• Aleshek

    Mám krosové kolo s kazetou Simano cs-hg80–9 a chci se zeptat, jakou levnější kazetou ji lze nahradit?

    Nejde mi o hmotnost, spíš preferuji výdrž. Koukal jsem , že tato kazeta má ty větší pastorky z hliníku a jen ty menší jsou ocel. Myslím, že by mi úplně stačila celoocelová, jelikož stejně většinou jezdím na ty lehčí převody a pak by mi ta celoocelová vydržela déle. Fakt říkám, že hmotnost nijak zvlášť neřeším.

    0 0
    • Singlespeed  

      Všechny pastorky cs-hg80 jsou z oceli, zjistíš to magnetem. Jen poslední tři ocelové jsou nanýtované na alu unašeči, což na výdrž nemá pražádný vliv. Kazetu lze nahradit ji lze jakoukoliv devítirychlostní mtb kazetou libovolné značky.

      0 0
    • novas752  

      Lze ji nahradit jakoukoliv jinou 9 stupňovou kazetou. Se stejnejma zubama pokud nechceš upravit převodový poměry.

      Stojí asi 900, to je podle mě v pohodě cena, pokud se včas vymění řetěz, měla by aspoň 5 kusů bezproblému vydržet, takže, podle nájezdu na jeden řetěz, by měla minimálně 3 000, spíš aspoň 4–5 000 a klidně i přes 10 000km vydržet. A mám pocit že má všechny pastorky ocelové, ale nechci kecat.

      Sám jí mám na zimáku, dřív jsem vozil kazetu Deore CS-HG400 – 9, ta je asi o polovinu levnější a je celá ocelová (což může být i nevýhoda, to ocelový drážkování v díře na ořech se na velkých pastorcích s největší pákou velmi snadno zahryzne do ořechu, ocelový ořechy to trochu ohlodá, pro hliníkový je to většinou brzká smrt, proto se na dražší kazety dávaj unašeče). Samozřejmě je o něco těžší, a taky mi přišlo že hůř řadí, ale to nemůžu říct s jistotou – při výměně už byla dost po smrti.

      0 0
      • Singlespeed  

        U všech 9-sp. kazet Shimano od Altusu po XTR je (dle manuálu Shimano) použita stejná technologie náběhů a tvar zubů, takže to řadí stejně.

        0 0
    • Aleshek  

      Tak nakonec jsem zůstal u té Simano cs-hg80–9, teď mi přišla a koukám, že je na 5 částí, viz obrázek https://www.kupkolo.cz/…g80-9_z4187/ . Jak to dám do kupy? Když jsem před lety kupoval stejnou kazetu, tak byla v celku, pouze jsem tu starou povolil a našrouboval tu novou a bylo. A jak to mám udělat s tímto?

      0 0
      • Singlespeed  

        Nechce se mi věřit, že jsi tak natvrdlý a neumíš nasunout všechny díly kazety na ořech tak, aby byly pastorky uspořádány podle velikosti od největšího po nejmenší jak se sluší a patří a zajistit přiloženým závěrným šroubem…

        0 0
        • Aleshek  

          Asi nejde o nějaký nasunutí, to asi zvládne i malý dítě. Ale 1) jsem kazetu sám měnil jen jednou a to asi před 5 lety a 2) jsem měl kazetu vcelku. Tak fakt sorry, že nejsem profík a ptám se na věc, která je borcům jasná.

          0 0
      • novas752  

        Hádej. :) Nasuneš největší 3, nasuneš prostřední 4, po jednom nasuneš zbývající 2 a utáhneš dutym šroubem.

        0 0
        • Singlespeed  

          Podle mě jen trolloval, vážně to snad ani nemohl myslet, to by bylo na doc. Chocholouška :-).

          0 0
        • Aleshek  

          Já mám nějaký klíč, co jsem si tenkrát kupoval, ale tím se pokud si to dobře pamatuju sundala celá kazeta. I když teď jsem znejistěl, ale fakt mám dojem, že se mi to takto nerozpadávalo na jednotlivá kolečka.

          Jinak nasunovat v pořadí určitě zvládnu. :-)

          0 0
          • Singlespeed  

            Na youtube máš x instruktážních videí, ze kterých to pochopí úplně každý. Takže není se na co ptát, vše je zpracováno a zfilmováno.

            0 0
          • novas752  

            Uvažuju poradit ti zanést to do servisu. :)

            Je to možné, některé kazety jsou jen jeden nebo dva kusy + šroub a i ten je někdy součástí (SRAM XD kazety).

            Celej návod máš zde: http://www.ivelo.cz/…mena-kazety/

            0 0
            • Aleshek  

              Jo, už se mi to vybavilo. Jsem kdysi měnil pastorky na favoritu a tam se to sundává celé. A jak jsem toto dělal sám jen jednou a už před lety, tak jsem si to vybavil špatně, čili dobrý, dík za navedení na „správnou kolej“.

              0 0
              • Singlespeed  

                A přitom stačilo jen mrknout na youtube a mohl jsi to mít už dávno vyměněné…

                0 0
                • Aleshek  

                  Tak jsem prostě preferoval dotaz zde, k výsledku jsem se dobral také.

                  Prostě dneska trochu zmatkuju, den blbec. ;-)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.