• Heatly

    Ahoj všichni. Mám na vás dotaz ohledně náboje Formula Boost. Při cvrkání ořechu byl slyšet nějaký divný zvuk. Rozhodl jsem se že se teda na ořech a praporky podívám. Vše v pohodě, očištěno a znova namazáno. Ořech jsem vrátil do náboje a dotahoval jsem matici jistící ořech. Zadní kolo jsem nasadil na kolo a dotáhl osu. Točím pedály do předu a vše v pohodě, točím do zadu a nic, začal přeskakovat řetěz. Pustil jsem se znova do náboje a ořechu a zjistil že matice co dotahuje ořech musí být jen lehce utažená rukou aby šlo točit osou náboje lehce. Otázka je. Proč na videu které jsem si vzal jako příklad dotahuje matici klíčem a pak ani nevyzkouší jak se točí osa v náboji? Máte někdo vlastí zkušenosti s náboji a ořechy Formula? https://youtu.be/64uhpr36Dr4

    0 0
    • Vilém  

      Nevytratil jsi nahodou distancni trubicku z osy naboje, mezi pravym loziskem a orechem?

      0 0
      • Heatly  

        Ne tam tam stále je. Ani jsem se ji nepokoušel sundat. Bez ní by měl ořech na ose obrovskou vůli. Teď se kolo točí úplně v pohodě a je i bez vůle. Mě ale zajímá proč na videu dotahoval matici klíček když u mě stačí i víc zabrat rukou a osa se točí s odporem a ne lehce, hladce.

        0 0
        • Vilém  

          Teoreticky muze byt problem v te distancni trubicce, nebo blby nalisovanych loziscich pripadne distancce mezi nimi uvnitr orechu. Pokud je vse sesazeno jak ma byt, tak neni duvod, aby se menil chod orechu vlivem dotazeni matice.

          Obrovskou vuli pri absenci trubicky moc nechapu.

          0 0
          • Heatly  

            Ta matice tlačí na ořech. Není to tak jako u náboji s konusovou matici? Prostě dotáhnout na určitý velmi malý moment tak aby se osa v náboji točila lehce? Jen mě překvapilo jak na videu za to bere a u mě stačí jen dotáhnout rukou, prsty.

            0 0
            • Vilém  

              Nevim jaky mas presne naboj, takze tezko soudit, Formula jich dela desitky. Pokud je komplet na loziscich, vc orechu, tak na dotazeni nezalezi, vse je vzajemne vymezene pomoci rozperek mezi lozisky a konstrukci osy a tela naby.

              0 0
        • Smazaný účet  

          Nebyla vedle té trubičky v ořechu původně náhodou ještě tenká vymezovací podložka?

          0 0
          • Heatly  

            Nebyla. Rozebírál jsem to na ponku a nic mi neupadlo a ani nezbylo. Na videu ji borec podložku taky nemá.

            0 0
            • Smazaný účet  

              U nás ve skupině kdo nemá DT, má poblémy (Formula, Mavic).

              0 0
              • Heatly  

                Ja problem vlastně zatím nemám. Ořech bez vaklu a kolo na kole to samý. Jen mě zajímá proč borec na videu utahuje matici klíčem a u mě stačí dotáhnout jen rukou tak aby se osa v náboji hladce točila. Ještě jedno info. Když jsem vložil kolo do rámu a utahl osu tak se kolo nechtělo točit dozadu,osu jsem povolil a vše ok. Samozřejmě nemůžu jezdit s povolenou osou zadního kola.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Řekl bych, že problém máš. Ta osa náboje se má opravdu utáhnout klíčem a vše se musí naprosto hladce točit. Buď ti chybí někde nějaká podložka, nebo máš špatně těsnění, případně blbě nalisované ložisko nebo nějaká jiná chyba. Takže rozebrat, všechno proměřit a pak pomalu s rozvahou vše složit zpět. Na problém určitě přijdeš.

                  0 0
                  • Heatly  

                    Žádná podložka tam není až na ten kroužek číslo 9. Asi jen manžeta která tam zůstala. Ložiska tam musejí být správně. Vlastně jsem jen sundal kazetu, ořech a vše pokládal zpět. Vše jsem dělal pro to že jsem v cvrkání ořechu slyšel podivný zvuk, tak jsem si řekl že se tam podívám jestli jsou praporky ok a není tam nečistota. Teď ořech cvrká krásně bez jiných zvuků.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Tohle je rez presne toho tveho naboje?

                      Sahal jsi jen do matic na prave strane u orechu?

                      0 0
                      • Heatly  

                        Ano. Přesně můj zadní náboj. Já jen sundal matici číslo 6 a ořech. Nijak víc jsem se v tom nevrtal.

                        0 0
                    • pavelmisar  

                      U mého náboje se třeba dává těsnění jen u strany s kazetou, na druhé straně není, protože koncovka přesně zakryje ložiska.

                      0 0
    • maajkee  

      Jediná možnost je, že to máš blbě poskládaný nebo ti tam chybí distanční podložka. Takových případů už jsem viděl dost a všichni tvrdili, že to poskládalí přesně jako když to rozebrali :)

      0 0
    • Mr.Duck  

      Ta osa se myslím dotáhne klíčem na jedné straně a pak předpětí ložisek nastavíš těma 2 kontramatkama na druhý straně.

      Jestli se dobře pamatuju, nemám tu teď žádný ale projde mi jich rukama dost, a upřímně i když to nastavíš dobře tak je tam po chvíli buď (relativně malá) vůle nebo to drhne. Nejsou to moc dobrý náboje ale správně složený by to nemělo dělat problémy pokud nemáš mrtvý ložiska třeba v tom ořechu.

      0 0
      • Chlebovnik  

        Nějakej fígl na seřízení? Mi přijde, že ta dutá osa v náboji je nějaká z másla. Seřídím a zakontruju, aby tam nebyl vakl a točilo se to v rámci možností pěkně. Pak to upnu do rámu. Dotáhnu pevnou osu třeba na těch 13 – 15 Nm (dle rámu) a tím se celá ta dutá osa v náboji stáhne a vznikne tam drobný vakl, když zalomcuju za plášť.

        Nebo je to fakt pokus-omyl?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.