Kolo do středně náročného terénu (traily) do 15k?

43 nepřečtených
  • Koster

    Zdravím,

    chtěl bych požádat o radu s výběrem kola. Mám představu s ním jezdit jezdit nějaké středně náročné traily, případně s ním občas provést i nějaký ten skok, aniž bych se musel obávat, že kolo takové zacházení nevydrží. Jsem naprostý začátečník, na kole jsem aktivně jezdil naposledy asi před 5 lety (momentálně mi je 23), a to spíše rekreačně na typech kol, které dnes pořídíte za pár tisíc. V životě jsem například na kole neměl kotoučové brzdy, to jen pro představu :D

    Zatím jsem přišel akorát na to, že pořídím kolo bez zadního odpružení, protože nějaké celopéro v této cenové kategorii nemá smysl, a taky, že bych chtěl vzduchové odpružení. Mám vyhlédnuté jedno kolo. "Odkaz na inzerát na fb zde. ":https://www.facebook.com/…74907632382/

    Co říkáte na můj výběr? Jak jsem psal výše, jde mi hlavně o to, aby kolo, které si vyberu, něco vydrželo a já nemusel mít strach o jeho zničení, když s ním občas budu blbnout nebo najedu na nějaký kořen.

    A moje poslední otázka směřuje k výběru velikosti kola. V tomto ohledu zatím úplně tápu. U kola z odkazu, které jsem si vybral je velikost rámu 17", což je podle všech tabulek, které jsem na internetu našel, velikost pro postavu s maximální výškou 170 cm (měřím 180 cm, vážím 80kg), na druhou stranu jsou tam ale kola o velikosti 29" a já si chci na tom kole spíše hrát a jezdit z kopce, než vyrážet na nějaké dlouhé silniční výlety, proto si myslím, že by ten menší rám nemusel být na škodu. Zde také prosím o váš názor.

    Předem díky za všechny rady.

    0 0
    • novas752  

      Menší rám na prasečinky z kopce ok, bude to hravější.

      Ale výběr nic moc jako. Je to XC kolo a ještě s trojplackou…

      Na podobný zaměření hledej něco s jednopřevodníkem, vidlicí 120mm a výš.

      0 0
    • theedge  

      Kolo do terenu za 15k je blbost. Budes muset rozbit o hodne vetsi prasatko.

      0 0
      • Sodík  

        Asi to není úplně relevantní odpověď, ale, koupit se dá, jenom musíš mít správné známé :)

        Před pár lety jsem za 15 000 Kč od bejvalky koupil Giant Trance 2, na XT, tlumič Fox, brzdy Hayes Stroker atd. Minimálně jeté, ta holka na tom jela tak dvakrát na pivo do Bráníka, pak ho dala do sklepa a na pivo začala jezdit tramvají :))

        Ona potřebovala peníze, já kolo = win / win.

        Na to moje ježdění je ten bike super a je mi úplně jedno, že je to starší ročník s 3 × 9 a 26".

        0 0
    • Koster  

      Dobře. Ale jak už někdo psal, můžu chtít víc za 15k? Byla by to vyloženě špatná koupě? Na nějaké základní modré traily bych s tím vyjet mohl, ne?

      0 0
      • novas752  

        Na použití v terénu to neni. Ano, celkově traily kde to moc nedrncá to asi zvládne. Akorát to nebude nic moc. Slabé brzdy, poskakující a padající řetěz, ne moc dobrá geometrie…

        0 0
    • Koster  

      Bylo by pro mě lepší nějaké z těchto kol?

      https://www.sbazar.cz/…-machine-xcp

      https://sport.bazos.cz/…-29-2019.php

      Případně tohle, ale zde mě trochu odrazuje stáří a celkový vzhled kola.

      https://sport.bazos.cz/…l-m-2009.php

      0 0
      • raschi  

        Z těchto tří to první, má alespoň základní vzduchovou vidlici, to druhé má Suntour XCM, což je těžká pružinovka na nic, a ten full je potenciálně past vedle pasti.

        Docela dobře vypadá tohle, ale neuvádí, jestli je ta vidlice RS Recon pružinová nebo vzduchová (takže bych usuzoval spíš na pružinovou), ale stálo by za dotaz.

        Jinak i s celkem obyčejným kolem za 15k a 3×9 se dají traily normálně jezdit, jenom s tím skákáním moc nepočítej, přece jen na 80kg by to chtělo už nějakou lepší vidlici, pevnější ráfky, pevné osy atd.

        0 0
        • Koster  

          To vypadá dobře. Kdyby to kolo mělo pružinovou vidlici, byl by to až takový rozdíl?

          0 0
        • MatS  

          Recon v 29" a pruzina? Nevim o tom, ze by se delal s pruzinou. Na obrazku je Recon silver TK s rychloupinakem. Ale stale celkem ok vidle.

          0 0
    • kopejda  

      S výškou 180 cm bych si na 17tku rám dal pozor. Z kopce ti to může vyhovovat ale nejdřív se na ten kopec musíš dostat a šlapat ho na kole které ti je malé není nic moc. 19ka by ti mohla sednout líp ale chce to samozřejmě odzkoušet.

      0 0
    • milan.v  

      Ach jo…

      0 0
    • sparrow_cz  

      Malé kolo je asi jako malé boty – na nic. Ale celkově podle mě jdeš správnou cestou – šmejdit po bazarech a hledat zajímavé nabídky je asi tak jediná cesta, jak se za 15k dostat k pěknému kolu.

      0 0
    • Baf13  

      A nebylo by lepší přidat 5k a koupit nové v plné záruce, cenu na 20 určitě někde stáhneš

      https://www.newbike.cz/…-2019/d12107

      Má už celkem slušnou vidlici, pevné osy, na deoru, jedině slabší místo jsou brzdy, ale nejhorší nejsou.

      Sám tohle kolo mám a za sebe můžu říct, že za ty peníze se asi nic lepšího koupit nedá.

      Do kola z bazaru můžeš během roku nasypat tu pětku taky, nikdy nevíš co s tím kolem kdo před tebou dělal.

      0 0
    • Koster  

      Ještě jednou zdravím a prosím o odpověď na moji poslední otázku.

      Od začátku týdne se změnili jisté okolnosti a můj finanční limit pro výběr nového kola se navýšil. Nyní činí 25 000. Našel jsem tohle kolo za 26 000 (předpokládám, že se mi podaří vyjednat si v nějaké cyklo prodejně nižší cenu).

      https://jizdni-kola.heureka.cz/…izz-40-2020/?…

      Můžu chtít za tuto cenu něco víc? Kolo má 130 mm zdvih, jednoplacku a teleskopickou sedlovku už v základu.

      Díky :)

      0 0
      • raschi  

        Za tu cenu ani omylem, těžká pružinová vidlice XCM, nejobyčejnější řada brzd, řazení 1×9(!!!), takže na kazetě 11–42 to budou strašné skoky mezi převody

        0 0
      • novas752  

        Trailové kolo do terénu s vidlicí která nemá vůbec žádné tlumení? brzdy řady Altus určené na rekreační cykloturistiku taky dobrý na takový kolo.

        To už bych radši ještě měsíc vydržel, došetřil 5 kousků navíc a koupil si tohle.: https://qayron.com/…/spyro-1--p7 Taky teleskop, ale použitelná vzduchová vidlice, brzdy co skutečně brzdí, 11 převodů a větší rozsah kazety, kvalitní náboje…

        0 0
    • HT Adam  

      V případě velikosti nekoukej na značení písmeny, ale najdi si tabulku geometrie, hlavně koukej na reach, délku sedlové trubky, a stack.

      Pokud to nespěchá a máš kolo co jezdí, brzdí a řadí? Tak si o kolech obecně zjisti víc a výběr ti to ulehčí.

      Kolo by mělo mít tapered hlavu a pevné osy, aby se dalo popřípadě vylepšit a něco vydrželo

      0 0
    • OndrysM  

      https://www.ghost-bikes.cz/…blkred-/4146

      Tohle ti splňuje vše nebo si počkej a došetři na Qayrona ..

      Já bych si došetřil..

      0 0
    • Koster  

      A co Qayron Spyro 3?

      https://qayron.com/…/spyro-3--p8

      0 0
      • HT Adam  

        Jezdím na něm, kolo fajn, jen ta vidlice je těžítko a brzdy nic moc, taky bych dal řidítka s větším zvihem

        Ve slevě ho měli za 17000

        0 0
        • Koster  

          To byl ale nějaký loňský model, ne? Za 17 bych ho bral hned. Našel jsem ho ale akorát přímo na stránkách výrobce a pak jen v jednom eshopu, v obou případech cena 22k.

          Mám s kupováním kol nulové zkušenosti, zajímalo by mě, jakým způsobem třeba získat slevu. Mám jim na féra napsat třeba email, jestli mi ho nedaj levněji? :D

          0 0
    • HT Adam  

      A máš kolo?

      Je to stejné kolo jako z odkazu nahoře, modely na 2020 ještě nejsou.

      Na ceně se dá při slušném jednání dohodnout, nebo se dá ušetřit při koupi vystavovaného kola

      Pokud spyro 3 nebo 1 tak určitě 1, za těch 8 tisíc navíc máš slušnou vidlici, teleskop, náboje na průmyslových ložiskách a Slx brzdy, to je na začátek až až.

      0 0
      • Koster  

        Kolo právě nemám žádné. Poslední, které jsem vlastnil byl nějaký author asi před 8 lety (žádnej hliník, poctivý železo), od té doby jsem na kole jel jen párkrát. Jen pro představu – když tu někdo píše, že kolo vážící 15 kg je těžké, tak mně těžké nepřijde, vzhledem k tomu, že poslední kolo, které jsem vlastnil bylo minimálně o 5 kg těžší, ne-li víc. Kdybyste mě posadili na nové kolo za 10, stále to pro mě bude ve srovnání s mým posledním kolem 1000 a 1.

        Jezdit traily, sjezdy, náročný terén, to mě vždycky lákalo, ale bohužel, co jsem bydlel u rodičů, to nešlo z finančních důvodů. Původní strop byl 15k, teď se bavíme o kole za 30 (uznávám ale, že nádherném kole), což je za pár dní celkem posun.

        Jde mi hlavně o to na kolo co nejdříve sednout a jet, kdybych měl volit Spyro 1, budu muset ještě minimálně měsíc počkat, ideálně ale spíš dva měsíce, takže bych ho měl až v půlce července, což čekat nechci. Teď mám takovou představu, že bych si vzal Spyro 3 a na příští sezónu ho prodal a pořídil si něco lepšího, třeba tu jedničku.

        0 0
        • theedge  

          Kup Spiro 1 a nevymyslej kraviny.

          0 0
        • HT Adam  

          Na seznámení stačí TÉMĚŘ každé, já ještě před rokem jezdil na malém, starém, naprosto nevyhovujícím kole, a byla to sranda. Zohýbaných rychloupínáků a ráfků nespočet =), tak jsem začal koukat po něčem jiném a o kola se začal víc zajímat. S tím spyro 3 chybu neuděláš ale ten Ghost je lepší

          0 0
        • novas752  

          Bych řekl že to za ten měsíc stojí, na tom Spyru 1 moc neni co měnit, všechno je levnější ale funkční a vyvážené. Oproti tomu RockMachinu je to o parník lepší kolo.

          0 0
        • OndrysM  

          Jestli chceš Spyro 3 tak kup toho Ghosta.. neblbni

          0 0
    • frish  

      Pripadne zkusit obejit kellys prodejny a zkusit pohledat nejakyho vyprodejovyho gibon 50 se slevou, na eshopech jsou kolem 27k. Kellys je sice kellys, ale na trailovy zacatky myslim dostacujici.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.