• papagaj

    Mam nabidu jet s ogary na Korsiku. Ma se jet přelom zaři začatek řijna. Tak sem se chtel zeptat jesti už to neni pozde na Korsiku popřipade jesi jste už tam nekdo na kola nebyl a jake mate dojmy. Děkuji za veškere info

    0 0
    • Erknold  

      byl jsem tam před třema lety, ale na pěšáka. Bylo to až koncem září. Většina kempů má otevřeno do půlky října. První zavírají koncem září, ale to je jen malá část. Počasí nám přálo. U moře se nechalo koupat. Teploty přes den kolem 25, v noci v horách k nule. Blbý byl už krátký den. V neděli je skoro vše zavřeno. Tehdy tam internet skoro nebyl, ale každý měl fax :) Nedávno tam byl asi uživatel singlspeed, nebo kdo. Ten napíše i postřehy z kola.

      A ke zvěstem, ani jednou mě nezastřelili a ani jednou mi nic neukradli.

      Místní pivo Pietra se nechá pít, ale je dražší. Hypermarket je v každím z těch tří měst :) Bastia teď už nevím, v Corte je Casino a Ajacio je velký Carrefour. Sejry klasika Francouzská.

      0 0
      • papagaj  

        No ty večery to je blbe no bud pojedu nebo to necham na dalsi rok treba červen. Dival sem se aj přes cestvku ale je to podstatne dražsi než je t na pazbling A pod stan

        0 0
      • krabica  

        Jedu do hor začátkem září a těmi nočními teplotami jsi mě docela vyděsil.

        0 0
        • Erknold  

          to bylo fakt až koncem října, kdy na Mt. Cinto na vercholek napadl první sníh, co hned roztál. V září tam bude 10 ˚C. Stejně tak ta viditelnost, na suncalc nebo co to je stránku, se mrkni, kdy zapadne slunce a kdy bude tma.

          0 0
        • Stingray  

          Já tam zažil mínusový teploty přes noc i v červenci, takže bacha nato :-)

          0 0
      • Jakobo  

        Byl jsem tam v roce 2013 cele zari. Zacatek byl jeste dost horky zvlast dole u more, postupne se teploty snizily na 25–20 °C a slunce uz tak nepralo, coz bylo na kolo idealni. I koncem zari pred odjezdem bylo na slunci dost teplo na koupani, dokonce jsem dostal lehky upal ci co. Ale v horach na konci zari uz byla fest kosa. Horsi nez teplota je ale svetlo, bude jej ubyvat. Problem bude i s oblecenim, kdy na Korzice jsi chvili u more a bude horko a pak behem 2 hodin vyjedes nad 1000 m a bude zima.

        Vetsi obchody byly v kazdem vetsim miste, co si vzpominam tak obvykle Spar, vetsi nakupni centra ve vetsich mestech, v kazde vesnici se ale nejaky obchudek nasel.

        Dobre informace pro kolare jsou na strance Corsica Cyclist http://www.corsicacyclist.com/ doporucuju prostudovat. Je tam i blog, tak si najdi dobu zari rijen a procti kdo kde a jak jezdil.

        0 0
    • papagaj  

      no taky me teplota překvapila

      0 0
    • Erknold  

      jinak mapu Korsiky už jsi určitě našel, ale pro jistotu http://korsika.unas.cz/

      0 0
    • Lahvis  

      Taky si s dovolením přihřeji polívčičku.

      Příští čtvrtek vyrážíme s přítulkou jako výpomoc na Korsiku. Takže to znamená 10 dní + MTB + tranzit ve kterým se dá bydlet a přesouvat (plus teda pohorky a ploutve, ale to jen jako doplněk). Primárně budeme na západním pobřeží, ale nemám problém s přesuny i jinam. Už vím, že jenom silnice a kopce a jsem s tím smířený. Ale neměli by jste někdo tipy na okruhy do 1oo km / den (vzhledem k převýšení) se startem a cílem na stejném místě?

      Stránky od Jakobo ještě pročtu. Starší příspěvky jsem taky prošel, ale tam se moc o konkrétních trasách nepsalo.

      Díky moc!

      0 0
      • Singlespeed  

        Jel jsem letos s přítelkyní nádherný okruh s východiskem St. Florent na záp. pobřeží přes Santa Maria do sedla Téghime, na kopec Serra di Pigno (963m, vynikající výhledy), pak Oletta, Olmetta, Col di Santo Stefano, Rutali, Murato (zajímavý kostelík San Michele v pisánském stylu), do sedla Bigorno, zpět do Murata a přes Rapale, Pieve (tři prehistorické menhiry nedaleko zvonice), Santo Pietro di Tenda do St. Florentu. 102 km/2150 m.

        1 0
        • Jakobo  

          Ten kostelik byl natolik vyrazny, ze si jej pamatuju take, jel jsem okolo. Vice nez historicka nebo nejaka krestanska hodnota, tomu ja nerozumim, me zaujal povrch kamene nebo spis zpusob opracovani. Nevim jestli sis taky vsiml. Museli to sekat nejakym uzkym majzlikem, coz musela byt obrovska prace. Teda nevim, zda je ten povrch puvodni nebo dodelany az v soucasnosti pri nejake rekonstrukci. Pokud je to puvodni, duvod neznam a popravde jsem po tom jeste ani nepatral.

          0 0
    • Glum  

      Otázka je, jestli na MTB nebo na silnici. Na silnici jsem Korsiku projel křížem krážem v půlce září. V horách na sedlech už bylo docela zima, moře ještě ke koupání. Silnice většinou kvalitní, provoz po saissoně klidný, všechno v pohodě, proti kontinentální Francii nižší výskyt hospod a občerstvoven. Lidi příjemní.

      0 0
      • Singlespeed  

        Lidé jsou sice na první pohled příjemní, ale jen do té doby než se něco stane (např. při dopravní nehodě). Pak se jako správní ostrované a potomci pirátů semknou včetně policistů a lékařů a cizinec nemá šanci, i když je právo na jeho straně.

        0 0
      • fíha  

        Ono to sem asi moc nepatrí, ale nevynechal by som podnik korzické železnice..

        0 0
    • jIrI___  

      Vyplatí se jet na Korsiku v polovině června kvůli kombinaci pěší turistiky a moře? Která místa/kopce stojí za navštívení?

      0 0
      • Erknold  

        tak půlka června je asi úplně ideální. Máš nejdelší den a ještě tam není ta vrcholová sezóna prázdnin. No a záleží, kolik tam bude sněhu, ale docela dostupné je i samo Monte Cinto. Severní část je obecně ostřejší, takže i na pohledy zajímavější. Plus v červnu bys nemusel mít problém ani s vodou, ještě by tam mohly vyvěrat pramínky.

        A pláž se určitě mrknout na Roccapinu.

        0 0
        • jIrI___  

          Monte Cinto škrtám. Byla to první hora, o které jsem hledal info, a snad ve všech průvodcích i na internetech celkově upozorňují na lezecké úseky a pro člověka lezectvím nepolíbeným se strachem z výšek by to nemuselo být ideální :D. Pláž na fotkách vypadá tak nějak osaměle a bez zázemí, ale píšu si, dík za tip.

          0 0
          • l-e-t-o  

            jo ,v Roccapině je pláž perfektní, když chcešfakt být sám a mít skoro celou pláž jenom pro sebe :) tu doporučuji

            0 0
          • Erknold  

            jo, tak pláž je uprostřed národního parku, nebo co to tam je. Tam moc zázemí není :). Je to o panenské přírodě.

            Jinak i z údolí je to tam hezké. Paglia Orba je třeba hezky vidět z tutoho údolí.

            https://www.google.cz/…168444,14.5z?…

            0 0
      • jIrI___  

        Ještě jeden dotaz – cestovka mi dala u trajektů na výběr mezi společnostmi Moby Lines a Corsica Ferries. Časy odjezdů stejné, délka jízdy stejná, cena ± stejná. Máte někdo možnost srovnat tyhle dvě společnosti?

        0 0
        • Singlespeed  

          Jel jsem s Corsica Ferries. Do poměrně malého trajektu Corsica Marina Seconda se narvalo velmi organizovaně až přeorganizovaně neuvěřitelně obrovské množství aut, kamionů a autobusů a masa lidí. Nebylo kde si sednout, naprosto přeplněno, bydleli jsme na schodech :-). Trajekt byl skromně vybaven, žádný extra komfort, jídlo v restauracích předražené, posádka neschopná cokoliv zorganizovat. V případě nějaké nehody na moři bychom se spolehlivě všichni utopili :-). Při výstupu v Bastii totální chaos, divil jsem se, že nebyl nikdo ušlapán. Jízdní řád je spíš jen takový orientační čas, chytli jsme v pohodě 4 hodiny zpoždění už při odjezdu. Zpátky opět s Corsica Ferries, opět skromný trajekt, naplněn zhruba na 15 %, takže pohoda, ušlapání nehrozilo, opalovačka na palubě a odjezd +/- načas. Lodě Moby vypadaly v přístavu už na první pohled komfortněji a prostorněji. Byly mnohem větší než C-Ferries a kapacita +/- stejná, takže taková tlačenice asi nehrozí. Ovšem zdání může klamat a praktické zkušenosti s Moby nemám.

          0 0
          • Singlespeed  

            Tak jsem se pozorněji podíval na lodě Moby a bude to asi stejné jako s Corsica Ferries, neboť jsou sice mnohem větší, ale taky pojmou mnohem více lidí a aut, takže uvnitř bude v případě velké frekvence cestujících beztak taky pěkně těsno :-).

            0 0
        • Cryzyy  

          Sice jsem tam byl jenom dvakrát, ale mám pocit, že počet lidí na trajektu je dán hlavně atraktivností času a dne.

          0 0
        • oddie  

          Rozhodně a jedině Corsica Ferries. Protože dostaneš žlutou nálepku Corsica Ferries, kterou si děsně důležitě nalepíš na auto a každý hned vidí to „Corsica“, že jsi jako byl na Corsice, kdežto nějaký Moby, to je jak když se vracíš z Tesca, kde měli akci na blbosti pro děti :P

          1 0
          • Erknold  

            Tu nálepku ti tam nalepí pacholíci v nestřeženém okamžiku před naloděním a pokud by jim to neprošlo, tak jí tam lípnou během plavby, kdy nesmíš k autu.

            A jelikož mě nálepka na auto nesmí, tak šla hned po vylodění dolu :)

            Jo a nelehej si na zadní palubu za komín, je tam hrozně bordelu z toho dehtu co pálí.

            0 0
          • jIrI___  

            To by mi ji mohli lupnout leda tak na batoh… :). Takže co jsem tu z těch pár příspěvků pochopil, tak je to úplně fuk. Na googlu jsem dohledal, že trajekty od Moby víc bourají, tak dám asi přednost o pár € dražším CF :D

            0 0
            • Cryzyy  

              Pokud Moby víc bourají a borají do Corsica Ferries, které se víc potápějí i když nebourají tak bych dal přednost Moby :o)

              0 0
            • oddie  

              Jestli tam jedeš jen s báglem, tak bych to radši vzal letecky…

              0 0
              • krabica  

                S báglem jsem to řešil taky letecky, ale příště už bych už jel autem.

                0 0
                • oddie  

                  Mě nějak cesty autem se*ou čím dál víc…

                  0 0
                  • krabica  

                    V práci mě cestování autem taky se*re, ale když jede fajn parta, často se střídá a nespěchá se, tak mi to tak neva.

                    0 0
                  • scret  

                    a ja myslel, podle tvych komentu tady, ze te cestovani bavi, kdyz vzdycky nalozis deti a jedete… :)

                    0 0
                    • oddie  

                      Cestování jo, ale ty dlouhý přejezdy by to mohlo udělat nějak samo, abych je třeba prospal :) To je ta věc, která mě na tom se*e, opruz řídit 10 hod v kuse mi nic nepřináší, je to jen nutné zlo. Když to jde, vyměnit celonoční nebo dokonce celodenní opruz plácání se v autě za dvě hodinky v letadle je super, bohužel to limituje třeba kola apod. výbavu.

                      0 0
              • jIrI___  

                To jsem taky zvažoval, ale vycházelo to dráž než bus s cestovkou a především by to pro mě bylo více komplikované. A protože jsem do zahraniční cestoval naposledy před nějakými patnácti lety, tak předpokládám, že bych mohl přežít i tu dlouhou dobu v autobuse :).

                Šlo mi prostě čistě jen o ty trajekty, jestli se nějak výrazně liší nebo je to prašť jak uhoď.

                0 0
                • krabica  

                  Když jsem tam jel minulý rok, tak nenavazoval autobus na trajekt a musela se přečkat noc v Livornu, což prý není zrovna moc fajn zážitek…

                  0 0
          • Cryzyy  

            Nálepky už asi nejsou co bejvalo, nám skoro hned odpadla :D

            0 0
          • Jakobo  

            Taky se pridam. Jel jsem se podivat na den a noc z Bonifacia do St. Terezy na Sardinii (proti Bonifaciu tam bylo prd). Na trajektu vsechno silne rezave, archaicke zachranne cluny, byl jsem rad, ze je to jen par km a obcas nejaka rybarska lodka, snad bych doplaval :-D. Ten trajekt by sel ke dnu driv, nez by nekdo uvolnil ty zarezle cluny.

            Jinak na Korziku jsem priletel, cena byla OK a za krabici s kolem jsem doplacel jen 900 Kc.

            0 0
            • Jakobo  

              Jo, jsem zapomnel, toto byl Moby, ale imho je to putna :-)

              0 0
            • JSt  

              to byla prvni trosku vetsi lod, na ktere jsi jel, ze? ;-)

              0 0
          • ELx  

            Technický dotaz: jak jste se donavigovali v Livornu k přístavu? Je to nějak z dálnice značený, nebo jste si do navigace dali nějakou adresu?

            Jedu tam sám autem, takže po noční cestě už budu trochu marnej a mám trochu bobky, abych tam někde nebloudil :-)

            0 0
            • jIrI___  

              My přijeli do Livorna v noci, trajekt jel ráno, přespali jsme v autě. Značení jsem si nevšiml, prostě jsem do navigace nastavil přístav, projel vrátnicí (vrátný mi asi říkal, z kterého přístaviště trajekt odjíždí, nerozuměl jsem mu :) ), našel bezplatné parkoviště, přespal a ráno šel hledat přístaviště podle cedulek. A jen tak mimochodem, nedoporučuju na Korsice parkovat mimo hlídaná parkoviště. My skončili přes noc s prokopnutým sklem…

              0 0
    • wego1991  

      Přemýšlíme, že bychom vyrazili v létě na Korsiku. Nejspíše bez kol – jen na turistiku. Zajímá mě jak to je s trajektem (jeli bychom asi z Livorna). Je nutné si ho rezervovat/zaplatit dlouho dopředu nebo je možné se spoléhat na to, že se tam člověk s autem vždy nacpe a stačí dojet na místo a zkrátka koupit lístky, nalodit se a jet? Jedná se mi o to, že přesný termín momentálně nejsme schopni určit…

      0 0
      • Mamut  

        Pred cca 10 rokmi to chcelo na leto kupovat mesiace dopredu. A predpokladam, ze sa na tom nic nezmenilo.

        0 0
    • Dazz  

      Zdravím,

      v prvních 14 dnech měsíce Června, se chystám na překrásný (snad stále platí) ostrov Korsica.

      Budu rád, za jakékoliv poskytnuté cenné informace pro cestu i místa, která stoijí za to na ostrově navštívit.

      Tentokrát kola zůstávají ve sklepě a do auta nakládám plavky a pohorky i trekové hole.

      Děkuji předem za příspěvky ;-)

      P.S. průvodci jsou nastudováni, na Korsice mě spíš zajímají zapomenutá místa, pokud možno bez turistů a s krásnou přírodou

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.