Masitá strava jako rozkoš smyslů

436 nepřečtených
  • Hermod

    Miluji maso, ale v hospodách za ně každý měsíc utratím spousty peněz. Proto bych se rád naučil doma dělat kvalitní burgery a steaky. Máte s tím někdo zkušenosti?

    • Jamin  

      Je to o koření (co ti chutná) a čase (rare – medium -well done). Nic víc poradit nejde a musíš sám zkoušet, protože každej spořák vařič plotna oheň funguje jinak.

      • Hermod  

        U steaků medium, u burgerů o maličko více, ale ne well done.

        Všechny steaky, které jsme ale kdy zkoušeli dělat doma, byly tvrdé … tak nevím, v čem je chyba.

        • Smazaný účet  

          nekrájíš je moc nízké?

        • JakeF  

          Cokoliv nad medium rare je neúcta ke krávě, která kvůli tomu masu musela umřit… Samozřejmě nemluvím o mase z akce v Lidlu, to klidně well done, než ho hodíš do koše :)).

        • xtonda  

          V mase, kvalita a doba od porážky. U nás pořád pokud to není maso výslovně na stejky, tak je málo odleželé, pořád přetrvává u českých producentů masa nešvar, že neuvádí datum porážky.

          Případně taky moc tenký plátek a moc udělané.

          • Janes  

            Tenký plátek je nešvar hlavně u baleného masa, řezník Ti spíš přikrojí :-). Pak je ideální si koupit maso vcelku a naporcovat si ho dle sebe.

        • Pescador  

          Obecně, maso na steaky musí být vždy vyzrálé, to v normální masně nekoupíš, dá se tomu pomoct, když normální (nevyzrálé) maso upravíš metodou sous vide. Tento způsob úpravy je ale na další dlouhý článek.

        • nomecz  

          Zaklad je ulezely maso, pokud neni tak to proste bude tvrde nebo zvejkave i kdyz se u toho postavis na hlavu

          • dolomiti  

            Já bych zkusil tohle ;-)

            • kejda  

              Běž někam…:))

              V Praze slušná kvalita Wine food.

              • dolomiti  

                Hele, ale vypadá to hezky :-D

                • kejda  

                  Víc než to…porterhouse jsem si dával ve Skotsku, na Tomahawk 850 gr jsem už neměl morál, a stálo to už fakt dost …humr v John o' Groats byl proti tomu Gothaj :))

        • Romancero  

          solit až když jsou hotové?

        • Johny_r  

          Nevhodný maso? Na steaky je potřeba vyzrálý, ideálně suchou cestou, a pak samozřejmě vhodnej kus krávy (ale možností je spousta). Další podmínka je výška plátku – min. 3cm, ale radši spíš 4 nebo 5. Vakuovaný steakový maso, který koupíš v sámošce, jsou většinou takový placatý zoufalci, že reálně není možný je pořádně udělat (než se Ti zatáhne kůrka, je to propečený skrz). Pokud tohle splníš, tak v podstatě není možný, aby to bylo tvrdý. I když to utrápíš až k smrti, tak to sice nebude ono, ale tvrdý by to bejt nemělo (pokud to nebude fakt usušenej extrém) :-). Držím palce.

          • mastihuba  

            Makro je cajk

            • Johny_r  

              To jo, ale Makro není obyč sámoška a nemůže tam každej (třeba já ne :-)). Navíc ta jejich filosofie, když jim máš bejt v podstatě vděčnej, že Tě tam nechaj nakupovat, mi je trochu proti srsti :-/

              • mastihuba  

                Jak vdecnej? Probehnu kseftem, pipnu v aplikaci a pipnu na pokladne win win

                • Johny_r  

                  Jasně, ale všechny ty omezení, kolik lidí tam může, kdo tam může a kdo ne atd. atd. Furt je to v podstatě sámoška. Respektuju jejich právo na ten obchodní model, ale ta filosofie se mi nelíbí. Do každý jiný sámošky můžu jí s kým chci a nemusím se něčím prokazovat. Vzhledem k tomu, že ceny tam maj prakticky stejný jako všude jinde, mi ten smysl trochu uniká.

                  • mastihuba  

                    Todle je pod moje rozlisovaci schopnosti, ccs, shell, makro, clovek jen nalistuje karticku a pipne platbu…

                  • gerrard  

                    Tak je to velkoobchod.

                  • xtonda  

                    Prostě je to jejich obchodní model. Pouštějí tam jen lidi s živností aby mohli jet podle obchodního zákona. Maj tam zboží v paletách vyštosovaný v několika patrech a jezdí tam s vysokozdvižnými vozíky i během otvíračky, takže chápu, že tam nesmí děti. Stejně tak je logický, že registrovaná osoba si tam nemůže vzít jako doprovod celý autobus.

                    Ano, už to není jako dřív, většina věcí už tam není levnější než v běžných supermarketech nebo specializovaných eshopech, snad akorát chlast.

                    Pokud jde ale o žrádlo, tak sortiment je bezkonkurenční a ta chlazená místnost s masem je super, tuhle sme v sámošce vraceli smradlavý maso, kolikrát tam vyvalej paletu masa na plac, pak ten praconík musí na kasu a než to nastrkají do chladícího pultu trčí to tam v teple třeba půl dne.

                    • Vrci  

                      Do Makra chodím kvůli chlazeným rybám, masu a čerstvému ovoci a zelenině. Teď mi udělaly radost jablka ze Lhenic

                      Hezky voní, dobře chutnají, která necestují do ČB přez celou Evropu, nejsou voskovaná a každý je jiný.

                      • kejda  

                        Krevety a hlavně celé chobotnice. Na to jsi zapomněl :)).

                        Tam si vždycky dost zablbnu…

                      • Mart71  

                        Co se cen týká Makro už dávno není top, ale v sirokosti sortimentu je nejlepší. 22 let provozuji restauraci a řeším tam většinu nákupu. Mečouna, Tuňáka, hovězí maso z Jižní ameriky...... to tam fakt není problém. Základní koloniál sice kupuji jinde, ale tyto fychytavky mají v dosahu jen oni . Jo a taky Rum

                        • Phantasma  

                          Steak z tuňáka je něco famózního. Na Vánoce jsem toho nakoupil 2kg a sežral jsem to snad za dva týdny. To musela být mega dávka rtuti do organismu :-D

                          Mečoun mě tolik nenadchnul, ale na rybu to je zajímavé a pevné masíčko …

      • JakeF  

        Dobrý maso je škoda kazit čímkoliv víc než solí a maximálně trochou pepře :))

      • o.unca  

        Tak primárně je to o mase.

    • skaj  

      Budu rozporovat co bylo napsano vyse. Sporak, koreni atd. to je vsechno druhotne. Primarne, jako kazde vareni, jde o surovinu. Zvlast u masa (a steaku/burgeru tuplem) podle me plati “Vem to nejlepsi a udelej tomu co nejmene”. Takze koupit nejaky peknu stareny kus a pak uz to jde samo.

    • Smazaný účet  

      dovolím si nadhodit jednoduchý trik na přípravu masa (i hambáčů) pro ty bez grilu, trouby atd.

      lze celkem s úspěchem použít obyčejný toustovač, jen je experimentálně nutno zjistit dobu pečení

    • JakeF  

      Zkoušet, zkoušet a zkoušet… Krátce na pánvi, pak dojet v troubě.

      Moje zkušenost ale je, že ze špatnýho masa dobrej burger ani steak neudělám… A dobrý maso stojí tolik, že mi ve výsledku přijde výhodnější si to dát v restauraci a nemuset se s tím dělat.

    • nitraq  

      Ještě bych zmínil jednu věc – pánev. Na teflonce dobrej steak/burger moc neuděláš. Mám asi rok litinovou (nějakou docela obyč z ikea) a jak je mnohem těžší (asi 2–3× oproti teflonce), tak po rozehřátí a vložení masa nevystydne a je to fakt znát. A když se o ni člověk dobře stará, tak i palačinky nebo volský oka na ni v pohodě udělám.

    • Tom-T45  

      Skvělé vlákno, vytáhl jsem si k němu utopence :-)

    • Smazaný účet  

      Pro nezkušené je ještě dobrý pomocník teploměr.

      Tefal dělá řadu grilů, které vypocitaji podle tloušťky a druhu masa potřebnou dobu úpravy. Tam je problém, že si pak lidi myslí, jak to umí a v létě na klasice vyrábí brikety a podrážky

      • pitos  

        Teploměr se hodí vždy, zejména na větší kusy masa kdy je těžko odhadovat míru propečení. Já dnes bez něho už skoro vůbec negriluji/nepeču.

        Doporučuji ale spíše něco se sondou.

    • plzakj  

      Super, hlavne, aby to zas nejakej vokurka nesmazal.

      Z jakyho masa jsi delal ty tvrdy steaky? Ja mam nejlepsi zkusenost s vysokou rostenou, ktera je pekne prorostla tukem (rib eye), flankem a svuckovou. Tyhle masa, kdyz je udelas na medium rare, jsou tutovka. I trba z Globusu. Staci cerstvy pepr a hrubozrna sul, oboji cerstve z mlynku.

      Kdyz jsem zkousel rump nebo jiny casti zadniho, tak to tyhy bylo. To by asi chtelo hodne vyzraly = drazsi.

      Jinak jeste jeden tip na vynikajici pepr:

      https://www.pepperfield.cz/

      Kupuju cernej a s tim, co koupis v supermarketu se to neda srovnat.

      Jo, jeste jeden tip: nerezat hned po upeceni, ale nechat 5min odpocnout a pouzivat nahraty talire.

    • Na-kochacku  

      Na burery se nam osvedcil venkovni gril s poklopem.

      Dnes krkovicka spenat a brknedlik

    • Janes  

      Tady máš, motorko :-), odkaz na chlápka, co je pošuk do grilování, tedy pokud Ti šlo o tohle, a ne o pánvičkování :-).

      https://www.youtube.com/…aster/videos

    • Tomcat  

      Jasně klasika, ale i asijské streetfood taky není špatný. Zákazník si může vybral , prodejce mu ho připraví. Někdy se podává i syrové a nejen mořské věci. Takové tenké plátky Wagyu

    • black.horse  

      Proboha, co je tohle za vlákno? Díky němu všechny moje povánoční předsevzetí o hubnutí jsou v háji jen co jsem nahlédnul na první obrázky a videa:-)

      • Janes  

        Promiň, Koníku, ale rovnováha světa musí být dodržena, tak je to spravne, tak to ma byt :-).

        Jo, a všiml sis, jaká tady panuje shoda a láska, když…(raději ne, abych to nezařiknul)

        • Kouba_2005  

          Protože se sem kytkojedi bojí.

          Krásný inspirativní vlákno!

        • black.horse  

          Za shodu a lásku (k jídlu) jsem vždycky rád:-) horší je pak to zpytování svědomí na jaře v každém kopci :-)

          • Janes  

            O tom bych mohl psát eseje, a nejen na jaře :-)

            • jmaselnik  

              Chlapi, vy tloustnete ze steaků? Zdráhám se uvěřit! Problém je ta veteš kolem, že steaku s fazolkama ještě nikdy nikdo nepřibral ;)

              • Janes  

                Já tloustnu z piva a z lenosti, jím docela zdravě. Ale samozřejmě, proč to neříct…za všechno můžou geny, nemám po kom bejt podvyživenej :-).

                • BabbaJagga  

                  Jsem rád, zes konečně přiznal svou lenost a je to zde zaznamenáno pro budoucnost, až budeš zase všemožně obhajovat elektrokola.

                  • Janes  

                    Nenič, prosím, tohle nádherný vlákno svejma blbejma kecama. Děkuji.

                    • BabbaJagga  

                      Copak, nějaký mindrak?

                      • Janes  

                        Ne, jsem se sebou smířen, jenom tady chci klid, a ty se tady chováš, jako nějakej vegan…

                        • BabbaJagga  

                          Tohle až ukážu bratranci, co od něho mám biohovězí, tak se zasmeje. Popravdě, moc se mi líbí, jak se většina nejen cyklistu tváři jako největší pohodáři na světě a sranda musí být, ale jen do okamžiku, než jim někdo šlápne na kuří oko, to se z nich potom rychle stavaji hysterky v přechodu. Ale máš pravdu, už se dostáváme daleko od původního tématu, tak já jdu domýt nádobí a pak si něco hezkého přečtu. Hezky večer.

                          • dolomiti  

                            Až domeješ to nádobí, tak se stav, potřebuju vytřít :-D

                            • BabbaJagga  

                              Já nevytírám, jen meju nádobí a občas vysávám. Tak esli chceš, pošli adresu a dorazím i s běžkama.

                            • Smazaný účet  

                              když tě čtu, mám otázku! dostaly kravičky něco dobrého k Vánocům?

                              • dolomiti  

                                Dostaly klasiku, aby se nerozmazlovaly :-)

                                • BabbaJagga  

                                  Takže rybí polífku a bramborsalát s kapříkem bahňákem nebo kubu?

                                  • dolomiti  

                                    Spíš něco místního :-D

                                    • Smazaný účet  

                                      pstruh v horské peřeji!

                                      • dolomiti  

                                        Tak abych zůstal v intencích vlákna, tak když dáš krávě seno z druhý nebo třetí seče, tak je to pro ní stejný zážitek, jako když si ty dáš steak ;-)

                                        A obráceně :-D

                                        • Smazaný účet  

                                          a vida – a to je vlastně to, na co jsem se ptala – na čem si kráva nejvíc pošmákne, protože, když si pošmákne, tak bude chutná

                                          teda i mlíko asi…

                                          • dolomiti  

                                            Já myslím, že mléčná kráva moc chutná nebude, ale nejsem odborník :-)

                                        • BabbaJagga  

                                          A ty voňavý sýry potom… taky zůstávám u tématu. Sice to není maso, ale stále to je bílkovina.

                                          • dolomiti  

                                            :-D

                                          • Smazaný účet  

                                            známá takhle chovala svini…říkala jí inženýrka J. (nemůžu celý jméno) – to byla její šéfová, i mojí máti…když byla zabíjačka, všichni si to moc užili a s radostí inženýrku sežrali :-D

                                            • BabbaJagga  

                                              Chudák Jarka. No, už to má za sebou i politicky… a přitom byla tak pokorná, takovou ostudu si snad ani nezaslouzila.

                  • dolomiti  

                    +1:-D

      • BabbaJagga  

        Seš malej nebo co??? Nežer cukry a nechlastej (taky cukr), kvalitní maso si naopak užívej (bílkoviny potřebuješ), ideálně se zeleninovou přílohou. A nemusíš řešit zbytečná předsevzetí.

      • oddie  

        Novoroční předsevzetí jsou blbost, a kdybys i přesto náhodou chtěl hubnout, tak přeci omezíš pečivo, přílohy, sladký… a ne steaky :)

        • black.horse  

          Zachoval bych klid, ten smajlík na konci asi nebyl dostatečně velký a výrazný až Jaggovi málem rupla žilka, chjo :-)

          • BabbaJagga  

            Vtipu a nadsázce rozumím i bez smajlíků, neboj. Zkouším jejich používání od podzimu omezit, nerad bych vypadal jako kopyje Tr35. Takže se mi stává, ze mě občas lidi nepoberou, to je holt nevýhoda diskusi na netu oproti face to face.

            • Janes  

              Kopyje?

              • BabbaJagga  

                Na co konkrétně se ptáš?

                • kejda  

                  Já se s dovolením zeptám též. Copak je to kopyje? Něco jako harpyje?

                  • BabbaJagga  

                    Promiňte dizlektykovy.

                    • kejda  

                      to není moc fér, obhajovat se vadou, když evidentně píšeš normálně…

                      • BabbaJagga  

                        A co dneska je fér? OK, tak 2.pokus: chytil jsem to od Venkovana.

                        • Janes  

                          Já myslel, že od 009, ten sype hrubky z rukávu suverénně, venkovan jenom v míře obvyklé.

                          • kejda  

                            Devítka se aspoň přizná, že je blbej. Ale venkovan, ten ty hrubky taky sype jak smetí a ještě má tu drzost postovat chyby ostatních v krasopisném vlákně. Není to náhodou agresivní šikana?

                            • BabbaJagga  

                              Nulanuladevítka je nový nebo jen reinkarnovaný user?

                            • Cyklista009  

                              Pravopis neni dulezitej, dulezita jsou spravna fakta.

                              Zrovna ted jsem si to precetl v knize od Roslinga.

                              • plzakj  

                                Ctenarskej klub je jinde. Tady se resi maso.

                              • dolomiti  

                                Pravopis o něčem vypovídá, ale to ty stejně nepochopíš :-)

                              • Janes  

                                Svět nejsou jen čísla, ale i písmena. Zkus k nim být stejně pokorný, jako k číslům, která uctíváš. Věř, že jsou i lidé, kteří to mají opačně, než Ty.

                                • Cyklista009  

                                  Dekuji za radu.

                                  • Janes  

                                    Není zač, já se o svá, roky střádaná, moudra rád podělím s potřebnými.

                                    • dolomiti  

                                      Znáš to o těch „perlách“ :-D

                                    • Smazaný účet  

                                      Máš trošku bordel v čárkách, kolego. ;)

                                      • Janes  

                                        Blížila se šéfka, nestihl jsem kontrolu :-) A jsem rád, žes tak pobaven…

                                      • kejda  

                                        Už jsem to jednou psal, jedinci, co sami hrubkují, by neměli peskovat jiné…ani se smajlíkem

                                        • Smazaný účet  

                                          No právě. Proto to zrcadlo Janesovi.

                                          • kejda  

                                            To nebylo na Janese, ale na Tebe. S tečkou nakonec, když chceš, byť v odpovědi být nemusí, je to přece jen diskuze, mohou být i malá písmena na začátku. Ovšem hrubka je něco jiného.

                                            • Smazaný účet  

                                              Znovu opakuji, no právě…

                                              Není můj problém, že nerozumíš.

                                              • kejda  

                                                Já Ti rozumím, jenom mi přijde vtipné, že sem tam uděláš parádní hrubku, a v perlách se neostýcháš peskovat jiné. Já udělat takové chyby jako Ty, tak se hned poptám na datovku, omluvím se a automaticky pošlu dvacku…

                                                • Smazaný účet  

                                                  Klidně ti dám číslo účtu a slevu na 15k, pokud se ihned omluvíš za vše, co jsi dosud neudělal, ale mohl bys.

                                          • Romancero  

                                            no klasika- to jsou ti „farizejové“-dbají na dodržování formalit (formy-gramatiky, pravopisu), ale obsah jim uniká! Takoví nikdy nepochopí poselství „evangelií“ a srdce je pro ně jen synonymem „pumpy na krev“:-)

                                            předpokládám, že chápeš o čem píšu. Oni (ti bez citu) asi těžko pochopí :-)

                                        • Smazaný účet  

                                          Když už jsme u toho. Chybí ti tečka na konci věty.

                                          • Janes  

                                            Nech, prosím, tohle vlákno na pokoji, nevím, co v něm pohledáváš, ty máš přece jasno. A pokud se chceš zeptat, proč já lezl do Tvého, tak to bylo právě proto, že já jasno nemám, a chtěl jsem se přiučit, jak svůj bídný život vylepšit.

                                            • BabbaJagga  

                                              Chlapi sorry, ale vykašlete se na přeměřování pindiku. Od masité stravy už jsme fakt dost daleko. Přiznávám, ze jsem k tomuhle tlachání o ničem taky přispěl, ale snad každý svéprávný jedinec pochopil, ze kopyje byla nadsázka a vtípek.

                                            • Smazaný účet  

                                              Já se jen zastal cyklisty009. Není hezké vypichovat jeho chyby z přehmatů za účelem se mu posmívat, a přitom sám chybyt. Přitom sám se hajíš tím, že si po sobě musíš, co napíšeš, překontrolovat. Někdo na to čas nemá a střílí z voleje a sem tam mu něco proklouzne. Podívej Kejda, ten si i sám obhájil, že některé hrubky jsou víc a jiné míň (ve škole je chybějící interpunkce naprosto stejnou chybou, jako y/i nebo s/z), ale protože Kejda, tak má plnou zásobu ospravedlnění toho, ze pri pindání na fóru není zrovna u něj tohle a toto a tamto nutné.

                                              • kejda  

                                                No, tak srovnávat chybějící tečku na konci příšpěvku, který se ani netváří býti větou, s těmi Tvými „stroskotání, skonzultovat“ je přeci jen úsměvné. Ale velmi oceňuji, že konečně opouštíš toto téma a již ho tady dál nebudeš plevelit, neboť jako vegan jsi jistě neměl, kromě plevelení, k danému tématu co dodat.

                                              • JakeF  

                                                „chybyt“ znamená prosímtě co?

                                            • Smazaný účet  

                                              Jinak se omlouvám, rozhodně vám tu nechci plevelit zajímavou debatu o požírání tlejících mrtvol zavražděných tvorů, žlučníku, cholesterolu, slabém srdíčku, dně a bolavých kloubech. To jen, když už i zde jste měli potřebu narážet na 009, tak jsem přiběhl se zrcátkem. Kuk a pa, pupíci. :)

                                              • kejda  

                                                Zvíře lze usmrtit, porazit, utýrat k smrti. Určitě ne zavraždit. Nevšiml jsem si, že bychom se tady bavili o kanibalismu…

                                                Zdroj TZ §140

                                              • Janes  

                                                Ale děláš to, i když jsem tě slušně požádal, abys odešel.

                                                • Smazaný účet  

                                                  Už jsem pryč. Už nepřijdu. Ledy byste chtěli, abych vám tu zvedl popularitu vlákna a měli jste tu taky hezkých 1000+ příspěvků.

                              • lukas aka mitro  

                                Zajimave, u vetsiny lidi se cetbou znalost a cit pro jazyk prohlubuje. A jo, ty ctes jenom v anglictine vlastne:)

              • plzakj  

                To je asi kopije pyje

            • black.horse  

              oukej, v poho :-) já jsem bohužel nepoučitelně v pubertě půlku života a ty obrázky jídla mě rozrajcovaly ještě víc:-)

              • BabbaJagga  

                Znám, taky mě ještě prý puberta neopustila. Akorat se pomalu dostávám do věku, kdy mě už budou rajcovat jenom ty obrázky s jídlem.

          • oddie  

            Zachovej klid, když si takhle ještě večer naleješ sklenku červenýho a chceš mrknout, co je na B-F novýho, než půjdeš spát, a klikneš i do tohoto vlákna s fotkama :D

    • xtonda  

      Přidám něco z vlastní tvorby

      • Kouba_2005  

        A postup by se nenašel?

        • xtonda  

          Je to roastbeef, receptů jsou na netu spousty. Ve stručnosti odleželý nízký roštěnec, povázat, osolit opepřit, potřít olejem, worcesterem, orestovat, opatlat hořčicí, péct na 120–140 dokud teplota vevnitř nedosáhne 55–58, vyndat, nechat 15 min odležet. Někdo to natírá/nakládá den předem. Nebo nechat úplně vychladnout a konzumovat za studena na chlebíčkách nebo jakkoliv dle chuti.

          • pitos  

            Neopomenul bych před pečením maso pořádně zatáhnout.

            Nedávno upečený roastbeef u kamaráda na chatě, 2,5kg masa, naloženo 4dny, pomalu pečené, teplota 58°C.

            • xtonda  

              Však sem psal orestovat. Jo, větší kus je lepší, tohle bylo necelý kilo. Je to starší fotka, byl to první nebo druhý pokus, nechtěl sem zmrvit moc masa, ale povedlo se to napoprvé, pak už sem si to nefotil (nebo to nemůžu najít). Ty teploty při pečení se dost liší, viděl sem recept se 100 i se 160.

        • plzakj  

          https://www.ceskatelevize.cz/…3-roastbeef/

          Ja tu blanu sundavam a nakladam den predem.

          Foto z letosniho Noveho roku. Mel 50st.

    • maajkee  

      Jak by řekl můj děda: „Válku na Vás!“ :)

      • Janes  

        Vítej, synku…a nějaký receptík na masánko by nebyl?

        • maajkee  

          Ja nevím, jsem vychovanej v tom, že s ním všechno a moc to neřeším a užívám si že mám všeho dost :) Food ultra nazi rešičům toho jestli je steak už moc růžovej nebo málo se spíš směju.

          Každopádně když dělám steak, tak zásadně házím na rozhavenou pánev, předem nepeprim ani nesolim. Rychle opecu, strčím na 15 minut do trouby na 150, vyndám, posílím, popeprim, nechám chvíli stát a žeru.

          Nicméně radši mám takový to klasickým český pomalý pečení v pekáči :)

          • Janes  

            Jasně, bůček je král masa :-). Jinak my jsme doma, už dva roky odvařený z pomalýho hrnce Crock Pot, věcičky gulášovýho typu se z toho úplně rozpadají.

          • BabbaJagga  

            Pod to se s radostí podepíšu. Sice to není steak, ale i taková kačena, co jí dopřeju 6–8 hodin solárka v troubě… k tomu přiměřeně knedl a domácí zelíčko…

      • BabbaJagga  

        Jo,děda věděl, o čem mluví, karbanátky z koniny jsou vynikající.

      • Japhy  

        Jo, válku. Koňský steak jsem ještě nejedl, ale obávám se, že současné dělostřelectvo už asi nebude moc hippomobilní. A kousek od nás máme zoo, tam by se v případě válečného konfliktu dala za nějaký ten peníz opatřit exotická flákota.

        • Janes  

          Koňský buřty se ještě sehnat dají a jsou parádní.

          • Japhy  

            Tak koňské vuřty a kabanos jsem samozřejmě jedl, dokonce jsme kdysi u chcautů dostali výslovný zákaz to tahat na výlety. Holčičky co sbíraly pohledy koníčků to naše řehtání při opékání špatně nesly. Ale koňskej t-bone jsem ještě neměl (předpokládám že mapa masa je u koně a krávy stejná).

            • Janes  

              ..řehtání…úplně to vidím :-))

              Já teď mám zdroj těch buřtů kousek od chaty, tak je na ohýnku mám docela často.

            • JakeF  

              Já steak z koně měl a byl dobrej :).

          • midlander  

            Kde? To by mě zajímalo. Pamatuju si (viz Japhy) že byly takový jemnější, červenější.

            • Janes  

              V řeznictví naproti Lidlu u Doks u Mácháče, vedle Kiku.

              • midlander  

                Novák Maso uzeniny? Mají prodejnu v Litoměřicích u Lidlu (a Kiku), to někdy zkusim. Dík. :-)

                • Janes  

                  Tak ne, je to Řeznictví u Jindřicha. Zřejmě místní.

                  https://www.google.com/search?…:[[50.6093483,16­.007786499999998],[49­.79383860000001,14­.2852093]];tbs:lrf:!1m4!­1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!­2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!­1e3!3sIAE,lf:1,lf_u­i:10

            • travis  

              Při výletu do CH doporučuji vyzkoušet, v každé obci je řezník s hovězím a řezník s koňským. Argentina hadr…

    • Vrci  

      Ještě jedna věc, která tu nezazněla. Maso by mělo mít před grilováním nebo pečením pokojovou teplotu a ne +4 z lednice.

    • Romancero  

      Když mluvíte o té kvalitě- prozradíte pánové svoje lokální zdroje?

      (u mě Grunt HK)

      • lukas aka mitro  

        Stracena, Ova..

      • nitraq  

        U Hradce Králové doporučím Karsit Agro Dubenec.

      • kofejn  

        My kupujeme tady: https://www.reznictviklepis.cz/ V grilovací sezoně je tam možné koupit i uleželé maso.

        • kejda  

          Ti mě hodně zklamali. Navoněná bída, 1000 Kč za kilo vys. roštěnce a maso dost průměrné. Srovnali jsme ho na narozkách s opravdu průměrným Globusem – 21 dní vyzrálé maso a minimální rozdíl v chuti a kvalitě.

          Ovšem prvotřídní tatarák, ten fakt umí.

          Teď ho mají ve Sklizenu jako dvorního dodavatele…

          To si raději sjedu do Makra pro Argentinu za 599…

          Dobrému masíčku zdar.

          • mastihuba  

            S makrem souhlas, v obranech maji obcas mangalicu nebo lepsi veprovy, pak tam beru hovezi grylovaci klobasky to sem jinde moc nevidel. Ja obecne maso prakticky nekupuju, jedeme postaru s velkym mrazakem. Veprovy se bere vcelku, hovezi primo z bourarny, kralici kurata jsou ve chlivku. Ryby se u nas ji jen na vanoce… se mnou tam kseft neudelaji :)

            • kejda  

              V Obřanech beru máslíčko. Vždycky dělám drahoty, když je tam mladá holčina, a stejně si nechám ukrojit řádný kus. Plus tam kupuju Demi glace. S tím se mi doma fakt nechce srat…

    • INSP.TRACHTA  

      můj oblíbený recept posledního půlroku: http://www.matyhochalka.cz/…a-do-ruzova/.

      Panenku obalit v tymiánu drceném v hmoždíři, opéct zprudka ze 4 stran = 4×1minuty. Pak dle receptu (trouba max 8min). Z výpeku vyrobit tymiánovou omáčku. Šťouchané brambory nebo pečené brambory k tomu a sežerete půlkila panenky, ani nevíte jak.

      • Vrci  

        Maso dělám na tomhle:

        https://www.kitchenstyle.cz/…8-cm--rosle/

        Vepřové, hovězí přímo na pánvi jen otřené špekem. Panenku cca 2 minuty po obou stranách, jen sůl a pepř. Pokud dělám rybu (nejčastěji tmavou tresku) tak v papilotě na olivovém oleji s maličkým kouskem másla a s marinádou limetka + bílé víno. Bylinky dle toho co roste za oknem.

    • Tomcat  

      Když tak sleduji ty masitá vlákna a ty „konkurenční“. Připadá mi to tu víc rozmanité se zapojením více lidí než jedna sektářská one man show. :)

      • Romancero  

        ale to je přece jasné- masožroutů je většina!

        jak by to asi vypadalo, pokud by tady někdo založil vlákno " LGBTI cyklisté/-stky sobě?

        Pak by se samozřejmě (v rámci rovnováhy) „muselo“ založit téma „Choutky heterosexuálů“ !!!

        a umím si představit, jak obohacující a rozmanité vlákno by to bylo!

        Ale tohle tady povolit-na to nemá admin koule! :-)

        • Smazaný účet  

          Jojo však si to založ, vydrží to asi tak 10 minut. S těma kulema opatrně to už dneska není vhodné.

      • iron.hide  

        Prosim vas, a co tu robia ti vegani zo susedneho vlakna, ktore som si zablokoval?

    • Pennywise  

      Dnešní večeře po švihu :) Takhle to mám rád.

      Domácí burger: na porci 250g hovězího, přírodní cheddar, kečup, dijonská hořčice (standard + hrubozrnná), nakládané okurky, rajčata, dubový salát, polníček, rukola, chilli paprička, cibule.

      Domácí bulky: špaldová mouka hladká, špetka cukru, droždí, sůl, extra panenský olivový olej, směs semínek na posypání. Průměr bulky 18 cm.

      • BabbaJagga  

        Nezapomněl jsi na něco?

        Hranolky – odrůda brambor, velikost?

      • dolomiti  

        Co je to přírodní čedar? :-O

        • Pennywise  

          Anglický cheddar Mature bez zabarvení.

          • dolomiti  

            Ahá, mě šlo o to „přírodní“ ;-) Tak že to znamená, že nemá v sobě žádný přidaný barviva?! Hustý :-)

            • plzakj  

              Jo, vegan, vole ;-D

            • Pennywise  

              No, není to Red Leicester, ten má oranžovočervenou barvu, kterou mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.

              • dolomiti  

                K čemu jsou ty barvy dobrý? :-O

                • BabbaJagga  

                  Můžeš prodávat 3 druhy – přírodní, hodně zlutej a skoro cervenej.

                  • dolomiti  

                    Tak jo :-) Něco podobnýho jsem viděl v ČR na nějakým farmářským trhu ;-) Jeden čerstvý sýr na sedm způsobů :-D

                • Pennywise  

                  Je to o chuti a době zrání.

                  • dolomiti  

                    Jako, že ta barva tomu dodává chuť? :-O

                    • Pennywise  

                      Nemyslím, že barva tomu dodá chuť, ale nejsem odborník. To bys měl vědět spíš ty :)

                      Mature znamená, že sýr zraje 9 měsíců, a díky tomu má výraznější chuť a buket.

                      Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.

                      Cheddar vintage zraje 12 až 14 měsíců. Dlouhá doba zrání propůjčuje tomuto sýru mimořádně výraznou chuť. Těsto je bílé a poměrně suché.

                      Red Leicester je zvláštním druhem čedaru. Má oranžovočervenou barvu, kterou mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana. Doba zrání je 8–12 týdnů. Výtečně chutná v kombinaci se sherry, ale také se sklenicí dobrého piva, popřípadě s francouzským burgundským.

                      • dolomiti  

                        Já jsem tohle anglický barvení nikdy moc nepochopil, ale na druhou stranu, když o tom někdo začne psát, tak si to rád přečtu. V alpský klasice se barvy nepoužívají. Používají se spíš zušlechťovací kultury.

                      • dr nick riviera  

                        Pánové, díky! Ve vláknu o mase jsem se dověděl taxonomii jednoho ze svých oblíbených sýrů.

                        • dolomiti  

                          Klasika je klasika :-D

                          • Kouba_2005  

                            Krása! A bez přírodního barviva ze semen stromu Bixa orellana :-)

                          • BabbaJagga  

                            A tím se chlubíš????? Na všech bochníkách prošlé datum spotřeby :D

                            • Jakobo  

                              A jeste k tomu popsane inkoustovou anilinovou tuzkou! Takovou jak se olizne a pak pise fialove.

                          • Pennywise  

                            Co to je za klasiku? Vypadají luxusně.

                            • dolomiti  

                              Klasický alpský Almkäse ;-) Měl jsem jen necelejch třicet litrů mlíka a byl jsem línej s tím troškem jezdit na sběr. Tohle je jen, aby bylo v zimě něco na svačinu :-)

                              • Kouba_2005  

                                Tohle je z 30 litrů mlíka? :-O

                                • dolomiti  

                                  Asi tam chybělo denně :-D Tady konkrétně 25–27 litrů. Na kilo sýra potřebuješ cca. 11 litrů mlíka. Funguje to tak, že čím měkčí sýr, tím méně mlíka a obráceně ;-)

                              • Pennywise  

                                Přidáváš tam kozí mléko? Jinak je to vynikající sýr, ten tady nekoupím.

                              • kejda  

                                Mně teda vadí, že některé jsou obráceně. Můžeš to napravit? :)

                          • Slam09  

                            Paráda!

                          • Japhy  

                            To by byly kolečka na minikáru…

                        • BabbaJagga  

                          Buď rád. Mléčná bílkovina je lepší než sója. Vegani ve vedlejším vláknu už rozebiraji chuťové vlastnosti a strukturu masa z tiskárny.

                          • MatS  

                            A používají při praní veganskou aviváž?

                            https://www.henkel.cz/…silan-706958

                            Silan Naturals

                            Objevte nový Silan Naturals. Veganská aviváž, která obsahuje 99% složek přírodního původu. Složení neobsahuje silikony, barviva a mikro plasty. Parfém je biologicky rozložitelný a dodává aviváži jedinečnou vůni. Silan 0,8L a 1,45L jsou šetrné k životnímu prostředí, protože jsou vyrobeny ze 100% recyklovaného plastu. Silan Naturals pečuje o vaše prádlo a přináší neodolatelnou hebkost a intenzivní svěží vůni.

      • Smazaný účet  

        Čistě hovězí nemusím, cibuli jedině pěkně vysmaženou a omáčku buď přímo burger sauce nebo majonézu. Rukola nevím, nevím a sýr máš málo rozteklý. Ale sežral bych i ten tvůj, to se neboj.

      • capis  

        Hranolky a houska, to je americká zvrácenost. To už chybí jen meruňková kobliha.

    • Phantasma  

      Na steak snad nepotřebuješ recept, ne? :-D

      • Janes  

        A jakpak ho děláš Ty, chytrolíne, ať se přiučíme…

        • plzakj  

          Prohlidni si nejaky fotoreporty pana Onuce.

        • Phantasma  

          Tak jako recept na burger nebo steak snad není potřeba, co se na tom chceš učit? U toho steaku je základ úspěchu pořádně rozpálit pánev (nejlépe k tomu určenou) a z obou stran to nechat hezky zatáhnout. Nakonec na to hodíš kostku bylinkového másla, přikryješ třeba poklicí nebo alobalem a necháš v troubě dopéct.

          Vše závisí na tom, jak máš vysoké maso a jak ho chceš mít udělané. Dobré je to maso tak hodinu před přípravou vytáhnout z ledničky, ať nejde na pánev moc studené.

          Pokud nepoužiješ svíčkovou, první kousky budou asi nepoživatelné a tvrdé jak podrážka od bot, ale časem se do toho dostaneš.

          Steaky už nedělám, naposledy jsem dělal z tuňáka snad na Vánoce 2018. Je to takové jídlo o ničem, jest jen „suché“ maso s něčím. Raději to dělám různě na šťávě, třeba trhané maso. Nejlepší je ovšem italská kuchyně, je to extrémně rychlé a chutné…

          Ale určitě bych netvrdil, že díky vaření doma ušetřím, právě naopak. Rád si dám a ten oběd v restauraci by vyšel mnohdy levněji …

          • Barak  

            Dělám to skoro stejně. Tedy jen s drobným rozdílem, že maso nedávám dodělat do trouby, ale potom, co dám trochu másla, případně i bylinky, jen přikryju poklicí a nechám maso dodělat v té rozpálené pánvi.

            Základ je dobré a vyzrálé maso. Pokud chceš srovnatelnou kvalitu s tím, co si dopřeješ doma, rozhodně nemyslím, že tě to v restauraci vyjde stejně, natož levněji.

          • Drobeczech  

            Steak zásadně nedopékám ani není třeba. Stačí dvě minutky z každé strany a je to tak akorát. Kostka másla s troškou oliváče ať se nepřipálí nebo burákový olej. Koření jen sůl, pepř, když je chuť tak tymián nebo stroužek česneku. Maso beru z Lidlu nebo od Zemana, když je chuť tak máme kousek farmu a mají tam výborné stařené maso. Ale to už leze trošku do peněz ale jednou za čas proč ne.

            Vaření doma a v restauraci mě vyjde cenově stejně, akorát ty moje porce jsou zasadně větší.

            • jmaselnik  

              no zrovna maso z Lidlu je celkem fajn, ale mají ho většinou hodně na nízko.

              • Janes  

                A na tenko, aby to vypadalo, že je toho víc. kdyby místo 5ti plátků udělali 4, bylo by to príma.

          • Janes  

            Děkuji za smysluplný post, každý není takový fanda, do vaření a tohle pomůže. Já třeba steaky nechávám na manželce, moje úroveň, ale i láska je bůčíček :-). Zvládnu i krkovičku, nebo kotletku, ale na nějaký drahý steaky si zatím na ohni netroufám, a navíc se tedy musím přiznat, že v nich nějakej strop gastronomie nevidím…

            Na ohni si klidně udělám rančerský fazole a je mi fajn .-)

            • jIrI___  

              Máš někde po ruce recept na ty fazole?

              • Janes  

                Já to tam vždycky naházím, co mi příjde pod ruku, je to taková volná tvorba :-).

                Do základu dobrou, nejlépe vysušenou slaninku a pak cíbu, tu ale nikdy nenechávám do hněda, mám jí rád al dente :-).

                No, a pak už co je po ruce, tohle byla výborná kombinace malých bílých fazolí v tomatu a velkých v chilli nálevu (oboje pixle z Lidlu, bo neni čas..). Pak jsem tam dal něco špekáčků (aby maso), byliny, co jsem natrhal na záhonku, pepř 4 vůní, a asi ještě nějaké to chilli…

                Když je potřeba zpracovat nějakou zeleninu, tak tam taky skončí, třeba i pórek.

            • Drobeczech  

              Taky na steaku nevidím nic extra. To je pro mě složitější si udělat dobrý gulášek či svíčkovou. A pochutnám si víc na dobrém kolenu či žebrech. A fazole jsou super, občas dělám chili con carne a to je lahoda. Jen tak s chlebem.

            • Pennywise  

              Král větrů. Tohle mám moc rád, akorát si cibulku více orestuji. Šikula :)

            • mastihuba  

              cvičení dělá mistra, na krkovici si to nacvičíš a pak upečeš i celou svici.

              • Janes  

                Krknu můžu dělat poslepu :-), ale na svíci bych si netroufnul, je to jiná liga, asi bych byl nervózní,a jak říkám já si tyhle fajn masánka nějak neumím vychutnat. Ale chutnaj zase manželce, takže ani v tomto směru nestrádám :-). Jen do ryb jí furt musím nutit…

              • gerrard