• Vendy007

    Už se to tady kdysi davno probíralo.Jsem (snad) prumerne trénující hobík(cca 5000 km/rok na MTB).Půjčil jsem si sporttester a snazim se najit max.TF.Dal jsem na rady,postavil se pod slušnej dokopec,dal 3 sprinty po cca 500m s minutovýma pauzama.Zkusil jsem i dupat na max.cca 3km do kopce.Už jsem to zkusil vickrat.Naměřil jsem nejvíc 173 t/min.Je mi 38 let,celej život tak nejak sportuju(ne vrcholově),na sonografii mi zjistili,ze mam velky srdce,ale ne ze zdravotnich duvodů(prej asi ze sportu).Klidovej tep mam mezi 50 a 55.Rano i 40.Jak mam tedy spocitat aerobni a anaerobni prahy.Takze otazka zni:Jsem spis v kondici,nebo spis v p…li. :-) Diky za radu.

    0 0
    • Internaut  

      Něco je tady , tady .

      0 0
    • karliner  

      Maximálka na kole 173 v tvém věku není nic mimo normy, možná o pár tepů nižší, než průměr. Mě v Casri změřili max 174, při MTB závodech se dostávám až na 179, ale třeba na běžkách přes 190.

      0 0
      • Vendy007  

        Diky.Zkusim to taky na jaře.To asi bude trošku výš.Nerad se vymykam prumeru.Mej se.

        0 0
      • pelhrimov  

        V tom případě je Tvoje maximálka těch 190 a více, ale už to níže psali jiní, maximální tep je nezajímavý. K čemu pak to vyšetření? Také to tak ve 40ti letech mám, při závodě průměrný tep 170 i s čekáním na startu a maximálka letos asi do 182. Další věcí je, že sportestery občas zablbnou, tak limitním hodnotám dosaženým ve velice krátkém okamžiku nelze moc věřit.

        0 0
        • MlokCZ  

          Předpokládám, že v Casri mu měřili především prahy a jen navíc zkusili i maximálku (která se určitě neměří ani vždy).

          A k té jediné maximálce. Sice maximálka může být opravdu jen jedna, takže ji bude mít karliner přes těch 190.

          Ale tohle absolutní číslo je zcela nezajímavé pro všechny jiné sporty než při kterém to dosáhnul.

          To je opravdu zajímavější maximálka pro daný sport (tedy není to ve skutečnosti maximálka daného jedince, ale pouze maximální tep, kterého je schopný dosáhnout při daném sportu).

          Sleduju svůj maximální tep na kole už cca 15 let a jsem někde na 191 tepech a přes tuhle hranici to nejde ani kdybych se na hlavu postavil. Za poslední tři roky jsem šel jednou na 190 a jednou na 189, jinak končím vždy kolem 187–188 (a to jen když jsem hodně odpočatý, jinak nejdu často ani přes 180). Možná že už ani těch 191 nikdy nedám, jak to pomalinko s věkem klesá.

          Na druhou stranu na squashi se přes 195 dostanu v podstatě úplně vždy a každou chvíli. Pro kolo je to ale hodnota zcela nepodstatná, protože se na ní nikdy na kole nedostanu.

          Stejně je to ale fuk, když samotná maximálka k ničemu stejně není. To je spíše jen pro zajímavost, jak jsem kdy v danou chvíli hrábnul.

          0 0
    • MlokCZ  

      Maximálka o kondici nevypovídá ani trochu. Ani samotná hodnota prahů změřených z laktátové křivky o kondici moc nevypovídá (ještě tak něco málo se dá říct z toho jak máš prahy daleko od sebe).

      Rozhodující je až změřený výkon jaký dokážeš podávat na prazích, z toho už se pozná dost.

      A samotná maximálka je zcela k ničemu, prahy se zní stejně určitě nedají a k tréninku potřebuješ prahy a ne maximálku.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ještě doplním, že kamarád má cyklistickou maximálku (tedy maximální frekvenci, co dosáhnul na kole, absolutní maximálka to nebude, to by musel zkusit sport, kde se dosahuje vyšší tepů) kolem 173 (přes 170 chodí zcela vyjímečně) a je o pár let mladší než Ty.

        Co si vybavuju, tak z Kořínek (jezdil profesionálně biky) měl maximálku taky někde kolem 172–3 (někde to sám zmiňoval). A to mu bylo kolem 30ti když to bylo.

        Takových níže tepajících bude více.

        0 0
    • pelhrimov  

      Naměřil jsi vzhledem ke svému věku a trénovannosti málo. Čekal bych max. tep určitě přes 180 tepů možná přes 190. Těch 173 tepů přesně odpovídá trati 3km a době nutné k jejímu zdolání, to není maximálka to je spíše tvůj práh, na kterém jsi schopen jít třeba hodinový závod, pokud jsi trénovaný. Aby jsi šel na max. tep, tak 3 km je moc, zkus běžecké sprinty (i na cyklistu to bude fungovat) 100–200 m DO KOPCE, to je trénink na sílu a budeš tam mít velmi vysoký tep, když na konci úseku už budeš tuhnout. Na 3 km jsi neměřil maximálku, ale velice kvalitně jsi trénovat, přesně takovýto trénink Ti ty prahy posune nahoru.

      0 0
      • pelhrimov  

        … teď mne tak napadá, radějí 300 m do mírného kopce ať je ten čas k 60s, dvoustovka do kopečka je moc krátká.

        0 0
    • marios  

      Před 2 rokama(tehdy 41) jsem si pořídil com s tepákem a zkoušel jsem různě dosáhnout maxima (do kopců, na ergo atp.) když jem dal přes 180, už jsem myslel , že končím. Pak jsem si dal jeden XC závod ve Strakonicích na 40min. a průměr byl 185 a max.196.

      0 0
      • Vendy007  

        To si taky myslim.Na zavod si ho vezmu.Tam se urcite ukaze max.TF.

        0 0
    • Prtko.cz  

      Max TF nenajdeš. :-))) Ta se nehledá ta se měří a ve finale je ti k H***u.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.