• pepipepan

    Zdravím, prosím o radu ohledně výběru nového horského kola 29 v ceně cca 20–30 tisíc.

    Mám vybráno pár kousků

    https://www.ramala.cz/…t-bbq-2020-l

    https://www.ramala.cz/…3-mat-2020-l

    https://www.ramala.cz/…4-gry-2020-l

    https://www.ramala.cz/…e-slt-2020-l

    Výška 178 cm váha 93kg. Chtěl bych jezdit i silnice, v terénu budu vlastně začátečník tak zda není MTB špatná volba. Uvažoval jsem i o gravelu ale tam si nejsem moc jistý, styl jízdy, jiná řídítka. Teď mám 10 let starého treka od GT :)). Nájezd tak 1000–1500 km ročně.

    Budu rád za každou radu. Díky.

    0 0
    • Johny_r  

      Podle osazení bych z těchto bral č. 2 nebo 4. Každý má jiné řazení (2×11 vs. 1×11). To je ke zvážení podle tvých potřeb.

      0 0
    • Baf13  

      Kross Level 8.0 2020

      https://www.velo-team.com/…el-8-0-2020/

      Za 26k výborně osazené a mají ho ve velikosti M (19") skladem, což je na tvou výšku ideální.

      0 0
      • pepipepan  

        Ahoj, díky za tip, po tomhle kole taky pokukuju. Mají ho dokonce i tedy u nás v Plzni. Jen ta cena je o něco vyšší cca 29 tisíc :-/. A zkušenosti s koupí kola takhle přes eshop nemám, jak pak řešit záruku, popřípadě i servis.

        0 0
        • Alojs01  

          Cena je sice 29, ale v uvedenem odkazu mas na nej 10% slevu…:-)

          0 0
      • pepipepan  

        Ahoj tak nakonec kolo koupené. Jen jsem asi neodhadl velikost :)). Koupil jsem rám M, a přijde mi fakt na hraně. Měřím 178 cm, když se postavím na kolo ta mám horní tyč cca 1–2 cm pod rozkrokem. Co jsem se dočetl tak by to mělo být víc, aspoň 5cm :)), já snad pořádně ani nepřehodím nohu přes sedlo. To bude asi blbý co. Jinak se mi jezdí fajn, i v terénu.

        0 0
        • MatS  

          Tak jde hlavne o kulky, aby jsi si nenamlatil :)

          0 0
          • pepipepan  

            Ty jsou v pohodě :)). Ale když z kola slezu a chci třeba kousek popojít, nebo se s kolem na místě otočit tak je to trochu problém,

            0 0
        • Winux  

          Co jsi koupil, toho Krosse? Jestli ano tak ať slouží, mám ho cca 2 měsíce a jsem s ním spokojený, dva dny zpět jsem doplnil do profilu pár aktuálních fotek. Akorát jsem na stejnou výšku jako ty, tedy 178 cm bral Sko, které bych řekl je pro mě ideál.

          0 0
          • pepipepan  

            Jj toho krosse, to Mko je asi fakt trochu moc. No uvidím, kdyby to byl problém tak se ho budu snažit nějak rozumně prodat a koupit menší velikost a kolo si pořádně vyzkouším :/

            0 0
    • GamaTsepe  

      Pokud budeš jezdit tam kde píšeš, tak je MTBečko zbytečné. Gravel na silnici pojede jako raketa než trailový Spyro, a v lehkém terénu taky jede dobře, a pokud jsi začátečník tak stejně asi žádní šutry nepojedeš. Musel by sis zvyknout na berany nebo najít gravel s plochými řídítky, i takový jsem někde viděl.

      0 0
      • pepipepan  

        Ahoj, díky za reakci a rady. Koukám i po gravelu, asi by to na silnici byla lepší volba. Jen nevím co pořádně koupit s cenou do 30 tisíc. V obchodech mi většinou nabízí co prodávají, moc neporadí aby prodali co nabízí zrovna oni :)). Začátečník v terénu bych určitě byl, na silnici se jezdí fajn ale přeci jen je to někdy o držku, začal mě lákat les a příroda proto ten výběr v horských kolech. Bydlím v Plzni a toho lesa, míst kde by se dalo jezdit je tady v okolí celkem dost, kousek jsou Brdy :). Hlavně kolo chci i pro udržení kondice, váhy a odreagování .

        0 0
    • Gwaihir  

      Na gravel koukni i na decathlon:

      https://www.decathlon.cz/…8504030.html

      Myslím, že ti ho i půjčí na zkoušku. Aspoň budeš vědět.

      Za mě ale víc oceníš MTB v kategorii XC nebo trail. Jde o to, co chceš jezdit. V terénu je to fajn, ale na gravelu bych se zabil. Gravel je specifické kolo a bez vyzkoušení je to špatně.

      0 0
      • pepipepan  

        Ahoj, koukám a vybírám, snad se rozhodnu dobře:). A rozdíl mezi XC a trail? Popřípadě jak ty kategorie od sebe rozeznat.

        0 0
        • Johny_r  

          XC/marathon je obecně „lehčí“ a rychlejší jezdění – tzn. nižší zdvihy tlumení, užší pláště, víc „natažená“ poloha jezdce, nepředpokládá se nějaké velké skákání, dropy atd. Trail je techničtější (prostě jízda po trailech – stezkách pro MTB), pomalejší, takže vzpřímenější poloha, širší gumy, kolo může být těžší, protože se často jezdí z kopce (sjezdové traily) atd. Ale obecně se tyhle kategorie hodně překrývají (třeba zdvihy 90–120 jsou spíš XC a 120–140 jsou spíš trail). Tím to ale nekončí, pak jsou různá endura a končí to sjezdovými speciály, takže i trailové kolo je pořád docela univerzální věc. Zálež na tom, kde chceš jezdit. Já šel cestou XC se 120mm zdvihy, aby to bylo univerzálnější a zvládlo to nějaký trail, který ale nebude primární účel použití.

          0 0
          • pepipepan  

            Díky za vyčerpávající odpověď. Mě ta kola přijdou všechna stejná :)). Je to jako se vším v dnešní době.

            0 0
        • Nitroglycerin  

          A je to tady … od HT za „20–30k“ se pomalu dostáváme k fullům za 50k+ :-)

          Určitě si zkus někde půjčit a vyzkoušet oboje, full bude náročnější na pořizovací náklady a údržbu ale je s ním nesrovnatelně větší zábava. Vybíral bych kolo hlavně podle toho, jakej terén máš v nejbližším dosahu u baráku. Kam se zkrátka můžeš vypravit každej den po škole/práci aniž bys musel sedat na vlak nebo do auta. Pokud pošilháváš po lese, určitě si nějaký to celopéro zkus, ať tě pak pořízení HT nemrzí :)

          0 0
    • pepipepan  

      https://www.tsbohemia.cz/…d300218.html

      narazil jsem na tohle koleso. Co na něj říkáte? A bude stačit velikost 17,5 na mojí výšku, nebo koukat po 19,5.

      17,5" → určeno pro výšku – 165 – 178cm

      19,5" → určeno pro výšku – 177 – 190cm

      0 0
      • Lukas1976  

        Kdybych chtěl dvouplacku, tak alespoň takovou, která mě větší rozsah než běžná 12s kazata pro jednoplacku.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.