• ydaho

    Ahoj,

    rád přijmu tipy na kavárny v okolí Prahy – ideálně jihovýchod.

    Zlatý korálek v Jílovém je již klasika, nově vynikající třeba Café Charmé v Kunraticích.

    Další tipy vítány. Díky.

    (Honzo, očekávm smršť tipů) :-)

    0 0
    • karliner  

      La Fontana v Dobřichovicích.

      0 0
    • blaf  

      skoro kazdou nedeli se kona vyjizdka do Cafe Oliver v Podebradech

      vyborny dortiky, kafe nepiju, ale ostatni si nestezuji, vyborne jidlo, kdyz clovek prijede na obed

      0 0
      • ydaho  

        Dík.

        já už jsem si své kdysi téměř domácí vlákno „Víkendové silnice“ pročetl, ale pravda je, že pokud bych se teď přidal, musel bych si ke kávě dát i rakvičku s věnečkem, takže časem :-)

        0 0
      • karliner  

        Kávu od Olivera treatt už někde hodnotil…

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Ty tedy nejsi ani trochu pozitivni. Ja si na sve male espresso nestezuju. A je tam spouta jinych pozitiv, namatkou snidanova menu, kremove polevky, pomerance v pisoarech… Vyhled v zime z tepla ven prosklenou stenou je opravdu famozni.

          0 0
          • jecnak  

            Tak hlavni negativum pro Karlinera je, ze tam neni ono „pikolo expreso“.

            0 0
          • karliner  

            Ydaho: doporučte kafe…

            Blaf: kavárna dobrá, kafe nepiju, tak nevim…

            karliner: kafe od Olivera někde treatt hodnotil..

            Hroch: karliner není ani trochu pozitivní…

            Kde přesně karliner není pozitivní (v tomto vlákně)?

            0 0
            • Peslezedirou  

              Není z tebe cítit sluníčková nálada, jako ze mě.

              Jednota, harmonie, vesmír v rovnováze, meditace, dech kapišto :-))

              Ty – fotbal, útok, obrana, síla, křik.

              Cítíš ten rozdíl? Takže ať už napíšeš cokoli, je to špatně, chá chááá.

              0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              A co ty jasne negativni tri tecky???

              Ydaho: doporucte KAVARNU- (nenapadne ucelove prekrucovani faktu aby lepe vyhovovaly tvemu tvrzeni)

              >Blaf: Oliver

              >>Ydaho: Diky (ucelove vypusteno, ze tazatel je s odpovedi spokojen)

              >>Kalrliner: Treat hodnotil kafe… (modri vedi, ze v pozoruhodnem reportu popsal krome mnoha prijemnych pozitku a dalsich nabidek, ze kafe bylo spise podprumerne).

              :-)

              0 0
    • noviisek  

      není to jihovýchodně, ale spíš východně.

      V Hradci Králové na náměstí je „Kafe na kole“

      doporučuju ;)

      0 0
    • devet  

      Piji pravidelně Lysá nad Labem nebo Brandýs kousek pod náměstím směr cykloprodejna. Ani v Klánovicích v cukrárně nedělají špatné.

      0 0
    • Delkim  

      tak už i v Úvalech máme kvalitní kávu, je to přízemí rodinného domku, jen pár míst, nicméně špičková mašina a když si řeknete o espresso tak se vás na „piccolo“ nikdo ptát nebude :) dokonce ho ani nenajdete v nápojovém lístku

      dále vynikající čokoláda, veškeré nápoje i s sebou a několik domácích dortíků; sice omezenější výběr, ale zase všechno stojí opravdu za to

      Mikafe

      0 0
    • Medunka  

      Stará Boleslav u autobusového nádraží http://terezcinydomacidobroty.sweb.cz/uvod.html

      0 0
      • jecnak  

        Ruka na srdce. Kavu maji bidnou, ale dorty nejlepsi siroko daleko to zcela bezpecne vyvazuji.

        0 0
        • karliner  

          Nějakou dobu jsem tam nebyl, ještě pořád je tam personál, který se tváří jako by vám daroval půl království ze svého, když si něco kupujete?

          Jinak musím potvrdit, jejich dortíky neměly v širokém okolí konkurenci (nebo o ní nevím, no..).

          0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Nejsem opravdovy café connouisseur, tak spis podniky ktere me zaujaly:

      Modre dvere v Kostelci n.CL na namesti- dortiky, inspirativni stukova vyzdoba uvnitr. Thidneyho tip.

      Zapadle Rodinne cukrarstvi v Doubravcicich v sobotu jsme projizdeli okolo, bohuzel nestihli zastavit, ale vypadalo to tam velmi lakave.

      V Nymburce mi chutnalo espresso v pizzerii na namesti (spis nez v cukrarne tamtez). V Kourimi na namesti je cukrarna, ale zajimava spis polohou nez cim jinym.

      V Celakovicich pry je dobra kava z boku CMC na namesti. Pokud si tedy radeji nedas Fenixe s pomerancem na zahradce vpredu, tak by to mel byt ten samy dum ze strany. Zatim jsem se ale pres fenixe nedostal.

      0 0
      • ydaho  

        Díky, tipy přesně tak, jak jsem si je představoval :-)

        0 0
    • Peslezedirou  

      Tak za mě :

      Jílové u Prahy, kavárna Korálek, káva dobrá a doporučuji belgický dort, ke konci je mi z té čokolády už blbě, ale nemůžu nikdy přestat :-) Doporučuji pečlivě hlídat kola.

      Řevnice, Modrý domeček, káva dobrá, nikdy mě popravdě nezklamala, dobré je i pro milovníky mléčné pěny café olé, ale netvrdím, že Modrý domeček může espreso ultras zklamat, ale za mě spokojenost, jak s kávou tak s dortama, obsluhou.

      V Radotíně hned u lávky kavárna Pelíšky, káva sice průměr, ale prostředí je příjemné.

      0 0
      • ydaho  

        Korálek jasan, ikdyž tam je No.1 jejich domácí štrúdl, ten bude i dnes :-)

        Za Řevnice díky, zkusím v pátek.

        0 0
        • Medunka  

          v kolik tak vyrážíš?

          0 0
          • ydaho  

            Dnes jsem vyrazil v 16:30 h a bylo to fajn, poprvé jsem viděl na vlastní oči, jak si 150 kg dáma objednává samotnou šlehačku do skla :-)

            V pátek počítám kolem poledne, abych byl zpět před provozem.

            0 0
            • Medunka  

              Tydle slečny si i rády dají hromadu dortíků a kolu bez cukru :-)

              To je na mě pozdě, snažím se jezdit ráno, dokud není hic :-( a hlavně rovinky. Ale snad to někdy společně vyjde.

              0 0
              • ydaho  

                Přesně jak říkáš, navíc už tam na ní čekal dortíček. Taky čím jiným zajíst šlehačku ve skle :-)

                To jsem prostě musel vyfotit. To už neuvidim nikdy.

                Časově se dokážu přizpůsobit, tak dej klidně vědět, až budeš plánovat po ránu nějakou rovinku.

                0 0
      • Lenka.05  

        No tuhle jsem jela z prace a u koralku stalo venku hafo luxus silnicek a vypadaly dost opustene :-) Btw nekomu se tam neco ztratilo? Zajima me to, jsem odtud :-)

        0 0
        • ydaho  

          Pravda je, že se tam kolem BUS zastávek pohybují sem tam různý existence.

          Já si beru kolo dovnitř, není to tam problém. Extra milá a ochotná obsluha.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Jj, nevím jestli se tam něco ukradlo, ale když vidím okolo chodící cigoše a pobudy, tak bych tam kolo raděj nenechal

            0 0
          • treatt  

            Zvlášť extrovní jsou brzké večery po horkém letním dni, kdy se třeba kolem páté šesté začínají potácet typy z protější hospody. To člověk občas vidí něco, co vidět opravdu nechtěl..

            Obsluha je super milá, pokud je tam ta bývalá silničářka. Káva pořád standardně na výši, ale, pravda, Petra Veselá byla ještě trochu jiná liga. Ale jsem zatraceně rád, že tímhle směrem Korálek je..

            Protože co se týče dalších tipů, je to slabota kamaráde. Jedna věc je, co třeba chuťově přesně sedne mně – takhle jsou podniky typu Mamacoffee, kde dělají výběrovou kávu a dle správných postupů, ale prostě mi jejich styl pražení a přípravy nesedí. Ale je to kvalita. Něco trochu podobného ovšem sehnat mimo matičku stověžatou je problém, velký problém. Ono něco napoví, když si zadáš na scuku filtr kaváren – vyjede jich spousta v Praze, pak v širokém okolí Prahy ovšem hic sunt leones – bílá místa bez šipek. Krom Doubleshot a podobně, kde jsou pražírny, ale na místě nemají kavárnu.

            Takže sám uvítám nové tipy, protože skutečně dobrá káva je prozatím pro mne pouze Korálek a Fontana..

            0 0
            • karliner  

              To mi ale úplně stačí. Na východě obraz krajiny koresponduje s kvalitou kávy a smysem pro humor tamních silničářů :-)

              0 0
              • blaf  

                ted vubec nevim jak tvuj prispevek chapat, nezapomnel jsi trojtecku? potom by to bylo jasny…

                0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Myslis ze diry v silnicich jsou vysledkem pokriveneho smyslu pro humor mistnich silnicaru?

                0 0
    • ydaho  

      Sorry, byl jsem pár let mimo.

      Panuje něco jako drobná rivalita mezi jihovýchodní sekcí a karlinerem?

      Co s člověk ve vlákně o kávě nedozví :-)

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Nevím jakou mají kávu ale cukrárna v Malé Hraštici je docela fain.

      0 0
      • McBlacky  

        odlehčený ruský styl :)

        0 0
      • jecnak  

        Masakr. A ja si rikal, ze takovy lehky starosvetsky punk maj holky ve Msene.

        0 0
      • Peslezedirou  

        Tu jsem chtěl napsat také, ale káva je taková ta alá bar, takže si člověk nepošmákne, ale zákusky, dortíky jsou jedny z nej co jsem jedl, už i samotná rakvička je potěšení pro chuťové buňky, dorty určitě vynahradí kávu, tahle cukrárna je dobrý tip.

        0 0
        • karliner  

          Sám bych to nenapsal líp, ale zapřemýšlím a doufám, že mne něco fotbalisticko-nesluníčkové napadne

          0 0
      • oberleutnant Weiss  

        Jo, ta jo. A další provozovnu mají na Dobříši… (doufám, že Weissova trojtečka není tak agresivní jako ta Karlinerova…;-))

        0 0
    • ydaho  

      24.6. Korálek, Jílové

      Káva 9/10 (nechávám si rezervu)

      Obsluha 10/10 (tady si nelze nechat rezervu)

      Prostředí 9/10

      Zákusek 8/10

      Ceny 9/10

      0 0
      • karliner  

        Nejsem si jistej, jestli Korálek je ta kavárna na náměstí – těsně pod bránou směr Davle, ale pokud ano, souhlasím se vším kromě položky prostředí 9/10. Čím si to hodnocení podle tebe zasloužili, vždyť to je úplně obyč bez jakéhokoliv genia loci?

        0 0
        • ydaho  

          Je to ona.

          Pro mě za tu zadní – jeskynní část, kde bývají výstavy.

          0 0
          • karliner  

            Tyjo, tak to je pro mne překvapení, tam jsem nikdy nebyl, vždy buď venku nebo v místnosti u pultu, na dohled carbonového miláčka. Pak tedy bezezbytku souhlasím i s hodnocením prostředí!

            0 0
            • ydaho  

              Jasný, proto má obsluha 10, protože vedle estetična a znalostí kávy ti i dovolej vzít si tam kolo. Většinou teda.

              Jen musíš mít štěstí a nechytit tam výpravu maminek s dětma, který to rády pojímají jako dětskej koutek. Nic proti vřískajícím dětem v kavárně:-)

              0 0
              • treatt  

                Sranda si pak něco objednat, když holky mají mazec s tím, aby připravily 35 zmrzlinových pohárů a 17 kapučínek s rakvičkama :)))

                0 0
            • McBlacky  

              když nejede hromada zamkneš 2–3 kola v chodbičce a jdeš dozadu. Tak je to paráda

              0 0
            • Peslezedirou  

              Tobě pomůže už jen začít meditovat na anděly milosrdenctví…

              0 0
      • Lenka.05  

        Tak majitelka je mistryní Evropy ve vaření kávy, tak k tomu mám docela vztah.

        0 0
        • ydaho  

          Já si myslím, že byla druhá :-)

          Ale každopádně 11 x ČR vítěz.

          0 0
        • Peslezedirou  

          Je stále majitelkou? Jsem ji tam potkal před docela dlouhým časem a od té doby již ne…ale perosnál jak píše Yadaho je moc fajn.

          0 0
          • ydaho  

            Není, prodala jí loni v červnu.

            0 0
            • Lenka.05  

              Jo, pak jsem si to uvědomila, že jsem něco takového slyšela. Ač místní, takové věci jdou mimo mně :)

              0 0
              • treatt  

                Tak tak, prodala to už před časem..

                2008 42. na MS baristů

                Dnes je sama porotce na mistrovství světa a krom kurzů objíždí svět, hodnotí, dělá přednášky..celkem solidní řekl bych já ;)

                A když jsme u těch ocenění, v Šálku v Karlíně dělá mistrině ČR 2010 Terka Balá..ale trochu ztratila své kouzlo poté, co už nemá svůj komixový, postpunkově laděný černobílý účes :))

                0 0
        • karliner  

          Myslím, že baristika je něco podobného jako kickbox nebo muay-thai. V tom je také minimálně mistrem Evropy každý, kdo párkrát vlezl do ringu. Já těch mistryní Evropy znám (nebo jsem o nich slyšel) tolik, že by nestačily prsty na jejich spočítání. A to se pohybujeme v regionu Prahy a okolí, přičemž každou tuto mistryni Evropy strčí do kapsy kdejaká 70 letá bába z toho nejzaplivanějšího italského bistra.

          0 0
          • Josef Panek  

            Teď frčí MMA. Nechceš párkrát vlýzt do klece a vlítnout si k Hášovi (asi by ti zápas nechal, když už jste jakože kámoši a postoval jsi tu jeho fotku) do GCF pro pás?

            0 0
          • McBlacky  

            v době titulů z Plzně se nediv…

            0 0
          • ydaho  

            Tahle holka je fakt jiná liga. Je považována za jednu z největších expertek na vaření kávy mezinárodně. Pravidelně zasedá v porotách na MS, atd.

            0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Ona doporucuje na Twitteru Kafe Karlin, a ty se tady o ni nelichotive vyjadrujes.

            0 0
          • treatt  

            Jinak baristika je dneska dost rozšířená a prestižní. U nás už to není o pár lidech, na světové úrovni ale ani „za časů“ Petry Veselé..

            0 0
            • karliner  

              Co tak pozoruji a ochutnávám, tak jediná věc týkající se baristiky ve které jsme v absolutní světové špičce je žvanění o ní a machrování, každá nová kavárna má baristu, kterej vyhrál nějaké mistrovství, obvykle tito „baristé a baristky“ kralují i v aroganci a ve výsledku i ty nejlepší české kavárny, včetně korálku, fontany a jmenovaných pražských s přehledem strčí do kapsy první bistro za rakousko-italskými hranicemi, kde espresso stojí euro…

              0 0
          • treatt  

            mimochodem, Ty se furt navážíš do toho curlingu, jako že to je taky v podobném ranku..a já přitom vůbec nechápu proč, viz obr ;)

            0 0
    • ydaho  

      26.6. Café Charmé, Kunratice

      Káva 9/10 (nechávám si rezervu)

      Obsluha 10/10

      Prostředí 8/10

      Zákusek 10/10

      Ceny 7/10

      0 0
    • Internaut  

      Další tip – Nádražní bufet Čelákovice

      Chvíli jsem váhal jakou kávu zvolit, ale nakonec jsem dal legendární Espresso Picolo.

      Kávu lze popsat jediným slovem – fantastická. Ale rozvedu to.

      Cítil jsem chuť získanou ve vysokých nadmořských výškách (tipuju některý z kantonů v Costa Rice). Jednoznačně byl cítit vliv kyselých půd vyhaslých vulkánů a vlhkého podnebí, násobeném paprsky tropického slunce. Je ale docela možné, že pochází z rozlehlých národních parků v nekonečných savanách v okolí Kilimandžára, nejvyšší hory černého kontinentu s čepicí sněhu kolem vrcholu. Dokonalost, vyváženost, čistota a jemnost. Chuť je velmi bohatá a smetanová, ovocná vůně, decentní kyselost a velmi harmonický aftertaste.

      0 0
    • ydaho  

      Musel jsem bejt totálně prošitej, když mě dnes napadlo dát si kávu v cukrárně na Zbraslavi.

      Hodnotit to nebudu :-)

      0 0
    • Internaut  

      0 0
    • Flegmatik  

      Měl bych tip na severozápad od Prahy, ale protože to se nechce, tak nic nepíšu :-)

      0 0
      • Peslezedirou  

        Sem s tím tipem :-)

        0 0
        • Flegmatik  

          Kavárna s kávou z vlastní pražírny – Espresso Longberry v Kralupech n. Vlt. na Komenského náměstí.

          A přestože i v Longberry mají dobré zákusky, tak stojí za to se zastavit i cukrárně U Draka na druhé straně Vltavy – tam jsou mj. the best větrníky (s jahodami, malinami, vaječňákem nebo karamelem), káva zde nic moc.

          0 0
          • Josef Panek  

            The best větrník s ovocem? To bude oddíl…

            Když větrník, tak jedině u Erharta. Jednou zkusíš a jinde si větrník už nedáš.

            0 0
            • Breakpain  

              Erhart :-) njn, je to jako droga, jeste ze je zdrazili :-D

              0 0
              • Josef Panek  

                Co to znamená? Tak 2 měsíce jsem tam nebyl. A pro mě ho můžou zdražit na kolik chtěj, já si k němu cestu vždycky najdu, protože to je prostě Větrník;-)

                0 0
                • Breakpain  

                  Dřív stál 25–28 Kč, teď už 35 Kč (protože jim došlo, že lidi chodí do Erharta „jen“ na ně … a na ostatní drahé zákusky ne).

                  Mno, když ho budeš jíst pravidelně, myslím si, že tělo to zaregistruje, takže já to vítám … pamatuju si, že jeden týden jsem to nevydržel a měl ho jako obědové menu … Mám Erharta asi 20m od práce ;).

                  Tím, že je cena vyšší si ho dávám už jen tak 1–2× za měsíc, psychologicky jsem se přesvědčil. A na normální řezy tam moc nechodím, protože za něj člověk nechá 60–100 Kč dle váhy … za tu cenu mám obvykle oběd ;) …

                  Žrát sladký, není zdravé :D, takže mi tímhle pomohli ;) – ale chápu, pro někoho je to těžký ;) …

                  Snažím se prdět jak na kávu, tak na sladké, ale je to boj :) …

                  0 0
                  • Josef Panek  

                    To je v poho. Cenovku dostali na úroveň těch ostatních dortů, no. Navíc ten větrník má snad 250–300 gr a hlavně nesnese srovnání s žádným jiným;-) Mít Erharta vedle kanclu bych tedy taky nemusel…

                    0 0
                    • Breakpain  

                      ano … je to velké lákadlo ;) … boží trest :D

                      0 0
                      • lusk  

                        Obsluhuje tam porad ta jezibaba ?

                        0 0
                        • Breakpain  

                          Vím já, který podnik myslíš ;) … já myslím ten u Orlické :), tam jsou samé milé mladé holky ;) …

                          0 0
                          • lusk  

                            Ja zil v domneni, ze Erhartova ne jen na Milade Horakove. Tam jsem mel velmi nemilou zkusenost s jednou clenkou obsluhy, snad ji koncem dubna upalili.

                            0 0
            • Flegmatik  

              Pokud si to neochutnal, tak neřeš ;-) Erhartův vyzkouším, byť takovéhle profláklé cukrárny moc nemusím. Mám radši malé, co svým produktem mile překvapí :-)

              0 0
    • Internaut  

      U Olivera v Poděbradech si vybere každý.

      P.S. Samotné kafe hodnotit nebudu – trochu jsem se urazil jak se někteří posmívali mé minulé recenzi…

      0 0
    • lusk  

      neco pro popirace picolocaustu

      0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Kava Svet Sedlcany kousek pred namestim, no ja vim sirsi okoli Prahy. Tedy on je to obchod kavou spis nez kavarna, ale na nakopnuti pred Cunkovskym prahem dobre. Kava dobra, ac do kelimku, ale obsluha 9.5 (nechavam si rezervu). Aha ted koukam ze o vikendu jen v so dopo, hmm.

      Breznice- Cukrarna- pekarstvi na namesti- dobry podnik na nastaveni skaly na spodnim konci. Misto maleho espressa jsem dostal velke praso asi ze zaludu, zakusky tak 2-. Never ever. Ale jeste je tam na namesti jedna cukrarna, v modrem dome, ta by mela byt lepsi (potreboval jsem videt na auto).

      0 0
      • ydaho  

        Obsluha 9,5 a ještě s rezervou ? hmmmm

        V některejch kavárnách je potřeba obsluhu hlídat, co se týká Espressa. Obsah 25–35 ml a průtok max 30 sec se leckdy zvrhne na litr co teče půl dne :-)

        0 0
        • karliner  

          Si představuju to „hlídání“ :-)))

          Varianta 1: zpéruju a prozkouším obsluhu v neznámé kavárně ještě před před přípravou kávy.

          Varianta 2: bedlivě pozoruji přípravu, odhaduji mocnost průtoku, samozřejmě se stopkami v rukou a pokud něco nesedí, vracím se k bodu jedna a obsluhu prozkouším, zpéruji a proškolím.

          Varianta 3: vše je v pořádku.

          Varianta karlineur: když je výsledek hnusný, dám po nějaké době kavárně ještě jednu šanci a když je hnusný znovu, už tam nechodím a každému to řeknu.

          0 0
          • McBlacky  

            Jeník prudí i v pivovarech, známe ho ne :)

            0 0
            • treatt  

              Jeník ví, co chce a neprudí zbytečně – takže kupříkladu v karlínkém Lokále od otevření jen a jen chválí ;) (i když, pravda, za ceny jídel člověk spíš jen ochutná, než že by se najedl, ale kvalita top)

              0 0
    • treatt  

      Co se týče směru jih, nejvíc můžu doporučit hotel La Rosa v Corvaře, viz foto..

      Naopak jedna pizzerie pod Gardenou nás dost zaskočila nápisem zevnitř šálku, viz druhé foto! :)

      0 0
    • tulda  

      Co nějakej sever/severo-západ ? šáreckej mekáč při návratu domu už mě nabaví. Něco u Kralup, Okoře, Ruzyně, Roztok?

      0 0
      • treatt  

        Tak po McD je to myslím úplně jedno a můžeš si s klidem dát kafíčko naprosto kdekoliv ;)

        0 0
        • karliner  

          Teda, nevím, jestli ještě jsem Café connaisseur :-), ale produkce McCafé patří k českému nadprůměru. Tedy podle mne.

          0 0
          • treatt  

            Takhle, nevím, jestli na Šárce je McCafé. Protože klasický Mek, to je ještě jiný příběh…

            Že je to nadprůměr v ČR je hodně kruté konstatování a je fakt, že když si představím ten klasický vodnatý kýbl Lavazzy k dostání téměř po celé domovině, musím Ti dát zapravdu..

            Na straně druhé jsem byl před časem opravdu hodně rozstřelený při cestě na chalupu, tak jsem na D11 vzal do auta kelímek flat whitu z McCafé. Neměl jsem žádný předsudek, nechtěl jsem nějakou kávovou nirvánu, prostě jen do těla dostat dávku kofeinu a probrat. Mno, usrkl jsem asi 2× a po příjezdu na místo vyhodil. Nestálo mi za to to do sebe tlačit – nevím, jestli to je standard, nebo to bylo nějak nepovedené zrovna to moje, ale přepálený hnus..

            0 0
            • karliner  

              Co si tak pamatuji, tak běžný Mek ti prodá takové americano, jen do něj obvykle zapomenou dát kávu :-)

              Ale na McCafé si stěžovat nemůžu. I „dolce“ je tam poživatelné až dobré..

              0 0
          • Peslezedirou  

            Teď jsem se vrátil z mé první cesty z Itálie, takže si myslím, že jsem teď asi ten největší odborník na caffé na B-F.

            Musím konstatovat, že se mi rozbil můj sen o kávě, živený pražskou ultras espresso juntou, no :-)

            0 0
            • treatt  

              Kdes probůh byl? :)

              0 0
              • Peslezedirou  

                Puglia. Káva dobrá, ale jen jsem si uvědomil, jaká se z kávy dělá u nás a hlavně v Praze věda. Skoro každá lepší kavárna má toho nej baristu, který vyhrál nějakou cenu, nej odrůdu kávy atd. Dal jsem si v Itálii kávu, v restauraci, bistru, kavárně, na nádraží a vždy byla dobrá. Nikdo tam z toho nedělá alchymii jako u nás, tam se káva dělá stejně jako se u nás točí desítka gambrinus. Možná to je tím, že tady stojí káva za … ve skoro každé hospodě, restauraci, nebo cukrárně a za lepší, nebo spíš za standardní kávou musíš do nějaké v uvozovkách lepší kavárny :-/

                0 0
                • McBlacky  

                  a nebyla tam i tráva zelenější?

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Neříkej, že když si dáš kafe mimo v tomhle vlákně zmíněných kaváren, že si pak řekneš, že jsi měl dobrý kafe. Proto jsem přestal pít kafe po obědě v restauracích. Kapišto?

                    0 0
                    • McBlacky  

                      dost let jsem dělal v hotelnictví, od 4hvězd nahoru už se to dá pít téměř všude -samozřejmě pokud ojebává obsluha dokupem značky jihlavanka nebo popradská neuděláš nic. Minimálně mašiny se ale instalují schopné udělat kvalitní kávu a obsluha se na to školí i v českých hotelových řetězcích.

                      Lepší restaurace v Praze taky bez problémů, kavárny musíš probírat, to je ale dané tím, že jich je jako hub po dešti a část jsou zaměřené na low cost služby.

                      Samozřejmě kategorie pohostinství co má na lístku smažák a steak hawai nemůžeš brát vážně, těch je bohužel majorita a navštěvuje je majorita lidí – proto ten dojem.

                      Situace v podnicích kategorie malé město a vesnice nemá cenu z hlediska kávy hodnotit.

                      dojem, že není kam na kafe vzniká v tomto vlákně protože se bavíme o místech MIMO Prahu…

                      0 0
                      • Peslezedirou  

                        Víš co, nejsem světák, takže nemám zkušenosti s kávou z jiných zemí, znám hlavně Prahu a chodím řekněme do lepších kaváren, kde si kávu vychutnám. Netvrdím, že tam kde jsem byl je káva kávovější, než tady u nás, ale pouze to, že když jsem si ji dal na různých místech, tak nikdy nezklamala, neříkám že byla výtečná ale pouze to, že byla dobrá. Na podobných místech si u nás kávu nedám, protože mi přijde zbytečný platit za něco, co ani není dobrý.

                        To že spousta barů má super presovače a káva tam stojí za prd, je fakt, přesto, že příprava není žádná věda a ani nemusíš mít super kurzy a stačí ti cvik, proto jsem to zmiňoval.

                        0 0
                        • šimlos  

                          Máš pravdu,že kdekoli v Itálii kafe nezklame,i v tom nejubožejším bistru u nádraží,jak jsem se třeba přesvědčil loni v Reggio di Calabria..Čím to asi může být? Lidma? Strojem? Vodou? A bez baristy? :-) A jakto že je pizza všude v Itálii lepší než u nás i když je z obyčejný elektrický pece,kterou kdejaký český pizza znalec zkritizuje jako naprosto nevhodnou a trapnou,že jedině pec na dřevo? Podle mého je to kvalitníma nešizenýma surovinama,takže lidma..:-) U nás jsou tyhle nový konzumační vlny dost směšný a křečovitý,proběhlo to začátkem devadesátek s whisky,kdy se fernetorumová veřejnost začala v hospodách domáhat „balantínek a džejmsnů“,případně „žita na led“ a znalecky u toho pomlaskávat,po­kračovalo to rozněžňováním pivních strejců nad „pěknými víny“ a teď holt kafe..Jsem zvědavý,co zvídaví Češi objeví dál :-)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            při boomu malých pivovarů si myslím že aktuálně pivo.

                            bohužel kafe jako něco víc pro masy sem myslím přinesl starbucks a podobný řetězce co prodávají sladký kýble. Ráno v centru to má v ruce každý druhá pipka

                            0 0
                            • šimlos  

                              Ta parodie na kavárnu,Starbucks, je neuvěřitelná záležitost.Jednou jsem tam s dcerou zašel a trpce litoval.Za dvě kafe a dva zákusky – tuším že muffiny jsem nechal u nepříjemný fuchtle 350 Kč..To děleno 28 Kč dělá 12,5 Euro.Před týdnem jsem v příjemném bistru v Toskánsku dal za dvě skvělý espressa,dvoje panini a dva zákusky 8 Euro.Starbucks…a ještě když jsem hledal noviny,našel jsem jenom z minulýho dne!

                              0 0
                              • nitraq  

                                Chceš srovnávat drahej sladkej kýbl (trefný označení:)) a dobrý espresso, který dostaneš v každým koutu Itálie za euro, max za euro pade?:))

                                0 0
                                • Delkim  

                                  když jsem jezdil kaprařit do Francie, tak jsem měl v oblibě jejich velké čerpačky podél hlavních tahů, tam bylo třeba 10 automatů na kávu vedle sebe a za euro dělaly naprosto výborné espresso z čerstvě namleté kávy

                                  sice do kelímku, ale jinak pecka! z jiného automatu jsem zatím nikde jinde na nic aspoň blížícího se kvalitou nenarazil

                                  0 0
                                  • karliner  

                                    To je pravda. Kafe z automatu u dálnice ve Francii spolehlivě, co do chuti, vydrtí výtvory většiny českých mistryň světa v baristice.

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      nakonec to začne vypadat, že nejhorší káva na světě je v čr a má k tomu každej titul z Plzně jak ji umí udělat :)

                                      0 0
                                      • karliner  

                                        Kafe z německých dálničních raststation českému může směle konkurovat. Imho tam čeští baristé vidí etalon. Jaká břečka se dá prodat za 3+ éček :-)

                                        0 0
                                  • McBlacky  

                                    tyhle automaty jsem někde zahlídnul i v čr od Lavazza, myslím bud v konferenčním centru nebo nákupním. utkvělo mi to v hlavě že to mlelo kávu, ale je to už doba.

                                    0 0
                                    • Peslezedirou  

                                      Máme v práci Daymler, když je to dobře seřízeny, tak se to dá i celkem pít, ale většinou to není ono, přeslazený, kyselý, moc smetany atd.

                                      0 0
                                      • karliner  

                                        Toto by se mohlo šiknout :-)))))

                                        0 0
                                        • Peslezedirou  

                                          Já se pose*ru :-) a ještě ty stupně, to je jak kurzy rejky :-)

                                          0 0
                                          • karliner  

                                            Na druhou stranu, chybí zcela zásadní informace, a to kolikanásobná mistryně a čeho z tebe udělá baristu.

                                            0 0
                                        • nitraq  

                                          Grammar nazi uvnitř říká „jak chtějí učit přípravy kávy, když neumí česky“? :))

                                          0 0
                          • Peslezedirou  

                            Hezky jsi to napsal…

                            0 0
                          • treatt  

                            Souhlas, ale dám sem překvapivé upozornění. Sterzing (Vipiteno) – nádherný městečko pod Brennerem, asi už to je moc rakousko nebo co. Paneria+gelateria na hlavním korzu – musel jsem to zasypat cukrem, až mě zaskočilo, jak špatný kafe to bylo. Zkusili jsme si hned spravit chuť o kousek dál v solidně vypadající kavárně a byl to na Itálii takový nižší průměr..

                            0 0
                      • treatt  

                        Hele tady bych teda nesouhlasil. Poslední dobou můžu zmínit Divinis, Café Imperial, Hliněná bašta. Všechno podniky cenově hodně nahoře a kafe žbrďola na vyplivnutí..takže i v hodně drahém podniku u nás rozhodně nemáš záruku..

                        0 0
                        • šimlos  

                          To potvrzuje,že je to prostě lidma..Neodolají a na přípravu kafe použijí nějakej levnej šmejd.To český pohostinství(fuj,to je hnusný název ale nic výstižnějšího mi nenapadlo)je tím prostě prolezlý a co hůř,že se to pak vůbec nedá odhadnout..V Český Lípě byla jídelna(možná ještě je),jejíž majitel byl na první pohled šílený typ,rozhalenka,kér­ky,zlatý řetězy a objednávky mečel do kuchyně stylem " jednou čičí" – pokud jsem si objednal čevapčiči..:-) Ale skvěle a poctivě vařili a strčili by možná Pohlraichy a podobný do kapsy.

                          0 0
                          • karliner  

                            A přitom jsou experti, kteří z levného šmejdu dokáží vyrobit chutnou kávu :-DDD

                            0 0
                            • šimlos  

                              Asi reaguješ na mne a mojí oblíbenou kávu Dalmyer,kterou si kupuju na překapávanou kávu. Je mi úplně u ****** ,co si o tom myslíš a to kafe je pro moje účely úplně v pohodě.

                              0 0
                        • McBlacky  

                          česká klasika – kafe z automatu pro zaměstnance a číšník to nosí za pade-kilo zákazníkům, falešnej účet a pěkný prachy doma. Takových kafí za den uděláš…

                          0 0
                          • treatt  

                            Tohle jsem neznal..pěkně. Pak se jeden diví, jak můžou servírovat ty přepálený srágory..

                            0 0
                • karliner  

                  Plho, o tom už tu dobrou čtvrthodinu hovoříme :-)

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Když já chtěl k tomu taky něco říct :-) Jsem si právě na tebe na nádraží vzpomněl.

                    0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  Ja bych nezatracoval ani Rakousko. Cerstva zkusenost, ne prvni, capuccino se slehackou v cukrarne-pekarne v jakesi zapadle vsi, to nebylo kaficko, to byla svacina!

                  0 0
                  • treatt  

                    To máš pravdu, že takový nápoj s kávou už nemá mnoho společného a musí to být vydatné jídlo :) Jen mi není jasné – to jako udělají klasické capuccino a ještě do toho naperou šlehajdu? :-O

                    0 0
                    • Hroch obojzhivelnyj  

                      Espresso Nazi!

                      Ani ti nevim, chtel jsem kapucino a zeptal se me jestli s mlekem nebo slehackou. Tak teda ani nevim co to vlastne bylo, ale chutnalo mi to. Mozna Viden spis. Kousek za Lincem, od Italie daleko.

                      0 0
                    • lusk