Napájení ledek - výběr ledky a driveru

96 nepřečtených
  • Es-Age

    Mohl by mi někdo ve stručnosti vysvětlit vztahy mezi veličinami volty a ampéry ve vztahu k driveru a ledce abych mohl správně vybrat ledku a driver k ní? Mám světlo s XML2 ledkou a chtěl bych ji vyměnit na XPL HI V3. Driver tam podle všeho je tenhle. Max. výstup píše 2,4A. Znamená to, že je jedno, jestli tam dám 1,2 nebo 3 18650 baterie, výstup na max. režim bude vždy 2,4A? Když porovnám XML2 a MTG2, obě mají psané maximum 3A ale MTG2 potřebuje 6V zatímco XML2 jen 3V. Proč, když z jedné 18650 taky dostanu 2,4A? Zde je svítilna s jednou XML2 a maximální lumeny uvedeny 1700. Jak je to možné, když XML2 běžně dávají na maximum cca 1200? Zde je uveden test s XML2 na 5 ampérech. Jak je možné pouštět 5A, když u XML2 se uvádí maximální napěti cca 3A?

    0 0
    • 01carbon  

      Doporučuji jít koupit hotovou svítilnu, protože pokud napíšete „maximální napěti cca 3A?“ tak je to evidentní nepochopení základních fyzikálních veličin, které se učí žáci fyziky základní školy.

      http://www.zsondrejov.cz/index.php?…

      0 0
    • scota  

      Ano je možné pouštět 5A do LED diody s maximálním proudem 3A, ale pouze velmi krátkou chvíli než odejde do křemíkového nebe.

      Prozradím ti jednu základní elektrikářskou poučku: Cívka jako dívka, napřed napětí a pak proud ;-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kdyz tu LED uchladis, tak by tech 5A mohla dat:))

        0 0
      • lukyn280  

        … a odpor klade jenom zdánlivý :)

        0 0
      • Es-Age  

        A jak to je s tou MTG2 ledkou, XHP50 a XHP70?U MTG2 zde uvádí, že maximum dosáhne na 3A ale proč 6V napětí, když 3A dosáhnu i z jedné 3,7V? Pak nechápu drivery. Zde je driver, kde je maximální proud 3A ale variabilní napětí 3–4,5V, 5,5–8,4V. Jak může být fixně dán proud s proměnlivým napětím? To ten driver podle napětí pozná, jak má nastavit odpor?

        0 0
        • fargo.  

          Ahoj, tak nějak jsi to pochopil. Pro tebe je důležitý vstupní napětí (Volty) a výstupní proud (Ampéry). Driver z vst. energie „nakvedlá“ takový napětí, aby ledkou protlačil ten proud a ta se rozsvítila. Vše chodí ale jen v jistých mezích. Když je na driveru napájecí napětí např. 3–9 V, tak to znamená že z tužkovky 1,5V to nedokáže ten proud protlačit, a z 12V autobaterie to taky nezvládne. No a výst. proud je volen tak, aby dioda svítila, a nepřehřívala se v daných podmínkách. Na výkřiky „mohla by..uchladí… ale jen chvilku…nedá…vy­drží..“ se vykašli..

          0 0
        • scota  

          Jestli to nebude tím, že se baterie vybíjí, proto se výrobce snaží, aby byl proud konstantní a tím aby LED svítila pokud možno pořád stejně.

          A proč 6V asi protože 4 ks klasických tužkových baterii dává 6V a a druhá varianta je pro 3 ks baterií nebo 18650 ;-) .

          A tati proč má baterie 1,5V :-)?

          https://cs.wikipedia.org/…nický_článek

          0 0
        • Ossis  

          „že maximum dosáhne na 3A ale proč 6V napětí, když 3A dosáhnu i z jedné 3,7V“…

          Vykašli se na to.

          0 0
          • Es-Age  

            No ne tak nedává mi to smysl. Pokud pro samotnou ledku je podstatný pouze proud a maximální proud pro ni je dán 3A, tak nechápu, proč musí být k tomu napětí 6V, když ty 3A dosáhnu i z 3,7V. Spíše bych čekal, že MTG2 bude oproti XML2 potřebovat větší proud, protože je skoro dvakrát silnější.

            0 0
            • Ossis  

              Mrkni se na wikipedii, jak funguje LED. Je to tam vysvětlené.

              0 0
            • Esi  

              Jen doufám že se tou ektrikou neživíš, protože to co tady píšeš je šílené pokud nejsi žákem tak 5 třídy, ta ledka svítí při určitém výkonu pokud ta ledka bude mít řekněme 10W tak při 6 V potřebuje 1,666 A pokud jí dáš zdroj kterej dá jen 1A tak to bude prostě svítit míň pokud jí dáš zdroj který by dal klidně 5A tak to bude svítit při 10W a spotřebě 1,6666A protože ta ledka si prostě víc nevezme

              0 0
              • Es-Age  

                Kdybych se tím živil, tak se pravděpodobně neptám tady…Jelikož jsem znalosti toho typu nepotřeboval více jak desítky let od školy tak se není co divit, že to nevím. To je celkem normální, že pokud se vědomosti nepoužívají, tak se jednoduše zapomenou. A teď ve spojitosti s driverem. Když budu mít driver, který má vstupní napětí třeba 3–16V a výstupní moduly třeba 0,5A, 1A a 2,4A, tak když zapojím sériově dvě 3,7V baterie, tak si XPL ledka s maximem 10W na tom nejvyšším proudu nevezme 2,4A ale cca 1,35A?

                0 0
                • Es-Age  

                  Potýkal jsem se s problémem, že na high módu, poté, co jsem oddělil akupack, mi pravděpodobně nešlo dost proudu a světlo blikalo a pokud svítilo, tak svítilo méně. Zřejmě kvůli použití tenkých kabelů, které kladly odpor. Pokud bych ale mohl jet z dvou 3,7V baterek a ledka by si na high módu vzala menší proud, tak by tím pádem tenké kable až tolik nevadily ne?

                  0 0
                  • Esi  

                    jaké je vstupní napětí toho driveru je vlastně jedno, pro tu ledku je důležité jen výstupní napětí a výstupní proud který je schopný ten driver přenést. čím vyšší bude vstupní napětí tím víc bude ten driver topit při stabilizaci na výstupní napětí. vznikají tam velké ztráty tak že rozhodně neplatí že tam pošleš 10V a 1A a vyleze z toho 2,5V a 4 A, ale jak velké jsou ty ztráty to bohužel nevím. světlo jsem kupoval komplet, netuším k čemu to chceš použít, ale úzký kužel s dosvitem 150m je na kole více méně k ničemu dosvit ti stačí nějakých 80m a kužel pokud možno co nejširší, pro ježdění mimo silnici se stejně bez dalšího světla na helmě neobejdeš, na ježdění po silici stačí bohatě toto používám k plné spokojenosti na silnici to bohatě stačí na prostřední výkon, když to zapneš naplno tak bez potíží osvítíš body vzdálené 150m, ale ot tě na silnici protijedoucí auta moc nepochválí, na jednu baterku to svítí naplno přes 2 hodiny (mám vyzkoušeno) výměna baterie 10s tak že není problém si s sebou vzít jednu náhradní pokud plánuješ dlouhou noční vyjíždku

                    0 0
                    • Es-Age  

                      Já potkávací světlo na kole už mám. Na dva nejsilnější režimy mám úhel skoro 180 stupňů. Používám tohle. Jezdím hodně v noci a po horách a právě dosvit mi u toho světla chybí. Už na těch 60m od kola bych asi na maximálním režimu nepoznal, že jde přede mnou osoba bez reflexních prvků. S tím Yezlem Y3 na xml2 osvítím tak na 165m ale na té vzdálenosti je kužel až moc široký, proto bych chtěl přejít na tu XPL Hi, kde by měl být snad dosvit se současným reflektorem 300–400m. Světlo bude u brzdového oblouku, takže bych osvětlovat auta moc neměl. Ještě k tomu napětí – já to pochopil tak, že driver reguluje proud a že napětí je v celém obvodu pořád stejné, tedy těch 3,7V u jedné baterie.

                      0 0
                      • Esi  

                        Ne driver je regulátor napětí regulovat proud není potřeba, ta ledka si nevezme víc než kolik je jeji maximum pro dané napětí, udávaný proud u driveru je maximum které on zvládne

                        0 0
                        • Es-Age  

                          Jakto že nereguluje proud když má režimy a vždycky se u driveru píše módy s hodnodou mA, čiliže určuje, jaký bude proud. Při konstantním napětí a proměnlivém (volitelném) proudu pak určuje celkový výkon ledky.

                          0 0
                          • Esi  

                            jo nějak proud reguluje to je fakt, ale nicméně když pošleš na ledku víc než kolik ona odebere tak se nic nestane jen ta ledka nebude brát 8A když to neumí ale dál svých třeba 4, zničit jí můžeš jen vyšším napětím. Bejt tebou bych se obrátil na někoho kdo se konstrukcí těch světel živí než si s tím hrát stylem pokus omyl, případně se prodávají podle mě sady led + driver které k sobě jdou a máš tam i uvedeno pro jaké vstupní napětí je to stavěné

                            0 0
                            • Es-Age  

                              No já právě myslel že nesmím pustit do ledky větší proud než má uvedeno. To napětí max. napětí na ledce je podle tohohle to Maximum Reverse Voltage?

                              0 0
                              • Esi  

                                maximální napětí je 5V to je hodnota kterou nesmíš překročit jinak tu ledku zničíš, držel bych se toho že je lepší tam pouštět ty 3,1 co tam píšou jako běžné. Jinak ten driver podle mě reguluje tak že na max dává na ledku třeba 3,4V na střední 3,2 a na minimum 3V. že by to nějak regulovalo proud bych se teda divil.

                                0 0
                                • Es-Age  

                                  No ale tady je Maximum Reverse Voltage taky 5V ale typické jsou kombinace s 5,7V, 8,55V a 34,2V, takže to Maximum Reverse Voltage nebude zřejmě maximální napětí na ledce.

                                  0 0
                                  • Ossis  

                                    Maximum reverse voltage je údaj, který tě u LEDky prakticky nezajímá (pokud se nesnažíš o blikající usměrňovač).

                                    0 0
                            • Es-Age  

                              No obrátil bych se na takovou osobu a nešaškoval tady, kdybych takovou osobu znal…

                              0 0
                        • Vilém  

                          Nerekl bych, ze je to regulator napeti, ale ze je to proudovy zdroj. Jake bude na vystupu napeti, to je vcelku jedno, pokud nebude prilis nizke.

                          Edit: Takto jsou delane treba LED drivery na sitove napeti. Na vystupu driveru je treba 60 V, drzi vsak konstantni proud, treba 350mA. Pak na nej muzes do serie zapojit dolik diod, az soucet jejich ubytku napeti dosahne maximalniho napeti na vystupu regulatoru.

                          0 0
                          • Esi  

                            nikdy jsem neměl potřebu to zkoumat ale řekl bych že ten driver bude prostý stabilizátor napětí, pravděpodobně s regulovatelným výstupním napětím když umí několik modů svícení. přece i kdyby jsi připojil k ledce szdroj který dává 3V a řekněme nesmyslných 200A tak ta ledka bude v pohodě svítit a brát si svoje 3 A a nic se jí nestane

                            0 0
                            • Es-Age  

                              Takže jsme u definici funkce toho driveru a zatím se mi nic nepodařilo najít, kde by se vysvětlovalo, jak vlastně ten driver funguje. Pořád si myslím, že reguluje proud pomocí různých úrovní odporu.

                              0 0
                            • Vilém  

                              Ano, protoze 3V jsou malo:)

                              Proste musis bud drzet napeti, nebo proud, aby jsi ji neodrovnal.

                              0 0
                            • fargo.  

                              „nikdy jsem neměl potřebu to zkoumat ale řekl bych že…“ ale jinak radíš slušně. :-) Takovýchto radílků je plnej net jen proto, že kdyby to řekli někde v reálu, znalý okolí se jim vysměje. Net je anonimní, pokud se ztrapním, změním nick a jedu dál. Jinak driver na napájení LED asi nebude stabilizátor, ale pulzně regulovanej proudovej zdroj, jak bylo psáno výše.

                              0 0
                              • scota  

                                Proudový zdroj

                                Pulsně šířková regulace – 200 Hz

                                U diod s malým růstem napětí prudce roste proud viz. VA charakteristika.

                                0 0
                            • oddie  

                              Když nemáš ani páru o tom, jak to funguje, tak proč o tom radíš bludy??? Kór když už tu dávno předtím bylo jasně psáno, že LED potřebuje PROUDOVÝ stabilizátor a nikoliv napěťový. Hlavně že se tu pozastavujete nad tím, na co se zakladatel ptá, a řada lidí tu plácá bludy ještě horší…

                              Tak asi posté: ten „driver“ je zdroj konstantního PROUDU. Protože LED potřebuje stabilizátor PROUDU kvůli své VA charakteristice, která je v pracovní oblasti velmi strmá – s nepatrnou změnou napětí se dramaticky mění proud. Proto se napájí konstantním PROUDEM, který zajistí její stejnoměrný, snadno definovaný a snadno řiditelný výkon. Pokud jste ve škole skončili akorát u toho Ohmova zákona, tady si jej můžete leda strčit za klobouk, protože „odpor“ té LEDky jednoduše definovat nedokážete – není konstantní!

                              Proudový zdroj může fungovat lecjak, v nejprimitivnější verzi jeho funkci zastoupí sériově řazený odpor, může to být odporový regulátor, může to být pulsní regulátor, měnič. Liší se to především účinností, rozsahem atd. 7135 má uváděnou účinnost tuším 90%.

                              Pokud „driver“ 2,4A má dovolené vstupní napětí 3–9V, je úplně jedno, zda bude napájen jednou nebo dvěma 18650 v sérii, na výstupu driveru pro LED bude pořád těch 2,4A (pokud to zvládnou dát baterky). Často mají drivery dovolené jen 4,5V, takže jsou jen na jednu 18650. Víc nemá smysl řešit. Věci, které mohou koncového uživatele zajímat jsou: výstupní proud driveru (ten určuje, jak moc LED bude svítit), a max. dovolené vstupní napětí driveru (určuje, kolika články v sérii může být napájen). Účinnost můžete stejně jen odhadovat, a použitelné Wh článků v podstatě taky (nebo si to vyzkoušet)…

                              0 0
                              • Es-Age  

                                OK, proud bude v max. režimu konstantní při jedné i při obou bateriích. Ledku tedy 2*3,7V v sérií nezničí? Mě z toho vychází, že ne. Přinesou mi ty dvě baterie v sérií teda něco pozitivního, popř. negativního? Co jejich výdrž? Dvě v sérií pojedou stejně dlouho jako bych vyždímal jednu a pak tam dal druhou? Dle formule výkon = proud * napětí bude vycházet v max. režimu cca 18W, ledka má maximum 10W. Nebude tam problém? Co se stane s tím nadbytečným výkonem, který nebude možno v danou chvíli využít? Při oddělení akupacku jsem někde udělal chybu a proud je podle všeho menší, než jaký měl driver dát – někde v okruhu mi vzniknul další odpor. Nevyřeší mi tak dvě baterie v sérií tento problém – k maximálnímu výkonu si přes pokles proudu dopomohu silnějším napětím?

                                0 0
                                • oddie  

                                  LEDka nemá ani tušení, že na vstupu driveru je 2×3,7V, a ani ji to nemusí zajímat, nijak se jí to netýká. Jediné, co se týká LEDky je VÝSTUP z driveru, kde je těch 2,4A.

                                  Co se týče napájení, při řazení dvou článků do série bude proud odebíraný z článků (tzv. na vstupu do driveru) poloviční, tzn. dvojnásobná doba svícení oproti jednomu článku. Na výstupu z driveru pro LED bude – překvapivě – stále stejných 2,4A, od toho je to driver…

                                  0 0
                                  • Es-Age  

                                    Tak to mi nějak nepasuje, že je jedno, jestli jsou články 2 nebo jen jeden – čili že je ledce jedno, jaké do driveru vstupuje napětí. Například ledka MTG2 dosahuje maxima při 3A stejně jako XML2 ale vyžaduje 2 články, kdežto XML2 jen jeden.MTG2 je 18W a XML2 jen 10W, takže při stejném proudu tu větší sílu dá právě větší napětí ne?

                                    0 0
                                    • Vilém  

                                      Asi jsou cipy LED zapojeny serioparalelne a proto maji dvojnasobny ubytek napeti.

                                      0 0
                                    • oddie  

                                      Nevím, proč do toho patláš jinou LED, když v původním zadání se bavíš jen a pouze o výměně za XPL. Pokud chceš řešit jinou LED, tak pro ni samozřejmě mohou platit údaje jiné, kupodivu nejsou všechny LEDky na světě stejné, ale mají rozdílné parametry.

                                      0 0
                                      • Es-Age  

                                        No chtěl jsem při jednom pochopit, jakto, že jiná led při stejném max. proudu dá dvojnásobný výkon…Tak jsem zkusil zapojit do série dva zdroje a spustit. Přežil driver i ledka, subjektivně možná trochu víc svítilo ale možná si to jen namlouvám. Jelikož tam je driver s rozpětím napětí víc jak dvou zdrojů, pro případ XML2 vlastně zbytečně, co je na silnější ledce jiného, když se dvěma zdrojema, na kterých vlastně až tak nezáleží a stejným driverem (kdysi mi jeden říkal, že světlo předělával na MTG2 a driver nechal původní) dokáže dát větší výkon…

                                        0 0
                                        • kubad  

                                          co je to: dát větší výkon?

                                          pokud něco za +/- stejných podmínek funguje líp (svítí víc)

                                          tak to má lepší účinnost velice jednoduchá odpověď

                                          0 0
                                        • oddie  

                                          Ta jiná LED má v propustném směru napětí. Dvojnásobné, místo 3V u XML a XPL má 6V (3A verze). Proto má dvojnásobný výkon. Čili ten původní driver s 3A u ní může fungovat jen u napájení ze dvou článků sériově, na jeden článek by nesvítila (pokud ten driver není typu step-up, tedy měnič napětí i směrem nahoru, o čemž pochybuji.

                                          0 0
                                          • Es-Age  

                                            Měním původní tvrzení ohledně vlivu 2 3,7V v sérií na výkon. Na max. režimu skoro stejné ale low a mid režimy jsou silnější se dvěma bateriema.Zcela určitě. Bylo to jasně vidět na koruně stromu vzdáleného cca 80m ode mně.

                                            0 0
                                          • Es-Age  

                                            Proč tedy se dvěma bateriema v sérií svítí ta LEDka na nižších režimech víc než s jednou baterií, když jsi psal, že je jedno, kolik baterií tam je, že vzhledem k LEDce to je jedno a zajímá ji jen proud. Jaké je napětí na LEDce při jedné a jaké při dvou bateriích?

                                            0 0
                                            • oddie  

                                              To je otázka konstrukce driveru. Zřejmě při vyšším vstupním napětí má na výstupu vyšší proud – podle mě chyba návrhu, ale nevím, co je to za driver, oni se číňani s těmi zdroji taky moc nese*ou, tak to možná udělali schválně nebo to spíš neřešili. Napětí na LEDce vůbec řešit nemusíš, to je vzhledem k tomu, jak strmá je její VA charakteristika, pořád skoro stejné, bude se lišit řádově v desetinách V.

                                              0 0
                                              • scota  

                                                Napětí na LED je dané driverem nejčastěji 3 V, stačí si přečíst popis u driverů. Vstupní napětí je pak 3–3,8 V.

                                                0 0
                                                • Es-Age  

                                                  Popis současného driveru nemám. Něco málo vím z diskuzí lidí, co to světlo už mají a testovali ho. Jenže když má driver vstupní napětí v rozsahu – 3–9V například, tak na té ledce při dvou bateriích tak klidně může být těch cca 7V tím pádem, pokud driver nesnižuje nějak i napětí.

                                                  0 0
                                                  • oddie  

                                                    Opravdu nevím, jestli jseš vážně tak blbej, že přes to, že už tu máš stokrát napsáno, jak to funguje, napíšeš takhle neskutečný blábol. Na té LEDce NEMŮŽE být 7V, protože už by dávno shořela. Neskutečný, tohle. K neuvěření.

                                                    0 0
                                                  • Es-Age  

                                                    Já jen reagoval na to, co napsal scota, který psal, že napětí je dáno driverem…

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Zadny takovy napeti tam byt nemuze, rozhodne ne s pripojenou LED. Mohlo by to tam byt naprazdno, ale pokud funguje regulace proudu, tak na diode proste nemuze byt vetsi napeti, nez odpovida VA charakteristice diody pro dany proud.

                                                    0 0
                                • Vilém  

                                  Pokud je driver delany na vic nez jednu AKU, tak nic neznicis.

                                  Dva clanky v serii maji dvojnasobnou energii, takze vydrzi cca 2× tolik.

                                  K 18W nevim jak jsi dosel, nevim cos pocital, musis pocitat proud do LED x napeti na LED. Napeti se meni podle VA charakteristiky te ktere diody. Kdyz koukam do vyse odkazovaneho datasheetu XP-L tak sviti pri napeti v rozsahu cca 2,6 – 3,3 V.

                                  Proste jak uz ti tu nekdo psal, vyber driver pro pozadovany pocat napajecich aku a pozadovany proud LEDkou, pripadne podle modu, ktere chces pouzivat, vic se v tom nevrtej stejne to nikam nevede:)

                                  0 0
                                  • Es-Age  

                                    K 18W jsem došel součinem max. proudu 2,4A a napětí ze dvou 3,7V baterií. Kdybych měnil XML2 třeba za MTG2, tak podle fóra v zahraničí prostě stačí dát v sérií dvě 3,7 baterie a vyměnit ledku…Pro XHP50 jsou uvedeny dvě varianty dosažení maxima 6V + 3A nebo 12V + 1,5A, takže z toho opět vychází, že není jedno, jestli mám napájení na jednu nebo na 2 baterie v sérií, resp. že výkon ledky není závislý jen na proudu.

                                    0 0
                                    • Vilém  

                                      Nj, ale tato LED by zrejme potrebovala uplne jiny driver urceny pro LED s timto prechodovym napetim.

                                      0 0
                                  • Es-Age  

                                    No zřejmě to dopadne tak, že nakonec vyměním jen ledku a kombinací se dvěma bateriema se nebudu zaobírat a zůstanu u současného driveru, popř. půjdu do nějakého, co mi zde byly doporučovány. Dobrodružství s ledkama XHP50 a XHP70 se tak budu muset zřejmě vyhnout, protože tam bych se dvěma aku nevyhnul…

                                    0 0
                  • scota  

                    vodič (licna) průrež 2×1mm2 by měl stačit

                    http://www.gme.cz/…h-h-p651-266

                    nebo samostatné:

                    http://www.gme.cz/…eny-p651-051

                    http://www.gme.cz/…dry-p651-048

                    0 0
    • oddie  

      Pokud nemáš ani vzdáleně páru o úplně základních fyzikálních veličinách, což je z tvých příspěvků více než zjevné, opravdu by ses neměl do žádných konstrukcí pouštět sám, i když to vypadá v podstatě jako Lego.

      0 0
      • Es-Age  

        OK. No chtěl jsem to trochu pochopit, což se zřejmě nepodaří takže jinak. K téhle ledce bych potřeboval sehnat vhodný driver i s chlazením. Driver by měl mít max. výstupní proud 2,8A, abych nešel úplně na hranu (max. u té ledky je 3A), měl by mít paměť na posledně zvolený mód a 2–3 režimy (low, mid a max), popř. možnost si ty režimy nastavit. Napětí bude 3,7V z 1*26650 baterie. Mám možnost tam dát 2*26650 sériově ovšem podle diskuze jsem pochopil, že se dvěma to stejně více svítit nebude, je to tak?…Máte nějaké tipy ohledně toho driveru?

        0 0
        • scota  

          Myslím že jsi nic nepochopil. Uvědomuješ si vůbec jaká tam může být teplota a že ti baterie může vybuchnout?

          0 0
          • Es-Age  

            Proč by měla baterie vybuchnout? Do světla, které teď funguje bez problému dám jen jinou ledku, která je skoro totožná, co se týče výkonu, jako XML2, která tam je teď. Pokud nechám stejný driver s max. 2,4A, tak se nestane nic. Pokud zůstanu jen u jedné 26650, tak s driverem s max. 3A se podle mě taky nic nestane, když na datasheetu ledky je 3A maximem.

            0 0
            • Esi  

              a jakej je maximální proud kterej dát ta baterie? nechce se mi to hledat ono jde o to že dostat z jedné baterie 3A není zase taková sranda

              0 0
          • Es-Age  

            Tak ještě jednodušeji. Pokud jen vyměním ledku XML2 T6 za XPL HI V3, a nechám současný driver s max. 2,4A a budu napájet i nadále jednou 3,7V baterií, tak by to mělo fungovat bez problému předpokládám…je to tak?

            0 0
            • oddie  

              Ano. A jaký je smysl výměny XM-L2 za XPL? Drivery se na té stránce nabízí taky, stačí si vybrat. Mimo výstupního proudu je třeba u driveru pohlídat jen jeho max. dovolené vstupní napětí, pokud by se to mělo napájet víc než jedním článkem v sérii.

              0 0
              • Es-Age  

                Smysl výměny na XPL-HI je zůžit kužel a výrazně navýšit dosvit. Drivery tam jsou ale nic vhodného pro XP-L tam nevidím.

                0 0
                • oddie  

                  Drivery jsou většinou postaveny s komerčními proudovými stabilizátory 7135, jeden má zhruba 350mA, takže dle osazení si lze vybrat požadovaný max. proud. Na tom intl-outdooru např. http://intl-outdoor.com/…a-p-667.html

                  Ten odkazovaný je samozřejmě vhodný jen pro jeden článek, neboť má vstupní napětí 4,5V max.

                  0 0
                  • Es-Age  

                    Maximum je 3,04A ale podle formule P=U*I mi tu spočítali, že bych při 3,7V zdroji a maximu ledky 10W měl pouštět max. 2,7A. Tak jak to tedy je? Anebo víc pustit mohu ale nebude to mít už žádný účinek a část energie půjde prostě vniveč?

                    0 0
                    • oddie  

                      To ti spočítali blbost. Na LEDce rozhodně mít 3,7V nebudeš. A ten driver bude mít těsně pod 3A, když má osazení 8×7135, nebude mít 3,04, i když to tam píšou, ale i kdyby měl, nevadí to. Napětím na LEDce pak má smysl zabývat se jen orientačně, vzhledem k VA charakteristice LEDek je třeba napájet je z proudového stabilizátoru (to je ten „driver“), nikoliv napěťového.

                      Jinak osobně nepoužívám pro napájení LEDek proudy okolo 3A, zbytečně hřejou a mají menší účinnost. Ale to jen na okraj.

                      0 0
      • Es-Age  

        Jinak rada ohledně nepouštění se do úprav dobrá, kdybych ovšem měl někoho, kdo tomu fakt rozumí a udělá to za mně…

        0 0
        • scota  

          http://www.cree.com/…XLamp-XPL-HI

          Podle této specifikace jednoduchým výpočtem dojdeme k max. proudu 2,7 A.

          10 W=3,7 V x 2,7 A

          0 0
          • krtex  

            .. a já jen doplním pro 2 baterie v sérii 10 W : 7,4V = 1,35A odběr při dvou bateriích.

            S účinností driveru 80% to bude ještě /0,8 = cca 1,7A.

            Výhody vyššího napětí:

            • vyšší životnost článků
            • menší zahřívání článků
            • samozřejmě víc jak dvojnásobná výdrž na baterie (driver bude mít vyšší účinnost při vyšším napětí).

            KTX@

            0 0
            • Es-Age  

              To už se bez jiného driveru neobejdu při maximu současného 2,4A. Mě problém vozit sebou náhradní článek nevadí, takže budu ochuzen o ten rozdíl víc jak dvojnásobné výdrže a dvojnásobné výdrže.

              0 0
            • Es-Age  

              Takže při dvou článcích do té ledky nesmím pustit více než 1,35A (1,7A)? Takže při současném driveru s max. 2,4A bych ji zničil nebo by si na maximu ledka nevzala 2,4A ale jen 1,35A (1,7A). Ten rozdíl do 2,4A by zůstal nebo by se spotřeboval bez efektu co se týče svícení? A co nižší režimy? Ty budou automaticky dvakrát silnější, když bude dvojnásobné napětí?

              0 0
              • Vilém  

                Fakt to je marny.

                Do LED by slo stale treba 2,4A jak pises, akorat ze dvou seriovych clanku by to bralo 1,2A plus nejake ztraty na driveru.

                0 0
                • Es-Age  

                  Takže ty dvě baterie by měly výdrž nakonec stejnou, jako bych použil jen jednu?

                  0 0
                  • Esi  

                    pokud je ta ledka stavěná na jednu 3,7 lionku tak dávat tam dvě má smysle jen paralelně, pokud tím driverem nechceš cestou tře ba ohřívat bidon s vodou. čím vyšší je rozdíl mezi vstupním a výstupním napětim na driveru tím víc bude ten driver topit

                    0 0
                    • Es-Age  

                      Koukám na několik eshopů a uvádí se jen vstupní napětí driveru, výstupní jsem nikde neviděl.

                      0 0
          • Es-Age  

            Takže z toho vyplývá, že maximum u ledky říká, kolik elektrónů za jednotku času může max. projít a volty určují, jakou výslednou sílu (W) budou ty elektrony mít?

            0 0
            • scota  

              Elektrický výkon 1 watt má stejnosměrný proud 1 ampéru při úbytku napětí 1 voltu (to jest, podle Ohmova zákona, na odporu 1 ohmu). Tedy jak moc bude dioda „topit“.

              To že jsi se ve škole nic nenaučil je dost špatný, ale to že jsi se nenaučil ani jak se učit (najít si informace) je opravdu hrozné.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ledky maji pomerne maly vnitrni odpor..dany PN prechodem…takze i malym napetim by prrs ne mohlo tect dost proudu na jejich odpaleni. Napeti nemuze byt libivolne, nesmi se prekrocit napeti kdy dojde v vnitrnimu prurazu. Proto se ledky napaji driverama krere upravi proud aby ho slo akorat…a kdyz je ho malo zvednou trochu napeti.

              Proud a napeti jsou svazane pres odpor.

              0 0
          • scota  

            Výrobce udává, že pro typické napájení 2,95 V teče LED proud 1050 mA při teplotě 85°C viz. strana 6. Maxímální napětí je pak 3,25 V a při tom protéká proud cca 2,5 A.

            0 0
    • scota  

      Při paralelní zapojení baterií je napětí (V) stejné, ale mohou dávat větší proud (A). Ještě bych rád podotknut, že větší proud bude způsobovat větší zahřívání a bude tedy nutné zařízení více chladit.

      https://cs.wikipedia.org/…lní_zapojení

      0 0
      • Es-Age  

        Díky za tip.

        0 0
      • Es-Age  

        Mám tam ale jeden problém. Na fotonmagu jsem sice registrovaný ale admin mi neaktivoval už několikrát (nějaký čas po registraci mi byl účet pokaždé zrušen) účet, takže mohu číst příspěvky ale nemohu odpovídat ani psát uživatelům zprávy…

        0 0
      • Es-Age  

        Nemáš náhodou mail na toho vědátora?

        0 0
      • Es-Age  

        Tak s tím se podle toho popisu na 10W výkon nedostanu, když max. proud je 1A a max. napětí 4,5V…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse