• Anet.a3

    Zdravím, třeba mi tady někdo zkušenější poradí. Máte zkušenost s kreatinem? Má skutečně pozitivní vliv na sval ke cvičení? Jinde jsem se dočetla, že se zavodní a tak má člověk pocit, že sval roste, ale neroste. Případně, jestli existuje něco na podporu růstu a je to legální?

    Kreatin m doporučil mi ho ortoped, který se věnuje sportovcům. Anabolika pod lékařským dohledem mám jako poslední možnost.

    Zkusím ve zkratce popsat, proč to potřebuji nebo co se stalo. 5/2019 mi praskl meniskus. Šití menisku proběhlo až v 9/2019. Zkoušeli rehabky a jinak mi doporučily necvičit s tím a byla dlouhá čekačka. Takže sval mezitím dost ochabl. Předtím jsem posilovala a jezdila na kole. Po operaci se s nohou nesmělo měsíc pohnout. Už po sundání obvazu a ortézy bylo děsivé, jak ta noha zhubla. Na rehabkách to s tou nohou přehnali a dávali mi od začátku větší zátěž, než měli. Což jsem se dozvěděla až po 2 seriích (2×10) od jiných fyzioterapeutů. Díky tomu jsem měla bolesti, kterých jsem se nezbavila. Tak jsem cvičila a cvičila. Po roce už to bylo fakt divné, že se nic nelepší. Sval neroste, noha bolí akorát víc a víc, přitom po operaci tam bylo vše jinak naprosto v pořádku. Měli i fotky, které mi ukázali v ordinaci. Podotýkám, že jsem byla pořád pod dohledem fyzio a dr. Tak jsem změnila doktora, protože si stále stál na svém, že je ok a musím jen cvičit. Nový dr. mě poslal na magnetickou rezonanci. Kde zjistili trhlinu v menisku na úplně jiném místě, zatvrdlou pliku, nějaké otoky a natržený křížový vaz. V 9/2020 mi teda odstranili pliku, meniskus nechali tak, jinak by prý musel celý pryč a to by byla škoda. U vazu mi řekli, že už sotva drží. Tak jsem dál rozhýbávala nohu a plastiku vazu chtěl už v prosinci. Sval byl pořád líný a neakční. Můj fyzioterapeut mi dával i elektro zdarma, když mi skončily poukázky, protože mi chtěl pomoct, viděl že se fakt snažím a nebyla mu má situace lhostejná. Za což jsem mu skutečně vděčná. Plastika se odložila, protože korona a sval není ok. Sval začal reagovat až v prosinci. Při zatnutí jde už konečně trochu cítit, že se tam něco zatne, ale je to pořád hodně velká bída. Bohužel díky tomu je vaz pod čéškou neskutečně namáhaný, protože to bez svalu vše tahá zbytek. Včera se plastika naplánovala na 29.3 a budu mít vaz ze štěpní banky(pokud to píšu dobře). Abych se lépe hojila po operaci už se tolik nemučila, prý to pro mě bude vhodnější. Cvičím 5× denně 30 minu a víc mi to zatím ani nepovolí. Mám doma pořízené vše možné, co mi doporučovali na rehabkách. Jezdím na rotopedu, kole, chodila jsem na bazény, dokud je nezavřeli. Dřepy zvládám o dveře s námahou, do schodu klasicky nechodím, ale snažím se. Ve stravě problém není, hlídám si abych měla dostatek všeho co potřebuji. Typově jsem ektomorf, takže i když jsem zdravá, tak se mi svaly nabírají hůře.

    Mám 2 měsíce, aby se sval dal celkově dohromady, déle už čekat nechce aby se koleno nezačalo poškozovat jinak. podrobně mi to vše vysvětlil. Jenže, reálně vím, že bez nějaké pomoci to nestihnu a sama už tu operaci odkládat nechci.

    Takže, tolik k vysvětlení proč a gratuluji všem, kteří to přečetli celé. S dr. mám vše probrané, tak dál pokračuji ve své snaze a hledám něco, co mi k tomu pomůže.

    Pokud vás něco napadá, tak pište. Budu vděčná za každou radu :)

    0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Pikaču  

      Ja mel nohu v orteze 7 tydnu a rozdil stehna leva vs prava byl 6 cm. Fyzioteraput rikal ze se to nikdy nesrovna. Ted koukam ze je rozdil jen cca 1 cm ( ale to uz mam 26 tisic km v nohách).

      Jinak abys mela sval tak je potreba silove cviceni. Ale to ti zase bude zatezovat extremne koleno a ublizivat mu. Takze to nedelej. Sam jsem casto kvuli chondropathii sel pres bolest.

      Ale co taky pomaha na svaly ale setri koleno je uplny opak. Sedni kazdy den na trenazer 3h denne s nizkou zatezi. Ten sval bude dostavat svoji zátěž a postupně bude schopen odlehcit kolenu.

      0 0
      • Anet.a3  

        Fakt už se ten rozdíl nikdy nesrovná? Jak je to možné?

        Máš na mysli veslovací trenažer nebo ten ve stoje? Ten by mi způsobil dost bolestí v koleni, ale ten veslovací by šel. Jen je blbé, že jsou teď zavřené fitka.

        0 0
        • Zvanty  

          Rotoped nebo kolo v trenažéru, veslovací je záhul na koleno

          0 0
          • Pikaču  

            Rotoped/trenažér ( kolo v trenažéru) a vysoka kadence, nizka zátěž a hooooodne času.

            Me se to cca po 2 letech srovnalo ale nevadilo by mi to. Spíš člověk cítil že jizda na kole pomáhá.

            Jinak jesti ucitis bolest tak si dat klid.

            0 0
        • AussigBiker  

          Veslovací trenažér, pokud si nikdy neveslovala a nemáš techniku nedoporučuju a už vůbec ne v tomhle stavu. Lidi co nemaj techniku veslujou úplně blbě.

          Držim palce!

          0 0
    • Georrge  

      Když se nedaří, co se dařit má… lepší název tématu by to chtělo :)

      Nejsem doktor (zatím teda), ale pokud sval neroste, většinou má k tomu tělo důvod. Často za to může slabý úpon / šlacha / kloub a slabým svalem se tělo chrání proti utržení svalu.

      To je taky důvod, proč jsou kulturisti náchylnější na zranění šlach a úponů. Sval sílí rychleji než šlachy a pokud jsou svaly uměle nuceny růst, mohou „přerůst“ pevnost šlach a pak to rupne.

      Ke kreatinu – prý funguje, já zkoušel spoustu variant, ale účinek jsem nepoznal. Ani zavodnění se moc nekonalo. Říká se, že z legálních věcí po něm rostou svaly nejrychleji, ale pořád to není žádná sláva, steroidy jsou prostě steroidy… mi svaly rostly nejvíc když jsem začal pořádně žrát (hodně bílkovin, sacharidů a doplňky na klouby), ale s tím opatrně, pak rostou i špeky a to není ideální pro operovaný kloub :)

      0 0
    • Slavik  

      Admini, pls zas někdo neumí nazvat vlákno. Děkuji

      0 0
    • David Bek  

      Ahoj, kreatin Ti na to vůbec nepomůže. To, že po něm rostou svaly je pravda, ale v kombinaci s dalšími X suplementy.

      Váže hodně vody, proto to v prvních týdnech vypadá, že Vám rostou svaly…

      To co popisujete se v hodně případech řeší indikací růstového hormonu v místě problému a to opravdu funguje.

      Jenom musíte narazit na doktora, který Vám to schválí, ale jak píšu tohle je 99%, že to bude fungovat. Mám ve svém okolí pár sportovců, kteří měli podobný problém a tímto se z toho dostali.

      Držím palce.

      0 0
    • Glum  

      Já měl podobný problém s musculus extensor pollicis longus (dlouhý natahovač palce), který mi po operaci utržené achilovky totálně chcípl a 4 měsíce vůbec nefungoval. Aplikovali na to elektroléčby a masáže, už to vypadalo blbě, protože jsem pořád kulhal, ale ne bolestí – ta noha prostě nešla normálně ovládat. Sval se fakticky začal oživovat, až když mě pustili na kolo. Pak celkem rychle naskočil a dneska je 100%. Po operaci achilovky (8 týdnů sádra) jsem měl stehno o sedm cm slabší, ale tak do roka se to skoro srovnalo a dneska (po 6 letech) je síla nohy stejná jako té druhé.

      Při operaci křížového vazu je stav svalů hodně zásadní pro následnou rehabilitaci: měl jsem po pádu na kole utržený přední křížový, operace byla až 10 měsíců po úraze, ale od úrazu po operaci jsem najezdil na kole asi 10 kkm. Na fyzioterapie se mnou chodil kluk, který měl 8 měsíců od úrazu (taky přední křížový), ale od té doby byl na nemocenské doma a ležel. Jeho svaly byly v takovým stavu, že za dva měsíce fyzioterapie vůbec neslezl z berlí.

      Držím palce.

      0 0
    • onuce  

      Využiji vlákno s příhodným názvem. Ostatně k rehabilitaci je nutný dobrý psychický stav, jinak se člověk nedonutí ani vylézt na rotoped. Náhodou jsem zjistil, že k tomu nutně třeba Dopaminu. A ten nelze doplnit přímo, ale přes fenylalanin.

      https://cs.m.wikipedia.org/…/Fenylalanin

      A fenylalanin je základem sladidla Aspartam. A právě Aspartamu denně spotřebuji ohromné množství, od nápojů, sirupů, až po svoje domácí džemy, Nutelly apod. A těmito produkty se pak láduji k prasknutí. Tedy fenylalaninem, potažmo dopaminem, jsem rozhodně přesaturován. Měl bych být neustále šťastný, ale nejsem. V čem je asi chyba? Děkuji.

      1 0
      • Libores  

        Dopamin je jistě jen jeden kousek skládačky. Co serotonin?

        0 0
        • onuce  

          Zkoušel jsem na předpis snad všechny zpětné vychytávače, ale absolutně bez účinku. Nebo jej snad lze nějak doplnit stravou? Děkuji.

          0 0
          • Libores  

            Nejlepší je dobrý cvokař, který může pomoci přenastavit některé myšlenkové stereotypy, kterými si člověk sám škodí, než to stále zkoušet skrze stravu či rovnou chemii. Pokud vám nefungovala antidepresiva, pak zřejmě nebude váš problém v serotoninu, na jehož zpětném vychytávání jsou založena.

            1 0
            • onuce  

              Ano, děkuji.

              0 0
            • onur  

              suhlasim ze psychoterapia je asi jediny liek, ale je to drahe a casovo narocne. Taktiez nie je to prijemna vec.

              Bohuzial nie vsetko sa uz da zmenit, lepsie je to akceptovat, popripadne kompenzovat :)

              0 0
          • psbiker  

            Zpětné vychytávače nefungují, ale uvolňovače prý jo ☻☻☻

            0 0
            • onuce  

              Na všech lécích bylo uvedeno, že fungují na principu zpětného vychytávání Serotoninu.

              0 0
              • psbiker  

                Prý to moc nepředpisují, na rozdíl od těch vychytávačů.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Hlavně je potřeba zjistit, které vyhovují a efekt se neprojeví po pár tabletách, ale po několika týdnech, nicméně pak už člověk těžko bez nich zvládne další krize.

              0 0
    • Pista.Wassermann  

      V tomto případě bych byl pro růsťák pod dohledem lékaře. Do toho kloubní výživu, kvalitní protein a kreatin společně s L argininem ve vysokých dávkách. Kreatin tím zavodněním usnadňuje nemalou měrou transport živin.

      A toto bych samozřejmě o to pečlivěji držel i po operaci.

      0 0
      • rasto  

        ta si tu už asi nepřečte… nebyla na b-f od února 21

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.