• iceduck

    https://www.lupa.cz/…ane-hodnoty/?…

    Takže kdo něco potřebujete.. je třeba spěchat :)

    0 0
    • roman 3D  

      určitě to má číňan nějak posichrovaný a má v evropě distribuční sklady

      0 0
      • RomanH  

        Jasne, vyhnes se vypalnemu u Ceske posty za vyrizeni deklarace, ale cena bude z distribucnich skladu EU navysena o DPH, pripadne i clo. Funguje to tak uz ted. Na druhou stranu netvrdim, ze je to spatne, mely by byt rovne podminky pro vsechny.

        0 0
        • oddie  

          DPH samotné mi nevadí, výpalné poště a navyšování za údajnou dopravu ano.

          Distribuční sklad toho moc neřeší, zdaleka tam nebude všechno. Holt bude třeba se některými věcmi předzásobit…

          0 0
        • kamaro  

          Navýšení o DPH a CLO mi až tak nevadí, za rovné podmínky nemám problém si připlatit. Uvidíme ale jak to bude s poštovným ze skladu v EU. Asi se už potom vyplatí poslat si od jednoho prodejce více věcí najednou, dnes s poštovným zdarma (nebo téměř zdarma) se to v podstatě nemuselo řešit a posílaly se jednotlivé drobné balíčky.

          0 0
          • zdenek  

            Někteří prodejci na Ali mají sklady v EU už teď. Ceny zboží jsou často stejné, ale poštovné cca od 3 do 10€, takže se u levnějších věcí nevyplatí.

            0 0
            • kyl  

              Nevím jak sklady ale objednávka v Číně mi šla Sem a odtud na moji adresu.

              0 0
    • Jenda  

      mě spíš teď štve, že mi dvě věci jsou už skoro 3 měsíce :-/

      K tomu DPH a clu, já nemám moc rád tyhle věci dělaný z principu. Předchozí limity asi 120 USD nebo kolik to bývalo, byly nastaveny tak, aby se vůbec vyplatilo nějaký „daně“ z těch částek vybírat. Jak to spadlo k těm 22 EUR, už náklady na výběr DPH byly větší než to získaný DPH a teď to bude dohnaný do krajnosti. Takže se sice narovná prostředí ale bude to stát spoustu peněz navíc. Prostě nechci slevu zadarmo.

      0 0
      • RomanH  

        Uplne bych si to netroufnul odhadnout. Jedna vec je vyber DPH (zamestna to „par“ lidi + neco malicko se vybere), ale na druhou stranu si pak dost zakazniku koupi takovou drobnost primo zde u obchodniku (prekupniku), kteri tu nadale budou zamestnavat dalsi lidi a odvadet dane.

        0 0
        • Potkan007  

          Já to mám tak, že si zboží rád koupím tady, ale proti levnému z Číny očekávám přidanou hodnotu, ne jen cenu. V kvalitě materiálů, zpracování, v promyšlenosti výrobku. Někde. Jsou mi proti srsti firmy, které koupí nejlevnější šmejd, nalepí na něj svoji nálepku a prodávají za dvojnásobek jako značkovou záležitost.

          Proti výběru DPH a cla nejsem, jsem proti způsobu, jakým se to děje aktuálně.

          Možná dohledám přesné částky, někam jsem to před rokem a půl plný rozčílení určitě psal. Objednal jsem si z Číny zboží (+ doprava zdarma), vyšlo těsně přes limit na doplácení DPH. Chytili ho celníci, jelikož bylo poštovné 0, podle nějaké vyhlášky nebo co dopočítali „adekvátní hodnotu dopravy opačným směrem“ podle ceníku ČP na 450 korun, to sečetli s cenou výrobku, z toho mi spočítali DPH a k tomu přičetli ty asi 200 za zastupování.

          Konkrétní čísla bych musel dohledat, berte to orientačně, ale zjednodušeně jsem na kabelu za 600 zaplatil víc jak 600 za DPH + „dopočtení dopravy“ + zastupování. Vím, že jsem se tehdy dost rozčiloval kvůli té dopravě.

          0 0
          • oddie  

            Ano, a téhle prasárně jsou ještě někteří schopni říkat „narovnání “…

            0 0
            • Libores  

              To není prasárna, to je normální proclení zboží. Zná každý dovozce…

              0 0
              • Smazaný účet  

                A jak velký problém vlastně znamená „tahání malých zásilek“? Aby to nebylo tak trochu marginální.

                0 0
                • Libores  

                  To by bylo zajímavé vyčíslit. Když se podívám na svoje objednávky drobností za poslední rok, tak DPH a CLO odhaduju na cca 3000kč.

                  0 0
              • Majan  

                Myslím, že při paritě DDU zákazník není co doměřovat za dopravu (která je už v ceně). Ale třeba se mýlím…

                0 0
                • Libores  

                  Podmínka DDU byla už před lety z Incoterms vyřazena. V praxi musím pro celní řízení doložit cenu přepravy ikdyž ji hradí dodavatel.

                  0 0
            • Potkan007  

              Vím, že jsem to tehdy hodně řešil a došel jsem k vysvětlení, že DPH mají dopočítat ze součtu hodnoty zboží a ceny dopravy. Mají prý právo spočítat dopravu podle ceníku pošty, když se jim zdá nereálně levná, což poštovné zdarma splňuje.

              Našel jsem tehdy zajímavou radu, kterou uplatňuju na dražší balíčky bez dopravy, kdyby náhodou. Jde o slovíčkaření, ale „free shipping“ = nereálná cena, napálí svou. „Shipping included“ / „including shipping“ = cena pošty v ceně, celníci netuší, jakou část tvoří zboží a jakou služba, nedopočítávají nic. Pravidelně připisuju prosbu do poznámek pro prodejce, aby tam napsal tu druhou formulaci a zatím s tím nikdy nebyl problém.

              0 0
      • kamaro  

        Jde o to, že se proclí celý kontejner a ne jednotlivé položky. Tady už to bude děláno hromadně a tudíž výtěžnost bude vyšší než náklady na těžbu. Akorát budeme opravdu možná omezení tím, co půjde přes evropské sklady (omezení sortimentu). A taky bude záležet jakou formou to z evropského skladu půjde a jaké bude poštovné.

        Každopádně si myslím, že drobné položky typu jedno sklíčko na mobil už nebude tak jednoduché získat za dolar (vč. pošty), prostě toto se už nevyplatí. Pokud to půjde přes evropské sklady, tak očekávám poštovné v rámci jednotek Euro a zboží bude dražší (náklady na sklad a logistiku a DPH). Pokud to půjde přímo z Číny, tak celní řízení s výpalným poště. Asi to bude konec těchto drobných zásilek. V podstatě to bude takový zahraniční e-shop, akorát o něco levnější než jiné.

        Nejvíc mě mrzí to, že z Ali jsem bral spoustu věcí, které mám tady problém vůbec sehnat. Resp. je seženu, ale za úplně jiné ceny.

        0 0
      • oddie  

        To není žádné „narovnání“. To je čistě jen a pouze znemožnění.

        0 0
        • zirecek  

          Čína dotuje dopravu Ali. Takže je to nově jakési narovnání. Nebo si myslíš, že cena za koupenou cetku z Ali plující přes půl světa je cenou reálnou?

          0 0
          • Smazaný účet  

            A je skutečně cetka za pár šušňů, kterou člověk koupí na Alíkovi, takový strašný problém, který je potřeba narovnávat? Podívejme se na to věcně. Nevylijeme s vaničkou i dítě, jak je v současné době při nějakých pokusech o regulaci zvykem? Nebo zas chceme jen buzerovat lidi pod nějakou falešnou záminkou?

            0 0
            • designer  

              Kupoval jsem hodně bezdusove ventilky. V únoru cena kolem 50 Kč, za poslední měsíc tam nenajdu ventilek pod 120 Kč, spíš 150. Kurzem koruny to není…

              0 0
            • Libores  

              V kontextu celkového objemu to už cetka za pár šušňů není.

              0 0
            • zirecek  

              Banánový důme – prosím konkretizuj buzeraci a falešnou záminku. Rád bych si pod tímto klišé něco konkrétního představil. Nemusíš mne vůbec šetřit.

              Já konkrétně vnímám drobnosti, jak funguje Čína. Vábnička přes eshopy na posílení vlivu mimo Čínu je zřejmá. Cetkami to začíná. Typický český člověk si bude kvůli korunám úspory vrtat tři kolena (jedno manželky) a pak bude blaženě uchcávat na fotkách na b-f, jak si poskládal karbonový HT z Číny a vyjebal ze systémem. Ostatní u toho blaženě mlaskají.

              0 0
              • Coural  

                Vábnička přes eshopy na posílení vlivu mimo Čínu je zřejmá.

                :-) Ty jsi roztomilej. Příště to piš rovnou do vtipů.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Buzerace je zcela jasná – otravovat lidi zbytečnou administrativou.

                Ohledně typického českého člověka si odmítám hrát na paušalizaci, promiň, do tohoto typu debaty nechci zabrušovat. Pokud si celníci nechají ujít velkou zásilku typu karbonového rámu nebo vidle, tak jde jejich nedůslednost. Nemá cenu plantat karbonový rám mezi drobnosti typu titanové šroubky nebo elektronická drobotina.

                Jak padlo výš, stát je schopen propálit libovolné objemy peněz, které vybere na daních, a svou neschopnost správně hospodařit bude kompenzovat obtěžováním občanů.

                0 0
                • Libores  

                  Takže je v pořádku, že zboží vyrobené v ČR, ať má jakoukoli hodnotu, je zatíženo DPH. A zboží v hodnotě až cca 600kč vyrobené v CN, být zatíženo nemusí?

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Nejde pouze o Cinu, ale treba i USA. To je potreba zduraznit pro ty, kteri tady zminuji budovani zavislosti na Cine. Alespon v mem meritku 50% DROBNEHO zbozi pochazelo z Ciny a dalsich 50% z USA, Anglie atd. Celkem jsem na ebay a ali od roku 2011 utratil nanejvys 20 000 a to prehanim, zatimco ty skutecne velke objedavky dilu, elektroniky – to uz snad bude hodne ke 200 000, kdyz jenom notas, tablety a fotak staly dohromady nejak 70 000 a dily na kolo hodne pres 100 000). Toto vsechno nakupuji v CR nebo Nemecku. Jak jsem psal ja a konecne to zminily i dalsi, ono to z te Ciny zase az tak levne neni. Mnohe veci koupim levneji v CR a jeste mam jakous takous zaruku.

                    Mne vadi, ze pri objednavce 10 sroubku (a je me putna jestli z Ciny nebo USA pokud kupuji pres ebay), ktere proste jinak nekoupim, protoze se bezne neprodavaji, platim ty jednotne administrativni poplatky. Toto je ten nejdebilnejsi system a ty poplatky nejsou nic jineho, nez pokuta, kterou stat uplatnuje. Jaky je skutecny ucel nevim, jako treba jestli ty penize rozdaji mezi drobne hokynare nebo tak nejak a jestli to nezo zmeni. Ono by se to urcite dalo vyresit i nejak jinak, nejsem ekonom ani celnik. Podler meho lajckeho pohledu je to neferove a ty miliardy, kterymi stat mava ve vzduchu, ze tim ziska – no uvidime. Ja myslim, ze ve vysledku dostane velke prd.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Zminili, preklep.

                      0 0
                    • bikerluzice  

                      Ja bych si troufnul tvrdit, že konečně postavíme ty nové školky a nemocnice, když už to minule nevyšlo :-)))

                      0 0
                    • Libores  

                      Tomu co píšeš rozumím, ale nijak to neodpovídá na moji otázku. Jistě, že nejde jen o Čínu, ale jde především o ní. Když si vezmeme Ali, tak je jasný, že kvalita roste, nabídka roste, služby se zlepšují, termíny dodání se neuvěřitelně zkracují atd. Už to není jako před pár lety, kdy každá objednávka byla velkou sázkou do loterie, ale už je to v podstatě na úrovni normálního evropskýho eshopu. A teď je tu situace, kdy na jednom eshopu nakupuješ bez DPH, bez cla s dotovanou dopravou a nebo na druhým eshopu, který má k fungování zcela jiný podmínky. A není to jen DPH a clo ale i evropské platy zaměstnanců, záruky zákazníkům, tržní ceny dopravy atd. To prostě není v pořádku. Zkus se na to podívat z pohledu tržního prostředí nebo podmínek pro podnikání, to je to co v současný době potřebujeme posílit, výnosy pro státní kasu jsou podle mě až to poslední.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        Ja ti take rozumim, tady mozna zalezi i na uhlu pohledu.

                        Vem to ale tak, ze tam lide v drtive vetsine nakupuji cetky jako bambus ve sklenene ampulce, solarni auticko, levna celovka – poutove atrakce. Ne neco, co bych necekal u normalniho prodejce v CR ze to bude mit na sklade a jeste v tom neprebernem vyberu. Musis se na to podivat mimo oci BF. Tam nikdo nic vazneho nekupuje. Spacak, stan, nejake brasny to vsechno kvalitou na urovni Pinguina a dalsich obrandavacu tam lide aza tak nekupuji, protoze tam uz ted hrozi zabaveni celniky, takze u tohoto zbozi problem neni. Jsou to fakt ty poutove cetky.

                        Jedina skutecna vyhoda, ktera me napada bude, ze se bude mene zatezovat zivotni prostredi. Ekonomicke vyhody ale porad moc nevidim.

                        0 0
              • Metrick  

                Nevím jak typický český člověk, ale hlavní výhodou není mnohdy ani tak cena, jako šířka sortimentu a možnosti výběru. A koleno si mnohdy vrtají i obyvatelé jiných národností než české vč. zemí na západ od našich hranic :o)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ale když ona je ta hra „kopni si do Čecháčka“ tak strašně zábavná a pocit z vymezení se je tak příjemný…

                  0 0
              • kejda  

                „Se systémem“. Abychom byli přesní. Děkuji.

                0 0
          • Emulgator  

            No paradoxne jo, ta cetka ma vyrobni cenu nula nic. Tim ze se to posila v zasade po kontejnerech tak ta cast dopravy cina – EU stoji v radu jednotek korun (cenou za to je to, ze to proste chvili trva), a pak po EU uz to distribuuji lokalni posty, ktere to delaji na zaklade mezinarodnich dohod prakticky zadarmo. Tzn cinska vlada zadne postovne dotovat nemusi, protoze to co je drahe (doprava po EU) si tady platime fkticky sami.

            To je mimochodem dalsi hlavni duvod pro konec vyjimky – donuti to cinany maximum veci distribuovat pres EU sklady, a pak platit trzni postovne, a ne zneuzivat postovni „pomoc“ zemim tretiho sveta.....

            0 0
    • roman 3D  

      budu si dělat zásoby

      0 0
      • Mig_all  

        Tak to abys začal, v současnosti přijde balík do ČR tak do měsíce, další dva se povaluje někde na poště v Praze…

        0 0
    • Jakobo  

      V Norsku je to od zacatku roku. Norsko neni v EU, takze toto narizeni se tyka nakupu odkudkoliv ze zahranici. Ten problem neni pouze cena, ale obecne se tady tezko cokoliv mimo okruh masoveho spotrebaku shani. ND a bezne DYI dily se prodavaji velmi omezene nebo za raketove ceny (nevim, treba obyc lozisko, kousek gumy na byrobu tesneni, okrouzky, blbe toporo do kladiva tady stoji v prepoctu 360 Kc, v CR do pajcky, nove kladivo s uplne stejnym toporem vyjde levneji, atd atd). V kamenaku koupit ND na kolo je temer nemozne (minuly tyden jsem marne shanel po celem Oslo orech do XT naby) a na netu sezenu pouze dily sad tak to 5 let starych.

      Ten limit bez vypalneho byl nekdy v roce 2013 navyseny z 500 asi na 1000 Kc, za to se uz dal nakoupit bezny spotrebak (prevodniky, retezy, spaly) na Wiggle. Na ebay jsem casto kupoval z Anglie, nejen z Ciny.

      Ten nakup na ebay a ali byl pohodlny. Obrovsky vyber a samozrejme nevyhodou byla nejista kvalita a dlouha cekaci doba. To mi prijde imho ferove jako protipol toho, ze neplatim vypalne.

      Ony totiz ty kraviny z ebaye a ali zase az tak levne nejsou, casto se da sehnat levneji batoh v Dekaci nebo nejaky sroubek v zelezarstvi. Vyhodou byl ale ten vyber a pohodli nakupu.

      Pres vsechny ty teoreticke uvahy kolik miliard stat prodelava mi to neprijde uplne ferove, zvlaste to vypalne.

      Ale hlavne! Stat to DPH a vypalne projebe tak jako tak, takze zas nebude nic.

      Loni ke konci jsem nakupoval jak zbesily, ted momentalne nic.

      0 0
    • bikerluzice  

      Pár postřehů z nedávné minulosti (není z mojí hlavy):

      „Ten kdo platil daně i dřív a neokrádal stát se nemusí ničeho obávat.“

      „To přece není zbytečná byrokratická zátěž.“

      „My taky musíme platit daně tak ať platí poctivě jiní.“

      „Všici kradnů! (jen já jsem letadlo)“

      „Postavíme za ty vybrané daně 57,5 školky a 13,8 nových nemocnic.“

      A teď se jenom směju…

      0 0
    • BabbaJagga  

      Jen bych chtěl nesměle podotknout směrem k těm, kdo zde nadávají na stát, ze výše uvedené změny jsou důsledkem nařízení EK na základě shody zemi EU. To jen aby se měřilo všem stejným metrem. Závěrem ještě považuji za nutné uvést, ze nepatřím k příznivcům současné vládnoucí tlupy.

      0 0
      • oddie  

        Ano, a známé je to už dlouho, že to od 2021 tak bude.

        0 0
      • Libores  

        Božínku, ono se vlatně nic něděje, jen to na tom našem Alíku trošku podraží. A tady se už už spustila vlna hysterie:)))

        Buzerace je zcela jasná – otravovat lidi zbytečnou administrativou­. :D

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tak asi nemá smysl nějak řešit ideologii, vliv atd, ale tak jak já to vidím, tak jde o obyčejný blahobyt a prosperitu. Regionu, státu, národa, jak kdo chce. Postupem času jsem dospěl k jednoduchýmu modelu, jak i děckám na malym gymplu vysvětlit jak to funguje. Vždycky jsem jim říkal. Představte si, že ekonomika (regionální, národní…) je jako kýbl, my všichni co něco nakupujem do toho kýble lejem zvrchu peníze. Čím dýl ty peníze v tom kýbli vydrží tím líp se ten daný region, národ… má. Bohužel v tom kýbli jsou dole díry který vedou do Číny, Německa, Rakous atd. a těma ty prašule taky odtejkaj pryč. Pro mě je to teda jednoduchý rozhodnutí. Chci se mít líp, spolu s náma všema tady v tomhle regionu a proto to dělám tak aby těch mejch prachů těmě díram odtejkalo co nejmíň. (a samozřejmě nejsem idealista a je mi jasný, že stoprocentního stavu v golobalizovaným světě dosáhnout nejde a ani to není žádoucí)

      0 0
      • bikerluzice  

        Amen. Jenže do toho se vloží čecháčkovská nátura jak s tím *******, abych se já měl ještě líp a je to v pr.....

        0 0
      • Slavik  

        Koupit raději 3× předraženou věc v tuzemsku než v číně – a to se vyplatí :-)

        0 0
        • BabbaJagga  

          Možná, ze plat skladnika, prodavače a napr. administrativních síly, dále nájmy, energie apod. jsou odlišné od čínských…? Až tady nebudeme vůbec nic vyrábět, protože v Bangladéši to kojenci zbastli za par centu, z čeho ti bude stát dotovat zdravotní péči, hasiče atd.? Chápu, zatím u vás doma nehorelo. Taky jsem byl mladej a nesmrtelnej, a pak jsem jen kulil voči, když jsem viděl, kolik stala každá jedna dávka chemoterapie a k ni ještě injekce na podporu tvorby krvinek.

          0 0
          • Slavik  

            Za ušetřené 2/3 pojedu do Alp, protože se tam umí chovat k zákazníkům :-)

            0 0
            • bikerluzice  

              Užívej si. Máš ještě čas. Až to docvakne tvému zaměstnavateli tak najme ukrajince a za ušetřené 2/3 pojede do Alp. Neber to doslova, ale tak nějak to funguje…

              0 0
              • BabbaJagga  

                +1

                0 0
              • Slavik  

                Ehm, ehm. A to Ti nevadí, že UKáčka posílají převážnou většinu prachů domů?

                Jakmile na tom belíčku ucpeš jednu díru, druhou to začné téci rychleji :-)

                O své místo se bát nemusím, zas tolik vzdělaných ukrajinců se sem nehrne. A jen tak mezi námi děvčaty, UK „berou“ práci, co tuzemák nechce dělat. Nějak moc nezaměstnaných sestřiček nebo zedníků na ÚP není…

                0 0
                • BabbaJagga  

                  Ale než UKacka pošlou/odvezou ty prachy domu, tak je náš stát odrbe o daně a pojistný, takže z toho v tuzemsku docela dost zůstane. Nemluvě o tom, ze tady taky nakupuji jídlo a někde bydlí.

                  0 0
                • bikerluzice  

                  No a právě proto, že stát zase vymyslí nějaké ty nové fleky na úřadech (a tím devalvuje zájem tuzemských pracovníků o práci jako zedník) musí vybrat víc na DPH na balíčcích z Číny. Nevím co je na tom k nepochopení.

                  Ruku v ruce s tím jde tzv. sociální systém. A krásně to je a bude vidět v zemědělství kdy byl problém sehnat lidi na práci. Radši budou sedět doma na prdeli na dávkách než jít dělat na pole. Nejen u nás, ale i v Německu, UK, Španělsku apod.

                  0 0
                  • Barak  

                    Určité procento lidí dělat nebude nikdy. Bohužel si myslím, že zrušením dávek bys docílil jen toho, ze budou v lepším případě krást, v horším loupit. Ale do. prace je tak nedostanes. Temi davkami si vetsina spolecnosti kupuj socialni smir.

                    0 0
                    • bikerluzice  

                      Ano. Jedna z cest je represe a účinné postihování krádeží a loupení. Druhá z cest je „koupit si sociální smír“. Na tu druhou cestu, ale potřebuješ vybrat peníze od těch co pracují.

                      ******* nastává když počet těch co žijí z daňových výnosů významně navýší a prostřednictvím voleb zcela nesolidárně začnou ždímat ty co pracují. To se tady potom někteří můžou ****** kvůli DPH na zboží.

                      0 0
                      • Barak  

                        Na tu prvni cestu potřebuješ rovněž peníze. Musíš postavit pár kriminálu navíc, zaměstnat lidi, celý ten aparát zivit a samozřejmě, v první řadě, navýšit pocet policistu, soudcu a cele to zrychlit.

                        0 0
                        • bikerluzice  

                          To nerozporuji. Je to o hledání efektivnějšího přístupu. Pokud ale u nás nechce někdo pracovat a sedí doma na dávkách a je nutné zaměstnat na práci UKačka tak mi na tom něco hodně smrdí.

                          0 0
          • kyl  

            Jenže u léků se taky dívej na to,kolik je výrobní cena a jak se na tom chtějí pak napakovat.Nedávno bylo někde psáno cosi o léku kde je výrobní cena pár stovek ale prodávají ho za astronomické ceny.

            0 0
        • žvejk  

          ne, tohle bude i konec 3× předražených cetek… Nevím naco je někomu taková spousta blbin z Ali… pár věcí jsem taky samozřejmě objednal z poloviny šunty. A naprosto se bez toho člověk obejde… Ale to tom to není, je tady spousta správných vysvětlení a kdo to nechce pochopit je jen ignorant…

          0 0
          • nitraq  

            Asi je to o tom, co člověk objednává a jak si tam umí vybrat. Polovina šunt.. to asi kupuješ to úplně nejlevnější a očekáváš od toho extra kvalitu, ne?

            0 0
      • Radek Broz  

        To je hodně velká kravina.

        0 0
    • bikerluzice  

      Koupit raději 3× předraženou věc v tuzemsku než v číně – a to se vyplatí

      Platit 3× předraženého zaměstnance v tuzemsku než v Číně – a to se vyplatí.

      Kdyby tady nebylo x zbytečných uměle vytvářených pracovních míst tak se to konečně srovná s Čínou všechno. Ono k tomu stejně jednou dojde na principu spojených nádob. :-) Není možné, aby donekonečna tekly peníze převážně jen jedním směrem.

      0 0
      • Barak  

        Můžeme začít třeba tím, že zrušíme zaměstnanost spojenou s bezpečností práce. Zaměstnavatelům se uleví, že nemusejí kupovat ochranné pomůcky a dodržovat předpisy.

        Nebo zaměstnanost spojenou s životním prostředím. Proc řešit, ze z nejake fabriky nějaký humus tece do řeky.

        Průmysl si krásné sníží náklady a bude moct prodávat levné cetky a další výrobky za nižší ceny a my je nebudeme muset objednávat v Číně. Kvalita zivota sice pujde dolu, ale levné cetky tento mírný nekomfort jiste vyrovnají.

        0 0
        • bikerluzice  

          Je to smutné, ale je to bohužel tak. Lidi mají zájem o levné zboží. A jak vidíš spoustě lidí ty levné cetky za ten mírný nekomfort stojí.

          0 0
          • Jakobo  

            To vazne verite tomu, ze zarazenim DPH se to zbozi zacne vyrabet v CR a v Asii zakazi pracovat deckam v tovarnach?

            Akorat se do systemu zapoji dalsich 10 vychcanku z rad statnich uredniku a prekupniku typu Pinguin a Force.

            0 0
            • bikerluzice  

              Ne. My veříme tomu, že stát zatne další rozpočtovou sekyru a rozdá peníze výrobcům aut na šrotovném, aby lidi měli uměle vytvořenou práci.

              0 0
            • žvejk  

              spousta nepotřebných levných cetek se vyrábět přestane, nebudeš si objednávat jedny baterky a jedno sklo na mobil atd… které jde přes pul planety v tankeru, který vyhulí za jednu trasu jak milion aut za rok…

              0 0
              • bikerluzice  

                +1

                0 0
              • Smazaný účet  

                A proto přestanou jezdit nákladní lodě, lítat nákladní letadla? Baterky, sklíčka, obaly, šroubky a další věci, co včil z Číny taháme, se jednoduše přestanou používat? Nebo se začnou vyrábět u nás v Evropě? Nebo jak to bude?

                0 0
                • zirecek  

                  Nebude to ani černé ani bílé. Netřeba polarizovat.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No tak jak si to představuje předřečník?

                    Budeme nosit mobil bez sklíčka? Ten mobil se ale taky musí nějak dopravit? Nebo kvůli mobilu postavíme fabriku v Evropě?

                    Pokud se nebudou vyrábět třeba sklíčka a obaly, tak jak ten mobil ochráním před nešikovným zacházením? Nebo se prostě smířím s tím, že mobil občas spadne a rozbije se a pak si koupím nový?

                    0 0
                    • bikerluzice  

                      Tak ty fabriky na mobily tady v Evropě stáli… Nokia, Siemens… Bohužel vysoká cena práce a tlak na ekologické chování výrobců…

                      Budem si časem tady navzájem jenom přeprodávat služby typu celní deklarace balíčku do 200,– nebo jak to bude?

                      0 0
                    • zirecek  

                      Nebude to ani černé ani bílé. Netřeba lacině polarizovat. Ono to nějak půjde, trh to vyřeší bez našeho teoretizování předem.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Pokládám naprosto legitimní dotaz předřečníkovi. Zajímá mě jeho představa. Já tomu říkám debata, pokud tomu ty říkáš laciné polarizování, posluž si. Ale v první řadě čeká reakci od předřečníka a jsem zvědav, jak svou myšlenku dál rozvine.

                        0 0
                      • bikerluzice  

                        Pravda. Díky vlastní hamižnosti budeme tak dlouho posílat své peníze do Číny až si nás všechny Čína koupí… a budeme skákat jak bude pískat.

                        A ne že by Čína celosvětově už nezačala vystrkovat růžky… Pár pěkných případů se dá najít i v České kotlince.

                        0 0
                      • doubleingram  

                        Trh to vyresi, to vidime na cenach jidla, v posledni dobe, Ovoce zelenina stoji uplny nesmysl, trh to vyresil.

                        0 0
                        • oddie  

                          To se jaksi dalo čekat, s tím ovocem a zeleninou…

                          0 0
                          • doubleingram  

                            Kvuli korone? Uz predtim to bylo sakra hodne.

                            0 0
                            • krabica  

                              Když se ti to nelíbí, můžeš se ****** na trh, vzít život do vlastních rukou a začít pěstovat. :-)

                              0 0
                            • oddie  

                              Ne, kvůli suchu. Korona to jen urychlila nedostatkem pracovníků.

                              0 0
                              • bikerluzice  

                                Nedostatkem pracovníků ochotných pracovat za mzdu odpovídající té ceně zeleniny a ovoce. Jinak potencionálních pracovníků sedících doma na zadku je dost. I ve Španělsku, Británii a Německu.

                                0 0
                                • oddie  

                                  Tak jasně, když jsem jezdil sklízet jabka do Itálie, jezdil tam i spolumajitel českého sadu, který si na sklizeň u nás najímal Ukrajince :)

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Můžeš zase přijet ;-) Lidi nejsou a nově ani nemusíš do karantény :-)

                                    0 0
                                    • oddie  

                                      No jo, to jsem tak zvažoval, co bych dělal, „kdyby“ mě vyhodili z práce apod. Jako že bych si třeba dal volno a nějaké příležitostné a sezónní srandičky jako třeba měsíc jabka. Ale to jsou spíš takové vílí nápady, doma děti, co nemaj vypínač, takže na měsíc se zdejchnout nemůžu, a co si budem povídat, ten výdělek tam už taky není proti nám takovej zázrak jak před čtvrtstoletím. Ale ta nostalgie tam je, to přiznávám :)

                                      0 0
                              • Barak  

                                Papriky z 80 Kč za kilo na 120 Kc že dne na den.

                                0 0
                              • Rubi  

                                bylo to kvuli korone, italie a spanelsko melo hrozne vypadky…

                                0 0
                        • bikerluzice  

                          Pravda. Ty ceny jsou úplně mimo. I z pohledu potencionálního českého výrobce ovoce a zeleniny. Ty dnešní ceny nestojí ani za vytažení motyky z kůlny. Natož kopnutí do země. Obrazně.

                          0 0
                    • žvejk  

                      Priklad z dnešních časů… Objednas si roušku z Ali misto toho aby sis ji koupil u švadleny z ulice? Ty asi jo že? Objedna vlada letadlo roušek z Číny misto toho aby je nechala vyrobit firmou v ČR? a dalsi a další..Kdo nechce nepochopí…

                      0 0
                      • bikerluzice  

                        No jo no… Když je ve hře 40mld úvěrů od čínských bank pro firmy pana velkostatkáře tak se nedivím, že vláda objednává tam kde objednává a na české výrobce kálí z vysoka…

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Objednám si sklíčko na mobil z Ali nebo z Alzy (která stejně sklíčka tahá z Číny, akorát u nich doplácím za překoupení a za záruku, která je mi u sklíčka stejně k ničemu)?

                        Nebo si objednám sklíčko na mobil u místního výrobce? Uf, moment… vyrábí u nás někdo sklíčka na mobil?

                        0 0
                        • zirecek  

                          Já si koupím sklíčko u České nebo Evropské firmy, i když ho záhy z Číny. Alza není férová firma – anonymní kyperské akcie.

                          To komu a kam dávám peníze je mé rozhodnutí, rád podpořím České výrobce a kvalitní výrobky.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            i když ho záhy z Číny – to znamená co? Nerozumím řeči tvého kmene.

                            Alza byl příklad, mám to přes ulici. Ale obecně je to jen přeprodejce.

                            Teoretik předřečník tu uvedl nějakou premisu, která je docela děravá. Ne všechno se dá koupit tady, ne všechno se tu vyrábí, ne všechno se tu nabízí výhodně, viz třeba sklíčka a futrály na telefon.

                            Nedávno jsem sháněl malý kastrolek na vařič, do kterého by se mi vešla malá kartuše. U nás neřešitelny problém, všechno přes litr objemu a drahé jak korela. Na Alíku přesně to, co jsem chtěl, za 6 stovek. Jako bonus titanové, takže gramařina.

                            0 0
                            • bikerluzice  

                              Ale tady ta Alza odvede DPH z dovozu. Což teď čeká i všechny ostatní. Možná i proto se ti zdá, že je to přeprodejce s naraženou cenou. Hledej za ní i to DPH například.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Dobře, na Alíku stojí sklíčko dolar, na Alze 150 korun. DPH je 22 %. Co ten zbytek?

                                Futrál na Alze stojí dejme tomu 2 dolary, ten lepší. Na Alze 200. Ha?

                                0 0
                                • bikerluzice  

                                  Cena dopravy (kterou jinak dotuje Čína), proclení, certifikáty, poplatky a evidence EKOKOM, bezpečnost práce, požární bezpečnost, to všechno jak materiálně tak personálním zabezpečením úkonů… Kdybych měl pokračovat dál tak budeš rolovat hodně dlouho.

                                  A to všechno ty jako individuální dovozce neřešíš.

                                  Zaregistruj se do EKOKOMU zaplať roční paušální poplatek. Jako malý dovozce se na cca 2000,– dostaneš. Zpracovávej a posílej pravidelná hlášení o množství importovaných obalů, zaplať za kila podle materiálu a potom nám napiš jestli se ti ten dovoz pořád vyplácí. :-)))

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    A MARŽE, přátelé, marže :)

                                    0 0
                                    • bikerluzice  

                                      Ta marže je právě to co je potřeba na pokrytí provozních nákladů. Když to vezmeš do důsledků tak i vyplácená dividenda je odměna akcionářům za to, že koupení akcií financují chod firmy, protože tam mají vázané svoje finanční prostředky. To není odměna za nic.

                                      Nějak přestávám doufat, že to někteří při úrovni ekonomického a finanční gramotnosti pochopí.

                                      Ale beru to s nadhledem. Ti jednoduší konzumáci jsou vlastně potřeba… :-)

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Oj, záblesk sebekritiky z tvé strany? Palec nahoru.

                                        0 0
                                        • bikerluzice  

                                          Ono ti to třeba jednou dojde až budeš v CZ za hrst rýže pracovat pro čínské zaměstnavatele…

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            V mém oboru tohle fakt nehrozí, jsem klidný a vyrovnaný.

                                            0 0
                                            • bikerluzice  

                                              Tak pokud je tvůj obor nijak neprovázaný se zbytkem ekonomiky tak asi žiješ na pustém ostrově kam loď ani za 40 let nezabloudí… :-)))

                                              0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Víš, odborně se tomu říká ztráta komplexity. To takhle jednou půjdeš k zubaři s kazem, a on ti řekně:

                                              Jo, před pár lety jsme to uměli, krásný plomby, zapejkali jsme to lejzrem, ale bylo to drahý, tak se milej pane pěkně chyťte křesla, dem to vyškubnout.

                                              To se nám totiž úplně klidně může všem stát, když ty naše prachy budem furt posílat do ******. (a taky do Číny)

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                A to všechno kvůli žluté obálce se sklíčkem na telefon a obalem na Garmina… THE END IS NEAR.

                                                0 0
                                              • doubleingram  

                                                Ted je posilas zapadnim korporacim, co vlastni vetsinu tyhle zeme, to nemluvim o EU shitu. Tak si vyber.

                                                0 0
                                            • bikerluzice  

                                              To tak mám kamaráda. Taky strašně rád nakupuje v Číně a chlubí se jak tím ušetří na daních a celkově. Pracuje v dopravě. Teď díky předpokládaným nižším daňovým příjmům se kraj chystá zrušit dotovanou linku na které jezdí. Aktuálně je z toho rozhozený a nadává na krajský úřad. Tak jsem mu řekl, že přece ušetřil na daních při nákupech z Číny tak by měl být v pohodě… :-)

                                              0 0
                                          • doubleingram  

                                            A ted pracujes taky „za hrst“ ryze pro povetsinou zapadni korporace. Ty si tu z toho udelali regulerni kolonii.

                                            0 0
                                            • bikerluzice  

                                              To máš v mnoha případech pravdu. Ale to bylo účelně prosazené tím pánem co dnes sedí na hradě. V boji za co nejnižší nezaměstnanost nasadil investiční pobídky, dlouhé daňové prázdniny a příspěvky na každého zaměstnance. Ne pro do té doby fungující české firmy (ty na to nedosáhly), ale pro zahraniční investory. Těma nerovnýma podmínkama hodně těch původně českých výrobců potopil.

                                              0 0
                                              • blue.sun  

                                                Fungující české firmy… tak jo, ten byl dobrý. Od tebe by se komunisti mohli učit.

                                                0 0
                                                • bikerluzice  

                                                  ???

                                                  I dnes jeste nektere existuji. Sice bojuji s nerovnyma podminkama, ale jsou.

                                                  Nektere firmy ty tlaky nerovneho pristupu neustali. To je pravda. Mam firemni zakazniky z ruznych oboru. Pohybuju se v tom od konce 90 let. To ze ty nevis nebo nemas kapacity si to zjistit neni muj problem.

                                                  0 0
                                              • doubleingram  

                                                Za vsechno muze Zeman? A jeste Babis a hlavne Putin, co? Ten je arcidabel.

                                                0 0
                                                • bikerluzice  

                                                  Ja nerikam, ze za vsechno. Popisuji zpusob jak resil tehdejsi nezamestnanost. Jestli bylo z dlouhodobeho hlediska spravne hodit klacky pod nohy tem co si ty pozemky v 90 museli koupit za plnou cenu, privest inz. site, platit zamestnance ze sveho, platit dane a pri tom souperit se zahranicnim investorem jak ve vysi mzdy na kterou mel zahranicni prispevek od statu, platit prubezne dane, ktere zahranicni nemusel necham na zvazeni kazdeho soudruha. Me to moc fer nepripada.

                                                  0 0
                                                • krabica  

                                                  Zapomínáš na ďábelského Kalouska!!!

                                                  0 0
                            • Smazaný účet  

                              Hele…dej si predpoklady vyrobene v cesku a nepochazi od babise …a pak si hod lano a chcipni hlady…

                              0 0
                              • BabbaJagga  

                                Nesmis věřit všemu, co se šušká. Kupovat potraviny odjinud než od Babiše jde a určitě kvůli tomu nehrozí uhynutí hlady. Sám to tak praktikuju už několik let a fakticky nijak nestrádám.

                                0 0
                • žvejk  

                  Tak snad dokážeme tyhle veci vyrobit i tady ne? A ve fabrice kde budem dodržovat ekologií nezaměstnavat děti atd… U velke objednávky odpadá sposta jinych nákladů, preprava tady bude porad, ale bude smysluplnější a místním přepravcům asi nebude vadit, ze nerozvážnost činu… A to mas takovou spotřebu tech sklicek a folii na mobil, ze bys to finančně neutahl?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    A vyrábí se to u nás? Ne? Proč? Možná jsi objevil díru na trhu a mohl bys začít, jistě se objeví spousta srdcařů, co budou ochotni za sklíčko MADE IN CZ dát 4× tolik.

                    Představ si, že sklíčka měním celkem často. A je rozdíl vyměnit sklíčko za 50 a za 200.

                    Tyhle řeči mi přijdou podobné jako propagace elektromobility. Přestaneme vozit Čínu, přestaneme jezdit se spalovacími motory. Ale v reálu zjistíme, že je to toužebné přání a že nám k tomu chybí důležitá věc – infrastruktura. A navíc je to skvělé nové řešení výrazně dražší.

                    0 0
                    • žvejk  

                      Mel by ses dívat vic dopředu, ne jen na to co budeš mit zítra… může se toho zmenit k lepšímunohem vic, ale bude to chvíli trvat, mozna pár let. Ale ty to pochopit stejně nechceš… nebo si omezenec, kterému jde jen o to kolik teď hned ušetří na tom a támhle tom? S tebou by se o tom dalo diskutovat do nekonečna.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        No dobře, v první řadě tady vybuduj patřičnou infrastrukturu a PAK vykřikuj o nějakém zastavení dovozu.

                        0 0
                        • žvejk  

                          Elektro auta si začal vytahovat ty…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            No jo, ale kdo tu chce zastavovat dovoz z (nejen) Číny? Spočítej si, co všechno se tu nevyrábí. I součástky na kolo, když už si třeba rám koupíš od českého výrobce, chodí z Asie.

                            0 0
                      • bikerluzice  

                        Já bych řekl, že z této skupiny, která ráda kupuje zahraniční zboží za levno se stávají ti, kteří potom nejvíc křičí, že se tady nic nevyrábí. Viz. zemědělství.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jo jo, trocha paušalizace ještě nikoho nezabila.

                          Pořád ale nevidím důvod, proč si spotřebák nekoupit v Číně za 50 místo u nás za 250. Takový argument tu ještě nepadl. Krom nějaké pofiderní podpory sítě překupníků a lepičů loga.

                          0 0
                          • bikerluzice  

                            Ale z krátkodobého a krátkozrakého hlediska je to určitě výhodnější to nikdo nepopírá.

                            Z dlouhodobého hlediska je to řezání si větve pod sebou. Nebudou lepiči log = nebudou např. revizáci a plniči hasicích přístrojů do skladů, nebudou revizáci a hasiči = nebudou další profese, které potřebovali. To je jenom příklad. Analogicky pro ty lepiče log funguje spousta státních úředníků a jiných dodavatelů. Pošleš je na pracák svým chováním. Nebude Ekokom nebudou příspěvky od Ekokomu obcím. Těch návazností je spousta. OK. Z hlediska jednotlivce je to logické krátkodobé chování. Z hlediska dlouhodobého chodu společnosti cesta do chudoby. Je tu nastaveno tolik státem vynucených přebytečných pracovních míst (oproti Číně), že obejitím lepičů log tuto celkovou zaměstnanost a životní úroveň ohrožuješ. A to stát nedovolí. Možná se připravme v budoucnu i na obchodní celní války.

                            Vem si jen kam až zasahuje (do jakých profesí) současný útlum v turistice.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ale ti lepiči log se klidně můžou věnovat vlastní výrobě, vlastnímu vývoji a nabídnout vlastní produkty s nějakou přidanou hodnotou, které budou krásně konkurovat té zlé Číně a u kterých bude důvod tu vyšší cenu zaplatit, protože u toho bude vyšší kvalita.

                              Vazeb na Čínu se nezbavíme tím, že na malé zásilky nacpeme DPH a budeme se tvářit, jak moc jsme narovnali tržní prostředí (které je zdeformované z úplně jiných důvodů, než jsou drobnosti z Alíka).

                              Pokud chceme rovnat tržní prostředí, je potřeba vymést Augiášův chlív, zjednodušit daňové zákony, zlikvidovat korupční prostředí v oblasti dotací, nechat malé a střední firmy volně dýchat a ubrat jim administrativu… pak se můžeme zabývat marginalitami, jako jsou žluté obálky.

                              Argumentovat státním úředníkem je nonsens, státní aparát je v dnešní době neskutečně přebujelý.

                              0 0
                              • bikerluzice  

                                No jo. Jenže nejenom to. Zbývá dořešit zdanění pracovní síly u nás (7. nejvyšší v OECD). Zbývá zrušit různé ekopakárny. Prostě srovnat to prostředí s Čínou a pak si můžeme hrát na rovné konkurenční prostředí.

                                A nevím jestli kolem tebe aspoň v rychlosti prošlo marketingové rozdělení poměru zákazníků na ty co kupují novinky (ty s okamžitě platnou nově přidanou hodnotou), ty co kupují střed za střed peněz a ty co jsou na chvostu a kupují low-end. To jsou zákonitosti, které taky musíš brát do úvahy při myšlence o prodeji jen kvalitnějšího zbo­ží.

                                0 0
                                • bikerluzice  

                                  To rozdělení zákazníků je na ochotu kupovat inovované zboží. Není to rozdělelní primárně podle ceny výrobku.

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Sorry jako, ale pokud zboží od českého překupníka proti tomu samému nenabízí žádnou přidanou hodnotu, což je u drobotiny z Alíka málokdy, tak skutečně nevidím důvod platit výrazně vyšší částku za to samé. To prostě a jednoduše JE nesmysl.

                                  Karta se samozřejmě otáčí u dražších věcí, u kterých se očekává delší životnost, tam samozřejmě rád připlatím za nadstandardní služby, prodlouženou záruku, servis NBD a podobně. Ale u spotřební drobotiny fakt ne.

                                  A pořád není vyřešená jedna zásadní věc – v případě, že by se (jak padlo na začátku téhle větve) odřízla Čína, tak jak se dostat k věcem, které u nás v současné době ani přes překupníky nejsou. Bude to podpultovka jako za komunistů? Nebo se bez toho obejdeme, protože to není základní životní potřeba?

                                  0 0
                                  • žvejk  

                                    A které tak nezbytné věci myslíš?

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      To je individuální. Uvedeno ad absurdum není nezbytné nic, můžeme po vzoru zvířecích předků spát v jeskyni, živit se lovem a sběrem a spoléhat jen a pouze na to, co najdeme – žádná výroba nástrojů a nic takové. Přiroda si oddechne.

                                      Uvedeno méně absurdně se můžeme vrátit do středověku a mít pouze to základní pro zemědělství, stavbu jednoduchých domů – kováře, tesaře, krejčí, ševce… příroda si oddechne méně, ale oddechne. Lidi nebudou vymýšlet, co si koupí, protože prostě nic nebude, konec konzumu.

                                      Analogicky se můžeme dostat i do nějaké dystopické vize typu 1984, 451 °F, Equilibrium… trochu modernější, ale pořád jen základní potřeby pro přežití, žádné zbytečnosti.

                                      0 0
                                      • žvejk  

                                        Rikam ze ty to pochopit nechceš, ze sve nadprirozenosti… A nebo si věc nekupovat, tak často a treba ji i od českého/evroskeho výrobce když to teda jde, ano často je to problém. Ale radeji dam do budoucna o 100 vic za tu folii na mobil ( i když je z Asie/překupník) nez abych kvůli takovým cetkam zasraval přírodu a skladky hromadou plastoveho obalu ve kterem všechno tohle chodí sólo zabalene…to je treba další důvod. Ty tvoje absurdní úvahy tu uvádis proč, dosli ti rozumne argumenty co? Žiješ, ala po mě potopa.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Znáš mě osobně? Znáš moje názory obecně? Nebo jen paušalizuješ z jednoho konkrétního dílku? A nebo prostě jen ze své bohorovné křišťálové věže Jediného Správného Názoru ostrakizuješ cokoliv, co se ti nehodí do krámu?

                                          Co to meleš o plastovém obalu? Ono to většinou chodí jen v nějaké obálce. A když si to objedná překupník ve velkém objemu, stejně musí mít krom indivituálního balení i nějaké další balení skupinové (karton, paleta…)

                                          Takže nula od nuly pojde. Já mám obálku, překupník má skupinové balení + balení, ve kterému mi to pak pošle, pokud nemá kamennou pobočku poblíž mého bydliště.

                                          0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    když skončí levné šmejdy z číny tak se lidi trochu uskromní.. budou se třeba více dívat v tom kde žijí… začnou se věnovat přírodě, komunitě a pod… a ne jen sedět u monitoru a vybírat jakou cetku si koupím aby nebyla nuda…

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Na ja! Zum Befehl! Maschieren, marsch! Eins, zwei, links, rechts…

                                      A co těm lidem třeba nechat volbu?

                                      0 0
                                      • žvejk  

                                        Myslíš rozežranost ne?

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Rozežranost je co? Nákup přes Alíka? Nebo nákup přes českého překupníka?

                                          0 0
                                          • žvejk  

                                            …Objednej si raději další obal na mobil.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Až si koupím nový mobil nebo ten stávající roztrhám nebo ztratím. Zatím nemám důvod. Stávající obal funguje.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Po ctyrech letech jsem si koupil na alikovy novy obal na mobil. Duvod? Obal byl na hadry. Obal jsem u ceskeho obchodnika nenasel. Obal stat 37 Kc…

                                                0 0
                              • Barak  

                                Ti lepiči log, kteří přijdou s vlastním neotřelým nápadem, který má potenciál, dopadnou ve finále tak, že za nimi přijede Čínan s tím, že by měl zájem s nimi spolupracovat. Během vyjednávání a prohlídek výroby ukradne know-how a propadne se do země. Za měsíc se z Wu-Chanu bude valit totožný výrobek za třetinovou cenu. A zaměstnanci, kterým reálně hrozí, že kvůli tomu přijdou v Čechách o práci, dál nakupují v Číně za nízké ceny a jsou spokojeni, jak nedali vydělat někomu v místním obchodě.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Tak nesmí spolupracovat s Číňanem, ale zajistit si adekvátní výrobní kapacity v rámci západního světa. Jednoduché.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Nejde jen o výrobu jako takovou. Často se to děje v okamžiku, kdy chce daný subjekt expandovat na Čínský trh. Nebo hledá investora. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak se tohle neděje firmám po celém světě.

                                    Edit: A Čínani tohle dělají i přes nastrčené firmy.

                                    0 0
                                  • bikerluzice  

                                    Tvl. jak chceš zajišťovat kapacity na spotřební zboží v západním světě? Drahá práce, vysoké daně, ekodaně, spousta buzerace od státu. Ve výsledku nainvestuješ hromadu peněz. Spustíš výrobu. Po půl roce budou lidi kupovat kopie z Číny o něco levnější. A ty si můžeš vzít půjčku a za ní si koupit lano…

                                    A to můžeš mít předtím nápad na přidanou hodnotu jaký chceš. Takových už bylo.

                                    On problém není v tom, že by to nešlo vyrábět tady i dráž. Ale v tom, že vyčůraný zákazník se spojí s Číňanem a s tebou vyjebe.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      někde byl dokument, že pokud by se měly rifle vyrábět v německu a výrobce by měl splnit všechny zákony – platy, daně, ekologické zpracování barev apod. tak by ty rifle stály snad 1000 Eur!

                                      0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Když se stopne tahání věcí z Číny, tak se musí zajistit alternativní výroba, neasi. Takže vizionáři, kteří chtějí zatrhnout dovoz žlutých obálek asi mají všechno vymyšlené a nejde jen o výkřik do tmy.

                                      0 0
                                      • Jakobo  

                                        Tak proste se koupi novy vyrobek a bude se mene opravovat. Velka cast mych objednavek z Ciny byly ND, spojovaci material jako specialni nyty na kuzi, obrabeci nastroje apod. Ekologie dostane na prdel tak jako tak a mnozstvi odpadu neklesne.

                                        Novy mobil nebo vymena skla v autorizovanem servise, nove brzdy, pac praskne keramicky pistek (drive nebo pozdeji se to stane u vetsiny brzd rady SLX a vys a protoze Shimano ND nedodava byl nakup neorigo pistku pres ebay jedine reseni), komplet hlavko, pac samotne loziska nekoupim.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Nj, já si potřebuju udělat větší akupack pro fpv monitor. Tak si nevyrobím svůj akupack ze starých článků, protože neseženu stejný konektor (u nás nekoupím). Místo toho koupím nový mizerný akupack – z Německa, k nám se nevozí. A to se vyplatí!

                                          0 0
                                • doubleingram  

                                  Ehm, ukaz mi kdo bude dobrovolne nakupovat ± to samy za dost vic. Asi opravdu malokdo.

                                  0 0
                              • bikerluzice  

                                A když pošleš státní úředníky na pracák tak snížíš cenu práce. Snížením ceny práce snížíš kupní sílu. Snížením kupní síly snížíš cenu práce........

                                Jinak souhlas, že státních úředníků a státních zaměstanců máme tolik, že můžeme rozdávat plnými hrstmi. :-)

                                0 0
                      • Rubi  

                        +1

                        0 0
                    • žvejk  

                      Ale nejsem naivní, nemyslim, si ze se tu začne vsechno hned vyrábět, jen rikam, ze bez te spousty zbytecnosti se da v pohodě žít. A o te dopravě a neprocleni která uz se tady rozebírala výše…

                      0 0
                      • Barak  

                        Proc by lidi nemeli každý měsíc jinak barevny kryt na mobil, kdyz stoji dolar nebo dva a doprava je gratis…

                        0 0
                        • BabbaJagga  

                          Taktak, jen ať si tu naši planetu za.sereme zbytecnejma odpadkama co nejvíc. A k tomu trochu toho smradku z dopravy. Ropaci hadr.

                          0 0
                          • doubleingram  

                            Ale vy si porad myslite, ze takoveto „vyssi“ myslenkove pochody jsou v populaci bezne. Nejsou, lidi sou tupa masa.

                            0 0
                  • bikerluzice  

                    V klidu. Ta iluze levnosti dováženého zboží a iluze blahobytu závisí jen na možnosti zvyšovat státní a osobní zadlužení. V okamžiku kdy ta možnost přestane být reálná tak se celková životní úroveň sesype pod Čínu. V podstatě jde o to natáhnout to zadlužování před dobou splácení co nejvíc to jde. Teď jsme díky coroně dostali celkem jasnou výstrahu – bohužel se zdá, že jsme nepoučitelní.

                    0 0
                    • Metrick  

                      Možná corona pomůže se „západu“ vzpamatovat se a uvědomit si, že jisté odvětví je výhodné mít alespoň do nějaké podstatné části „pod vlastní kontrolou“ s min závislostí na zemích jako Čína. Do jaké míry je to uskutečnitelné, těžko říct. Spíš je problém s tím, že ať Bureš vybere X nebo Y miliard navíc, stejně po „prom..dají“ na vlastní obohacení a uplácení voličů. Neumím si představit, že zvyšování byrokracie a daňové zátěže obyvatelstva povede k něčemu pozitivnímu. Ale to asi není problém jen ČR :o(

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        To nepochybně, je to problém celé levičácké „západní“ Evropy s jejím dotováním a přerozdělováním.

                        Určitá soběstačnost je v klíčových odvětvích nutná, to asi chápeme všichni.

                        0 0
                        • BabbaJagga  

                          Takže v tomhle ohledu je vlastně Babis vizionář, protože díky němu a jeho holdingu jsme potravinově sobestacni a hlady nepojdem. Též jeho chemičky jedou na plné obrátky, abychom se v případě neúrody mohli nasytit dostatečným množstvím náhražek a pochcipat na rakoviny, různá selhání imunity a tak. Proste lepší zítřky už jsou tady…

                          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • jIrI___  

            +1, s tím se osobně můžu plně ztotožnit. A stejně tak většina mé sociální bubliny :)

            0 0
        • žvejk  

          Krásně si to vystihl

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • jecnak  

      Konecne.

      0 0
    • JachymP  

      Ne že bych věřil článkům na mobilmanii ale možná to nebude tak zlé:

      https://www.mobilmania.cz/…default.aspx

      Nevím teda jak to bude řešit ebay když obchodník je tam třetí strana, ale jestli to takhle bude, tak možná i ebay najde cestu. Plus limit by se zvednul na 150 EUR, takže by se to vlastně spíš zlepšilo…

      0 0
      • xtonda  

        Asi tak, ono si to sedne, velké portály jako Aliexpress se prostě zaregistrují v EU jak plátci DPH, vyberou DPH od zákazníka a odvedou v EU, věci do 22 € se zdraží o DPH, ale u věcí v rozmezí 22 € a 150 € naopak odpadne doměřování DPH při příjezdu, takže se to zjednoduší a ušetří se 200 za poplatek.

        0 0
      • oddie  

        Ebay už to má dávno. Pred nějakými 8 lety jsem si nechal z US poslat vrtačku a v ceně bylo zvlášť vyčísleno cena výrobku, doprava a clo/dph, jako služba, kterou poskytuje ebay. Balik pak přišel rovnou.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Napadá mě otázka na protéžisty (nejen) českých překupníků – jak vnímáte bazarový prodej? Není to, podobně jako vlastní nákupy v Číně, podraz na české podnikatele a na stát? Pokud někdo koupí bazarovou věc, tak neplatí žádné daně, prodejce nové věci přijde o obchod, výrobce přijde o možnost vyrobit nový kus… státu unikají miliardy na daních.

      0 0
      • oddie  

        Správně bys neměl nic prodávat napřímo, ale odnést to do bazaru, kde si na tom překupník přirazí stejně jako na dovozu z Číny. Problem solved :)

        0 0
      • bikerluzice  

        Proč? Proč?

        Ta věc pokud vstoupila na maloobchodní trh tak už byla zatížena DPH úměrně k předpokládané životnosti výrobku. Není důvod ji platit znovu. Nebo?

        Druhá věc je, že nevím o dotování dopravy bazarových věcí jihočeským krajem. Nebo nulovém DPH při prodeji jen v Olomouckém kraji. Že to ještě nikoho nenapadlo? No jo. Ale to by potom asi prodejny v jiném kraji postupně zanikly. Nebo by se kupovali bazarové věci jenom z Jihočeského kra­je.

        0 0
      • žvejk  

        Už na té věci jednou někdo vydělal, zaplatilo se DPH atd… Byla by přece blbost vyhodit kvalitní věc, když má před sebou ještě třeba pár let života. Nikdy jsem neobhajoval překupníky v Česku, často o kolech a dalších věcech vědí málo, ale umí jen dobře kecat a prodat… samo že ne všíchni…

        0 0
      • bikerluzice  

        Já nemám primárně problém s tím, že je individuální dovoz do určité částky osvobozený od DPH, Ekokomu, v případě elektro od poplatku za likvidaci a papírování a buzeraci ze strany státu s tím související. Proč musí fabrika u nás platit ekopoplatky. Mít pokud možno vlastní čistírnu odpadních vod (podle charakteru výroby). Řešit spoustu dalších papírování a nesmyslů ve srovnání z fabrikou v Číně.

        Ale proč dopr… nejsou od tohoto osvobozeni všichni? Fabriky i překupníci? Kde je logika věci?

        Nepodřezáváme si pod sebou větev?

        0 0
        • žvejk  

          To myslíš vážně? Takže podle tebe by jsme meli tuhle planetu totálně ****** vším a všechny země, ve jmenu zisku? V Indii je ještě levnější pracovni sila, ale taky se tam treba myjí jednou za 2 tydny v řece , koupou se v rece do které hazou popel ze svych mrtvých příbuzných, serou za chalupu atd, to bys chtěl taky?

          0 0
          • bikerluzice  

            No já ne. Jen se snažím přemýšlet jak z toho ven,aby jsme si tady navzájem nepřeprodávali jenom služby. Když výrobu kvůli zdejším náročným podmínkám přesuneme jinam. Dodanění na naši úroveň a cla narazí na odpor šetřílků. Uvolnění podmínek pro výrobu narazí na jiné zájmové skupiny. Budeme žít z turistiky? Nebude to všechno potom stát tak trochu na hliněných nohách? Nevím? Jen se ptám.

            0 0
      • Ricci  

        Predajca novej veci nepride o obchod pretoze ked vacsinou niekto nieco pouzite preda tak si kupi nieco nove…

        To je vrchol aby stat zarabal este na predaji pouzitych veci, to nema logiku…

        0 0
    • Toky  

      Včera mi konečne došla z Číny fleška, ktorú som si pred tromi mesiacmi objednal na Aliexprese. Prišla v skrkvanej obálke so stopou po prejdení pneumatikou auta :-)

      Ale fleška je nepoškodená a funkčná.

      0 0
    • designer  

      Zase jsem se díval na nějaké drobnosti na kolo, které jsem loni objednával. Různé šroubky, ventilky, gripy, atd. Všechno podrážilo cca 3× a je to dražší než u nás. České eshopy můžou zase nasadit ceny :-/

      0 0
      • Slavik  

        Oni je už nasadili…

        0 0
        • designer  

          Tím pádem je vše vyřešené, protože co jsem se díval, nevyplatí se tam aktuálně kupovat vůbec nic..

          0 0
          • oddie  

            NW převodníky pro děti :)

            Nába s microspline.

            Nějaké další blbosti mimo kolo se taky najdou, beru tam třeba solenoid ventily na vodu…

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Nitroglycerin  

      Zdar, už jsem dlouho nic u AliExpressu neobjednával, tak se raději zeptám a … kde jinde, než na BF, ne?:-): Když si vyberu zboží za pár tisíc a dám volbu "poslat z … " a vyberu nějaký EU stát (ČR, Španělsko ..), tak mám rychlejší dopravu a nemusím už řešit ty nové administrativní věci se clem a DPH kolem, ne? Prostě vidím cenu na shopu, tolik mě to bude stát a nemusím řešit proclení. Je to tak?

      Díky:-)

      0 0
      • jIrI___  

        Pozor na to, že ony evropské sklady jsou mnohdy jen tak na oko. Objednal jsem z evropského skladu (tuším psali Franice) s doručením do 7 dnů, zboží bylo ve skutečností odesláno z Číny a došlo za měsíc, samozřejmě včetně kompletního výpalného…

        0 1
        • Nitroglycerin  

          Aha a … dá se to poznat předem? Píšou odeslání ze Španělska, dodání třeba za 7 dní… Když nedám omezení země odeslání/skladu, tak je sortiment (např. power station s fotovoltaikou) na milion stran, když vyberu EU zemi, tak se smrskne na pár položek v té kategorii. To by člověk i věřil, že tady toho skladem mají jen malou část.

          Nebo je to prostě ruská ruleta a nedá se to předem poznat?

          0 0
          • mr.antik  

            Mě se to teda nikdy nestalo, ze skladu v Polsku, ČR, Belgie atd to šlo vždy v pohodě.

            Spíš asi lidskej faktor.

            1 0
            • MatS  

              Mne se stalo jednou, ze jsem objednal z CZ skladu na ALI a trvalo to nejak dlouho a divny tracking. Napsal jsem prodejci a ten poslal tracking a z toho bylo videt, ze to leti z Ciny. Tak jsem namital, ze takto to byt nemelo a ze odmitam platit pripadne clo. Prodejce tvrdil, ze doslo k jejich pochybeni a ze nic doplacet nebudu a tak se i stalo.

              Ale treba na Banggood objednavam jen z EU skladu a vzdy do par dni doma a fakt to jelo z EU.

              0 0
      • Georrge  

        Nevím jak je to u opravdu drahých položek, ale zatím vše co jsem z Aliexpresu za poslední rok koupil (nejdražší věc 143 dolarů) přišlo z číny úplně bez problémů, protože poplatky už jsou v ceně. Z evropských skladů jsem ještě nekupoval, takže tady nevím.

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.