• mamča

    Zdravím všechny a prosím o radu s koupem kola. Potřebuji ho pro syna 151 cm, 12 let, cca 37 kg, který doteď jezdil na Authorovi A-Matrixu 24". Jeho kolo zdědí dcera, která mi vyrostla z 20" kola (má Specialized). Ročně děti zatím najezdily tak max. 300 km. Žádné závody nejezdí. Představuji si horské kolo, kola max. 27,5, rám asi XS, S, cena do max. 15 000,–. Protože kolo zdědí zase dcera, která je drobná – teď v 10 letech má kolem 26 kg, tak bych chtěla, aby kolo mělo použitelnou odpruženou vidlici a přijatelnou hmotnost. Zatím jsem koukala na kellyse madmana 50 kellys madman 50, ale vidlici jsem v krámě sotva propružila já. V krámě mi kolo vážili a mělo 13 kg. Taky jsme zkoušeli rockrider 540 z decathlonu https://www.decathlon.cz/…8379537.html ale u něj se mi taky nelíbila vidlice, i když u některého kola šla štelovat podle váhy. Na internetu jsem narazila na následující kola, která mají vzduchovou vidlici a cenově by pro mě byla přijatelná:

    https://www.axit.cz/…_xc_887.html

    http://www.bikeprodejna.cz/…sl-2016.html – do 15 tis mají jenom 14"

    http://www.kola-onix.cz/…sy-s-cervena

    a teď jsem narazila ještě na tohle https://www.intersport.cz/…2019-1909037

    a https://www.intersport.cz/…2019-1912054 – to je ale 29" a má 14 kg.

    Vím, že s ohledem na cenu nemohu mít velké požadavky, ale bojím se toho, aby kolo bylo pro dceru (vzhledem k její váze) v budoucnu vůbec použitelné. Manžel říká, že vzhledem k ročnímu nájezdu km by koupil kolo bez ohledu na váhu, že stejně děti vozí pití, mají na kole blatníky, stojánek apod., takže je váha jedno – nějaký známý mu doporučil https://www.sterba-kola.cz/…/mtb-ht-2018#…, ale to se mi zdá zbytečně těžké a vidlice bude také tvrdá. Ještě mě napadlo koupit nějaké levnější bazarové a dokoupit k němu vzduchovou vidlici (Recon?) a třeba jiné pláště. Zatím měly děti kola vždy bazarová a přiznávám, že údržbě jsme moc nedali. Taky si myslím, že kolo nemusí mít kotoučkové brzdy, ale většina kol je bohužel má.

    Jestli jste dočetli až sem, tak díky. Jaký je váš názor? Jaké kolo byste mi pro děti doporučili? Mně se z výše uvedených kol asi nejvíc líbí ten superior, ale v kolech se nevyznám – beru to po laické stránce. Za jakékoliv reakce budu ráda. Manželovi je to jedno, jen ať syn na něčem jezdí a dcera má kolo s většími koly a nikoho známého, kdo by nám poradil, nemáme.

    0 0
    • zimic  

      Á tak nic. Omlouvám se chtěl jsem zmínit Decathlon, ale koukám, že sem ho prehledl…už jste tam byla. My ted prechazeli uplne stejne u syna z A Matrixe s podobnym najezdem km a Rockrider jsme nakonec koupili ve vel. S s koly 27.5 za 7.500,–

      0 0
    • oddie  

      Za 15tis v krámě nové kolo s rozumnou váhou a s vidlicí fungující pod 40kg bohužel nekoupíte. Ten bazar by řešením být mohl.

      0 0
      • mamča  

        Já myslela, že všechny vzduchové vidlice mohou fungovat na nižší váhu. Od kolika kil jsou ty vzduchové vidlice použitelné? Je nějaký rozdíl mezi těmi vzduchovymi na kolech v odkazech a třeba opevovanou levnější Recon, co stoji kolem 5?

        0 0
        • oddie  

          Recon je opěvovaný??? Kým? Pod touhle váhou možná budou fungovat nějaké staré modely dual-air vidlic, nebo vidlice upravená, Recon na tohle jsou vyhozené peníze.

          0 0
          • mamča  

            aha. Získala jsem ten dojem z diskusí o kolech pro podobně velké děti. Takže pro děti do 50kg vidlice nemá cenu, jenom zvyšuje váhu kola?

            0 0
            • oddie  

              Z krámu většinou ne, dá se sice některá vidlice upravit, nebo sehnat starší dual air a nechat udělat servis, ale v tomhle případě to nemá finančně moc smysl… Pro to zadání, co máte, bych volil nějaké 26" kolo s pevnou vidlicí, dost možná stavbu, nebo když se sežene, tak bazar.

              0 0
              • mamča  

                díky

                0 0
              • Lišák  

                Proč by neměla fungovat solo air? Rozhodně lepší, než vidla se standardní ocelovou negativkou. Tam by byla potřeba výměna.

                0 0
          • scalar  

            Nové Recony RL fungují docela slušně i pod 40 – 50 kg jezdcem.

            0 0
            • obda  

              Hmm, to jsem nevěděl. Líp než dva roky stará Reba RL solo air?

              0 0
              • popokatepetl  

                Proč by neměla fungovat SA? Chápu u negativní pružiny že nejde docílit nízkého tlaku. Mám doma i pruzuci pruzinovku RST 24". Zato pružina SR je mrtvola. Doma mám rebu SA i DA.

                0 0
                • gerrard  

                  To je tady takova mistni „urban legend“, ze Reba SA je nanic. A pritom je to totalni kravina. Pro dite super volba, ani ji neni potreba tunit.

                  0 0
                • obda  

                  Tak negativni pruzinu si muzu za par korun nechat namotat, jakou chci, ne? Kazdopadne Rebu SA na dite kolem 45kg tady par lidi nedoporucovalo – pokud chodi i pri tenhle vaze fajn, tak jenom dobre :)

                  0 0
                  • popokatepetl  

                    A tak už je se sháněním pružiny srani. Sám chci teď novou pruzinou poladit SR 24" než ji opru k popelnici. Nebyl by odkaz odkud jde rozumně koupit? Manželka má raidona a foukam tlak tak, aby negativní pružina nebrala zdvih.

                    0 0
                  • gerrard  

                    Ja mam pocit, ze nejvic na ni plivou ti co ji doma v SA verzi nikdy nemeli a nerozdychali, ze jim zmizel jeden ventilek a tim obrovske moznosti ladeni tlaku v obou komorach. :) Ja ji naopak doporucuju jako jistotu.

                    0 0
    • Jáchym 1  

      Ahoj,moje doporučení ,Superior FLY".Má pevnou vidlu,což kolo výrazně odlehčí.Odpružení kola bych pořešil objemnějšími plášti,které není potřeba hustit na vyšší tlak a budou pohodlné.

      Myslím,že i velmi kvalitní odpr.vidlice nebude schopna pracovat s malou hmotností jezdce.Při nízkém tlaku ve vidlici zafunguje negativní pružina nebo komora a vidlice se citelně zanoří aniž by na kole někdo seděl.

      Váha kola kolem 10 kg je pro jízdu i manipulaci s kolem dost důležtá.

      0 0
      • mamča  

        Ahoj, díky. Koukala jsem taky na Superior racer (ten tedy má vidli) , ale jak na raceru tak flyi mě odrazují převody – 1× 9 mi přijde málo. Je pravda, že syn nevyužívá všechny převody, co teď na kole má, ale mám pocit, že by mu časem nějaké to kolečko chybělo. Doteď jsem si myslela, že 1×9 je pro kola, se kterými se jezdí závody. U nás je to fakt rekreační ježdění. Viděla jsem převody 1×11 nebo lépe 2×10. Je to ale můj laický pohled. Takže myslíš, že ať by na kole byla vzduchová vidlice nebo pružinová, tak při váze kolem 40 kg nebude fungovat žádná a navíc by vzduchová mohla při nízkém nahusteni „blbnout“? Mám představu kolo pro kluka tak na 3 roky (to by mihl mít kolem 50 kg) a pak na 4–5 let pro holku. Klukovi by se líbila vidlice, protože ji má na kole teď a mám ji já i manžel (my máme ty nejzákladnější pružinové). Všichni pro nízkou váhu doporučují vzduchovou, proto ten výběr kol. Syn by ji navíc chtěl i zamykací na riditkach, ale všechna přání se splnit nemusí.

        0 0
        • gersa  

          1×9 nijak vadit nebude, jen budou větší rozestupy mezi jednotlivými převody a to je dětem jedno. Výrazně jim to ale zjednoduší řazení. Nejlepší by bylo 1×11, ale to na seriovce nebude

          Vidlice při dané ceně, kterou chceš za kolo utratit, je zbytečnost. Mladej bude zbytečně vozit kilo mrtvé váhy navíc

          27" kolo bude IMHO s velikostí hodně na hraně (nestudoval jsem geometrie jednotlivých kol z tvého výběru, tak se třeba pletu) a pokud to kolo jednou zdědí dcera, tak to pro ni může být ještě horší. BTW napadá mě, že seriovky 27" budou mít dlouhé kliky (mimo jiné „nevhodnosti“ pro děti)

          0 0
          • mamča  

            díky. O klikach jsem taky četla, že 150cm by měly byt kliky taky max 150. Tady budou asi 170. Myslíš, že 27,5 je ještě velká a mám koukat spíš po 26? Ten fly si ještě nechám projít hlavou a třeba se na něj o víkendu někde koukneme ať si ho syn osaha.

            0 0
            • gersa  

              Nejsem si úplně jistý, jestli je to dobrá volba. FLY je hodně nízký kolo

              Já bych hlasoval pro stavbu, za 15k dostaneš velmi slušný kolo

              0 0
              • mamča  

                právě že jsem hledala kola, která by se trochu vyrovnala stavbám a jsou za slušný peníz. Stavbě se ani žádné kolo z obchodu nevyrovná, ale žádného stavitele neznám a když tu čtu, jak dlouho lidem trvá postavit kolo, tak si nevím rady. Nejvíc se tu objevuje jméno scalara, ale vzhledem k frekvenci jeho jména na tomto fóru a dokonce i foru nakole, musí mít zakázek až nad hlavu. Navíc je od ČB a my bydlíme u Českého Brodu. Nevíte někdo, na koho se obrátit? Já s manželem nic nepostavime. Díky

                0 0
                • Davidakta  

                  V inzerátech je docela pěknej Duratec

                  0 0
                • gersa  

                  Stejně bych mu napsal, maximálně nebude mít čas ;)

                  0 0
                • MICLICEK  

                  My máme 2 kola postavené Scalarem ,26 průměr a bez problémů byla doprava na sev.Moravu přes PPL. Holky spokojeně začínají jezdit 3 sezónu .

                  0 0
          • bikemarty  

            27,5 určitě bude OK, syn má 138 RAM 13" a kola 27,5 a je úplně v pohodě, koukněte na dětské superiory

            0 0
            • Polka  

              Chtěla kolo do 15tis.

              0 0
            • gerrard  

              Na 150cm potrebuje ram idealne 15" mozna i 16" by bylo ok. Cokoliv mensiho nedava smysl. Jake u toho budou kola jestli 26" nebo 27,5" je uplne jedno.

              0 0
      • gerrard  

        Sup Fly 26" s velikosti ramu 12" pro 150cm vysoke dite? Si si opravdu jisty? ;)

        0 1
        • ladin2  

          To kolo mam doma a na ramu je nalepka 145–165 cm, nekecam. V realu tak do 150 cm.

          0 0
          • gerrard  

            Tak nalepky od Supa jsou povestne tim, ze realita je uplne jina. :) Vyska 150cm jen s hodne dlouhou sedlovkou a uz z toho pak dite trci na vsechny strany. Jako kolo pro vysku 150cm to nedava smysl.

            0 0
        • bikemarty  

          Proč ne? Sup je 13" a kola 27,5

          0 0
          • gersa  

            Kterýho SUPa máš na mysli?

            0 0
          • gerrard  

            My tu resime SUP Fly 26" ty SUP Team 27,5" ve velikosti XS. SUP FLy pro 150cm nebrat ani nahodou, kdyz brat TEAM tak ne velikost XS, ale S.

            0 0
    • puffbodie  

      Divim se, ze to tady zatim nezaznelo, ale napr. Decathlong Rockrider ST 540 . Pripadne nejake nizsi modely. S rocnim najezdem 300km neni vubec co resit. Obecne jejich silnicky jsou dobre, drazsi horska kola taky a i ty levnejsi horaky jsou tady docela chvalene. Ja sam u toho za 5000 si nejsem jisty, ale to za 7500 uz vypadalo slusne a plno lidi to kupuje pro decka. Stejne s tim vsude triskaji, odhazuji, tak jako jsme to delali i my a BMX to vydrzet muselo :-) Maji na to i levne dily na servis.

      0 0
      • zimic  

        Zaznelo.

        0 0
      • oddie  

        Sice je to na to děcko moc velké i ve velikosti S, zato je to na něj šíleně těžké. Prostě samé výhody :D

        0 0
        • puffbodie  

          S tam uvadeji od 150cm, zadani znelo, ze dite ma 150cm. Stejne vetsina decek si nedava sedacku jak ma byt a vaha ta je jim uplne fuk, hlavne ze maji kolo a na cem jezdit. Navic kazde horske kolo je zbytecne tezka potvora pokud neni za desitky tisic.

          Ja jen prehlidl, ze v Decathlonu uz byli. Protoze idealni je jit na prodejnu kde je kol hodne, vyzkouset vicero znacek a zjistit kterou presnou velikost hledat, pak uz se da divat i po netu.

          0 0
          • oddie  

            S tam uváděj od 150cm, ačkoliv je to evidentní nesmysl. V popisu dále už maj najednou od 155cm, což už možná vyjde pro některé hodně dlouhonohé děti, ale známí na to zkoušeli 154cm kluka a ten by si na tom tak akorát narazil koule. Plus za tu cenu je to krám.

            0 0
            • zimic  

              :-)) Sorry ale co by jsi za tu cenu chtel? Vzduchovou vidli a hydrauliky?? Ten kluk se 154 cm ma asi super kratky nohy vzhledem k prohnuti ramu. Ani mensi postavy nemaji s ramem problem s nohami na zemi tak neprehanej ;-)

              0 0
              • oddie  

                Viz odkaz níže, od Krupičků dostane podstatně lepší kolo ještě za míň něž tenhle otřesnej krám.

                0 0
                • zimic  

                  Ano, ty v odkazu jsou lepší. Tyhle kola uz jsou pro dite slusny na bezne jezdeni. Ale že by byly za méně nějak nevidím. Je fakt, že další jejich nabídky jsem nezkoumal. Okolo těch 15ti by se tam asi dalo koupit slušný kolo na míru dětské postavě a ne jen malé dospělé kolo.

                  0 0
                  • gersa  

                    Kolo z Dekáče je za 13k, z Benešova za 11k. Znamená to, že je i za méně?

                    0 0
                    • zimic  

                      Mluvim o tom Rockrideru za 7.500,–

                      0 0
                      • gersa  

                        Tak to je snad úplná sračka. Hmotnost 14.35kg ve velikosti S? S tím bych nechtěl jezdit sám, natož aby to měl malej kluk

                        0 0
                        • zimic  

                          Samozrejme to neni kolo o ktere ma tazatelka zajem. Podivej se na cenu toho kola. Co bys tam chtel za vahu? Radsi si vezmi prášek

                          0 0
      • gersa  

        Hodně záleží, jaký je vlastně účel takového kola podle toho se k tomu i děti chovají

        Když to bude na „lítačku“ s kamarády po vesnici, tak s tím budou mlátit. Tam je vlastně jedno, jaký kolo to bude.

        Pokud to bude čistě na rodinné výlety, tak to třeba dopadne i jinak. A taky je to, jak je naučíš. Ale to je asi diskuse, která sem nepatří.....

        0 0
    • tompca  

      Z Brodu to není daleko do Benešova, paní staví kola, má je vystavené v krámu a dá se s ní dohodnout.

      Na nájezd 300 km ročně a lítání okolo komína myslím ideál.

      https://www.cyklobazar.cz/…disk-maxbike

      https://www.cyklobazar.cz/…oucova-brzda

      Vynechal bych odpružené vidlice ( jen funkční vzduchová pro tuhle váhu je tak 2/3 ceny těch kol, když není klika něco sehnat po bazarech).

      0 0
      • oddie  

        Jo, odkaz na tenhle cykloservis jsem sem právě chtěl taky dát :D dá se tam najít či dohodnout celkem slušné levné kolo.

        0 0
      • gersa  

        Na tuhle paní jsem si vůbec nevzpomněl a přitom už si od ní brala sousedka 24" kolo pro dceru. To dělá ten věk :)

        Ten Maxbike vypadá dobře, hlavně za ty peníze. Za příplatek by tam asi i šlo předělat to na 1×11, lepší/lehčí pláště.....např. Prostě prostor i peníze pro upgrade tam jsou

        0 0
        • mamča  

          díky moc. Na inzeráty této paní jsem taky narazila, ale nevěděla jsem, že je sama staví. Dobrý tip.

          0 0
    • tompca  

      Ještě jsem si vzpomněl na albie.cz v Praze, pán je trochu svůj, ale kolům rozumí.

      https://www.albie.cz/…nai-ae-2018/

      0 0
    • Tehu  

      Já teď objednal sestře pro její dcerku 135cm 15"ku Supa, –15%, jednoduché převody, váha taky dobrá za danou cenu.

      https://superiorbikes.eu/…ite-dark-red

      0 0
      • Goob  

        Tak to bych rád pak viděl fotku, jak na tom stojí. Má dcera má 137 cm a je jí velká 14" na 26" kolech.

        0 0
        • Tehu  

          Doporučení Superioru 130cm – 160cm, má dlouhé nohy tak myslím, že by to mohlo klapnout. Za 10k si myslim, že ve kšeftě nic lepšího nesplaší. A na těch jejich par km ročně, turistickým tempem s maldšim bráchou a absolutně bikem neposkvrněnejma rodicema… ;)

          0 0
          • gerrard  

            To doporuceni Superioru je kravina. Delka nohou je jedna vec, ale dulezita je taky delka to je to B v geometrii „geoska“: https://superiorbikes.eu/…ite-dark-red . To uz mels sahnout po tom XS a to je opravdu spodni hrana pro 135cm. Zkus sehnat levne razeni, prehazku a kazetu na bazaru a predelej to na 1×10 nebo 1×11 s rozsahem kazety aspon 11–42 lepe 11–46. A kliky by to taky chtelo kratsi aspon v rozmezi 145–150mm a s prevodnik jen 30z. Ale tak mas aspon jednu jistotu, jestli se na kolo vysplha, na vsechno dosahne a bude schopna zatacet, tak ji to kolo aspon dlouho vydrzi :).

            0 0
            • Goob  

              Přesně. Ona sice stála nad rámem, ale i s 30mm představcem na tom byla natažená jak žába. A řešit to posunem sedla někam před osu klik je taky ptákovina.

              0 0
          • Pán z Dubu  

            Doporučení SUPu, že kolo je od 130 do 165 cm tělesné výšky, je do očí bijící nesmysl. Pro dospělce doporučuje jednotlivé velikosti MTB po 10 cm.

            Podívej, kterak systematicky doporučuje velikosti kol Frog https://www.frogbikes.com/…ds-bike.aspx

            Děcko 135 cm tělesné výšky má inside leg cca 63 cm. To je těsně za nástupní velikostí na Frog 62 https://www.frogbikes.com/…/frog62.aspx

            Tys pořídil kolo ještě větší než je následující Frog 69

            Podívej na velikosti rámu, sedla, délky klik a řidítek….

            0 0
            • Tehu  

              Je mi to jasné, že ji bude veliké, ale snad ne, že by se nedal rok přežít, ale rodiče chtějí 24" posunout mladšímu sourozenci co už vypadl z 16".Tak něco co jí vydrží… No uvidím, až je uvidim :D každopádně jste mě rozhodily fest :D 8cm + délka rámová a 8 cm + na sedlový trubce oproti stávajícímu mě nepřišlo jako nereálné

              0 0
              • Kouba_2005  

                Jooo, šetřiví rodiče. Z 16" na 24", to bude taky paráda, jestli to dítě nevyrostlo rychle jak kouzelný fazole.

                0 0
                • oddie  

                  No vidíš, téhle kraviny jsem si ani nevšim :D 20" bych nevynechával, to je velikost, kterou mý děti měly zatím nejdéle, i když pravda, sice ve dvou velikostech rámu, ale celkem 3 roky.

                  0 0
              • Pán z Dubu  

                Neubližujte oběma dětem najednou – pořiďte mladýmu 20“.

                0 0
      • popokatepetl  

        převody jednoduché ale ten rozsah, navíc mega skok na největší pastorek.

        0 0
      • gerrard  

        Strucne shrnuti:

        • to kolo je na ni zatim velke
        • ma to maly rozsah prevodu, takze do kopce ji tam budou chybet lehke prevody
        0 0
        • Patar  

          Poskládáno z dílů , které již ani neujsou ve výprodejích. . Navíc Megarange je tptíání nesmysl. i peo dospéláky.

          0 0
      • oddie  

        Pro 135cm tohle v 15,5"??? Tak to je několikanásobný nesmysl… Kam na tyhle nápady chodíte, proboha?

        Jinak to kolo samo o sobě je zase neuvěřitelný zprasenec, jako že SUP sice pochopil, že je kategorie dětských kol docela žádaná a začal produkovat něco, co není úplně otřesný ingot, ale ty rámy by mohl navrhovat někdo, kdo nemá v hlavě nas*áno. Zas otřesně dlouhá hrůza, že tomu ani krátký představec nepomůže, a to osazení není ani k smíchu, spíš k pláči. Je mo pomalu trapné dávat furt za příklad Islu, ale tu aspoň v té Anglii navrhoval do detailu někdo, kdo ví něco o dětské anatomii, na rozdíl od těhle blbů, kteří to neumí ani obšlehnout.

        0 0
        • xtonda  

          Isla tam má sice pěknou tabulku s přehledem pro jakou minimální a maximální délku nohy a celkovou výšku je kolo vhodné, ale nikde tam nevidím konkrétní geometrie aby se to dalo porovnat s jinými koly. Sem slepej nebo to tam fakt nemají?

          0 0
          • oddie  

            Myslím, že detailní nemaj.

            0 0
          • oddie  

            Co jsem posbíral, tak by mohlo u Beinnů být:

            20S: TTh 440mm, wheelbase 814mm, sedlová 254mm (10")

            20L: TTh 465mm, wheelbase 845mm, sedlová 280mm (11")

            24: TTh 490mm, WB 940mm, ST 305mm (12"), chainstay 390mm

            pro všechny úhel hlavy 71°

            Něco můžu případně doma přeměřit.

            0 0
            • xtonda  

              Dík za info, dělám si takový přehled rámů na 24" kola a dumám na kolik musí vyrůst aby mělo smysl začít to řešit, Beinn 24 vypadá spíš menší.

              https://docs.google.com/…n9ZQKuc/edit?…

              0 0
              • MlokCZ  

                Taky by se mi takový přehled hodil, ale bohužel ti tam chybí ten úplně nejdůležitější údaj a to minimální potřebnou délku nohou se kterou se na daném kole dá začít. Samozřejmě je potřeba řešit i ty další rozměry, které tam máš.

                Trochu napoví BB drop, ale samotný nestačí. K tomu potřeba vědět jak vysoké jsou tam pláště (a případně jaké se vejdou do rámu) a ani to ještě nestačí, protože je potřeba ještě i standover.

                Bohužel přesné údaje, které by to chtělo se většinou dohledat vůbec nedají. U rozumných značek (kde nekecají s doporučeními) mají přímo uvedenou minimální délku nohou.

                Beinn 24" má právě min. délku nohou jen 57cm, což jinde podobnou hodnotu najít nemohu. A hledám něco čím navázat na Islu Beinn 20" small, abych mohl přeskočit 20" large.

                A chtěl bych objemnější pláště. Kdyby Beinn byla dělaná na objemnější pláště, tak je volba jasná. Jenže ty se tam nemusí jednak vejít a i kdyby ano, tak to pošle vysoko střed, takže to není řešení.

                Celkově se mi líbí WOOM 5, ale tam se začíná až na 62cm.

                Z té tabulky vypadá dobře RB Kid, nízko střed, nízká sedlová trubka, nízká hlava, to by celkově mohlo vyjít dobře. A pobere 50mm pláště. Jenže se mi nechce stavět a komplet bych včetně dostatečně krátkých klik. Woom 5 má 130mm. Beinn 24" má 140mm.

                Škoda, že Isla nemá něco mezi Beinn a Creig.

                Creig 24 je od 58cm nohou, to by také šlo, ale už zbytečně drahé a odpruženou také spíš nechci a kotoučovky také být nemusí.

                0 0
                • xtonda  

                  Délku nohou mohu doplnit, to je dobrý tip, ale pouze tam, kde to výrobce uvádí. V těch geo kalkulačkách to tenhle údaj nedá, možná by se dalo vyjít z délky sedlové trubky + něco na výšku zámku sedlovky a sedla (ale to má každý jinak a neví se kolik) + délka klik a to celé krát nějaká konstanta. Minimální délka nohy se dost blbě zjišťuje i u dospělých rámů. A tím, že délka nohy závisí i od délky klik, tak to vlastně ani nejde uvést, minimálně tam, kde se skutečně jedná o samostatně dostupný rám (RB, Force, Nipper, Maxbike).

                  Standover nikdo neuvádí a nejde spočítat, protože se neuvádí v jaké výši je napojena horní rámová trubka na sedlovou, někteří ji navíc mají prohnutou, navíc jak vůbec správně u rámů se slopingem TT ten standover změřit.

                  U rámů, kde není uvedeno s jakou se počítá vidlicí nespočítám ani stack a reach, jedině to nějak odhadnout

                  • Bein 24 je z těch kratších, ale ST je 305 mm.
                  • KUBikes 24S má ST 285 mm a uvádí Ab 7 Jahren und ca. 125 cm Körpergröße / 56 cm Innenbeinlänge
                  • SUP f.l.y. s ST 280 mm je ještě o malinko nižší a i je kratší
                  • RBKid 240 je suverénně nejmenší je pak, ale ten je dost drahej.

                  Taky ne všude jde koupit jen rám, takže by pak hrozila nutnost předělávat.

                  Kotouče a odpruženou taky nechci, akorát to zvyšuje hmotnost a cenu. Mě původně šlo spíš o samostatné rámy a ta hotová kola tam byla jen pro srovnání. Ježe Force, Nipper i Maxbike jsou spíš větší a RB zase drahé, takže to nakonec možná zase bude tuning hotového kola. Potřebuju aby ta starší dorostla aby mohla přejít na nějakou 24 a ta menší na 20" Frog 52 co už mají.

                  P.S. Asi bychom se měli přesunout do vlákna kola 24"

                  0 0
              • oddie  

                Starší dostal tu 24" Islu právě teď, 131cm výška, naposledy tuším 58 rozkrok? Zkoušel si ji už na podzim, ale nebylo to ono, teď už si s ní poradí pěkně.

                Gumy tam mám Schwalbe Black Jack, psané sice 1,9, ale ani prd, jsou o dost užší.

                0 0
    • indet  

      Hledal jsem kolo pro holku odpovídající teto kategorii 10let, 150cm délka nohou 72cm váha 33Kg. Prošel jsem kde co, od Ultrasonicu 27,5" v 16" rámu 11,9Kg , přes oproti katalogu o 1,2Kg !! těžší SUP XP919 13Kg, dále Spejšla Chisel Comp 29" v S –11,8Kg až po Orbeu Almu 29" M v M velikosti. Nejprve se mi zdálo že M je nesmysl, ale pak jsme to u Albie.cz zkusili a holce na rozdíl od Spejšlu okamžitě sedla a cítila se na něm dobře. Pan Albok ji kolo doladil a „malá“ na něm už drandí po zahradě.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Moje mladá má totožný parametry a pěkně jí sedne stará klasika 26", 16" rám, vzduch Epicon a hlavně kliky 160mm, snesla by i 152, ale ty okupuje menší brácha..

        0 0
    • indet  

      Jinak pro ty co budou tvrdit že pro 33Kg děti vidlice nemá smysl, tak jen na tom obrubníku chodi vidle po gumičku.

      0 0
      • Kouba_2005  

        jj, pro 150cm dítě je 29" v Mku ideální velikost. To ses už asi posral, ne?

        0 0
        • Goob  

          To dojde… pokud teda dítě nebude po někom malé a doroste alespoň do těch 170, nejlépe do jara.

          0 0
          • oddie  

            To dojde… za dva roky :D

            0 0
          • indet  

            Mala roste o 6 cm za rok a oba jsme vysocí. Citi se na něm dobře a s ovládáním nemá problém. Stačí se podívat na geometrii rámu Almy , kolo zas tak obrovské není a váži slušných 11,5kg

            0 0
      • Pán z Dubu  

        Orbea velikost 29“M doporučuje od 165 cm tělesné výšky.

        Originálně osazené 175 mm kliky jste nahradili adekvátními pro 150 cm figuru?

        Přilož, prosím, jak holčina ten schůdek vyjíždí.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Psal, že ji p. Albok to kolo doladil, takže pokud kupující nebyl proti, jistě tam ty kliky dal, protože je má. Je to dva týdny, co jsem od něj dvoje kupoval. Na obrázku mi ale ty kliky přijdou dlouhé.

          0 0
        • Goob  

          To je myslím zbytečné. Objektivně i subjektivně je to kolo nesmyslně velké. Na první pohled z fotky, nemusím ani koukat na geometrii.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Na dívčí ježdění po zahradě je velikost nepodstatná, Třeboň na tom také objede. Tatínek si udělal karbonovou radost s Rebou, dcera má radost, všichni jsou spokojení, kolo jí vydrží v pěkném stavu, dokud se v 16 letech definitivně nerozhodne pro kariéru modelky.

            0 0
            • indet  

              Kolo se bude ladit na jaře podle aktualni výšky, kliky vim že jsou dlouhe a budu to řešit s jednoplackou , stejně přemyšlim o jiných kolech. Nebudu kupovat kolo na jeden rok, mám dvě děti a obě jsou nadstandardně vysoké na svůj věk.

              0 0
        • indet  

          Holka je silový jezdec . Vzdy tahala těžší převod nez já v danou chvíli i když měla na 24 kliky 152mm. Behem jizdy na 29 nevykopava kolena, tak nevim. Uvidim na na jare . Dnes jsem ji provětral v kopcích nad Lucinou v Karpatech a dávala to s prehledem a to vcetne singeltrailu. Na to ze jezdi polabi to neni spatne. Uvidime pristi tyden v Beskydech.

          0 0
          • gerrard  

            Tak ji nauc slapat frekvencne, jde to. Slapat silove neni dobry navyk. Je ji to strasne velke, ale zas ji to dlouho vydrzi. Neni to ani zdaleka idealni reseni, ale prezije to a hodne ji to zoceli.

            0 0
            • indet  

              Já vím že ji je větší, ale kolo ji sedlo. Třeba S Spejsl ji tak nesedel. Ja chtel původně tu Orbieu v S, ale pan Albok ji už neměl. Když jsme ji viděli jezdit, oba jsme se shodli že to není až tak velke a na jare jej bude mít už dobře. Narozeniny má ale v srpnu :-)

              0 0
    • indet  

      Až se budeš bavit slušně bude mít smysl na tvůj příspěvek odpovídat.

      0 0
    • esmo  

      Čaute, pro šéfovu dceru vybírám nové kolo. Holčina má 149cm, 12let, kila nevím, ale je o atletický vyžle. Nepočítám s tím že moc poroste, oba rodiče jsou prťavý.

      Jezdit budou maximálně okolo chaty, není to pro ně primární sport.

      Vybral jsem "Cube Aim 27,5"":https://www.cube.eu/…-greennmoss/

      Nějaký postřehy, co by na tom mohlo být špatně? Nebo je to cajk?

      0 0
      • RapMan  

        já už bych holce přesmykač na kolo nikdy nedal, hledal bych lehčí převody 1×něco, klidně na úkor ostatní výbavy.

        1 0
      • mirorek2  

        15 kilo bez pedálů

        přitlač a to výrazně

        0 0
      • RapMan  

        např. tu kolo od scalara, nízká horní trubka, lehké převody, dobrý…

        https://www.cyklobazar.cz/…n-deore-1x11

        0 0
      • gersa  

        Převody 2×něco, délka klik, vidlice spíš jako závaží.....

        0 0
      • esmo  

        Já jsem právě nechtěl hledat kolo s 1× na úkor zbytku. Přijde mi to, nepotřebný, na takový to prdelákování pro děcko co se jen tak vozí.

        Váha je samozřejmě strašná, to jsem si všiml až nyní…

        0 0
        • RapMan  

          asi nemáš manželku a dceru, kterým furt padal řetěz a přesvědčují tě, že řadí správně a že to kolo je na houby… :)

          kdežto na vidlici a brzdách při jejích váze poznají prd a je jim jedno jestli je na tom napsané MT200 nebo SLX…

          0 0
          • esmo  

            Mám přítelkyni, které jsem koupil kolo na 1×12 XT … protože tam jsem od ní očekával nějaký řádný ježdění :D

            Kdežto šéf sám jezdí na 2×něco, jeho manželka taky…

            0 0
            • kocers  

              Spíš jde o to, že 1×něco je uživatelsky mnohem jednodušší, nehrozí tolik padání řetězu, nehrozí „vůbec“ špatné řazení a jako velké plus u dětského kola vidim i odlehčení celku o ne úplně zanedbatelnou hodnotu.

              1 0
        • oddie  

          Na prdelákování po okolí naopak stačí třeba i 1×9 nebo 1×8, na co se dají snadno přestavět bazarové kousky.

          0 0
      • Pán z Dubu  

        Špatně je cenová hladina. Poskládané dospělácké komponenty na nízkém rámu bez prostoru na úsporu hmotnosti. Např.:

        Kliky nadměrné délkou i Q-faktorem = šlape se zbytečně doširoka https://bike.shimano.com/…-M315-2.html .

        Vidle pružinová – jestli je holčina nitěnka, vidle se pod ní ani nehne.

        Pláště 1,05 kg https://www.dookie.cz/…-2-25--drat/

        Za podobné peníze je Woom6 https://woombikes.cz/products/6

        Bez (stejně nefční) odpružené vidle, ošizený na převodech, ale ergonomicky cajk a o 5,7 kg lehčí.

        MTB pro zadanou tělesnou výšku budou za dvojnásobek např.: https://cz.author.eu/…2-ua42933200 a také je co k optimalizaci.

        1 0
      • Baf13  

        Pokud není požadavek odpružená vidlice, tak vůbec špatný není tento Amulet

        https://www.skibikecentrum.cz/…--velikost-s?…

        https://www.amuletbikes.cz/…-2022-amulet

        2 0
      • RichP  

        Já teď malému pořídil toto https://www.kola-online.cz/…4260/v121012. Je menší na svůj věk, takže jsme šli do té menší velikosti. I v kopcích mi parádně stíhá a na rovinkách jsem rád, že mu stíhám já :) To kolo má pár much řešitelných upgradem, ale jako celek funguje.

        1 0
    • author corsa  

      zdravim vsechny, potreboval bych radu ohledne kola pro kluka – cca 50kg 150cm v zari 4 trida. Je trochu oplacanej ale na kole lita rad a to 24 kolo co ma ted (Kona pevna vidle) je mu proste mala. Nejsme zadni zavodnici, obcas vylet rekreacne jinak na vesnici s kopce do kopce. Protoze se mi ta Kona docela libi myslel jsem ze bych mu poridil kona lanai https://www.albie.cz/…-lanai-2022/?…

      uvazujeme nad 27,5 kola s ramem S nebo M. Je to uz na my pomery trochu nad cenou, radsi bych se dival na nejakou levnejsi variantu nekde v decathlonu. Klukovi se libi CUBE. To mam ja – zakladni verzi analog tusim 2013 cca 15k tehdy stalo – to pro predstavu na cem jezdi rodic :))

      Xhci aby kolo urcite vyzkousel, planujem navstevu u cyklojiricka CB. Author co nekdo psal vyse je pekny ale pro me uz jsou ty penize moc.

      Kdyby mel nekdo nejakej navrh na co koukat pri vyberu budu rad. Komponenty menit sam nehodlam. Asi se nevyhnu tomu ze kluk bude pozadovat pruzenou vidli.

      Diky.

      0 0
      • Lišák  

        Než tu Konu, tak to raději tenhle levnější Dekáč.

        A velikost bude asi sedět „S“. Nicméně v Dekáču se dá kolo půjčit.

        0 0
    • Gru  

      Ja muzu rict jen to ze detska na zavodech pri vyskach 150 cm uz nejakou dobu sedlaji koka 29" ve velikostech S. Vim i o nekterych co maji 138 cm a uz na tom jezdi. Nerikam ze jsem toho zastancem, ale ma dcera ma 24" pri cca momntalnich 127 cm a je jedna z poslednich co v jeji kategorii na 24" jezdi. Holciny i o pul hlavy mensi maji kola 27,5" . Coz nerikam ze je dobre, ale zkusil bych i tu 29" . Soráč nedal jsem Reagovat.

      0 0
      • tompca  

        Závodit na tom nebude, takže bych asi preferoval „obratnější“ kolo, tedy 27.5".

        Třeba tenhle bazarový Author není špatný, vzduchová vidlice, 3*10, váha okolo 12kg, ze začátku dá kratší představec (35–40mm) i kdyby to předělal na 1×11(12) na Deorku + kratší kliky a starý pohon prodal na bazaru, tak se do 15t dostane s prstem v nose (lepší jak ta vyhlídnutá Kona), rám je od 145 –158cm, takže letos a příští rok mu v pohodě vydrží.

        https://sport.bazos.cz/…5-ram-15.php

        Geometrie je stejná jako model 2017

        https://cz.author.eu/…7-ua42875501

        0 0
      • gerrard  

        Ano lidi mají různě pitomé nápady a cpát děti na nesmyslně velké kola je bohužel jeden z nich. :( Když je to ještě z důvodu „závodění“ čti – co nejlepších výsledků na závodech, tak to už je pak úplně mazec.

        2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.