• Radason

    Našel jsem kapsičku na kolo s občankou a dalšími věcmi. Najde se tady pán stejného jména, který ji postrádá?

    Pokud ano napiš mi sz, ať se můžeme domluvit na předání.

    0 0
    • zdenal8  

      Pokud je tam občanka, tak proč to řešíš tady?

      0 0
    • Bubaaak  

      raději jí hoď na městský úřad nebo policii.....

      0 0
    • freerider159  

      to pošli na adresu ne

      0 0
    • Radason  

      Já nevím, ta dnešní doba, kdy musí každej vyplodit nějakou smysluplnou „větu“ a hned se s ní pochlubit na tom velkým internetu.

      0 0
      • gersa  

        Ty jsi začal

        0 0
      • Jirra  

        Tak jestli je tam občanský průkaz, tak to snad nemyslíš vážně.

        0 0
        • Radason  

          Jíro tak mi teda poraď. Občanka tam je, já mu pošlu balík a on ho nepřevezme.

          0 0
          • nomecz  

            Existuje takova prapodivna a tajuplna organizace ktere se rika policie, mozna by ti pomohli …

            0 0
          • Rychlej turista  

            Nevím, co vymýšlíš. Odnes to na OÚ nebo četníkům. Jinak si koleduješ o malér.

            0 0
            • Radason  

              Tak na policii jsem myslel. Ale mají povinnost to nějak řešit? Občanka už bude neplatná a krámy hodí do ztrát a nálezů.

              0 0
              • zdenal8  

                To určitě budenakonec neplatná. Čím déle s tím budeš otálet, tím je to pravděpodobnější. V občance je adresa, co potřebuješ víc? Povzbudit na BF?

                0 0
              • Kalic  

                Ztracená/nalezená občanka je zneplatněna a nevrací se majiteli. A tak je to správně. Osobní věci by měla policie vrátit majiteli.

                0 0
          • gersa  

            To je opravdu taková raketová věda?

            0 0
          • Jirra  

            Tak už ti to tu radili, úřad, ale lépe policiie, pak tu můžeš napsat, kde jsi nechal. Nechavat si něčí občánku delší dobu, není moc dobrý nápad a možná se to ani nesmí.

            0 0
    • Fran7  

      Tak prozraď aspoň město z kterého pochází, Kalvodů může být v každém okrese hafo.

      0 0
    • VladaC  

      Před pár lety jsem našel mobil a při nedávné vyjížďce peněženku s kartama a OP. V obou případech se mi podařilo věc vrátit přímo – z mobilu jsem zavolal na kontakt „mama“ :). Jméno v občance bylo celkem běžné, přímo majitele se mi vygooglit nepodařilo, ale sehnal jsem jeho otce v nedalekém městě.

      Jestli nalezenou občanku fakt zneplatnňují, tak bych byl docela rád, kdyby nálezce mojí OP ji zkusil nejdřív vrátit přímo. Přes policii to je opruz pro všechny zúčastněné, včetně nálezce a policajtů. Pokud majitele nelze najít, tak asi nic jiného nezbyde.

      0 0
      • xtonda  

        Já bych tedy občanku i platební karty co byly mimo moji kontrolu zničil a nechal si vystavit nové.

        0 0
        • Esi  

          přesně tak to že jsem paranoidní ještě neznamená že po mě nejdou :-) udělal bych to úplně stejně

          0 0
      • Smazaný účet  

        Jo, já takhle našel portmonku, zavolal na navštívenky co tam byly, druhej den to měl zpátky a eště mě pán vnucoval nálezný, šťastnej jak blecha.

        0 0
        • Romancero  

          přesně tak! Chce to nechat v peněžence kontakt! Nikdo nemá rád pobíhání po úřadech a vyřizování nových dokladů…

          0 0
          • xtonda  

            Radši si oběhnu kolečko po úřadech než se spoléhat, že si doklady a karty když sem je neměl pod kontrolou někdo neokopčil. Takže za mě cedulka „Prosím nálezce o důkladnou skartaci“

            0 0
            • Romancero  

              hmm tak díky takovýmu přístupu tady bude brzy čipování i u lidí!

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak čip pod kůži můžeš mít i dneska. Můžeš tím omezeně platit :)

                0 0
                • Romancero  

                  no právě- ohromně to bude zjednodušovat život! A hlavně ty doklady nemůžeš ztratit a vždycky tě každý najde. No samé plusy, že ? :-)

                  0 0
    • Radason  

      Vyšlo mi z toho, že nejjednoduší bude policie. Díky Jíro.

      0 0
      • Barak  

        Až se ti zase přihodí něco zcela neresitelneho, tak napiš.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Kosíček  

        Je to už pár let. Našli jsme před naší provozovnou také doklady s platebními kartami. Hned jsem to odnesl na policii a tam mi to nevzali. Prý podle nových předpisů to musím osobně vrátit. Oni to prý už neberou. Dej vědět, jak jsi dopadl.

        0 0
        • atty  

          Tak to Tě fakt pěkně vyfuckovali – neexistuje – jsou povinni nález věci přebrat a zaprotokolovat (zvlášť, pokud jde o osobní doklady, platební karty či nějaké důležité písemnosti). Jenže je s tím celkem práce, tak se jim asi nechtělo makat. Pokud by sis někde stěžoval a přišel se svědkama, byl by to pro ty policajty celkem problém, že nepřijali oznámení.

          Ty nejseš nijak povinnen cokoliv ztracenýho a Tebou nalezenýho někomu doručovat či ho aktivně hledat (z mnoha důvodů). Naopak jseš povinnen to minimálně nahlásit na ty policajty – ani to tam nejseš povinnen nosit – prostě našel jsem to a to, jsem a budu tady a tady a přijeďte si to převzít a vyřídit – teď nemám čas nikam jezdit. Že můžeš být následně požádán o nějaké podání vysvětlení (jak si našel, kdy atd.) to je druhá věc. Ale jinak nahlásit stačí.

          0 0
        • atty  

          Tak velká omluva – zjišťoval jsem současnou situaci a je to skutečně tak, jak říkáš – policajti k tomu dostali pokyn, že postupovat se má podle nových paragrafů 1051 a 1052 občanského zákoníka a tudíž nalezené věci standardně nepřebírají.

          *§ 1051

          Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

          § 1052

          (1) Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.

          (2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.*

          Takže stručně řečeno – kdo něco najde, má povinnost hledat vlastníka a pokud ho nenajde svépomocí, pak to případně odnést na úřad, ve kterého katastru to bylo nalezeno.

          Je to podle mne hrozná **********, ale je to skutečně tak.

          Takže ještě jednou omluva za dezinterpretaci. Ale kdo tohle vymyslel, ten by měl dostat nobelovku za idiocii…

          0 0
        • babkanakole  

          Což je blbost. Pravda, policie už není to místo, kam se s tím má chodit – patří to teď na místní obecní úřad nebo magistrát.

          Ale letošní zážitek: Ztratila jsem mobil, dotyčný ho zanesl policajtům, ti s ním sepsali zápis (vypsali tam víc, než o tom mobilu vím sama), a druhý den ráno to na ten úřad na ztráty a nálezy zavezli sami. Výsledek – večer ztraceno, dopoledne vyzvednuto, večer dotyčnému zavezená flaška jako nálezné.

          0 0
        • SloM  

          No nevím. Já mám zkušenost letošní s nalezenou peněženkou. Nalezena v OC. Prvně jsem ji chtě odevzdat na informacích daného OC, kde jsem ale nikoho nenašel. Následně jsem procházel OC a hledal sekuriťáka, kterému bych ji odevzdal. Taky nic. Takže jsem zamířil na policii. Konkrétně mám pocit, že to byla městská policie. Vylíčil jsem co a jak, sepsaly se papíry, odevzdal jsem peněženku a šel si po svém. V peněžence byly doklady a platební karta. Peníze žádné, takže už ji možná někdo předemnou našel. Policie má na tyto případy speciální lejstro, kde se řeší mimo jiné nálezné (chceš/nechceš) + osobní údaje nálezce. Takže bych to neviděl zas tak černě…

          0 0
          • atty  

            Já to právě ověřoval, jak je to právně v současné chvíli a je to tak, že:

            policie (ani státní ani městská) nemá v povinnosti přebírat nalezené věci – mají v jejich systému na to dokumenty – sepíše se nález věci, vydání věci a úřední záznam a zpravidla si to policie převezme, pokud se jedná o věci nějak rychle zneužitelné (osobní doklady, písemnosti s iniciály a daty, platební karty, mobilní telefony atd.), či věci, kde je velké podezření, že mohou pocházet z trestné činnosti (třeba zrovna kolo, nějaká elektronika, šperky atd.). Policie následně věci předává místnímu úřadu či pokud se nezjistí šetřením majitel, tak třeba do ztrát a nálezů.

            Povinnost (zákonnou) tedy nemá, nicméně jak píšu vejš – obvykle ty důležité a zneužitelné či cenné věci přebere a písemně věc zaeviduje.

            0 0
            • Jirra  

              Kdyby mi na policii řekli, že mám peněženku s občánkou odnést majiteli, že jí nechtějí, tak ji tam před nima hodím do koše. Jestli by mě za to zadrželi, tak klidně. Pak bych zapis o tom odnesl do prvních novin, myslím, že by takovou absurditu rádi zveřejnili.

              Ale pořád doufam, že by to tak nedopadlo a že to s naší policii není tak hrozné :-)

              0 0
              • atty  

                No, jde o zvyk, že se to tak dlouhá léta automaticky dělalo a každému to připadalo a připadá logické (mně také).

                Na druhou stranu – budeš dělat v práci věci, které dělat nemusíš a nikdo je po tobě zákonem, ani pracovní smlouvou či jinými předpisy nemá právo vyžadovat? Těžko nebo málokdo (většina lidí si z principu nechce přidělávat práci navíc).

                A věř mi, že česká policie dělá ze zákona či z jiných předpisů tolik absurdních věcí, které by principielně dělat vůbec neměla, nemá na ně ani techniku, ani prostředky a stejně je musí dělat, protože tak někdo kdysi v totální neznalosti problému rozhodl… :)

                0 0
                • Jirra  

                  Ja chápu, že dělají spousta zbytečností, které je odvádí od důležité práce, ale nechat tam občánku, se kterou někdo může, při zneužítí napáchat poměrně dost škody, mi nepřijde nic tak složitého. Ono vracet ji na úřad, kde mají omezené otevírací hodiny, je něco jiného, než ji nechat na služebně, kterých je aspoň třeba v Praze, poměrně dost a jsou otevreny 24 hodin.

                  Ale je pravda, že u každé služebny je ta jejich schránka, tak se da hodit tam.

                  0 0
    • Vrci  

      Že Vám není hanba. Dítě na prvním stupni se chce zachovat správně a vrátit věci majiteli. Pani učitelka je pryč, družina zamknutá, rodiče si myslí, že po deváté večer už spí a vy takhle. Styďte se.

      0 0
      • Martin  

        Jsi zlý :D

        0 0
      • Jirra  

        Abych nedělal jen chytráka, tak když jsem byl nactiletý, přesně už nevím, tak jsem našel peněženku z doklady a tak jako správný naivní „pionýr“, rozhodl jsem se jí vratit majiteli. Adresa na občance, v dojezdu MHD, tak žádný problém. Když jsem jim jí předal tak sice poděkovali, ale koukali na mě jak kdybych ji ukradl a teď na ně něco zkoušel. Jestli tam měli před tím víc peněz, než když jsem jí našel, cca asi 400, – to nevím, ale po tomto zážitku, jsem si řekl, že se na takový postup příště vyseru… A to jsem v té době vůbec netušil o případných možných problémech se zneužitím OP.

        0 0
        • Toky  

          Raz som našiel na parkovisku pred kanclom na zemi peňaženku s komplet dokladmi. Týpek bol právnik, vo vedľajšej budove mal podľa dokladov kanceláriu, tak som mu to všetko šiel rovno odniesť. Bolo v nej aj 50eur. Všetko to prevzala jeho sekretárka a vypýtala si na mňa aj telefónne číslo, aby mi vraj vedel pán doktor poďakovať. Nikdy sa neozval. Nieže by som potreboval pomojkať ale aspoň zo slušnosti mohol zavolať. Ale zas je možné, že pred stratou mal v peňaženke eur podstatne viac.Len mi nieje jasné, prečo by mu v nej potenciálny lump nechával tých 50eur…

          0 0
          • Romancero  

            tak tomuhle byste nevěřili!

            Švagr vytratil 14.000 Kč (měl něco kupovat a měl je v peněžence). Pravděpodbně mu vypadla peněženka (i doklady) při vystupování z auta.

            Druhý den našel peněženku i s doklady v poštovní schránce, ale bez peněz.

            Měl v ní lísteček se slovy: „To nemuselo bejt!“

            .opravdu „slušný“ nálezce" že?

            0 0
            • xtonda  

              Hlavně debil, bejt takovej ****, tak tohle bych fakt neriskoval. Já zastávám politiku co není moje, na to se nesahá a co je na zemi, to je fuj. Jinými slovy peněženku na zemi prostě překročím.

              0 0
              • Romancero  

                to je možná nejlepší řešení- není to moje-nechám to ležet .

                0 0
        • Maka123  

          Přesně! Taky jsem našel peněženku ve vlaku a chtěl jí naivně vrátit majiteli a žena mi říká a co když ti majitel peněženky řekne ,že tam bylo víc peněz? Bylo tam 400kč. Dal jsem jí průvodčímu.

          0 0
        • atty  

          Když mi bylo asi 12 (to bylo někdy kolem 1985) jsem našel vedle koše, na Strahově, vedle vchodu do domu, kde děda bydlel, peněženku, kde byly nějaké doklady, nějaké telefonní čísla (v té době teprve mobily začínaly vznikat) a další písemnosti, fotky atd. A myslím 50 korun, v té době v bankovkách. S dědou jsme obtelefonovali nějaká čísla z peněženky a nakonec i zjistili číslo na majitele, se kterým se děda dohodl, že mu to hodíme domů, protože to bylo kousek. Když jsem došli k staršímu pánovi, byl nepříjemnej, jak tříska v palci – kde že je těch 1500,– co tam bylo, kde se mi to povedlo mu „ukrást“ a že zavolá policajty a ti to ze mně už dostanou, kde jsem mu to ukradl a kde mám schovaný prachy (v té době bylo 1500 slušná vejplata). Můj děda (ač jinak strašně slušný a klidný člověk) toho ****** seřval a počastoval několika sprostými slovy, ve smyslu – proč bychom mu asi nosili peněženku a ještě v ní nechali nějaké peníze (i 50,– bylo v té době rovno cca. 500,– dnes) a složitě ho scháněli po telefonu atd. Chlap trochu zvadnul, my jsme odešli, ale od té doby k tomu mám též názor pro dobrotu/na žebrotu a i když jsem furt slušnej (blbej) a kdybych něco dnes našel, tak to budu zase řešit, tak se toho celkem obávám.

          0 0
    • Romancero  

      takhle jsem našem peněženku i s doklady (občanka, řidičák, karta..) a předal ji na Obvodním oddělení – ať starají!

      PS: a proto mám v peněžence papírek s telefonními čísly! Kdyby ji snad našel nějaký slušný a poctivý člověk (jako jsem třeba já) :-)

      0 0
    • Radason  

      Peněženka odnesena na poliocii, policie měla prý telefon na majitele a ten si pro ni následující den prý přijede.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.