MTB maraton zabezpečení - prosím o radu - spěchá

6 nepřečtených
  • doctor2

    Pánové, prosím zkušené o radu.

    Dejme tomu že pořádáme MTB maraton s regionálním (malým) významem, první ročník (zatím s omezenými zkušenostmi), počet startujících do 300.

    Trasa vede většinou na nezpevněných lesních/polních cestách, asi na 6 místech dochází ke křížení komunikací (silnice III. tř.), na dvou místech po ní vede trasa v řádu stovek metrů.

    Chtěl bych poprosit o radu, zda a jak mo je nutné tato místa zabepečit dopravním značením, regulovčíky apod… Vztahuje se na tyto situace nějaká vyhláška/naří­zení/doporuče­ní? Hlásit dopravce PČR? Správci komunikace? Jak moc je to organizačně/pa­pírově/finančně náročné?

    Nebo je lepší to zajistit v rámci možností vlastními silami? Máte prosím někdo konkrétní radu? Pokud vše ohledně závodu klapne, tak samozřejmě dám příslušné odkazy a pozvánku :-)

    Díky všem

    Arnošt Škrabal

    0 0
    •  

      No myslim ze tak jednoduche to nebude. 300 lidi je docela dost. Tudiz zabezpeceni zdravotni spousta dobrovolniku na kriticka mista, spousta povoleni majitelu pozemku a myslim i oznameni pcr a mozna na urade. Ted se jel ratiboricky maraton do cca 500 lidi policie hlidala cesty pri startu nez se zajelo mimo. Dalsi vec zazemi opet velky prostor. Zajisteni casomiry spousta penez. Je toho dost myslim, spousta prace a zodovednosti.

      0 0
      • doctor2  

        ok, jasný..

        všechna povolení máme – soukromí vlastníci, Lesy ČR, obce, parkování, zázemí…

        časomíra zajištěna, občerstvovačka zajištěna… zase to není akce úplných amatérů…

        Ale ta zajištění přejezdů komunikací jsme uvažovali „jenom“ pomocí dobrovolníků, přislíbili hasiči… lidí je celkem dost…

        spíš mi jde o to jak jsem psal – jestli se na zajištění přejezdů silnic vztahují nějaké legislativní předpisy, stran dopravního značení

        300 lidí je max. Realita bude výrazně menší asi.. ale těžko odhadnout. o to ani teď v zásadě nejde

        ale díky za každý názor

        0 0
    • Kharbon  

      Zkušenosti s pořádáním přímo cyklozávodů nemám, ale když se konaly různý akce na kterejch jsem pomáhal/zařizoval povolení, uvědomovala se obec a městská policie (plus povodí, hygiena a pár dalších míst, ale to se týká asi jen táborů). Policii a obec i když se jednalo třeba o malou akci. Pokud bude akce v lese, zavolal bych i na lesní správu. Je možný, že ti řeknou, že potřebuješ povolení.

      Blbá zpráva je, že sehnat povolení od vlastníků a některejch organizací může docela trvat- i měsíce. Potřebuješ od nich písemný svolení, a je šance, že to pak musíš poslat někam dál ke schválení. Takže další čekání a korespondence.

      Jde o to, že když se pak něco po..kazí, máš aspoň papír, kterým se můžeš bránit. Obec taky ráda ví, co se děje, když se jim najednou objeví 300 cyklistů. Legislativně by to v tom počtu už taky mohlo být ošetřený.

      Je možný, že plaším, ale minimálně bych se šel zeptat na úřad. Tam by ti to měli všechno říct.

      S uzavřením silnic bude asi víc zařizování, to netuším co je potřeba.

      0 0
    • Sic  

      Ahoj,

      kamarád organizuje běžecký závod podobného typu a také musel řešit stejný problém. Výsledek jeho zjišťování je, že musel poslat žádost o zvláštním užívání komunikace na majitele cesty (obec), PČR a krajský úřad.

      Co se týká zabezpečení, tak v místě, kde se silnice bude jen přebíhat by měla být daná značka Jiné nebezpečí s dodatkovou tabulí běžci 50m před místem. V místě, kde se po silnici poběží, by na začátku a konce úseku měli stát ještě organizátoři (+ stejná značka).

      0 0
      • pelhrimov  

        Jo odpověděl jsi docela přesně, o tom zvláštním užívání komunikace rozhoduje úřad, policie se k tomu jen vyjadřuje, žádost se dává na úřad a ten by si měl vyjádření ostatních institucí opatřit a ve lhůtě rozhodnout. Když rozhodne kladně, tak to znamená mít od dopravního inženýra s kulatým razítkem plán dopravního značení (klidně 10–20tis????), ale můžeš to použít zase za rok, pokud to bude na stejné trati:) Dopravní značení smí rozmístit jen odborná firma. Policie s tím nemá nic společného, ta přijede zajistit bezpečnost tak jako tak, když uvidí velké srocení davu, policie toto nepovoluje, jen se k tomu vyjadřuje. To mluvím o cyklistickém závodu, na silničním okruhu, jestli někdo přimhouří oči, když silnici jen „lízneš“ těžko říci. Ve Středočeském kraji asi ano, v jižních a západních Čechách ani náhodou, jak je to v jiných krajích nevím.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.