• Sipal

    Asi před deseti lety jsem byl v Casri u Martínka, ale nějak jsem se nezorientoval na jejich webu a není mi jasné, jestli ještě fungují pro veřejnost. Poradíte někdo, kam se dá teď zajít na laktát, Praha nebo Plzeň? Ideálně kdyby zároveň zvládli běh i kolo, šli bychom dva. Díky.

    0 0
    • mrazik01  

      Přidám se do vlákna :-)

      Kam na zátěžový test v okolí Zlína?

      0 0
    • Marta007  

      Také bych se přidala :). Praha a okolí.

      Ještě jsem na laktátu nebyla, běhám podle vypočteného prahu, ale mám pocit, že je to zbytečně nízko a nutí mě to běhat až moc pomalu.

      Díky

      0 0
    • milan.v  

      Kolo určitě v Alltrainingu.

      0 0
      • MichaelSimek  

        Porad jeste odhaduji prahy z 2mmol/4mmol nebo uz lepe?

        0 0
        • Tydlii  

          nevím jestli to z toho nutně vyplývá, ale vypadá to tak.

          Jen pro zajímavost – co je lepší?

          0 0
          • MichaelSimek  

            Asi tady bude o dost lepe vzdelanych odborniku, ale co já vim tak 2mmol / 4mmol je hodne nepresny a jenom takovej rychlej odhad, jinak by se to melo (odpuste pokud si to pamatuju spatne) delat podle „zlomů“ krivky a tak. Co tu mam stary data moje a mojich 2 kamaradu co jsme si to delali v Casri, tak AP mame na 1.6, 1.7 a 2.05 mmol a ANP na 3.7, 3.4 a 6.5, takze krute rozdilny mmol

            0 0
            • obda  

              U mne ty prahy taky nejsou ani omylem na 2 a 4. A hlavně dva různé zlomy se tam někdy fakt blbě hledají. Viz ta přiložená křivka.

              0 0
              • jonti  

                Vůbec bych se toho systému měření nebál. Když to chceš kvůli serióznímu tréninku, zásadní je kdo ten test vyhodnotí v kontextu předchozích testů, sportovní historie a aktuálního tréninku. Taky víc řekně několik testů během delšího období.

                Mě třeba víc pomohlo, když mi v rámci testů potvrdili nedostatek síly a anaerobního výkonu, než jen nějaké číslo pro AP a ANP, které když trénuješ delší dobu s wattmetrem stejně dobře znáš.

                0 0
                • MichaelSimek  

                  zase pokud to oni berou vazne, tak prece by mohli pouzivat nejaky lepsi system nez 2mmol, 4mmol, to uz je jak pouzivat kalkulacku na spocitani max tepu :P kamaradovy by ten rozdil mezi 2Mmol a tim kde se mu AP objevil z krivky delal 50W

                  0 0
            • JFtryall  

              Hlavne je to trosku zbytecny v tomhle terminu, kdy clovek neni moc ve forme a nema proste zapracovany intenzity. Testy kdyz uz tak spis na jare a lepe zacileny, nez takovy bezny zatezak.

              0 0
              • Tydlii  

                byl jsem poprvý v životě a dalo mi to hlavně kompletní přehled o fyzičce a nástřel toho co trénovat/kde jsem špatnej. Mimo jiný jsem se dozvěděl že mám o půl kila svalů míň na pravý noze než na levý.

                Co se týká AEP/ANP wattově to podle mě odpovídá, tepy mám teď v zimě prostě nižší (podle zón co mi vypsali jedu endurance na recovery tepy, intenzity vždy o zónu níž tepově (i na 20 min intervalu na FTP). Díky tomu, že už jsem měl wattmetr když jsem tam šel tak je to vpoho, wattově odpovídá co mi naměřili, tepy neřeším – sleduju jen jako zajímavost už vlastně.

                Uvidím, jestli půjdu v květnu znova… záleží jak se bude/nebude závodit.

                Namátkou jsem třeba jezdil prakticky jen endurance jízdy (listopad prosinec dohromady 3000km), přesto jsem se dozvěděl že mám špatnou nízkou intezitu :)

                0 0
                • JFtryall  

                  Spatnou nizkou intenzitu se z jednoho kratkeho testu fakt nedozvis. To se dozvis z dlouhych vytrvalostnich treninku, kde presne musis zjistit problem- vetsinou byva v blbe zacilene intenzite behem jizdy nebo v nevhodnem posedu, casto je problem i v jidle.

                  0 0
                  • Tydlii  

                    to rekli podle laktatu… ze zacina moc vysoko nebo tak nejak. Ja se svoji vytrvalosti problem nemam, vydrzim v sedle cely den s minimem zastavek :D i ted v zime jezdim semtam pres 5 hodin a nepociťuju výrazný zhoršení ke konci.

                    Snazim se delat co mi rekli, ale samozrejme vim hovno. A to je to jediny cim jsem si jistej. Najdu si ruzny veci a ty zkousim. Casu mam dost, regeneraci rychlou. Takze jestli me chces trenovat tak prosim. Ale platit za to nebudu. Jak jeden můj známý – cyklista (taky tu přispívá) napsal: „Aby mi někdo říkal co mám jezdit a já mu za to ještě platil…“¨

                    Edit: neni to mysleno nijak utocne nebo sarkasticky. Jen se snazim rict ze ty tu se svyma zkusenostma muzes rozebrat prakticky cokoliv co napíšu. Já nejsem s to posoudit jestli máš pravdu nebo ne.

                    0 0
                    • JFtryall  

                      To ne, ja nejsem trener. :-) Ale delat zavery z jednoho laktatoveho testu vetsinou neni uplne dobra strategie. Zvlast, kdyz je to v hluboke zime a na ergaci. Tech vlivu, co ovlivni vysledek je spousta. Dulezite jsou opakovane testy a informace z testovacich kopcu, treninku a zavodu. A pak sledovat trendy, jak telo reaguje na urcity druh zateze, perfektne si vychytat sweetspot a efektivni posed. Pracovat na nedostatcich a nezhorsit silne stranky. A wattazi je to mnohem lepsi a clovek se muze hrabat ve statistikach porad.

                      0 0
    • 106Paja  

      Laboratoř na FTVS v Dejvicích. Umí běh i kolo a dále vyhodnocují prahy buď z dechu, nebo z krve. V podstatě co si nadefinuješ, to Ti změří.

      0 0
    • Vrci  

      https://www.casri.cz/…biochemicka/

      Napsat email Je to uprostřed stránky. Napiš a uvidíš. Asi rychlejší cesta k odpovědi.

      0 0
      • Forester  

        Psal jsem do Casri po novém roce.. Pouze Dukla nebo repre, ani v jednom senznamu mě nenašli (překvapivě :-), tak slušně odmítli.

        Alltraining ani neodpověděl, asi toho mají hodně.

        Jinak laktát aktuálně nikde, bo nouzový stav. Jsem objednán v Centru sportovní medicíny na více vyšetření (ale bez laktátu), pouze spiroergo.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.