• Mlhavý

    Má někdo zkušenost s tréninkem pomocí manual machine ? K reálné situaci to má určitě daleko a samo o sobě bez dalšího cvičení to nestačí – o tom není pochyb. Ale v začátku to může teoreticky pomoci vycvičit svalovou paměť a cit pro držení se kolem balanc pointu jen změnou těžiště těla – i když jen v podélné ose. Nevím, názory co jsem četl se dost různí. Tak bych ocenil názor někoho kdo má s tím opravdu reálnou zkušenost a někam ho to posunulo nebo taky třeba ne. Jestli to má smysl taky asi záleží na aktuálních schopnostech toho kdo to praktikuje, já jsem ve stádiu , že dám tak 20–25 m v klasickým wheelie. Ale manuál položím po pár metrech ať už panickým zátahem za zadní brzdu, nebo to spadne samo.

    0 0
    • -b-n-x-  

      Jo, tohle by mě taky zajímalo. Já si to trochu trénoval tak, že jsem se postavil zády ke stěně, a se zmačknutou zadní brzdou jsem se postavil na zadní tak, že jsem se zády opíral o stěnu. Takhle tam člověk sedí na zadním a může zkoušet jak to kolo reaguje na různé pohyby.

      0 0
    • novas752  

      Kamarád říkal že zase tolik ne. Zvykneš si na pozici nad kolem ale to je tak všechno. Nenaučí tě to balanc do stran (překvapivě) a je to prý trochu jiný, kola se netočí, zadnim kolem seš opřenej, takže balancuješ okolo osy zadního kola pohybem těžiště a ne naopak.

      0 0
    • Twitko  

      koukám na to (přiznám se, že pro mě naprostá novinka) .. ale přijde mi, že to zadní kolo musí dostávat docela „čočku“, myslím hlavně v bočním směru, když se opřeš o ty postranice. Ale jak říkám jen dojem ??

      jinak mě to přijde jako fajn vychytávka a s ohledem na to, že se to dá vyrobit za odpoledne a pokud seženeš zbytky desek odněkud ze stavby, tak i velmi levně, tak proč to nezkusit ?

      0 0
      • mr.antik  

        spíš si řikám jestli by nebylo efektivnější ty hodiny věnovat nácviku :-) Jinak mě se kdysi osvědčilo balancovat s předním kolem na nějaké podložce (šutr, palety, schody), to můžeš taky dělat někde v garáži nebo doma

        0 0
    • garp  

      Ma ,někdo nejaké nové zkušenosti.Mně se pořád nedaří.

      0 0
      • kejda  

        Věk? Mně to taky nejde, asi se už nejspíš bojím :). Po zadním ale kupodivu zvládnu pár metrů, asi pomáhá to šlapání…

        0 0
    • Mlhavý  

      MM jsem si nakonec zbouchnul z pár prkýnek a manuál mi už po roce celkem jde, tak tady jsou moje poznatky. Základnu jsem udělal jen asi 12cm širokou (bez nějakých stranových opěrek), takže boční stabilizaci to člověka trochu nutí držet a když se přece jen kácí, klopí se to celé komplet a kolo nijak netrpí.

      Je to dobrá věc k naučení zvednutí předního kola bez záběru přes převody (řetěz je potřeba shodit) – jenom trhnutím těžištěm a odhad jak velká akce vyvolá jak velkou reakci kola. Člověk se to pak nebojí udělat ani při vyšších rychlostech a ví co čekat. Při trénovaní na MM zapomeňte, že máte zadní brzdu. Na YT je spousta videí kde někdo rádoby balancuje tak že se drží brzdou. To je zcela na nic protože za jízdy kolo na brzdu reaguje úplně jinak. Brzda je při manuálu jen nouzovka proti pádu dozadu.

      Cvičení na MM mi taky pomohlo zlepšit stylovou čistotu bunnyhopu. Začal mi pak jít víc koordinovaně, hladce bez nějaké křeče a výrazně výš (hlavně to zadní kolo). Člověk získá prostor a čas se pořádně odrazit ze zadního kola když je už předek chvíli ve vzduchu a kolo stojí už víc kolmo.

      Co vás MM naopak vůbec nenaučí je to samotné podélné balancování nad zadním kolem (pro mě asi nejtěžší věc), to je nutno trénovat v reálných podmínkách za jízdy, chce to pravidelně a často zkoušet plus trpělivost. Tak pár tipů:

      • sedlo co nejníž a zadek co nejníž nad zadní kolo
      • čím víc dozadu a níž dostanete zadek tím níž stačí mít přední kolo a tím celkově stabilnější poloha to je (limituje to samozřejmě geometrie kola a postava jezdce)
      • v příliš pomalé rychlosti se hůř drží stranový balanc. Ale kupodivu mi tohle přijde snadnější než u normální jízdy po zadním se šlapáním.
      • viset na řidítkách, ruce v loktech natažené a zafixované, nekrčit
      • balancovat jen spodní částí trupu – zadek dopředu/dozadu (chvíli mi trvalo odnaučit se pomáhat si zadní brzdu)
      • ideální zkoušet z nepatrného svahu
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.