Konzerva nebo progres s ohledem na technické výjezdy?

29 nepřečtených
  • Bike-o-Noor

    Zdar borky a borci,

    jelikož jsem se grafomansky vyřádil už názvem, zde budu suše věcný. Jsou v běhu zajímavé výprodeje a chci porovnat pár modelů co do jejich použití při techničtějších výjezdech (jistěže nedávám vysokou pravděpodobnost tomu, že se najde někdo, kdo vyzkoušel přesně ty uváděné příklady, takže aspoň teoreticky). Takže se odpíchneme od uváděných geometrií.

    Jezdím MRX vel. 19,5´´ : zde: https://www.profilshop.cz/…cerno-zeleny

    Narazil jsem na sedmičkové Haibike v karbonu (např.), ve vel. 50 cm (např. GREED) zde: https://www.backpacking-united.com/…ble-haibike/

    No a v hledáčku je i Qayron, rozhodně neošizený, i když nejnižší model: https://qayron.com/…5/ram-5--p24

    Pro doplnění uvádím, že „se počítá“ s pořízením teleskopky a u trailových modelů bych zřejmě postrádal převodový poměr kolem 0,70, tak proto třída XC. No a není od věci ještě dodat, že jsem kouknul i na „kultovní RB“, kde mne u CRR překvapila oldschoolová geometrie. Takže má pořád zřejmě místo v nabídce, ale možná taky přijdou v novém provední s posunem.

    Takže pokud se budete obtěžovat s reakcí, budu jen rád. Předem dík.

    0 0
    • Johny.Merida  

      Nechápu

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        …no tak ono je to o tom dokola omílaném „hlavový a sedlový úhel, délka zadní stavby, rozvor biku, horizontka, délka sedlovky…“, jen na konkrétních příkladech kol při techničtějších výjezdech. Prostě jsem chtěl po zkušených nějaký názor, když už ne přímo, mnou často vzpomínané, „jízdní zkušenosti“.

        0 0
      • Johny.Merida  

        No původní příspěvek byl jaksi strohý

        0 0
        • Bike-o-Noor  

          …a to jsem se krotil…

          (nechci šmírovat v tvém profilu, abych postavil dotaz na tvou míru, ale pokud písneš něco k věci, budu neskonale vděčen. Myslím, že se to dá i při veškeré…rozko­šatělosti.)

          0 0
          • Johny.Merida  

            Chápeš že jsem odpovidal na tvůj příspěvek, který nebyl úplný a neměl jsi tam odkazy a neměl jsi popsanou podstatu věci :-)… Poté jsi ho zpracoval celý… K veci nic nemám, jezdim Spešly.

            0 0
            • Bike-o-Noor  

              Ano, já jsem to nechtě odkliknul a pak editoval…

              Za reakci moc díky. Vybíráš si u Spešlů (předpokládám vyšší modely, které jsem vůbec nestudoval) i dle geo nebo vsázíš na značku? No a obecně v těch už trochu náročnějších výjezdech … řešíš to vůbec nějak?

              0 0
          • Johny.Merida  

            jelikož jsem se grafomansky vyřádil už názvem, zde budu suše věcný. Jsou v běhu zajímavé výprodeje a chci porovnat pár modelů co do jejich použití při techničtějších výjezdech (jistěže nedávám vysokou pravděpodobnost tomu, že se najde někdo, kdo vyzkoušel přesně ty uváděné příklady, takže aspoň teoreticky). Takže se odpíchneme od uváděných geometrií.

            Toť bylo vše… Proto jsem nechápal

            0 0
            • Bike-o-Noor  

              …dle mého letmého nahlédnutí na „novější turistické Pitche“, jsou to celkem dlouhé rámy s položenější hlavou, takže sympatizuji. Ale zkušenosti nemám. Nevím, zda to při zdolávání hupů s vymletou kolejí nese nějakou výhodu. Spíš bych to viděl na lepší sjezdy (což není od věci).

              0 0
    • krabica  

      Neživíš se psaním norem? Tam je taky spousta balastního nic neříkajícího textu a jeho smysl je tak důsledně ukryt… :-)

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        Ahoj. Rád tě tu vidím – vážně. Myslím si, že máš něco najeto a proto s.r na to jak vypadá můj psaný projev, ale řekni mi, jak „chodíš“ do těch náročnějších hupů ze své zkušenosti. Když ne, tak ne, nechá mne to v klidu.

        0 0
    • Gwaihir  

      Chápu to správně, že chceš nové kolo za cca 20k, které jede lépe dokopce v terénu než to tvoje mrx? Zadnej profík nejsem, ale xc kolo není horekopcom výrazně jiné než trailove. Dolekopcom to trailove bude lepší. Ujasni si, kde a co chceš jezdit. Jestli chceš zdolavat místní rozhledny- Brdo nebo se jen z Velehradu vydrapat na Bunč, dát si pivko a zas dolů.

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        Ahoj a díky za direkt k podstatě.

        Chápeš to velmi správně s tím, že jsem přesídlil a, bohužel, Buchlovky jsou z ruky. Ano; chci mít horekopcom pocit sukcessu. Ono když to vezmu na MRXce „z Modry do Jalubí“ horeháj (suchý terén, jinak se to může obrátit¨) , pak na té samé trase na 26´´ Kuwahaře, pevňáku s 22´´ rámem a krosovým obutím, jsem rychlejší, hbitější a … připadám si King, jelikož fakt nechávám sobě podobné za sebou.

        Tož tak. Ale to je passé. Jsem teď jinde, turisticky ještě profláklejší oblast (a, zcela dle „povahy světa kolem nás“, čím lehčí terén, tím lepší kola, cha!). Já si však svoje najdu. Když se tedy vyhnu rakouským asfaltkám (tím nenápadně naznačuji, že ta trailovka, notabene na 2,4´´ a víc pláštích, nebude už to pravé atraktivní, i když bych si svěžejší sjezdík užil), chci se přiblížit tomu požitku akcelerace (a ne.urvení těžších převodů při nesportovním zpomalení) na obratnějších strojích.

        P.S: na možnosti MRXky si nestěžuji nijak zásadně, jen mne hněte neustálé rozeštělováváni plus mnoho dalších detailů (náboje, šoupání sedlovkou…) No a pak už pro mne těch 20k není limitující. Když je k mání karbon (nebo teleskopka) za 25k, pak není o čem. A že jako je. Byť starší ročníky (2017, 2018…)

        0 0
        • Tom-T45  

          ?

          0 0
        • Gwaihir  

          Asi si nějaké jiné kolo nejdříve vyzkoušej. Těžko radit. Ale nějaká pěkná bazarovka by mohla sednout.

          0 0
          • Bike-o-Noor  

            To je fakt. Ale když už jsme u toho: nějaký ten „nižší trail“ sedlals? Chvíli jsem byl např. zamilovaný do Krossu 1.0, ročník 2019. Vyšší specifikace a novější ročníky jsou vybavením už sporné… (SRAM SX např.)

            0 0
    • Fran-tic  

      A přitom se ve výjezdu stačí posunout na špičku sedla a nebo dat kratší predstavec a hned svět není jako dřív :) geometrie děla hodně, ale u těch tvých porovnání bych zázraky nečekal. Zábavně jezdit se dá na čemkoliv.

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        Tomu rozumím, však to také neberu tvrdě dogmaticky. Neprožívám rozdíly jednoho stupně ve sklonu hlavy, ani 2 centimetry výšky rámu (pokud rozdíl snese délka sedlovky), ale stejně mne zajímá, jestli „návrat“ některých značek u některých modelů z extrémně krátké zadní stavby k delší při stejně ostrém hl. úhlu znamená „poučení ze světového vývoje“ nebo jen marketing. V tomto konkrétním pramateru taky neřeším půlcenťákové rozdíly, ale 2 cm už by znát měly být.

        0 0
        • Fran-tic  

          No a co od toho ocekavas, respektive ještě lépe – k čemu ti to bude?

          0 0
          • Rychlej turista  

            Sepíše to :-)

            0 0
          • Bike-o-Noor  

            Tak jinak: za přibližně stejnou cenu Haibika v karbonu, 2017, nebo Qayrona třídy XC? (nevím prostě která z těch geometrií v těch situacích přinese hledaný efekt a vyzkoušet to je nereálné)

            0 0
            • Fran-tic  

              Takže na tom kole budeš jezdit jen prudké stojky, chápu to dobre? Převody, vidlice, pozice délka a sklon predstavce, tvoje proporce tím pádem se mají zanedbat? A nebo to bude další čtecí téma na dlouhé letní večery?

              0 0
    • Bike-o-Noor  

      Dobrá kluci, vzdávám to. Mám vás rád. Na jednu stranu mne nutíte být stručný a když to zjednoduším, děláte zagorky, že se v tom málo nimrám a zjednodušuji příliš. Ještěže mi to až tak žíly netrhá a asi si hodím korunou. Chápu – a psal jsem to v úvodu – že těžko tu někdo jezdil vše uváděné, ale co když třeba aspoň toho Greeda někdo měl, nehledě na to, že si tisíc ze sta nadšených jezdců nemohou vynachválit Qayrona? Inu, měl jsem sen… že nejsou státy… (tuším, že to složil Slint Eastwood).

      0 0
      • kubad  

        problém je že nikdo moc nechápe a netuší co vlastně chceš vědět, a co tě přesně zajímá, co s čím chceš porovnat,

        0 0
        • Bike-o-Noor  

          Myslím si, že to není až tak nesrozumitelné. Příklady ke srovnání jsem uváděl. Mám MRX Elite 29 na 19,5´´ rámu a chci se posunout někam k techničtějšímu stroji (i za cenu mírně pomalejší jízdy).

          0 0
          • kubad  

            a jaká je teda otázka?

            jinak třeba dej kratší představec a pneu s agresivnějším vzorem. to na posunutí k techničtějšímu ježdění na začátek stačí, pokud ne aspoň získáš nějaké poznatky, co vlastně chceš

            0 0
            • Bike-o-Noor  

              Ano, to je, myslím, nabíledni. Plus ty vzpomínané věci. Já ti děkuji, že ses vyjádřil. Vážím si toho. Pokud vím, tak by šla použt i ta teleskopka s bowdenem vně, nevím ovšem, zda to takto má cenu.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse