Nakupy pocvrte aneb horor pokracuje

157 nepřečtených
  • JanN

    Nějaký kolista mne ve foru vyzval k založení dalšího vlákna o nakupování, tak proč se tedy nepodělit :-)

    O víkendu jsem plánoval, cca 120km poblíž Sedlčan. A co čert nechtěl, vzal jsem si vše, jen na věci na sebe jsem zapomněl. Neva, v Sedlčanech jsou dva cykloobchody, v sobotu si něco dokoupím. A ráno vyrážím do Jízdní kola – Pavel Jindrák. Prý jsou šikovní. Možná ano, i když na několik přesnějších dotazů odpovědět neuměli, ale šikovnost se nemusí krýt s jinými vlastnostmi, tak to dál nezkoumám, a hledám cyklo kraťasy. Jeden by si myslel, že taková zákadní věc bude všude. 3 zadky kol, regály plné levných šuntů, ale kraťasy nemají. No nic, nejsou tam sami, jdu dále. A zkouším Koloservis Petra Pečená. Docela by mne zajímalo, co tam tak servisují. Krám plný hobíkovských kol, tak možná ty? Jinak klasika, asi milion rukavic, nějaké levné kazety a blikače, ale cyklo kraťasy nikde. Tak zklamán odjíždím ze Sedlčan, ale na výjezdu si na kruháči všímám Lidlu. Neprodávali oni tam také něco z kol? Zajdu dovnitř a … jasně, cyklokraťasy mají, dokonce dva druhy. Hurá. Kupuji, co potřebuji, výběr je, kvalita slušná, cena také, co více si přát? Tedy kromě toho, že by cyklověci měli mít v cykloprodejnách a ne potravinách?

    Tak letos mám na ty nákupy fakt štěstí – české cyklokrámy mne nutí kupovat v zahraničí a Lidlu. Kam to jen spěje?

    0 0
    • kadlec  

      Ty spejes pro Chocholouska

      0 0
    • tomas.nov8  

      „Krám plný hobíkovských kol“, ale mistr tady jezdí na nějakém závodním crossu se suntour vidlí a véčkama…

      Když to tak čtu, tak ti prodejci můžou být jen rádi, že nejsi jejich pravidelný zákazník.

      0 0
      • JanN  

        Já mám také hobíkovské kolo, Felta QX… A jsem spokojený. Jak jsem přemýšlel o té vidlici, tak jsem to již odpískal. Tahleta sice asi nefunguje, když na to sednu, kolo se ani nehne, ale po návratu je pár cm od gumičky vyleštěných, takže něco asi dělá. Co víc na asfaltu a cyklostezkách potřebuji? A brdy? Dodělat disky není problém, ale proč bych to dělal? X let jezdím V, jezdím jen za hezkého počasí, zatím to odbrzdilo vše. Disky nechci, jsou těžké a komplikované.

        No ale jak to souvisí s tím, že v cykloobchodech neseženeš cyklo kraťasy/kalhoty, celkem základní věc?

        0 0
        • MiKED  

          Hele, onuce, nemusíš si zakládat alternativní nicky… :-)

          0 0
        • novas752  

          Jistě, komplikované, oproti Vbrzdám zejména.

          0 0
        • tomas.nov8  

          Souvisí to tak, že tady nadáváš na každej cykloobchod a narážíš na to, že je nějakej plný obyčejnejch kol, což očividně ty máš taky. Prostě v některejch městech taková kupní síla na dražší kola tam asi moc na dračku nejdou. A lidi co si kupují tyhle lacinný kola, si zas nekoupí značkový hadry na kolo, protože kolikrát kdyby se do nich oblíkli, tak je to vyjde dráž než to kolo. Jenže když srovnáš ceny obyčejnýho „neznačkovýho“ oblečení a toho co nabízí Lidl nebo Decathlon, tak furt budou tyhle markety daleko levnější a tam si tahle sorta ty hadry kupuje (pokud si už koupí nějaké „cyklo oblečení“). Tak chápu, že jestli se na tyhle lidi zaměřují, tak proč by měli držet na krámu hadry, když je stejně neprodaj.

          0 0
          • DragON  

            Protože když jim tam dojde JanN udělat kup století s jedněma kraťasama, tak mu nemají co nabídnout.

            0 0
    • Sodoma  

      Seš prostě problémovej

      0 0
    • AussigBiker  

      A jeste nam tu prosim napis, kolik denne vydelavas a ze nemusis resit kazdou kacku. Akorat kazdej tvuj prispevek resi cenu :)

      0 0
    • Delkim  

      Buď rád za LIDL, to je pro tebe ideální cyklo krám!

      0 0
      • milan.v  

        Přesně, nepřijde do styku s žádným personálem a s tím u pečiva ho snad nenapadne se bavit o cyklokraťasech … :-D

        0 0
    • Smazaný účet  

      A nemeli nahodou zavreno?

      0 0
      • JanN  

        Pravda, na vesnicích se soboty moc nevedou, ale přesto oba cykloobchody v so dopoledne otevřeno měly.

        0 0
    • Petulda  

      Nákupy nepokračují. Jen umřelo jedno trollovo vlákno, tak založil další, aby mohl v anonymní internetový diskusi krmit svou frustraci.

      0 0
    • Jakobo  

      Hele a vis urcite, ze pochopili dotaz? Vysvetlils co chces? A pak taky jen ze zajmu jsem si nasel toho Pavla Jindraka a na svych strankach doplnky neuvadi, pouze PRODAVA KOLA. Jestli tam ma i nejake doplnky tak asi jen ty zakladni.

      Koloservis Petra Pečená je zase psany pouze jako KOLOSERVIS, nic vic. Predstavuju si sebe, mou bednu s vercajkem a po vyrizeni zivnostnaku a dalsich ptakovin vesele podnikam.

      No a uprimne (ale jen mezi nami devcaty) k zenske bych s kolem na servis nesel a ani kupovat podvlikacky. Ze te hanba nefackuje!

      0 0
    • totalmaster  

      Dělal jsem v cykloobchodě se servisem a věř tomu, nebo ne, ale 80% lidí si koupí většinou to nejlevnější. Málokdo si nechal poradit, nebo chtěl něco dražšího. Ať se jednalo o cokoliv. Kdo chtěl něco lepšího, tak se mu to muselo objednat u dodavatele a musel hold čekat, protože odebírat to zboží normálně, válelo by se to na krámě :/

      0 0
      • gersa  

        Platí to i v jiných odvětvích

        0 0
      • Jamin  

        Tak to já sem naopak ten hejl co se ukecat nechá a teď se mi doma válí pračka na řetěz parktool za 1300,–

        0 0
    • gersa  

      Možná by nebylo od věci napsat do oné cykloprodejny, jestli tam nemají kameru. Moc bych byl zvědavý na záznam, samozřejmě se zvukem

      0 0
    • Tomcat  

      Lol , ale chudáci obchodníci kam přijdete.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      Hlavne zustan Lidlu verny,budes odmenen zaparenou prdeli.

      0 0
      • JanN  

        Myslím, že nebudu :-) Použil jsem tyto kraťasy i včera po obědě, 60km, mezi poli v Polabí to ukazovalo ve stínu 42.4 stupňů, a v pohodě. Koukám, že averze na Lidl je tu velká, co? Znám to z rybařiny, kdy měl Lidl dost dobré navijáky za 499,– Kč a prodejci a obchody vždy v době prodejů proti Lidlu rozjížděli masivní kampaň :-) Ale jestli chceš, mohu ti dát info i po víkendu, chystám se na Pernštejn – Ostrov – Boží dar – Klínovec – Horní Halže – Pernštejn :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Historicky nejvyšší naměřená teplota v ČR je 40,4°C…

          0 0
          • Vilém  

            …tacho z lidlu.

            0 0
          • JanN  

            Jsi vtipný… Nebo trochu omezený?

            0 0
            • Jakobo  

              Omezeny ses spis ty. Mas kalibrovany teplomer? Merils ve stinu bez primeho vlivu slunce? Mezi poli pod nejakou tresni to uz bude poradny stin, tam uz bude skoro tma (to mi pripomina basen Ve stinu pipy od Svatopluka Cecha).

              0 0
              • JanN  

                Ale ono je úplně jedno, zda to bylo 43.1 nebo 40.3. Je to měření pro zábavu, ne oficiální měření meteorologické stanice :-) A podmínky jsou úplně jedno. Hlásit to jako nový rekord na území ČR je to samozřejmě blbost, ale na tom, že se šlapalo v této teplotě, to nic nebere. A ostatně ona ani ta teplota není důležitá, sloužila jako milustrační, že to na zapocení opravdu bylo. A i kdyby přesnost byla plus minus 5 stupňů, nic to na tomto faktu nemění :-) Horké kapsy na strništích a místa, kde žhne holá půda… saunu prostě miluji :-)

                0 0
                • Mikikuba  

                  Ke 40ti jsme se letos nepřiblížili nadosah…Ono holt to číslo na sluníčku láká se chlubit:)…

                  0 0
                  • JanN  

                    Á, další chytrák, který zná místní podmínky po celé ČR a přesně ví, kterými oblastmi jsem včera jezdil :-) Nejdříve si pročti, na základě čeho jsou zvěřejňované oficiální maximální a minimální teploty a pak si pročti, jak je to s teplotou a místními podmínkami. Jo a zahrň do toho i proměnné jako třeba jaké pole jsou v okolí, protože třeba na cestě mezi poli se slunečnicí je úplně jiná teplota, než v mírném dolíku na jižním svahu, kde jsou pole již podmítnuta. Stejně tak ti za bezvětří teplotu vzduchu, ve kterém se pohybuješ, ovlivní i to, zda ta cesta mezi poli je travnatá polňačka s náletem po stranách, nebo zda se jedná o asfaltku, kde je pole až téměř k ní, bez břehů. Jeden by si myslel, že ve svém věku už budeš mít zkušenosti se změnami teploty během průjezdu krajinou, a ty napíšeš takovou kravinu… :-(

                    0 0
                    • Vilém  

                      Vis co Saso?

                      0 0
                    • novas752  

                      Hele a záleží na tom? Prostě je vedro, stejně nebo víc než teplota těla a člověk se vaří ve vlastní šťávě. Jestli je 38 nebo 41 už je vpodstatě jedno.

                      0 0
                    • Barak  

                      Jj, ty proměnné, o kterých píšeš, budou mít na teplotu určitě větší vliv než fakt, že jsi jel na sluníčku a pak ses někde ve stínu z posledních sil podíval na tacháč. Ty jsi fakt komik.:-)

                      0 0
                      • JanN  

                        To bude tím. A proto na té samé cestě teplota na jednom kilometru kolísá plus jeden nebo dva stupně podle toho, jak se třeba hýbe vzduch. Ta samá cesta, sluníčko shora, po stranách 2m vysoký nálet, teplota 38. Po 300 metrech nálet končí, z pole zavane horký vzduch a teplota je rázem na 42. Po dalších 300 metrech pokračuje nálet a teplota jde zase dolů… :-) Ale to jen tak pro zábavu a zajímavost, protože se mi nechce věřit, že jsi svůj příspěvek fakt myslel vážně. Vždyť tohle je na úrovni záladní školy. Připadá mi čím dál více neuvěřitelné, co za lidi se zde objevuje. Takovéto hlupáctví, které předváčí třeba ty, mi hlava fakt nepobírá. Bože…

                        0 0
                        • Barak  

                          Ale vždyť potvrzuješ, co píšu.:-) Konkrétní místo, má na měření jistě vliv, bezpochyby. Když budeš tím tacháčem měřit na rozpálené plechové střeše, byť na ní někde najdeš trochu stínu, představ si, naměříš ještě víc.:-) Když pak ale někomu budeš vyprávět, že jsi právě naměřil 55 stupňů a VE STÍNU, nemůžeš se divit jeho námitce, že se v ČR zatím nejvíc naměřilo lehce přes 40.:-)

                          0 0
                          • JanN  

                            No, dělám i skalní lezení, teploty okolo 50 nejsou na jižních skalách vzátností a to ani teploměr nemusí být ve stínu. V každém případě jsou tvé slova nerelevantní. Jestliže má vzduch nějakou teplotu, je jedno, zda je to oficiální nebo ne, zda je to ve stínu nebo na sluníčku, dležité je, že ty jedeš v tom teplém vzduchu. Kdybych jezdil po parkovišti u obchoďáku, kde je 50, tak prostě se pohybuji v 50 stupňům teplém vzduch i kdyby za kopcem bylo 20. A jelikož je důležitá právě tato teplota vzduchu, ve které jedeš, jsou všechna tvá další slova zbytečná a mimo mísu. To samé, jako když si na Kamýku najdu zátoku s vodou, která mám 25 stupňů. Prostě jsem zrovna na Kamýku ve 25 stupních, i když Kamýk má 12–14 stupňů i v létě kvůli odpoštění spodní vody z Orlíku.

                            0 0
                            • Barak  

                              Hele, já ti rozumim, jenom tím, že jsi napsal, že ve stínu, tak to všichni pochopili, tak, jak to pochopili. Btw, když naměříš na jižně orientované plotně 50 stupňů, neznamená to, že těch 50 stupňů je teplota vzduchu (ta je stejná, jako 100m od skály) ale to, že skála ta skála vyzařuje teplo. Proto máš jiný pocit řekněme při 15 stupních na kole na jaře, kdy země nevyzařuje teplo a jiný v 15 stupních večer v pozdním létě.

                              0 0
                              • JanN  

                                Ještě trochu jinak – vzduch se ohřívá na té plotně nebo třeba v rohu na 50–60 a mírný vánek ten horký vzduch strhává na cestu… Takže ač ve stínu, za určitých podmínek ten horký vzduch poteče i přes tu cestu pod stromy. Tedy i na té cestě naměříš víc, než v okolí. Je to to samé (ponechme teď detaily termiky stranou), jako když do údolí stéká studený vzduch. Prostě pokud půjdeš nahoře po hraně jižního svahu, který je podmítnut, a bude vát mírný vánek směrem k tobě, z toho pole bude proudit horký vzduch a jeho teplotu změříš po celé trase, kudy teče, než se zvedne. S vyzařován to tedy nesouvisí

                                0 0
                                • novas752  

                                  Teplo se předává přestupem, prouděním a sáláním. Když si stoupneš k rozpálený skále, zdi apod., nejsi ovlivněnej jen okolnim vzduchem, ale i přímo teplem vyzařovanym z tý skály/zdi… Takže s vyzařovánim to samozřejmě souvisí. Na stejnym principu funguje dálkové měření teploty, termovize, noční infračervený vidění apod.

                                  0 0
                                  • JanN  

                                    Ano, když si stopupneš ke skále, tak ano. Ale když jsi 300 metrů od skály a mezi tebou a skálou jsou ještě stromy a ten vzduch od skály proudí přes tebe, tak prostě jsi obklopen teplým vzduchem, teplejším, než o kousek dále, a přesto to nemá se sáláním ze skály nic společného…

                                    0 0
                                    • novas752  

                                      No to leda že by ta skála byla kdesi pod tebou. Horkej vzduch je lehčí než chladnnější a stoupá vzhůru.

                                      0 0
                                      • JanN  

                                        Ta samá odpověď, jako je kousek níže 3.8.2018 22:55. Za ideálních pomínek máš jistě pravdu, realita v členitém terénu může být jiná.

                                        0 0
                                • Barak  

                                  Počkej, jakože ve stínu na cestě pod stromy naměříš víc než na slunci, protože teplý vzduch vánkem teče dolů? Asi už bych to nechal být.

                                  0 0
                                  • JanN  

                                    Ano nech. A nebo si raději nastuduj trochu termiky a proudění vzduchu, zejména turbulence za hranou nebo obecně proudění vzduchu okolo překážek. To platí o skalách. Na poli se pak uplatní klasické stoupavé proudy, kde teplý vzduch nemusí stoupat přímo nahoru, ale teče nahoru po svahu. V této kapse je vzduch teplejší, než okolní, kapsy se často utrhují a nahoru stoupají jako bubliny. Takže právě proto může na svahu mít během chvíle rozdílné teploty vzduchu, protože kapsy jsou ohraničeny poměrně ostře. Jestli mi nevěříš, zkus si paragliding, ten tě to naučí. Nebudeš-li schopen kapsu poznat a počkat si na ní, moc si terminu nezalétáš. A stejně tak pokud si budeš myslet, že za tepla může teplý vzduch pouze stoupat, budeš u terénních překážek velmi ošklivě z tohoto omylu vyléčen. Pojď si zalétat paragliding :-) Zkusíme tvoji znalost pohybu teplého vzduchu v praxi, co ty na to?

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      V pohodě, mě stacej základy, jako že teplý vzduch stoupá vhuru, studený klesá a teplota vzduchu se měří ve stínu.

                                      0 0
                                      • JanN  

                                        Tak to se nedivím, že jsi tak zmaten. Co třeba inverze? Tu jsi raději vytěsnil jako bubáka odporujícího tvým představám?

                                        0 0
                                        • Barak  

                                          Inverze je zcela běžný jev oproti tvým konstrukcim s cestovkou, vankem a korunou stromu.

                                          Zajímavý, co všechno jsi schopen vytáhnout, když ti pár lidí jen v podstate napíše, že svých 43 stupňů, nebo kolik, ti klidně mohl comp ukázat a to i ve stínu, ale kvuli, tomu, že jsi s ním před tím byl na slunci a neni to tedy tedy teplota vzduchu v tom stinu.

                                          0 0
                                          • JanN  

                                            No vidíš, jak se do toho zamotáváš. Jednou napíšeš, že „že teplý vzduch stoupá vhuru, studený klesá“ a hned na to píšeš, že inverze, tedy stav, kdy teplý vzduch je pod studeným, a nestoupá, je běžný jev…

                                            Ono tedy s podstatou naší debaty nesouvisí, jen jsem ti chtěl ukázat, jak si ty sám odporuješ a vytrhuješ věci z kontextu tak, jak se ti hodí. No, a k tomu zbytku – věř tomu, že mám dostatečné vzdělání a zkušenosti na to, abych teplotu neodečítal z přístroje, který byl před tím na slunci, a že bych nepočítal s určitou setrvačností. Takže stále ne, vaše doměnka o špatném měření z důvodu vystavení přímému slunci je špatná :-) Ale samozřejmě si to klidně myslete dál, je mi to šumák :-)

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              není ti to šumák, důkazem je diskuze výše :-)

                                              0 0
                                              • JanN  

                                                Už jsem to tu psal několikrát – nemám potřebu něco řešit něbo někoho přesvědčovat, píšu sem pro zábavu. Je mi úplně jedno, co si tu kdo myslí, baví mne pozorovat reakce a sledovat, jak se lidé topí ve svých vlastních rozporech a nelogických kličkách :-)

                                                0 0
                                            • novas752  

                                              Jenže inverze je studený vzduch pod teplym ty vzdělanče…

                                              Což je z hlediska hustoty při různé teplotě normální stav.

                                              Opak je běžná situace v atmosféře teplý dole studený nahoře což ale nevylučuje proudění ohřátýho nahoru, kde se ochladí, zkondenzuje nebo desublimuje z něj vlhkost, tim se ochladí ještě víc a padá dolu třeba při downburstu okolo bouřek.

                                              0 0
                        • novas752  

                          Úplně vidim jak ti to tachometr ukazuje v reálném čase. :)

                          A teplota se oficiálně vždy udává ve stínu, když si půjdu ve 3 odpoledne stoupnout na jihozápadní stranu baráku, tak ti naměřim klidně 60.

                          0 0
                          • JanN  

                            No a co? Jestliže u tebe na zahradě na jižní straně domu bude po slunečníkem 60 stupňů a ty si tam dáš hoďku cvičení, tak informace, že jsi odcvičil při šedesáti stupních, je naprosto pravdivá, i když normální teplota okolo je třeba jen 30. A považoval bys za normální, kdyby někdo zpochybňoval, že jsi cvičil hodinu v šedesáti, když oficiální nejvyšší teplota pro ten den byla 30 stupňů? Ty dvě věci se nevylučují, že? A považoval bys za normální a důležité, kdyby to začal někdo zpochybňovat tím, že nemíš certifikovaný teploměr a mohlo být jen 58? Hloupost, viď? Takže vlastně díky za potvrzení mé pravdu.

                            0 0
                            • novas752  

                              Ano to je, ovšem po hodině cvičení v 60 stupních ve stínu bych už nikomu nic nevtrdil.

                              Ano považoval, cvičit hodinu v 60°C už je na Chocholouška, takže bych se nemohl divit tomu že mi nikdo nevěří.

                              A upřímně jakmile je nad cca 30 tak je mi úplně jedno kolik jakejkoliv teploměr ukazuje, protože je vedro k zalknutí, jedu v krátkym a neberu ssebou ani vrstvu do deště, protože zmoknutí jen uvítám. A jestli je 38 nebo 42 je už úplně jedno, protože je to nad teplotou těla a člověk se už jen vaří ve vlastní šťávě. Teplota mě fakt zajímá maximálně tak v zimě – totiž jestli je bláto už tuhý nebo ještě tekutý a jestli mám vyjíždět na silnici nebo na bike. Teploměr na tachometru sice mám, ale nepoužívám, protože mě fakt nezajímá jestli má právě 34 nebo 35°C. Navíc to prostě kvůli pomalému srovnávání teploty s okolim ukazuje hovadiny.

                              0 0
                              • JanN  

                                Jistě, cvičit můžeš jít jinam, ale když mám tohle po trase, nevyhneš se tomu.

                                0 0
                                • novas752  

                                  Trasa se dá upravit vždy a vždy se dá upravit vybavení, napíklad si vzít víc vody a polévat se.

                                  0 0
                    • Mikikuba  

                      Za to z Tebe ta genialita z Tvých příspěvků přímo prýští…A trochu prrr s těma vyjádřeníma…krávy jsme spolu nepásli…

                      0 0
                      • JanN  

                        To máš pravdu, krávy jsem nepásl s nikým, tedy ani tebou. Možná, že kdyby ses místo pasení krav věnoval škole a rozšiřování všeobecného rozhledu, mohla dnešní diskuze vypadat jinak.

                        0 0
                        • Martin  

                          To bys diskuzním partnerem nemohl být ty :)

                          0 0
                          • Luke96  

                            Já si stejně myslím, že to bude Onuceho zlé alter ego. Ty rozbory teploty mi připomínají analýzu vytápění dachny plamenem.

                            0 0
                        • novas752  

                          Možná kdyby si krávy pásl, uměl by si použít selskej rozum. ;)

                          Teploměry v tachometrech ukazujou prostě nesmysly. S nějakou odchylkou měří vnitřní teplotu přístroje, takže stačí vystavit tachometr na pár minut slunci, celý se to zahřeje na 50° a víc a klidně za 20 minut jízdy ve stínu to bude pořád ukazovat třeba 40 i když tam je reálně okolo 35. Krásně je to vidět na tachometrech se záznamem dat v čase, například u některých uživatelů Stravy co používají Garminy apod. – i v zimě když je třeba na nule trvá ochlazení přístroje po vyjetí z 20–25°C na tu nulu klidně přes 25 minut.

                          0 0
                          • JanN  

                            Děkuji za vysvětlení. Jen mne překvapuje, že ses nejdříve třeba nezeptal na způsob měření a jeho průběh v čase a sledování odezvy na měnící se okolní podmínky, respektive na sledování a odečet teploty po dobu cca 20 min a trase 7 km.

                            0 0
                            • novas752  

                              Koukej na cestu, ne na teploměr. Víc si to užiješ, takhle jen brečíš jakej je hic a jakej to byl heroickej výkon.

                              0 0
                              • JanN  

                                A ty jsi nepochopil historii, nebo jen tak plácáš? Celé to začalo ne chlubením se, ale informací o tom, že ačkoliv by si někteří přáli opak, v kraťasech z Lidlu si prdel nezapaříš ani při jízdě ve vysokých teplotách :-) Je fakt jedno, zda bylo 38 nebo 42

                                0 0
                        • pepek  

                          Myslím, že soudružka má ten rozhled v oboru trochu větší, než ty. A nějaké ty teploty asi už taky zažila

                          0 0
                    • jIrI___  

                      U nás se to k těm čtyřiceti taky blíží.

                      https://www.instagram.com/p/Bl8g2OdgVjQ/?…

                      0 0
                      • pumpy  

                        Tak to ja u nas v rohu dnes nameril 90 stupnu…uhlomerem

                        0 0
                      • Martin  

                        Jedna věc mi už delší dobu vrtá hlavou, vidím to u dost lidí, ty haštagy si na instáč píšete sami nebo je dopisuje nějaká automatika?

                        0 0
        • Tencovozikmin  

          Averzi na Lidl nemam,ale cyklo obleceni z nej nemusim. O recenzi zaparene ****** nestojim.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ses suchar, chvistek, zabar, hovno vydrzis. Mi teplomer ukazoval 52 a bylo mi na pohodu a fajn. Jdi tahat kacera nebo sebe za ocas a nefnukej tu jako odmitnuta ***** na teplosskem pochodu.

          0 0
    • zdenek  

      Ne, že bych to četl. Jen se zeptám: Jakou máš diagnózu?

      (odpovídat nemusíš, vlákno blokuji stejně jako ty předchozí)

      0 0
    •  

      Ty seš hrozně potížista, postrach krámskejch :-)

      0 0
    • Lenka.05  

      " i když na několik přesnějších dotazů odpovědět neuměli.. " no docela by mně zajímaly ty dotazy :) Jinak chápu místní prodejce, mít na krámku nějaké cyklohadry je tam zřejmě ztrátová záležitost. Drtivá většina místních „cyklistů“ si zajde pro levné hadry do Lidlu, tomu nemůže specializovaný prodejce cenou vůbec konkurovat, no a dražší tam neprodají. Kdo z místních chce něco lepšího, objedná přes net.

      0 0
      • JanN  

        Přesnější dotaz ti mohu klidně sdělit – Na kole vozím prastarý 3×9. Velký tác 48z jsem nikdy nepoužil, používám tedy 28/38 a vzadu Sram PG-950 11–32. Zbytečně se to překrývá, a těch 32 není občas dostačujích, takže to chci předělat. Co by bylo potřeba k předělání na SRAM GX Eagle 1×12?

        0 0
        • novas752  

          Novej střed, kliky s převodníkem, řetěz, řazení, přehazka, kazeta a hlavně XD ořech místo Shimano ořechu = pravděpodobně přepletení kola na novej náboj.

          0 0
          • JanN  

            Jo jo, ale to mi měla říct ta obsluha, ne? Se mě pán ptal, zda potřebuji s něčím poradit, tak jsem se zeptal :-) A i když tedy tvoje rada je poměrně přesná, očekával bych dotaz na použití a výkonnost a spíše radu, že 1×12 pro mne není to pravé, a doporučení na 2×11, ale odpověď „Hmm, to nevím“ mne pobavila :-)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Vyměň jen kliky (nebo dokonce jen převodníky) za MTB 22–32–42, pak případně demontuj nejmenší převodník, jestli jde o gramy.

              Výhody tohoto řešení: pravděpodobně zachováš řetězovou linku, bude nejspíš fungovat stávající přesmykač, zvýšíš výdrž řetězu, bude to stát nejmenší investici.

              0 0
            • Petulda  

              Pokud i v reálném životě meleš takový exkrementy jako tady na diskusi, tak se moc nedivím, že „nikdo noc neví“.

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Co by bylo potřeba k předělání na SRAM GX Eagle 1×12?

          Vyměnit mozek?

          0 0
        • scret  

          nedivim se, ze neumeli poradit… Zrejme nevericne stali s otevrenou hubou a divej se dodneska:))))

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Také bych se divil, kdyby po mně někdo chtěl upgrade na GX Eagle, kterým by zvedl cenu stávajícího kola na troj- či čtyřnásobek (jestli ne ještě výš).

            0 0
            • JanN  

              No to je trochu zavádějící věc. Pokud to zjednoduším, tak co tvoří kolo? Kola a rám, na kterém visí pár věcí. S rámem nemám problém. Kola mám nová, řidítka jsou ok, sedlovka a sedlo také. Co dále? Brzdy. Jsem s nimi spokojen, nechci jiné. Zbývájí tedy jen kliky, kazeta a přehazka/přesmykač. Takže co bys radil ty? Kupovat celé nové kolo kvůli tomu, že mi nevyhovuje kazeta?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jak jsem napsal výše, měnil bych převodníky/kliky. Jezdil a jezdil a pak si, pokud to bude vhodné/potřeb­né/dosažitelné koupil kolo na Eaglu. Jen pozor, abys nedopadl jako jistý pan uživatel Onuce…

                0 0
                • JanN  

                  Ale já nemám problémy s dosažitelností nebo vhodností. Chtěl jsem si koupit třeba CUBE CROSS SL 2018, který se mi dost líbil. Ale pak jsem si říkal, že tam nechci disky a chtěl bych jiný převodník a jinou kazetu, 3.45 je málo a 0.67 nebo 0.76 nikdy nevyužiju. Takže nemám problém s koupí nového kola jako spíše s nalezením toho, co koupit. A 1×12 nechci, byla to jen úvaha, vadí mi tam hrubé odstupňování. Takže spíše 2×11. Tvůj návrh 22–32–42 nic neřeší, protože důvod k výměně je ten, že mne nebaví přehazovat vepředu. A mezi 3.50 a 0.90 ušlapu i Krkonoše, takže 2×11 by mi dost řešilo, vlastně přehazování vpředu bych používal opravdu jen v extrémních případech. Kdežto při mé kazetě to prostě řešení nemá bez ohledu na převodníky.

                  0 0
                  • Bruca  

                    si nech zaplíst Rohlíka a nebudeš muset vepředu přehazovat vůbec

                    0 0
                  • novas752  

                    Jsi si jistý, že bys s 2×11 řadil vepředu míň než s 3×něco?

                    0 0
                    • JanN  

                      3× co? Než 3×9, co mám? Určitě. Teď využívám jen převodníky 38 a 28. 38 téměř stále, je do 1.23. Jen v kopcích občas přehodím na 28 a požívám 1.04 a 0.91. Menší poměr na kole nemám. S 2×11 s XT M8000 mám při převodníku 38 poměr 3.45 – 0.90. Takže velký převodník pokryje celý můj současný používaný rozsah. Při 28–38 mi pak 28 případně přidá 0.88, 0.76 a 0.67. Lepší by tedy byl Sram 24/36 s kazetou 10–42, jen je tam velký skok mezi 12 a 10. Ale jelikož se z kopce hlavně vozím, zřejmě bych to přežil. Takže kombinace 24/36 a 10–12–14–16–18–21–24–28–32–36–42 by podle mne řazení vpředu téměř prakticky eliminovala a 24 by tam byla jen pro případ nouze. Ale třeba se pletu, máš jiný názor/výpočet?

                      0 0
                      • Bruca  

                        ty budeš něco jako onuce v autě, co? :-D

                        0 0
                        • JanN  

                          Jsem neznalý amatér. Kde je v tom nějaká chyba nebo problém? Co je v té úvaze špatně?

                          0 0
                          • Slavik  

                            Že si meleš furt svoji, jako kolovrátek…

                            0 0
                            • JanN  

                              Aha, takže jaký je správný postup? Ó, vznešení máte pravdu, ve své malosti jsem dospěl ke špatnostem a vlastnímu názoru, moc se omlouvám… ?

                              No, víš co… Buď napiš něco k věci, nebo dej pokoj. Nebo jsi jen další místní chytrák, který sice má plnou hubu keců, ale skutek utek? Takže znovu – v čem je popis důvodu k výměně 3×9 za 2×11 v mém osazení špatný?

                              0 0
                              • Bruca  

                                v tom, že jsou to jen zbytečně vyhozené peníze a v ničem si nepomůžeš

                                0 0
                                • JanN  

                                  To svádí k myšlence, proč se tedy nová kola osazují novým a drahým 2×11, když to proti 3×9 není žádný přínos… :-)

                                  0 0
                                  • abel  

                                    píšeš správně „nová kola“, na ten tvůj veterán to s největší pravděpodobností ani nepůjde osadit.

                                    0 0
                                    • JanN  

                                      Ale no tak… ten rám se dělá dodnes. Rámy Felt QX 2010 a 2018 jsou identické, jen kola jsou osazená trochu jinak.

                                      0 0
                                      • scret  

                                        me jenom neni jasny, proc uz to nemas na kole??? Kde se stala chyba?:)

                                        0 0
                                      • abel  

                                        no a? to ještě neznamená, že tam jde dát 11 resp. 12sp. 2018 má taky 3×9

                                        0 0
                                  • Bruca  

                                    Nová kola a dražší kola. Těžko na kola v ceně do 20 tisíc. Nebo kola stylu tvé plečky, kterym by to ztrojnasobilo hodnotu :-D

                                    Na svém kole mám „jen“ 3×8, a jestli půjdu na 3×9, tak to bude jen proto, že na 3×8 se bude velmi špatně shánět nove dualy.

                                    0 0
                                  • scret  

                                    Marketing a dalsi veci… Jak bys chtel osadit nove kolo starou sadou? Logicky vyrobce da to „nejnovejsi“, aby neztratil zakaznika a taky tam da to, co je mu nabizeno od vyrobce pohonu, tzn. nova sada…

                                    V cem je system 3×9 horsi nez 2×11 mi stale neni jasne…

                                    Sam na kole vozim 2×9 a nepozoruju rozdil mezi 2×11… Ano, mozna mensi jemnost prevodu… Ale to je v dobe, kdy vsichni tlaci system 1× neco myslim uplne zbytecna uvaha:)

                                    0 0
                                    • novas752  

                                      No velka 3×9 placka 40z+ rada kouse kdyz padas. :) Na 2×11 vetsinou nepadas v kopci, takze tam je velka placka kryta retezem.

                                      A taky x9 prehazky pokud vim nemely treci spojky.

                                      Na 2×9 oproti 2×11 je bud zoufale blbe odstupnovani (jestli se vubec dela 9spd kazeta se srovnatelnym rozsahem jako 11spd mtb kazety10/11–40/42z) nebo o dost mensi rozsah se stejnym nebo lepsim odstupnovanim.

                                      Dlouho jsem jezdil na 3×9 22/32/44 + 11–32, ted cca rok na 2×11 24/36 + 10–42z. Na mtb jezdeni nahoru dolu mi 2×11 prijde o dost lepsi, na takove to turisticke brouzdani krajinou bych si klidne nechal 3×9. S 2×9 s klasickou 11–32 nebo i 11–34/36z kazetou bych fungovat nemohl.

                                      0 0
                                      • scret  

                                        ano, proto jezdim 2×9 a prevody nechybi…

                                        Nemely treci brzdu, proto chodily lip…

                                        Rozsah bude podobny, odstupnovani z logiky horsi, ale v dnesni dobe 11–12rychlosti u 1×neco bezpredmetne…

                                        24–42 uz je hodne lehkej prevod, to uz musis padat na zada, ne?

                                        0 0
                                        • JanN  

                                          Můžeš rozvést myšlenku „Rozsah bude podobny, odstupnovani z logiky horsi…“

                                          Když PG-950 32z má rozsah 11–12–14–16–18–21–24–28–32 a kazeta SRAM PG1130 pak rozsah 11–12–14–16–18–21–24–28–32–36–42, tak kde v tom vidí to z logiky horší odstupňování?

                                          0 0
                                          • scret  

                                            ja nevim, proc tu porad cpes tu svoji 32z kazetu… Vis, ony existujou i 34ky:)

                                            Rozsah se meri v procentech, napr. Eagle ma uz rozsah jako systemy 2×10, 3×9 atd. resp. hodne podobny, staci si to hodit do kalkulatoru…

                                            Ale odstupnovani z logiky veci nemuze byt tak jemne u 12ky, jedenactky a treba moji 2×9… Na tom se snad shodneme…:)

                                            0 0
                                        • novas752  

                                          Mě se třeba nezdá, že by Sram GX chodil hůž než XT M770, spíš naopak. Bovdeny samozřejmě nový.

                                          Ani ne hele, na 27,5" kole to využívám dost často v prudších, ale ne moc technických stoupáních. Když to jde, šlapu do kopce spíš rychleji, okolo 80rpm, takže se sice šourám asi 5–7km/h, ale je to pro mě mnohem míň namáhavý než dupat těžší převod 60rpm nebo jet rychleji. Nutno podotknout že to je trail/en full na ne zrovna jezdivých pláštích, takže na xc ht bych snesl i 28–42 nebo 26–40 nebo 32–50, ale to by zase bylo málo na 32–10.

                                          0 0
                                          • deekay  

                                            Protoze srovnavas SRAM se shiamnem :) Ja treba shimano s treci brzdou prekousnout moc nemuzum. Pripadam si jako kydbych mel furt pridreny bowdeny. Takze kdyz jsem mel Xt s brzdou, vozil jsem to otevrene. Oproti tomu SRAM X01 pohoda. To bylo asi zatim nejlepsi razeni co jsem mel.

                                            0 0
                                            • Vilém  

                                              U shimana staci seridit brzdu.

                                              0 0
                                            • BB  

                                              pravdu díž, x01 nejlepší řazení, co jsem kdy vozil, když u Sh tedy musíš seřizovat brzdu, tak tady nemusíš nic, v jednoduchosti je kouzlo.

                                              0 0
                                          • scret  

                                            jak pise deekay… Nekdo na to citlivy neni, nekdo jo… V cislech sad se uz prestavam orientovat se priznam a na googleni jsem linej:) Ale asi tak, duvod, proc mam stale devitkovou X.0ku je ten, ze ani desitka a ani jedenactka shimano na nej nema v presnosti a soucasne jemnosti… Je to jako srovnavat skalpel se sekerou…

                                            0 0
                                            • novas752  

                                              Jo, to je pravda. Pretlacit tu brzdu na Shimanech je o ulomeni palce. :)

                                              0 0
                                              • jIrI___  

                                                A i přesto se tu najdou lidi, kteří jsou schopni tvrdit, že brzda nemá na řazení žádný vliv…

                                                0 0
                                                • novas752  

                                                  U SRAMu nemá. Tam je zapnutá pořád a řazení chodí stejně hladce a lehce jako přehazovačky bez brzdy.

                                                  U Shimana samozřejmě má no, a velkej.

                                                  0 0
                                                  • BB  

                                                    U SRAMU je brzda ? Já myslel, že SRAM žádnou brzdu nemá, že má jenom dobře vyladěnou pružinu ?

                                                    0 0
                                                  • novas752  

                                                    Brzdu resp. spojku má – na čepu ramínka píšou Roller Bearing Clutch.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Záleží jaká. U ještě 10sp. a navíc type 2.1 to mělo vliv dost velký a hodně mi to vadilo a dal jsem ji pryč a vrátil stejnou bez brzdy.

                                                    U jedenáctky u type 3.0 je to o hodně lepší.

                                                    Ale úplně jako bez brzdy to pořád není, jen už ten rozdíl je velmi malý a je to jediná přehazka s brzdou, kterou snesu (mám taky GX 2× přehazku).

                                                    U Shimana jsem to zkoušel poladit, dalo se to sice nastavit, že už mi to nevadilo, ale současně brzda téměř přestala fungovat (daleko hůř než u Sramu). Při přitažené brzdě bych to nemohl u Shimana mít vůbec.

                                                    0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Jo…ti ji maji povolenou a stezuji si, ze jim nefunguje:)

                                                  0 0
                      • 2. Bóďa  

                        1×12 má hrubé odstupňování, ale 10–42 je v pořádku?

                        0 0
                        • JanN  

                          ops.. Tak znovu, jak ve školce. Už jsem psal o skoku za 12 na 10. Ale jinak je odstuňování uvedených příkladů stejné, jen ta 9 začíná 11z. Tedy na té 11 kazetě SRAM je kromě 10–12 úplně stejné odstupňování, ale jsou tam dva stupně, 36 a 42, navíc, Shimano 11–42 má odstupňování úplně stejné, jen opět o 36 a 42 navíc.

                          0 0
                          • 2. Bóďa  

                            „A 1×12 nechci, byla to jen úvaha, vadí mi tam hrubé odstupňování.“

                            „Lepší by tedy byl Sram 24/36 s kazetou 10–42, jen je tam velký skok mezi 12 a 10. Ale jelikož se z kopce hlavně vozím, zřejmě bych to přežil.“

                            1×12 nechceš, ale u 1×11 bys to zřejmě přežil.

                            Na to jsem narážel.

                            Jestli si vystačíš s rozsahem 3,5–0,9, proč už nemáš 1×11? ( třeba 11–42 a 38z ) Jsi šťastný člověk, většina to nedává.

                            0 0
          • AussigBiker  

            :) Treba se ho chteli zbavit, to se taky tak dela, kdyz dorazi do kramu nejakej takovejhle prechytralej vopruzak :D

            0 0
          • Sunshine 29  

            +1

            0 0
        • MnemonicJ  

          no divím se, že neuměli poradit. Když si jdu koupit něco na sebe, tak obyvkle taky začínám informací o skladbě převodů a případně ještě přihodím tlaky ve vidlici a tlumiči, kdyby si náhodou nebyli jistí :-D

          0 0
        • Tencovozikmin  

          To byli moc slusni,bych ti rekl jestli jsi magor,to prekopani na 1×12 te prijde na balik a k tomu vidla na vecka,kuva ty jses komik :-)

          0 0
          • JanN  

            Já na tom budu jezdit, ne? Tak o co ti jde? Pořebné vědomosti o tom, co je potřeba na předělání na 1×12, jsou úplně stejné bez oheldu na to, zda se ptám já s Favoritem, nebo někdo třeba s nejnovějším Scott Scale RC 700 Pro, který má 1×11.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              V případě takto různých kol dává zmíněný dotaz různý smysl (v případě Favorita a jemu podobných spíš ne-smysl).

              0 0
            • novas752  

              Neco jako narvat zavodni prevodovku do Fabie Junior. S rozbitou ridici jednotkou. :) :)

              0 0
              • pepek  

                tady ta řídíci jednotka musela být vadná už z výroby

                0 0
          • Sunshine 29  

            +1

            0 0
    • roud  

      Pokud v krámě nemají Lefty na Véčka tak tam radši vůbec nelez :D

      0 0
    • mr.antik  

      To je teda horor…

      0 0
    • freerider159  

      hmm tady asi někdo dostal úpal :-D

      0 0
      • Petulda  

        Spis je JanN jen psychicky nemocny clovek, ktery musi svuj spolecensky zivot realizovat na anonymni internetove diskusi, protoze v tom reapnem by diky sile svych mindraku zcela pohorel.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.