• ufoncz

    Čtvrtej díl už přešvihl litr před nějakou dobou, tak pokračujme v zaběhnutým tady.

    Dávejte sem podstatnější informace – větší polom, dlouhý úseky bažin, zákazy, ale i dobrý zprávy, že už je něco po dlouhý době cajk atd. Naopak každej stromek hlásit nemusíte a zkuset to nezvrhávat v chat, nebo nějaký dohadování, ať to zůstane trochu užitečný. Nemusí to být vyloženě o trailech, i v minulých dílech se tu objevily a dobře posloužily informace o nových cyklostezkách, pumptracích, nebo třeba podjezdech pod rušnýma silnicema.

    Každej pak může přispívat do tabulky se stavem trailů. Ta ale nemá sloužit jako návod, kde co najít (na to jsou kdyžtak kamarádi, Trailforks, Strava, nebo SZ) a taky do ní nedáváme traily, co jsou v NPR.

    1 0
    • LM  

      Výjezdovka kolem Soběšických rybníčků příjemně překvapila. Je to zase ve stavu jako před těžbou, tj. pěkná lesní cesta bez bláta, vyjetech kolejí a bordela na zemi.

      Hluboké betonové koryto na pěšince ke hřbitovu překvapilo velmi nepříjemně. Příště pojedu po pěšince vlevo, kde to není tak hluboké a né vpravo k obří díře jako dneska :-D

      Naučná v topu. Sucho i u Soběšic, ostružin a kopřiv minimum. Fiknul jsem jeden suchej smrk, takže tam teď jsou na celé délce padené jen 4 stromy:

      • masivní buk s dřevěným přejezdem
      • a 3 menší buky, přes které podle vyjeté stopy lidi skáčou – tak jsem je tam zatím nechal. V případě zájmu je můžu fiknou až tudy pojedu příště.

      Máte někdo tip na skladnou pilku (tj. převezu v batohu), která zvládne nějak rozumně přeříznout kmeny 30+ cm – suché, několik let na zemi ležící smrky (tvrdé dřevo s tím pižlat nehodlám)?

      2 0
      • ufoncz  

        Betonový koryto jde přejet jako komoresi, ale s lávkou, co tam poison dal a nejspíš koňáci prošlápli, to bylo lepší.

        Naučná ještě místy ostružinama tahá.

        Husqvarna 220 je neskutečná. Za 400 Kč budeš koukat na tu rychlost: https://www.husqvarna.com/…pila-220-mm/

        0 0
        • Paja  

          Chce pižlat 30+ strom, na to bych si vzal úplně jinou Hq :-)

          0 0
          • ufoncz  

            Jako ideál to není, ale ten průměr se v případě smrků (nebo i borovice, jak jsem vyzkoušel) při dobře zvolené taktice tak, aby se to člověkovi nezavíralo, dá celkem dobře a rychle. V batohu prostě motorovku vozit nebude a pak už asi zbejvá zkusit jen řetěz. S tím má nejvíc zkušeností Lišák, tak třeba poradí.

            0 0
        • LM  

          Hm, mám Pilanu 170 mm, s Husqarnou bych na si čepeli polepšil o 50 mm a s Fiskars dokonce o 85 mm.

          Na ty kmeny by to ale chtělo něco delšího. Klidně i neskládacího. Fiskars mačetu (délka 505 mm) taky vozím (ve velkém enduro batohu s páteřákem, do malého batohu se nevleze:-)).

          0 0
          • Vilém  

            Tak zkus tu neskladaci Husqvarnu.

            Tu skladaci mam v obou delkach a je vyborna, verim, ze i ta pevna bude bezvadna.

            0 0
          • nomecz  

            https://www.mironet.cz/…st+dp599638/

            Pouzivam na kempovani a celkem fajn, tim ze list drzi na obou stranach tak se stim reze o dost lepe jak s klasickou skladaci pilkou

            0 0
          • LM  

            Ruská řetězovka všude vyprodaná, takže jsem nakonec vzal 255 mm Fiskars vysouvací a rovnou k tomu přihodil i lehkou hrabičko-motyčku na drobné terénní úpravy (když už platím poštovné).

            Všechno se to krásně vleze do enduro batohu – jen topůrko mačety kousek čouhá. Pilka Fiskars se těsně vleze i do malého batůžku, který vozím nejčastěji.

            Děkuji všem za tipy. Zítra pilku pojedu testnout na popadané suché duby :-)

            5 0
            • poison  

              S tou motyčkou asi nevydržíš dlouho dělat příště zkus něco co jde nasadit na quikfit nechal jsem si poradit od Mimozemšťana a nelituju

              Na úplně tvrdý lesní zacházení to není ale na hrábě v poho

              https://www.garteko.cz/…rs-quikfit-m

              1 0
            • ufoncz  

              Je super, že seš zase zpět :-D

              0 0
            • LM  

              Pilku jsem ještě trochu potunil. Nechal jsem nabrousit tupou stranu čepele a mám z toho pilkomačetku.

              • Ostružiny a malé nálety to seká krásně a zubatou pilkou se pak ty ostružiny snadno nabírají a odhazují vdál :-)
              • Konec čepele není v zasunutém stavu nijak zajištěn a v batohu to na nerovnostech drnčelo. Vyřešeno „silentblokem“ z duše.
              0 0
      • poison  

        Mám koupenou tuhle ještě jsem ji nezkoušel jestli chceš můžeme se domluvit a vyzkoušet ve 2 to nebude takovej oser pokud je to silnější

        https://www.top-armyshop.cz/retezova-pila#…

        Lišák má ruskou

        0 0
      • Lišák  

        Ta řetězovka je fajn. Mám ji v ruském provedení už dlouho. Posledně jsem s ní říznul ten kmen na kořence za prošlápnutým mostkem přes Ponávku. Standardně vozím lidlpilku, ta na menší věci stačí a pokud někde najdu něco většího, tak příště beru i tu řetězovku. Pokud se sevře řetěz, tak jsem si zatím vždycky pomohl tou lidláckou, abych ho dostal ven.

        0 0
        • Lišák  

          Jen doplnění – na té ruské jsou mně sympatičtější ta madla. Ty úchyty z popruhů se budou zařezávat do rukou.

          1 0
    • MichalBr  

      Dovolím si sem přihodit, děkuji za pochopení

      UKRADENÉ KOLO V BRNĚ – KOMÍNĚ :-/ Chtěl bych všechny moc poprosit o obezřetnost jestli tohle kolo nepotkáte někde na cestách, fórech, bazarech aj .. Jedná se o Canyon Strive CF 8 se zadním pružinovým RTR tlumičem (M0651V20A0083). Vypsaná odměna za informace, nebo nalezení je 10 000,–. volejte kdykoliv na tel.: 773 151 872

      Michal

      0 0
    • dzolo  

      Na vrchu Kaničky a na Žlababě se těží. Kaničku jsem projel, byly tam jen drobné větve. Žlababa už kousek od začátku měla strom v trailu, tak jsem to otočil. Po cestě nad traily traktor tahá dřevo. Mechovka i Divočák bez problému.

      0 0
      • ufoncz  

        Je to tak. Úvozovou cestou, kde je Žlababa, tahal zetor klády. Trochu bordel je i na té prudké starší cestě, co křižuje Kaničku kousek od startu.

        Nevíte, kdo uřízl na Gerhátkách strom, co asi někomu vadil v dopadu z toho menšího odpalu/přejezdu padlýho stromu?

        Nad studánkou Pro Silva pak chystaj na výsev toto:

        0 0
    • LM  

      Tak začli těžit i na žluté TZ z Útěchova do Adamova blízko Mufloní studánky. Okolo lesní cesty, kde parkuje harvestor, je bordel (viz foto). Trochu jsem to odházel doprava ať to jde objet zleva a pak zjistil, že dále na TZ je ještě 100 metrů bordela. Něco šlo opatrně projet, 2× jsem kousek poponesl. Pak už zase cajk po listí.

      0 0
      • LM  
        • Tak lesáci ten bordel na žluté TZ z Útěchova do Adamova už uklidili. Zůstala tam pouze „masážní“ stopa po vyvážečce a dřevo složené přímo do křížení žluté TZ s lesní cestou. Kikoti fakt! Objíždí se to zleva (viz foto). U Ronova jsem říznul jeden slabší stromek, jinak cajk ale měl jsem hroty.
        • Na zelené TZ dolů od Vranova jsem říznul tři padené smrčky, nyní průjezd volný. Ale bez hrotů nedoporučuju. Při řezání těch smrčků jsem se tam i s nesmekama na patách pěkně natáhnul. Stačila chvilka nepozornosti a jedno došlápnutí na špičku :-)
        • Na červené TZ z Lelekovic na Mokrou Horu je mostek už v trochu lepším stavu. Jsou tam stále dva trámky s dírou uprostřed, ale ten trámek bez zábradlí se už alespoň nevyklá do stran (anebo to bylo jenom přimrzlé:-)). Trochu jsem rozšířil průjezd křovisky (bod 2) a bacha na tlustý strom šikmo přes cestu v bodě 3. Lze ho objet ve svahu doleva, ale musí se zpomalit. Nebo bunnyhop 50+ cm :-D
        1 0
        • LM  

          Po zjištění co sluníčko udělalo s hliněnýma pěšinkama jsem přeplánoval trasu tak, abych jel co nejvíc ve stínu a byla do velmi dobrá volba :-)

          2 0
          •  jarek1  

            Jsem se tě na Mariánské cestě v neděli asi ptal, co ti kouká z ledvinky, jo?, – odbočil jsem na Lelky.

            0 0
    • mrwhyte  

      Tobogán na staré žluté do Zamilce – za prvním skočkem přes padlej strom, je strom přes cestu, musí se přenášet (foto 1)

      Koma trail z Komínské Chocholy – už trochu zapadanej listím, jinak ale ok

      Pepko trail na Holedné – na pár místech probíhá ještě nějaká prořezávka, na jednom místě se musí přenášet (foto 2)

      0 0
      • FOSA  

        Foto 2 nešlo uklidit? Vypadá to na kus délky 2m, to jde hodit o kousek bokem a je vyřešeno. Mnohdy se dá přes páku a opřený konec posunout či otočit i celý strom ;-)

        1 0
        • mrwhyte  

          Jojo, asi jo. Sypu si popel na hlavu, celkem sem spěchal, ale příště se polepším :)

          1 0
          • LM  

            Tak tu 2 m „kládu“ už někdo odstranil, ale o pár metrů dál postavili lesáci přes pěšinku oplocenku. Je potřeba zahnout doleva do kopce a asi po 10 metrech lze pokračovat v proluce mezi ploty oplocenek. Je to tam pěkně z kopce, zatím bez pěšinky a v trávě číhají schované pařezy :-). Kousek po vyjetí z meziplotí někdo nastražil na tu původní pěšinku nějakej pařez (nebocotobylo), lze objet zprava ale bacha.

            Najet v noci do obory zasypané listím bylo vcelku dobrodrůžo a ta „protizvěřová“ brána u rozhledny asi úplně nefunguje, pod rozhlednou se procházel daněk :-)

            0 0
            • scoty  

              V noci se tam střílí (hlavně delegace z východu) , tak bacha… Vstup býval povolen tuším do 20.00, ale raději ověřit.

              0 0
              • LM  

                Spíš jsem měl napsat potmě než v noci. Do obory jsem vjížděl chvilku před šestou…

                0 0
            • Smazaný účet  

              Asi už se daňci naučili přes ty trubkový brány chodit, protože mi minulej týden říkal kolega jezdící ze Žebálu, že dole pod oborou bylo ráno těch daňků víc. Takže asi prošli tou novou spodní bránou taky.

              0 0
            • pepek  

              Tak soudruzi tam udělali uličku, to je dobře. Ale proč se nezeptali, jestli to vyjedu? :-)

              0 0
              • LM  

                No je to takové prudší a měkčí. Ale to se ujezdí. Tráva už tam naštěstí mizí, takže začínají být lépe vidět pařezy a zákeřné kořeny :-)

                Od té uličky vede kousek rovně pěšinka (směrem z tvého obrázku ven). Naznačil jsem ve svahu napojení na původní trasu a vyházel odtud klacky. Zatím je to měkké, dolů to sjet asi půjde, ale až to uschne a trochu se prošlápne/projede, tak by to mělo jít i vyjet. Bude to lepší než zahýbat přímo u plotu.

                A nedoporučuju s oslizlejma pláštěma v náklonu najíždět do trubkové „protizvěřové“ brány . Tam jsem málem lehnul :-D

                0 0
      • Honza03  

        Dneska mi došlo nová hračka z Aliku tak ten nově spadlý strom v korýtku vyřešen, naučná kompletně průjezdná, a na Jehničáku mi došla baterka a je tam ještě nějaká práce. (příště snad vezmu už obě)

        4 0
        • LM  

          Ta hračka je toto? (8 palců čepel, automatické mazání řetězu)

          • Kolik to váží (včetně baterek)?
          • Jak to převážíš na místo činu? :-)
          0 0
          • Honza03  

            Jo je to 8 palců s mazáním, mám k tomu, ale větší baterky jsou k tomu 2ks 10 článkových (na článcích je napsáno 2000mah) takže by to mělo odpovídat 18V 4Ah. Pila váží kilo a jedna takhle větší baterka 515g. S jednou baterkou jseš pod 1,5kg s dvěma 2kg. Když sundáš baterku tak se to i s lištou v pohodě vejde do batůžku. Vlastně to je jako bys v batohu měl 1,5l petku a dá se tím pádem s tím jet i normální trasa bez omezení.

            Řeže to hodně pěkně jediný limit je asi délka lišty což je teda 20cm. Zatím jsem nadšený. :)

            2 0
          • Honza03  

            Konkrétně teda toto.

            0 0
            • scoty  

              Má to kryt na řetěz?

              0 0
            • Vilém  

              A sakra, 83,3 A proud? To ma vyhrivanou rukojet, co?

              0 0
              • Honza03  

                reálně má BMS limit cca 30A takže to bude v reálu tak 600W , ale řeže to pěkně.

                0 0
                • Vilém  

                  Tak pokud to ma mazani, tak to snad bude chvili zit.

                  Neco podoneho mi prinesl kolega, ale bez mazani, at to zprovoznim po koupi a byl jsem zdeseny z provedeni. Listu jsem musel roztahovat plochym sroubovakem, abych do toho vubec dostal retez :)

                  Ale tak uvidis casem, treba je to lepsi nez jsem potkal ja.

                  1 0
    • ufoncz  

      Žlababa furt pod lesáckou palbou, traktor dnes odpoledne zaparkovanej v podstatě na jejím startu. Na Kaničce je toho kousek po startu už taky trochu víc. Mechový a Divočák cajk. Klikatice k Hádku rovněž už hezky průjezdná, akorát mokrej vápenec pod listím je v kombinaci s vracečkama těžká písemná práce.

      Na té letos tak fajn tranzitce kolem Časnýře, kousek předtím než většina lidí odbočí na travnatou cestu do Ochoza, udělali jakousi prořezávku a samozřejmě to nechali přes cestu a vezmou dopryč bůhvíkdy.

      Jinak je drtivá většina trailů v dobře průjezdným stavu a přehledová tabulka nám začala fungovat i pro západní sektor. Pan stavitel ze Svaté Kateřiny se akorát zlobí, že Hrabanka je plná vyježděných zkratek a že trail zruší, jestli to půjde takhle dál (teď si dal asi prácu to znovu vytrasovat místo, aby měl čas na něco jinýho).

      0 0
      • LM  

        Něšlo by do těch vyježděných zkratek naházet nějaký dřevěný bordel? To vypadá, že jinde vcelku funguje :-)

        btw: fakt někdo jezdíte Pepkotrail pod Mladou horou (v tabulce oranžově)?

        Včera už úplně potmě jsem najel na začátek (nechtěl jsem plašit zvířátka v oboře) a to byla past vedle pasti :-/

        • jel jsem postaru po pěšince z křizovatky u obory (první chyba)
        • byl jsem tam naposled před rokem a půl, takže jsem hned na začátku zahnul doleva o 20 metrů moc brzo na lesáckou cestu, která tam dřív nebyla (druhá chyba, říkal jsem si, že to je ta pěšinka, akorát ji lesáci rozjeli)
        • dojel jsem na paseku plnou popadaných stromů, bordela po těžbě a rozryté hlíny, kde jsem chvíli se světýlkem na helmě a řidítkách hledal kudy dál. Nakonec jsem naznal, že jediná cesta z paseky je ta, po které jsem přijel (všude jinde nálety, popadané stromy nebo kombinace obojího)
        • tak jsem se vrátil a pak o 20 metrů dál zahnul už správně a najel na začátek trasy, která je vyznačena v odkazu z tabulky
        • a po chvíli zhruba v bodě 40 (to je ta moje trasa pro zasmání:-)) jsem dojel k popadaným stromům, skrz které se prostrkuje kolo jak ježek klecí (to jsem teda nečekal), dál pak nějaké další stromy na zemi a na první odbočce jsem odtud prchal pryč…
        0 0
      • theedge  

        Jo v Hrabance jsou zataraseny zkratky a chicken lajny a je to tak spravne. Jinak na spodku Kolohnatu uz celkem listi a trail zacina pomalu mizet.

        0 0
        • obda  

          Zkratky nemusím, ale chcicken lajny trochu zamrzí. Možná to není případ Hrabanky (už jsem tam dlouho nebyl), ale na některých trailech v okolí přibývají skoky a pro neskákající se chicken lajna hodí.

          0 0
          • babicak  

            Kolem velkých skoků určitě chickenlajna není k zahození, je jasné, že ne všichni si na skoky troufají. Zkracovat si zatáčky, to je již něco jiného.

            0 0
          • theedge  

            V té lokalitě kolem Hrabanky žádný skoky nejsou. jsou to čistě přírodní traily. A když je nějaká pasáž natažená přes větší kořeny tak se tam začala objevovat objížďka metr vedle.

            Ty traily tam nejsou extra těžký a pokud tam na to někdo nemá, tak na tom technicky není moc dobřě a měl by jezdit jiný lehčí traily a nevyjíždět tam chicken kolem pár kořenů.

            2 0
            • obda  

              Jo, objíždění kořenových pasáží je mi také proti srsti.

              0 0
              • ufoncz  

                To zaházení zkratek bordelem je při vyšší popularitě trailu jediný řešení. Nějaký zkratky tam mohly být započatý i „nevinně“, když místy není úplně zřejmý, jak to tvůrce myslel. Zvlášť nad Kateřinou, kde to stavitel dělá většinou jen hrábnutím tak, aby to moc neprovokovalo.

                A co se týká skoků, tak ty mají na trailech v lese na sever od Brna zpravidla objezd, kterej tvůrce/udržovatel trailu nechává. Dokonce i v Zamilcu se na dvou lehčích skákacích lajnách dá skoro každej skok rozmyslet a objet.

                Co se týče toho zahazování zkratek bordelem, aby se tam nejezdilo, tak na Kuleho trailu jsem to loni dělal ráno cestou do práce snad osmkrát, než to konečně vydrželo. Nějací ichtylové tam asi měli potřebu závodit rovně a větve jsem musel vždycky vracet zpátky.

                1 0
    • mrwhyte  
      • příjezdový trail ke skokům z Chocholy – před parkovištěm vznikl odpal přes padlej strom. Těsně před ním je ale ještě menší souška, která celkem rozhodí. Je to vyskládaný z obou stran, takže se to dá i přejet (foto 1). Na parkovišti opět vyrostlo mini skill centrum :) (foto 2)
      • skoky z Chocholy cajk, ale zapadaný listím, jako už skoro všude.
      • na modré v údolí říčky od Kaprálova mlýnu do Ochozu mokro, ale ještě se to dá. Věší bláto tradičně kolem vývěru říčky. V části kolem Ochozskýho potoka proběhla těžba, tak sem to na některých místech ani nepoznával, ale vše už je uklizeno.
      • cesta kolem Časnýře – na začátku probíhá lehká těžba (foto 3), asi cca 10m se musí přenášet. Přes potůček přes cestu, kde se pravidelně tvořilo bláto někdo položil dvě klády, tak to hodně pomohlo. Tak v půlce padlej stromek (foto 4).
      0 0
    • ufoncz  

      Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny: Ze studánky Pod Novým hradem opět teče voda! Naši pracovníci si na pomoc vzali stlačený vzduch. Průtoku vody bránila „zátka", v délce asi 30 cm, kterou vytvořily prorostlé kořínky. Zábrana aplikací stlačeného vzduchu doslova vyletěla ven. Proud vody je teď pěkně silný.

      Zdroj: https://www.facebook.com/slpkrtiny.cz

      8 0
      • Dzexon  

        Dokonce je tam vyvěšen na stromě vedle rozbor vody, ale nepíšou, zda je OK. Všiml jsem si vysokých dusičnanů, ale i vyšších ostatních minerálů. Asi je to něco jako Vincentka :-)

        0 0
    • pepek  

      Obchvat silnice od ztz k lomu je pěkně jetelný. (myslím, že tu někdo kdysi psal opak, tak nyní je to už ok.) https://mapy.cz/s/guvanonutu

      0 0
    • babicak  

      V sobotu 4. listopadu v čase 8.00–17.00 se koná v katastru obcí Bílovice nad Svitavou, Babice nad Svitavou, Kanice a Řícmanice naháňka. Prosíme VEŘEJNOST, aby v daném časovém rozmezí do dotčených lokalit NEVSTUPOVALA. Děkujeme za pochopení.

      1 0
    • mrwhyte  

      na zelené na Veverčáku ve spodní části v točkách přibyl novej stom přes cestu, takže se musí přenášet už na dvou místech.

      0 0
      • LM  

        Padený buk jsem odklidil.

        U té další borovice jsem za světla stihnul říznout jenom jednu stranu ale neplánovaně se ty dva kusy znova zapřely o sebe, takže další řez bude třeba dělat opatrně. To se mi potmě s čelovkou nechtělo řešit, takže pokračování příště.

        Prkená „promenáda“ Nad Zouvalkou těsně po dešti pěkně klouže. Najížděl jsem tam opatrně a pomalu, ale protože nešlo skoro brzdit (okamžitě smyk), tak jsem se málem nevešel do poslední prudké zatáčky nad vyhlídkou, kde se mi obě kola sunula ze zatáčky ven :-)

        2 0
    • LM  

      Holedná a okolí (včera vpodvečer):

      • napadala pěkná souvislá listová pokrývka, pěšinky zmizely, kořeny taky :-)

      Konečně jsem zprůjezdnil pěšinku kolem Achtelek ve svahu mezi Kohoutovicema a Bosonohama

      • zůstaly tam jen skočitelné věci (kdo má výše střed, může zkusit přejet)
      • a 3 tlusté kmeny, které lze objet zprava (u toho třetího je třeba zahnout o 90° doprava na jinou pěšinku a pak zhruba po 10 metrech zahnout o 330° doleva na další pěšinku, která se napojí na původní trasu)
      • a u tlustýho kmene dubu jsem ze dřeva, kamení a dubové kůry udělal skoček/drop
      11 0
      • pepek  

        1*! Máš nárok na pochvalu před nastoupenou jednotkou. Jel bych to zítra vyzkoušet, ale nyní je třeba jezdit tam, kde je furt sucho

        0 0
        • LM  

          V tom svahu bylo větší sucho než pak v oboře (nahoře jsou šutry, dole na to svítí sluníčko) :-)

          • fiknul jsem ještě jeden strom, takže tam teď jsou jen 2 objížďky a 1 drop/skok přes kmen
          • přikládám foto té druhé objíždky, která je hůř vidět (teprve ji vyjíždím)
          • je tam ještě jedna delší více kochací varianta pěšinky, ale tu sem dám teprve až bude ready (místama zarostlá, dneska jsem si na ní protáhnul šlahoun ostružin mezi malíčkem a prsteníčkem levé ruky, bez rukavic, au)
          0 0
          • pepek  

            A co dole, na tom horizontálním trailu kolem louky? Tam je taky pár stromků padsených na sobě. https://mapy.cz/s/jojefenemu

            0 0
            • LM  

              Tam byly ty suché duby a zůstal jen drop/skoček přes nejtlustší kmen. Zbytek vyčištěn.

              0 0
              • pepek  

                No paráda. No a pak je ještě ten polom na okružní cestě, ten tedy můžeš nechat :-) Ale vedle na objížďce taky jeden stromek leží, ten by šel popíliť https://mapy.cz/s/mezoraboca

                0 0
                • Polka  

                  Však jako duchna máš času dost, tak taky přilož ruku k dílu!

                  0 0
                  • pepek  

                    duchna má času dost? Tys asi nikdy nebyl v Kauflandu :-)

                    1 0
          • Paja  

            U toho prvního bych jen ořezal ty větve, aby pepa mohl potrénovat bunny hop ;-)

            0 0
            • LM  

              Na bunny hop je tam cestou věcí dost :-)

              0 0
      • chemik_mara  

        Hezkýýý! Zajeď ještě na Veveřici a zelenou TZ k hradu ;-)

        0 0
      • pepek  

        A vzpomeň si taky na tu návratovku nad Jundrovem, jak jsi to tam musel prolízat a pokračování za zatáčkou doprava nahoru, tam se můžeš realizovat velmi :-)

        0 0
      • Paja  

        Pěkně sis s tou novou pilkou vyhrál.

        0 0
        • LM  

          Proto jsem jí kupoval :-).

          Když jsem naposled se skládací 170 mm Pilanou řezal dva 12 cm tlusté suché duby, tak se ke mne stihli přidat dva kolemjdoucí a pižlali jsme to ve třech (každý chvilku tahal pilku). Fiskars řeže líp: mokré dřevo mnohem líp, suchý dub tak 2× rychleji, ale kmeny tlustší než délka čepele už s tím řezat nehodlám. Jako jde to, ale obřezávat to postupně kolem dokola je tak neefektivní, že jsem objednal kopii norské ruční řetězovky z Číny :-)

          1 0
      • babicak  

        Palec hore!

        0 0
    • Honza03  

      Obřanské Hradisko trail:

      Dneska brigáda na Hradisku kde jsem to po sjezd prosekal mačetou, řekl bych celkem pěkně. Před sjezdem byl spadlý strom, který jsem odstranil a ke konci ještě jeden. Za sjezdem by to chtělo ještě dodělat a prosekat to tam případně prohrábnout hráběmi. Každopádně, tam teď není ani jeden spadlý strom.

      9 0
      • LM  

        Jak si odsunoval stranou ten obrkmen z obrázku 3? Provičil sis práci s pákou?

        Já si naposled u velkého kmene musel přivalit ze svahu kus pařezu, abych měl pevný bod na opření dlouhého tlustého klacku :-)

        0 0
        • Honza03  

          Jo větší kmeny posouvám pákou, ale tady mi nakonec pomohl ten svah. Zároveň jsem ho musel dost hlídat, abych ho dostal mimo trať. Ale problém u těchto těžších je že většina klacků na páku praskne, takže to je trochu boj občas. :)

          0 0
      • Jaroslávek  

        Tady by ti určitě byli e-důchodci vděčni.

        0 0
    • mrwhyte  
      • jezírko u Sokolskýho bufetu v Ořešíně napuštěno.
      • před Vranovem na zelené, těsně před lávkou ke hřbitovu, padlej strom přes cestu, musí se přenášet.
      • Hemzal po žluté do Adamova ok.
      • risknul jsem to z Babic po zelené nad Čihadlem a je zatím celkem bez bláta. Pár koníků tam projelo, ale zatím to jde objíždět, nic se nelepí.
      • Srnčí sjezdík po modré cajk, ale už je to na pomalou jízdu, zvlášť za šera :) Šutry schovaný v listí …
      • i červená k solárům nad Bílovicema je zatím celkem ok. Na pár místech, kde to bývalo nejhorší je vysypaný hrubým štěrkem (sem myslel, že je to po celé délce). Pro gravela to teda není :-) Možná tam kvůli tomu přestali jezdit i koně :-)
      1 0
      • babicak  

        Možná správci silnice s těmi koňmi došla trpělivost, cesta bývala rozrytá po celé šířce, tak ji vyspal ștěrkem větším, než obvykle. Při cestě dolů tuto část lze v pohodě objet po levé straně – zbytky bývalého Šemíčka.

        0 0
      • Lišák  

        Myslíš, že to jezírko už je konečný stav? Já bych to tipoval, že na léto trochu připustí. Teď je to v podstatě hrana těch vyskládaných šutrů. Hned pod hladinou je bláto.

        0 0
    • ufoncz  

      Pro děcka a všechny, co nemusí prudší sešupy nebo odkloněnej svah, nebo taky pro těžší podmínky typu klouzavý blatisko či rozbředlej sníh, je tu nová varianta Utahováku.

      https://www.openstreetmap.org/way/1221778473

      Jede se horní pozvolná část Utahováku a zhruba ve dvou třetinách, ještě než přijde první prudší místo původní varianty, se dáte na křižovatce tvaru Y u výrazně poskládanejch haluzí (viz první fotka) vpravo. KinderUtahovák sjede do vedlejšího celkem širokýho údolíčka, který dává prostor později přidat nějaký zábavný volitelný prvky. Dvě dobrovolný točky už jsou tam teď.

      Cesta se dá použít jako výjezd s e-bikem a pokud jste na tom extra dobře s výkonností, tak i s normal kolem. Pro normální lidi je to hodně hrana, ale na chůzi s kolem je to pohodlný a po stopadesáti metrech už jste zase v sedle. Může se to teda hodit po sjetí Utahováku jako výjezd na další traily na 396 líp než v zimě marastní modrá TZ.

      Pokud už se s děckama vyškrábete na trailování na kopec 396 nad Bílovicema, doporučuju předřadit třeba ještě Modráska po první cestu, popřípadě první lesík na příjezdovce ke Kaštánkovi.

      5 0
      • ufoncz  

        Dneska odpoledne proběhlo dodělání KinderUtahováku a otestování na dítěti :-) Celej spodek už můžete vždy volit mezi zatáčkama a rovinkou, kde synek uplácal asi čtyři mikroskočky (přičemž dvakrát to překrývá šikmý kořeny, takže to pohodovost spíš zvyšuje). Úplnej konec je pak možno jet žlíbkem, což bylo spíchnuto za soumraku velmi narychlo. Zjistil jsem, že malej se bojí prudšího závěrečnýho hupu na cestu. Takže došlo na proházení toho žlíbku od asi tak stovky klacků a lehkou úpravu vjezdu do něj.

        Taky jsme doházeli hlínu na klopku, co někdo udělal v závěru Utahováku. Na fotce (měla by to být ta poslední) je vidět nesmyslnost dalšího partyzánské novinky – skočku přes pařez (a přes trail). Skákat se to dá v pohodě, ale vůbec se to tam nehodí, delší polet vás hodí do stromku a přijde se o to klopku v esíčku. Chtělo by se to s neznámým přispěvatelem potkat.

        Jinak Utahovák (klasika) i Kinder jsou odhrabaný čerstvě odshora až dolů. Ty další traily spíš tak za tejden, protože v tom teplým podzimu má opad poněkud zpoždění.

        2 0
        • ufoncz  

          Jo a ještě mě napadlo: pokud uvidíte čerstvej trail z lesní dálnice Šumbera nad Maloměřickým lomem (viz mapka), tak se po něm ještě nespouštějte – není to hotový. Až Ondra svůj „Fajront“ dokončí, dám echo.

          1 0
        • Smazaný účet  

          Jo tak to jsme se asi míjeli jak jste jeli s nářadím na zádech. Já si říkal, proč někdo vozí na vyjížďku v batohu samostříl a to bylo jiný nářadí.

          0 0
          • ufoncz  

            Taky mně pak došlo, žes to byl asi ty :-)

            Při hrabání se pak přihodilo ještě setkání s Mr. Whytem, kterej zkoušel, jak moc nesnadno se dá KinderUtahovák zdolat horekopcom.

            1 0
            • mrwhyte  

              Můžu potvrdit, že KinderUtahovák směrem up to chce na prvních 50m e-bike nebo hódně dobrý nohy a plíce, ale tlačení kola je taky pohyb :) Modrej sjezdík na Panskou louku – nahoře probíhá nějaká lehká těžba, pár stromů přes cestu, něco se dá přeskákat, něco se musí přenést. Za křížením naučné to začíná bejt rozrytý od koňů, ale po široké to ještě není tak hrozný.

              0 0
              • ufoncz  

                Odhrabal jsem zas ty neviditelný vrchy Serotoninu, Melatoninu a Modráska pak asi do dvou třetin. Spodek je jasnej i po opadu listí.

                0 0
                • Lišák  

                  Tak jsem konečně našel ten Tvůj Utahovák. Myslel jsem, že jsem ho jel loni, ale byl to Melatonin. Dneska jsem při hledání jel napřed půl Serotoninu, pak půl Melatoninu a až napotřetí trefil Utahovák. Tlačení těch dvou nahoru bylo hodně na sílu! Klasická Utahováku varianta je pěkná, Kinder je možná i trochu zábavnější. Vytlačil jsem ji nahoru a pak sjel zase dolů. Zakončení korýtkem je hezčí, než ta rovná pěšinka vedle. A jako výjezdovku to už používají koníčci… :-(

                  0 0
                  • ufoncz  

                    Koníčci tím údolíčkem chodí už mnoho let. Toto jsou konkrétně otisky kopyt koníka, co ho tam v nedělu z vedle cesty ležícího kola celýho vyděšenýho směrovala mladá koňařka. Možná, že jak viděla hrabat trail prcka, tak mu ty jeho miniskočky kupodivu z nějakýho záchvatu dobré vůle nerozšlápla. To bloudění mě trochu překvapuje, když je to všecko zakreslený v mapách.

                    0 0
                    • Lišák  

                      Nemám držák na telefon, tak trasu vždycky nastuduju doma a pak se to snažím trefit. Když se mně to nezdá, tak ho vytáhnu z batohu a mrknu, kam jsem to zase zajel.

                      0 0
                      • ufoncz  

                        Bílovickej trailpark je z tohoto týdne z většiny očištěnej od listí i popadanejch klacků. Listí zůstalo jen na Gerhátkách, protože tam je takovej provoz, že to je za dne čitelný krásně a pak na spodku Melatoninu. Závěr Serotoninu je teď znáročněn černým blatiskem, co klouže víc než sníh. A modrá TZ k palouku U Luže má spodek tak rozpatlanej, že už je lepší kousek vyjít po Modráskovi asi. Jo a výjezdovka těsně vedle Vojanky je vysekaná jak na závody a kdosi tam dělá jakousi zahrádku a přístřešek

                        3 0
                        • Lišák  

                          Jak jsem jel Utahovák v pondělí poprve, tak pak začalo pršet a já ještě nezkusil Modráska. Jel jsem tam teda v úterý, že toho projedu víc. Začal jsem s Utahovákem a ten spodek byl tak blátivý, že mně to úplně zalepilo vzorky a já jel jak na ledu. Takže jsem další jízdy vzdal. :-/

                          0 0
                          • ufoncz  

                            Ve ctvrtek rano byl Utahovak v poho i dole. Tam to jeste celkem prosycha, kdyz neni moc tesne po desti. Modrasek dole bahno nema vubec – jsou tam koreny ;-)

                            0 0
                            • ufoncz  

                              A Melatonin dneska pohrabal Ondra, takže to tam je komplet připravený. Vrchy jsou jetelný i za bahniva, pro KinderUtahovák a Modráska to platí asi v celé délce, Utahovák potřebuje většinou tak půl dne po dešti na oschnutí spodku, závěr Melatoninu a Serotoninu je vyšší dívčí ještě i druhej den od deště. Melatonin má teda tu variantu B a prudší je až úplnej dojezd.

                              3 0
      • Smazaný účet  

        Dneska jsem si tak prošel tu mapku a asi budu muset na té cestě Melatín trochu ubrat ve sjezdu. Tam by mě nikdy nenapadlo, že ze stráně může vyjet nějakej cyklista a já to do něj pak ve třicítce můžu naprat. Nedej bože dítě. Otázka je spíš ta, kdo další z nenávštěvníků BF o této možnosti ví. Tam těch cyklistů jezdí celkem dost a pochybuju, že rozdovádění endůristi to před cestou ubrzdí a podívají se, jestli někdo nejede.

        1 0
        • ufoncz  

          Vynechal jsem, že mi připadalo, že to jako při minulým potkání docela ženeš ;-).

          Ale jinak každýho boj, já tam nikdy nevlítnu naslepo. S učím i děcko zpomalit a podívat se. Jednou tam stála i Fabia přesně v ústí Utahováku. A nejsou to z většiny traily pro „enduristy“.

          2 0
          • TheJD  

            Presne. Napojujes se z pesiny na cestu, takze kazdy rozumny clovek zpomali a dava prednost.

            0 0
    • mastihuba  

      Swietelsky začal kopat mezi Hádkem a Malou říčkou mostky, tak je to tam takove rozdrbane.

      https://mapy.cz/s/fovunofasa

      1 0
    • LM  

      V lese mezi Kameným vrchem a Kohoutovicema je potřeba zvýšená opatrnost, až do ledna tam budou prořezávat staré stromy:

      • v bodě 1 byl na stromě papír (přiloženo)
      • na zemi byly stopy po tahání stromů a o kousek dál byl do pěšinky strčenej menší stromek (šel objet vpravo)

      A na pěšince vedle plotu obory byl tady nastraženej menší pařez, který jsem odkopnul do lesa.

      Pěšinky stále schované pod listím. Potmě, v dešti a mlze celkem nic moc :-)

      1 0
      • scoty  

        Aha, soudruzi již úspěšně zničili cesty v b.2, tak se přesunou do b.3, kde je to ještě v pořádku. To abych si ještě projel „hravý trailík“ b.4, naposledy…

        https://en.mapy.cz/s/nebalucozo

        0 0
        • LM  

          Soudruzi se stále zdržují v okolí toho papíru na stromě:

          • Tahají to po lesních cestách, kde už je uhlazená hlína a občas překvapí 30 cm vysoká kupka listí (na něčem pod listím jsem tam v zatáčce málem lehnul i se Shortym)
          • Pěšinka vedle ohniště už je komplet zaházená bordelem, je to třeba objet kousek po cestě
          • Hravý trailík bez poškození

          Holedná i okolí Kohoutovic: sucho pod listím, dokonce i plynovod je jako hodně zatuhlá plastelína (kolo čisté).

          A u Hobrtek jsem zas odhazoval dřevo…

          0 0
          • pepek  

            A tu prolízačku pod Mladou horou jsi odstranil ty? Pokud jo, tak máš nárok na pochvalu před nastoupenou jednotkou.

            0 0
            • LM  

              Ne, to jsem já nebyl :-)

              0 0
            • LM  

              Bacha, nově tam jsou padané dva tlusté stromy, které nejsou vůbec vhodné na skočení :-)

              A u Hobrtenek jsou na zemi tři slabší kmeny, které naštěstí skočit lze. Jen ten poslední se skáče trochu natěsno mezi rostoucí stromky.

              Ani v okolí Holedné se stále ještě nepráší:

              • optimální jsou málo používané pěšinky s listím nebo s kamením (Achteky, ale doporučuju vynechat přírodní jílovou U rampu pod dráty)
              • na hlíně to v lepším případě dělá kostečky, v horším se jede po pěkně klouzavé vrstvičce listobahna. Takže jsem párkrát musel kousek potlačit, protože jsem prohraboval na místě a z kopce jsem trochu potrénoval drift :-)
              • @scoty: Hravý trailík přezil bez poškození
              0 0
              • pepek  

                Dnes jsem tam byl, neprášilo se, bláto celkem dobrý, dalo se většinou jet po okraji, ale furt mě někdo vzadu držel za sedlo. Minule jsem vyrobil nájezd na sjezd uličkou mezi novýma zahrádkama, ale jakýsi člověk se psem začal prudit, tak jsem to ani nevyzkoušel. A dnes to klouzalo, tak jsem to vytlačil k tomu plotu. Sjezd dobrý, trochu to plavalo.

                0 0
                • LM  

                  Tak dneska už dobrý:

                  • Achtelky: sucho (nahoře šutry, dole listí). Jenom je tam místama toho listí nafoukáno tolik, že se ztrácí nejen pěšinka ale i ta lesní cesta, takže je třeba jet po paměti :-). Přírodní jílová U rampa pod dráty už taky cajk.
                  • Okolo Kohoutovic už je to taky celkem zatuhlé (tvrdá plastelína). Výjimečně se dělají drobné kostečky, blátíčko extra výjimečně.
                  • Někdo znova prořezal začátek Pepkotrailu pod Mladou horou, takže ten tlustej smrk a ještě tlustší borovice už tam nepřekáží. Děkujeme.
                  • XC okruh za Antraposem ještě úplně nedoporučuju. Klouzačky, teda Houpačky maj ještě trošičku rozměklý výjezd (už to nedělá hlubokou kolej jako tam nechal nějaký nedočkavý tydýt) ale stále to moc nejede a jílové koryto klouže jak sviň :-). Jinde to vypadalo z dálky trochu lépe ale tam jsem nejel.
                  • Bacha na objížďce schodů u splavu vedle cyklostezky. Krom toho nakloněnýho stromu, pod který je potřeba se hodně skrčit, tam přímo doprostřed dojezdu nainstalovali nějakou značku. Zatím je tam teda jen připravenej sloupek ale na to ještě určitě přijde něco více překážejícího…
                  1 0
                  • kejda  

                    Vem to rovnou po schodech, na co objížďka?

                    Ocenil bych třeba informace od vodohospodářů, že cestička bude dva týdny od vodou. Už jsme se tento měsíc s malým 2× vraceli, cesta zmizela od vodou :)

                    0 0
                    • LM  

                      Kdyby tam uprostřed těch prudkých schodů nebylo rovné odpočívadlo, tak by se to asi dalo. Takhle na to radši prdím.

                      Před odbočením je potřeba sledovat výšku vody v řece. Už jsem tam taky jednou lezl po svahu s kolem v ruce, protože na dvou místech to bylo pod vodou komplet :-). A je to tam na břehu malinko přerovnané od vody (tj. víc to drncá).

                      0 0
                      • kejda  

                        Které prudké myslíš?

                        Jako Jundrovská náplava to znám. Je lepší se rovnou vrátit. Jinak lezeš s kolem po svahu a hledáš, kde vylézt, ale bohužel, není tam nic.

                        Kdo nejezdí schody od hráze, tak jako by nebyl…

                        A úplně největší srdcaři jezdí hráz z druhé strany, takové ty shnilé schody.

                        0 0
                        • LM  

                          Ty vedle toho splavu. Ale třeba si je pamatuju nějak zkresleně. Strašně dlouho jsem po nich nešel.

                          Schody od hráze, ty rovné, jsem několikrát sjel. Ale naposled mi to tam po dešti v půlce podjelo a hodil jsem pěknou tlamu. Naštěstí do křoví na straně vedle schodů. Od té doby jezdím radši Hrázotrail ;-).

                          1 0
                        • pepek  

                          Ty shnilé – to je peklo. Tam jsem jel před 22 lety s pružinovou Judy, kde jsem měl povolený odskok (aby to bylo citlivější :-) Chytlo to nějakou vlastní frekvenci, kdy kolo bylo furt v luftě, tudíž moc nebrzdilo a furt zrychlovalo. Dojel jsem neřiditelně dolů, trochu vydýchal a od té doby jsem tam radši nejel.

                          2 0
                        • Smazaný účet  

                          Když čtu ty vaše zážitky, tak jsem rád, že nejsem a jezdím pěkně po té vždy krásně jetelné cyklostezce po chodníku. :-P

                          0 0
                          • LM  

                            You accidentally a word :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Co to? :-)

                              reakce byla na toto Kdo nejezdí schody od hráze, tak jako by nebyl…

                              0 0
                              • LM  

                                „Když čtu ty vaše zážitky, tak jsem rád, že nejsem chybějící_slovo a jezdím pěkně po té vždy krásně jetelné cyklostezce po chodníku. :-P“

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Žádný slovo tam nechybí.

                                  Kdo nejezdí schody, tak jako by nebyl…já tam nejezdím, tak nejsem. Takže jsem rád, že nejsem.

                                  4 0
                  • pepek  

                    Tys mě naladil, že pod Mladou horou projedu skoro suchou nohou, ale není tomu tak: na začátku (1) jsou furt ty dva tlustý stromy a o kus dál (2) přibyly dva zkřížený na sobě – blbě se to překonává. Ten jeden chybějící u muldy už to moc nezachránil :-) https://mapy.cz/s/gopoduvemo

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Souběžně vede luxusní čistej asfalt :-P

                      1 0
                    • LM  

                      To jsme si nerozumněli. Začátkem jsem myslel toto, kde to je pěkně prořezané a lze s trochou opatrnosti projet. Kolem toho bodu 2 jsem to dneska dokonce pročistil od ostružin ;-).

                      Na zkoumání zbytku Pepkotrailu mi přišlo ještě moc mokro. Jeden výjezd je tam nepříjemný i za sucha.

                      Kousek od Kameného vrchu je na zemi padenej strom, kterej se mi nechtělo řezat, tak jsem kolem něho alespoň vyskládal tlustý klacky jako přejezd pro neskokany.

                      0 0
                      • pepek  

                        Aha, tak to se omlouvám. Jak moc mokro? To tam není nikdy! :-) Šlo to jet všechno dobře, i ten výjezd.

                        0 0
                        • LM  

                          Jsem jezdil tu sadomaso variantu nahoře pod plotem – ten sjezdík potom za to stojí :-)

                          0 0
              • kejda  

                Z toho driftování měl Daryl trochu hnědku vzadu :))

                0 0
      • LM  

        Na pěšince vedle plotu obory u Hobrtek stále řádí nějaký záškodník. Dneska jsem odhazoval větší pařez z prostředka cestičky o kus dál a za padeným kmenem, přes který se skáče, jsem dopadnul těsně vedle velkého kusu dřeva. To jsem taky zahodil ale tipuju že tam v okolí zas něco nastraží…

        0 0
        • pepek  

          Tak tam nejezdi, 123, nebo 124 je stejně lepší a (zatím) tam nikdo nic nenastražil (tedy kromě té role rezavého pletiva napříč jízdní dráhou jednou večer před 10 lety :-)

          0 0
    • pepek  

      Já bych měl dotaz na Lesní správu Brno ohledně pravopisu.

      2 0
      • LM  

        Tak jim zavolej. Máš tam hned dvě čísla :-)

        0 0
      • Paja  

        Asi na tebe budou plívat, když jim tam polezeš ;-)

        0 0
    • Honza03  

      Francie až na listy ok, na Kolohnátovi je pod tím novým „dropíkem“ z té cesty jak se vyjede nahoru na tu traverzku spadlý dvoj strom, který nemá velký poloměr a v pohodě by šel říznout, ale je dost možné že v jednom člověku půjde celkem obtížně obejít. Ve dvou se dá přehodit kolo vrchem. Jinak vše ok.

      0 0
    • o.unca  

      V Hořicách dnes davy, jak na Svoboďáku. A není divu traily jsou v topu. A řekne mi někdo, jak se jmenuje 11/2 (v pulce se dělí) novýho trailu od vysílače?

      0 0
      • ufoncz  

        Zacatek je Pseeek. Pak se to po prejezdu sotoliny u boudy deli na Svedskou MMR a HarleyQueen (kazdej to pise trochu jinak). Jeste je mozny navazat na to NoName, ten je ale zarostlej.

        1 0
        • ufoncz  

          Mě by zase zajímalo, kde jsou ty (pro mě) novinky z této oblasti, co někdo dopsal do tabulky: Steep Steve, Sickbros a Super Baby. Za SZ s trochou infa budu rád. Džon Dýr, Ičy + Skrečy a Sweet Chilli už vím.

          Jinak my jsme ve čtvrtek jeli kromě Pseeeka ještě Levanduli až dolů jak to jen jde, Lomikámen a Ičyho (nejvíc napravo tam jak je Levá a Pravá). Vše mnohem lepší než v prašným létě a jen ten konec Ičyho a Skrečyho po tom výjezdu/výtlači po druhým přejetí potoka je zcela schovanej pod listím.

          0 0
          • o.unca  

            To by mne zajímalo též…-) i ty názvy, co píšeš ty.

            0 0
      • Sistematicx  

        Dyť tam skoro nikdo nebyl. My byli ctyri a dalsi dva jsme videli na DH (jump) lajne.

        0 0
    • novcze  

      kdopak si tady za Lachemou dělá stopu v tom svahu https://mapy.cz/s/fecucuhoke někdo místní?

      0 0
    • LM  

      Na polňačce do kopce od Řečkovického letiště projelo po dešti auto, nemá smysl tam najíždět.

      Cesta lesem je lepší, tam je to místama pouze „nakypřené“ od kopyt. Ale kolem závory nahoře celkem maras…

      0 0
      • obda  

        Prostě jako každý rok. To jsou tradiční pasti :)

        3 0
    • LM  

      Pozor, pod mostem před křížením Hradecké a Sportovní je v asfaltu vyříznutá 6 cm hluboká díra skoro přes celou šířku.

      Nějakej hyperinteligent to označil pouze obtažením hrany žlutým sprejem, který pod tím mostem, pokud si člověk nesvítí, není skoro vidět. Ale že by napsal varování na zem pár metrů před tím, kde je vidět dobře, to ne.

      Aneb jak na gravelu otestovat pěnové vložky v plášti. Stihnul jsem jen trochu odlehčit kolo…

      1 0
    • ufoncz  

      Gerhátky někdo neznámý mění pomalu v Jedovnice :-O

      Vždy jen mimo dohled cest, zato místy upraveno neuvěřitelně do hladka.

      0 0
    • m.k.2  

      Na lávkách pod Zouvalkou probíhají práce k zabezpečení svahu nad nimi. Průjezd zakázán ;-)

      3 0
    • NěMaB  

      Zdar, je tu někdo kdo se stará o (nevím jak se to přesně jmenuje.) „naučný trail“ zde (Lesná-Soběšice) ???

      0 0
    • LM  

      Viz FOTO: Věrili byste tomu, že jsem včera kolo umyl a dneska jel pouze po silnici a asfaltových cyklostezkách?

      Celkem jsem čuměl jak vypadá asfaltová cyklostezka od čističky směrem na Rebešovice po orbě okolních polí, měl jsem to otočit už u Soutoku… (ale zas tam bylo několik bažantů).

      btw: Blikačka je umytá a nabitá, ta byla zespoda taky zasviněná.

      0 0
      • Smazaný účet  

        To jsou taky nápady na podzim umývat kolo :-P Aspoň jsi tím testem zjistil, že je ten blatník vhodný jen jako ochrana Tvých zad přes zasviněním. :-) Tam to bývá roztahaný z pole skoro vždycky, někdy i v létě po dešti.

        0 0
      • nomecz  

        já jel včera přes Panskou Líchu a kolem rybníčků v Lelkách a kolo vypadá míň zasr*ný jak to tvoje :-)

        0 0
        • LM  

          Njn, tam bylo polní bláto ideální konzistence: řídká tekoucí jílovitá sračka :-)

          A na tý cestě od bývalého Jehnického nádraží mi přijde, že tam ty kaluže snad musí někdo prohlubovat – to není možné aby to takhle vzniklo přirozeně.

          1 0
          • Lišák  

            Jezdí tam auta. Když najedou do mělké kaluže, tak je to jako na pumptracku – zhoupnou se – a trošku ji prohloubí. Bych teda řekl.

            2 0
      • mr.nikdo  

        Vcera?

        0 0
    • ufoncz  

      8. 12. bude naháňka v trojúhelníku Soběšice, Bílovice a U buku. Na východě tvoří hranici Vojanka, na západě je to k silnici vedoucí na Útěchov.

      http://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/

      0 0
    • mrwhyte  
      • hospůdka Za Sedmero asi RIP. Přes Útěchov sem po silnici nějakou dobu nejel a mezitím tam vznikla místo hospody Brněnka. Zahrádka úplně zrušená není, tak třeba tam nějaký zastavení aspoň na pivko přes léto vznikne.
      • sjezdík mezi ploty už je cajk. V poho je i sjezdík z obřanskýho hradiska do Těsnohlídka a cesta z Myší díry do Útěchova.
      • naopak po zpevněné kolem Jehnickejch rybníčků, už to je blátivej mordor jako vždy
      0 0
    • pepek  

      Zkratka od Junáků je nyní (dobře) jetelná. https://mapy.cz/s/beragucuze

      1 0
    • Jaroslávek  

      Doufám, že si včera nikdo nelehnul na Berthu

      0 0
    • o.unca  

      V poslední části HappyHill popadáno (2) a další se na to chystají. Jinak paráda…-)

      0 0
      • theedge  

        Paráda :-)

        0 0
        • LM  

          Hroty vepředu i vzadu + nesmeky na patách byly dneska dobrá volba.

          • Paráda to bylo tam, kde projela auta nebo prošlo hodně lidí (tam už se dělá led). Jinde to bylo vhodné spíš na běžky. Moc sněhu, do kopce to nejede a z kopce i podhuštěné pláště ujížděli do stran :-)
          • Medlánecké letiště je lepší objet po panelce. Na pěšinkách je sníh ještě trochu měkký a místy i hluboký. A mezi houfy běžkařů jsem si připadal poněkud nepatřičně :-D
          • Brodostezku sníh vylepšil – vyhladil kameny, ale na asfaltové úseky je asi lepší mít hroty. Běžkaři projíždějí brody bez vody skrz. Ale rád bych viděl co dělají u toho prvního s vodou.
          0 0
          • ufoncz  

            Tady by byly hroty na bajk zbytecny. Na hrebeni Hadu to frci a drzi krasne, ale loktovat se s bezkarema je zbytecny. Do kopca obcas clovek potlaci, z kopca je potreba byt nachystanej, ze to vselijak ujede. Prekvapilo me, ze i na Gerhatkach bylo treba zajet prvni stopu. Traily z kopca 396 na druhe strane Bilovic jsou vsecky projety uz z minulejch dnu – krome prudkych zakonceni.

            0 0
          • kejda  

            Medlánecké letiště, z Komína napravo okolo potoka k Vrtuli, 4.12. úplná paráda, U vrtule polívka a Chotěboř. Už to bylo krásné ušlapané, normální pláště…

            Polňačka z Bosně nahoru směrem na asfaltku k policajtům už byla trochu horší, hlubší sníh, holt málo pěšáků, je to tam krapet prudší. Cesta okolo koní do Ivanovic v pohodě, nedá se odbočit doleva do lesa, je tam zábrana, šotka cajk, ale strašný smrad. Měli by to tam trochu vytřídit, ať jsou nějaké klobásky…:)

            0 0
            • Smazaný účet  

              4.12.? Jenom teda teď máme 13. po x dnech oteplení, takže bych ty cesty nechtěl vidět dnes :-)

              0 0
              • kejda  

                Však já to psal v reakci na LM, že 3.12. bylo Medlánecké letiště špatně sjízdné. Dneska už teče Holednou řeka :)). A příští týden sleze úplně všechno…

                1 0
              • Jáchym 1  

                Po dnešním dešti teda určitě :-)

                0 0
    • zbartos  

      https://ldf.mendelu.cz/…y-hipotrasy/

      Tady opět natvrdo SLP Krtiny uvádi, že na kole lze v lese jezdit jen na cestách 1L  2L… Pokud uz nějaký soud toto potvrdil, bylo by vhodné znacit casto pouzivane 3L a 4L nějakým značením (ať už tim cyklo KCT, nebo značením treba CeMBA). Samozřejmě jen tam, kde se casto jezdí a není tam turistické značení KCT či značení naučných stezek.

      0 0
      • babicak  

        Podle stejného zákona nesmí ani koně jezdit po jiných, než 1L a 2L cestách, tak předpokládám, že ŠLP tyto koňostezky nevede jinudy , to by ŠLP porušovalo zákon, na který se odvolává. Z čehož plyne, že jezdkyně na koních by neměly jezdit po pěšinkách a chodníčcích. Co jsem se ale v článku nedočetl, zda budou nějaké sankce pro koňáky při nedodržování stanovených tras.

        2 0
        • bara2  

          Ale v tom zákoně, je-li citace přesná, se píše o VOLNÉM pohybu. Když jsou to nasmlouvané trasy se správcem oblasti, navíc vyznačené… Nejspíš tam pak po těch trasách může volně jet i jezdec z jiných, než zainteresovaných klu­bů.

          PS: řekla bych, že v případě L1 a L2 se nemusí jezdci s nikým bavit, mají na pohyb po těch komunikacích ze zákona právo, asi jako cyklista po silnici ;-) Ale v případě cest, kam by normálně jet nesměli, si to prostě dohodli a nechali vyznačit.

          0 0
      • obda  

        Určitě nepotvrdil, je to právní kutilství a zbožné přání ŠLP.

        0 0
    • orm  

      Chci se zeptat na stav cest v okoli Bilovic, konretne vyjezdovky na utechov, na hady, pripadne cesty od hlavni do Babic. Mam trekoveho zimaka a jak se to bori, tak to nejede. Led nevadi.

      0 0
      • nomecz  

        Z Bilovic do Utechova je to celkem uslapane, led tam je taky ale nijak extra se to nebori

        0 0
      • ufoncz  

        Všecko je tu udusaný, místy (hlavně lesní cesta Červená směr Kopaniny) i trochu zledovatělý. Boření do sněhu hrozí jen tam, kde nikdo moc nechodí/nejezdí a typicky od 350 m. n. m. vejš.

        2 0
    • LM  

      Cyklostezka kolem řeky konečně roztála. Jel jsem od Holiday Inn k Soutoku a vše cajk.

      2 0
      • orm  

        Neni to MTB, tak snad nas Ufoun neukamenuje :-), ale stezka do Komarova podel Svitavy je uz take opravena.

        1 0
      • LM  

        Opatrně už lze vyjet po asfaltu i kolem Ríšovky k Automotodromu. Ale ve prostřed cesty je stále led, takže se jede vpravo ve vyjeté koleji od aut (občas je ta kolej pěkně úzká). Měl jsem silniční kola s 28 mm hladkejma pláštěma :-)

        Na silnici z Ostrovačič na Nový Dvůr se už práší.

        A na zelené TZ ke Hradu Veveří je kousek za zatáčkou padená borovice špičkou do pěšinky (koukal jsem na to ze silnice).

        1 0
        • vit.sklenar  

          Dobra zprava. Hele da se nejak bezpecne najet na tuhle silnicku smer Hvizdalka?

          https://mapy.cz/s/lafedupaza

          0 0
          • Jáchym 1  

            Jedině když pojedeš od Rosic.Od Ostrovačic je ta křížovatka dost nebezpečná a od GP jak by smet.

            Pokud jsi měl na mysli dopravní situaci.

            0 0
            • vit.sklenar  

              Hmm, sokoda. Ono i od Rosic to bude asi dost neprijemny usek. Od odbocky na Tetcice sice vidim na letecke mape sirokou krajnici, ale od Rosic to musi byt peklo. Fakt skoda. Hezky by mi to zapadalo do trasy po asfaltu.

              0 0
              • bara2  

                Od Rosic je od křižovatky do Tetčic už široká krajnice-odstavný pruh, tam je to pohoda. Nepříjemných je cca 800 metrů od Lídlu. jezdím tam od Ostrovačic, ta samotná křižovatka se dá, ale celá ta silnice od Ostrovačic je dost nepříjemná. Z Rosic se tam dá celkem pěkně jet tudy Akorát nevím, jestli je teď v zimě ta cesta od Rosic k vodárně udržovaná, ale dnes se tam podívám, hneds mě inspiroval na trasu „po jižních svazích“ :-)

                0 0
        • LM  

          Opět asfalt:

          1 0
    • mastihuba  

      Když se tady řeší ty asfalty tak vitovske žleb je už taky na silnicu

      0 0
    • LM  

      A zase trochu MTB (stav z dnešního rána/dopoledne):

      • výjezdovku okolo Soběšických rybníčků doporučuju jedině po mrazivé noci. Za měkka tudy svezli dřevo, takže po stranách jsou mělké bláto-koleje. Lze jet prostředkem, ale tam to pro změnu na několika místech prošlápli koně.
      • Naučná v rámci možností celkem cajk. Hned u Soběšic je pěkně blátivo, pak dobrý až ke studánce, před kterou koně zanechali krátery se stojící vodou. A jílosvah od potoka nahoru jsem s 5.10 hladkou podřážkou málem ani nevyšel. Kolo hrabalo na místě a odjíždělo ze svahu. Na pár místech jsem pozkracoval ostružiny pilko-mačetkou. Strom tam leží jen ten jeden tlustej s dřevěným přejezdem ale ten přejezd už nevypadal moc jetelně :-)
      • zelená TZ od Jezírka na Rakovec je ke konci jako obvykle úplně rozoraná od koní
      • od Matesa k Ořešínu jsem jel po vrstvě tvrdého sněhu
      • dál k Mokré hoře potom zmrzlá hlína s občasnými krátkými úseky sněholedu
      2 0
    • mrwhyte  

      Na zelené k Trojáku probíhá lehká těžba. Všechno je naštěstí natahaný bokem, až dole hozenej stromek s větvema do cesty, kterej jsem trochu umravnil, aby se nemuselo slízat. Ale nějakej bordel v korýtku je, takže se musí zvolna. Níž je zelená už ok. Těžko říct jak to bude pokračovat …

      0 0
    • ufoncz  

      Můj dvoutýdenní report :-) (ve zkratce, skoro všecko je tu v okolí připravený na sváteční bajkování, jenom toho blatiska by neškodilo hlavně blíž údolí míň):

      Minulej tejden jsem odstranil popadaný stromy na modré TZ mezi Melatínem a U Luže (1, 2) a pak koncem tejdne pročistil Kaštánka (3, 4) od popadanýho od nájezdu z Vojanky až ke Svitavě. Kromě toho žlíbku to teda zase krásně frčí.

      V úterý jsem po lesácích odklidil tu spoušť v Anenským údolí (5–8) a řekl bych, že je to teď vlastně zábavnější než předtím. Existuje většinou jedna úzká stopa, přibylo mírný klikatění a nerovnosti, ale pořád to funguje i jako bezproblémová výjezdovka.

      Dneska jsem se konečně dostal na ten kořenovej sjezdík od Babické vyhlídky k nádraží Babice (9–15). Povedlo se vyčistit celou trasu, oddělat všecko, co nebezpečně trčelo a ve spodní části je pak zachována těžší (pravá) stopa při okraji srázu. Nahoře už obnovit nepůjde, ale zase je tam navíc zatáčka kolem vývratu, takže bych řekl, že je to fajn a stojí to za to. Akorát ty kořeny byly dneska jak led.

      Omrknul jsem pak Francii (16, 17), kde se teda bojím, aby to nedopadlo taky nějakejma hřebíkama – někdo to aktivně vyhrabal na úplnou dálnicu a třeba při křížení ŽTZ to úplně bije do očí.

      Na Happy Hillu (18) někdo část popadaných souší pořezal, ale zůstal tam ten věšák na podjíždění a úplně slizkej kmen na zemi hned za ním. To by asi bylo dobrý dodělat, ale už jsem byl úplně mokrej a zmrzlej. JInak to vypadalo, že se to zase jezdí až dolů ke Svitavě. Ale nevím, byl jsem rád, že můžu zpátky do kopca.

      Na Serotoninu jsem rozbořenej skok opravil jen provizorně (= opatrně na něj, 19, 20) a během posledního měsíce znova :-( zapadanej vrch Modráska udělal opět trochu čitelným (21, 22). Pokud byste jeli k Bílovicím na bajk, tak při velkým blatu se dá docela dobře menu Gerhátky, Modrásek, Melatonin B a KinderUtahovák (nebo Kaštánek). Melatonin A, Serotonin a klasickej Utahovák po rozdělení jsou při bahnisku nebo klouzavu od ledu/sněhu už dost nepříjemný. U Modráska je možnost kousek před prudkýma kořenama přejet modrou TZ napříč a vedle ní jsem vyčistil takovej žlíbek, kde není ta klouzavá jílovica.

      10 0
      • babicak  

        Skvělé, máš můj obdiv. Díky.

        0 0
      • Karaya  

        Dobře ty! Nechápu, jak můžeš mít to kolo tak čisté, když už jsi až v Babicích :-).

        0 0
      • ufoncz  

        Jestli se půjdete někdo sklouznout na Utahovák, tak pod odpojením Kinderverze opatrně – je tam ve žlíbku, kde se dá jinak jet dost rychle, strom ve výšce hrudi/hlavy. Nevím, kdy se k tomu dostanu s pilkou a zda to vůbec s ňou dám – není to zrovna tenkej stromeček.

        1 0
        • ufoncz  

          Dneska jsem to v jednom místě tou pilkou nakonec upižlal, ale bohužel odsunout do nezavazející pozice jsem zvládnul jen jednu část kmene. Ta druhá pořád zavazí a zlomil jsem na ní všecko, co jsem našel v okolí jako páku. Asi budu muset ještě upižlat o metr a půl vedle, bohužel v ještě tlustším místě. Jinak traily schnou neskutečně rychle.

          2 0
          • ufoncz  

            Tak Myší díra (Gangloffova cesta) je zapadaná snad každejch padesát metrů nad závorou. Něco menšího jsme při procházce odházeli, takový střední kmeny tam prořezával nějakej starší cyklista s pilkou (aby se kolo dalo aspoň proplést). Bude to chtít ale s něčím větším a bacha taky na mostku – uhnívá už fest, jedno prkno chybí a další půjde brzo za ním.

            3 0
            • zbartos  

              Z polesí Vranov, SLP Krtiny vzkazují toto: „Cestu prořežeme až po novém roce. Mostek je v plánu přístí rok opravovat.“

              1 0
            • ufoncz  

              Dneska samý dobrý zprávy:

              • Ondra dokončil nahrubo Fajront https://mapy.cz/s/pukeralado
              • Pavel zajel říznout tu velkou borovicu na Utahováku
              • Modrásek, Serotonin, Melatonin a KinderUtahovák stačilo bez pilky odházet pár větví a odtáhnout tři stromky (použito jako značení). Skoček na Serotoninu je opraven asi bytelně
              1 0
            • Smazaný účet  

              Myší díra komplet vyčištěná. Před mostek položili schválně kmen jako upozornění na tragickej stav.

              2 0
          • klobrch  

            To jsi borec, ruční pilkou přeřezat takhle tlustý kmen. Smekám.

            0 0
    • Vilém  

      Dolni rybnik Sloup se zase po roce plni. Stav 11:45 a 16:00 hod.

      0 0
    • Sistematicx  

      Kuleho- po krizeni se zlutou bez problemu, za oplocenkou hodne listi a popadane klacky

      Lachemka- bez problemu cela

      Pařezí- v klopenkach mokre list( v jedne me zradil grip a sel jsem dolu), mensi odrazy zborene, sted downem na konci listi a blato spatne se cte stopa

      Santa cruz- v listnate casti stopa neni videt moc

      Krmelec- ok

      Hrabanka- ok

      2 0
    • mrwhyte  

      žlutej sjezdík do Kuřimi je super, bez bláta a nástrah

      to stejný prýgl trail

      na červené kolem přehrady pod PP Kůlny bláto, ale bejvá to tam horší

      1 0
    • mrwhyte  

      Rakovecký údolí po modré z Mokré k Sokolskýmu bufetu – bláto, ale ještě to není pruda :-)

      Naučná směr Soběšice na Panskou louku – tradičně hodně bláta na začátku (v úvodních vracečkách cca 200m) a pak až před Panskou loukou. Jinak je ale trailík super, včera navíc úplně bez lidí.

      Překvápko v Melatínu (žlutá). Jel jsem jen úsek od modré do Bílovic, tak nevím jak to vypadá vejš, ale stromy popadaný každejch 100–200 metrů. Některý je celkem náročný zdolat :-) Viz. foto. Takže Malatínu se radím vyhnout, než to tam ukliděj.

      2 0
      • ufoncz  

        Rakovců je tady plno, ale Rakovecký je snad v JM kraji jenom jedno (to mezi Račicema a zaniklou vsí Bystřec).

        Překvápko to na Melatíně není, tam to padá furt i při menším vánku a bez mokrosněhové zátěže.

        Dneska jsem tam projel a všecko mezi koncem Serotoninu/Me­latoninu a modrou TZ zprůchodnil. Jedno jen po straně a jedno místo je potřeba podlézt, ale zavazející větve jsou pryč. Fascinovalo mě, jak tam prošla spousta lidí a hlavně dva cyklisti, kteří ty hromady, co jsem ještě nezpracoval, radši jen všelijak prolezli, než by nedejbože odtáhli nějakou haluz tak, aby to posloužilo i ostatním. Shrnuto – na správné trase od modré TZ pod Panskou loukou až k Bílovicím se nikde nic nepřelejzá a nepodlejzá.

        4 0
    • ufoncz  

      Fajront už včera grip dobrej, věřím, že zítra to bude optimal. Ale je to místy s pocitem, že ke kutálení ze svahu až na cyklostezku k řece je tam dost blízko.

      Těsnohlídek – jedinej padlej strom, stačilo odtáhnout. Je to hezká výjezdovka. Platí i pro pokračování od Resslovky přímo nahoru.

      Gerhátky – kupodivu jen dva vývraty. Posloužily jako ohraničení trailu. Oproti jiným místům na tom hřebeni krásně bez bahna.

      Anenský – úplně dole skoro u těch domků u dráhy je velkej padlej strom. Dá se (i horekopcom) objet a je to technicky docela fajn prvek přes nynější potůček. Něco navrch jsem ještě říznul a dobrý.

      Kaštánek – kupodivu jeden velkej padlej strom hned na začátku trailu po nájezdu od Vojanku – lze snadno překročit. Padlou smrkovou souš a listnáč blokující vracečku na širší cestu šlo snadno říznout.

      3 0
    • Honza03  

      Kaštánek jsem dneska pročistil, takže je celý průjezdný. Vršek Kuleho ok, Korýtko do Zámu začátek zapadaný listy, ale jetelný – spodek katastrofa popadané stromy halda listů, není pořádně vidět kudy se původně jezdilo.

      2 0
      • ufoncz  

        Ten nemalej strom na vrstevnicovým trailu jsi dal tou akupilkou z Alíka? Jestli jo, tak to nechápu. Koupil jsem tu verzi na 18V baterky Makita (mám k tomu několik baterek od křoviňáku a fukaru) a připadá mně, že to vůbec neřeže.

        0 0
        • Honza03  

          Jasný tou z Ali je to 18V (21V) 20cm lišta s mazáním, brushless motor a pokud by se to nesvíralo tak to řízneš dost jednoduše s tím (mám teda 10ti článkové baterky). Takto jsem s tím trochu bojoval protože to padlo postupně na zem a i ten uříznutý kus nechtěl ven.

          0 0
          • ufoncz  

            Mám tuhle variantu a buď jsem tam dal nějak blbě ten řetěz, nebo je to totálně tupý, nebo nevím. Dám tomu ještě šanci, ale nemá to ani pořádnej návod a připadá mi to jako hroznej aušus.

            0 0
            • Vilém  

              Opacne nasazenej retez? Navod?

              0 0
            • Honza03  

              No řetěz patří dle foto. Když s tím řežeš tak se jakoby opřít o tu zoubky na těle a tlačit špičku lišty dolů ono se to samo zakousne a bude to řezat. Na „placato“ to neřeže. Ostrost řetězu poznáš prstem ruky když po těch zubech přejedeš tak musí být ostré.

              Jinak jsem s tím už něco nařezal a je to super. Je tam teda problém s tvarem lišty která, se dost rychle opotřebovává takže je třeba často dotahovat řetěz a tak. Ale jinak jinak celkem OK.

              0 0
              • ufoncz  

                Tak obě rady pomohly. Z toho pidinávodu jsem to nevybrejlil. Nalil jsem tam minerální olej a vyrazili jsme to s mladým zkusit na ten Melatín. Nejdřív jsem byl nadšenej, jak to pěkně jde, ale ve větším buku jsem to to blbě odhadl, po naříznutí v něm prasklo a zavřelo mně to pilku nevytáhnutelně. Musel jsem to odpižlat dookola a kousek vedle tou ruční, abych ju s dost zvlněnou čepelí vůbec vysvobodil. Snad to půjde srovnat ve svěráku a ještě použít. Už předtím jsem ale několikrát dotahoval a ten dotahovací šroub je zrovna udělanej tak, že se na něm nedá pořádně zabrat.

                Na tom Melatíně teda mezi spodní závorou a modrou TZ už zůstala asi jen jen hromada větví a tady ten silnej buk, kterej bude třeba vzít ještě v jednom místě.

                2 0
                • Honza03  

                  Ta lišta se dá na Ali sehnat nová asi za 100kč, já jsem to teda vždy vyndal, ale chce to na to dávat pozor, a počítat s tím. Tím že na ní je barva tak to na začátku je třeba často utahovat až tam nebude tak to bude trochu lepší. Jinak teda to dotahování se dělá s tím povoleným velkým šroubek co drží lištu (alespoň u mě).

                  0 0
                  • ufoncz  

                    Ten u mě dělá jen zámek. Musím ho povolit a pak malým plastovým ozubeným napnout řetěz a zase tím velkým zajistit.

                    1 0
                    • ufoncz  

                      Tak jsem čepel zase nějak srovnal a dal si reparát. Cokoli trochu silnějšího jsem radši řešil tak, že jsem to vyřízl jakoby klínek. A stejně se to jednou blbě zavřelo a dalo prácu vyprostit. Jinak ale odhadem patnáct haluzí a kmínků do půl hoďky a nad závorou teda už zbejvá jen pár tlustších na zemi. Na té první fotce je vidět to stříbrný kolečko na napínání řetězu – nějak víc na něm zabrat a pořádně to napnout je v podstatě nemožný.

                      1 0
                      • LM  

                        Rěž ty kmeny od spoda. Pak se ti to bude otevírat a né zavírat ;-)

                        2 0
                        • ufoncz  

                          To není obecný pravidlo. Záleží, jak je to opřený nebo v tom mikádu padlejch stromů zatížený. Zase už jsem za těch posledních pár let taky něco přeřezal a to, jestli se něco zavírá, nebo otevírá na té které straně je stejný pro řetězovou i běžnou ruční pilku ;-)

                          0 0
                          • LM  

                            S tou ruční pilkou máš většinou více času to zkorigovat než se to úplně zavře (režeš pomaleji, takže se to i pomaleji zavírá:-))

                            0 0
                      • orm  

                        Dobra prace, jen mne prijde smutne, ze to musis pizlat ty tou mini pilkou misto toho, aby tam prisel nekdo od vlastnika s motorovkou a mel za 5 minut hotovo.

                        0 0
                • Paja  

                  Ty asi s motorovkou moc neděláš, že? ;-)

                  0 0
    • LM  

      Kudy nejlépe najet na trailík, který vede vedle potoka z Vranova na Lelekovice?

      Už jsem se tam dvakrát s gravelem zapikal a už mne to nebaví :-)

      0 0
      • Lišák  

        O něco níž, než na první mapce. Zhruba někde tady.

        Za potokem je takový kaňůnek nahoru k cestě, ale je hodně zapadaný klackama. Pročistil jsem to vedle. Ale na gravel to není. Nicméně teď tou pěšinou nejezdi, je to na několika místech úplně zneprůjezdněný vývratama. Chystám se tam s pilou.

        2 0
        • LM  

          Já jsem na gravel pilku nevzal a na pár místech by se byla šikla:

          0 0
          • LM  
            • Výjezd do kopce od Medláneckého letiště stále nelze doporučit. Za morka tam řádila vyvážečka, projeli myslivci a prostředkem se producírovali koně – a pak to zmrzlo :-). Obzvlášť kolem závory (body 2–3) je pěknej mordor. Tudy na gravelu dlouho znova nepojedu, na fullu asi taky ne.
            • Brodostezka z Jinačovic – asfalt bez ledu, ale v prvních třech brodech je ledu požehnaně – lze opatrně projet.
            1 0
            • pepek  

              Dnes naopak kolem závory na fullu v pohodě. Brodostezka tě přece ani nenapadne, když se dá jet pěkně vrchem A jako bonus máš Jinačovický trail a pěkný sjezd 5 – 6.

              0 0
            • pepek  

              Ale je pravda, že koňařky se na té Babě snaží zodpovědně úplně všechno rozjebat.

              1 0
          • LM  
            • lesozkratka za Globusem směrem na Mokrou Horu už je zase průjezdná, stromy i páska jsou pryč
            • zmrzlá loukozkratka z Morké Hory do ulice Karásek je super – vetšinu cesty se jede v 15 cm širokém a 10 cm hlubokém korýtku bez šlapání :-)
            • Naučná krása fantazie. Pěšáci to tam za měkka zaťapali do hladka a pak to zmrzlo. Povrch jak v Jedovnicích když to bylo nové, jenom místo klopek jsou tam kořeny :-). Ale je tam 5 nově padlejch stromů, příště musím vzít pilky.
            • Na dojezdu k rybníku Mates od Jezírka (jezdím tu méně používanou cestu vpravo) jsem si připadal, jak kdybych projížděl zmrzlou hlubokou orbou. A těsně před nájezdem na lesní cestu jsou tam nahnuté větve ve výšce hlavy jako bonus.
            0 0
            • LM  

              Dnes jsem jel s pilkama :-)

              • v zatáčce za Lachemou jsem fikul stromek, co tam blokoval pěšinku
              • prosekal jsem začátek Naučné od ostružin a začal pižlat ten první novej buk. Všechny menší kmínky jsou pryč, ale v půlce řezání nejtlustšího kmene jsem zatměl, takže pokračování příště. Pak mi ještě uklouzla noha na namrzlém klacku při přelézání té další borovice u Panské louky a málem jsem se tam napíchnul na pahýl, takže jsem ty pahýly taky rychle popižlal a odházel ze zěmě klacky ;-). A za těma 3 stromkama za potokem je ještě jeden listnáč nahnutej pěkně nízko nad pěšinku, objíždí se bokem a i tak mi málem urval světlo z helmy.
              • na zelené TZ od Jezírka k rybníku Mates je jeden menší smrček ale jde skočit. Pokud se jede po té zelené TZ a né zkratkou vpravo jak jsem dával včera, tak je cesta v mnohem lepším stavu.
              • a na pěšince mezi Hradeckou a Zamilcem začal nějakej filuta strkat do cesty větší kusy dřeva od křoví po křoví, takže je třeba být ve střehu a pak to skočit. Podle toho, jak to zrovna natočí, stačí tak 15 cm vysoko, ale už jsem potřeboval hupsnout i 25+ cm.
              4 0
              • LM  

                Naučná:

                • Ten první buk jsem dneska doříznul a odsunul stranou – cesta je opět volná.
                • Rovnou jsem fiknul i ty tři stromky za potokem a pozkracoval ten nakloněný listnáč. Opět průjezd na pohodu.
                • Zůstala tam jen borovice v zatáčce u Panské louky a ten tlustý dub s dřevěným přejezdem. Na to už peču :-)
                4 0
        • Lišák  

          Tak jsem se tam dneska vypravil s pilou, ale už bylo to komplet vyčistěno. Asi tam starosta poslal ty maníky, co tu pěšinku upravovali a v létě tam občas projdou s křoviňákem. Pořídil jsem sice tu pilu, co má Honza03, ale ty stromy byly tlustý a bylo jich hodně. Tam to chtělo velkou benzínovku.

          2 0
          • LM  

            Přořezali to fakt pěkně :-)

            0 0
            • ufoncz  

              Potkali jsme je minulej týden v akci kousek od připojení ZTZ na tu pěšinu a ptali se, jestli je to navrchu, odkud jsme dojeli, už čistý. Příjemná starost o průjezdnost pro cyklisty :-)

              1 0
    • ufoncz  

      Zákaz vstupu do části lesa mezi Zamilcem a Soběšicema od 20. 1. 2024 do 20. 3. 2024. Myslím, že z trailů tím bude zasažen začátek Kuleho, Cimrmanka a možná Korýtko do Zámu.

      https://www.sever.brno.cz/…cich-24.html

      0 0
    • Jurawood  

      Na HappyHillu u padlýho stromu přibyl hned před ním další kousek a celkem blbě se to přelízá.

      Kolohnát TOP, ani neklouže.

      Kolem Vranova od parkingu u dětského domova směr na HH se těží zdravé listnáče. Je to tam motokros.

      0 0
    • Jurawood  

      Na KLH před křížem strom (možná již delší dobu).

      Jezdit levem a kolonádě se vyhnout.

      Vyjezdovka z HappyHillu (červená via-czechia) jsou harvestory, lanovka… Straně dolů se rubají. Bude to celkem bordel jak ve čtvrtek bude +6.

      0 0
    • Jáchym 1  

      Kdyby někdo jel z Javůrku do Veverských Knínic,tak pozor v tom závěrečným sjezdu.Jsou tam ledový plotny a téměř dole po celé šířce cesty bez možnosti se vyhnout.

      0 0
    • LM  

      Kde původně probíhal tento experiment? (předtím než se to zvrhlo v uschlé stromy nastojato skoro všude:-))

      0 0
      • LM  

        TVL, to mělo jít do kvízovek, sorry O:-)

        0 0
        • ufoncz  

          To nevadí, stejně jsem to do jednoho z předchozí MTB Brněnsko už taky dával. Zrovna na spodním okraji té oblasti (u potoka mezi Vranovem a Lelkama) jsem je viděl, jak popojížděj s Hiluxem a každejch pár metrů tyhle hrozně důležitý cedule zatloukaj.

          1 0
          • LM  

            Kdyby to alespoň zatloukali rovně :-D

            0 0
            • Lišák  

              Kurňa – to je náklaďák! Zůstávám u batohu. Tohle bych psychicky nedal. :-)

              0 0
              • LM  

                Já jsem zas ve spodním úchopu nedával batoh :-)

                A už i na bajku vozím víc enduro ledvinku než batoh.

                0 0
                • nomecz  

                  Hlavne ty klipsny sou dobrej punk , sem nevedel ze to jeste nekdo vozi , respekt :)

                  1 0
                  • ufoncz  

                    Když už tady offtopicujete, pojďme to stočit užitečným směrem:

                    • ve Vranově skončila hospůdka Bylo nebylo :-(
                    • v Bílovicích je zas v provozu Restaurace pod hruškouu (a zatím začali dobře, snad taky brzo neupadnou)
                    4 0
            • Paja  

              To je ověšený jak vánoční stromeček :-D

              0 0
    • pepek  

      Kdybyste někdo chtěli jet dolů Studeným žlebem, tak to zrovna není dobrý nápad. A sjíždět tam po Rozepři už vůbec ne. Pokračování po žtz a čtz do Údolí je nakloněné kluziště, ukryté pod sněhem. Ale bylo tam krásně :-)

      2 0
      • Motyll  

        Týká se uzávěra i té asfaltové magistrály?

        0 0
        • Gourny  

          Měli by uzavřít i cyklostezku, protože chtějí tahat pokácené klády dolů na asfalt lesáckou lanovkou.

          0 0
          • LM  

            Kdy se tam má začít něco dělat? Dnes tam nebyl zákaz ale ani lanovka nebo náznak nějaké činnosti :-)

            0 0
            • Sistematicx  

              Kdy zacnou tahat dolu netusim. Ale nad stezkou uz to berou. Aby jsi neco videl musel by jsi nahoru k dirtum v Netru

              2 0
        • Polka  

          „Uzavírka se podle zástupců brněnské radnice netýká přilehlé cyklostezky podél Svratky.“ Ale bůhví.

          3 0
      • Sistematicx  

        LMB a jejich zastupci jsou asi z jine planety. Defatko v Netru za posledni 1,5 roku nevzniklo nic noveho (nelegalniho). Eda presne vi co muze postavit a co nesmi. To ze celej kopec pak rozrytej od dalsich uz neovlivni.

        Stejne tak v Zamilcu. Mame smlouvu s Mendelkou na pronajem plochy a to ze na pritejsim svahu je starej ilegal co nikdy nepatril k Zámu a proste se jezdi tak s tim nic neudelame.

        0 0
        • Vilém  

          A oni snad pisou, ze to vsechno maji na svedomi jedni lide?

          0 0
          • Polka  

            Na neznalého čtenáře to může působit tak, že je tam vše nelegální, ačkoliv jsou části zlegalizovány (Netro a Zamilectrejls).

            2 0
            • Vilém  

              To by to ten ctenar nemohl cist.

              0 0
              • Polka  

                Tohle mi přijde daleko lépe napsané…stručně, jasně, bez zabředávání do legálů či ilegálů.

                3 0
          • bara2  

            No, spíš mě zaujalo toto:

            „Chtěli bychom, aby došlo ke vzájemné dohodě a byly vyznačeny cyklotratě, o něž by se opět starali tito cyklisté a zajistili by, aby nebyly vyjížděny nové."

            Myslím, že „tito cyklisté“ nemají žádné pravomoce, aby mohli jiným osobám bránit ve vyjíždění nových tratí. To dost dobře prostě nejsou schopni zajistit, od toho jsou jiné orgány.

            5 0
      • dethroned  

        To je vtip, ty „lesy“ nemají žádnou přírodní hodnotu, navíc jsou ve městě a tam to prostě nebude nikdy jako někde v PPR na Šumavě. Kecy o erozi a obnažování kořenů jsou jen pokrytectví, protože lesáci svým způsobem hospodaření způsobili mnohem větší pohromu. Ano, může za to sucho, ale skladba porostu pro nejlepší ekonomickou výtěž je hlavní příčina. Že to tak fungovalo stovky let, je spíš jen historické štěstí. A to se vůbec nebavím o způsobu těžby poslední roky, kdy jsem byl svědkem nenávratných škod na porostu, cestách, o erozi ani nemluvě.

        Prostě jsou to jen zájmy jednotlivých skupin, s ochranou přírody to nemá nic společného. Mám taky les, a jak vypadá? Totálně na kaši, protože kůrovec, monokultura, sucho. A není tam ani jeden trail:)

        Já mám svědomí čisté, traily co jezdím a co jsem vytvořil, žádným významným způsobem přírodu nepoškozují. Když je nebudu rok udržovat, tak zmizí… což se nedá říct o erozi a poškození stromů po těžbě.

        7 0
    • o.unca  

      Ve Vrancku rozježděný všechny cesty…

      0 0
      • Jurawood  

        jj to je ten výjezd z HH (červená VIA CZECHIA) co jsem psal před 14 dny, že až bude nad nulou… a je to tady :-) zítra tam taky jedu

        0 0
        • Honza03  

          je tam lanovka přes cestu, ale šly jsme lesem nad ní až k té zatáčce a tam už ok…

          0 0
      • dethroned  

        Je vidět, že v tomto případě o erozi a ničení kořenů stromů nemůže být ani řeč :))

        4 0
    • pepek  

      Pro ty, kteří rádi jezdí po asfaltu z kopce: Nad Bílovicema je v jednom místě led přes celou cestu: https://mapy.cz/s/fenelasaho A v okolních lesích jsou zase nečekané a neznatelné zákopy :-)

      2 0
      • ufoncz  

        Koleje po nějaké těžbě před mnoha lety se ale lidem můžou jevit jako nečekané zákopy jen pokud nemají 29" kola a místo na cestu koukají jinam. Například na člověka, co hrabe ještě nedokončenej trail :-)

        0 0
        • babicak  

          Pepa Tě zasklil? To jsi asi po 5 letech první člověk, který potvrzuje existenci Pepka. Doposavad jsem tím posledním byl já :-) .

          1 0
          • ufoncz  

            Nezasklil. Ba naopak, všímal si mě víc než povrchu před sebou. Ale jsem rád, že jsem ho konečně viděl ve skutečným světě. Akorát nový traily nám bude muset pochválit někdo jinej :-)

            0 0
            • Paja  

              Snad ti nevynadal? ;-)

              0 0
              • pepek  

                To je zase nedorozumění. Já jsem chválil, jen u Huberta jsem na první pokus neviděl vždy kam to vede, címž se snižila okamžitá rychlost a známka za umělecký dojem.

                0 0
                • ufoncz  

                  Zapamatoval jsem si hlavně ten chybějící kaňon :-D. Jestli to chceš zkusit ve vyšší rychlosti, tak bych tam teď rychle, dokud je to zamrzlý, zajel a můžu dělat navigátora-předjezdce.

                  1 0
    • nomecz  

      nevi nekdo jak to ted vypada na Bobrave ? teda hlavne mezi Anenskym mlynem a Radosticema ? uz je ta „dalnice“ hotova ? pripadne da se tam rozumne projet aniz by clovek zapadl po naboje do blata ?

      1 0
      • Jáchym 1  

        To co bylo rozpracovaný je hotový.Povrch – prosívka apd.

        Mezi přejezdem silnice a tím ,,dálničním úsekem,,určitě na bahno úseky narazíš.

        1 0
      • bara2  

        jela jsem to v sobotu od Ořechova k Radostickému mlýnu, tam je to v pohodě.

        Od Spáleného mlýna k Anenskému se nic nedělalo a je to blátivá lesní cesta pořád stejná, v tuto dobu asi jen za mrazu.

        3 0
    • zbartos  

      Vyfasoval jsem od staršího syna psa na hlídání, tak jsem si po delší době udělal pěší procházku a nezapomněl jsem si pilku… Na odbočce z Ganglofovy cesty směrem na JZ pes nemohl projít, tak jsem to musel prořezat… Je to tady

      https://mapy.cz/s/bajajefogo .

      6 0
    • LM  

      Bacha na tuhle závoru u Lipůvky.

      • Není to dopředu nijak avizované, cesta je po lesácích trochu oslizlá a kolem závory není ani žádná objízdná trasa, jen pangejtokřoví.
      • Tam jsem s hladkejma silničníma pláštěma brzdil i očima a zastavil metr před ní :-)
      0 0
    • Polka  

      Tento mimoasfaltový chtíč byl jako vždy po zásluze potrestán. Zřejmě to tam popadalo větrem, mají to nařezaný, ale ještě neodklizený.

      1 0
    • kejda  

      Která skupinka legend brněnského MTB, zejména drtičů Zamilec trailů, se dnes vyskytovala v Betlému, cca kol páté hodiny? Abych věděl příště, jak pozdravit a komu se poklonit :)

      1 0
    • ufoncz  

      (1) Na ZTZ od Ochoza na Babice ve žlíbkové cestě to vypadá vyloženě jako naschvál – prořezávku dělaj v lese vedle, kde je i moře místa pro odložení, ale ne… Potom blíž u Babic je kdysi krásná cesta otřesně doprasená společnou aktivitou ŠLP a koňáků. MTZ křižující Březinku vypadala rovněž politováníhodně.

      (2) Napojení na Kaštánka od Myší díry taky zbytečně zaházený. Dál je to pak celý v pořádku.

      https://mapy.cz/s/butenaluna

      0 0
    •  jarek1  

      Podstatnější informace: Ve Vranclu je na čepu nové škopek – zatím s názvem Chmaták, zkuste.

      0 0
      • theedge  

        a jak je to tam s bahnem ?

        0 0
        • Lišák  

          Výjezdovka ZTZ dole blato, vršek dobrý. Hrabanka dobrý, Santu jsem jel jen horní polovinou a dobrý. Happy Hill dobrý, výjezd místy blato. Info z neděle.

          0 0
          • ufoncz  

            Info z dneška:

            • Kateřinská Hrabanka i Santa Cruz (1) jsou čerstvě vyhrábnutý jedním hodným migrantem
            • na ZTZ od Kateřiny na Vranov je ještě pořád v dolní polovině asi sto metrů hodně kluzký blato, ale dnes se dalo
            • tato prudší výjezdovka je celá ok: https://mapy.cz/s/hojedanate
            • Happy Hill ok, ale v těch souších je to teda odfláknutý a trčí to tam dost blbě. Taky tři ostružiny, co jsme se Zbyňkem v létě při vysekávání v nájezdu opomněli, nikdo jinej dopryč (aby nikoho nechytali) za půl roku nebyl ochoten dát. Kdybyste tam někde našli nářadí do středu Giant Clutch Crank Core Storage, tak by mě vrácení dost potěšilo.
            • pěšiny u vranovskýho hřbitova (2) jsou zaházený další absurdní prořezávkou (vedle toho megatunelu, co tam udělali pro plynovod)
            • Francie byla v části za mostkem zaházená (3, 4, 5, 6) v celé trase vedoucí mladším hustým lesíkem. Celej ten úsek po první prudkej sešup jsem odházel do průjezdna, i když pár proutků mě tam pak ještě švihlo. Můžete to prosím někdo dočistit a udělat ještě asi padesát metrů před prvním hupnutím na širší cestu (kousek po tom sešupu, ještě pořád v horní části)? Tam byl záškodník s motorovkou přímo nade mnou (a asi ještě něco přidal), takže jsem to zatím jen přenesl dál. Po předchozích 150 metrech čištění jsem toho měl beztak plný zuby, když jsem si po dlouhé době chtěl na tom kole taky zajezdit.
            • na Vojance jede těžba naplno, dva kamiony, vyvážečka s řetězama (asi aby vyvezla co nejvíc blata z lesa na cestu), spoustu bordelu nadělali taky naprosto absurdním rozšiřováním té už tak dálnice. Asi aby tam mohly Dustery a Hiluxy jezdit ještě rychlejc, nebo aby vykázali nějakou činnost. Hodně odboček na menší cesty má teda stromky či větve zrovna přes, dost míst rozbahněných.
            • pokud pojedete na traily u Bílovic, tak jestli přijde v pátek další déšť, bude lepší vynechat Serotonin (zbytek se z kóty 396 dá docela dobře i pár hodin po dešti) a z druhýho kopce jezděte klidně Huberta, Gerhátky, ale Ušáka ještě nechte na míň blátivý období. Ještě to tam nemáme úplně dořešený a koleje v blatě, co zavedou vodu zase jinam a jinak, nám přidávají dost práce.
            3 0
      • Jáchym 1  

        A ochutnal jsi ho?

        0 0
    • LM  

      Okolo Kohoutovic už to pěkně proschlo. Achtelky suché.

      A nyní pár varování:

      • na pěšince mezi Hradeckou a kolejema u Zamilce projel během prořezu křovin u kolejí snad nějakej bagr nebo co. Odtahoval jsem ze zbytků pěšinky rozlámané nálety a uřezával špičku poraženého stromu. Místy vyjeté koleje, pár děr asi po stabilizačních nožkách toho bagru a několik 15+ cm hrbolů vytlačených z hlíny vedle těch děr. Tak bacha.
      • na pěšince Achtelky začal nějaký záškodník opakovaně ničit dřevěný přejezd toho posledního padeného dubu. Před 4 dny jsem to opravoval a dneska to bylo zase odházené pryč. Asi ten kmen říznu a bude mít po prdeli.
      • okolo Pepkotrailu pod Mladou Horou probíhá těžba, odhazoval jsem spoustu bordela i nějaké větší kusy dřeva. Jsou tam vyjeté mělké koleje a kousek před tou bývalou smrkovou prolézačkou alá ježek v kleci mají v cestě hromadu větví s kusama kmenů (viz foto). Zde doporučuju kousek poponést kolo. Dál už to je lepší, ale taky tam něco projelo, takže jsem odsunoval pohnuté kmeny zpět ke kraji a jsou tam nějaké nalomené nálety. Těsně před zatáčkou dolů na asfalt trčí do půlky cesty na zemi kmen dubu. A asi tam ještě neskončili…

      PS: někde jsem dneska vytřepal černé funkční tričko s dlouhým rukávem, které jsem měl stočené do ruličky přikurtované k ledvince jenom gumicukem (viz poslední foto). Tipuju buď Achtelky nebo pak pěšinka vedle plotu obory u Kohoutovic, kde jsem přeskakoval padené stromy, Případného nálezce odměním čokoládou :-)

      0 0
      • ufoncz  

        Jestli máš na mysli fakt dobrou hořkou čoko, tak to mám pomalu cukání se tam rozjet :-)

        Jinak mě při čtení zarazila těžba pod Mladou horou. To je skoro neskutečný, jak dlouho se (s krátkýma odmlkama) dokážou dřevomorky motat na pár metrech čtverečních příměstskýho lesíka.

        0 0
        • LM  

          Tak v tom svahu jsou zdravý asi jen listnáče. Smrky a borovice uschly nastojato a každou chvíli tam byl přes cestu padenej nějakej kmen. Který pak někdo s motorovkou poměrně rychle odstranil. Asi to chtěj vykácet dříve než to někoho zabije…

          1 0
          • ufoncz  

            … a proto je to téma už asi rok a půl ;-)

            0 0
            • theedge  

              Mám pocit že už nepřestanou nikdy. Těžařský firmy se za kůrovce namlsaly a ukončit to určitě nechtějí … business musí pokračovat. nějakej dlůvod k těžbě se vždycky najde.

              1 2
      • LM  

        Tak jsem tu včerejší trasu projel znova, říznul a odsunul stranou ten poslední tlustší dub na Achtelkách ale funkční triko už jsem nikde neviděl.

        Asi bude lepší teď chvíli nejezdit Pepkotrail pod Mladou Horou. Těžba pokračuje, dnes to bylo trochu víc rozjeté než včera a přes cestu byly pokácené 4 stromy…

        0 0
        • LM  
          • Včera jsem na Achtelkách ve sjezdu odstranil dva kmeny, pak až dolů dobrý. Ve výjezdu za objezdem padené borovice jsou padené další 3 tlusté duby (5 kmenů na 10 metrech), to jsem oběšel spodem, budu pižlat postupně při dalších průjezdech. A pak ještě o kus dál jsem říznul slabší kmeny v cestě.
          • Pepkotrail okolo Holedné cajk. Sucho a bez překážek.
          4 0
    • ufoncz  

      SSV zpravodajství:

      • z 396 dnes a asi ještě do zítřejšího odpoledne všecky traily v topu
      • Kanička včetně nové varianty s velkým přescesťákem už celkem hezky proschla, na Divočákovi (a výjezdu, co jej křižuje) počítejte s bahnem
      • Skoky (Chochola) v těch lajnách s více skoky v topu, ten na začátku spodní sekce (levá stopa) je o hodně vyšší
      • ZTZ dolů od Kopanin pod Resslovku dolní půlka opravdu hodně intenzivní bahenní test, pod památníkem prvního vánočního stromu pak opět kvalitka
      • Ušáka prosím jezdit jen po první širokou cestu, případně, kdo zná, ještě kus trochu vlevo smrkem a po šotolinu pod studánkou. Zaházenou původní trasu neodhazujte, ale nechte, jak je. Hubert a Gerhátky jsou zatím bez konfliktů (ťuk, ťuk)

      Tabulka celkem funguje.

      0 0
      • Sistematicx  

        Co je brano jako velkej prescestak na Kaničce? Jsem nejak neprisel na to ma byt ta hard varianta. Prava je bliz k dopadu ale je zvednuta a hazi dal. Leva je zase mensi a je dal od dopadu. Prijde mi to oboje stejne. Ale radeji tu cestu prelitnout kousek dal nez to dat do placky. Hoavne kdyz je ten dopad asi kilometr dlouhej.

        0 0
        • ufoncz  

          Dneska jsem Kaničku jel po dlouhé době a jelikož su konzerva, frčel jsem starou stopou a tu novou jen vnímal. Ten odpal před cestou na nové variantě mi přišel ale periferně zaznamenán dost vysokej a dokonce bych si tipnul, že pomocí něj musí člověk přeletět přes všechno potenciálně rozbahněný až na obvykle suchou půdu.

          0 0
          • theedge  

            Dneska jsem to jel taky ale kolem toho přescesťáku bylo ještě celkem bahno a ten nájezd na něj dost měkej a rozrytej. Nabrat tam rychlost mi zatím přišlo jako problém.

            Jinak traily v topu. Dole škoda té rozčvachtané cesty od lesáků. Jinak bych přijel s čistým kolem :-)

            1 0
            • ufoncz  

              Jak jsem to viděl, tak jsem to otočil a vydal se po cestičce křižující pak Divočáka nahoru. Tam to bylo až na dvě krátký rozbahněný místa až podezřele vyladěný – jakoby to někdo snad i vysmejčil. V létě to bude nádhernej výjezd.

              0 0
              • theedge  

                No jel jsem jako první mechový a hned z té meze jsem najel do toho tekutáho betonu dole :-D Nadával jsme jako špaček.

                Naštěstí to bylo jen kousíček a pak už to bylo OK. Ještě bylo bahno před vjezdem z té mýtiny do vyskoýho lesa kde to už začíná stoupat a od tam už úplná pohoda.

                0 0
                • ufoncz  

                  Mechový by si zasloužil ten závěr předělat. Za mě krásný dvě třetiny jsou zabitý koncem, kterej je čím dál horší a kdyby se ho chtěl někdo zastávat jakože „máš mít skill“, tak mu řeknu, že už to vedení předtím v traverzu mezi stromkama naprosto nemá flow předchozího trailu. Holt by tu tradici závodění na čas při párty race měli zase odznova, ale tamto mrcasení se mezi stromkama, přežití vyjeté koleje a další závěrečný mrcasení se mezi smrčkama celej Mechovej dost zabíjí.

                  0 0
                  • theedge  

                    No v těch úzkých bučinách jsem dneska měl krizovku – na konce řidítek jsem si zkusil dát takovou ochranu malíčku když s tím praštáš do stromu nebo skály. No a tam se mi to krásně háklo za nějakej 1cm výhonek :-) naštěstí jsme to ustál. Jinak ten úplnej konec mě dřív nevadil když se tam muselo trochu točit. Ale teď to je už jen vybržděná strouha skoro rovně. V půlce je nepříjemnej schod z kořene kde to někoho může poslat dost blbě přes rodla.

                    Jsem rád že to je trochu delší trail ale přetrasování by tomu určitě neškodilo.

                    Ale ještě jsem si vzpoměl že ty podmínky byly trochu zrádný – viděl jsme suchý kořeny tak jedem, ale ta hlína byla ještě natolik vlhká že se na ně najíždělo hodně mokrou gumou a občas to umělo pěkně střelit :-)

                    0 0
                    • LM  

                      Dej si na kolo spíš handguardy. To funguje na nálety a ostružiny celkem spolehlivě a o skálu to taky začne škrtat dříve než řidítka, takže máš čas zareagovat. „Odstíní“ to i ty minirůžky pokud bys je tam taky nechal ;-)

                      0 0
          • ufoncz  

            Jo a ta těžba, co poznamenala Žlababu, je nejspíš už pár dní, možná i týdnů ukončená. Trail by šel nejspíš obnovit, přestože nevím, jak to tam mají tvůrci namyšlený, případně dohodnutý. Každopádně momentálně těží někde nad pramenem Ušákovskýho potoka, kousek od archívu. Trojička (LKT, Zetor, kůň) se základnou u hájenky v Bílovicích.

            0 0
            • Sistematicx  

              Myslim ze borci rikali ze to prdej zatim nejak. Ted trasujou novej trail. A jeden novej trail by mel pridat dalsi clovek.

              0 0
              • Čuli  

                Nějaké bližší informace o tom novém trailu kde začíná?

                Dnes už se jezdil nebo co.

                Chtěl jsem zítra vyrazit někam tak že bych ho otestoval. :)

                0 0
                • Sistematicx  

                  Vubec nevim. Videl jsem udalost na dnesek ze open Hruška. Kde zacina ale netušim.

                  My opravujem Zamilec takze nejakej archiv ted neproživam

                  0 0
          • Sistematicx  

            Mam skocenou pravou nekolikrat. Levou jen jednou a uplne idelane jsem dolit. Na najezdu bylo takove bahno ze mi to prilepilo kolo k odpalu a byl jsem rad ze jsem to vytahl z te rejhy nejak nahoru. Tak uviidm jak to proschne. Prava kdyz bude sucha tak pocitam ze bude hazet nekam na 8 metru a vic.

            0 0
            • ufoncz  

              Právě, to je pro mě megaskok na hnědý trenky. Už ten zvětšenej odpal na začátku spodní série na Chochole, na něhož jsem důvěřivě najel v rychlosti s tím, že je asi jen opravenej, mě sakra vyděsil, kam to doprčic letím :-)

              0 0
      • ufoncz  

        Čerstvá cedula na konci Utahováku.

        Zajímalo by mě, jestli její umístění předcházel nějakej incident typu nebrzdím a vletím do lidí na cestě, nebo jestli je to jen nějaká hysterická reakce na to, že odtama prostě někdo přijel a někdo se ulekl. Každopádně to je akorát na škodu. Když už, tak dotyčná osoba měla dát ceduli „brzdi a dej přednost lidem na lesní cestě Melatín“ před koncem toho trailu. Tohle akorát popudí další případný lidi zbytečně i proti ohleduplnejm cyklistům, případně zase dodá munici ŠLP :(

        0 0
        • TheJD  

          Souhlasim. Kdokoliv na ceste ma prednost a je nasi povinnosti na tu cestu z trailu vjet bezpecne a nikoho neohrozit. Zrovna tady je to navic uplne v pohode. Staci zacit brzdit o chvili driv.

          3 0
        • Jurawood  

          Už podle počtu hrubek na té větě zřejmě trochu jednodušší jedinec. Jak tam někdo opravil to Y :-) Teď mě napadá, úplně stejné pravopisné chyby dělají na názvech trailů Bike´o clock (MAMi pomoc, TRAFiKA, CENTRiFUGAS :-) Tečka nad velkým tiskacím I. Strašný.

          0 1
    • zbartos  

      Zase jsem musel o vikendu venčit synova psa, tak jsem něco pořezal a zdokumentoval:

      So 2. 3. 2024, Morávkova stezka – jsou tam asi 4 silné stromy přes cestu a několik blátivých míst, na fotce je to u zastřešeného pramene.

      Ne 3. 3. 2024, ZTZ mezi Rakovcem a Jezírkem – hodně blátivých míst a rozřezal jsem padlou borovičku.

      1 0
      • zbartos  

        Včera jsrm „s větrem ve vlasech“ (copyright ŠLP Křtiny) navštívil Morávkovu stezku a v tak dobrém stavu jsem ji už dlouho nezažil (vřelé díky neznámým dobrodincům za přeřezání stromů). Doporučuji ji co nejdřív navštívit, než zaroste…

        2 0
    • chemik_mara  

      Info ze západu:

      Goatkiller – úvodní pasáž je pročištěná a krásně čitelná. Od zbořenýho posedu je natrasovaná nová část, aby příjezd k hřebínku nebyl jen nudnej průjezd lesem. Těsně za posedem se přejedou dvě menší teréní vlny a pak se hned trail stáčí doleva. Je tam přejezd malinkaté skalky. Momentálně je trail krásně vidět, tak by bylo fajn to trochu pojezdit, ať to nezaroste. Dole na hřebínku byl nedávno odstraněn strom, takže se dá jet v pohodě až dolů na cestu. Velkým neduhem této oblasti je, že tu jezdí z cesty v údolí do strání někdo na krosce. Jezdí i spodní část Goata. Tím drapákem to strašně kypří a uvolňuje další a další kameny…

      Krmítko – v první části hodně popadaných stromů, pak těžbou vzniklá planina… Ovšem pracuje se na obnovení, plus v dolní části by brzy měla být nová varianta

      Sjezdovka – trail z Chocholy nad Priglem. Je tam cca rok, ale vadí zelenýmu mužíkovi, takže neustálej boj s naházenýma klackama po deseti metrech. Momentálně je čistej, ale těžko říct, jak dlouho vydrží. Jinak je to zábavná záležitost bez nějakých zákeřností. Jen občas je to cvičení úzkých průjezdů mezi stromkama

      4 0
      • Honza03  

        Ta planina na krmítku jsou mladé stromky, takže je bude třeba objet pokud to má mít nějakou budoucnost…

        0 0
        • chemik_mara  

          Jj, blbě jsem to formuloval. Prý tam vznikají 2 oplocenky, mezi kterýma se bude dát projet

          0 0
    • ivanb_cko  

      dostal jsem se konečně vyzkoušet Fajront a já jsem teda nadšenej – v tomhle místě trail prostě chyběl!

      Na druhou stranu jsme byl trochu zmatenej z tolika variant jak jet (tak jsem napoprvé jel asi tu nejjednodušší) – což bych řekl, že je škoda. A možná je i trochu zbytečně moc utaženej a mohl by se rozjet víc do rychlosti do stran…

      Ale furt platí první věta – jsme za něj moc rád, tak díky ;)

      0 0
    • mrwhyte  

      Korýtko na ZTZ z Kohoutovické Baby na Troják – v horním korýtku zase něco robí, na dvou místech se musí přenášet, ve zbytku je bordel. Spodní část je ok.

      Hrázotrail – nějakej dobrodinec nebo spíš dobrodinci, odhodili strom za první točkou, takže je jetelnej bez přenášení i nahoru.

      1 0
    • Lišák  

      Na Happy Hillu přibylo tohle.

      Měl jsem jen Lidlpilku a byl jsem tam po páté hodině. Nechtělo se mně s tím jebbat. S akupilou se tam dostanu nejdřív v neděli odpoledne, ale spíš v pondělí dopoledne.

      Pokud to někdo do té doby zprůjezdnění, tak dejte vědět, ať netahám tu pilu zbytečně.

      0 0
      • Lišák  

        Tak jsem měl chvíli čas dneska. Vyjížděl jsem za slunečného poledne. Než jsem tam dojel, tak se zatáhlo a začalo poprchávat. Začal jsem řezat a slyšel jsem zvuk, jak když jede nákladní vlak. Začaly šílený poryvy větru. Doříznul jsem to a v ten moment kousek ode mě, níž, padl další strom. Než jsem ten odříznutý kus odhodil z trailu a hodil pilu do batohu spadly další dva kousek nade mnou. Upaloval jsem od tama jak zajíc. Ten dolní spadl mimo trail, horní netuším, neměl jsem chuť to zkoumat.

        Pokud tam někdo pojedete, tak dejte vědět, jestli spadly na trail, zajel bych tam zase s pilou, mám to kousek.

        4 0
        • LM  

          Njn, kvůli stavu lesů je potřeba koukat před vyjetím na předpověď. Při náhlé změně počasí nebo v bouřce bych teď byl v lese nerad.

          0 0
        • theedge  

          Byli jsme na Happy Hillu dneska taky, ale před tebou – ještě bylo pěkně. Naštěsí jsem věděli že po poledni má něco přijít ( Klára to hlásila, Aladin ne ) a tak jsme sledovali meteoradar. Samotnýho mě překvapilo jak mohutná bouřková vlna šla. Škoda moc jsme toho nenajeli ale zase jsme to stihli a ani jsme nezmokli.

          0 0
    • ufoncz  

      ZTZ kolem památníku prvního vánočního stromu je teď opravdu pro fajnšmekry:

      0 0
      • babicak  

        Na enduromotorce :-)

        0 0
      • Polka  

        Potvrzuji, v sobotu jsem to chtěl zkusit, ale „no pasarán“. Musel jsem se potupně vydrápat zpět na asfec a vypadal jsem asi velice zklesle a zmoženě, protože mi i kolemjdoucí chtěli pomáhat :-)

        2 0
    • LM  

      Pokud by někoho napadlo jet prozkoumat „méně používané lesní cesty“ (eufemismus jako prase:-)) v Přírodním parku Podkomorské lesy, tak vřele nedoporučuju. A na gravelu už vůbec :-D

      Tam jsem byl nakonec tak zoufalej, že jsem vzal kolo do ruky a vydal se pěšky lesem přes dvě údolíčka a dva potoky k jiné cestě, ale tam jsem taky nestačil valit oči. Nafoukané listí, kusy dřeva, sem tam spadený strom a ve výjezdech to často poryla prasata…

      0 0
      • bara2  

        No vidíš, já jezdím po té cyklotrase a žádnej problém nemám :-D

        Ale už jsem to sjela s Favoritkou od Ríšovy studánky dolů po zelené, vedla jsem jen pár metrů, a kdybych nebyla měkká, tak i to se dalo projet, ale já se bojim…

        0 0
        • Jáchym 1  

          K těm rodinným domkům na Oboře?Slušný!

          0 0
          • bara2  

            Jo, směrem dolů se dá, nahoru bych mnohé úseky nevyšlapala. Akorát jsem prostě někde vyměkla, ty favorití brzdy zas nejsou taková hitparáda. Ale ve své době to kolo bylo zamýšleno jako „cestovní“ (něco jako dnes treking???) a vyasfaltovaných polňaček počátkem šedesátých let moc nebylo. Tenkrát nebyla vyasfaltovaná ani leckterá silnice na venkově :-)

            Favorit dle Wiki:

            Popis: Sportovně cestovní kolo, 60. léta. …Na přelomu generací mohou být na sportovních kolech již nové komponenty, či značení. Na cestovních modelech ještě komponenty a značení starší, „výběhové“.

            Růženka je z přelomu 3. a 4. generace (ročník 64), dámský cesťák.

            Třetí generace (1959–1964), Čtvrtá generace (1961–1969)

            Originální nálepky na Růžence odpovídají 3.generaci.

            0 0
            • pepek  

              Ale zelená končí až u hradu.

              0 0
              • bara2  

                Tady je referát i s trasou.

                https://www.bike-forum.cz/…76357-veveri

                0 0
                • LM  

                  Na tom konci jsi ze zelené TZ uhla, ale tam to chápu. Z Vrtačky dolů po zelené TZ bych se na gravelu taky nepouštěl :-D

                  0 0
                  • bara2  

                    No, já jsem jela po cestě, ani jsem si nevšimla, že se zelená za tím bodem záchrany někam ztratila. Pak jsem se na zelenou vrátila, ale vlastně „do protisměru“ a dojela na Oboru… takže celou cestu to po zelené nebylo.

                    0 0
                    • Milonak  

                      Ono té odbočky na zelenou doprava na ten konec si člověk těžko všimne a táhne ho to spíš po té „hlavní“. Ale buď ráda, to by Růženka nedala.

                      0 0
                    • Jáchym 1  

                      Tady je ta odbočka z té široké k tomu sjezdu.

                      0 0
                  • Jáchym 1  

                    Já to tama na krosce sjel,pokud se smýkaní dá nazvat sjezdem:-)

                    0 0
                  • kejda  

                    Tohle jezdím opačně, z Prádelny po zelené nahoru, přijde mi to jako moc pěkný technický výjezd

                    0 0
                    • theedge  

                      Jde to jezdit obeema smery. Nahoru to jezdim taky, ale narocnejsi to je jen tech prvnich par metru zespodu. Pak uz to je napohodu.

                      0 0
                      • kejda  

                        Přesně tak. Ale baví mně přesně ten první úsek s těmi šutry a kořeny

                        0 0
      • Paja  

        Na Spectralovi bys neměl problém ;-)

        0 0
    • theedge  

      Sv. Katřina dneska ideální podmínka a hodně novinek. Jen pozor – Návratovka od Hraničního potoka – hrozný sračky. Ten úsek kde zakopávali plyn znovu za mokra rozjezdili nějakým tankem a je to fakt humus. Rozrytá žlutá jílovitá hlína do které pramení mokřiny.

      0 0
      • ufoncz  

        Je tam udělanej ten traverzovej trail na druhé straně potoka pod Kačenkou, tak to jím sjeď dolů a vrať se kus po silnici tam, kde končí Santa. Hraniční potok taky není blbej jako tlačenka hore. Je tam pěkná příroda na procházku s kolem :-).

        0 0
        • theedge  

          Jo všiml jsem si že tam uhýbá něco do traverzu pod Kačenku. Jak to je dlouhý ? To vede až k té silnici ?

          No i když té silnici smrti se snažím vyhýbat :-D

          Normálně jsem dal kolo na rameno a brodil se těma sračkama nahoru. To je asi fakt lepší to udolí Hraničního potoka vytlačit zpátky …

          Blbý je že tam ten pramen co se cedí do té rozryté cesty tam je i v létě.

          0 0
    • Honza03  

      Jehničák a za Rybníky je opět průjezdný.

      6 0
    • theedge  

      Dneska jsem na S. Katřině viděl teda dílo. Tlačím zelenou nahoru a najednou mě předjíždí takovej nadrsno vystajlovanej fotr na E-enduru, dloube se u toho jednou rukou v nose a na laně táhne svýho mladýho. Boreček tak 180 cm+, cca 20 let, plnej síly, fialová Nukeproof Giga a znechuceně hlásí – " Kdy už konečně otevřou ty bikeparky ? "

      OMG co to je za lidi toto ?

      0 0
      • Paja  

        Kkti…

        1 0
      • Lišák  

        Já na Babídolské potkal dva motorkáře a malýho kluka na mini emotorce. Na Happy Hillu byly stopy od motorky. Sice jenom trochu nakypřený trail, ale pokud jich tam bude jezdit víc a často, tak to vezme rychlej konec. :-(

        2 0
        • theedge  

          Jo stopy od krosky byly minulej týden i na první části Santy – po tu štěrkovou cestu. Hovada.

          0 0
        • Gourny  

          Ten borec na emotorce traily ve Vranově prej staví, tak si tam může jezdit jak chce. Potkali jsme ho ve Vranově v lese a tohle byly jeho slova :D

          0 0
      • Jurawood  

        a ten fotr mluvil dost řekněme nahlas že ????

        1 0
        • theedge  

          Hele nevím – když mne míjeli tak lovil holuba v nose. Nicméně celej ten výjev spolu s tou hláškou toho mladýho působil jako dost bizár :-)

          0 0
          • ufoncz  

            Tohle se moc nepovedlo.

            Ten tahanej kluk byl mladej Ukrajinec Vasil, kterej je všecko, jen ne línej. To, jak byly stěžejní traily v té oblasti před měsícem vymetený, byla jeho práce. Sám ty traily jezdil na nějakým otřesným kole a výkonnost má i do kopca.

            Na e-biku byl stavitel většiny trailů v okolí Kateřiny, Míra. E-bike shuttle byl pro něj, aby potrénoval víc trailů, akorát vzhledem k hmotnosti je výhodnější, aby jel na tahači.

            Poznámku si mohl odpustit, ale nebyla od mladýho, nýbrž od něj a byla na tebe, protožes tlačil zelenou a byls prej něco mezi dvacátým a čtyřicátým člověkem, co se tam na trailech danej den motal.

            Do vlákna to každopádně nepatří. Má to tady sloužit k tipům, reportům stavu apod.

            0 0
            • Gourny  

              otevrel si hospodu, ale chodili mu tam lidi.

              A jeste kdyz je tady tabulka s trailama :D

              Ty kraso :D :D

              0 0
              • ufoncz  

                On s tou tabulkou názvů a stavů trailů má společný akorát to, že zná mě. Tabulka mu tam lidi nedovedla.

                Už známe oba pohledy na situaci a místo k předvídatelnýmu OT se můžeme vrátit k užitečným příspěvkům, jako byl naposledy ten 22. 3. 23:14.

                0 0
            • theedge  

              Ok pokud to byl stavitel … ale na čele to napsaný nemá a v lese to nepoznám. Pochop že v ten moment to bylo vypadalo fakt divně. Tímto je jim omlouvám a můžem to uknončit. Dík za info.

              0 0
    • Jurawood  

      Na Kolohnatu na traverzovce hned za poslední cestou spadly 2 stromy. Vzniká ovjezdovka levem, ale je to dost v odklonu. Nic pro spdečkare. Skoro dole pak leží preskocitelny strom. Větve po bouřce a menší klády jsme odtahnuli.

      1 0
    • mrwhyte  

      Padalo to i na Zootrailu – v horní části dva padlý stromy, musí se přenášet. Dole menší padlej strom, odházel jsem co šlo, aby se dalo aspoň projet.

      0 0
    • ufoncz  
      • na Naučné někdo řízl všecky ležící stromy včetně toho na Panské louce (dal jsem nejel) a je to kromě už teď mírně švihající mladýho bučí zcela top
      • prodloužená La Chema taky naprosto perfetní
      • na trailu Pařezí (Nedův naučnej) leží v tom zábavnějším a delším koncu napříč strom. Ve dvou to půjde posunout mimo. Jinak naprosto top a vymeteno stejně jako Karásek
      • Kraťásek má sice asi už navždy ty hluboký járky, ale v lepším stavu to nebude a ten novej start na kopečku nad asfaltkou nemá chybu
      • na Serotoninu někdo prorval oporu pod první strmou zákrutou, ale jestli tam něco čerstvě nespadlo, tak všecky traily z 396 jsou cajk
      • Ušák už je otevřenej celej, ale pokud tam třeba taky omylem prorvete hrázku jezírka, tak zkuste zastavit a vrátit to zpátky. Ještě to není doladěný. Gerhátky už nejsou potok a Hubert se pěkně i v trávě vyjezdil do viditelna
      • MTZ přes Obřanskou zříceninu má v tom jediný výšlapu trochu potůček a bahno, ale jinak cajk a pro tlačení nahoru je tam čerstvě obnovená stará (a celkem pohodlná) cesta paralelní s tou kořenovkou
      2 0
    • Sistematicx  

      Strcim to sem.

      Kdyby chtel nekdo prijit, tak v sobotu brigoška v Zamu.

      Jezdit uz se da Komarka, Freeridke, DH, StepUp, Psycho.

      Prasklinka bude v sobotu mozna prujezdna.

      A pokud nekdo pujdete jezdit tak doporucujuvsivtrst nejdriv projit. Sem tam se muze stat ze nejakej skok muze byt zavrenej kvuli dodelavce nebo uprave at nenapáite do zabrany nebo do builderu.

      1 0
    • Polka  

      ŽTZ u Brněnky opět těžba, objíždět zleva po stezce.

      1 0
    • Honza03  

      Cestou ze Soběšic jsem se dneska stavil mrknout na trail „Kortko do Zámu“. Od napojení z Kuleho za dropem je to rozježděné od techniky až po skalku. V té jsou naházené haldy stromů. Netuším jestli lesáci ještě budou něco dělat, nebo tam vážně nechají takový bordel. Potom skok je ok, až po ten druhý, za ním je břízka a chybí tam ta kopka dole.

      Lepší zprávy jsou ze spodku vyčistil jsem všechny popadané stromy a odházel většinu větví takže spodek podél bývalé žluté by měl být jetelný. Problém jsou stále listy těch je tam pořád dost a chtělo by to, aby to někdo prošel s hráběmi.

      Co s tím vrškem úplně nevím vyčistit to bude hodně práce, ale je to škoda.

      1 0
      • Honza03  

        Tak korýtko odehrané a průjezdné, dneska hodně práce za malým skokem. Je to průjezdné včetně velkého skoku. Jen nad skalkou stále špatný.

        1 0
    • nomecz  

      naučná po křižovatku s modrou krásně vyčištěná , suchá, nezarostlá … na té křižovatce je padlej strom ale jde objet.

      stoupací zelená z Katky do Vranova taky ok, až na jeden strom kterej se musí přenést ale jinak bez blata

      Hořice ty nejvíc vzdálený traily nad Dolní Lhotou totálně zasypaný dřevem, ani tam nejezděte , zbytek ok

      1 0
      • o.unca  

        Ty popadané stromy na Pravé a Levé v Hořicách se týkaly (v pátek) jenom úplnýho vršku, jinak cajk.

        0 0
        • nomecz  

          sobota dopo a po 5 minutach spekulovani a prolejzani sme to vzdali, neco bylo porezany neco popadany

          0 0
    • mrwhyte  

      Na Jehničáku dva nový kousky. Musí se přenášet.

      0 0
    • kejda  

      Zelená výjezdová do Kohoutek od prasat je komplet uklizena, všechny pokácené stromy jsou na boku. Zbytek k Achtelkám úplně všechno cajk

      0 0
    • pepek  

      Nevíte někdo, zda brána v oboře, na zeleno modré značce, směrem na Křížovku je stále otevřená? Já jsem k ní dorazil po dlouhém boji (viz obr), kdy jsem jel napřed po paměti tak, jak to vedlo dříve. Zámek na bráně byl ale zamčeno nebylo. Ale nakládali tam dřevo. Tak nevím jestli to je odemčený furt-abych si tam příště nerozbil hubu o zavřenou bránu. (Přes plot už nepolezu a vracet se do kopca by se mi taky nechtělo.)

      0 0
      • chemik_mara  

        Na to, ze je stale otevrena bych teda nevsazel. To spis byla nahoda, ze tam neco delali

        0 0
        • pepek  

          No ale přitom tam visí vývěsky, že kvůli ochraně lesa máš používat jen zpevněné cesty a tur. značky. A tur. značka vede přes tu bránu.

          0 0
          • zbartos  

            Turistická značka přes bránu u č. 1 nevede !! Koukni se na mapy.cz, tam to mají už min. 3 roky nakresleno správně. TZ vede z východu od bodu č. 1 stále dál po asfaltce a pak po cca 240 m u volné plochy s budovou odbočuje nečekaně o cca 120° doleva do kopce po přibližovací lince…

            0 0
      • obda  

        Kterou bránu myslíš? Na aktuální (přetrasované) MTZ – viz mapy.cz – je nějaká nová past?

        0 0
    • pepek  

      Ta past nastane, pokud ta brána (1) bude zamčená. č2 je na fotce-tam se se dostaneš, když jedeš jak slepý kůň tak, jak se jezdilo dříve. https://mapy.cz/s/pafepapaja

      0 0
      • chemik_mara  

        Jednicka je otevrena porad ne? Tam jsou ty pruchody s dvema vratkama

        0 0
        • pepek  

          Aha, tak to jsem si asi v té euforii z konečně nějaké otevřené brány, nevšiml :-)

          0 0
        • obda  

          Přesně tak.

          0 0
        • zbartos  

          Brána s průchodem stojící na MTZ+ZTZ v sedle na asfaltce je jinde, než Pepek má bod č. 1 (brána s průchodem je cca 680 m JV směrem, od č. 1 tam asfaltka klesá).

          Brána u č. 1 má být stále zamčená, ale občas ji někdo línější nezamče, nebo zapomene zamčít.

          Nevím, jak jste se dostali z východu po původní trase TZ k bodu č. 2, ale LČR vás prosí o nepřelézaní vnitřního dočasného oplocení, které není dimenzované na zatížení lezoucím člověkem.

          Ve východní polovině obory byla v roce cca 2020 dočasně soustředěna všechna zvěř z obory, aby mohlo dojít k úspěšnému zalesnění a růstu stromků, které se v obrovském množství vysadily na kalamitních hodinách v západní polovině obory.

          Pokud dojde k poškození vnitřního oplocení, zvěř vzniklou dírou uteče do západní zalesněné poloviny obory a nové stromky sežere…

          0 0
          • pepek  

            Jo, Ta brána, co byla otevřená je tam, jak jste napsal. Ta na č1 byla zamčená. Nikde jsem přes plot nelezl.

            0 0
            • zbartos  

              Pardon, myslel jsem si, že jsi jel od bodu 1 k 2 a Ty jsi jel asi od té brány s průchodem k 2 a odbočils doleva ještě před bránou s průchodem.

              0 0
      • obda  

        S tím č. 2 jsem si to po prvním neúspěchu zapamatoval :D

        0 0
    • Jáchym 1  

      Z dnešního courání kolem řek Jihlavy a Oslavy.

      Od Ketkovického mlýna po pivovarské až k napojení na ZTZ + sjezd do Čučic-OK.V Čučicích zamlíkované pokračování po ZTZ k té strži.Probíhají tam terénní práce a je třeba vzít kolo,,do teplejch,,

      DH + enduro jezdci by to asi dali.Pak už jen pár stromů na přelezení nebo podlezení

      1 0
    • LM  

      Asfaltka, která vedle Hradecké podjíždí Sportovní a dále vede k Myslínově ulici nebo hlínopěšinkou vedle kolejí k Zamilci bude od 9.4.2024 rok a jeden měsíc uzavřena. To by mne zajímalo, co tam budou tak dlouho dělat…

      1 0
    • ufoncz  

      Blíží se nám start tradičního seriálu XC závodů – Pohár Drahanské vrchoviny (PDV). Tentokrát se začíná velmi blízko Brna – snad úplně poprvé v Babicích nad Svitavou. I druhej díl je ze štatlu, co by kamenem dohodil – Jinačovice. U těch Babic jsem zvědav na trasování.

      https://www.pohardrahanskevrchoviny.cz/vrchovina-2024/

      Tady tenhle les https://mapy.cz/s/maradanake je oldskůl XC pěšinama protkanej, ale zase tam není žádnej kopec k roztrhání startovního pole. A kde kopec je, tam zas většinou nějaká PR či dokonce NPR. Možná by to ještě šlo mimo PR Čihadlo někde směrem na Kanice.

      0 0
    • Honza03  

      Tak Kuleho trail by se už měl dát projet bez přenášení. Nějaké zbytky těžby odházeny.

      4 0
    • ceo  

      Jak se jmenuje ta drážka, co uhýbá po přejezdu cesty z Lomikamenu doleva? (Teď se jezdí víc ta)

      Společný najezd z cesty, pak Lomikámen doprava a tohle doleva, terénní vlna a shoot dolů

      0 0
    • mrwhyte  

      Zase řáděj kolem Řícmanickýho arboreta. Konkrétně sem jel modrou, začátek celkem ok, ale potom hluboký koleje a začalo se to lepit, tak sem to po 300m obracel. Podle zvuků budou asi i na červené.

      0 0
      • LM  

        Jestli to v tomhle stavu zatuhne (jakože asi jo), tak teda potěš koště…

        0 0
    • LM  

      Pozor na Zelené TZ od Střeleckého kopce dolů k letišti je spousta dřevěného bordela po těžbě (něco jsem přeskakoval) a vyjímečně je cesta malinko rozjetá.

      0 0
      • ufoncz  

        To ještě někdo dobrovolně jezdí dolekopcom?

        0 0
        • LM  

          Ladím posed, odpružení a zvykám si na nové brzdy na novém kole O:-). Dokud se s tím novým kolem trochu „nesžiju“, tak se nechci pouštět do žádných větších akcí :-).

          A občas tudy sfrčím na plečkogravelu…

          0 0
        • Jaroslávek  

          Proč ne?

          0 0
          • ufoncz  

            Protože od té doby, co tu dřív pěknou pěšinu doprasili buldozerem, jsou takřka všechny paralelní možnosti podle choutek a typu kola danýho soudruha lepší.

            0 0
            • pepek  

              Toto je ještě dobrý. Jsou tady prý i soudruzi, kteří jezdí dolů Šumberu, nebo Padouch :-)

              0 0
              • Paja  

                O:-)

                0 0
              • kejda  

                Kterou Šumberu, tu šotolinovou? :)

                0 0
                • pepek  

                  Ano. Nevím, zda je to vůbec možné. Náhodou jsem to uviděl na Stravě, tak snad to je to rušení GPS Rusákama :-)

                  0 0
            • Jaroslávek  

              Aha, tak jsem se tam včera po dlouhé době ocitl a jen jsem zíral. Máš naprosto pravdu. Dříve jsem se tama vracel oklikou z práce dom.

              0 0
    • mrwhyte  

      Zkontrolovat Pepkotrail pod Mladou horou – stále je tam úsek popadanejch několika stromů viz. foto 1.

      Přes Veverku na konci Helenčina údolí je mostek foto 2. – za mě to tam bývá tak 50 na 50, jestli tam bude :) Navazující prudkej výšlap směr prádelna sem zhruba vyčistil od napadanejch větví, takže by měl jít vyjet.

      3 0
    • zbartos  

      Na té MTZ KČT je kvůli NPR Josefovské údolí zakázáno jezdit na kole celoročně, ale pro jistotu upozorňuji kvůli aktuálnímu zahnízdění sokola ještě takto – https://moravskykras.nature.cz/…yne-jachymka?… .

      0 0
    • ivanb_cko  

      včera Hubert – v TOPu (mimochodem mě fakt baví – snad trochu techničtější fíčury kdyby tam ještě byly, ale baví i tak dost) a Fajront. Fajront zarůstá pěkným fofrem!

      0 0
      • LM  

        Naučná taky v TOPu. Ani jeden padenej strom, tvrdá hlína, okolí pěkně kvete. Ale tak během 14 dní to bude chtít na pár místech trochu pozkracovat vetetaci…

        BTW: bývalá žlutá TZ do Zamilce se teď používá jako výjezdový trail? Potkal jsem tam cestou dolů 3 cyklisty v protisměru a chlápka s kočárkem :-)

        0 0
        • Honza03  

          Jako že by to někdo jel dobrovolně dolů tudy jo? Je teda pravda že ke korýtku se teď nedá jinak dostat…

          0 0
          • LM  

            Vím, že v blízkém okolí jsou mnohem zábavnější traily, ale po dlouhé zdravotní pauze se teprve pomalu rozjíždím a zvykám si na nové kolo :-).

            Pokud se to fakt používá jen jako výjezdový, tak budu dolů jezdit jinudy ;-)

            0 0
            • ivanb_cko  

              taková škoda tudy ztrácet výškové metry, ne? Taky používám jen jako výjezdový..

              0 0
          • obda  

            Tak ne všichni máme skill na skoky nebo korýtko ;) Pro mne je to oblíbená noční návratovka.

            0 0
            • LM  

              V tý spodní části korýtka žádný skok není (pokud nepočítám přeskakování několika kmenů:-)) ale začíná se to malinko sypat. Mohlo by lehce zapršet.

              0 0
        • Sistematicx  

          Ta žluta urcite ne. Proste lesni pesina

          0 0
        • LM  

          Na Naučné jsem pozkracoval nejvíc drápající ostružiny. Měl jsem krátkej rukáv a jel bez rukavic. Co mě dráplo, to šlo pryč.

          Takže už se můžete kochat s menším rizikem, že vaše ruce budou vypadat jak kdyby držely vzteklou kočku :-)

          4 0
          • obda  

            Ta Naučná fakt zarůstá mega rychle. Oproti úterku dnes zase o dost zarostlejší (ale ostružiny tolik netahaly, díky), takže kdo si to chce projet, měl by si pohnout ;) Včera po obědě jsem ji ještě šel pěšky se ženou (jako rehabilitační procházka mezi kytičkama ideální) a dost mne překvapilo, že tam za celou dobu našeho ploužení po první půlce nikdo na kole nejel :-O

            0 0
            • LM  

              Je tam nezvykle nízký provoz. Za poslední 3 průjezdy jsem tam potkal tak 20 turistů, 6 běžců a 7 cyklistů celkem.

              • Na Kaštánkovi jsem říznul ten debilní kmen v zatáčce ve výšce řidítek a pak ještě jeden ve sjezdu (viz foto). Přenáší se teď jen jeden obří kmen, zbytek lze objet.
              • Studánka Jana Kašpara už spíše rychle kape než teče, takže doplňování tekutin je na dlouho.
              • zkratku s mírnějším výjezdem po lesácké cestě namísto prudké modré TZ k Luži nedoporučuju. Přenášel jsem minimálně 10 kmenů (a to jsem první 3 odstranil).
              6 0
              • ufoncz  

                Za Kaštánka dík. To ostatní jsou reálie platné po už dlouhou dobu.

                0 0
      • ufoncz  

        Díky za pochvalu, ale tu druhou část závorky se ti musím pokusit vymluvit. Okolo máš spoustu trailů plných fičur od pomalých šutrů, přes zavřený točky až po spoustu skoků. Hubert by tím, co ti zdánlivě chybí, ztratil svůj charakter. Jestli se někde nudíš, tak zrychli. Až tak jednoduchý to je.

        Ve spojitosti mě napadá, že teď jsem hodně rád, že jsem nereagoval na podobný přání borca, co jsem ho potkal na spodku Utahováku. Vedl tam kolo dolekopcom a mudroval, že by to chtělo víc fičur. Časem se ukázalo, že zas tak utažený ty točky nejsou a když se to naučíš najíždět a řezat, má to flow a svůj ucelenej charakter. Jen je velkej rozdíl to jet za tři minuty nebo o půl minuty rychlejc.

        0 0
        • ivanb_cko  

          nemusíš vymlouvat. Přáni nevysliš. Opravdu mě baví a jsem za něj rád – ze sady Gerh-Ušák-Hub je určitě nejlepší! Zrychlovat je cesta ;) Dík

          0 0
        • obda  

          Huberta chválím, dnes jsem tam byl poprvé, A oceňuji nepřidávání fíčur – pro nás old-school XC jezdce to bohatě stačí i tak, rozhodně se nenudím :) A když jsem byl v tom, zkusil jsem poprvé i Melatonin – varianta B je pro mne správně, díky za ni (i tak se tam mám ještě co učit).

          3 0
      • ufoncz  

        Fajrontu zarůstá ta přidaná „B-lajna“. Původní je nezarostlá a já bych byl možná rád, kdyby tam zůstala jen jedna varianta a ne místy tolik možností. Ono to ani po béčku nějak moc lehčí nebylo a v létě se to jakožto strmina, na niž svítí docela dlouho slunko, bude asi sypat.

        0 0
    • pepek  

      Když jsou tady ty stromy napříč, tak tady je taky jeden v úvozu, metr vysoko, za zatáčkou. https://mapy.cz/s/genaroboru

      1 0
      • nomecz  

        Uz je rizlej

        1 0
        • Lišák  

          Když už jsem byl v tom, tak jsem vzal i ten na vršku.

          7 0
          • pepek  

            Danke schön!

            0 0
          • nomecz  

            diky moc , asi pred tejdnem sem tam z vrchu myslel ze to budu muset polozit abych to ubrzdil … tak to muselo bejt docela cerstvy, vcera sem jel to korytko nahoru a pak dole u potucku u lavky si vybavuju grupu lidi a zluty kolo opreny o strom :-) kazdopadne ta pilka vypada supr pokud zvladne tohle, co je to zac ?

            0 0
            • Lišák  

              Ty stromy jsem říznul cca ve 14 hodin a od 16 jsme tam opíkali buřty a vařili grogy. Ještě jsem fiknul takovou soušku, co se nakláněla přes cestu kousek od toho fleku s ohněm.

              Pila.

              Má ji tady někdo z brňáků a psal o to, že je fajn. Tak jsem taky pořídil. A jo, je fajn. :-)

              Edit: Ale lidlpilku s sebou vozím furt, i když beru motorovku. Někdy se to začne svírat, tak je potřeba tomu pomoct užším listem, nebo třeba motorovku vysvobodit. :-)

              1 0
    • orm  

      Včera jsem jel po delší době údolím řeky Rokytné z Moravského krumlova do Ivančic. Všechno pěkně sjízdné, u trati trošku rozjebané od lesní techniky, ale jak bylo sucho, tak pohoda, jen to trochu na gravelu drncalo. Co mně překvapilo je to, že modrá byla ve dvou místech přetrasovaná. Jednou k horšímu, tento úsek, a jednou k lepšímum, tento úsek. Ten nový úsek na konci je fakt fajn.

      Pak jsem jel ještě udolí Bobravy a tam tu dálnici z Radostic zase o něco protáhli. Bohužel se zastavili před jediným úsekem, kde bývá za mokra lepivé bláto a jako jediná část by si to zasloužila :-).

      2 0
    • kejda  

      Přidám dnešní Bílý potok, z Vlkova zelená až na rozcestí Pod Horkou hodně špatně sjízdná, všude popadané stromy. A nejsou to letošní, nikdo to neuklízí. Od toho rozcestí modrá na Šmelc až na pár míst, kde jsou taky stromy, v pohodě.

      3 0
    • ceo  

      Chtělo by to jezdit Karanténu. Začíná se ztrácet. U skalky se padlej strom, i přes chicken lajnu, musí se přenést.

      0 0
      • o.unca  

        Dnes jsme po dlouhé době dali. Je skvělá, ale dost těžká, což bude asi důvod proč se moc nejezdí…

        0 0
        • ufoncz  

          Pokračovali jste na tu divočinu Pod Jelencem?

          Jinak pouhým ježděním se na Karanténě potřebná údržba neudělá.

          0 0
          • o.unca  

            Údržba jasný. Divočina mne zajímá, neznám…-)

            0 0
            • ceo  

              Taky neznám. Když už se tam člověk vydrápe, nebylo by od věci připojit další trail

              1 0
    • Jarhar  

      Zdárek, budu o víkendu u kámoše v Kuřimi, dáse tam někde pojezdit? Budu mít sebou cérku 10r, co už něco zvládne, ale nechci jezdit nějaký hrozný kilometry, spíš něco poblíž, lokál ilegál značka ideál. Díkec.

      0 0
      • ufoncz  

        Vyjeďte směr Baba, třeba nějak takto: https://mapy.cz/s/nakomovega

        • u bodu 2 je trailík nad golfem, na místě je navigace jasná
        • u bodu 7 je moc pěknej zakroucenej trailík ke studánce Barborka
        • u bodu 15 je ŽTZ pěkná pěšinka zařízlá ve svahu, to by se mohlo taky líbit

        Mezitím povětšinou lesní cesty, někdy docela hezký a někdy vedle dvoustopé verze vede singlík jako třeba u bodu 11 (mezi Nad Kopaninami a rozc. Velká Baba) – jen si to chce včas všimnout, že tam ta alternativa je.

        Alternativně to můžete vzít na Lelekovice, Babí lom a dál na Vranov. Tam je toho potom víc, ale jde to trochu víc do „endura“.

        0 0
        • PSTB  

          Diky, taky tam pojedu, vyzkouším

          0 0
        • Jarhar  

          Luxusní popis díkec, snad nebude moc hnusně .

          0 0
        • o.unca  

          Další docela fajn trail startuje z kóty 388 na modré značce, na křížení se cyklotrasou 5269 je potřeba vyjet kousek nahoru. Dále pak pěkné korýtko z cesty od „boudy“ (z modré na západ od rozcestí U Boudy), další korýtko vede o jedno na jih.

          0 0
          • ufoncz  

            Jo, ten z 388 bude super s desetiletou dcerkou na oči ;-) Ještě ten kousek od 419, co má spodek pak taky kousek od Barborky, s tím velkým přescesťákem, mu poraď :-)

            Akorát to korýtko pod Boudou je za sucha poměrně bezpečnou záležitostí, i když taky nevím, zda dítě v tom věku ocení ty skoro „wall-ride“, co tam jsou.

            0 0
            • o.unca  

              joj, to jsem přehlédl, že se doporučuje na dětskou vyjížďku, patří mi říct: „jsi zlý mlékaři Dane!“…-)

              0 0
        • kejda  

          Ta žlutá u bodu 15 (singl zařízlý do svahu) pro desetiletýho prcka? Hlavně už se tam budou docela cpat ostružiny.

          0 0
          • Polka  

            Když už něco zvládne a ilegál taky ideál? Prečo nie.

            0 0
            • kejda  

              Jojo, poliklinika v Kuřimi má otevřeno jen do tří :))

              0 0
          • Jarhar  

            Zatím zvládla suprflou na rychlebkach, tak je tohle těžší nebo lehší ?

            0 0
            • LM  

              No je tam úzká trochu odkloněná pěšinka ve svahu. Sem tam nějakej kořen jako bonus.

              Za mokra to trochu klouže, ale to teď asi nehrozí. Spíš to bude zarostlé ostružinama na více prosvětlených úsecích…

              0 0
              • ufoncz  

                Vegetačně je půlka května, takže by to ještě nemělo být s ostružinama nijak strašný. A kopřivy, co bejvaj u nájezdu, jsou v lesích po okolí zatím ke kotníkům. Horní úseky SF obsahují určitě náročnější pasáže než tahle žlutá. Není tam ani žádný nebezpečí pádu z větší výšky, na šutry nebo tak něco. Vlastně o tom píšeme slohovky a není tam co řešit.

                0 1
                • LM  

                  (kouká na svoji dodrápanou pravou ruku) „To jsem si na Naučné myslel taky“ :-/

                  0 0
          • Milonak  

            Já myslím, že 12,8 km a 370 m převýšení je pro 10letou slečnu ideální..... Pohodová vyjížďka…

            1 0
      • Lišák  

        Druhý den, pokud už budete na rozc. Velká Baba, jak vás navigoval ufon, tak můžete jet pohodovou trasu singlíkama kombinovanýma s lesníma cestama přes Ivanovice zpět do Kuříma.

        0 0
    • Paja  

      Na těžší variantě Melatoninu leží 2 menší stromy. Na odsunutí to nebude, pilku jsme s sebou neměli.

      1 0
      • ufoncz  

        Zkusím se tam dokopat s akupilkou. Stejně jsem chtěl říznout ty stromky, co už snad dva roky blokují ŽTZ kousek pod paloukem U Buku. A Ondra chtěl zase nějak ten závěr Melatoninu A udělat jezdivějším, tak třeba se zabijí tři mouchy jednou ranou.

        Jinak po dnešku silně doporučuju všem kochačům a milovníkům snadných obousměrně jetelným flow trailíků Ronováček (ŽTZ, akorát po přejezdu silnice hned kousek po neznačené pěšině, co se na značení ŽTZ zas připojí):

        2 0
      • ufoncz  

        Melatonin A hotovej a v ideální kondici.

        Na žluté TZ pod paloukem U Buku jsem začal, ale chtělo by to na zbytek někoho s výkonnější pilkou.

        2 0
        • ufoncz  

          Tak jsem na tu žlutou TZ vlítnul s novým řetězem a bylo to lup-šup. Rovnou jsem mačetou počistil i ostružiny, začínající kopřivy a větve ksichtovky. Je to teď zase pěknej tranzitní úsek. https://mapy.cz/s/posasorege

          Jinak to zavětvená a rozoraná cesta přes výhled Nad Vojankou je už v podstatě bez bordelu a udusaná celkem do roviny, takže cajk. https://mapy.cz/s/gonegatake

          A i horekopcom je jetelná ZTZ kolem památníku 1. vánočního stromu. V té hluboké orbě po lakatošu lidi vyšlapali takovou kličkující cestičku. https://mapy.cz/s/ralesecegu

          Ty dvě poslední fotky jsou Naučná (za dva tejdny už to bude určitě hodně švihat, teď to tam kvete fakt nádherně).

          9 0
    • nomecz  

      nekdo vycistil a lehce pretrasoval sjezdik od zahradek nad globusem k tunylku u prostredniho rybniku , zaroven je tam procistena vegetace a je to napojeno na cesticku co vede mezi kolejema a spodni cestou takze se tam da jezdit i za mokra https://mapy.cz/s/kupovupumu

      0 0
    • Krutor  

      Zdarec,

      ví někdo, jak je toto sjízdné?

      https://mapy.cz/s/cucusofejo

      Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.