Masivní instalace LED veřejného osvětlení - cesta do pekla?

182 nepřečtených
  • grafik

    Všimli jste si, že se v mnoha krajích vyměňují svítidla za led? Zajímalo by mě jak ta světla vnímáte? U nás jsem projel večer autem celou Moravu od Jeseníku po Zlín a můžu říct, že je to doslova nářez. Buď světla sotva svítí bílou barvou, nebo jsou oranžová tak natočená, že na kilometry daleko oslňují a jakoby se vypalují ze zdroje přímo do oka. Největší nášup je situace kolem železničními koridoru za Přerovem, kde 40 m sloupy osvětlují a šíří světelný smog na kilometry daleko.

    Ačkoliv neznám motivaci výměny světel, ale údajně to je z EU. Přitom USA vydalo zprávu o nevhodnosti Led.

    Případně díky za reakce, anebo pro ty které se to bude tykat, dejte bacha ať vám pod okny nevymění údajně staré nevhodné svítidlo za ostrý bílý halogen.

    0 0
    • embi  
      dejte bacha ať vám pod okny nevymění údajně staré nevhodné svítidlo za ostrý bílý halogen.

      Pises o LED a potom halogen?

      0 0
    • Martin  

      LED osvětlení má jednu nevýhodu, menší spotřebu, takže může fakt svítit celou noc. A světelného smogu je stále víc.

      Dřív se kvůli nákladům v menších obcích po určité hodině zhasínalo.

      0 0
      • MirosPikos  

        Teď se světla přes noc tlumí. Světelný smog mají na svědomí spíš designéři, kteří nechápou, že lampa má osvětlovat prostor pod lampou, nikoliv všechno okolo.

        0 0
        • Martin  

          Ale furt to svítí… je fakt, že za některé návrhy pouličních lamp by nebylo od věci na nich toho návrháře pověsit za koule. Jak říkáš, má to svítit dolů, ne pánubohu do oken.

          0 0
          • Jenda  

            věšet na kandelábr vlastního designu – co víc si designer může přát :-)

            0 0
      • jIrI___  

        U naších na vesnici minulý rok vyměnili staré lampy za LED a kromě toho, že to teď konečně už fakt svítí a ne jen vytváří teplo, tak na noc se stále zhasíná :)

        0 0
        • Kouba_2005  

          U nás to tlumí na noc na cca. 30%. I to stačí aby člověk viděl na cestu, já bych to tak nechal napořád.

          0 0
    • Smazaný účet  

      LED světlo je prostě pro lidské oko nepřirozené, ať si říká kdo chce co chce. Já stále marně hledám náhradu 100W klasické žárovky o stejné velikosti…

      0 0
      • Martin  

        Já mám všude LED od EMOSu, teplou bílou, a jsem spokojený.

        0 0
        • Bruca  

          Nezdá se ti, že po čase svítí čím dál míň? Nebo je to jen můj pocit, když dám do světla vedle stejný typ žárovky se stejnými lumeny třeba po dvou letech, že je to nebe a dudy?

          0 0
          • sodek  

            Je řeč o klasických, nebo o LEDkách?

            0 0
          • Martin  

            Nemám ten pocit.

            0 0
          • kadlec  

            Mam ten pocit. Ledky mam asi 6 let a po 3 letech jsem je menil protoz davaj tak polovinu svetla. A ted uz to je zase podobny. Driv zena 2 metry od lustru v poho zhlila a pk 3 letech uz tam vidi blbe. Takze uspora se zadna nekona, kdyz musim ledky obmenovat.

            0 0
            • Martin  

              Jaká značka?

              0 0
              • kadlec  

                To netusim. Prd 6 lety nebo kdy nebyl moc v patici G9 vyber a byl jsem rad, ze jsem neco nasel.Ty posledni.jsou myslim ze stranek ledsviti. Krabicka byla polska, ale ledky cinsky. Aspon cena uz ted neni tak vysoka jako na zacatku. Ale moc to neusetri. Kdyby to svitilo po dobu zivotnosti furt stejne, tak by to bylo cajk.

                0 0
                • Martin  

                  Hlavně to není ani moc ekologické, což by měla být deviza LED. Přece jen se musí vyrobit nemalé množství elektroniky.

                  0 0
          • oddie  

            Já jsem předělal celý byt na LED před 6 lety, protože „se“ u nás svítí furt, nechává všude rozsvíceno a potřebuje světla jak na hradě… Tehdy jsem použil průmyslové moduly z Číny, přenýtované rovnou na šasi světla, žádné patice (má to takhle lepší chlazení). Funguje to bezchybně celých těch 6 let, občas mám pocit, že třeba v koupelně to svítí míň, ale připisoval jsem to spíš zvyku, případně zvyšujícímu se rodnému číslu :) Ale dobrá, zkusím schválně namátkou pár těch modulů vyměnit, zbyly mi tu v zásobě, tak schválně jestli to bude rozdíl.

            0 0
            • Renda69  

              Dej pak vědět. Ale všeobecně degradace led čipů je stejná, jako zářivek, dej si vedle sebe starou a novou a je to skoro 50%. U výbojek to je trochu méně. Pokud je třeba bílá, používá se metalhalogenidová výbojka, svítí jako kráva, má dlouhou výdrž, velice dobré CRI a skoro žádná blbá elektronika – tlumivka a vysokonapěťový zapalovač.

              0 0
            • Japhy  

              Postupně jsem skoro ve všech pokojích povyměňoval klasické lustry za podhledové LED panely (předchozí majitel měl obsesi v polystyrénovém štuku, takže jsem měl vcelku snadnou práci, jen magnetkem najít podle vyurů kde jsou latě). Problém s LED je ten že se to lidi snaží roubovat do stávajících svítidel a to je chyba. Kukuřice s edisonovým závitem nebude nikdy vyzařovat všesměrově a obstojně se chladit. Zatímco duralová placička odvede i vyšší násobek výkonu, takže se o životnost ani moc nebojím. Jeslti dobře počítám, první pokoj už mi takhle svítí asi 5 let a za 200 kus (12W) mě zas tak netrápí jestli to budu za dalších 5 let muset měnit. To dřív zatoužím po stmívačích a budu hromadně překopávat napájecí moduly.

              0 0
              • oddie  

                Už jsem sem kdysi ty předělávky dával, namátkou co jsem vyhrabal dva příklady. Lustr vyfocenej nemám, ale je to podobný, původně Ikea placka na 3 žárovky, nyní 5ks 5W placek, a svítí to víc než když tam byly 23W úsporky od Philipsu… Ceny už ani nevím, 6 let na to nebylo třeba šáhnout. Jediné co, bodovky v koupelně, tam mi odešel jeden zdroj, po náhradě se mi podařilo odpálit ledky, tak jsou tam teď nacpaný XML původně určený do světýlek na kolo, co mi tu zbyly :D akorát dostávaj tak půl ampéry, aby to nesvítilo moc brutálně.

                0 0
                • Japhy  

                  Dvě svítidla jsem takhle taky předělával, fláknul jsem tam plošňáky vykuchané z nepotřebných a mizerně svítících kulatých svítidel. Ale žádná sláva, je to stejně bludička, měl jsem špatnou ruku při objednávce. Na jaře dodělám sádrošovej strop i do tohodle posledního pokoje a po baráku zbyde posledních pár svítidel s E27 na schodech a jedna tepelná koule nad dveřma na dvorek.

                  0 0
                  • oddie  

                    Jo, to se mi podařilo objednat dobře. Byly to přímo průmyslové moduly a prodejce jen toho, žádné hračkářství. Taky když jsem doobjednával, psal jsem přimo specifikace a Čínanka mi dokonce jednou volala pro upřesnění.

                    0 0
                    • oddie  

                      Ještě teda tip do garáže. Původně jsem u tchána chtěl dělat rekonstrukci osvětlení dílny taky sám, ale po objevení LEDkových prachotěsů za relativně pár šupů jsem se na to vykašlal a nakoupil mu hotové:

                      https://www.eva.cz/…d-prachotes/

                      I když teda ze zbytků jsem si pak splácal jeden 90W a jeden 70W do svojí garáže a svítí to brutálněji, ale jen materiál vyšel na víc než té Evě, natož pak práce.

                      0 0
              • Martin  

                Tak mě napadá,že u nás v práci máme na chodbě taky led v podhledech, něco s paticí gu10. Po pár letech to svítí jako zdechlá světluška. Ale kdo ví, jaký odpad správce budovy tehdy koupil.

                0 0
                • Prazak0  

                  U led nekupovat hlavně no name čínu. O málo nižší cena a nic to nevydrží. Po roce mi odešlo jedna led žárovka, co jsem koupil pod neznámou značkou v jednom řetězci. Úbytek světla nebyl, ale odešla elektronika, vůbec se nerozsvítí, kaput.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    A jaká je nějaká osvědčená značka LED žárovek? Já koupil nějakou v Ikei a za pár měsíců svítivost výrazně klesla.

                    0 0
                    • Martin  

                      Zkus ten emos :)

                      Já od nich mám všechno.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jak, už tu padlo, chce to spešl svítidla a né klasiku na šroubování…

                        0 0
                      • MatS  

                        EMOS je taky z Číny. Ale taky jich pár mám a za cenu 45Kč v akci to stále svítí už druhým rokem a bez poklesu výkonu. To jedna LEDka z IKEA mi už taky umřela na elektroniku. Bohužel zalité v nějaké té pseudo termogumě a šance opravit to není. A ještě mi umřela jedna stmívatelná Philipska jako náhrada 300W halogen trubice. Opět elektronika. A opět nesmyslně řešené chlazení, jakoby nevěděli, že teplo stoupá vzhůru. Tu se pokusím ještě opravit, rozebrat jde, ale zase elektroniku zalili.

                        0 0
                        • Martin  

                          Co dneska není z Číny? :)

                          0 0
                          • MatS  

                            Tak je rozdíl, když si renomovaný výrobce nechá něco dle svého návrhu smontovat v Číně a nebo si někdo nechá nalepit svoje logo na noname čínský výrobek. A u EMOSu to bude ten druhý způsob předpokládám.

                            0 0
                            • Martin  

                              Vzhledem k výdrži jejich produkce to neřeším.

                              0 0
                        • Japhy  

                          Vidiš, jak se mi blíži elektrifikace půdní vestavby, musim mrknout jak se pokročilo v hackování protokolů u těch Ikea stmívacích dálkáčů. Tuším že ještě před pár lety to bylo tak že lacinej ovladač a brutálně drahej přijímač s LED driverem.

                          0 0
                        • Prazak0  

                          Emos je myslím česká značka, v Číně se dělá vše, pokud ale něco má značku Philips, Electrolux, tak tomu věřím více než nějaké neznámé značce, která se objeví a za půl roku ji nahradí jiná.

                          Emos led mi přijdou dobré, jedinou nevýhodu vidím v nižším počtu startů. Ale věřím, že co deklarují, tak zhruba platí.

                          0 0
                      • sodek  

                        EMOS bere shitovou čajnu:)

                        0 0
                        • Martin  

                          No zas tak šitová není, když mi doma drží bez viditelné ztráty intenzity.

                          0 0
                    • Prazak0  

                      Kupoval jsem Philips a Osram, případně vedlejší řadu od Osram. Tam uvádějí 100 tisíc sepnutí. Tyto značky byly dobré u kompaktních zářivek, které vydržely min 10 let. Vlastně jsem je po letech měnil z jiného důvodu, po prvé dal nové s menší spotřebou, podruhé nahradil světly led.

                      0 0
                  • zdenek  

                    S tím plně souhlasím. Nevím, jaká je kvalita teď, ale před pár lety byla mizerná. V koupelně jsem nahradil halogenky 12 V LED žárovkami z Číny. Během pár měsíců všechny odešly. Nahrazeno jen o málo dražšími LED žárovkami z Lidlu a od té doby bez problémů.

                    0 0
                    • Martin  

                      Lidlovy „žárovky“ jsem dal loni zkušebně k našim, kde se svítí fakt hodně, skoro furt, zatím drží.

                      Jelikož tatík blbě vidí, tak ten by hned ňafal, že to ztrácí svítivost.

                      0 0
                      • Esi  

                        Jojo, naopak led z ikei do roka všechny v hajzlu

                        0 0
                      • Prazak0  

                        Taky jich pár mám, mají deklarovaný větší počet sepnutí, zatím vypadají dobře.

                        0 0
          • vt  

            LED chip degraduje, to je normalni. Dneska uz se daji vybrat i svetla s delsi zivotnosti. Vliv ma i chlazeni. Ale snad to nebude tak hrozny, nejdyl mam doma LEDy v akvariu a po letech porad ok.

            0 0
            • MatS  

              Na životnost LED mají vliv některé důležité věci – Odvod tepla z čipu, na jaký výkon je provozována (proud), …

              Výrobci levných LED žárovek navrhují tyto často dost na hraně pracovních podmínek čipů. Takže životnost je mizerná a svítivost může jít rychleji dolů. Stačí si občas ty žárovky rozebrat. Hlavně chlazení je nedostatečné a tím trpí samotné LED čipy, tak elektrolytické kondenzátory v elektronice.

              0 0
              • kadlec  

                To jsem zvedav za jak dlouho budu v aute jezdit po tme, kdyz mam vpredu full led

                Doma ty nejvic pouzivany G9 svitej po tecg nekolika letech na cca 50%

                0 0
                • jIrI___  

                  To ti můžu říct poměrně přesně – světla do aut se navrhují na ± 10 let provozu nebo 150–250 tis km, záleží na automobilce. Samozřejmě pak nechcípnou úplně, ale ten pokles výkonu je pak oproti novému světlu dost výrazný. Zvlášť pokud je auto provozováno převážně ve vyšších teplotách.

                  0 0
                  • kadlec  

                    No potes, po 10 letech zvednou novy svetla cenu auta na dvojnasobek

                    0 0
                    • vt  

                      V aute mas jiny chipy nez Emos LED za 76kc z Tesca :-) … nedejboze z Ali ;-)

                      0 0
                • Honza03  

                  Osobně si myslím že není moc možné to u auta vůbec pozorovat, jednak proto že dnes jsou LED s 50 000h L90 životností (90% svítivosti po skoro 6ti letech kontinuálního provozu). Samozřejmě do auta se dá nějaké kompromisní řešení s dobrou cenou a dostupností. Ale i tak je to auto kde se ty světla používají obvykle jen několik hodin denně, to musí 20 let vydržet. V případě kompenzace i mnohem déle. Samozřejmě auta se projektují na 10 let takže cokoliv nad to jsou zbytečné náklady…

                  Je celkem smutné že se prodávají takové žárovky u kterých je tento efekt pozorovatelný, ale co by jste chtěli od LEDky za pár haléřů.

                  0 0
          • tigermoth  

            Na vině je podle mojeho skromného názoru (jsem trošku od fochu) kombinace špatných diod (superlevné ležáky kdoví jak staré – podle hesla „pane Bože, hlavně levně“) asijské (rozumněj čínské) provenience a naprosto tragického chlazení čipu. Lidi si bůhvíproč myslí, že LED neprodukuje teplo, přitom je to hlavní faktor ovlivňující životnost LED. 3W Oslony se sebezničí za pár minut bez chladiče a i 0,25 W diody jsou bez chlazení zábavou tak na pár dní. Btw, měl jsem teď ze zvědavosti rozebranou čajna bodovku, 5 z 9 LED měly úplně zdegradovaný luminofor teplem, to jde poznat i z barvy (luminofor je takové to nažloutlé u výkonových LED, co tvoří bílé světlo – bílá LED totiž v „surovém stavu“ svítí modře a teprve luminofor vyzařuje s větší či menší efektivitou ostatní složky po ozáření právě modrým světlem). Jinými slovy – není žádná šance zjistit, co je ve světle za diody a jak je svítidlo konstruováno z hlediska odvodu tepla. Led zdroje pro obecný lid do patice jsou z 99 % shit. Oproti tomu pouliční lampy jsou vesměs velmi solidní konstrukce co do osazení i optiky, je s tím docela věda.

            0 0
      • babicak  

        Taky hledám, kde se dá ještě koupit klasická 100W žárovka. A že je to energeticky neekonomické? Vždyť si to platím sám a státu z toho jde DPH.

        0 0
        • Smazaný účet  

          zkus zverimex – do terária nutné…

          0 0
          • babicak  

            Zkusím, to mně nenapadlo, i když k našemu gekonovi stačí 40–60W.

            0 0
            • LM  

              Žárovky se stále prodávají, akorát pod jinými názvy.

              Hledej tepelná koule 100W nebo žárovky pro průmyslové použití, nevhodné pro osvětlování v domácnosti :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                pičovole, EU ruluje!

                :-D

                0 0
              • atty  

                Přesně, onehdá jsem se smál v Penny, že maj celej sortiment klasickejch žárovek od asi 40 po 100W, jen byly myslím pojmenované „tepelný zdroj“ :)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Jojo, zrovna nedavno jsem se na to koukal. A rikal jsem si, ze jsou i za dobrou cenu. Tusim kolem 20kc/ks.

                  0 0
              • babicak  

                Tepelná koule -:) , to by mě nenapadlo, kam nás to EU vede?

                0 0
                • Martin  

                  https://www.youtube.com/watch?…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  tak jako se pomazánkové máslo nesmí označovat jako máslo, páč to není máslo, tak se klasické žárovky neoznačují jako světelné, ale jako tepelné zdroje, no. :-)

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Tak uz dle toho nazvu ZAROVKA – je celkem zrejme co to dela. I kdyz chapu ze Cimrmanologum to nemusi byt jasne uplne hned (JAROVKA) :D

                    0 0
              • Smazaný účet  

                To je klasické mrvení jazyka našimi úslužnými, ale nedovzdělatelnými úředníky a politiky. Žárovka je od slova žár, to je hlavně tepelné vyzařování. Zářivka je třeba od slova zářit, a dříve byla snaha vyjádřit tu fyzikální podstatu, a přechod od zdroje tepelného k zářivému. Dnes ti debilové to prostě nazvou tepelný zdroj, což je vlastně podstatou to samé jako žárovka. Raději ty ledky měli třeba nazvat svítivka, ale to by ti hluponi museli mít rozum, zdání i fyzice a třeba i zapojit ústav pro jazyk český.

                0 0
                • Japhy  

                  Předpokládám, že tě úplně stejně zvedají ze židle LCD displeje nebo LED diody. ;-)

                  0 0
                • Prazak0  

                  Ale hloupost. Žárovka prostě už není jenom vláknový zdroj světla, ale i ty kompaktní zářivky a led svítidla, pokud jsou ve tvaru klasické žárovky. Žár a zářit, to nic nevypovídá o tom, že první je světlo z rozžhaveného vlákna (dříve uhlíku, snad i obloukové, nevím), zářit nemá co dělat s tím, že jde o nízkotlakou výbojku s lumiforem na stěhách. Prostě zažité názvy, ale postupně se význam posunul, což je naprosto v pořádku. Tak jako kdosi dřív začal razit název žárovka pro klasický zdroj světla.

                  Pokud dnes klasickou wolframovou žárovku někdo nazývá tepelným zdrojem, tak jednak tím umožní, aby šla dál prodávat. Za druhé to je skutečnost, u za dětství se pamatuji, jak se žárovky používaly třeba jako ohřev pro malá kuřata. Žárovka vyrábí především teplo a jen do 5% se energie změní na světlo.

                  0 0
                  • Renda69  

                    První byly snad s bambusovým vláknem.

                    Ale J.C a jeho járovky už byly pokrokové a to měl určitě v hlavě nápad na lepší technologii.

                    0 0
        • sodek  

          Hledej „tepelný zdroj 100W“

          0 0
        • Esi  

          Tak to moc nehledáš :-) https://www.svet-svitidel.cz/…100w-230v-1/?…

          0 0
      • Kosta  

        Však ta existuje, jenom se tomu říká „tepelný zdroj“. :D :D

        0 0
      • LuckaNovotná  

        Dobrý den, můžete mi poradit? Všude čtu, že LED světlo je nepřirozené a oku vadí. Proč? My máme doma světlo zářivkového typu a vadí mi, proto zvažuji nákup LED světel. TADY jsem se dočetla, že naopak je zdravější než jiné. Můžete mi uvést nějaké konkrétní argument prosím? Děkuji Lucie

        0 0
    • MatS  

      Na samotnych LED nic spatne neni. Maji velmi malou spotrebu oproti sodikovym vybojkam a delsi zivotnost. Problem je v provedeni konkretniho svitidla a pouzitem typu LED cipu. Mnoho mistnich firem dostalo napad se na tom napakovat a kupuji levne led cipy, s nizkym CRI, spatnou barevnou teplotou, ucinnosti a vyrabi z toho nevhodna svitidla.

      Dnes neni problem vyrobit kvalitni LED svetlo, ktere sviti k nerozeznani napriklad od halogenove zarovky, jen to je drazsi.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Asi tak, pokud to někde řeší s rozumem, světelným výpočtem pro danou ulici/park (třeba Praha) tak to má smysl. Pak jsou většinou malé obce, kam přijede obchoďák, co prodává lacinou Čínu a zamává tam výpočtem, kolik starosta ušetří. Pak to dopadne tak, že je v obci totální tma a světla brutálně oslňují. Ale v hospodě starosta oslavuje, jak obci šetří třeba na obecní fotbal

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jenze problem je ten, ze kdyby koupil kvalitu, tak to zase oveckam nevysvetli. Ti jen vidi kolik to stoji a opozice, coz jsou vetsinou lidi co proti maji hlavne osobni spory, mu to davaj vyzrat. Ty zabomysi valky v komunalu jsou na bliti. Vim to, na jednom takovem vidlakove bydlim.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kdyby koupil moderní sodíky, tak ušetří, bude v obci vidět. Akorát to nebude k pivu na machrování, protože Franta přes kopec přece koupil ty ledky…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ver mi o hlavu ti otriskaji vsechno. Ja se obcas podivam na zastupitelstvo jen proto, ze tomu neverim, ale to je vetsi komedie jak v PS.

              0 0
              • Jirra  

                Co jsme si zvolili, to máme :-)

                0 0
                • oddie  

                  Tak ono ani v takovém SVJ to není o moc lepší, ono to není až tak o tom, koho si zvolíš do vedení, jako spíš o tom, že si nemůžeš zvolit, kdo tam bude bydlet a „chytře“ do toho kecat :D

                  0 0
                  • Japhy  

                    Nejlepší SVJ je jednočlenné SVJ. Pro mě byla asi poslední kapka po cca 4 letech v paneláku schůze, kde se řešilo asi 10 cm vody napuštěné do dětského ani ne metrového nafukovacího bazénku ze společného kohoutku na mytí schodů. Napuštěno třikrát, možná i čtyřikrát(!) za celý léto. To jsem si řekl že s touhle partou omezenců fakt ne.

                    0 0
      • tigermoth  

        Jde jen o správnou volbu teplotního a svítivostního binu v katalogu, to je celá věda :)

        0 0
    • novas752  

      Jo když je to blbě natočené nebo blbě tvarované stínidlo tak ten velkoplošný led panel oslňuje docela dost no. Ale je to krok k lepšímu, s klasickýma žárovkama/výboj­kama, či co to je, se musí propálit strašný kvanta energie. A v zapadlejších místech skoro bezdůvodně, v nočních hodinách to často svítí nepřetržitě aniž by tam za celou noc někdo prošel/projel.

      0 0
    • KoudakT  

      Mne kdysi na protější barák přes ulici nainstalovali bílou NN reklamu. Nejdřív jsem ji chtěl zrušit prakem, ale pak jsem se rozhodl pro pořízení blackoutoveho závěsu.

      Světelný smog je průšvih, ale myslím, že teď je démonem v kurzu CO2 a jeho prorokyně Greta-mam-fotra-pr-specialistu-Thunberg. Porid si pořádný závěs, jinak se nevyspis.

      0 0
    • jannk  

      Nic nevim, ale muze za to EU. Za vsechno muze EU. Pripadne Kalousek

      0 0
      • Martin  

        Ty už se bojíš otevřít i konzervu, co?

        0 0
    • andydas  

      hlavně led světlo obsahuje modrý spektrum, který nejde (nebo jde obtížně odfiltrovat).

      simuluje to denní světlo a organismus to nenechá přirozeně odpočívat.

      “Modré světlo je obsaženo v přirozeném denním osvětlení a potřebujeme je (ale pravděpodobně nejen výlučně je) k seřizování našich biologických hodin v mozku k 24hodinovému dnu, zejména po ránu, k přizpůsobení se novému vnějšímu času po letech přes časová pásma i k optimalizaci našich duševních výkonů během dne. Ale používáme-li modré světlo večer, kdy již přirozené vnější osvětlení začíná modrou složku postrádat, či již na začátku noci, např. sedíme-li dlouho před obrazovkou počítače s modrým LED osvětlením, může se stát, že budeme mít potom po nějakou chvíli problémy s usnutím.”, uvádí pro vysvětlení Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.

      0 0
      • MatS  

        Kazde bile svetlo obsahuje i modrou slozku, jinak by nebylo bile. Jde spis o to kolik. Proto se bavime o barevne teplote. Opet jsme u volby spravnych LED cipu. Ty levnejsi jsou studene, protoze to pak vypada, ze sviti vic. A zase ti vyrobci, co chteji usetrit.

        Takze nejde odsuzovat led svetlo. Spis je problem, ze led nema spojite spektrum a s tim souvisi vnimani barev (CRI).

        0 0
        • Dumbíček  

          LED čip má vyšší účinnost při vyšší barevné teplotě, bílé světlo. Přeloženo, je snažší vyrobit LED čip který bude víc svítit. „Teplé“ světlo vyžaduje větší proud do LED čipu, aby byla zachován stejný světelný tok. A to je problém.

          0 0
      • Smazaný účet  

        To je presne ono. Bile LED maji podstatnou cast intenzity v modre casti spektra. Modra potlacuje tvorbu melatoninu, ktery je nejakym zpusobem nutny ke kvalitnimu spanku a aby telo dobre behem spanku regenerovalo. Po pocateznim nadseni jsem ledky ve svetle v obyvaku vymenil za halobenky. Bohuel ono staci i cumet do tabpletu/mobilu/na LED telku…

        Tady je par hezkych srovnavacich spekter:

        https://www.sunlightinside.com/…icial-light/

        Zakladem bilych ED je silna modra LED a luminofor, ktery cast modreho svetlak prevede na ostatni barvy a ve vysledku se barvy sectou do bile. To ecteni je dane i ruznou citlivosti oka na ruzne casti spektra. Na druhou stranu Slunce ma charakter vyzarovani cerneho telesa, tedy spojite spektrum, ze ktereho jsou vykousany casti pruchodem atmosferou, napriklad.

        Jeste pridam realne data merene na vysoce vykonnem bilem svetelnem zdroji. Na prvni pohled krasne bile svetlo, ale modra slozka brutalni. Aplikace zdroje je pro svetla aut, takze nadbytek modreho ma vlastne pozitivni vliv na neusnuti za volantem:-O

        0 0
        • Honza03  

          Ono je potřeba jen vybrat správné LED, samo že ten největší odpad číny nebude tak skvělí…

          0 0
          • Smazaný účet  

            ty skončíš ve vysmívacím pravopisném vlákně…

            0 0
          • tigermoth  

            Tak tak, není LED jako LED, lukas má pravdu co do principu luminoforů, ale ten graf je dost šílený. Vše záleží na binu barevné teploty.

            0 0
      • bezdratova.sprcha  

        No jo, jenže jedna věc je vliv na člověka který je doma a chystá se jít spát, druhá věc je vliv na člověka který je venku a například řídí auto. A pravě z tohoto důvodu se bude do budoucna nejspíš instalovat osvětlení chladný barev.

        Více o tom například https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • mirorek2  

          Děkuji za vysvětlující video!

          Vždy , když se vracím do Havířova, zvláště v zimním období, musím konstatovat, že ve celém městě je vidět velkou pi*u!

          I když radnice nechala vyměnit všechny lampy, tak nové osvětlení má teplý tón (evidentně jede na třetinu výkonu, stmíváním přece šetří) a vidět kolem cest chodce je skoro nemožné. Lampy jsou navíc ve stromořadí, které ještě více tlumí. Přispívají k tomu samozřejmě i výkonná moderní světla světla aut, která svítí jasněji a jen na vozovku, tím pádem i oslňují a tam je ten kontrast s pouliční lampou ještě větší.

          Na pár přechodech nainstalovali jiná (jasnější a se studeným odstínem) pouliční světla a to je opravdu rozdíl, musel se stát asi vždy smrťák, aby se někdo podrbal na hlavě…

          0 0
    • Dumbíček  

      LED svítidla nemají zas tak zásadně vyšší účinnost, než sodíkové výbojky. Nezaměňovat za úsporu energie, té se dosahuje regulací výkonu, takzvaným harmonogramem stmívání. Běžně svítí svítidlo například od rozsvícení do 22:00 na 100%, do 00:00 na 75%, do 4:00 na 50%, do 6:00 na 75% a do zhasnutí na 100%. Konkrétní harmonogram stmívání je na zákazníkovi. Toto provádí samo svítidlo, výrobce do něj jen nahraje harmonogram, případně ještě naprogramuje kompenzaci snížení účinnosti, tak jak stárnou LED čipy. Tady je hlavní přínos, co se úspory energie týče a snížení světelného znečištění. Další úsporou jsou servisní náklady, životnost svítidla je dnes už výrazně delší, než životnost sodíkové výbojky a s tím spojené náklady na výměnu. Plošina, lidé, DIR v případě rychlostní komunikace…

      „Barva světla“ je dána normou, jiné požadavky jsou na průjezdní komunikace – světlo spíš do běla, jiné v obytných oblastech – barva do žluta. Toto určuje zatřídění komunikací. Tady není moc prostor dělat si, co kdo chce.

      Motivací pro obce k modernizaci veřejného osvětlení jsou dotační programy. Za splnění dotačních podmínek, pokryje značnou část nákladů na svítidla dotace od státu. Vedlejším efektem v případě veřejného osvětlení je, že obce a města začnou plnit své povinnosti, to znamená evidenci majetku, pravidelná údržba, revize…

      Laikovy se může zdát, že si každý dělá co chce, vše je horší než bylo. Není tomu tak, je to jen o zvyku.

      0 0
      • grafik  

        Barák u cesty a k tomu světlo do bíla pod okny, to je tak na zazdění oken … mě přijde totálně mimo v tomhle upřednostňovat vozidla.

        0 0
        • Dumbíček  

          Netroufám si připomínkovat normu. Neupředňostňují se vozidla, jde o bezpečnost. Vidět, být vidět.

          0 0
        • novas752  

          No hlavně vozidla mají vlastní světla a když mohou jet mimo obec po tmě, mohly by bez problému i v obci, kde je snížená rychlost. Pouliční osvětlení je z principu spíš pro pěší a v rušnějších ulicích pro jejich větší bezpečí (chodec v tmavym neni za tmy vůbec vidět).

          0 0
      • wilda81  

        To je všechno hezké, ale když všude dají LED, kde budou mladí brát sodikovky na pěstování? :))

        0 0
        • Smazaný účet  

          oni už vietnamci něco vymyslí…

          0 0
        • drood  

          Pod sodikovkama pěstují už jen Poláci v obřích sklenících…:D

          0 0
          • andydas  

            to mi připomělo, jak jsem se jednou vracel ze Zgorzelce domu přez Bogatyniu.

            ten skleník svítil už z dálky tak, že jsem myslel, že jim chytla elektrárna.

            0 0
        • krabica  

          Nejlepší je stejně ze slunka… :-D

          0 0
    • grafik  

      Ten “halogen” jsem myslel obrazně…

      Na nových svitidlech je špatně to, ze nemají zakrytý svítící čip, nebo není vůbec zapuštěný. Jinými slovy, světlo ačkoliv je vodorovně s chodníkem ozařuje, odhadem stejně vodorovně na kilometry daleko s téměř neklesající intenzitou. Zkuste si toho všimnout.

      Led samozřejmě máme i doma, různé typy a barvy, všechna jsou ale s mléčným sklem-plastem a pocitově v pohodě.

      V Brně už jsou první stížnosti…

      0 0
      • Dumbíček  

        Nevím o jakém svítidle konkrétně píšeš, ale naopak LED svítidla při pohledu z dálky vypadají, že nesvítí. Až když příjdeš blíž zjistíš, ze svítí. Světlo směřuje dolů a ne do stran jak je to u sodikových svítidel.

        0 0
        • drood  

          Jenže modrá složka se odráží na všechny strany a proniká brutálně daleko. To třeba sodíkovky nedělají ani na sněhu… V mlze nebo dešti je to krásně vidět, o sněhu nemluvě…

          0 0
        • grafik  

          Nepopírám, že LED osvětlení se dá osadit podle lokality citlivě …

          Prostě neoslňují jenom protijedoucí vozidla, ale poslední dobou i nová bílá LED světla, mnohonásobně narostlo světelné znečistění „pod lampami“. U nasvětlených benzinek z extra vysokých lamp, průmyslových areálů nebo klasicky u autobazarů. Bohužel velmi často tak, že bílé halogeny jsou nasměrované přímo do zorného pole řidiče.

          Přerov je teď u koridorové trati nasvícený jako by tam byl koncert Rolingstones s U2 dohrormady. V OL jsou osazeny na cca 50 metrových sloupech výkonové (asi) halogeny (bílé barvy) s brutálním výkonem a svítí po celou noc, zdroj světla jak svářečka.

          Nevím co si o tom myslet, za míň peněz se bude svítit víc a nerespektovat přirozenou potřebu spánku pod tlumeným světlem? Utlumená světla pozdě v noci jsem tady ještě neviděl. A jestli bych si měl vybrat jestli strávit noc u krbu nebo pod stroboskopem, volba je jasná …

          Jakmile budu mít prostor nafotím pár fotek a dám to sem.

          Už zvažuju jestli nevymsylet nějaký IT projekt, nazvat ho moderně „smart…něco“, podojit EU … nápad bych měl … : )

          0 0
          • MatS  

            Jen věcná. Halogenové žárovky se již pro osvětlování venkovních prostor dlouho nepoužívají. Většinou jsou to výbojky nebo LED. Navíc halogenová žárovka nedává bílé ale teplé bílé světlo (nažloutlé).

            0 0
          • bezdratova.sprcha  

            V první řadě se nepočítá s tím, že spíš venku na ulici, ale doma v posteli. V dnešní technologicky pokročilé společnosti se dají již za celkem přijatelné ceny pořídit vymoženosti typu žaluzie, rolety, nebo závěsy.

            V druhé řadě je potřeba rozlišovat mezi vlastnostmi technologie a vlastnostmi designu. Oslňování je problém právě designu. Obvykle se jedná o majitele menších objektů kteří svůj areál nesvěcují naprotosto nevhodným způsobem, protože chtějí použít co nejmenší počet lamp. Takže to pak opravdu vypadá tak, že mají na každé straně jedno světlo a tím svítí jak fotbalový stadion.

            Jelikož EU už diktuje divadlům jaké smějí používat osvětlení, věřím tomu, že nějaká pravidla pro osvětlování soukromých i veřejných prostor by prošla jedna dvě. A hodilo by se to i pro obce které nejsou schopné navrhnout vhodným způsobem osvětlení ulic, silnic a cyklostezek.

            0 0
            • babkanakole  

              Pravda je, že občas mě láká „vhodně umístěné“ světlo vyřešit klasickým nástrojem značky prak.

              Cestou z práce jedu kus po neosvětlené cyklostezce, kde na konci těsně za podjezdem silnice svítí bílé světlo železničního přejezdu tak dokonale, že každé bliknutí je před vjezdem do toho podjezdu na plné pecky do očí. To světlo je tam naprosto zbytečně – je to vlečka, po které posledních snad 20 let nic nejelo a vesele zarůstá, a která křižuje jen a pouze ten výjezd z cyklostezky.

              0 0
            • sodek  

              Ta první věta mi nějak nesedí ani v situaci, kdy by vlastník osvětlení přispíval na zastínění. To je až krajní řešení. Nevidím důvod, aby mi někdo zbytečně svítil do mé postele, resp. aby někdo svítil tam, kde to v zásadě není potřeba.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Jedna věc je bydlet někde na vesnici nebo zašité uličce, kde se dá domy dělat taky, aby spací pokoje byly směrem do zahrady, tedy do nich nesvítilo z ulice.

                V plnějších částech města je to horší. Ať už máš u bydliště KFC, benzinku, průmyslovou zónu, noční klub, nebo všechny čtyři věci najednou, ne vždy půjde spací pokoje situovat do klidné části, protože tam ani žádná nemusí být.

                Mě přijde absurdní že se nad tímto někdo pohoršuje. Nevidím rozdíl mezi pouličním světlem, brzo vycházejícím sluncem nebo úplňkem. Pokud mě světlo z venku obtěžuje, zatáhnu závěsy a hotovo.

                0 0
                • sodek  

                  S tím problém nemám. Ani s tím, že někde se budou muset uplatnit závěsy, žaluzky, protože to prostě jinak nejde … Já se nad tím ani nepohoršuji. Jen mi jde o takové ty zbytečnosti. Obrazně, proč by někdo v šestém patře měl mít najednou doma rozsvíceno celou noc z nových okolních zdrojů, aniž by pohnul pohnul vypínačem, jen proto, že nějaký tydýt neumí vyrobit/namontovat světlo tak, aby svítilo jen tam, kam je potřeba. Se sluncem a úplňkem se jaksi počítá z přirozených důvodů, ale proč si zasírat okolí něčím, co je zbytečné? Ty zbytečnosti u mě nepatří do kategorie „a hotovo“.

                  0 0
          • Smazaný účet  

            ??

            0 0
      • Thomasek  

        na kilometry daleko s téměř neklesající intenzitou ? https://cs.wikipedia.org/…9Btlen%C3%AD

        intenzita osvětlení klasá se čtvercem vzdálenosti ;-)

        0 0
      • blue.sun  

        Chtěl bych vidět ta svítidla o kterých mluvíš. Brandýs má LED na mostě už šest let a ta světla svítí jen dolů. Ze strany vypadají jako v úsporném režimu. Teď se něco podobného šíří i do města.

        0 0
    • Jirra  

      A nejenom lidem vadí světelný smog.

      https://www.lidovky.cz/…ahranici_ele

      0 0
    • Smazaný účet  

      U nás na vsi vyměněno před pár lety, a světelného smogu ubylo. Teď mám na dvoře tmu. :-\ Odstín je OK, akorát tím, že maj menší rozptyl, je větší nerovnoměrnost osvětlení. A v autě mi vaděj ty jasný bílý, který nasvětlujou přechody.

      0 0
      • bodlak2  

        To nerovnoměrné osvětlení mi docela vadí. Na jednom chodníku u nás dali taky LEDky, a tam kde u sodíkovek je pozvolný přechod mezi lampami, tak mezi LEDkama je ostrý přechod světlo-tma-světlo.

        0 0
    • Pilda  

      Já bych zavedl vypínání všude kolem 23:00 hodiny

      . Člověk ma spát

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Takový skvěle omezený názor tu chyběl.

        0 0
        • blue.sun  

          Na druhou stranu, proč má celé město zářit do noci, když v něm tou nocí nikdo nechodí?

          0 0
          • Ice601  

            Aby se pod rouškou tmy víc nekradlo? :-)

            0 0
          • bezdratova.sprcha  

            To je úplně stejná demagogie jako „ještě jsem po té cyklostezce neviděl jet cyklistu“. Ty v tom městě máš kamery nebo tam vystáváš a sleduješ kolik lidí tama chodí?

            Ne každý má práci od rána do odpoledne, ne každý si může dovolit jít před jedenáctou spát. Někdo skutečně potřebuje tím městem projít či projet i po půlnoci. Statisticky ve špatně osvětlených čtvrtích bývá vyšší kriminalita. Co ženské které se vrací ze supermarketů a fastfoodů, nemocnic atd? Myslíš že je náhoda, že si radši přišlápnou 1–2 kilometry než aby to vzaly špatně osvětleným parkem?

            Tvrdit, že by se mělo po 23 zhasnout a všichni měli spát, je prostě tupá omezenost někoho kdo se nad svou myšlenkou nedokáže objektivně zamyslet.

            0 0
            • blue.sun  

              A kvůli tomu musí celé město svítit do dáli? Tím spíš, když je škodlivost toho přesvícení taky dobře prokázána?

              0 0
              • bodlak2  

                On neříká, že se má svítit pánubohu do oken, stačí když se bude svítit na cestu.

                0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Nikde nic nepíšu o svícení do dáli, to sis teď dopsal ty. Já se bavím o „nápadu“, že by se celé město po 23. hodině zhaslo.

                0 0
                • blue.sun  

                  Tak se podívej, jak ta města svítí. Viditelnost na kilometry. Je to fakt tak nutné? A všude?

                  0 0
                  • Martin  

                    Když se to neumí, tak jo :(

                    0 0
            • Youda  

              Včera jsem jel z odpolední a na dosud neosvětleném úseku cyklostezky zprovoznili led osvětlení. Mám pocit že některé lampy pod kterými jsem právě projížděl začaly svítit intenzivněji. Je to možné?

              0 0
              • MatS  

                Je. Bude tam pohybove cidlo. Podobneho efektu jsem si vsiml u svetel na letisti, ale uz si nevzpomenu, ktere to bylo.

                0 0
      • Smazaný účet  

        i na to dojde, tuším už se vymýšlí projekty chytrého osvětlení, které bude ztlumené a rozsvítí se když tam někdo půjde. a na každý sloup wifi a usb a nejlíp ještě kameru, bezpečnost především.

        0 0
    • Pilda  

      Já bych zavedl vypínání všude kolem 23:00 hodiny

      . Člověk ma spát

      0 0
      • HonzaRez  

        Ještě jednou, prosím, prosím…

        0 0
      • Jezevec70  

        Však to tak dřív bylo .Zhaslo se půl hodiny po zavření hospody a rozsvítilo půl hodiny před prvním ranním autobusem. :-)

        0 0
    • onuce  

      Naopak si pamatuji z dětství, tedy něco přes čtyřicet let nazpět, jak původně krásně bíle osvětlená Plzeň postupně upadala do oranžové polotmy. Jako dítě jsem si myslelo, že je to něco dočasného, že se to neujme. Ale pletlo jsem se. Ano, byla to výměna rtuťových výbojek za sodíkové.

      0 0
    • grafik  

      Tady jedna ukázka, o víkendu nafotim ten Přerov a přilehlé obce. Snad z toho půjde poznat, ze dochází k zajímavému vjemu, melo by svítit lokálně dle metodiky MZP, snaží se o to, ale ozařuje do oka neuvěřitelně daleko. Fakt by to chtělo nějaká stínítka.

      Světlo na fotce: jsou to 4 tělesa, jedno na každou stranu, svítí od cca 15:00 do cca 8:00 ráno.

      0 0
      • Kosta  

        No zrovna v Přerově je ten vyšší světelný výkon potřeba. :D :D Tam by se mělo svítit i v pravé poledne.

        0 0
    • CervezaMatador  

      Záleží na konstrukci konkrétního svítidla. Když svítí tam kam má, tak nevadí ani bílý světlo, i když osobně mám radši oranžovější. Sám jsem LED veřejňáky jako brigádu jedno léto instaloval a nebyly žádný stížnosti. Na některejch místech ale byly takový hrozný sodíkový kýble, který svítily do všech stran. Byly ale zánovní, takže jsme do nich cpali kusy kartonu, aby nesvítily lidem do oken.

      0 0
      • Prazak0  

        Mně se led svítidla, co teď instalují v obcích i v Praze docela líbí. Jsou dělaná, aby svítila dost daleko, nejen pod sebe. Takže pak je asi více světelného smogu. Vůbec by nebyl problém udělat světlo, které bude svítit výhradně pod sebe a mimo ten kužel nikam jinam.

        Kupodivu já mám radši tu neutrální bílou, nebo ještě vyšší barevnou teplotu. Nejpříjemnější mi je asi 5500 K, ale mám rád i tu tzv. denní bílou s 6500K. Doma mám 4000K, jelikož to modré svétlo působí, že zahání spaní. A těch 4000K je zas takové odpočinkovější světlo. Pro práci bych preferoval nějakých 5500–6500K.

        Někde venku nainstalovali i teple bílou, odhaduji 3000K. Asi kvalitní zdroj, celkem příjemné, ale já mám radši vyšší barevnou teplotu. Taky při tom lépe vidím, zejména na kole. U svítilen na kolo mám radši vyšší barevnou teplotu, zažil jsem též teple bílou a nějakých 5500K nebo i trochu více je příjemnější.

        Zdroj musí být kvalitní, asi jde o kvalitu spektra, aby bylo spojité. Je lepší méně optimální barevná teplota ale kvalitnější složení spektra. Světlo z LED bývá zpravidla daleko kvalitnější než světlo z tzv. kompaktních zářivek/„žárovek“. Tam u levných verzí bylo mizerné spektrum, světlo nebylo příjemné.

        0 0
        • novas752  

          No jo, jenže když pouliční lampy svítí jen pod sebe tak to hlavně za jízdy v autě taky neni vůbec příjemné, střídají se ostře osvětlené fleky s tmavými. Spíš je potřeba aby ten světelný „kužel“ byl tvarovaný pro dané umístění, například aby osvětloval jen silnici + chodník a ne i spodní 2 patra sousední bytovky, apod. Taková ty pohyblivá clonítka jako jsou na studiových reflektorech.

          0 0
    • Jirra  

      Taky se dá vrátit ke klasice, ale je to docela dráha sranda :-)

      0 0
    • Baba-Ji  

      Někde jsem zahlíd studii, už je to nějaký ten pátek, že v obyvatelstvu které je pod LED světlem (tuším, že šlo hlavně o LED ve veřejném osvětlení) je vyšší výskyt deprese a psychických potíží obecně.

      Vím o tom někdo něco víc?

      0 0
      • Kanec  

        Stačí pohledat výraz “modré světlo”. A je to. ;-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        to je jinak…

        LED světla instalují radnice pod kontrolou komunistů (z libovolné politické strany)…tedy za to může jejich loutkář = Putin!

        0 0
    • Chiron  

      Na LED mi jen vadí to, že nikdo neřeší to, kde jak a kolik které světlo svítí. Ale jen to, aby se ušetřilo. Bydlet na sídlišti v přízemí musí být fakt za trest. Bydlím v pátém patře a i tak nám tu svítí světla že školy, která je vedle a nutně musí mít osvícené všechny prostory okolo. Stejný nešvar je u fabrik, kde to už vůbec nikdo nereguluje a neřeší. A samozřejmě čím víc světla, tím tím líp, protože pak se dá ušetřit na kamerach atp.

      Jinak u nás ve Valmezu taky vymysleli super věc. Není to sice u cesty, ale na takovém nádvoří mezi budovama. Každopádně tady taky vyhrál design nad zdravým rozumem…

      0 0
      • Prazak0  

        Lidi míchají dvě věci, sice nějaký konkrétní zdroj světla a potom konkrétní případy, jak se ten zdroj používá. Podobné svícení bylo někde na parkovišti, akorát dřív tam nebyly leda, ale byly tam halogenidové výbojky, takové ty s čirým sklem, které vydávaly ostré bílé světlo. Barva světla se docílila asi plynem, na skle nebylo nic nastříkaného. Samozřejmě lepší světelný zdroj nebo silnější dává víc možností, jak vytvářet světelný smog. Ten ale nemá co do činění s tím, jestli to světlo je z LED nebo třeba sodíkových výbojek. Svíčkama by, pravda, moc světelného smogu nebylo, ani klasické žárovky. V Praze a nejen tam je plno světelného smogu ze sodíkových výbojek. Pokud to někde nahradí světly LED, tak pro oči to je příjemnější. Než světlo se zcela nespojitým spektrem, kde jsou dvě frekvence žlutooranžové barvy. Pro přírodu ale možná ty sodíkové lampy tak nevadí. Je to nepřirozené světlo a nebude mít asi účinky jako světlo, které se podobá dennímu.

        LED mají příjemné světlo, ať to ostré bílé, které velmi dobře osvětlí, nebo měkčí teplá bílá, která navozuje pocit pohody a současně docela slušně to osvítí taky. Potíž je, že lepší účinnost zdroje světla nevede k šetření, ale spíš k silnějšímu svícení.

        0 0
        • Jirra  

          A třeba ty plynové co jsem sem dával, tak mají daleko studenější světlo než ty původní elektrické. Někde jsou ty samé el/plyn vedle sebe v ulici a je to velký rozdíl. Ty plynové jsou v podstatě stejné jak studené led.

          0 0
    • Toky  

      Ohľadom LED osvetlení v obciach na Slovensku. Mal som raz debatu so starostom jednej z nich. Boli za ním predstavitelia jednej nemenovanej firmy zaoberajúcej sa inštaláciou verejného LED osvetlenia. Vysvetlili mu, že dokážu vybaviť dotáciu z EU na toto pre jeho obec s tým, že on nemusí robiť prakticky nič len dať z obecnej kasy tuším 5000eur, všetko ostatné im doplatí po inštalácii z fondov na to určených EU. Celkovo to vyšlo na nejakých 110000eur. Tak aj bolo. Mimochodom ponúkali mu aj kamerový systém do obce aj s centrálou. Nakoniec zistil u kolegov v iných obciach, že to je systém vyťahovania peňazí z grantov, firmy spriatelené s „vybavovačmi“ dotácií tieto LED aj kamerové systémy predražovali, tie zariadenia ak by ste chceli nakúpiť zoženiete v pohode za štvrtinové či tretinové sumy. Od niektorých starostov nechceli dokonca žiadne peniaze z obecnej kasy. Keď to potom vyplávalo na povrch tak bol z toho celkom škandál. Tuším to vtedy vytiahlo na svetlo božie samotné ministerstvo vnútra, že ako je možné že oni tie isté kamery a LED ako použili v niektorých obciach majú za podstatne nižšie ceny oni ako ministerstvo pre svoje objekty.

      Myslím že u Vás v Čechách to máte podobné, v niektorých veciach nabiehate trošku neskôr ako my na Slovensku.

      0 0
      • atty  

        No, za vším hledej prachy… :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Vygoogli si Energie pod kontrolou. Instalace LED osvětlení obcím za hubičku, uzavření smlouvy na dodávky energií a pak vyvedení peněz z firmy, či tak nějak to bylo.

        0 0
    • grafik  

      Dávám to sem pro info.

      https://www.ceskatelevize.cz/…11030530010/

      Osvícenci a tmáři. Jak důležité je pro člověka světlo – a jak důležitá je tma? Sledujte Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Budiž světlo. Pozvání přijali historik Vít Vlnas, architektka Lenka Maierová, světelný technik Petr Baxant, chronobioložka Zdeňka Bendová, odborník na světelné znečištění Pavel Suchana fyzik a environmentalista Jan Hollan. Přímý přenos z CAMP v Praze

      0 0
    • Charles2k  

      Já mám opačnou zkušenost. V ulici, kde bydlím, jsme měli až cca do poloviny 90.let osvětlení z vysokých sloupů starými sodíkovými výbojkami.

      Skoro z toho bylo až přesvíceno a světlo vadilo v ložnici. Jenže pak se tu šlo do opačného extrému, dva sloupy s osvětlením zrušili (takže nynější vzdálenost mezi nimi až 65m), vyměnili u všech stožáry za výškově poloviční a i vlastní světla svítí hůře a barevně jsou moc do tepla. A ještě přes některé stíní stromy, protože jsou prostě světla nízko. Máme dva domy vedle sebe a u druhého je prakticky pořád tma, není vidět na nic, když je náledí, tak aby si člověk svítil baterkou.

      0 0
    • grafik  

      Tak jsem si to asi přivolal, v centru OL u přechodů jsou instalovaná nová svítidla s brutálním výkonem, světla prosvítají na obrovskou dálku do všech směrů a do oken všech domů okolo, zdroj přímo ozařuje několik pater nahoru – skoro jako by někdo svítil do oken dálkovými. Zkusíme to s okolními řešit COVID neCOVID : / Jsou tady lidi pěkně nas*aný …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.