náhrada torpéda volnoběžným nábojem u dětské šestnáctky + brzdy V

26 nepřečtených
  • okapes

    Chtěl bych u dětského 16" kola Specialized Hotrock nahradit zadní torpédo cvrkem a doplnit kolo o zadní V brzdu. Poradíte mi někdo, kde a jaký sehnat náboj do zadního kola 28 děr ? Nedaří se mi nic najít.

    Důvodem je, že dcera je již zvyklá na brzdění ruční brzdou a nechci ji učit teď brzdit nožní a na dvacitce za rok a půl si bude znovu zvykat na ruční. Zbytečné dva jisté karamboly.

    0 0
    • mr.garisson  

      A co přidělat prostě brzdu a neřešit to? Nohama brzdit nebude, když to neumí a bude mít obě brzdy. Jednodušší bude nahradit ráfek, pokud nemá plochu pro brzdu, než hledat náboj s volnoběžkou.

      0 0
    • Marskatin  

      Záleží na typu torpéda, na tom starém, co bylo kompatibilní se vším to šlo docela jednoduše. Existovaly dvě zabírací hlavy. Jedna měla tři půlkruhové prohlubně na pastorek( podobně jako stará šroubovací vícekolečka z favorita) a druhá měla závity, na tu šroubovaci šel našroubovat volnoběžný pastorek. Ale vybavuji si to matně, bylo to před skoro 30 lety.

      0 0
      • okapes  

        Tady se jedná o moderní, Čínské torpédo, kde bohužel nelze našroubovat volnověžný pastorek.

        0 0
        • Marskatin  

          To jsem tak trochu čekal, takže asi to nejspíše skončí celým novým zadním kolem. Rám má čepy na V-brake na zadní stavbě, když má protišlapnou brzdu?

          0 0
          • zdenal8  

            Tipuju že ty čepy to nemá. Maximálně tam bude díra na držák blatniku nebo takový ty „silniční“ brzdy jako to má vepředu. Mi to přijde že to až moc řeší. Je to kolo maximálně tak na rok a tohle mi přijde celý jako zbytečná investice s tím celým náboje. Maximálně bych dokoupil brzdu a nechal tam torpedo jak již bylo navrženo. Nějaký gramareni se zadním nabojem u dětského kola, kde na tom jezdí nejvíc po rovině kolem baraku je blbost. Radši ty prachy posetrit na další kolo za rok. Já teď asi na jaře budu shánět 20" a hlavní parametr je růžová nebo fialová.

            0 0
            • okapes  

              Chtěl bych to nějak takto: http://s.bkfrm.cz/…umut08cy.jpg

              0 0
              • KoudakT  

                Ta křídlová matice je tam pěkné porno. To až se za něco zachytí, tak bude po srandě. To někdo fakt děcku na kole nechal? To je úlet.

                0 0
                • Vilém  

                  A nedej boze, kdyby se nekde zachytil o to lanko zadni brzdy, radsi nedomyslet.

                  0 0
                • Marskatin  

                  Díky motýlkům u nás zahynuly už celé generace nadějných cyklistů. To ani nemluvím o těch co mají na kole pegy, ti ještě žijí jenom omylem.

                  0 0
          • okapes  

            To jsem se nedíval, ale na silniční brzdu tam díra v rámu je určitě, tak by to řešila ta.

            0 0
            • Marskatin  

              Náboj asi nudeš mít problém sehnat. Navíc 28 drátů a tento průměr kola a váha dítěte mi připadá poněkud předimenzovaný, akorat jsou dráty tak blízko u sebe, že se tam pomalu strká blbě i centrklíč. Rozteč bude asi 110 mm. Takže to směruje k celému zadnimu kolu.

              Ještě bych být tebou rozebral zadní náboj. Čínské torpédo bude asi kopie shimana. Nevím jestli to shimano stále dělá, ale dělalo. Neboj se toho nerozpadne se to tak, že by to nešlo dát dohromady. Pokud je to jen princip co myslím, najdeš tam dva půlkulaté plechy( asi jako když rozřizneš podelně trubku). Mezi ně zajízďi při brždení zevnitř kužel a tlači je na tělo náboje. Pokud je dáš pryč, mělo by to přestat brzdit . Jediné, čím si nejsem jistý je chování klik, jestli půjdou točit dozadu uplně jako u cvrčku, nebo jestli se po půlotačce zastaví, akorát to mebuďe brzdit. Zkus a uvidíš, je to na čtvrthodinku a pokud to klapne je to nejelegantnější a nejlevnější řešení.

              0 0
              • corben  

                Ilustracni obrazek k tomu popisu torpeda – shodou okolnosti je to taky z Hotrock (sice 20, ale 16 jsem taky rozdelaval a bylo to stejne…). Od pohledu bych to tipnul tak, ze to bude po vyhozeni tech brzdnych paken „cvrckovat“, ale nedokazu rict, jestli to pokazde bez problemu zase zaskoci do toho zavitu…

                Edit: ted mi doslo, ze tam mozna nebude dost mista na to, aby se to uplne vytocilo ze zavitu pri slapnuti dozadu…

                0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Zbytecne resis koniny a pripravujes dceru o radost ze smykovani. Podle mych zkusenosti mensi deti brzdi torpedem mnohem jisteji a snaze nez rucni brzdou.

      Jestli mas z torpeda strach protoze jsi na nem nikdy nejezdil, tak je problem jen v tobe. Deti jsou v poho.

      0 0
    • alinceb  

      28d nábojů je kopec. Záleží, jakou potřebuješ rozteč…

      0 0
      • alinceb  

        Pokud potřebuješ 110mm, tak bude výběr asi malý (nebo žádný). Ale šlo by asi koupit trialový náboj 116 a poladit pilníkem matky tak, aby byla rozteč o pár mm menší…;)

        0 0
    • Sleemak  

      Chtěl jsem něco podobného realizovat na prvním dětském kole 12". Ale důvod nebyl vlastně až takový, že by bez toho dítě nebylo schopno jezdit, ale spíš ze své zhovadilosti a potřeby pořád něco na kole ladit a měnit. Já chtěl na kolo narvat dozadu kotouč, jakože takových skládaček je hodně. Ale po zvážení co všechno bych musel vyměnit a překopat a za jaké peníze, jsem od toho nakonec upustil, protože jediný, kdo z toho bude odvařený budu já. Spousta děcek odjezdilo na „základní“ výbavě tak proč né to moje. Jinak na níže uvedeném webu se dájí najít i fotky vysoustružených adaptérů na V brzdy, kotouče, a to i na odrážedla. Zkus projít detailně níže uvedené vlákno, příp. pohledat na uvedeném webu a uvidíš. Já se na to ale vykašlal, protože upřímně, ty páčkové brzdy co na tom jsou, jsou na pendrek a přeskládávat to nebudu, navíc budu kolo odstrojovat zatím do provozu odrážedla. Torpédo je torpédo a jak už borci psali, šlajfování je pro ty děcka požitek.

      http://forums.mtbr.com/…-793182.html

      0 0
    • oddie  

      Přesně tohle jsem chtěl řešit na 16" Hotrocku, protože kluk byl z odrážedla zvyklý brzdit právě páčkou. Uvažoval jsem, že prostě vypletu nové zadní kolo a jen to přehodím, třeba s 32d nábou a jen 16 dráty. Nicméně pak se mi nechtělo se tím otřesným těžkým krámem zabývat, tak jsem ho strčil zpátky do inzerce, odkud přišel, a koupil místo toho Beltera. Což sice znamená o dost větší jednorázovou investici, ale taky menší pokles ceny, protože jsou v kurzu, takže ve finále to vyjde možná ještě líp než překopávat torpédo.

      0 0
      • Vrci  

        Ano souhlasím Betler je úžasné kolo, ale investici jsem neobhájil doma ani sám před sebou. Místo toho jsem synovi koupil jeté kolo na rámu PUKY. Vzhledem k tomu, že se syn nevyhne žádné louži jsem nakonec rád za kolo s blatníkama. Vzhledem k tomu, že jsem u 12" kola už náboj přeplétal za fixi náboj od novateku, tak jsem ho použil znovu napletl ho do 16" ráfku z tohoto kola. Náboj je 32 děr, ráfek 16. Výplet jsem dal radiální, dráty na míru mi udělali ve Hvězdonicích. Pro fixaci čelisťových brzd jsem použil návarku na blatník. Vzhledem k tomu, že by nemusela pevnostně držet použil jsem U jekl (2×20 mm) z hliníku. Ten se opírá o zadní vzpěry zadní vidlice tak aby se držák blatníku neprohýbal.

        Je třeba počítat s tím, že pokud půjde tazatel cestou výměny náboje místo deaktivace brzdné funkce torpéda velmi pravděpodobně se mu změní i převodový poměr. Volnoběžné kolečko se závitem 34,7 mm se dělá jen s 16 zuby a více.

        0 0
        • vpa007  

          jen tak ze srandy, fotky někde nemáš? Zní to jako zajímavej DIY (samodomo) projekt, kterej by mohl někoho inspirovat ;-)

          mimo to hlásím, že taky patřím do skupiny, kterou to torpédo štve… ale dělat s tím doma asi nic nebudu (nemám prostory a neumím to… ale zase proč se to nenaučit?), spíš to vydržím… mám na tom doma 2 kola (12" Pidapi a 16" Agang), mladej to zvládl, dcera to snad taky dá a my sme na tom vyrostli všichni :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.