• rexa

    Prosil bych o radu znalé uživatele softwaru Linkage, tedy zejména Mloka :) Zaujala mne množnost modifikace zdvihu pomocí BETD vahadel, které lze sehnat na mountainbikecom­ponents.co.uk

    Bohužel pro můj rám (Spešl FSR XC 09) tam vahadlo nenabízejí. Pouze pro Stumpjumpera 08, který má rám podobný, ale přece jen odlišný tvarem vahadla i rozměry tlumiče.

    Koketuju s myšlenkou vahadlo vyrobit. Možnosti bych měl (3D sken originálu, CNC frézování). Proto abych mohl navrhnout vhodný tvar vahadla ale budu muset použít Linkage. Uvažuji zvýšení zdvihu o 20 mm, tedy na 140 mm zdvihu, což si myslím, že bude asi maximální rozumná hodnota. Při návrhu bude také potřeba pomocí Linkage pohlídat průběh přepákování, kvůli zamezení změny progresivity (pokud to bude možné). A tady začíná můj dotaz. Zkoušel jsem použít již hotový model FSR XC 2010 z web databáze a zkoušel jsem posouvat čep sedlové vzpěry a vahadla. Při posunutí polohy čepu a prodloužení vahadla mi ale vždy Linkage změní i délku sedlové vzpěry, takže se poloha osy zadního kola vůbec nemění a na výsledný zdvih to tedy nemá vliv. Je možné nějak fixovat délku sedlové vzpěry aby se pří posunu zmíněného čepu i posunula osa kola dolů po trajektorii? Nevíte? Podotýkám, že si hraji zatím jen s DEMO verzí a nevím zda-li není v tomto omezena. Předem díky za rady!

    0 0
    • MlokCZ  

      Délka sedlové vzpěry asi fixovat nejde, ale obejdeš to snadno. Zadej si tam větší průměr kol a to takový, aby čep ležel na obvodu kola. A tím máš kružnici ze středu a čep budeš posouvat pouze po obvodu kola a tím zajistší pořád stejnou délku té vzpěry.

      Jen je ještě potřeba měnit jednu věc a to zdvih. Zdvih je fixovaný na zadanou hodnotu. Takže když změním jen polohu zadného čepu vahadla (tak abych vahadlo prodloužil), tak se nezmění zdvih. Zafunguje to ale jak má, díky většímu vahadlu bude ten fixně zadaný zdvih na kratší dráze tlumiče. Tedy když jen prodloužíš vahadlo, tak zkrátíš chod tlumiče.

      Musíš tedy nejprve si změnit tu fixní hodnotu chodu zadní stavby (nevím jestli jde v demu) a pak měnit polohu zadního čepu vahadla tak, aby vyšla skutečná délka chodu tlumiče.

      A u tohoto rámu máš současně poměrně velký rozsah možností změny průběhu podle tvaru vahadla.

      0 0
      • rexa  

        Pravda! Díkec za fintu! Vyzkoušel jsem, zadal jsem kolo velikosti 33.5×2.1 :) Ale narazil jsem na další problém. Takhle sice zmohu zafixovat délku sedlové vzpěry, ale já vlastně potřebuji aby když změním polohu čepu sedlové vzpěry (třeba po obvodu toho „kola“) tak se musí osa kola posunout dolů. Což zřejmě asi nejde.

        Tudíž by asi bylo možno posunout s horst-linkovým čepem o ty 2 cm opět po kružnici,která jím prochází a má střed v hlavním čepu zadní vidlice. Problém je že v Demu není možnost kreslit do nákresu vlastní geometrii. Je to prosímtě možné v Personal verzi? Předpokládám že ano.

        Dále by bylo nutno zachovat vzájemnou polohu horst-linkového čepu a osy kola. Takže zřejmě další kružnice se středem v horst-čepu s poloměrem rovnajícím se původní vzdálenosti horst-čepu a osy kola. Osa kola bude na této kružnici ležet. Aby ale ležela ve správné poloze tak bude nutné udělat třetí kružnici se středem v čepu sedlové vzpěry s poloměrem délky sedlové vzpěry.

        A teď už jen hýbat s čepem sedlové vzpěry po obvodu toho zvětšeného kola a sledovat průběh přepákování. U něj by podle mých doměnek měl být malý rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou a podobat se průběhem původnímu průběhu. Mohu tě poprosit o kontrolu mých úvah, zda jsou správný? Koupi personal verze Linkage kvůli tomuhle plánuji tak se chci ještě ujistit, zda tam jdou kreslit vlastní pomocné geometrické obrazce. Koukám, že z toho bude takové geometrická alchymie Dík za rady ;)

        0 0
        • MlokCZ  

          Úvahy jsou správné. Otázkou je, jak moc se vůbec při tom zabývat polohou horstlinkového čepu. U tohoto rámu je blízko osy zadního kola, takže pohyb toho čepu bude velmi malý. Navíc vahadlo je krátké, takže protažení pro zvýšení zdvihu bude také relativně malé. Ve výsledku bude změna polohy horstlinkového čepu skoro zanedbatelná.

          Kreslit do modelu můžeš jak chceš, pouze k nakreslenému vždy určuješ jaké části rámu je to součastí, aby se to při simulaci kola jak jde do zdvihu správně pohybovalo.

          0 0
          • rexa  

            Tak už mám Linkage doma. Jen prosím dotaz. Nepřišel jsem jak nakreslit do modely kružnici (třeba se středem v hlavním pivotu). Jde to vůbec? Nejde to třeba jen ve formě polygonu při vytváření modelu?

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak to taky netuším, protože jsem to nikdy nepotřeboval.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.