• cyklobalíkzvenkova

    Ahoj všem, potřeboval bych poradit ohledně dvou věcí…, nejsem žádnej technickej typ, tak nevím, no…

    Takže mám výšku 183cm a nevím kolikatku rám, 19´´ 20´´ 21´´ ? Je to na horský kolo, ne na žádnou divočinu, spíš ježdění po silnici…

    No a potom, dá se někde v Brně nastavit posed přesně na moji výšku?

    Dík za info

    0 0
    • racek_chechtavy  

      19

      ano

      0 0
    • Vilém  

      Tady ti posed mileradi nastavi.

      0 0
      • duke  

        v Brně na prodejnách Kola Svorada dělá BG fit jen Jan Schön ? on má čistě jen školení na Retül fit nebo je přímo fyzioterapeut ?

        0 0
    •  

      Jestli chce horaka na silnici tak bych vzal spis vetsi ram budemit vic pohodli

      0 0
    • cyklobalíkzvenkova  

      ten posed u Svorady super, ale zase nejsem profík…, takový ty řeči, podle pasu nastav výšku a podle délky předloktí nastav vzdálenost…, to už je zase moc amatérismus…, něco mezi by nebylo? :-D

      0 0
      • Vilém  

        Koukni treba na ivelo, tam je postup nastaveni posedu popsan a clovek to zvladne sam.

        0 0
    • MlokCZ  

      Bez uvedení všech proporcí (aspoň dle competitivecyclist co dával odkaz Vilém) + uvedení konkrétního rámu pro který se ptáš na velikost jsou jakékoliv rady mimo mísu.

      Tedy pokud to nemá být rada ve stylu, že potřebuješ rám velikosti někde mezi 17" a 22".

      Celková výška je nejméně podstatný údaj, rozhodují je délka nohou (včetně poměru délek stehenní a lýtkové kosti), délka trupu a paží.

      A ani dle podrobných proporcí + konkrétní rám to ještě nejde určit na dálku s jistotou. Pořád ještě do hry vstupuje osobní preference jak moc chceš sportovní posed, jak moc jsi ohebný a co na tom koleš budeš jezdit.

      A také do hry vstoupí např. šířka řídítek + použitá délka představece. To jsou parametry dle toho co se jezdí + hodně dle osobních preferencí a přitom zcela zásadně ovlivní výběr velikosti rámu (hodně široká řídítká posed hodně natáhnou proti hodně úzkým).

      0 0
      • cyklobalíkzvenkova  

        wau, to teda čumím…, podle odkazu co poslal Vilém, mi to hodilo 19´´ , no ale podle toho co píšeš ty, tak teda nevím :-D

        0 0
        • Vilém  

          Jak ti psal Mlok, na vysce ramu az tak nesejde. Proto jsem ti taky posilal ten odkaz. Zamer se na horizontalni delku, pak treba zda pujde dosahnout pozadovane vysky riditek vuci sedlu.

          0 0
          • blaza84  

            Chlapi, máte samozřejmě pravdu, ale myslím, že zbytečně motáte hlavu začátečníkovi 8-)

            Pokud nemáš vyloženě atypickou postavu (nebo nebude atyp ten rám) tak 19, nebo 20 palců bude správná velikost.

            https://www.cyklopoint.cz/…y-velikosti/

            Pro jistotu vyzkoušej vytažení sedlovky po rysku maximálního vysunutí – sedlo by v této poloze pro tebe mělo být zjevně vysoko, ať máš rezervu pro pozdější ladění. Po 100 kilometrech budeš mít z kola jiné pocity, než při zkoušce v obchodě.

            Sedlo zhruba nastav podle tohoto návodu http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/

            Časem můžeš poupravit podle pocitů. (Já třeba vozím sedlo výš, líp se mi zabírá a nebolí mě kolena).

            Až budeš správně sedět na sedle, tak je možno ladit řídítka (výšku, šířku, délku představce).

            Neexistuje jedno jediné správné nastavení kola. Vždy to záleží na stylu jízdy. Nejlepší rada pro začátečníka je, podle mě, nastavit kolo podle obecných doporučení a vyhnout se extrémům (např. příliš nízká řídítka alá závodníci).

            0 0
        • MlokCZ  

          Podle odkazu (na competitivecyclist) to nehodí žádnou velikost biku, ale doporočuné rozměry biku jako délka rámu, představce, výška sedla atd.

          To může v reálu znamenat u každé značky úplně jinou velikost. Klidně se může i stát, že 18" jedné značky bude delší než 20" jiné značky.

          Tedy výsledky dle competitivecyclist můžeš začít a dál s tím pracovat. Hodít to nějakou délku rámu + představce. U toho si dle typu ježdění a typu vybíraného kola srovnáš s vhodnou délkou představce a upravíš výsledky.

          Výsledky z Competitive­cyclist hází většinou dost dlouhé představce.

          Tedy např. dostaneš z competitive­cyclist, že pro tvoje proporce bude vhodné mít 600mm dlouhý rám + 110mm představec. Pro vybraný typ kola může být takto dlouhý představec nesmysl a hodil by se třeb 80mm. Takže to předěláš na výsledek 630mm rám + 80mm představec.

          Pak do toho aspoň orientačně přidáš řídítka. U hodně širokých adekvátně zkrátíš požadavek na délku rámu.

          Tím budeš vědět jak potřebuješ dlouhý rám a dle toho vybereš správnou velikost pro konkrétní rám o který se zajímáš.

          Dále zkontroluješ výšku vybraného rámu, jestli přibližně sedí s výsledky z competitive­cyclist a hlavně si pohlídáš, jestli vyjde standover (tedy jestli budeš mít dost dlouhé nohy, abys měl nějaké místo nad horní rámovou trubkou).

          Potom chce pohlídat ještě výšku řídítek (pro krátké ruce může být problém je někdy dostat dost vysoko, zvlášť pro 27,5" a 26" a naopak pro dlouhé ruce může být zejméně u 29" je dostat dost nízko).

          A úplně nejlépe uděláš, když si půjdeš nějaká kola v reálu vyzkoušet. V reálu najdeš vhodný posed, ten si změříš (nebo najdeš k danému kolu geometrii) a pak už jen snadno srovnáš s koly, která máš ve výběru pro koupení a určíš správnou velikost.

          0 0
    • jecnak  

      Poopravil jsem ti název tématu. Jinak se zařiď, jak píše Vilém a Mlok.

      0 0
    • cyklobalíkzvenkova  

      všem dík za info…, hlavu mám sice jak pátrací balon, ale něco určitě na mě bude pasovat…, zkusím asi všechny možnosti a podle toho se zařídím…

      0 0
    • Sc4mp  

      Ahoj, prosím o doporučení, kde ideálně v Brně nechat nastavit posed. Těch programů je spoustu, každej tvrdí že ten jeho je ten nejlepší, ale často slyším i o negativní zkušenosti u těch, kde bych to nečekal. Proto prosím pokud někdo máte vlastní zkušenost a ty prachy za to stály, poraďte. Díky

      0 0
      • Sc4mp  

        Nikdo nic?

        0 0
        • Honzis  

          na úvod možná lepší když se na tebe koukne někdo kdo jezdí a nastaví ti to. Pomoc s posedem na časovku bych ještě pochopil, ale na silnici stačí fakt zajít do krámu kde někdo jezdí. Posed může znamenat taky vyhodit třeba rodla, představec, sedlo aby ses dostal do jakéhos ideálu dle někoho, kdo tě odhadne dle svého proškolení.

          Na MTB nevím, ale tam je podle mě variabilita ještě menší pokud už máš hotový kolo a jezdíš + tě nic nebolí není radno radikální změny ani dělat

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.