Kratší noha o 1 cm (lidská). Jak řešit?

35 nepřečtených
  • Sauce

    Asi do svaceti jsem myslel, že mám křivá záda. Ta jsou ale rovná, jen pravá noha je o necelý cm kratší (viz. ilustrace). Na kole to příliš nevadí, ale spíš si tělo zvykne a za čas to zabolí. Nejezdím moc, kolem 5.000 ročně. V obyčejných botáh nosím vložku nebo si je nechám podrazit.

    Co byste mi poradili? Máte někdo podobnou zkušenost?

    0 0
    • Sauce  

      a koupil jsem spd, jezdím polní cesty…

      0 0
    • jecnak  

      Kasli na to. Mam uplne stejny problem. Doktori to zjistili az nekdy v 18ti… Predtim jsem delal ruzne rehabilitace atd. ale jaksi tohoto si nikdo nevsiml. Tak mi nejdriv cpali ortopedicky vlozky do bot, ale vzhledem k tomu, ze uz nerostu, tak nakonec mi bylo doporuceno se na vsechno vykaslat, jen se mam hejbat a posilovat brisni svaly.

      Sam jsem o tom vic premyslel az po 3 letech, kdy me vic chytlo jezdeni na kole a rikal jsem si, ze na kole sedim opravdu jaksi do strany. Reseni jsou samozrejme mozny – kratsi klika, vlozka atd., jenze telo je uz jaksi zvykly z jinych pohybu – vytvari si pohybove vzorce a vzorce drzeni tela. Vysledek je takovy, ze jestli te nic neboli a nezablokovava se ti treba pater, tak to neres. Samozrejme je treba rozlisovat zablokovani patere zpusobene ochablym brisnim svalstvem a nebo tim drzenim tela v dusledku zkracene jedne (vetsinou) stehenni kosti.

      Jen dodam, ze do 0.25cm se rozdil v delce nohou vetsinou vubec neresi.

      Ale urcite se tu k tomu vyjadri nekdo fundovaneji, ja jsem jen „pacient“.

      0 0
    • Martinkaa  

      Prijde na to :-) Mas nohu kratsi od malicka, nebo az ted po nejakem uraze…? Jestli mas nohu kratsi uz od malicka a nikdy jsi ji nepodkladal, muze te podlozeni jeste vice rozhodit, protoze uz se na to tvoje telo za ta leta adaptovalo. Muzou te treba zacit bolet zada, za krkem, hlava, kolena… Nez si nechas podrazit vsecky boty, mel bys zkusit nekolik dni chodit s podlozenou nohou presne o tolik, kolik ti chybi a zjistit, jestli se citis lip a nebo jestli se neobjevi nektery z priznaku, ktere jsem popsala. Duvodu, proc muzes mit kratsi nohu je spousta. Na dalku se radi blbe. Jestli mas nejakeho znameho fyzioterapeuta, tak mu rekni, at se na tebe mrkne ;-)

      0 0
      • Sauce  

        Většinu bot mám podložených. Tancoval jsem závodně a všiml si, že musím mít vždy pravou nohu nad zemí. Na odvodu jsem taky zkoušel kde co a konečně mi jeden doktor řekl, že moje záda jsou rovná. Tedy žádný úraz. Pouze, stejně jako u tancování, si toho všimnu, a když mě po nějaké dlouhé túře bolí záda, tak si říkám, jestli to není kvůli tomu. Tak možná někdo řešil to samé…

        (a děkuji za rady)

        0 0
    • Frankenstein...1  

      No asi do 18 jsem chodil na kontroly a rehabilitace atd., ale po 18 uz ani vlozku do bot nemam nosit a proste nic,pac po tomhle veku clovek uz jenom tuhne :-) tak uz s tim nic nenadelas…

      0 0
      • Sauce  

        Mám je podložené asi 5 let, zhruba od sedmnácti. Byl mi řečen v podstatě opak – nosit a nosit, protože už nerostu (186). Takže na ortopedii nemusím, jen mám zdarma úpravu bot. Každý má nějakou zvláštnost:-)

        0 0
        • Martinkaa  

          Pokud tedy nemas zadne problemy a podlozenou nohu uz mas 5 let, tak v tom pripade rikam taky nosit a nosit :-). A pokud mozno tak vsecky boty si nech podlozit stejne. To rikam ja ze sveho pohledu fyzioterapeuta ;-)

          0 0
    • MattsSpeed  

      moj otec ma ten isty problem… az na to, ze mu to zistili ked mal 55rokov… nikdy nepouzival ziadne kompenz. vlozky… …obcas sa stazoval na poboplievanie bedroveho alebo kolenneho klbu, ale z ortopedickeho hladiska tam ani teraz nema ziaden nalez, zvlastnostou jeho bolesti bolo, ze sa objavovali len v obdobi ked mal sedave zamestnasnie, v momente ked sa zacal hybat tak to preslo – samozrejme vaha tu hrala dost velku rolu.

      0 0
    • Luka  

      :) nejaka modelka si nechala nozicky prodlouzit o 5cm.. tak si nech prodlouzit jen jednu :DDDD

      0 0
    • Blade  

      Kašlat na to. Každej máme něco a tohle je běžná záležitost. Kdyby ses v tom nešťoural, tak ti to do teď nevadilo. Já mám by voko o cenťák delší jak levou ruku, tak nohu a sere na to pes :o)

      0 0
    • kankrlicek  

      Zeptej se Ježka – toho cyklisty, co má jen jednu nohu. Myslím, že se živil výrobou protéz, tak nějaké zkušenosti by mohl mít.

      0 0
    • Vrci  

      Protože asi těžko seženeš takové tretry, které ti budou dobře sedět jak s 1 cm vložkou tak i bez vložky, tak bych to řešil podložkou pod kufr.

      Kratší klika nic neřeší, jen přenese problém z dolní polohy kliky do horní.

      0 0
    • Jenda  

      Ja si myslim ze se jednoznacne jedna o skrytou vyrobni vadu takze bych zkusil uplatnit reklamaci:-) teda pokud jsi dostal dozivotni zaruku:-)

      0 0
    • TomasN  

      Jsem na tom stejne, leva noha o 1cm kratsi, dik tomu spatne drzeni tela, bolesti v zadech apod. Je mi 30, zacal jsem to resit az tento rok (lenost a blbost) podpatenkou do leve boty. Davam 0,5cm, ani to nepoznas, a citim se o 100procent lepe.

      0 0
    • orca  

      doporučil bych nezávazný dotaz na www.ondrej-vojtechovsky.cz/…ory/3/33/65/ přeci jenom má ke kolu blíže a s nohma taky má své zkušenosti , mohl by poradit.

      0 0
    • palkac  

      já mám po zlomenine steheni kosti jednu nohu delsi asi o 2cm, mozna vic a zatim to neresim.. chce to spis poradne cvicit a protahovat. telo si zvykne na vsechno… a dnes spis nez prodluzovani u starsich lidi se uplatnuje zkracovani ;-) ale 1cm bych nechal byt.. já resim spis jiny problemy, jako ze mi odchazi jedna nohavice u kalhot driv, protoze ji plandam po zemi a tu druhou ne :-D a kdo ma porad kupovat new kalhoty, ze jo :-)

      0 0
    • RUR  

      POdle mého ortopeda je to celkem normální. Dominantní strana(u praváků pravá, u leváků levá) je oprý často nějak přerostlejš( nepatrně delší prsty na jedné ruce, větší noha, dokonce i polovina obličeje-ví každý fotograf).Pokud s toho nerezultuje nějaká výrazná skolióza tak je to prý v podstatě fuk…

      0 0
    • shark.A  

      Řekla bych, že tento problém má každý druhý z nás… Mě na to přišli ve 14 letech, nosila jsem asi rok jakousi speciální vložku v botě, pak jsem se na to vybodla… A nebýt Tvého threadu, ani bych si na to nevzpomněla… Chápala jsem to spíš jako „kosmetickou“ vadu :o), která navíc ani není vidět… Tímto příspěvkem ovšem nechci tento problém zlehčovat… :o), asi nějaké zdravotní dopady to mít může… :o(

      0 0
    • pop  

      Právě mi ortoped u zjíšťování rozsahu trvalých následků řekl, že mám díky zkrácení krčku o 2 cm kratší nohu…takže 1 cm bych neřešil. On sám říkal,že 1 cm ortopedi neřeší,že to člověk ani nepozná.

      0 0
      • Charles2k  

        Narazil jsem na tohle téma poté, co mi včera fyzioterapeut zjistil, že mám skoliozu páteře ve spodní části. Mám 4 roky po úrazu, kdy mi byla při operaci cca o 1cm zkrácena noha. Namistrovaní doktoři zkrácení tehdy naprosto bagatelizovali, že prý do 1,5cm není žádný problém a pánev si sama srovná. Leda prd! Nedoporučili žádné speciální cvičení a to ani na rehabilitaci. Jinak jsem sám o sobě do bot kromě domácí obuvi používal vložky zhruba ve výši poloviny zkrácení, t.j. cca 5mmm. Jenže mi čím dál více bolelo u spodních obratlů a od včerejška je již jasné proč. Takže jsem objednán, aby mi byly doporučeny nějaké speciální cviky na posílení svalstva kolem. A asi přidám i nějakou vložku i do domácí obuvi.

        0 0
        • raceman  

          to nasere, doporucuji zajit na protetiku a nechat si udelat vlozky na miru, pripadne nejakou obuv…

          ja mam sice korekci jen 5mm, ale po te, co sem zacal nosit vlozky, tak prestaly bolet zada, nosim je sice jen v civilnich botach a na beh, ale bohate to staci, v pohorkach ani tretrach je nemam… % casu v civilnich botach prevazuje, tak to staci… na kole mam trochu vysunute riditka do strany..

          0 0
        • ememem1  

          podobny problem, na biku sa to da riesit vlozkami alebo podlozkou pod kufrom. ja to mam vykorigovane z BG-fit a tam mi chlapik povedal ze sa to koriguje na polovicnu rozdielu dlzky noh. lepsie je podlozka po kufor akurat to ma nevyhody ze to trci von, zle sa s tym chodi a aj sa to blbo zacvakava. do podlozky zas musis mat v topanke na podobnu korekciu dost miesta co pri tvojom rozdiele uz moze byt problem. kazdopadne tie vlozky by mali mat nejaky rozumny tvar, nie len ze tam volaco das, odporucal bych to prejst s ortopedom pripadne ten bg-fit.

          0 0
        • novynick2  

          Skolióza je logickým vyústěním nestejné délky dolních končetin. Máš-li jednu nohu delší než tu druhou, tak máš i šikmo postavenou pávev. Páteř je pak v bederní oblasti ukloněna do strany, k dalšímu uklonění páteře dochází zpravidla v hrudní oblasti. Jednotlivá prohbí se tedy vyrovnají. Nezdá se mi ale, že by Ti lékař řekl, že se pánev sama srovná.

          Je tedy důležité nosit kvalitní ortopedickou obuv a vložky do bot, abys vykompenzoval rozdílnou délku končetin. Co se týče té skoliózy, tak předpokládám, že nejedné o vážné stadium. Bude tedy nejspíš stačit posilovat posturální svaly (svaly udržující vzpřímený postoj), zvláště pak hluboké svalstvo zádové, a vyvarovat se jednostrannému zatěžování páteře.

          Jinak fyziologickou skoliózu má téměř každá páteř, žádná páteř není úplně rovná. Záleží tedy spíše na tom, jak moc je páteř vychýlená.

          0 0
        • Mikikuba  

          ahoj, jí mám nohu kratší o 3cm…

          zkus se kouknout sem http://www.hankaebertova.cz/index.php…

          vše je funkční důkladně vyzkoušené na ultramaratonech:)

          jinak 1cm zkratek má velká část populace a velká část populace i bez problémů.0,5 cm se neřeší vůbec, má skoro každý a vůbec o tom neví.velice mizerně se to i meří a zjišťuje.když zkusiš několik ortopedů či fyzioterapeutů každej změří něco jinýho…

          držím palce a spíš doporučuji se zaměřit na cvičení a strečing!

          0 0
    • merlin66  

      Doporučil bych ti, se někde ve svém okolí poohlédnout po někom, kdo dělá Dornovu metodu, je to masáž, která tyto problémy řeší nebo alespoň zmírňuje. Vím z vlastní zkušenosti.

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Ten nákres nemá chybu, bez něj bych byl zcela ztracen :)

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Mám stejný problém po zlomenině stehení kosti a krčku kyčle. Po vyléčení zkrácení zhruba u 1cm. Řeším to vypodložením kufru tretry podložkami.

      http://www.bike-sport-shop.cz/…10–9191.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.