,5 článku nebo 2 články).

            0 0
      • sumec82  

        Diky moc snad se s tim nejak poperu.Mam presne to co pises (44–32–22 a 11 – 32)Co nedam jsou nejvetsi placka a asi posledni 3 koleckac coz stejne nepouzivam.Nejmensi nejmensi mi retez lezi na raminku a odira ho.Kdyz dam stredni placku a nejvetsi kolecko je prehazka nasponovana jako guma v trenkach.Asi jsem zas udelal chybu :-( ale jinak diky za pomoc a ochotu.

        0 0
        • Zerocool  

          to jsi udělal, zbývá už jen dávat si pozor.

          0 0
        • Gorgov  

          doufam ze si delas legraci, pokud ne, muses se s tou prehazkou rovnou rozloucit, brzo ji urves, coz je kor u tyhle prehazky celkem skoda…prej asi posledni tri kolecka, to si me fakt pobavil. Celkem bezne na zavodech jezdim 44/28 coz je druhe nejvetsi. Nesmet tam dat ani treti nejvetsi, to uz je uplne blbost, to si kup rovnou silnicni kazetu. Pokud chces vyuzivat 3 placku a 32z kazetu, nezbyva ti nez tu prehazku strelit a koupi s delsim raminkem.

          0 0
          • kubad  

            jj souhlas

            0 0
          • Gorgov  

            sry za preklepy, ale az me rozcililo, co je nekdo schopnej udelat za prasarnu:)

            0 0
      • Gorgov  

        „V takovém případě musíš objetovat převod 44/32 a tedy dal bych přesně o 4 články více“ myslel si méně?:) ala ja bych to nedelal, omylem, treba pri zavode a se muze stat ze tam 44/32 das.

        0 0
        • kubad  

          no právě :-( a ******* je hned

          0 0
          • Gorgov  

            jj, komos ted znicil silnicni saltr, pretrhl retez, musel ho zkratit, pak jel v silnym protivetru na velkou. A vitr byl silnej a silnej, tak odrazoval a odrazoval…a najednou to luplo a bylo po ni:)

            0 0
        • MlokCZ  

          Taky je to těžký se rozhodnout. Když ale neobětuje ani ten poslední pastorek (což jsou celé 4 zuby, tím myslím, že to přidá 2 pastorky na malou placku, protože tam jsou menší skoky), tak mu na malou placku nic nezbude.

          Na závodech je to něco jiného, tam to zařadíš snadněji. Stát se to samozřejmě může komukoliv kdykoliv. Já třeba na největší placku nejezdím skoro vůbec a když, tak většinou tak maximálně 4–5 nejmenší pastorek, takže proto omylem tam poslat velká/velká je skoro vyloučené (ale úplně se to vyloučit nedá nidky). Nemoct to tam zařadit už by mi přišlo také moc velké riziku i při tom mém stylu jízdy. Jak to mám já, tedy není problém zařadit, ale nesmím jít současně někam přes 60% zdvihu (nebo kolik to bylo, zkoušel jsem to s vyfouklím tlumičem na nezatíženém kole, kdy se řetěz napne zcela), tak to už mi přijde v pohodě.

          No a podle toho, co uvádí se to dá přibližně spočítat, co by mu zbylo na nejmenší placku kdyby dal dost dlouhý řetěz na velká/velká. Píše, že mu nejdou 3 největší pastorky, tedy vezmu ještě tu nejlepší variantu, že ten 3 největší mu nejde jen tak tak, tedy chybí dejme tomu jen 1 článek řetězu. Další dva pastorky jsou dalších 8 chybějících článků. Tedy musel by o 10 článků prodloužit řetěz. Teď mu nejde 11tka a byl by na tom o 10 článků hůře, takže by mu nešla ještě 21ka. Tzn. zůstali by pouze největší tři pastorky na malou placku a to už je opravdu proklatě málo…

          0 0
          • MlokCZ  

            Takže mu obětování největšího pastorku na velkou pilu dva pastorky na malou nepřidá, protože už je v oblasti kolem 21čky, kde ty 4 zoby na přidání dvou pastorků stejně nestačí.

            Tak to je celé na prd, prostě tady už určitě střední vodítko.

            0 0
            • sumec82  

              Diky ale jak tak ctu odkazy tak by mi i nekteri nejradeji urvali ruce ze jsem ji tam dal. Asi mi nezbyde nic jinsiho nez ji asi poslat do sveta.Mam jet na tyden na Pitztal a tam bych to nechtel riskovat ze ji nekde urvu.Za kolik se to tak da strelit?

              0 0
              • kubad  

                bazar je jinde, ale tak 2 – 2,5t.Kč pokud máš model 08 možná o něco víc

                0 0
              • Johny5 OSHA  

                jestli to mas z obchodu, tak zkus pozadat o vymenu…pokud na ni nejsou znamky pouzivani…treba by to slo ne? :-)

                0 0
    • šlapatko  

      Pokud je přehazka nová,vyměníš ji v pohodě i v kameňáku.U nás bych neměl problém.Jen bych doplatil cenu,kdyby byla zakoupena přes e shop.Je li zakoupena přes e shop,skus jí vyměnit taky.Nejhůře ti jí vrátí spátky.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce