• Smazaný účet

    Kola s motorem

    Aby nedocházelo pod každým obrázkem nějaké takové věci k ideologickým srážkám, kde se lidé navzájem označují souhrnnými názvy, rozdělují do fan a “hejt” klubů a vůbec kategorizují (většinou ostatně pitomě), snad bychom se ve věcnější diskusi mohli pokusit nějak když ne dohodnout, tak aspoň – znovu, nicméně však v klidu a nějak přehledně – vymezit a definovat to, co považujeme za v tomto stále se rozvíjejícím odvětví za podstatné a také problematické.

    Můj osobní názor je, že vše v této záležitosti (včetně různých problémů) vychází z jejího nesprávného zařazení. Z toho, že kolo s motorem prostě není kolo, ale (mnohdy velmi dobře) kamuflovaná forma motorky (mopedu) a že tato kamufláž se netýká jen jejího vzhledu, ale odráží se také ve stávající legislativě. Včetně toho, kam něco takového může a kam ne a proč.

    Sám vidím velký přínos – v tomto případě opravdu elektrokol – v jejich užití v městské a příměstské dopravě, eventuelně na přehledných nezpevněných cestách; diskutabilní a problematické mi již z mnoha důvodů připadá jejich užití jako klasických horských kol.

    Zejména pak považuji elektrická kola za vynikající věc pro starší lidi nebo osoby nějak fyzicky hendikepované, které by na kole jinak jezdily s obtížemi nebo vůbec ne.

    K dříve zde již zmíněným formám “nového způsobu zábavy” užitím kol s motorem pro osoby fyzicky jinak zdatné mám spíše rezervovaný postoj.

    Silniční elektrokola, kamuflovaná tak, že je nelze při zběžném pohledu takřka rozeznat od běžné “závodničky” mi připadají nevkusná a smysl tohoto připodobnění naprosto nechápu. (Podobné to ostatně může být asi i v kategorii horských kol).

    Za hlavní problém (spolu s dalšími kolegy) považuji jakési zmatení v pojmu, z toho vyplývajíci insuficientní legislativu a nebezpečí, že výrazné pronikání motorových “kol” do oblastí, kde byl výskyt cyklistů jejich schopnostmi přirozeně omezen, může časem vést k plošným restriktivním opatřením, která by se mohla týkat i cyklistiky jako takové.

    Podotýkam ještě, že tyto své názory nepovažuji v žádném případě za “pravdy”, za které se následně hodlám bít ale spíše jen za podněty k diskusi.

    0 0
    • Petulda  

      Za sebe nevidim zadny smysluplny duvod to resit, skatulkovat, vymezovat na my a oni. Kazdy, kdo takovy tendence ma, by se mel zamyslet nad tim, kdo je, ze si uzurpuje pravo hodnotit ostatni jen podle toho, na jakym kole zrovna sedi.

      At si kazdy dela, co chce a jezdi na cem chce a kde chce, pokud se chova slusne a ohleduplne vuci ostatnim a svemu okoli. 100× radsi potkam pohodare na e-biku uprostred hor nez arogantniho pitomce na cyklostezce, byt na „spravnem“ kole.

      A jestli sedi na e-kole, DHcku nebo zile je mi jedno.

      0 0
      • lrotrekl79  

        +1

        Na toto narážel i TrailHunter v posledním videu, kde testoval trailový e-bike.

        Poslední zkušenost z lokality kolem Jedovnic mimo traily, kdy mě borec evidentně na čipnutým kole bral na docela rozbitý cestě dvakrát dost natěsno, jednou i s drobným kontaktem. Ten byl na „po tlamě“.

        Jinde jsem šlapal s mladým na tyči do kopca (Z Prášil na Poledník), dojel mě borec na e-biku, pozdrav a dotaz, jestli mě může třeba s mladým pomoct a jak velkej problém by byl jej přepřáhnout… Není to o tom na čem člověk sedí, ale o tom člověku samotném.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Smazaný účet  

        .

        0 0
        • Petulda  

          Spis sis uvedomil, ze tvuj vypad v ciste osobni rovine byl pres caru.

          Moje reakce byla obecne k tematu, mj. i na zaklade toho, co se zde na foru na tohle tema ruzne napsalo. Neni tam nic konkretne k tobe ani o tobe. Ale jestli i z toho potrebujes kresat urazky v osobni rovine a nesmyslny posuzovani, samozrejme muzes…

          Normalni clovek diskutuje o obsahu prispevku, blbec napada autora prispevku.

          Howgh

          0 0
      • BB  

        Ty žádný smysl sice nevidíš, ale on tam je. a to právě v „výrazné pronikání motorových “kol” do oblastí, kde byl výskyt cyklistů jejich schopnostmi přirozeně omezen, může časem vést k plošným restriktivním opatřením, která by se mohla týkat i cyklistiky jako takové.“ Tohle je jádro pudla e-biků. Prostě většinová společnost přestane tolerovat cyklisty v místech střetů, kde se za léta našel nějaký pro obě strany snesitelný „modus vivendi“ a vypráská nás všechny, ať s motorem nebo bez motoru.

        0 0
        • Petulda  

          To je jen bezobsažné strašení e-kolama.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ty jsi taky bezobsažnej :-D ty jsi to ani za dva měsíce nepochopil :-D Zkus někdy zvednout zadek od gůglu a vyrazit do světa ;-) Třeba to pochopíš :-D

            0 0
            • Petulda  

              Urážky namísto argumentu. Jako vždy.

              Za letošní sezónu jsem viděl násobně víc debilů (lidí chovajících se na přesdržku díky tomu kde, jeli, jak jeli, jak se chovali) na normálních kolech než na e-kolech. A to i v místech, kde e-kola počtem převažovala…

              Problém není v tom, na čem zrovna kdo jede.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jasně :-D

                „Problém není v tom, na čem zrovna kdo jede“ a to je přesně to co není problém :-D

                0 0
    • kubad  

      Vidím to stejně

      0 0
    • michomin  

      No to je zase vlákno. Buďto se nudíš nebo máš s e-koly emocionální, mentální či jaký problém. Nic s tím nenaděláš, tak se na to vyser a věnuje se cyklistice, bude to tak lepší.

      0 0
    • Bubaaak  

      Myslíš to dobře, ale všichni škatulkují

      problém e-biku je

      • Neschopní jsou z ničeho nic na urovní „jezdí rád“, bohužel nemaj na to patřičné zkušenosti a často je to na škodu, skoro až otravně protivné, na obtíž
      • Totální tupoň s malinkatým pindíkem si něco musí dokazovat. Asi nejsem sám, co ho dojelo tlustý prase a začalo řvát přidej. Ano není problém si z nich udělat srandu (s načipovanejma to je občas teda problém), ale z počátku jsou spíš negativní myšlenky, než „jupí, z dalšího ****** udělám ještě většiho“
      • Mám E-FatBike a patří mi svět, sice neřve a nemachruje, ale většinou to prasí hlava, nehlava bez ohledu na okolí
      • Machrují něčím, co nedokázali. Když si uvaříš poctivý oběd s láskou, je to trochu jiný než si uvařit Yum Yum polívku

      Pak začneš přehlížet lidi, který na e-biku jedou jak lidi, začneš přehlížet nesporné výhody e-biku, prostě krev v očích a jedna velká škatulka.

      V práci mám dva e-bikery a oba jsou v dobré kondici, ale u obou ten e-bike dokážu pochopit, dokonce obhájit.

      Tohle je prostě v nás, jinak bych neměl škatulky jako Cikan, Ochtávkář, možná spíš škodovkář, Taxikář, Městský policista, fetka, středočech v nakrájeným salámu.....

      Nemusíme chodit daleko, na bike foru se to taky dělí, žiletkář, MTBečkař… bože trek, jako vážně, proč sis nekoupil 29"???

      Bike forum chce koule a hroší kuži, protože „normální“ člověk, místní „hejty“ na/u/rážky, napadání, nemusí vydržet. Kolikrát nově registrovaní nevydrži ani minutu po vložení fotky do kategorie Naše Biky :))

      Třeba na Toyota klubu, honda clubu, jdm meetingu, modelforu..... jsem tak příšerný chování nezažil :)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nemusíme chodit daleko, na bike foru se to taky dělí, žiletkář, MTBečkař… bože trek, jako vážně, proč sis nekoupil 29"???

        Zapomněl jsi na gravelisty, ti by Ti dali… a ještě něco endurospecific.

        Udělej to prostě tak, že si koupíš minimálně jeden exemplář od každého jmenovaného druhu. Pak budeš moci machrovat ve všech skupinách. A nezapomeň, jedno z toho musí být LV!

        0 0
    • tromboonen  

      TVL cioran se sám cenzoruje…

      0 0
    • Rowdy  

      Mě sobně se elektrokola moc netýkají. Jezdím převážně silnici a kopce a to jsou místa, kde jeden moc cyklistů nepotká. Ani těch elektro, ani těch za vlastní. Když už někoho potkám, je to většinou pozitivní zkušenost. Taky do kopců Českého Středohoří se člověk nevydává, aby se tam rozčiloval. V Polabí je to jistě jiná.

      Nicméně elektrokola potkávám. Občas. Většinou je to tak, že někoho honím do kopce a nemůžu ho dohnat. Turista, šlape to jak zelí ve škopku a ne a ne ho dojet. Nebo mě rovnou někdo předjede. Velmi vyjímečně potkám čipnutýho elektristu a ten mě vosolí i na rovině. Snad jednou se mi stalo, že jsem potkal pána cca 60, kde bylo od pohledu jasný, že bejt o 20 let mladší, ujel by mi i bez éček.

      Tolik vlastní zážitky. Éčka mi nevadí. Většinou nejsme pospolu dýl jak pár vteřin.

      Stran restrikcí? Ano, ty nevyhnutelně přijdou. V místech, kde to začne být problém, budou restrikce. Třeba v Peci pod Sněžkou si myslím, že to nebude dlouho trvat. Půjčovny e-cokoli jsou na každém rohu. Silnice až na Luční Boudu. No tohle asi nevydrží. Nicméně si myslím, že restrikce budou lokální. Že asi v dohledné době nepřijde státní omezení. Spíš třeba se začne dbát na to, aby to lidi neodblokovávali. … No nevím, policie má větší problémy k řešení. Je samozřejmě možné, že kde to praskne, nebudou rozlišovat éčka a neéčka. Bohužel banán bude banán.

      0 0
      • ratel  

        Restrikce budou globální. Představ si že někde obec schválí lokální restrikce. Lobby místních prodejců nebo půjčoven zastupitele ubije argumentama o rozvoji turistiky, pracovních místech atd atd.

        0 0
        • Rowdy  

          Nejsem věštec. Třeba to bude jinak, než jak to vidím. Nicméně globální zákaz mi nedává smysl. Smysl omezovat éčka a kola jako taková je v místech, kde to činí problém. Promenády, pěší zóny, chráněná příroda či kdekoli, kde zájem převýší lokální možnosti. Ale třeba v místech, kde se pohybuju (České Středohoří), tak nic takového není. V těch kopcích potkám cyklistu jednou za čas a proto na sebe dycky nadšeně máváme. Rozhodně tam není přehuštěno. Ale v těch Krkonoších je to již teď na pováženou.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Promenády, pěší zóny, chráněná příroda či kdekoli, kde zájem převýší lokální možnosti. Tam všude restrikce jsou, jakkoliv mnohdy nejsou dodržovány ani vynucovány.

            Rozhodně tam není přehuštěno. Protože tam nejsou hospody. Jakmile napadne prvního dobráka, že by se mohl s hospodou udržet, tak máš po klidu.

            0 0
            • Rowdy  

              Hospody nejsou. Vlastně je to prima. Ale ony tam nejsou asi proto, že tam nikdo není. Začarovaný kruh. Občas se stavím v Lovečkovicích Na Křižovatce, nebo U Gregorů na Skalce. Ještě se mi nestalo, že by bylo přelidněno. Prostě nejsou lidi. Kolikrát jedu přes Lovečkovice a pod slunečníkem vidím těch cca 5 místních štamgastů a jinak nic.

              0 0
              • BB  

                dobrý tip na výlet, dík :-)

                0 0
                • Japhy  

                  Ze Skalky směrem na východ to chce buď pečlivě připravené GPX nebo místního znalce, jsou tam libový trailíky, ale je tam spousta slepých roklí, kde se dá zakufrovat raz dva, a cest které končí s bajkem na zádech a šplháním po skále. Kotlíkářský bufík bude asi mimo sezonu zavřený, ale ve Skalce je myslím další jedna nebo dvě hospody.

                  0 0
    • Martin  

      No nevím, obecně jsem s éčkem zatím problém neměl, u nás jich moc nepotkávám a když už jo, tak je to spíš kros s ženskou, která jede na nákup s brašnou na nosiči. Ale chápu nastíněné problémy budoucí, protože je fakt, že éčko může víc pičusům, kteří se doteď producírovali někde v obchoďáku, zpřístupnit „svinsky přísnej terén“ a může být oheň na střeše. A ****** zvyklý motat se v obchoďáku asi těžko na lesní cestičce při potkání pěšáků zvolní, pozdraví a poděkuje.

      Osobně jsem éčko zkoušel v Jedovnici, Kellyse 160/160, ale moc mě to neoslovilo. Do kopce to bylo docela fajn, ale na flow trailech byla cítit vyšší hmotnost. A to kňourání motoru mě teda fest sralo.

      0 0
      •  

        To bys nevěřil kolik píčusů bez éček potkávám při pěších tůrách.

        0 0
        • nooski  

          Což ovšem odporuje tvému nicku :-)

          0 0
        • fargo.  

          Souhlasím. Líp bych to nenapsal.

          0 0
          •  

            Ono je už ve své podstatě divné jezdit na kole po horských stezkách pro pěší turisty.Je docela divné že v beskydech nejsou žádné zákazy.

            0 0
            • Martin  

              ****** na zákazy… problém nejsou cyklisti, problém jsou debilové. A ti jsou všude, ve všech skupinách.

              Před nějakou dobou jsem si jel lesem po neznačeném chodníčku, předemnou pěšácká rodinka. Tatínek zahodil obal od Tatranky. Tak jsem na něj zavolal, že mu něco spadlo. Dostal jsem kvalitní sodu, že nemám co jezdit po lese na kole, protože ho ničím.

              A kdo je tady debil?

              0 0
              • volyn  

                odpady v lese, to je opravdu znamka buranstvi a kretenizmu. Ja todle nechapu. Jedu na kole terenni cestou ,uzkou. auto tam rozhodne neprojede, ani motorka. Je to 300m od vozovky. A jsou tam pneumatiky. Co za ****** vymazaneho si da praci odnest 300m hluboko do lesa gumy, v ruce. A je linej je odvezt do sberneho dvora. to nevymyslis

                0 0
                • Martin  

                  Jo, tomu taky nerozumím… přitom ten dotyčný musel na benzínu a vlastním čase prodrbat víc peněz, než by dal na sběrném dvoře… navíc si myslím, že v každé trochu větší díře má obec nějakého smluvního partnera na likvidaci pneumatik a podobného bordelu. Aspoň u nás v Zakyslé prdeli tomu tak je.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Stareho psa novym kouskum nenaucis. Ja se podivil nad dvema pytli na smeti se zbytkama kachlicek nekde uprostred lesni cesty. Ve sbernem dvore bys za to zaplatil desetikacku…

                    0 0
                    • Martin  

                      Desetikačka jsou taky peníze, za to je třetina piva… asi takto vohnouti uvažují.

                      Střílet to preventivně štětinkama se solí do zadku.

                      0 0
                • DragON  

                  Zrovna s pneu to není tak jednoduchý. Po ex mě zbyly v garáži obutý kola a nemůžu se jich zbavit. Pneu braly jen některý ekodvory, a to jen bez disků. Ve svozových dnech se u nás pneu neberou (a pokud ano, tak opět neobutý). Na inzerci to nikdo nechce ani za odvoz. Prý by to od letoška měly brát pneuservisy, tak se zkusím u nás zeptat. Problém je, že nemám auto, takže to nemám jak odvézt. Zatím se mi to úplně nechce opřít o kontejnery se tříděným odpadem, ale asi opravdu se ze mě bude muset stát hovado abych se toho zbavil. Ale do lesa bych to nikdy neodvezl.

                  0 0
                  • krabica  

                    Tak asi do toho budeš muset vrazit pár kaček…

                    0 0
                    • Martin  

                      Pražská sekce B-F by se toho mohla ujmout a pomoci kolegovi :)

                      0 0
                    • DragON  

                      V ekodvoru jsem jim chtěl zaplatit, obutý kola neberou ani za poplatek, hotovo. Nepotřebuji charitu a ani ji pro nikoho nedělám. :-)

                      0 0
                      • Bubaaak  

                        co to je za kola že to nikdo nechce ani na zničení?

                        0 0
                        • Petulda  

                          Taky myslim, ze kdyby je inzeroval „za odvoz“, budou pryc druhej den.

                          A kdyz ne, tak cela slozitost ohledne odevzdani pneu v pneuservisu a disku ve sbernym dvore zabere hodinku.

                          0 0
                          • DragON  

                            A když nemám auto a mám obutý gumy na discích tak to mám udělat jak?

                            0 0
                            • Bubaaak  

                              www.bazos.cz

                              založit novy inzerat:

                              dobrý den,

                              nabízím kola 185/60 r14 rozteč 4×100 vzorek cca 1,6mm

                              (nějaká mazanice ze samsungu s9, odesláno z iphone 11)

                              za čokoládu pro děti, pouze osobní odběr

                              0 0
                              • DragON  

                                Byly na bazosi, na FB, na letgo, za odvoz. Nikdo se neozval, mozna je problem ze popisuju veci jak jsou a nevychvaluju do nebes stary kramy.

                                https://www.facebook.com/…17775249839/

                                0 0
                                • Bubaaak  

                                  píšeš tam zbytečně moc kravin a ne to co by si měl.

                                  Napiš tam rozměr, staří, dohledej si jakou maj rozteč a středovou díru a inzerát napiš jednoduše

                                  Prodám zimáky s plech diskama

                                  Yokohama AD08r 205/55 r16 vzorek cca 4mm, rok 2013

                                  plecháče r16 rozteč 5×114,3, středová díra 61mm

                                  Kola nejsou bouchlý

                                  Za odvoz, nebo čokáldu

                                  foto

                                  0 0
                            • Petulda  

                              Zacni tim, ze se naucist cist a chapat psany text…;-) .

                              (Aneb mas to tu uz napsane, kdyz je pro tebe i takovahle banalitka neresitelny problem :-D )

                              0 0
                      • krabica  

                        Vždycky je můžeš nechat zout… Kámoš, tady na Ostravsku, prodal totál sjeté gumy na plecháčích pro Golfa 4 za 500. Hned po vydání inzerátu byly pryč, ale v Praze asi takové kraksny nejezdí… :-)

                        0 0
                        • Bubaaak  

                          Mladí kluci a tuneři jsou všude, pokud to není nějaká dementní rozteč a nejsou hodně bouchlý, tak je za 500 musí prodat

                          0 0
                        • DragON  

                          Zou je nechat můžu, ale když jsem bez auta, tak to jde hůř… :-) Naložil jsem je sousedovi do auta když vyvážel svoje gumy, ale s obutejma diskama ho vyhodili. A v Praze nikoho známýho s autem nemám. Takže snahu jsem měl, ale celej systém ekodvorů má zájem jen o věci, který může dál zpeněžit a moje (teda ex) obutý disky budou muset skončit v parku za barákem.

                          0 0
                          • sparrow_cz  

                            Tak doufám, že jen provokuješ a nemyslíš to vážně. Snad nebudeš takový zmetek..

                            0 0
                          • kycis  

                            Nic nezouvej, gumy rozrizni flexou, sundej a mas samotny gumy do sbernyho dvora a kovovy disky ktery zmizi od kontejneru za 5 minut ;)

                            0 0
                  • Petulda  

                    Zrovna s pneu je to úplně jednoduchý. Stačit poprosit kohokoliv známého, kdo má auto je dovézt do nejbližšího pneuservisu. Tam jsou povinni je vzít.

                    0 0
                    • Martin  

                      od čeho?

                      0 0
                    • DragON  

                      Včetně disků?

                      0 0
                      • Petulda  

                        V pneuservisu pneu z disku za par desetikacek sundaji. Disky jsou bezny kovovy „odpad“, takze sberny dvur.

                        Cele je to resitelne za par penez a chvilku casu.

                        0 0
                        • DragON  

                          Pokud s tím mám jezdit MHD tak to moc řešitelné není. Poslal jsem s tím souseda do ekodvoru, tam ho s obutýma diskama vyhodili. A honit ho do pneuservisu a pak do ekodvora nehodlám. Takže to odnesu v noci do parku a bude…

                          0 0
                  • volyn  

                    a kde bydlis?

                    0 0
    • volyn  

      tema vycerpane jeste vic jak 2.sv. valka.....

      0 0
      • jannk  

        No vidíš, a zrovna 2.sv. válku se budou historici snažit pochopit ještě hodně roků :) (třeba ten sovětský kotrmelec ve vztahu k Německu)

        0 0
        • volyn  

          mozna nejaky natvrdly historik, vsichni ostatni vi, ze rusove byli, jsou a budou vzdy k*rvy. akorat jednou taky narazili na jeste vetsi k*rvu.

          0 0
          • tromboonen  

            By ses divil, koli i tady máme kremlobotů, co Ti budou bez uzardění tvrdit, že druhou světovou rozpoutali Angláni a Američani :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Možná, že ze všech nejvíc Francouzi. Hloupou a vůči Německu nízce mstivou smlouvou z Versailles.

              0 0
    • Stancek  

      Souhlasím, hlavně s tím postupným omezováním MTB, e-lenoši nám jednou zavaří… :-/

      Jak to má motor, mělo by se na to legislativně nahlížet jako motorové vozidlo.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Přesně tak.

        0 0
      • team_daddy  

        Jak to má motor, mělo by se na to legislativně nahlížet jako motorové vozidlo

        Tady bych to neviděl tak zle, platná legislativa 250W-25kmh nemění řádově výkon kola. Pořád je to kolo, jen strašně našlapaný. Samozřejmě sem si vědom potíží s měřením výkonu, čipováním atd. Ale to je problém věčný a nadčasový, nadoborový. Hlavní problém vidím v tom, že e-biky přišly masivně a náhle. Až si ta situace sedne, tak bude klid.

        0 0
        • Rowdy  

          O tu náhlost ani tolik nejde. Jde o masivnost. Masivnost si nesedne. Ta tu zůstane a bude třeba to regulovat. Tam, kde toho bude moc, budou omezení. Četl jsem, že kdekoli v USA se to začalo masivně používat, přišly zákazy jízdy ať už obecně na kole nebo na e-bajcích. USA jsou jen o něc napřed, jsou přeci jen bohatší. U nás ty zákazané lokality vidím na exponovaná horská střediska, centra turisticky atraktivních měst, lázně atp. Zákazy přijdou.

          0 0
          • Martin  

            A bajkři nebudou mít co žrát…

            Je fakt, že vrchnost se toho zhostí způsobem sobě vlastním – nejjednodušší možnou cestou a padni komu padni.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              To není obava, to je jistota.

              0 0
              • Martin  

                Je čas, soudruzi, skoncovat s alkoholem a vstoupit do Čemby.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Počkej, oni mají v podmínkách přijetí abstinenci? A jak potom chtějí vyjednávat s politiky?

                  0 0
    • Val  

      navrhuji je soustavne ponizovat tim, ze je budeme predjizdet, hlavne v kopci. Pak si uvedomi svoji menecenost a budou jezdit pouze na cestach pro motorova vozidla, kam pravoplatne patri. Jo a jeste jim zdrazit elektrinu.

      0 0
      •  

        A proč by tam měli právoplatně patřit,potom bych na tyto silnice poslal také cyklisty kteří do sebe lijou energetické nápoje a cpou se všelijakýma sračkama.

        0 0
    • zbartos  

      Omlouvám se za opakování svého starého příspěvku (napsal jsem ho v roce 2016 do diskuse k tomuto text z mtbs.cz – https://mtbs.cz/…sou-nechtena#… ), ale jistě nikdo z vás nečte všechno. Připomínám, že mi jde POUZE o elektrokola v mimo silnice (tedy mimo I.-III. třídu silnic viz např. https://cs.wikipedia.org/…5%99%C3%ADdy ). Po silnici ať si každý jezdí na čem chce.

      "Důvody, proč být v přírodě, může mít každý úplně jiné, ale měli bychom si všichni uvědomit, že je to jediné místo, kde můžeme zažít velmi podobné pocity, jako naši předci před stovkami let.

      Jakákoliv pomůcka ten původní pocit zmenšuje či dokonce ruší.

      Z tohoto pohledu je i kolo bez motoru nepatřičné zvýhodnění, ale pořád ještě dává každému pocítit, jak je těžké se vlastní silou někam dostat.

      Proto jsem zásadně PROTI používání čehokoliv s motorem (i když možná relativně málo přírodě škodícím, např. solárním) v přírodě kvůli usnadnění pohybu PŘI REKREACI (kolo, koloběžka, brusle a další věci usnadňující pohyb, které teprve budou vynalezeny).

      P.S. Navrhuji aby pánové z ČEMBy (a další lidé, kterých by se to mělo týkat, např. MVDr. Bláha z Hnutí Duha) zahájili právní kroky vedoucí ke změně dotčených předpisů tak, aby cokoliv S MOTOREM nebylo považováno v našem právním řádu za KOLO.

      Konkrétně jde o EN 15194 [EPAC = Electronically Power Assisted Cycles] – viz stručné info např. na http://www.elektrokolaostrava.cz/show-free.htm?… a o použítí pojmu „kolo“ v zákoně o lesích http://eagri.cz/…0051779.html – bod „j“, případně i v jiných právních normách."

      P.S. Odkaz na http://www.elektrokolaostrava.cz/show-free.htm?… už nefunguje, tak se mrkněte třeba na https://ekolo.cz/…o-elektrokol .

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Elektrokolo s 500W motorem (a příslušným obřím kroutícím momentem) volně pro každého – to jako vážně? Jak takové kolo pojede po odblokování?

        Vnímám pohyb vlastní silou, ať již mimo silnice nebo po nich, velmi podobně. Bohužel, majorita se vydává směrem právě opačným a zákonodárci ji nutně následují.

        0 0
    • černápole  

      Intense bikes taky budou mít elektro-)

      https://www.instagram.com/p/BkGW2PDhc4l/?…

      0 0
    • maajkee  

      Mně včera jeden debílek bez helmy na e fullu shodil bajka ze stojanu když tam cpal tohodle svýho prasopsa a ani se nenamahal hledat majitele kterymu by se omluvil. Tak jsem se přihlásil sám a on na to, že to on ne, že to samo…

      Čím víc takovejch blbecku potkavam, tím víc si tu kategorii bohužel zaskatulkuju. :)

      0 0
    •  

      co přínos bezduší na e-biku?, laboruju si přes zimu pořídit nějaký e-celopérko na blbnutí a tak bych nechtěl o něco přijít

      0 0
    •  

      docela fajn stránka pro informace https://www.electricbikeaction.cz/

      0 0
      • Val  

        coze oni uz maj vlastni web? to je zvraceny, citim se u toho jako bych prohlizel gay porno

        0 0
        • Pavlos_S1  

          Proč zvrácený? To jak se cítíš, je jen a jen tvůj problém a snažíš se ho přenést i na druhé. Od shora až dolů v tomto vlákně se o tom píše. Ať si každej dělá co chce, jezdí na čem chce, ale ať se hlavně chová slušně a dodržuje u toho jistá pravidla, či dokonce předpisy. A že mají svůj web? No tak mají, a jestli máš s tím problén, tak je potřeba si to sám v sobě vyřešit a nelést na něj a vytvářet si uměle nějaké pocity. Posuzuješ něco, o čem v podstatě nic nevíš, respektive neznáš ty lidi, proš zrovna oni preferují elektro kolo. A je jedno jestli jen z lenosti, nebo kvůli zdravotnímu stavu, či jinému důvodu.

          0 0
        • jIrI___  

          Co je na tom zvráceného? Vždyť vlastní web má kde kdo… Navíc tohle jen přispívá k rozdělení klasických a elektrokol do různých škatulek, což je jedině dobře.

          0 0
        • lrotrekl79  

          A dokonce mají vlastní weby i motorkáři, motoristi, fotografové, a fakt i to gayové a Lesby. Kam ten svět proboha spěje?

          0 0
        • krabica  

          Ještě by mohli mít své gay traily… :-D

          0 0
          • ELx  

            Myslíš jako vyhřívaný?

            0 0
          • Val  

            samozřejmě, jediný trail povolený pro vozidla s motorem je motokrosová dráha

            0 0
        • Kubiczech  

          Teď si představ, že bys měl jít do trafiky a koupit si tištěnou verzi. Úplně jak kdybys prznil ministranty…

          0 0
        • AussigBiker  

          Pche, web je pro decka. Dokonce maji na Youtube e-bike skolu: https://www.youtube.com/watch?…, prvni dil je vyzivnej.

          A dokonce existuje na youtube kanal EMBN.

          To uz pro tebe bude asi gay-fekal porno :)

          0 0
    • šimlos  

      V nějakém vlákně tady na foru uživatel, který žije v Dolomitech psal, že u nich už zakázali na určité horské chaty vjezd všech kol kvůli obrovskému nárůstu lidí na e-bikách. A o to jde, že kvůli e-bikům v určitých lokalitách zakáži prostě všechna kola. E-biky dostanou lidi celkem pohodlně na dříve pro ně obtížně přístupný místa, kam by na biku vůbec nejeli a možná tak šli pěšky.Tady vidím e-biky jako *******.

      0 0
      •  

        To by měli udělat i u nás na turistické stezce nemá jakékoliv kolo co dělat.

        0 0
        • lrotrekl79  

          K tématu: http://cemba.eu/…-cesku-884-d

          0 0
          • pepek  

            Zákon: V lesích je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole

            Čemba: Velmi zjednodušeně řečeno: v lese. . . . cyklisté mohou jezdit po lesních cestách a stezkách

            Vidím tam jistý rozpor.

            0 0
          •  

            Čemba, já myslel že je dávno mrtvá a ona ještě přežívá :-))

            0 0
        • Petulda  

          Jaký všeobecně závazný předpis zakazuje jet na kole po značené turistické stezce (který konkrétní paragraf jakého zákona)?

          0 0
        • Martin  

          A laický důvod? Krom faktu, že asi nemáš rád cyklisty?

          0 0
          •  

            Po horské turistické stezce kde se pohybují z 95ti% pěší turisté a časo s dětmi mi to nedovolí zdravý rozum.K horským chatám jezdím ale jen po příjezdových cestách.

            0 0
            • Martin  

              Ty jsi taky zdravý rozum. Děláš, jako by cyklisti ty děcka žrali. Pokud někde cyklisty nechcou, dají tam zákaz. Plošné zakazování je nesmysl.

              0 0
              •  

                Plošně ano ale třeba z Lysé hory do Ostravice po červené může jet jedině debil.Být to v Krkonoších tak je tam zákaz jako prase.V Beskydech se tohle neřeší.

                0 0
                • Petulda  

                  Debil? Z jakého smysluplného důvodu? Měl jsem to tam na biku moc rád, dokud to nezmrvili tím chodníkem.

                  0 0
                  •  

                    Protože je to trasa pro pěší turisty.

                    0 0
                    • Petulda  

                      Není JEN pro pěší…

                      A pokud se domníváš, že ano, odpověz prosím na mou otázku.

                      0 0
                      •  

                        Ta trasa byla vyznačována v době kdy ještě nikdo nevěděl že někdy bude existovat horské kolo.

                        0 0
                        • novas752  

                          Což ale furt neznamená že tam kolo nemůže…

                          0 0
                          •  

                            V Beskydech bohužel ne.

                            0 0
                            • novas752  

                              Nikde ne. Drtivá většina turistickejch tras existovala už v dobách, kdy mtb nebylo, a zákaz jízdy na kole je na hodně maličkym zlomku z nich, většinou ještě v rámci toho že vedou skrz np nebo npr. Prostě se smiř s tim, že turistický značení nemá absolutně žádnej zákazovej nebo příkazovej význam. A nemusíš se jim řídit ani jako turista, kolikrát se dá najít mnohem příjemnější bezlidná neznačená cesta/stezka pár set merů od té značené.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Další příklad nabubřelosti, kdy si jedna skupina (zde pěší reprezentovaní všudenakolem) uzurpuje právo na přístup do přírody jen pro sebe…

                                0 0
                        • Petulda  

                          Z tvýho marnýho kličkování namísto jasných odpovědí čiší, že sám dobře víš, že meleš ho.na.

                          0 0
                        • BlickM  

                          a směj tam turisté s holema?

                          0 0
                          • Martin  

                            Mou maličkost tam s hůlkama zatím nikdo nevyhazoval :)

                            Ale ani jsem nezažil, že by tam někdo pičoval na cyklisty.

                            0 0
                            • BlickM  

                              to byl dotaz na vsudenakole

                              0 0
                              • Martin  

                                Já vím, jenom mu pomáhám, aby z toho vybruslil remízou :)

                                I když u téhle skupiny trollů to nepůjde.

                                0 0
                    • novas752  

                      No a? To že tam má KČT značky na stromech neznamená že je to jejich a můžeš tam pěšky, na kole, na koni…

                      Rozumnej bajker tam ve vytížený časy stejně nepojede, protože by si ten sjezd neužil.

                      0 0
                      •  

                        Rozumných bikerů potkávám při svých pěších tůrách poskromnu,zvláště s příchodem celoodpružených klunkrů.

                        0 0
                        • Martin  

                          Asi něco děláš blbě nebo jsi přecitlivělý… možná podobně jako Zelí, který nesnáší cyklisty jedoucí půl metru od kraje cesty.

                          0 0
              • jIrI___  

                Doporučuju ve slunečný víkend navštívit pěšky třeba Lysou po červené TZ z Ostravice. Pak si teprve člověk všimne, že většina cyklistů jedoucích dolů se chová jako kreténi ve stylu „pičovole jedu jako pán, turisto uhni“. Pak se nelze divit názorům „necyklistů“ na cyklisty. Pro mě osobně to byl jeden z důvodů, proč jsem úplně přestal jezdit na MTB – nechtěl jsem být zařazován do škatulky mezi tyto kretény (záměrně nepíšu cyklisty). Souhlasím s tím, že plošné zakazování je nesmysl, ale lokální zákaz je pro spoustu lidí taky jen k smíchu (viz třeba místní ostravský kopáč budující traily v NPP Landek nebo stačí navštívit NPR kolem Čertova Mlýna u Pusteven, tak se taky napříč všem zákazům pohybuje dost tupých frýrajdrů).

                0 0
                • Martin  

                  Asi jsem tam už dlouho neblyl :) bo naposled jsem tam frýrajdy nepotkal. Ale co nebylo za mé návštěvy, mohlo se objevit později.

                  0 0
                •  

                  Kámoš je nazývá kolomrdy

                  0 0
                • šimlos  

                  Člověk musí jezdit tam, kde je předpokládaný minimální výskyt pěších turistů a takových míst je mraky, kolikrát se divím, že někdo turistický značky v takových oblastech vůbec udržuje…Lysá je kapitola sama pro sebe, nechápu, že někdo vůbec na červenou značku s kolem leze, možná tak ve všední den mimo sezónu.

                  0 0
        • novas752  

          Turistická cesta neznamená vůbec nic, je to značení zájmovýho spolku a o tom kdo tam může a nemůže to samo o sobě nic neříká. Po některých turistických cestách můžeš klidně jezdit autem – vedou po silnici.

          0 0
        • Lišák  

          Naopak – je potřeba být vsudenakole!

          0 0
      • Petulda  

        Na tomhle a podobných vyjádřeních mě vždy zaujme ta nabubřenost „příroda je určená jen pro nás, jen my máme právo se v ní pohybovat“.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Petuldo ty jsi vůbec nepochopil podstatu problému ;-) , ale chápu je důležitý se zúčasnit diskuze :-D Nejde o nabubřelost a rozdělování, ale o množství! Pro pochopení opakuji „JDE O MNOŽSTVÍ“ Tu cestu co u nás zakázali projeli tak dva lidi na MTB týdně, kdyby tam za stejnou dobu projelo pět ebiku, tak se s tím nebude vůbec nikdo zabývat ;-) Problém je že tam k těm dvou lidem s MTB přibylo dalších padesát s ebikem a to je ten „PROBLÉM“! Zrovna tak by to byl problém, kdyby ebiky nebyly a vyjelo tam padesát normálních MTB :-D Mám kamaráda, kterej mi řekl, že jsem blázen, když tam chci jen na MTB, ale on tam bez problémů na ebike vyjel. S normálním kolem by na to ani nepomyslel. Pevně věřím, že už to teď snad pochopíš ;-) protože už nehodlám investovat fantazii do ztracených věcí :-D

          0 0
          • Petulda  

            Ale to jí přeci chápu… Mají stejné právo tam být. Nebo ne :-)?

            Mimochodem, o jaké konkrétní zakázané cestě se bavíme?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Právo není proč řešit ;-)

              Kölnerhütte – Paolinahütte, s tím že už se nesmí jet stoupání na Kölnerhütte

              0 0
              • Petulda  

                Takže tam jezdí lanovka a oni zakázali kola, aby tam nebylo moc lidí :-)? Ale..... :-).

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Našel jsi lanovku z Kölnerhütte na Paolinu? To jsi kouzelník :-D

                  0 0
                  • Petulda  

                    Našel jsem, co mi podle zadaných názvů chat ukázal google maps.

                    Evidentně nechceš být konkrétní, nevadí, nemusím se tu o to přít. Rozvoj turistiky je přirozená věc a nutnost regulace v některých místech také. Každý má shodné právo na svůj výskyt v přírodě.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Bože! Jak konkrétní? Napsal jsem ti konkrétní cestu, která je zakázaná. Žádná lanovka na ní není! To že se s tím zákazem svezlo i stoupání na Kölnerhütte, kde ta tvoje lanovka vede, je vcelku logický ;-) když není možnost dál pokračovat.

                      0 0
                      • Petulda  

                        Nejsem bůh a lanovka není moje. Je vidět, že o smysluplnou diskusi ti nejde, potřebuješ se svý frustrace zbavovat tímhle agresívním stylem diskuse.

                        Místo hejtování e-biků by to chtělo občas zajít na čerstvej vzduch, uleví se ti tam.

                        Howgh

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          To jsi mě dost zklamal :-O Podle tvých příspěvků jsem si myslel že jsi :-D

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Seš prostě nekonkrétní, frustrovanej, agresivní, nesmysluplnej a akorát hejtuješ e-biky. (Skoro stejně jako já vejš). A uleví se ti na čerstvym vzduchu. To je skoro, jako šablona, dokonalý. Aji s tím Howgh. : ))

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Neuděláš nic ;-) Je to marný, marný :-D S tím čerstvým vzduchem mě rozesmál :-D To už mu gůgl nenašel :-D

                              0 0
          • ratel  

            +1

            https://www.repubblica.it/…e-197806028/?…

            Příliš mnoho kol (nejen) v Dolomitech.

            Další budou následovat. Ebiky to pohřbí všude.

            0 0
            • Lišák  

              Co dělat? Mají na to právo.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Právě… Když jsem u AVS četl co všechno chce provincie budovat a kolik prachů chce investovat do trailů a bikeparků, tak bych řekl, že dobrý časy pomalu končí ;-)

                0 0
                • Lišák  

                  Blbý je, že éčkařům bude asi putna, že se zajímavé cesty zavřou. Nejezdili tam před éčkem, nebudou jezdit zase. No a šlapky budou mít smůlu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Šlapek je mi taky líto :-D ale co si počneme my :-D

                    0 0
                  • Petulda  

                    Proč by se tedy ty cesty, kam e-kolaři nejezdí, měly zavírat?

                    0 0
                    • Lišák  

                      Možná jsi to nepochopil. Tedy znou, po lopatě.

                      Když nebyly éčka, tak na ty zajímavé cesty jezdilo pár šlapek. Nebyl problém.

                      Teď éčka jsou, jezdí tam stále pár šlapek, ale houfy éček, problém vznikající z množství je na světě. Cesta se uzavře, bohužel i pro šlapky.

                      Éčkám je to putna, nejezdili tam dříve, no tak tam nebudou jezdit zase.

                      Šlapky mají smůlu, nebudou jezdit tam, kde dříve.

                      Stačí takto, nebo ještě nějak srozumitelněji?

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Raději ještě jednou a po-ma-lu.

                        0 0
                      • Petulda  

                        Hehe… Můžeš to napsat klidně ještě 100×, jestli si chceš honit svoje prázdný ego.

                        Pitomci našli další cíl svýho hejtu, tak jedou na 100 %. Bez ohledu na to, jak moc mimo jsou.

                        0 0
                        • RomanH  

                          H729 ?

                          0 0
                        • onuce  

                          Já to tedy chápu a přijde mi to i celkem logické, bohužel. Sám pozoruji, že kde jsem dříve téměř nikoho nepotkával, teď míjím houfky elektrikářů.

                          0 0
                        • Lišák  

                          Odpovědět na otázku je honění prázdného ega? To jsem nevěděl. Děkuji za poučení.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Styl a způsob… Netrap se, je to zbytečný.

                            0 0
                            • Lišák  

                              Pokud někdo nepochopí, co pochopí většina, bývá zvykem mu to vysvětlit tak nějak hodně jednoduše, aby to i on pochopil. A mě skutečně trápilo, že jsi to nepochopil. Už se netrápím, po mém vysvětlení jsi to pochopil i ty.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Jsi nejlepší!

                                (tedy alespoň ve té tvé domnělé bublině toho nejvíce chápajícího)

                                :-) Tvl, kolik ti je, 13 :-)?

                                0 0
                                • Lišák  

                                  Konečně jsi to pochopil.

                                  Takže pa a nepiš mi.

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Ještě si, mistře světa, bouchni pěstičkou do stolu :-).

                                    Anebo jak to dopadá, když egem pohlcený rádoby alfasamec narazí na někoho, kdo s ním prostě nesouhlasí a umí použít argument… Najednou jsi v panice, útoky v osobní rovině, pokusy o zesměšňování, urážení se… :-). Jak by ses tvářil, kdyby takhle reagovaly tvé děti (pokud máš nebo až budeš mít)? Asi bys nebyl rád. Ale páníšek, to je jiná… :-).

                                    0 0
                                • maajkee  

                                  To jen hraješ nebo jseš opravdu takovej? :)

                                  0 0
                      •  

                        strašíš jak strašila kdysi čemba že brzo nebude kde jezdit, nejsi vod nich :-)

                        0 0
                        • Petulda  

                          +1

                          0 0
                        • Lišák  

                          Ta věta je oznamovací, nebo tázací?

                          Tak tedy – bububu!!!

                          dolomiti 5.9.18 21:20

                          Petulda: hele to tvoje černobílý už dávno není černobílý ;-) Na Alm nám přijede během týdne tak dvěstě cyklistů. Z toho je pět na normálním kole a zbytek je tak padesát na padesát. Půlka jsou normální turisti s ebike z půjčovny a druhá půlka jsou kluci na podobných celopérech jako je tady na obrázku, spíš lepší. Pro ně je to einfach projet všechno co se dá i nedá. Je to cca. tři týdny, co tady zakázali první cestu. Pro jistotu pro všechny! Je to cesta kam normální lidi na MTB nejezdili, když jsem na začátku sezony řekl, že ji po konci zkusím vyjet tak mi místní řekli, že jsem blázen :-D Během sezony tam byl takovej nárůst, že už tam neprojede nikdo. A bude hůř ;-)

                          0 0
                          • Petulda  

                            Tohle je zatím jediný možná reálný argument. Nicméně vzhledem k zaujatosti, která z toho popisu čiší, by nebylo nezajímavý zjistit reálné důvody pro zavedení onoho zákazu… Je docela dost možný, že za tím je něco úplně jinýho než lidi na e-kolech.

                            0 0
                            • šimlos  

                              Jasně, třeba židi, viď, blbečku.

                              0 0
                            • ratel  

                              Radnice nepremysli a je ji to jedno. Proc by nejaky urednik mel zjistovat kdo kam jezdi ? Da zakaz a ma hotovo. Navic vetskna uredniku kolum.nerozumi, umi jen razitkovat…a dat zakaz ebiku to by byla diskriminace mensiny…

                              0 0
                              • Petulda  

                                Nevíš, nehodnoť.

                                0 0
                              • Barak  

                                Když zákaz e-biku na některých cestách funguje uzbradu let ve Švýcarsku, může fungovat i jinde.

                                0 0
                                • Lišák  

                                  Kéž by.

                                  0 0
                                • jIrI___  

                                  Tomu přece nemůžeš věřit, vždyť tady nefunguje ani zákaz vjezdu cyklistů na malá území se zvýšenou úrovní ochrany přírody, viz můj příspěvek v tomto vlákně .

                                  0 0
                                • blue.sun  

                                  No jo, Švýcarsko… trošku jiný svět.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Tak jde jen o to, legislativně vyřešit dopravní značku.

                                    0 0
                                    • ratel  

                                      Nebo legislative potvrdit, ze plati co ma motor je motorove vozidlo.

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Nebo tak. Ale nejsem v tomto ohledu tak militantní, jako někteří zde. Takže bych spíš preferoval první variantu.

                                        0 0
                                    • blue.sun  

                                      Legislativně… A jak to vyřešíš v hlavách lidí, a zejména pak v ČR.

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        A jak vyřešíš to, že mnozí cyklisté nerespektují ani zákaz normálních kol, na těch pár místech, kde v ČR existují? Nebo nepoužívání blinkrů v autě? Nebo nedodržování povolené rychlosti? Prostě kombinace osvěty a represe. Stejně, jako u všeho ostatního.

                                        0 0
                                        • blue.sun  

                                          Aha… a mas opravdu pocit, ze to prinasi uspech? Jestli ano, doporucuji prestat snit!

                                          0 0
                                          • Barak  

                                            Nemíním se s tebou pouštět do téhle diskuze, která nemá smysl.

                                            Pokud zakážeš někam vjezd všem kolům (znackou), bude se to dodržovat stejne, jako, když zakazes vjezd všem e-kolům (značkou). Ve všech skupinách je určitě část těch, kteří na to budou kašlat. Takže je podle mě lepší jit touhle cestou.

                                            0 0
                                            • blue.sun  

                                              Nepouštěj, protože nevyhraješ. Značky zakazující vjezd kol jsem viděl na mnoha místech a všude se našlo dost těch, kteří je prostě ignorovali. Postavíš ke každé drába?

                                              Abys to nechápal špatně: nevolám po anarchii. Jen v zákazu nevidím smysl, protože v ČR na něj lidi budou *****, stejně jako serou na ty blinkry, rychlosti nebo třeba příkazové značky stezek pro cyklisty. Pokud omezíš jen jednu skupinu, bude to tím horší, protože na to jsou lidi mnohem citlivější.

                                              0 0
                                              • Barak  

                                                Super názor. Vždy se najde někdo, kdo každou značku porusi. Zrušíme tedy vsechny znacky?:) Proc existuje třeba zákaz vjezdu význačených vozidel? Zrušíme jí, protože ji nedodržují všichni? Třeba všichni motorkari, tyka-li se zrovna jich?

                                                Pokud mají lidi problem s dodržováním značek a zákonů obecně, co vyresis tim, že bude e-kolo brano jako treba motorka? Když motorku v lese potkáš dneska taky a na dálku navíc normální kolo od e-kola neodlisis, takže se lidé s e-kolama nemusejí prilis bat postihu?

                                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Radnice pouze oficiálně uzavře na návrh k tomu kompetentních organizací ;-) Většinou dohoda mezi AVS A HGV :-)

                                0 0
                                • Petulda  

                                  To ale nic neříká o skutečných důvodech toho jednoho lokálního zákazu.

                                  0 0
                                • ratel  

                                  Co to jsou za spolky ? Turisti a lesnici?

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Alpenverein Südtirol a Hotelovej cestovní ruch

                                    0 0
                                    • ratel  

                                      JJ. Tak to bych chtel videt (bez ironie) jak u nas KCT a hotelieri navrhujou uzavreni cest. Pro ebiky samozrejme :-). Hotelieri zatim cili na masovy turismus a Kct je to jedno bych rekl.

                                      0 0
                            • Smazaný účet  

                              Nic ti nebrání sednou do auta a přijet to prozkoumat ;-) Když už jezdíš po těch čechách, tak jen trochu odbočíš :-D

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              Kdyby jsi byl víc chápající, tak jsi si to mohl přečíst už v květnu ;-)

                              https://www.bike-forum.cz/…m/zprava-dne

                              https://www.suedtirolnews.it/…aemmt-werden

                              0 0
                              • Petulda  

                                Kdo nečte všechny zprávy kolem sebe je podle tebe málo chápající :-)? Gratuluji k vyspělosti takové úvahy.

                                0 0
                      • onuce  

                        Vjedou všude a strašně rychle se množí

                        0 0
                      • Stancek  

                        Když jsem tohle už dříve psal, že to takhle může dopadnout, nikdo mi nevěřil. Nějakej blb, co si říká TrailHunter a pár dalších lenochů by se se mnou i do krve hádalo na youtube.

                        0 0
        • ratel  

          ono se taky říká …nejen právo ale i povinnosti…

          Když tak prosazuješ právo, jaké jsou k tomu povinnosti ? (bez povinností to vidí akorát naši diskriminovaní spoluobčané, ale ty jsem na ebiku ještě neviděl, asi si je majitelé hlídaji :-).

          Napadá mne třeba:

          Povinnost chovat se ohleduplně, vidět svět očima toho druhého – tj. chodce třeba.

          Povinnost mít na to fyzičku- tím naznačuju že ne vše je pro každého. Nemáš, nedostaneš. Lanovky, elektrokola, cesty pro auta všude nemohou být .

          Povinnost respektovat zákony a dobré mravy. Není co dodat. Netvrdím že vždy jsou takováto omezení na místě ale imho většinou ano.

          Poznámla o množství je imho na místě. Víc lidí – víc agresivity, netolerance, boj o prostor. Měl jsem možnost pracovně poznat kulturu skandinávců, kde je místa pro život spousta. Tolerance, diskuse, bez agresivity. Pak Indové a ostatní velké asijské národy: netolerance, lokty (byť nejsou vidět), boj o prostor. Nedivím se jim, ale nechci to zažívat tady.

          0 0
      • tromboonen  

        Eštěže v devadesátkách nebyly ty Internety, už vidím tu diskuzi nějakejch zapšklejch cyklokrosařů nad přicházejícími MTB… Matně si pamatuju, že občas někdo někde v lese hulákal, že tam nemám co dělat, ale moc se to neřešilo…

        0 0
        • šimlos  

          A představ si ty zlatý sedmdesátky a osmdesátky..Nikdo na tebe z okýnka neřval ať táhneš na cykolostezku, poněvadž žádný nebyly, v lese žádný kola nejezdily, ani koně se tam nemotali a nesrali, na nich jezdil v Dobrý Vodě leda Haničinec s Dlouhým, zlatý časy :-)

          0 0
        • onuce  

          Ano, třeba Šumava byla v létě naprosto vylidněná, všude zavřeno, jen na hotelech a chatách ve větru sem tam tloukla uvolněná okenice… Pak se jeden rok objevilo pár hučících emtébáků. To je nebezpečné, říkal jsem si. Další rok bylo cyklistů již plno a další… konec. Všude ruch, hospody… Přesedlal jsem do vojenského prostoru Brdy. Ten mi také vzali. Zbývá… Neřeknu, samozřejmě.

          0 0
          • blue.sun  

            Vodstěhuj se na Aljašku, tam budeš mít klid.

            0 0
          • Petulda  

            Vylidněná Šumava v devadesátkách :-)? Tak to jsem asi jezdil na jinou Šumavu :-).

            0 0
            • onuce  

              Myslím v létě. V zimě sezona a blázinec, samozřejmě.

              0 0
              • Petulda  

                Já taky.

                0 0
              • blue.sun  

                Jsem ze Šumavy a nezažil jsem ji nikdy vylidněnou. V anarchistických devadesátkách už vůbec ne. Jestli ses tak náhodou o dvacet let nesekl.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Má rád ty vojenský újezdy, tak třeba byl na prášilsku na začátku devadesátek ;-) ty okenice zavřeli až první uprchlíci :-D

                  0 0
                • onuce  

                  No nepohyboval jsem se kolem Železné Rudy, ale Laka apod. Na fotce můj bývalý pes Bak právě na toulce tehdy ještě nelidskou Šumavou.

                  0 0
    • jkcz  

      http://www.3xtop.cz/…lub-3xtop-cz

      Registruj se jako účastník, vyber si a zdolej trasu z nabídky klubu 3×TOP.cz, v časovém limitu 24 hodin a to na jízdním kole nebo koloběžce nebo elektro kole nebo jiném nemotorovém dopravním prostředku

      Tak elektrokolo asi motor nema.

      Nejsem si jisty, zda akceptaci elektrokol neni celkove dobra myslenka pohrbena.

      0 0
      • jannk  

        A neni uplne jedno kdo vlastni kus papiru, ktery mu vytiskne jina parta lidi?

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Turbo Levo S-Works FSR: £9,999 … prostě takové normální lehká terénní motorka.

        0 0
        • ratel  

          Akorat nesmrdi a nedela kraval, takze v lese neskodi… Toto bude dalsi argument elektromotorkaru. Chybi blijici smajlik…

          0 0
          • jIrI___  

            Ale vždyť to už přece dávno existuje i mezi "skutečnými"mo­torkami :). Kamarád lesník si ji nemůže vynachválit.

            https://www.alza.cz/…d5220455.htm

            0 0
            • blue.sun  

              Akorát na to Turbo Levo nemusíš mít řidičák.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Myslím, že každý, kdo si je pořídí, tak řidičák už má.

                0 0
                • Lišák  

                  Na auto pravděpodobně ano, ale na velkou motorku mít nemusí.

                  0 0
              • jIrI___  

                Zas Turbo Levo neváží přes 100 kg a nebude po trailech prohánět kilem se zrychlením svižnějším než silniční šestistovka :). Ale jinak máš pochopitelně pravdu.

                0 0
                • ratel  

                  Kamarad lesnik ji ma na traily nebo objizdeni reviru ? A predtim jezdil na cem?

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Jestli je to lesnik jak u nas, tak jezdil na Babette, dojel vzdy na okraj lesa a sel dal pesky. Pak si poridil neco takoveho a od te doby je postrachem lesa hlavne on sam.

                    0 0
    • Smazaný účet  

      “Is there a new product, or a product in development that has the potential to be a game-changer?”

      Gary Fisher, founder Gary Fisher Mountain Bicycles:

      “The whole electric-assisted bicycle thing is what I’m interested in. It is the world’s most efficient motorized transportation, and I think we should be very proud of it. I think the way it’s being sold can also be something we learn from. We’ve identified 700 bike shops in the U.S. that only sell electric bikes. Those guys have a much different way of selling things. I tell my regular shops to go in and check out the way they do business because we can all learn from them.”

      Tom Ritchey, founder Ritchey Logic LLC

      “If there was a game changer, we wouldn’t notice it, because there are so many people getting lofty ideas that everything is a game changer! We’ve lost the ability to even recognize one. From my perspective, the only thing that matters is that the uniqueness of the bicycle and its elemental components that exhibit the utility of a bicycle are there. That’s a game changer. Whatever it is that gets people into riding will be our future. Electricity will be in our future, but to the degree that we’re [riding] without electricity and that makes us feel like we’re in control and making it down the road, that is a wonderful thing.”

      0 0
    • Martin  

      Velký test éčka :D

      http://www.ctidoma.cz/…uzasne-44450?…

      0 0
      • Libores  

        „Jezdit na elektrokole je už dnes znakem společenského statusu“:)

        0 0
        • Lišák  
          • pohybujeme se, ale nenadřeme se
          • podíváme se do míst a výšek, kam bychom si jinak netroufli

          A o tom se na B-F vedou ty vášnivé debaty.

          V článku to píše sám uživatel. :-)

          0 0
          • satch  

            hlavně: „když se šlape jemně“ :-) (aby to odtahal motor)

            0 0
          • obda  

            Jo, a se závěrem „A pro ty, kteří neradi námahu, ale příroda je baví, je elektrokolo skvělé řešení.“

            0 0
      • nooski  

        Dlouhodobe nechapu, jak muzou tvrdit, ze je e-bike ekologicky. Na neuveritelne jednoduchy a efektivni stroj, ktery se vyvijel nekolik generaci a je pohanen silou cloveka, namontujeme motor a baterii a budeme mlit neco o ekologii…

        0 0
        • satch  

          Protože je to kšeft. Jako elektromobily. Výroba a likvidace těch baterek bude za čas taky super… Jako do města to chápu, ale tvrdit, že je to úplně čistý je mimo.

          0 0
        • pepek  

          A jseš si jistý, že uhlíková stopa CO2 / kWh zadýchanýho a zpoceného cyklisty je nižší, než uhlíková stopa hnědouhelné elektrárny?

          0 0
          • Martin  

            Hlavně to zpocený… vždyť pak musí ty hadry prát, takže náklady za pračku, prášek, vodu, elektriku…

            0 0
            • pepek  

              . . . dežodorant. A taky pak víc sežere

              0 0
              • Libores  

                A čím vic sežere, tím víc vyprdí. Skleníkový plyny, globální oteplování…

                0 0
              • nooski  

                Jojo, na E-biku jedouci clovek se nepoti, nezere, nesere atd. Tak nejak mi to vsak nepasuje k typickemu spocenemu uzivateli s velkou nadvahou.

                0 0
                • satch  

                  A to nevim jestli jsi zaregistroval pry nastupující trend elektrokol pro děti :)

                  0 0
                  • nooski  

                    Byl jsem hodne prekvapen, jaky je o ne zajem. Ostatne ani do skoly dnesni decka nemusi po svych.

                    0 0
                    • Martin  

                      Civilizace směřuje k robotizaci.

                      0 0
            • rorschach  

              Ty bys mě přesvědčil. Kupuju e-bike, protože už mne nebaví sprchovat se a pořád dokola prát hadry:)

              0 0
    • Kubiczech  

      Bude prdel. Kdo z vysloužilých závoďáku půjde do duhového dresu? (:

      0 0
      • mr.antik  

        ten komu to nejlíp čipnou a schovají tajný vypínač

        0 0
        • MlokCZ  

          Toho bych se moc nebál, to pořeší rozumná pravidla. Stačí zakázat náhradní baterku a k tomu jistě bude závod dostatečně náročný (nastoupané metry).

          Pak bude točení na co největší výkon rozhodně kontraproduktivní, protože je to méně efektivní a získáš tak za celý závod menší podporu než na nižší výkon po delší dobu.

          0 0
          • Petulda  

            Přesně v tom vidím zajímavost závodů elektrobiků. Pokud bude trať postavená tak, aby nešlo celou dobu používat 50+ % výkonu, protože by došla šťáva, bude to hodně náročný na taktiku a kombinaci sil motoru a člověka. Pořád to bude disciplína pro jedince s TOP fyzičkou.

            0 0
          • MlokCZ  

            A také už tu k tomu něxo psal JFtryall o tom závodu elektrokol, co vyhrál. Tam byla doknce výměna baterky povolena a někteří si vezli náhradní. A myslím, že psal, že on používal menší přípomoc, baterku nevezl a stejně vyhrál. A vyhrál jistě díky jeho technice a výkonnosti a ne díky lepšímu elektrokolu. A jel na sériově připraveném bez čipnutí, což bylo v pravidlech a nejsem si jistý, jestli psal, že se to i kontrolovalo.

            0 0
            • JFtryall  

              Vest si nahradni baterii a zavodit s ni v erzetach je pase. Ty traily se jezdi i v klasickym enduru a tam naklad hodne obtezuje. Na to jak clovek nema technicky, tak stejne nic nezajede. I kdyby mu to jelo 100. Kontrola probiha na startu a myslim, ze to je spravne, aby ebiky zavodily v seriovych podobach. Zameril bych se spis na zefektivneni kola samotneho. Zavody maji kolem 1500 vyskovych, takze je nutne baterku setrit, nejen kvuli celkovemu dojezdu, ale i kvuli poklesu napeti a nizsimu vykonu v tech vyjezdovych erzetach.

              0 0
              • kesu  

                Nemyslím si, že klesá výkon kvůli poklesu napětí. Děje se to v extrému kvůli teplotě a tedy ochraně baterie.

                Lixx baterie i při mnohem vyšší zátěži drží napětí velmi slušně. Motory Ebiků mají cca kolem 500–600W a takový odběry musí baterka s kapacitou kolem 0,5kWh zvládnout i při udržení napětí. Některý Lixx baterie zvládají i mnohnásobek kapacity odběru při udržení napětí. Klidně v extrému při desítkách cyklů snesou i 20–60C.

                0 0
                • JFtryall  

                  Shimano Steps ma mnohem vic, nez 500W. Kdyz jedes do sjezdovky 22km/h na enduru a sam davam 380W, tak celkove mam vykon spis kolem 1300–1500W. Kdyz mam pod polovinu kapacity, tak je tam uz znatelny pokles vykonu. Radove tak 200W. Tezko rict, co se presne deje.

                  0 0
                  • kesu  

                    Bosch dělá tohle po cca 500–600m převýšení při jízdě s maximální dopomocí a s dětskou sedačkou. V teple je to znatelnější – respektive dříve. Řekl bych, že výkon nejdříve spadne tak o 10% a pak asi o dalších 10. Když to ale necháš vychladnout, tak to zase jede jak má. Jenom je nutný nechat to vychladnout dlouho, pár minut nic neřeší.

                    Opravdu si nemyslím, že klesá napětí, tyhle Lixx články v modelech snesou kompletní vybití během dvou minut a napětí klesá až opravdu v posledních 5–10% kapacity, ale tam se ebike podle mého ani nedostane z důvodu ochrany článků.

                    0 0
          • mr.antik  

            Formátu závodu právě neznám ani nepíšou, myslele jsem že by to mohlo být klasické xcéčko třeba na hoďku, s nějakým extrémnějším stoupáním a tak… Uplně dobře si nedovedu představit, jak zajistit aby všichni měli stejnou kapacitu baterky, u motoru by to třeba už šlo, i když si myslím že spousta věcí tam je už SW řízená…

            0 0
      • Stancek  

        UCI byla vždycky banda kokotů…

        0 0
      • Petulda  

        Bomba :-) ! To bude prca ;-) .

        0 0
      • jecnak  

        Parada ebajky muzou mit UCI WC a 24h ne. To mi hlava nebere.

        0 0
        • Libores  

          jj, to je absurdní. Holt 24h nemá tu pravou marketingovou výtěžnost.

          0 0
          • mr.garisson  

            Jsem rád, že k nám na závody zatím nedorazili baterkáři. Nevadí mi to, že jsme jen hrstka bláznů s masochistickými sklony, kteří krouží 24 hodin bez podpory jen vlastními silami. Je to ultravytrvalostní disciplína, souboj s vlastními silami. Pokud baterkář bez kondice najede přes 400 km za 24 hodin a plácá se po ramenou, jaký je borec, tak k čemu to je?

            0 0
            • popokatepetl  

              už jenom vydržet tak dlouho na kole :-)

              0 0
              • mr.garisson  

                Jenže tyhle lemry na tom kole právě nevydrží. Půjdou hezky do hajan a pak ráno nanovo. :) Znám to z trati, kdy kolem půlnoci se to začne vylidňovat, kolem 2. ráno tam kroužíme tak 4 sólaři a nějaký dvojičky a to máš vidět to depo v 6 ráno. Spousta bajkerů sedá znovu, takže se trať plní zpátky.

                Nikomu se nevysmívám, taky jsem začínal a na první 24 jsem to úplně nezvládnul (blátivý Beroun, to byl fakt křest ohněm), ale baterkářská elita nepotřebuje kondici, jen značnou zásobu elektřiny a to je ten velký rozdíl.

                Takže vézt se vydržet sedět 24 hodin na prdeli není vše a není to žádný výkon hodný uznání, o tom to prostě není.

                0 0
                • JFtryall  

                  Tak elektro 24h dava asi uplne stejny smysl jako bezny maraton nebo xc zavod. To je o nicem. Vyhody jsou jinde. Tezkej teren a technika+ vyjezdy, ktery jsou normalne nesjizdne. Tam to je i o schopnostech jezdce.

                  0 0
                  • mr.garisson  

                    Třeba na MS Evropy byl takový prudký a setrvalý liják, do toho luxusní blato, že museli přerušit závod na 2 hodiny, pak dalších 6 hodin za provozu seškrabávali lepkavý jíl, aby se vůbec dal závod jet. Odhaduji, že majitelé ebajků na tom nebudou technicky tak dobře, aby vůbec něco takového absolvovali, takže se vylučuje možnost, kterou zmiňuješ a zbývá pouhé „To je o ničem.“ Kolik lidí znáš, co mají emajk a jsou na tom tak technicky dobře, že zvládnou např trať v NMnM?

                    0 0
                    • orm  

                      Tak zna minimalne jednoho, a to sebe :-). Na Garde, v zavode, ktery vyhral, asi take par borcu potkal :-).

                      0 0
                      • mr.garisson  

                        Takže to směřuje k tomu, že jsem sice dobrý v technice, kdysi jsem asi jezdil, ale nemám čas nebo jsem líná lemra, abych nabral kondici a postavil se na závod s ostatními, proto potřebuju zvláštní kategorii, kde mi budou tleskat, ačkoliv si to moc nezasloužím. S motorkou závodit taky neumím, proto potřebuji ebajk. :D

                        To je můj osobní názor na kategorii ebajk z pohledu sportovce, který má vše poctivě vydřené tréninkem bez nějakého morku pod nohama.

                        0 0
                        • orm  

                          Myslis, ze JFtryall nema kondici? U hoby zavodu do tak mozna bude, ale u profi, kam se bude pocitat i MS, to urcite platit nebude. Tam budou jezdit lidi jako JFtryall, kteri pojezdi i bez motoru vetsinu zdejsiho osazenstva.

                          Jako mne to take prijde blobost, protoze ekola nepovazuji za cyklistiku, ale to co ty pises proste neni pravda.

                          0 0
                          • mr.garisson  

                            Já jsem nikde nenapsal, že JFtryall nemá kondici. Napsal jsem, jak si myslím, že to bude oběcně směřovat z pohledu jednotlivce.

                            0 0
                        • JFtryall  

                          Nemuzes porovnat zavod ebiku s normalnim xc zavodem. To neni a nebude cil poradatelu, alespon doufam. Zavody ebiku na stejne trati jako pro normalni kolo(xc, enduro, dh) nemaji podle meho smysl a duvod, normalni bike tam nabidne mnohem vic. Format ve kterem jsem ty zavody jel, jsou pro ebike ale super. Mas tam vyjezdove erzety, kde potrebujes perfektni fyzicku a mas tam i hodne tezke traily na rovine i dolu, kde je to zase o technice. No a svete div se, na prednich mistech byli lidi, co se obcas svezou i na normalnich kolech. A docela dobre. :-) Cekam, ze to nekdo zase potrolli, ale ten zavod fakt neni legrace, technicky i fyzicky je to srovnatelne s klasickym enduro zavodem protoze okruh je celkem dlouhy a na prejezdech jsem stejne jel hodne za svoje, abych setril baterii. Takze fakt to nebude o tom, ze se nekdo zvedne z gauce a pujde vyhrat duhu. Spis cekam, ze to vyzkousi hodne lidi napric svetakem z ruznych disciplin. Vouilloz, Clementz, Callaghan, Lau, Hermida, Sauser. Tyhle lidi se tam muzou objevit z fleku.

                          Tady je treba zavod z Koprivne pro inspiraci: https://m.facebook.com/story.php?…

                          0 0
                          • satch  

                            To je ale otázka jak to pořadatel pojme, protože spousta disciplín se upravuje tak, aby to bylo zajímavý pro TV přenosy. Tak aby to neskončilo jako těžší xc varianta (myslím víc kolmo nahoru a dolu…)

                            (je mi to v podstatě jedno, jen názor…)

                            0 0
                            • JFtryall  

                              Prave no. Cim vic to bude o motorech, tim hur. Melo by to prave byt atraktivni i na podivani. Mnohem tezsi, nez XC trat v SP po rovine a dolu a DH trati nahoru. :-)

                              0 0
                              • orm  

                                Myslim si, ze se na to divat nebude nikdo. Pokud chce nekdo videt zavod motorek v terenu, tak si zajde na motokros ;-).

                                0 0
                                •  

                                  mluv za sebe, já se rád podívám

                                  0 0
                          • mr.garisson  

                            Z toho pohledu je to vcelku přijatelné, svoje publikum si to nejspíš najde, ale velké popularity se to myslím nedočká.

                            Taky jsem nejspíše špatně pochopil, co přesně ty ebajkové závody mají být. Já měl na mysli přifaření kategorie e-bajk k normálním závodům. Třebas na té 24 hodinovce tam ten ebajk někdo i testoval, ale nevěnoval jsem tomu pozornost.

                            0 0
                            • JFtryall  

                              To by prave byla chyba to zaradit mezi bezny kola. A i praxe to ukazuje- viz cesky maratony. To michani proste nema cenu. Ja jsem jel dva ebike challenge na Garde a ve Willingenu a to je kombinace orientaku, endura a technickyho vyjezdu. Navic se jede na oci bez treninku a kdyz na to nemas jezdecky ani fyzicky, tak nezajedes vubec nic. Chytas penalizace za slapnuti na zem ve vyjezdech a celkove ten koncept je pro ebiky super. Navic na tehle trati nepomuze odcipovani, protoze je hodne technicka.

                              0 0
      • nooski  

        Doufam, ze se v atletice taky brzy dockame zavodu na elektrickych voziccich. Pridal bych plavani s pridrzovanim se za jedouci lodi a vybeh na strehu mrakodrapu pomoci vytahu. Ostatne dnes jsem se diky desti dopravil do roboty v duchu moderniho trojboje. Misto kola jsem dosel na vlak a pak na stojaka tramvaji. Prislo mi to ale moc narocne a priste zvolim vetsi vypomoc pomoci auta. Nevim jestli vsak zvladnu cestu k nemu a z nej. Ze by segway nebo elektricka kolobezka pro uplne retardy? Hmm…

        0 0
        • onuce  

          No vždyť již dávno je za sport považováno i ježdění autem! A jeden pán, co jezdí nějaké rallye, se rozčílil, když jsem mu řílal, že za mlada jsem sportoval stejně jako on, totiž v sedě. Já tedy hrál šachy.

          0 0
          • Libores  

            na kole se taky většinou sportuje v sedě.

            0 0
            • nooski  

              Jojo, tohle byl oblibeny argument bratra fotbalisty, na tom kole jen sedime. Co teprve lehokola, to je vylozene sport pro lenochy.

              0 0
            • onuce  

              V sedě na kole? Co je to prosím za sed? Na trubce opatřené podivným sedlem. Tak se přec normálně nesedí. Všimněte si, jak se sedí v křesle u televize, stejně jako v tom autě. A na kole jste navíc hnán vlastní silou. V autě sportuje jen motor.

              0 0
        • Libores  

          dočkáme se motorizované cyklistiky dříve na olympiádě, než na paralympiádě?

          0 0
        • jIrI___  

          Tyhle „nářky“ ultras z řad staromilců vždy dobře pobaví :)

          0 0
          • pepek  

            Tak. Přitom správní cyklo-džihádisté mají vozit štípačky a cvakat elektrozyglistům dráty. A ne jenom brečet na netu.

            0 0
            • Martin  

              Přesně, je nutné přejít k akci…

              0 0
    • šlapatko  

      Tohle je k blití.

      0 0
    • JSt  

      prijde mi zajimava potreba tohle resit. vim, ze elektorkola existuji a umim si rozhodnout, jestli by to pro me byl nebo nebyl prinos. na priskoky po meste mi prijde motor zbytecny, a kdyz uz na sebe parkrat do roka natahnu dres, jedu tak daleko, ze bych musel po ceste dobijet. pro sebe v elektorkole ten prinos nevidim.

      a jinak bych rekl, ze nebude trvat dlouho a spousta tech soucasnych protielektrocy­klistu bude probirat nove trendy v e-bajcich ve fronte u zasuvek. ;-)

      0 0
    • bessinka  

      Zdar chlapi.Dle živých reakcí na toto téma je vidět že vás ebajky zajímají,ale trochu se jich bojíte.Je to jako když vyjel první vlak a odpůrci tvrdili, že ta rychlost vysaje z vagónů vzduch a všichni se udusí!

      Je to pouze jiná bezva zábava,tak se nebojte.

      0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Myslím, že ten Tvůj příměr trochu kulhá.

        0 0
      • Krov  

        Co nechápeš na zásadě vlastní silou? Když už chceš nějaký příměr, tak si vem třeba lezení – v šedesátých letech se všechno přelezlo po skobách a nýtech, proč to lézt volně, že? Byla to slepá ulička, nelezitelná stěna neexistovala. Pak naštěstí přišel Kurt Albert a další s rotpunktem a otevřeli ostatním oči, rázem bylo co řešit.

        0 0
      • Martin  

        A ty se neboj dělat mezery za čárkami a tečkami, když už mentoruješ ;)

        0 0
      • matbiker  

        Boze, to je zase *********. Tady o tu tvou zabavu vubec nejde. Precti si pravdive prispevky o zakazech, ktere uz vznikaji kvuli „ekolum“ a pak mentoruj.

        Ma to motor? Ma. Tudiz je to motorove vozidlo. Ja chci jezdit na kole a ne na motorovem vozidle.

        0 0
        • bessinka  

          Smiř se s tím, že jak se vyvíjejí technologie ve všech odvětvích sportu a zábavy, stoupá kupní síla a móda pobytu v přírodě, tak začíná být ve městě i v přírodě všeobecně těsno ( turisti, pejskaři, cyklisti, inlajnysti, motorkáři, čtyřkolkáři, lyžaři, surfaři, paldlboardisti, kejtaři ,horolezci, bruslaři, skejtaři ,koloběžkáři, běžci, plavci, Němci, Poláci a Asiati s mobilama ,autoturisti atd.) a s tím přichází v profláknutých lokalitách k regulaci a zákazům. Všechno je o lidech. To je realita. Boj proti ebajkům už to nezachrání.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Takhle jednoduše bych to neviděl, ale to není podstatný. Podstatný je, že neexistujou vůbec žádný pravidla. Řekl bych že není normální, aby frčelo ekolo na cyklostezce čtyřicet, což je běžná rychlost k vidění u nás na cyklostezce z Bolzana do Brixenu třeba. Pokud to normální je, tak potom nechápu proč tam nemůže někdo s mopedem a nebo s trojkolkou, na kterou nemusí být řidičák a navíc ani těch čtyřicet nejede :-D

            0 0
            • kesu  

              Třeba v Amsterodamu můžeš na cyklostezku i na mopedu…

              0 0
            • JSt  

              pravidla existuji. uplne to zakladni je, ze nad 25 kph ti motor nepomaha. u nas vidavam i normalni kola nebo longboardy pohanene jen clovekem jet po cyklostezce kolem ctyriceti. nemyslim, ze by to byl argument pro jizdu se spalovacim motorem. ;-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Nejde o spalovací motor. Mopedů a tříkolek na eletriku je hafo ;-)

                0 0
                • JSt  

                  ano, timto smerem jsem neuvazoval. nicmene ta zminena pravidla jsou stejna. pokud ti elektricky moped nebo trojkolka jede maximalne 25 kph, muzes s nim na cyklostezku. nebo se pletu? ;-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Myslím že máš pravdu, v ČR asi jo :-) U nás nevím jak to přesně je, ale moc bych na těch 25 nesázel :-D

                    0 0
                  • Rowdy  

                    To pravidlo je, že elektrokola, či cokoli s pohonem, který není člověk, jsou považována za kola jen pokud tu asistenci / pohon mají omezenou na 25km/h (omezení je asi víc). Nejde jen o cyklostezku. Pokud to má pohon i nad 25km/h, není to kolo, je to motorka. Musí to mít SPZ, pojistku atp. Nesmí to, samozřejmě, na cyklostezku.

                    Pokud má elektrokolo odblokovanou asistenci i nad 25km/h, může být provozováno jen mimo veřejné komunikace. Tedy upravit se to může, ale nesmí se s tím jezdit po veřejných místech. Což legálnost takového zařízení fakt limituje. Zas tolik velkých soukromých oplocených pozemků tu asi není.

                    Jinak e-kola a e-koloběžky či jiné samohyby vídávám odblokované. Kolikrát to jede cca 50. SPZ žádná, policii jsem to neviděl řešit. Ale předpokládám, že to je jen do chvíle, kdy se ucho utrhne.

                    0 0
          • obda  

            No a já bych radši, aby se zakázaly ebajky, než kola obecně ;)

            0 0
          • R-A-D-I-U-S  

            Ty si zřejmě pleteš pokrok v technologii s dekadencí ;-)

            0 0
          • kesu  

            Hlavně je to zbytečnej boj. Ebiků přibude, ale trošku ubyde „normálních“ kol. Lidí v lese bude nakonec stejně. Krom toho, před 15 lety jezdil na cyklo-turistickou dovolenou každej. Dneska to je pár nadšenců. Ebiky to maximálně vrátí někam, kde už to stejně bylo. Představa, že budou lesy plný ebikerů je nesmyslná. Cyklostezky stejnak zejou prázdnotou naprostou většinu roku a většinu času. Ebiky a veškerý Ekolobežky a různý E kraviny aspoň třeba někomu umožní jet po městě jinak než autem, což je jedině dobře. A řekněme si narovinu, že na normálním kole se do práce prostě jezdit nedá.

            0 0
            • JFtryall  

              Cyklo turismus ze nefrci? Ty brdo tak to asi jezdim na jine planete, Jeseniky, Krkonose, Lipno, Sumava, ale i u nas jsou ty narusty fakt velky, nejen elektrik. Na cyklostezkach roste provoz kazdorocne. Toho si nejde nevsimnout.

              0 0
              • kesu  

                Šumava je krom pár „vykřičených“ víkendů vymetená. A to, že na cyklostezkách roste počet bikerů, je podle mého jedině dobře. Každopádně si myslím, že to bylo modernější a lidí na kolech bylo v minulosti vidět víc než dneska.

                0 0
              • MlokCZ  

                Roste, ale jen vždy nárazově ve špičce sezóny za hezkého počasí. Už mnoho let jezdím každý rok vždy na minimálně dvě bikové dovolené v ČR (do zahraničí jen ojediněle jednou za více let) a jedna je vždy ještě mimo hlavní sezónu v červnu.

                A v červnu vždy všude vymeteno a jen pár cyklistů na nejznámnějších místech. Na začátku srpna v hlavní sezóně je to pak horší, tam ten nárůst je pořád a cyklistů všude mraky. I když i tady je to jen na hlavních „dálnicích“ a dobře dostupných místech. Méně známé trasy v terénu, které nejsou hned u civilizace jsou i tak prázdné.

                I třeba na tom Lipnu, kde kolem samotného Lipna je to ve špičce sezóny obležené a vždy těch pár km na vymotání se pryč je peklo se najdou trasy, kde je lidí včetně cyklistů minimálně.

                Letos jsem jel v srpnu Jizerky a tam na hlavních „dálnicích“ taky hodně narváno. Předchozí Jizerky (rok zpět) v červnu a úplná pohoda.

                0 0
                • Lišák  

                  Blbý je, že pokud někam prdnou značku zákaz vjezdu kol, tak asi nebude mít dodatkovou tabulku „v době prázdnin“. :-/

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No, já pevně věřím, že tam nebude dodatková tabulka, ale po sezoně ani ta značka. Zákaz vjezdu mimo sezonu postrádá smysl. Je to jako s autama. Na hodně místech se po sezoně značky zakrejou a pustí se auta na další parkoviště. Problém spíš je, že po sezoně se tam nahoře už můžeš brodit sněhem :-D

                    0 0
                • obda  

                  Jo, letos Jizerky hromada ekol.

                  0 0
                  • Manas  

                    Predminuly vikend sumava – okolo modravy. Mraky ebiku, odhadem tak 95% z celkoveho poctu kol. tech 5% byla nase vyprava …

                    0 0
                    • AussigBiker  

                      Ja tam byl cca. pred 3ema lety a e-bike zadnej (ubytovani na Horsk Kvilde, takze kolmo Kasperky, Polednik, Modrava jidlo a pivko…).

                      0 0
                      • Manas  

                        ted, podstate o sezone sme po te trase okolo plavebniho kanalu a nahoru u trijezerni slate … nevim kolik sme toho mohli potkat .. radove 80 – 100 kol? uhejbali sme furt.

                        0 0
                        • Lišák  

                          80 – 100 kol

                          Kolik z toho bylo eKol. Alespň přibližně.

                          0 0
                          • Manas  

                            Jak pisu. Vsimnul jsem si asi deseti normalnich kol. Fakt sme to sledovali, protoze nas to uplne konsternovalo. O dva mesice predtim v Krkonosich na Erlebachove boude podobne. Jen ten pomer tam lamalo ve prospech normalnich kol silnice na ktere se jel nejaky zavod na silnickach :D Ale tam jsme chodili spis pesky a tak treba na labskou jsme potkali akorat dve kola. Nicmene dole ve Spindlu, tam milion ekol, ekolobezek a nejakejch evozitek. Normalne pohybujicich se lidi minimum. Asi tak deset tisic pujcoven ekol.

                            0 0
                            • Lišák  

                              Kolega z práce se taky vrátil z dovolené na Šumavě (koncem prázdnin) a měl stejné hodnocení. Cca 95 % éček. Chodili více pěšky, kolo tam měl silničku. Je mu 64 a eKolo nechce.

                              0 0
                            • Rowdy  

                              To je přesně to, kam to směřuje. Turisticky zajímavá místa tím budou přeplněna. Je to business, to jo. Ale přijde den, kdy se to začne regulovat. Paralela je třeba vodácká Vltava. Za mejch mladejch let (za hluboké totality), byla Vltava normálně sjízdná kdykoli si člověk zamanul. V Lenoře nebo na Soumaráku hodil kánoji do vody a jel. Na nic jsem se nikoho nemusel ptát. Když člověk ráno trochu posečkal, než odjede první ranní proud, byl v Mrtvém Luhu úplně sám. Dnes? Jen na povolení a zarezervovat dopředu. Omezený počet lodí za den. Ne, to už jezdit nebudu. Tak s kolama na Šumavě a v Krkonoších to dopadne podobně. Za chvíli si člověk bude rezervovat „jízdenku“ na cestu z Pěkný do Nový Pece dva měsíce dopředu. Ještě že jsou i mraky míst, kam turisti nepáchnou. Zlaté Středohoří.

                              0 0
                              • matbiker  

                                Zlate Valassko( Vizovicke vrchy), tady jsou takove kopce, ze tady na kole skoro nikdo nechce jezdit a v lese potkavam minimum cyklistu.

                                0 0
                                • jIrI___  

                                  O kousek severně (kraj Beskyd, okolí Rožnova) se těch bikerů v lese vyskytuje čím dál více, samozřejmě je to podpořeno éčkama.

                                  0 0
                                • jkcz  

                                  Ale houby, to je tim, ze si moc rychly, furt ta nemozu dojet.

                                  0 0
                                • obda  

                                  Tak přesně tam ebike zvedne výrazně počet cyklistů.

                                  0 0
                                  • jkcz  

                                    tezko rict, ale mistama su to takove krpaly, ze ani na ebiku bych to jako netrenovany nechtel jezdit

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Strmá místa jsou pro rekreační e-bikery pastí. Jak točí nohama pomalu a malou silou, tak jsou značně nestabilní a neschopní udržet v malé rychlosti směr. Když jim ještě k tomu chybí zkušenost s výběrem stopy, nastávají zajímavé situace, protože motor je sice motor, ale není všemocný. A podobně jízda směrem dolů a nehraný údiv nad smradem z utavených brzd.

                                      0 0
                              • kyl  

                                To je ta nová doba.Víc nesmíš jak můžeš a co si můžeš bez omezení koupit,zas můžeš používat s takovým omezením že tě přejde chuť vůbec něco dělat.

                                0 0
                                • Rowdy  

                                  S láskou vzpomínám na 80 léta. Politika nepolitika. Na Soumarským mostě stával pohraničník s samopalem a ostrejma. Když se šlo přes most, ukazovaly se občanky a do vysílačky hlásil počet lidí a kam jdou/jedou. Býval tam takový klid, že od Vltavy směrem na jih (jako k Rakousku) se člověk mohl položit na silnici a prospat se a nic ho mezitím nepřejelo. Když byla velká voda, jezdili jsme i Řasnici – to je nad Lenorou ten přítok Vltavy. Nebo se dokonce jezdila Vltava z Horní Vltavice a to byl teprve hukot. Na Soumaráku jsme topili nasbíraným dřívím, či spíš se chodilo na kořeny vytahané z toho tamního rašeliniště při těžbě. Nevím, jestli je tohle ještě vůbec možný. Asi už ne. Dnes se platí i za polínka na oheň.

                                  0 0
              • mr.antik  

                U nás to tak nějak stagnuje…Lidi brousí stejný cesty. Nejspíš většina stejných lidí – ti co dřív na MTB tak dneska třeba na ebajku, většinu času prosedí u stejných stánků… Co mě spíš štve, že ty lidi se stejně co nejvýš nahoru dopraví autem i když už na to maj motor, takže aut neubývá…

                0 0
            • Smazaný účet  

              Do práce prostě jezdím ve druhém největšim městě u nás na normálním kole už asi třicet let. Cože se tedy nedá a proč?

              0 0
            • jIrI___  

              Na normálním kole se dá do práce jezdit naprosto bez problémů. Zvlášť když to má člověk několik km městem a nejezdí několik desítek km „meziměsto“.

              0 0
              • atty  

                To má druhou podmínku – musíš to mít přehozený v hlavě, že nepřestoupíš nějakou námahu/tepovku, od které se začneš/začnu potit. Já to moc neumím a jakmile sednu/stoupnu na něco, kde se musí šlapat/odrážet, vždycky přijedu zpocenej a alespoň minimální očistu/oplach pak potřebuju. Kdo umí šlapat lážo plážo jen přesunově, nezpotí se na ničem, může jezdit na čemkoliv a přijede svěží a voňavej.

                0 0
                • jIrI___  

                  Buďto jak píšeš (já osobně s tím nemám problém, často nepřijíždím zpocený ani z běžné vyjížďky :D ) nebo stačí mít v práci sprchu, což, jak jsem měl možnost vidět, je už takřka standard i v kancelářských komplexech, o firmách s výrobním charakterem ani nemluvě. Ale víš jak to je, kdo chce jezdit po městě do rachoty jinak než v plechovce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody :)

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Ono to tak jednoduše nejde. Umím jezdit nízké intenzity, jenže do toho vstoupí ještě různá teplota (a tím myslím i v různých místech cesty), jak dobře trefíš přesně oblečení a aktulní stav organismu. Jakmile jsem oblečený i jen trochu moc, tak se spotím (i klidně dost) i při nízké intenzitě. A naopak když je mírná zima, tak si přišlápneš pro zahřátí, ale těžko to trefíš přesně a má to většinou přesah až do zapocení.

                  A pak profil trasy, když je tam větší kopec, tak tam to jde i s nízkou intenzitou těžko bez zpocení.

                  Dojet naprosto nespocený do práce se mi nepodaří téměř nikdy ani při té nízké intenzitě a to nemám směram do práce v podstatě žádný kopec. Takže se stejně skoro vždy spruchuji.

                  0 0
            • MlokCZ  

              Proč by se na normálním kole nedalo jezdit do práce. Jezdí tak sousta lidí a rozhodující jsou vždy podmínky každého. A to jak samotná cesta (jak to má kdo daleko a jak zajímavou a jak náročnou cestou), tak podmínky v práci (sprcha, možnost kam dát kolo, …).

              Dokážu si představit, že pro některé konkrétní podmínky eBike někomu tu cestu umožní, kde by ji na klasice nedal. Třeba když je to na daného jedince u klasiky na pravidelné ježdění už moc daleko.

              Stejně tak si dokážu představit situaci, že to na eBiku nebude o nic lepší, někdy i dokonce horší. Třeba v zimě bych pro moje ježdění do práce eBike neviděl jako žádnou výhodu. To bych akorát zmrznul. Větší rychlost rozhodně v mrazech nepotřebuju. A jet stejnou rychlostí s menší námanou (a zase více mrznout) také ne. A ještě řešit baterii pro dlouhodobé ježdění v mrazech…

              0 0
              • kesu  
                • musíš mít sprchu v kanclu
                • musíš se převlékat
                • nikoho normálního souboj o život na narvaný silnici nebaví, zatímco na Ebiku se dá jet po městě stejně rychle jako autem. Zásadně ubyde nebezpečnejch situací, kdy tě auto jedoucí 35km/h předjíždí, protože se táhneš „za svoje“ 15.
                • nemusíš vybírat nejkratší /nejrovnější / nejpohodlnější trasu, ale mužeš to vzít dál a mimo provoz, protože síla tě nezajímá
                • nezajímá tě protivítr, když spěcháš, dáš vyšší dopomoc a seš všude hned
                • čas, Ebike po městě jezdí stejně rychle jako auto, reálně v kopcích jedeš dvakrát tak rychle jako za svoje

                Ano, jezdí pár lidí. Ale je to naprostá menšina. V pražských intenzitách jsou to ani ne promile, co jedou na měřených tazích (vím, jsou to cyklostezky kam nikdo soudnej nejede jako Bubenská, ale i tak). Ebike to umožní skoro každýmu kdo chce.

                Já neříkám nic o tom, že lehkej trailbike/malý enduro je někde na trailu nahraditelnej ebikem. Stejný to prostě není, protože pořád rozhoduje hmotnost (kde i ty nejlepší ebiky jsou pořád o 7kg těžší než porovnatelný kolo) a pak je tu geometrie. Ale jako dopravní prostředek není žádnej důvod (krom ekonomickýho) jezdit na jiným kole než elektrickým.

                0 0
                • popokatepetl  

                  ty elektrokola už nemusí pomáhat do 25 km/h? Sprcha je předpoklad pro dojíždění do práce na kole.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Sprchu budeš potřebovat tak jako tak a to ostatní mi přijde spíš jen jako hledání výmluv než reálné problémy.

                  Samozřejmě do jisté míry se mohou objevit když bydlíš někde blbě z hlediska dojíždění na kole, ale rozhodně neplatí obecně.

                  Když to vezmu u sebe:

                  • sprchu mám a používal bych tak jako tak
                  • převlékání je naprostá samozřejmost, na eBiku naopak ještě nutnější, vůbec si nekážu představit jezdit v zimě na eBiku bez specifického oblečení v něčem v čem bych pak mohl být v kanclu, to bych umrznul (zvlášť v kombinaci vyšší rychlost a menší můj výkon)
                  • žádné souboje na narvaný silnici nedělám ať už jedu jakoukoliv cestou
                  • 95% jízd do práce jezdím delší příjemnou cestou, která je 10km+ dlouhá a na kterém mám jediný 500m hnusný úsek s auty a jednou blbou křižovatkou, jinak je to po různých cestách kde auta nejezdí (od asfaltu, přes polňačku po pár míst s úzkou pěšinkou a malý kousek proplétání městem ale pořád až na poslední ulici místy kde auta nejezdí) a skoro celé pěkným prostředím (okolo rybníku na kraji lesa, pak větší otevřená louka)
                  • často prodlužuji a to i ráno dle toho kolik mám zrovna času
                  • nejkratší cestu mám 5–5,5km (rozpětí protože i když potřebuju tam být co nejrychleji, tak mám celou řadu variant) a i když je to přes město, tak tam kde jezdí auta nemusím jet téměř ani metr (tedy samozřejmě až na nutnost křížit některé silnice), ale i když nemusím tam kde auta, tak je o dost hnusnější než ta delší, je to celé už přímo přes město, nejel jsem tuhle trasu už ani nepamatuju, ona není ani o moc rychlejší
                  • protivítr je nepodstatný faktor, když hodně a blbě fouká, tak to neudělá ani minutu rozdílu na dojezdovém čase (oproti tomu mám mnohem větší rozpětí, jestli se rozhodnu máknout nebo kochat)
                  • i ta delší trasa 10km je stejně rychlá jako MHD (a to mám dobré spojení MHD)
                  • autem je to úplně mimo, to je většinou jasně nejpomalejší, protože ve špičce děsná zácpa a pak nemám kde zaparkovat a musím stejně dost velký kus pěšky (pokud nechci platit parkovné)

                  Ale uznávám, že mám podmínky pro ježdění hodně slušné.

                  0 0
                  • onuce  

                    Já to mám do zaměstnání 11km tam a zpět i s nutným nákupem v Tescu 15km. Jezdím skoro denně a často i v zimě. Nejhorší je pro mne vždy proplést se s kolem všemi dveřmi v paneláku, výtahem, a hlavně přes menšinové haraburdí, tedy kočárky, tříkolky, araby…

                    0 0
                • Tom-T45  

                  Svého času jsem jezdil dvakrát týdně do práce na kole 25 km s převýšením 700 m. Sprchu jsme v práci neměli, resp. nebyla normálně přístupná, takže jsem to řešil tak, že jsem se ráno osprchoval, navlíkl do vypranýho dresu a po příjezdu do práce jsem se jen převlíkl do suchýho. V kanclu jsem se párkrát opatrně zeptal, jestli nejsem cítit a všichni mě ubezpečili že nikoli, že není žádný problém. Takže ona ta sprcha taky není až tak nutná.

                  0 0
                  • BB  

                    jak pro koho, znám lidi, kteří nejezdí na kole a měli by se osprchovat. Někdo má hodně smradlavý pot, někdo málo. Garmin by mohl vymyslet čidlo smradlavého potu a ten by nás posílal do prchy, nebo pouze převlíknout :-)

                    0 0
                • nooski  

                  Takze si to vezmeme.

                  Sprchovat se clovek musi tak jak tak.

                  Na silnicce/krosce jsem ve meste mnohem rychlejsi nez e-bike.

                  Trasu mam mezi 28–35km jednim smerem. Nejkratsi rozhodne kvuli provozu nevybiram.

                  Protivitr zazivam furt, stejne jsem rychlejsi nez e-bike.

                  Nejsem si jisty jestli by e-bike zvladl alespon jednu cestu do a z prace bez dobijeni na max vypomoc. I tak bych byl pomalejsi a dojizdenim stravil desitky minut navic za tyden. Dalsim problemem by byla nutnost porad kolo dobijet, v zimnich mesicich bych pravdepodobne bez dobijeni ani nedojel domu.

                  Ne, pro me e-bike nema smysl. Na jezdeni jen tak me to zase ukrutne nebavilo.

                  0 0
                  • atty  

                    No, zas tak černobíle bych to neviděl – pokud jedeš trasu bez velkejch převýšení a umíš jet zvolna, zpotit se nemusíš (když jezdím se sedmiletou dcerkou, jezdím do 100 tepů a nezpotím se a můžeme jet třeba 20 km). Na silničce nebo krosce budeš rychlejší zase jen vcelku po rovině – výhoda e-biku je v tom, že klidně držíš těch 25km/h skoro všude (samozřejmě asi ne tam, kde řešíš semafory, přednosti atd., nicméně po cyklostezce jedeš tohle a v případě maximální dopomoci se ani neunavíš/nezpotíš, zatímco držet průměr 25 km/h na silničce (pokud pominu opravdu asfalt a rovinu) už přeci jen nějaké úsilí chce (zpocenej budu určitě, alespoň já, se svou výkonností).

                    Dnešní e-biky s velkejma baterkama těch 30km i s maximální dopomocí na nabitou baterku po relativní rovině vydrží a většina z nich má baterky samostatně vyndavací, takže pak jen čapneš bateku a v klidu v práci na zásuvce zase dobiješ – v tom obvykle problém nebude.

                    Já taky jezdím jen za svý a dokud to půjde tak budu, ale dokážu si představit, že pro spoustu lidí e-bike může být do práce ideální dopravovadlo a jako takový bych ho neodsuzoval. Čipnutý e-bike (aka elektromoped s plynovou rukojetí či páčkou) je na cesty v zimě katastrofa – musí na tom bejt ukrutná zima (jezdil jsem před mnoha lety na Babetě) a od té doby chápu skůtristy a motorkáře, že i v době, kdy lidi venku choděj v tričkách, jsou nabalený do minimálně 3 vrstev, rukavic a kožených bund, protože bez pohybu je na čemkoliv, co jede +20km/h a více ukrutná zima i ve +20C.

                    0 0
        • bessinka  

          .

          0 0
          • ratel  

            S tím se nesmířím, ale máš pravdu. Před xx lety jsem se přestěhoval zpět z města do relativně atraktivní lokality pod horama a v podlední době už to začíná být neúnosné. Uvažuju vážně, že se na stará kolena přestěhuju do nějaké nezajímavé ******, která nikoho nepřitahuje, ani elektrocyklisty :-).

            0 0
        • Martin  

          Smiř se s tím, že jak se vyvíjejí technologie ve všech odvětvích sportu a zábavy, stoupá kupní síla a móda pobytu v přírodě, tak začíná být ve městě i v přírodě všeobecně těsno ( turisti, pejskaři, cyklisti, inlajnysti, motorkáři, čtyřkolkáři, lyžaři, surfaři, paldlboardisti, kejtaři ,horolezci, bruslaři, skejtaři ,koloběžkáři, běžci, plavci, Němci, Poláci a Asiati s mobilama ,autoturisti atd.) a s tím přichází v profláknutých lokalitách k regulaci a zákazům. Všechno je o lidech. To je realita. Boj proti ebajkům už to nezachrání.

          0 0
      • Prasopes  

        Spíš když máš blbě nastavenej posez a partnera dementa

        0 0
      • Dazz  

        :-)))

        0 0
      • Rorejs74  

        Moc hezký :)

        0 0
      • platypus  

        To nemá chybu :-D

        0 0
      • Lišák  

        Paní sice nemá motor, zato má nízko sedlo. To se prostě musí šlapat do kopce jedna báseň.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Ale zase kdykoliv dosáhne na zem i vsedě na sedle.

          0 0
          • Lišák  

            Zase když si vezmeš, že držkuje, že partner má dobrou náladu, protože je ze včerejška ještě vožralej, tak asi udělala chybu, že abstinovala, proto má blbou náladu.

            To, že ji bolí prdel motor stejně nevyřeší, pokud má blbý sedlo, nebo neosezenou prdel.

            Že vidí akorát kšilt z helmy je opravdu problém. Kšilt z helmy fakt v naprosté většině případů nelze sundat.

            No a ty nohy – to už jsem psal.

            Takže si to můžeme shrnout – paní si za své problémy může sama, ale nadává partnerovi. Tohle by eKolo asi moc nevyřešilo.

            0 0
            • černápole  

              taže něco ve stylu že elektrokola nemůžou za vaše ******** životy…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                To je dost, dědku, že's ji taky jednou někam vyvez. Čupr bába má čopr posed.

                0 0
    • Jezevec70  

      Taky bych omezil převoz elektrokolo vlakem, hlavně po včerejší zkušenosti.

      V oddílu pro kola, kam se dá pověsit asi devět kol stála tři elektrokola napříč a bylo plno. Majitelé tvrdili, že jsou moc těžká a nemůžou je pověsit.

      Když mají motor, tak ať jezdí po ose a ne vlakem. :-)

      0 0
      • Martin  

        Jo, kdo chce opičku, musí mít na banány…

        0 0
      • mr.antik  

        já bych jim je tam pověsil… a pak zdrhnul někam

        0 0
        • obda  

          Tak, kdo chce vézt ekolo vlakem, musí ho povinně pověsit na hák :D

          0 0
      •  

        věšet e-kola se nesmí, zavzdušnila by se jim baterka mohlo by tam začít cvakat

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.