• black.horse

    Ahoj, OT dotaz… je tu řada lezců a určitě tu bude i řada výškových pracovníků. Rád bych se zeptal, čím se vhodně zajistit proti pádu při pohybu na okraji skály? Jsem naprostý laik, tak mě prosím opravte/poučte – jsem nahoře na kopci/skále a potřebuji sejít k jejímu okraji, okraj je (zvláště v zimě) kluzký. Takže k nejbližšímu stromu navážu lano, vezmu si sedák a co dál? Pro aktivní pohyb po nakloněné rovině a případný rychlý pád použiju něco jako Petzl Grigri, ale to neřeší že bych rád došel k okraji a tam se zajistil na konstatní délku a měl volné ruce a lokální pohyb. Lano nebude napnuté, takže grigri je ze hry… Navíc pokud pád bude pomalý = uklouznu na okraji a sjedu dolů tzv po prdeli, nejspíš to ani nesepne nebo ne rozumně včas. Když zase použiju nějaký stoupací/odsedací blokant tak si na tom odměřím max vzdálenost, zajístím, drží mě to na místě, nedovolí šlápnout za hranu, pokud se svezu po prdeli udrží mě, ale pokud spadnu moc prudce je tam riziko utržení opletu lana a pádu dolů. Jako asi jediné řešení pro tohle mě napadá SinginRock Locker, který dle všeho funguje na tření jako zachycovač a dá se také „zamknout“ a měl by pak dle všeho držet na místě, snad stejně jako blokant. Jako nejméně operativně praktické se mi jeví udělat si za Grigri uzel na laně.

    Poradíte prosím někdo co s tím?

    0 0
    • MaTHa  

      Grigri sepne i když pojedeš jenom po prdeli. Maximálně to pojistit prusikem. Ale podle mě zbytečný.

      0 0
      •  

        Ten prusik by tam měl mít.už jenom z toho důvodu že tam asi bude sám… pořád je lepší mít dvojí jištění než se spoléhat jenon na grigri.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Džey Ár  

      Osma/ kyblík /Grigri a jumar. Nebo spíš dva jumary kdybys v tom visel :-)

      0 0
      • marasan  

        Presne, brzdu (osmu) a jumar, radsi dva, aby ses dostal zpet. Muzes se jistit jeste Schuntem na druhym lane. Samozrejme muzes jumar nahradit prusikama.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    •  

      Jestli se můžu zeptat, co tam vlastně budeš takhle dělat?

      0 0
      • black.horse  

        Focení na horách, mám velkej strach z výšky a bojím se, že v rámci nervozity, neohrabanosti atd někde sklouznu. Zároveň nechci hledat výmluvy proč ne, ale způsob jak ano… když jdu s někým (viz příloha) tak to nějak překonám do určité meze, ale sem bych si sám třeba asi netroufnul… sám se radši budu jak šašek jistit lanem i na štaflích když to pomůže překonat strach a zajistit bezpečí:-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Začni lézt ;-) ono to přejde :-)

          0 0
        • mr.antik  

          na takovým vrcholu by se ti stejně blbě jistilo… ale pokud tam jsou stromy tak stačí kus špagátu, není potřeba lano co unese několik tun

          0 0
          •  

            Tak na tuhle radu bych moc nedala, raději si ji ani nevšímej ;)

            0 0
          • black.horse  

            To byl jen příklad, protože vyjímečně jsem nebyl sám a někdo to i vyfotil…sem bych si to ani nebral, tady se dalo celkem obstojně stát, ale prostě občas narazím na místa, kde si netroufnu bez provazu a zvláště přes zimu mi to riziko přijde zbytečné…

            0 0
        • marasan  

          V pohodě, jištěním nic nezkazíš a budeš víc v klidu a líp fotit!

          0 0
    • kankrlicek  

      Repšňůra, uvázat se do pasu a na fix. Grigri, lano, úvazek – nosíš toho málo? :)

      Jde ti o to, abys náhodou při tančení okolo stativu neuklouzl přes hranu, na to ta repka bude bohatě stačit, pohyb okolo a zpátky do bezpečí je volný, dolů tě to nepustí. Dvacet, třicet metrů (pro sichr ještě jistit stativ) – váhově jsi úplně někde jinde než s tím tvým uvažovaným vybavením.

      0 0
    • Jirka24x  

      navazal bych se na pevno a vzal bych si mačky nebo nesmeky. na sedak bych si dal 2 odsedky s karabinou. Na pevne navazanym laně bych si udelal 2–3 smyčky na zmenu vzdálenosti a jen bych se přecvakával.

      0 0
      • mr.antik  

        nj, jen to chce najít ten strom :-) a nebát se k němu přiblížit

        0 0
      • kankrlicek  

        Mačky či nesmeky? :)

        Se zbytkem souhlasím.

        0 0
        • Jirka24x  

          tak v zimě bych si je vzal aspon bude mit jistotu ze neuklouzne

          0 0
          • Barak  

            Nesmeky ok, s mačkama si akorát tak při focení zatrhne za kalhoty nebo uklouzne po skále, jestli na není zvyklý. Těžko předpokládat, že se pohybuje v terénu, kde by byly potřeba.

            0 0
      • hubert.d  

        Tenky lano, na konec pojistny uzel. Na sedak uzsi kyblik, pod nej prusik. Delku si tak nastavis naprosto presne.

        0 0
    • scret  

      Uz jsme to spolu resili pred nejakou dobou, ale asi bych se priklanel nejvic k tomu Lockeru… na nem pripadne tlumic padu…

      Ale na druhou stranu, jak tu spravne poznamenali ostatni, je to vopruz to tam vsechno tahat… sedak, lano, + dalsi matros… Navic Locker je fajn, kdyz ho mas cvaknutej na pracovnim celotelaku na zadech… U klasickyho sportovniho sedaku je taky otazka, jak budes padat…

      No, mas to hodne specificky:)))

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Existuje horolezecký downhill?

      0 0
    • oddie  

      V zásadě, jak tak koukám na ty odpovědi, je to asi něco jak když se někdo ptá, co si má pořídit na krátké výlety po cyklostezce vedle do vesnice na zmrzlinu, a plénum se shodne na tom, že to určitě musi být karbonové celopéro, a dále se hádají už jen o tom, jestli si na to ma pořídit druhou sadu kol se silničními plášti, co kdyby na té stezce byl fakt asfalt, zatimco druhá skupina tvrdí, že je to zbytečné, protože 2,4 na bezduších jede líp nez silnička…

      0 0
      • Smazaný účet  

        asi tak :-D :-D

        0 0
      • zdenek  

        To je snad na BF ve všech vláknech, ne?

        Třeba si přečti vlákno „Běžky začátečník“. Taky je to tam, jak když se řeší vybavení na SP. :-)

        0 0
        • oddie  

          No tam radši nelezu. Bych se musel propadnout hambou, když jsem předevčírem vytáh ty ohoblovalý Madshusy s úplně vyschlou skluznicí a namazal je obyčejným parafinem pomocí horkovzdušky…

          0 0
    • Mirapro  

      Zkus ASAP na druhý jistící lano ;-)

      0 0
    •  

      Na straně 16. máš i ten tvůj strom, každopádně si to prostuduj celé pár věcí hlavně co se týče slanování by tě měli zajímat. Myslím že je to lepší než některé rady tady.

      https://www.horosvaz.cz/…4/003914.pdf?…

      0 0
    • hriva  

      Na to focení ti bude stačit sedák a lano okolo stromu, sedák si můžeš nasadit opačně. Kdyby jsi chtěl fotit nebo jistit někoho ve stěně tak přes osmu slaníš k bodu kde budeš potřebovat štandovat, na druhém konci lana se přes třeba osmovej uzel zajistíš a sedíš/stojíš, když budeš potřebovat slaníš si níž a tím pádem převážeš suk. Běžně se používá půloďák přes HMS karabinu, přes který si slaníš, zajistíš se, a na tom sedíš (na jednom konci jsi navázanej, lano vede od tebe nahoru přes púloďák v karabině zpět k tobě, lano držíš v ruce, až zjistíš správnou délku lana, tak to si cvakneš zase do sedáku). Kupovat kurvítka jakéhokoliv druhu je zbytečnost.

      0 0
      • Barak  

        Vyborne. Ted mu jeste porad, jak pri tom slanovani bude stavet stativ a fotit.:)

        0 0
      •  

        Spíš mi nejde do hlavy k čemu tohle všechno mu bude :D

        0 0
    • black.horse  

      Tak děkuji všem za rady a postřehy:-) aktuální stav je takový, že už mám doma sedák… s ohledem na váhu a sbalitelnost a rychlost nasazení byla volba předem jasná https://www.rockpoint.cz/choucas nějaká lana, karabiny a smyce (věším za to hamaku na strom) doma mám… takže o strom na uzel natvrdo se chytím… dříve jsem to nedělal vůbec a nebo si párkrát dal jen 7mm smyčku od hamaky kolem pasu, ale zkrátka bych to rád vychytal do nějakého rozumně příjemně použitelného stavu než furt převazovat uzel, proto jsem se ptal na nějaké to zajištění přes zařízení (brzdu, blokant atd) – takže jsem doufal, že třeba někdo má vychytaný šikovný postup, který neznám.

      Faktem je, že jsem si v krámě nechal narvat rovnou předem GriGri, což mi nevadí, slanit na ní jsem si vyzkoušel a je to příjemně blbuvzdorné, jen mi jaksi chybí pevný doraz když to použiju při sezení na kluzském okraji skály a zvažuju zda hodit za to natvrdo uzel, nebo to vyřešit ještě jinak.

      Pokud půjdu do míst, kde nebudu nic potřeba, tak to tahat nebudu… pokud půjdu někam kde bych možná mohl, vezmu sedák + 7mm smyčku a chytím se na uzel natrvdo a věci na to zaberou pár gramů… no a pokud pojedu do míst, kde je pravděpodobnost potřeby vyšší, tak si holt vezmu víc věcí… vezmu lano, jistítko atd… jelikož fotobatoh má u mě kolem 20kg, tak těch 0,5–1kg navíc se tam ztratí a za (pocit) bezpečí mi to stojí… nejtěžší z toho mi vychází to lano. A s ohledem na váhu batohu a moji nemotornost, tak některé úseky je pro mě fakt bezpečnější slejzat s držením se provazu, který si pak stáhnu dolů než doufat, zda si nerozbiju kokos až mi to uklouzne.

      0 0
    • Kuba Turek  

      Proč nepoužiješ obyčejný prusik? Případně pro jistotu rovnou dva pod sebou? Je to nejjednodušší, nejspolehlivější a nakonec s tím můžeš udělat i nejméně chyb. Je to tenhle systém: http://www.horydoly.cz/…-a-lano.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.