• Hynas

    Brejden, chtěl jsem se zeptat…konkrétně jde o tlumič float RP23. Standardní nabídka představuje tlumič s „hubeným“ tělem tlumiče, ale dostal se mi do ruky tlumič, který má komoru (tělo) poněkud tlustší, tlumič se pyšní nálepkou „HIGH VOLUME“. Můžete mi, prosím, vysvětlit…jakou jinou funkci můžu očekávat s tímto tlumičem, který má zřejmě v sobě větší vzduchovou komoru? Jak to ovlivní jízdu a jaké je srovnání s tlumičem úzkým? :o)

    0 0
    • vlk  

      No dle mne větší pozitivní komora v tlumiči způsobuje, že je tlumič méně progresivní-ta křivka grafu bude plošší-Však nejlepší budeš vidět rozdíl na nějakém grafu, které se občas najdou v časácích, když testují tlumiče.

      0 0
      • Hynas  

        Aha…a je to lepší ne? Tlumič tak ke konci výrazněji netuhne a využívá při stejných tlacích celý zdvih. Nebude problémem to, že by chodil nadoraz?

        0 0
        • MlokCZ  

          No to se takhle nedá říct jestli je to lepší nebo horší. Na to má vliv více faktorů a to zejména dva následující:

          • na jakou zadní stavbu to dáš (tzn. jak moc je progresivní samotná zadní stavba)
          • jakým stylem a co jezdíš (na drsné zacházení a časté skoky budeš potřebovat progresivnější výsledný průběh)

          Já třeba požaduju hodně lineární průběh, ale už si pořizuju rámy, které mají samy o sobě lineární (nebo spíš dokoknce lehce degresivní průběh). S normálními provedení tlumičů je pak výsledek téměř lineární (nepatrný náznak progresivity tam ve výsledku je, což je dané výsledkem té lehounce degresivní zadní stavby a o malinko více progresivním tlumičem), což je pro mě akorát.

          Pokud na takovýto rám dal ještě lineárnější tlumič, bude to už moc i na mě. Naopak na nějakou více progresivní zadní stavbu se to může hodit, aby výsledek nebyl tolik progresivní.

          Takže vždy je třeba posuzovat celek x potřeby jezdce.

          0 0
          • Hynas  

            Tak pěkně děkuju, uvidím, až kolo nově protáhnu po známých terénech a zjistím, jestli se tak linearita projeví.

            0 0
            • vlk  

              Popravdě tento tlumič neznám-ale je otázka zda by v případě nutnosti u něj nešla ta komora zmenšit.-nějaký olej či přidat nějaký gumový kroužek apod.Že by sis to případně mohl tu komoru zmenšit-ale netuším-Foxa jsem neměl ani jednoho-tak nevím jak to vypadá vevnitř.

              Typický problém-člověk by potřeboval vyzkoušet několik tlumičů a pak si teprve říci, který si koupí.Jistou náhradou tohoto by mohl být program linkage-kde se to dá nasimulovat-jenomže nastevení typu tlumiče je možné akorát u ostré verze-ne u dema.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                A od toho tu mame Mloka ;)

                0 0
                • vlk  

                  Myslím, že na otázku kopie programu bys dostal odpověď-originál stojí 600Kč :o)

                  0 0
                  • goofy  

                    Ale Molk by to mohl nasimulovat ;-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To bych klidně mohl, jenže to by tazatel musel říct přesně co, včetně parametrů tlumičů pro oba pokusy (tzn. délky a průměry komor, délky tlumičů, přímo konkrétní tlumič tam vybrat nejde) a ještě by musel být k dispozici model jeho zadní stavby (což je u známější kol poměrně pravděpodobné ale ne jisté). A pak by ještě musel vědět, co bude dělat s těmi křivkami, které by z toho vyšli a které bych mu sem hodil.

                      0 0
                      • Hynas  

                        Hmm, tak jak to tady po vás čtu…tak svou otázku radši beru zpět :o) Funkčnost systému prověří až terén, kolo mi teďka jaksi zbytečně leží různě po bytě po různých částech a věru s nějakými grafy a funkcemi progresivit bych si věru nedělal hlavu…přesto díky za ohlas. :o) Myslím, že to bude rozhodně lepší jízda než stávající float R bez propedalu :o)

                        0 0
                        • davidak  

                          Ahoj, tak jak to nakonec před tim rokem dopadlo, bylo to lepší? :)

                          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.