Kliky Race Face Atlas AM demontáž

14 nepřečtených
  • PsychoSX

    Prosím majitele klik RF o technickou radu. Po 4 letech mi zřejmě odešla do věčných lovišť ložiska press fit v rámu a potřebuji je vyměnit. Vzhledem k anabázi, kterou jsem prodělal při montáži klik RF Atlas AM když jsem strhnul protimatici v pravé klice a ta se zakousla a celý rám i skončil u soustružníka, bych tuto nerad opakoval. Kliky mi namontoval kamarád (velezkušený mechanik a stavitel kol) na nový rám a sakroval do do telefonu že na tom nechal ruce a proč jsem si nekoupil Shimana. Zatim jsem to nezkoušel, ale prosím o rady jak na to. Vím, že RF kliky s poprvé dost natvrdo lisujou na levou kliku, ale zda jdou pak normálně stáhnout a pak normálně namontovat, nebo je na to třeba opět koňská síla netuším. Zatím jsem se do toho nepouštěl a uvažuju zda vůbec. A zda nevymontovat protimatici a nepoužít klasický stahovák nebo jinak. Dík za jakékoliv postřehy.

    0 0
    • goofy  

      Mam sice Evolve, ale melo bs mit ten samy system, kdyz se divam na foto…

      Cili nejdiv povolis 10 imbusem tu cernou pojistnou matici (je tam opacny zavit, smery jsou tam nakreslene), a pak uz normalne povolujes a zaroven stahujes 8 imbusem kliky… Ze zacatku to pujde asi krapet ztuha, ale pokud nemas imbusy za 5 kacek z Kauflandu, a maji rozumnou delku (a tim i paku), tak to pujde dobre.

      0 0
      • PsychoSX  

        Ano ten system je stejny u vice typu RF klik. Jen se zeptam proc povolovat tu 10mm protimatici? Ta by tam mela bejt na stahovani utazena nebo se mejlim?

        0 0
        • kubad  

          nemylis ta je na stahování, integrovaný stahovak.

          povoluje a utahuje se to tím vnitřním 8 imbusen.

          případně můžeš použít stahovak na isis, ale musíš zkontrolovat jak ve vnitr doseda

          0 0
        • kubad  

          nemylis ta je na stahování, integrovaný stahovak.

          povoluje a utahuje se to tím vnitřním 8 imbusen.

          případně můžeš použít stahovak na isis, ale musíš zkontrolovat jak ve vnitr doseda

          0 0
          • PsychoSX  

            Jo to chápu, na vnější protimatice s opačným závitem je na to, aby se vnitřní imbus opřel a stáhnul kliku tím, že se bude povolovat a opírat o vnější protimatici. Jen nechápu proč goofy píše, že se má neprv povolit vnější (která podle mne má zůstat utažená) a pak teprv 8kou normálně povolovat (stahovat). A taky si nejsem případně jistej použitím stahováku ISIS, když je v klice opačnej závit právě pro tu 10mm kontramatku a stahováky pokud se nemejlim mají do klasickejch klik klasickej pravej závit.

            0 0
            • kubad  

              jednak tam nenní opačný zavit, a proč to Goofy tak píše netuším, bez te matice vyšroubuješ šroub a klika se nehne,

              dělal sem kopec RF klik

              0 0
            • goofy  

              Rikam povolit, ne vysroubovat. Mozna ti to pujde i s uplne dotazenou tou matici, ale me to proste neslo. Byl tam obrovsky odpor. Kdyz jsem tu matici povolil tak o cvrt otacky, tak nesvira tak pevne ten vlastni sroub, a povolovani jde mnohem snaz.

              0 0
              • PsychoSX  

                Myslel jsem si to, ale raději se zeptal.

                To KUBAD: Opačnej závit má ta kontramatka, je to na ní i napsaný.

                0 0
                • kubad  

                  jo su pako jasné matka ma opačný zavit kecám

                  0 0
                  • PsychoSX  

                    No a právě proto si myslim, že klasickej stahovák tam určitě nepude. Budu to muset stáhnout přes kontramatku. Mluvil jsem s kamošem co mi to tenkrát montoval a dozvěděl jsem se, že se nemám bát brutální síly. Kvalitní 8ka imbus a na něj pořádná trubka. Tak uvidíme. Nemám tyhle operace rád.

                    0 0
                    • goofy  

                      Urcite neni problem… Ja si vzdy radeji sundam i pedal (mam dlouhy imbus) a pak proste taham na silu. Pri sundanem pedalu nemusim porad prehazovat imbus. Holt to treba z te narazene kliky stahnout. A fakt doporucuji trochu povolit tu kontra matku, at nemas jeste i zbytecny odpor (ja ji mam vzdy dotazenou, nac jinak by tam byla, ze?). Ono stejne po par sundanich to jde o dost lepe ;o)

                      0 0
                      • PsychoSX  

                        Jo to je dobrej nápad s tim sundanym pedálem. O víkendu má stejně lejt aspoň tady u nás, takže se tomu zkusim pověnovat. Je fakt, že Shitmana jsou v tomhle směru ohodně více user friendly… Ale prostě CNC RF pro mě budou vždy CNC RF :)))

                        0 0
                      • PsychoSX  

                        Nakonec šly kliky dolů jak po másle, 30cm trubka na kvalitní imbus, povolit lehce kontramatku a trošičku zabrat se sundanym pedálem, ale žádná křeč. Klasickej čtyřhran z doby krále Klacka dával občas zabrat mnohem víc. Ještě mě čeká vytloukání pressfitu ale to čeho sem se bál nejvíc mám za sebou. Díky všem za rady.

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.