Mytí kola - wapka x hadice s vodou

36 nepřečtených
  • Swoby

    Ahoj, trochu mě trápí mytí kola… už není tolik času, abych po každé vyjížďce hýčkal svého oře :D :/ Tak mě napadlo že to budu brát wapkou, ať je to rychlejší. Četl jsem pár vláken na tohle téma, ale každý říká něco jiného. Proto mě napadlo, že by stačila i hadice s vodou. Co si myslíte… Je lepší kolo mýt hadicí nebo wapkou?

    A taky proč se mytí wapkou tolik nedoporučuje?

    Díky moc :)

    0 0
    • Blade  

      Ser na mytí, bláto konzervuje.

      0 0
      • Swoby  

        Myslím to vážně.

        0 0
        • K2  

          Myju zahradní hadicí, ložiskům se vyhýbám, po oschnutí nebo před vyjížďkou máznu řetěz WD40 a vidli + tlumič silikonem

          Špína, kterou hadice neumyje už z kola doma neodpadne a nešpiní

          Za mě plně dostačující způsob…

          0 0
        • ememem  

          sak on asi tiez, bike umyvam len vtedy ked je zadrbany po pretekoch a potrebujem ho dat do auta, inak by ma to ani nenapoadlo, naco, po pol hodine na dalsi krat bude rovnaky.

          a mimochodom ak uz naozaj musis tak nejjednoduchsii je kybel s vodou a hajzlova kefa, dostanes sa s nou vsade a neodrbes si prsty.

          0 0
    • AsiJura  

      Tlak vody z wapky je dost silný a tak se ti voda může dostat k ložiskům/konusům a tím postupně urychlit jejich opotřebení.

      Ale semtam taky kolo spláchnu wapkou, a když nejsi debil a nepereš to schválně přímo do středu a ložisek, tak to je v pohodě. Výjimečně se to dá.

      Jinak pokud máš možnost hadice s vodou, je to rozhodně lepší možnost, ve spolupráci se smetáčkem to máš umyté raz dva a riziko poškození je menší.

      0 0
    • MirosPikos  

      Proč chceš mýt kolo? Aby vypadalo, jako když bylo nový nebo aby z něho v bytě nepadal bordel.

      Pokud to druhý, tak stačí bohatě hadicí omejt hrubší nečistoty a nechat vyschnout. Pokud ho chceš mít jako nový, tak hadice, pak kýbl se saponátem a nějaký to koště, kartáč apod. a pak opláchnout hadicí. Nechat oschnout. Někdo to snad vytírá hadrem co nejvíce do sucha a zbytek uschne.

      Wapka se obecně nedoporučuje, protože se voda může dostat i tam, kde by pak těžko vysychala a mohla si trochu pohrát s ložisky (středy, náboje, ořech…).

      0 0
    • scota  

      Já jsem v zimě myslím úspěšně zkoušel zahradní postřikovač.

      0 0
      • stip1978  

        Jo, stačí 3 bary tlak a 5l na celé kolo. Jenom je dobrý to spláchnout dokud to bahno neoschne.

        0 0
    • flyman  

      kyblík, košťátko nebo hadice a

      0 0
    • Pa.T2  

      Já to vždycky opláchnu nejdřív hadicí s vodou s nějakou koncovkou, abych tou vodou zbytečně nepiplal a taky aspoň něco trochu umyl. Pak napustím kýbl s teplou vodou + autošampón :) Pomocí mycí houby kolo pěkně umyju, kromě bordelu se z rámu dostane dolů taky pot, který mi kape na horní rámovou trubku, představec a řidítka :D Ze zbytku autošampónvody otřu starou houbou bordel z řetězu + kazety. Pak nechám kolo uschnout. Promažu řetěz, vidlici. Asi jednou za měsíc tomu dávám větší péči – kolo umývám ještě důkladněji, hlavně tam kde se běžně dostanu hůř. Karbonový věci ošetřím jakýmsi přípravkem na karbon a to je asi tak vše, co s tím dělám :)

      0 0
    • mastihuba  

      wap když to dá člověk na rozprach a nepere to přímo do ložisek tak se tomu nemá co stat. A když včil mužu porovnat ložiska FSR XC s nábama author a ložiska Marina s nábama Pro II, tak už si z wap lamu hlavu jen u šlapacího středu. Tam su fakt opatrnej.

      0 0
    • jmanek  

      Kýbl s hadrou, na mastné věci cyklostar, řetěz do okurkovky s benzínem. Pak vše promazat. Léty prověřený postup :)

      0 0
    • Georrge  

      hadice s vodou a kartáč, pokud to chci vzít důkladně tak autošampón :) ale bacha na kotouče

      0 0
    • Smazaný účet  

      wapka za 10 nebo 20 korun a je to:)

      0 0
    • vasek80  

      Pokud potřebuju zbavit kolo velké špíny, co opadává, ofouknu jej kompresorem. Perfektně to odfoukne sajraj ze stíráků na vidli a jiných míst kam se jen obtížně dostaneš.

      Jinak beru kärchera se základní triskou, né rotační.

      0 0
    • trpaslik72  

      Já myju většinou klasickou hadicí, kolo šoupnu do stojanu, sundam obě kola a na místo zadního dám samotnej náboj se starou kazetou, kterej mi zbyl už ani nevím z čeho. Pračkou vezmu řetěz, očistím kladky, převodníky, šáhnu i na šaltr a smyk. Potom kolo namočím, vezmu ho houbou a nějakým autošamponem, popř. jarem a spláchnu. Sundaná kola taktéž, kazetu trošku odmastím, potom komplet kola jarem/šamponem a co nejvíc se vyhýbám ložiskům.

      Komplet vše potom otřu do zhrubosucha a necham ještě oschnout. Nasadim kola, když je suchej řetěz tak ho máznu a nejlíp necham do druhýho dne je-li to možný. Druhej den lehce otřu zbylej olej. Kluzáky vidle očistim a stříknu silikonem (SIL100).

      WD už na kole nepoužívám ;) Neni to ale údržba, kterou bych prováděl po každé mírně prašné vyjížďce. Jednou ročně dělam rozborku/zborku..

      0 0
    • goofy  

      Hadice s vodou, a kdyz chci byt dukladny, tak hadice s vodou a kartackem

      0 0
    • AleZ80  

      Jezdím na wapku. Středové složení a náboje beru z dálky.

      0 0
    • zdenny  

      kybl s vodou a smetakem

      0 0
    • hanness  

      Vapku nebrat,ikdyz mnoho lidi kolem to doporucuje a zarucena rada,vyhybat se loziskum,no nevim…vzdy nechtene nekde zajedes.Ale proti gustu…u rodicu na baraku klasika,hadice z kohoutku a smetak+krapet jaru,doma v panelaku rucni postrikovac smetak+krapet jaru.Postrikovac jsem koupil v Hornbachu za petibabu,natla­kuji,povesim na rameno a parada,5litru vydrzi na jedno myti az az.

      0 0
    • Richi  

      Pokud to není nějak extra zahnojený, tak nemeju nic.

      Odrolím to prstem a seru na to, protože – překvapivě, je to příště to samé. :-)

      0 0
    • Wencanator  

      Zkusil sem do pistole na airbrush nalit odmastovac a zapojil kompresor, pekne to vycisti a odfoukne spinu, ten odmastovac vytvori peknou penu.

      Pouzil sem to i na retez a super, hlavne to pak po vycerpani cistice pekne vyfoukne a hned muzu mazat

      0 0
    • OndrysM  

      Já teda myju jádrem kýbl s vodou, čističem a oplachuju z dálky wapkou.. u baráku mám automyčku kde mají vodu bez minerálu tak je to pro kolo lepší :)

      0 0
    • Roadcyclist  

      Ahoj,

      Mám dotaz k šamponu na mytí kola -rám, karbon. kola.. Můžu použít běžný autošampon ? Loni (při používání jaru) jsem měl pocit, že mi pak zbyla mastnota na brzdné ploše karbon. ráfku, což ve vyšší teplotě plochy po zahřátí způsobovalo „vibrace“, ztrátu brzdného účinku..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.