• Kohout

    Mám pár dní staré přední kolo s nábojem Novatec na „průmyslových“ ložiskách. Po cca 300 km se mi v předním náboji vytvořila axiální vůle pár desetin mm, která se při pomalé jízdě projevuje nepříjemným kovovým praskáním. Náboj jsem rozebral, docela mě překvapilo, jak lehce šly ložiska z těla náboje vyjmout. Tělo náboje se vlastně posunuje po vnějším kroužku ložiska a tak vzniká ta vůle.

    Je to moje první zkušenost s nábojem na „průmyslových“ ložiskách. Chce se zeptat, zda je axiální vůle běžná věc u tohoto typu náboje. Dále zda je běžné, že vnější kroužek ložiska není do těla náboje vůbez zalisován a lze vyndat rukou. Dále, jak to případně opravit. Chci jezdit a nečekat 30 dní na vyřízení reklamace. Díky všem.

    0 0
    • biker jura  

      jaky typ mas?

      0 0
      • Kohout  

        Typ tam nikde není uveden, ale tipuju to na A021SB.

        0 0
        • biker jura  

          ok, za prve u naboju novatec(ted nevim jestli u vsech) jde ten vneji krouzek oddelavat rukou což je jedine prinos a zadruhe si myslim ze se to do naboje dostal nejaky jemny bordel ktery ti ti lozisko znicil ale to by se hned tak stat nemelo. kde jsi koupil? protože jestli v nem nebila neja šmejd lož. kdyžtak zajdi do klasickeho obchodu s lozisky, vem sebou to puvodni at ti tam daji jiny. bude to stat par korun a bude to kvalitni

          0 0
          • buboman  

            Spis bych to vydel na nekvalitni naboj. Jestli vynda lozisko v pohode rukou tak to neni optimalni. Zrejme maly presah. Ja bych zkusil dat mezi vnejsi krouzek loziska a naboj loctite na vymezeni vule

            0 0
            • Pavel100  

              Ložisko z náby nemůže jít volně ven, jinak ta vůle vznikne znovu. Dá se použít tenkých vrstev barvy nebo laku a vždy nechat zaschnut, pak naklepat ložisko do těla náby tak aby nebyla vůle a zároveň se kolo ještě lehce točilo.

              Kamarád má Supa karbon a u BB30 mu jde vytáhnout jedno ložisko (nejdříve kliky strašně vrzaly), bezbarvý lak v několika tenkých vrstvách to jednoduše vyřešil.

              0 0
          • Kohout  

            Ložiska jsou OK. Jsou z obou stran zapouzdřená a točí se skvěle. Ta vůle vzniká tak, že vnější kroužek ložiska není do těla nalisován a tělo náboje se po vnějším kroužku posunuje. Ložisko se pohnout nemůže, protože je z jedné strany na osazení osy a u druhé strany ho drží takové alu krytky, které jsou už na patkách vidlice.

            Moje nába je úplně stejné konstrukce, jako na tom barevném obrázku.

            0 0
    • Mamut  

      Skus vytiahnu to volne lozisko a niecim tenuckym ho vypodlozkuj. Bude sice malicko z naboja trcat, ale uz bude drzane vnutornym kruzkom, takze sa nebude hybat.

      0 0
    • Zdyn  

      Lozisko by tak lehce vytahnout jit nemelo, pokud se tak deje je nejlepsi pouzit napr. loctite 603 (tusim), coz je lepidlo prave urcene na lepeni treba lozisek. Je urcene tusim na vuli az 0,2mm, ale to ted nevim presne. Nektere firmy ani  loziska nemaji lisovana , ale prave lepena, treba Rb design a rada dalsich.

      0 0
    • McBlacky  

      mám dvoje kola na novatec nábách a vůli nemá ani jedno. Ložiska z toho taky nejsou vyndat jen tak. Podle mě se sešly dvě výrobní tolerance a výsledek je vůle. Pořešil bych to loctite.

      0 0
      • GaGy  

        Tak stalo se mi to taky asi po 1800km se udělala mini vůle v předním kole. Je to fakt uplně maličko ,ale jde to poznat. KOlo se uplně lehce netočí. Takže zítra koupím konus klíče a zkusím to rozebrat a trošku pročistit ,snad to pomůže.. Nebo máte nějaké jiné rady ?

        0 0
        • Kohout  

          A kde je ta vůle? V ložisku nebo v zalisování ložiska? Já nakonec ložiska zalepil do těla náboje Loctitem a je to OK.

          0 0
          • GaGy  

            To nevím ,zjistím až rozeberu… PRostě když vemu ráfek a jemne na něj šáhnu tak citím že je tam malá vůle..

            0 0
        • brkoslav  

          Tedy nikdy jsem tu nabu nemel v ruce, ale myslim, ze konus klice ti s ni vazne nepomuzou…zadne konusy nema, kdyz je na loziscich:-)

          0 0
          • GaGy  

            Sorry tak to mám jinej … Na stránkách výrobce je psanej tento ,ale mám jiný.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.