• Mrosconi

    Ciao,

    …našel by se ve zdejší komunitě někdo, kdo alespoň jednou jel na lehokole (třeba Azub) po nějaké lesní cestě?

    Existuje pár typů „terénních“ tříkolek jako například můj Azub T-FlyX nebo HP Scorpion Enduro, ale ani jeden trik není určený pro rychlejší sjezd po šotolině a o šutrech a kořenech ani nemluvě. Prostě nejsou proto stavěny. Je ale dost jezdců, kteří by ještě pár nějakých těch bike parku vyzkoušeli a len nemají na čem.

    Já už na kole nesednu, ale nejsem ještě invalida. Pro vozíčkáře je docela slušný výběr jako třeba Bowhead nebo polský Sport-On, ale pro ne-vozíčkáře není nic. Další věc je to, že tříkolka je prostě široká a bez naklápění je spíše utrápením než požitkem. Proto mně napadlo takové něco postavit. No a rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti s DH koly.

    Asi takto. Žádné velké skoky a frajeřinky ve vzduchu. To moje záda nezvládnou. Ale obě kola ve vzduchu a měkký dopad na obě, to určitě dám. Kolo by mělo být universální, takže i do kopce i z kopce. Prostě takové XC s tlumením z Endura a rozvorem jako krá..a.

    Mám první náčrtek. Kola 27,5/2.8, vidlice 130–160mm zdvih, zadní stavba 160–200mm. Zadní stavba bude mít dvě pozice a to pro jízdu v terénu a pak na běžný provoz. Do terénu bude sedadlo téměř kolmo aby byla lepší manipulace s horní části trupu. Pohon Shimano EP8 + Rohloff E14. Výška sedadla v terénu bude cca 700mm od země. Nohy jsou dopředu a šlapání bude cca 850–900mm vysoko podle typu vidlice. Možná budu muset dát menší kolo dopředu ale to bych nechtěl. A teď to hlavní. Pro mou 186cm vysokou postavu vychází rozvor až 178cm. Ale přes to jsem schopný přejet asi 50cm kmen nebo seskočit ze srazu. Prostě přejezdový úhel je obrovský i přes ten šílený rozvor.

    Nemám tušení jak se to bude v terénu chovat. Nelze to srovnávat s klasickým bike, ale pokud Vás cokoliv napadne, budu velmi vděčný. Nemám se čeho chytnout protože kromě jednoho Rusa, který udělal něco podobného (kratší, vyšší, těžiště moc vzadu) neexistuje nic podobného. Tady je link: https://vk.com/…ler_liegerad

    Prosím o nápady, ideálně ty nejkritičtější.

    Díky

    0 2
    • Florenc  

      29 kola by tomu nepasovaly? Bude větší pohodlí.

      Dopadat na obě kola ze skoku nevím nevím, na stávajícím Azubu ti jde vyrovnat tak, abys šel na obě kola, třeba z obrubníku?

      Pěkný model, jaký zdroj materiálu bude pro rám?

      1 0

        MTBIKER doporučuje

      • Mrosconi  

        To je jedna z variant. 29" dozadu a 26" dopředu.

        Já mám teď tříkolku, takže tam jdu vždy na předek a to i s malým skokem. Byl jsem včera na mini bikrosové trati a asi 30cm skok ve 25km/h, takže možná tak metr dlouhý a už to šlo na čumák. Na tříkolce nemám jek regulovat balanc tělem. Prostě se to bude chovat jako auto. Na té dvoukolce to bude jinak. Jasně, nebudu moci hýbat s tělem jako na běžném kole, ale minimálně od pasu nahoru to půjde. Počítám s více méně Harlejáckým posedu, takže záda budou téměř rovno. Jelikož asi 65% váhy půjde dozadu, tak se to bude chovat přesně naopak. Více jako běžný bike. Ta dlouhá a nízká stavba zase zajistí daleko větší stabilitu než běžné a vysoké kolo, u kterého se počítá se stabilizačním prvkem v podobě jezdce. To já hold nebudu moci splnit:/ Ale tak nějaká kompromis.

        0 0
    • Jezevec70  

      A co zkusit jiné forum? https://www.nakole.cz/…okol-15.html

      Tam mají kluci zkušenosti s domácí výrobou různých typů lehokol.

      2 0
    • Jakobo  

      Skakat na lehokole?? Tak to jestli ted jsi invalida jenom napul, tak po prvnim skoku na lehokole se mezi ne uz definitivne zaradis.

      A musel jse se 3× podivat na nick, protoze mi hned vytanul na mysli jiny zdejsi clen, take napul vozickar.

      2 2
        • Jakobo  

          No dobra, nerozumim tomu, ale toto mi prijde spis jako ctyrkolka, se kterou polaci rajtujou po Krkonosich. Ale hlavne borec sedi podobne jako na motorce. Mozna jsem tady jen spatne pochopil pojem lehokolo, predstavuju si ten kram, ktery vidavam v kolarne v praci. Dokonce jeden tam ma tandem lehokolo.

          Uz jen to, jak je rozlozena hmotnost na lehokole, vetsina je nad zadnim kolem. Predni bude plavat v lufte. Taky je to dlouhe, ne ceste OK, ale skakat na tom? To pujde fakt o krk, skutecne bych mel obavu, ze se to rozlomi.

          0 0
    • TommyP3  

      Kolega lehokolista z důvodu zad, teď nevím jestli Bechterev nebo tak něco mi o pár poletech říkal, něco na singletracku Lucina u Tvarožné Lhoty, ale to byl spíš hec, on má nějaký extra dlouhý silnicni speciál, jinak na tom umí lítat po cestě ze Sudoměřic ze sklepa :-D. Ale s dost desnyma nasledkama. S Azubem má hodně dobré kontakty, ale ti mají podle něho takový frmol, že jsou na dlouho dopředu zasekani objednavkama. Pár věcí mu dělal Štercl a jsou spokojeni https://www.stercl.cz/

      0 0
      • Jakobo  

        Neznas nejakeho Ludka vedle z Luzic? Nechci zde psat prijmeni. Ten je skutecne invalida. Jezdi na trojkolce a nevim jak dnes, uz jsem s nim nejaky cas nemluvil, ale hodne trenoval, jezdil zavody poradane pro invalidy. Dnes ozna bydli v Brne, uci na vejsce ekonomii. Tech trojkolek mel nekolik, zavodni obdoba silnicky uz byla to nejlepsi, co se dalo sehnat. Myslim, ze to byl on, se kterym jsem se bavil o jizde v terenu. Nejaka stezka pry nepripada v uvahu. Tady tim spis, pac je to trojstope vozidlo, take se slape a ridi rukama.

        0 0
    • TommyP3  

      https://youtu.be/OVK2nsSwDfI

      Ale jo něco málo jde…

      0 0
    • Guxx  

      Zdar, jezdil jsem Azub Max ( 2 × 26") a hlavním limitem v terénu byla obratnost, neviditelné přední kolo a „pomalost“ do průdkých kopců – z hlediska normálních polních a turistických cest to bylo ale v pohodě a to i ve značné rychlosti. Na skákání to v žádném případě nebylo;-) Nadhození předku taktéž – s dolním řízením – asi nejen pro mne – nemožné…

      1 0
    • Mrosconi  

      Vážení děkuji za Vaše názory. Lehokola obecně s krátkou stavbou (Azub Max) jsou všechny dělány na cesty a na rychlost. Dá se s tím projet polní cestu a to fakt parádně, ale orientace je mizerná.

      Já na tom nebudu skákat jako na běžném bike. Jen chci projet všechny singletraky. Tam se s trike nevejdu. Je moc široký. Takže s té, skákáním to berte s rezervou.

      0 0
    • Lišák  

      Zkus napsat SZ jonysovi, ten jezdí na lehokole v terénu.

      0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse