• honzabike

    Ahoj,

    koupil jsem si nedávno v akci Kellys Tyka velikost M. https://www.kellysbike.com/…50-29-p53448

    Měřím 181 a zdá se mi že je kolo velké, hlavně mám problémy se zápěstím, které po čase začne bolet, zřejmě nataženým těžištěm dopředu. Oproti starému trekingovýmu jsem na novém ohodně nataženější. Prostě není to na něm žádný komfort.

    Chtěl jsem se zeptat co to udělá, když bych rapidně zkrátil představec ze současných 8cm na 1–3 cm. Zatím jsem zkoušel zkrátit na 6–7 a je to málo. Rozumím tomu dobře, že bych ztoho vlastně udělal forward geometrii, která je celkem chválená. nebo ztoho dostanu „divný kolo“. Díky za odpovědi.

    Honza

    0 0
    • INMU  

      Obávám se, že ta tvoje zamýšlená přestavba je nemožná. když se zamyslíš nad průměry sloupku vidlice a řidítek, tak ti dojde, že udělat tak krátký představec jednoduše nejde…

      0 0
    • Carloss  

      Ta délka nějak extrémní není. Nejlépe změřit jak jsi to měl na starém kole a od toho se odrazit. Zkusil bych 35mm než se pouštět do prasáren jako jsou 0–10mm představce

      0 0
    • Mereck  

      Kratším představcem podle mě nic nezkazíš. Spíš získáš přesnější (agilnější) řízení. Samozřejmě v rámci proveditelnosti, jak už ti psali přede mnou.

      Tyke bude asi víc xc rám, čili je pochopitelné, že jsi na něm oproti trekkingu víc natažený. Proti bolesti rukou bych ještě zkusil bojovat i jinak – např. upravit polohu sedla, upravit úhel brzdových pák tak abys neměl ukazováčky příliš vyvrácené nahoru, upravit výšku řidítek.

      0 0
    • Mereck  

      Kratším představcem podle mě nic nezkazíš. Spíš získáš přesnější (agilnější) řízení. Samozřejmě v rámci proveditelnosti, jak už ti psali přede mnou.

      Tyke bude asi víc xc rám, čili je pochopitelné, že jsi na něm oproti trekkingu víc natažený. Proti bolesti rukou bych ještě zkusil bojovat i jinak – např. upravit polohu sedla, upravit úhel brzdových pák tak abys neměl ukazováčky příliš vyvrácené nahoru, upravit výšku řidítek.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Kolo vel. M má TTh=620 mm, tedy cca standardní velikost L. Pokud jsi ke 181 cm ještě navíc dlouhonohý a krátkotrupý, tak Ti bude rám na hraně až skoro dlouhý. Ale ještě nic, co by se nedalo řešit představcem, jestli má teď 80 mm, tak by ses měl jeho zkrácením na cca 40 mm dostat tam, kam potřebuješ. Leda, že bys měl ještě i krátké paže, pak by to mohlo být za hranicí efektivního ladění.

      Začal bych rovnou zkoumat celý posed i ze druhé strany, od sedla. Jestli je nemáš zbytečně vzadu a nešlapeš před sebe, což se celkem často vidí.

      A problém se zápěstím může být vyhrocen i šířkou, tvarem a natočením řídítek (a pák), to si také pohlídej.

      0 0
      • MlokCZ  

        A ještě k tomu doplním, že se to nesmí se zkracováním přehnat a je potřeba mít v rovnováze zkracování vs zvyšování řídítek. A u toho také počítat s tím, že zkracování představce při nejčastějším sklonu 5–6° (v pozitivu) současně posílá řídítka mírně dolu a i jen pro udržení stejné výšky je potřeba to nějak řešit.

        Moc krátký posed s příliš nízko položenými řídítky vytvoří akorát nesmyslně malý úhel trup vs ruce + ruce se pak blíží pomalu svislé pozici.

        To jen aby si dal pozoro na to, aby délka nebyla vlastně už dávno ok a jen měl moc nízko řídítka. Ale jinak jak píšeš.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          JJ, a ne všechny geometrie rámů (míněno hlavové úhly) jsou na ultrakrátké představce zvědavé. Už primárně osazeným představcem zpravidla výrobce něco naznačuje, stejně tak vyráběnou velikostní řadou.

          U Tyke je to 585 – 620 – 645, tedy je téměř jisté, že S by bylo malé, resp, by vycházel třeba až 120 mm představec (ne, že by to nešlo). Tedy na 181 cm je třeba přizpůsobit vel. M zmenšením nadoraz.

          Někdo psal, že je to geometrií spíš XC kolo, to bude ten problém, tam se s komfortem nikdo moc nepárá, takže se počítá s řídítky proklatě nízko u pasu.

          0 0
          • Mereck  

            To Mko je velikostně akorát. Sám jezdím Gate vel. M na mých 179/180 cm výšky a super. Musí si jen poladit ten zbytek (sedlo, páky, výšku řízení)

            0 0
          • MlokCZ  

            Zkusím trochu konkrétně. Měřím ± stejně jako on (mám 182cm). Nohy mám cca průměrně dlouhé, ale k tomu super krátké ruce.

            Srovnal jsem geometrii toho jeho Kellyse s mojím fullem a je skoro stejná, mám akorát mírně menší hlavový úhel (vychází mi teď na 67,5°) a mírně delší rozvor (akorát o cca ten rozdíl hlavových úhlů). Takže pro posed je to téměř totéž.

            Rozhodně to není nějak superdlouhé ani pro moje superkrátké ruce. A proklatě nízko řídítka určitě vycházet nemohou s tou geo když je to 29", hlava 130mm a ne tak nízké hlávko. Taky v originále vidím na fotce představec v negativku ať nejsou řídítka tak vysoko.

            Vozím 75mm představec se kterým je mi to přesně akorát s tím, že posed nemám nijak extra sportovní, ale současně na tom nesedím zase jako na hajzlu.

            Hlava na mojem rámu je 125mm, to je podobné. K tomu mám extra nízké hlávko a žádnou podložku pod představcem, ale k tomu potřebuju pro řídítka v potřebné výšce:

            • představec je v pozitivu (to bych u něj zkontroloval jako první, na fotce v odkazu má ten Kellys představec v negativu a pokud to tak má, tak bych ho jako první otočil do pozitivu)
            • řídítka se 4cm zdvihem (má skoro rovná, takže je s řídítky níž, ale zase o tolik, má tam aspoň dle fotky vyšší hlavové + ten 0,5cm vyšší hlava, tedy pokud má představec v pozitivu)

            A co by s tím mohl dělat:

            • jak už jsi psal, tak zkontrolovat sedlo, na fullu je sag i vzadu a většinou vzadu větší než vepředu (já mám vzadu na rovině znatelně větší), takže sedlo je potřeba poměrně dopředu, aby bylo vhodně oproti středu pro šlapání, je možné, že má sedlo opravdu hodně vzadu než by mělo být a tím i natahuje ve výsledku posed
            • zvlášť když píšou 73° sedlový úhel, to bude potřebovat sedlo hodně dopředu a nejspíš i přímý zámek (já mám 74,5° sedlový úhel a vychází mi to s 16mm offsetem a sedlo v ližinách nepatrně posunuté dopředu oproti středu ližin), ale samozřejmě záleží jaký má poměr délek stehenní a lýtkové kosti
            • zkracovat představec pod nějakých 60mm je úplný nesmysl na téhle geometrii a to mám ještě o něco menší hlavový úhel, s tím jeho už bych vůbec nedával kratší
            • tedy dát tam 30mm předtavec je úplný nesmysl a bude se to kolo chovat s tím hrozně
            • když už představec zkrátil na 6–7cm, tak to bych nechal
            • a trochu bych zkusil zvednout řídítka, pokud už je představec v pozitivu, tak zkusit nějaká s o něco větším zdvihem než tam má
            0 0
            • honzabike  

              Zdravím Mloka, díky za obsáhlou reakci! Ještě bych upřesnil parametry toho kola. Úhel hlavovky uváděj 68,3, ale to platí pro 120 vidlu, tady to má 130, takže sem na nějakých cca 67,8. A ten představec je po přeměření nakonec 9cm, přesto že uváděj v popisu že je 8. Co se týče toho sedla, tak to putovalo dopředu hned, aby se na tom trochu dalo vůbec jezdit. Neměřil sem si to teda ještě olovnicí jestli je koleno v lajně s osou šlapky, jak má být, ale zatím mi šlo o to skrátit co nejvíc délku. Ten 9cm představec jsem otočil z toho negativu do pozitivu, výsledek: Bylo to lepší, ale stále ne dost. Stále jsem nevěděl jestli potřebuji řidítka vejš nebo spíš blíž ksobě, nebo oboje. Co se týče toho nového 7cm představce, (popravdě se za něj trochu stydím), má totiž +35 stupňů. Bral sem si ho hned na začátku s nějakejma věcma, byl za babku a chtěl jsem vědět co to udělá. Ve výsledku mi to přineslo zkrácení asi na 5,5–6 cm protože je hodně strmý a samozřejmě zvýšení řidítek. A jak se mi na tom jelo?: No ruce sem cítil furt, i když možná tak o 20% míň a celkově sem se na tom cítil divně. Přitom jsem už skoro dosáh stejné výšky a délky jak na starém crosu. Díky této diskusi jsem už zavrhl představce 30mm a níž a objednal si 45mm představec na vyzkoušení. Tuším že by ta správná velikost mohla být někde mezi 45–60 mm.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jak psal Mlok, podívej se ještě na sedlovku. Na obrázku je s offsetem snad 25 mm, použil bych asi s přímým zámkem.

                Stěhovat řídítka k sobě a nahoru jde jen do určité míry a kombinace posunů, pak už se to začne negativně projevovat na jízdních vlastnostech a kolo začne být při ovládání vratké, zvlášť, když sis zkrátil řídítka.

                0 0
    • Vilém  

      Nj, neni Mko jako Mko. Ale tak hlavne, ze to bylo v akci.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Když nebolí záda, ale „jen“ zápěstí, je k řešení ještě tvar gripů, přiklonění a šíře řidítek, poloha a sklon sedla. Full 120/130 je určen do jiného terénního profilu než trekking, snažit se osedlat to jako trekking by v terénu nemuselo být optimální.

      0 0
    • embi  

      Mam na prodej 30mm predstavec znacky OnOff. Kdyby jsi mel zajem, tak napis.

      0 0
    • honzabike  

      Díky za odpovědi a zajímavé postřehy. Zkusím teda ještě zkrátit předs. na těch 30 a uvidím co to udělá. Ten 10mm beru už jako dost extrém a krajní řešení, do kterého se kvůli ceně (2000,–) a případné přílišné vrtkavosti zatím nechci pouštět. Sedlo mám už dost dopředu, ručky ergo, tak věřím že to tím představcem vyřeším.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jsou tam rovná řídítka s minimálním přihnutím.

        To je velký adept na komfortizaci.

        Netuším, jak vypadáš a jak na kole sedíš a šlapeš, ale co takhle naposilovat přes zimu trochu břicho a paže?

        0 0
    • honzabike  

      No ty řídítka sou rovný, na mě je i těch 700 až až, mám štíhlý hrudník, ouzký ramena. Takže jsem už řezal na 680.

      Ty rovný sem chtěl proto abych tam moh dát různý vopičárny jako, držák na mobil, tachak, zvonek, světlo atd. Takže o vlaštovkách jsem ani neuvažoval. A co se týče řidítek která jsou výraznějc zahnutý k jezdci, tak stím nemám zkušenosti, je to kněčemu dobré? Zatím sem to snad viděl jen na těch co maj kolem 780

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Hlavně si vyber řídítka, se kterými se Ti bude dobře jezdit, na opičárny se vybodni, jsou druhotné. Vlaštovky by minimálně poslaly řídítka o kus výš, pokud prahneš po komfortu, tak by to mohlo pomoci.

        Ergogripy nejsou všespásné, spíš mám pocit, že jimi spousta lidí dohání jiné až základní nedostatky v nastavení a výběru komponent (stejně tak ergosedly).

        S těmi úzkými řídítky a úzkými rameny se obávám nemáš úplně pravdu, znám spoustu lidí, kteří na kole se širokými řídítky sedí dobře a nejenže jim šířka nedělá problém, oni ji i dovedou využít. A také spoustu, kteří trpí (a drží se blbě) na řídítkách jakkoliv úzkých.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.